Movember

A Wikipédiából:

A Movember (szóösszerántás az angol „moustache” – az ausztrál szlengben röviden „mo” – magyarul „bajusz” és a „november” szóból) minden év novemberében megtartott nemzetközi esemény. Résztvevői november hónap során bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira (beleértve a prosztatarákot, a hererákot és a lelki betegségeket, köztük a depressziót és a hozzá kapcsolódó öngyilkosságot) és azok megelőzésére.

Most a mozgalmat tegyük félre és foglalkozzunk az egyébként fontos témával! 40 felett minden férfinak javasolt rendszeresen felkeresni az urológusát. Akkor is, ha egyébként nincs panasza. Ha már úgyis jön a november, bajuszom (és szakállam) meg már van... Én ma megtettem. Elmúltál 40? Tedd meg te is!

Hozzászólások

26 vagyok, 20 éves korom óta évente járok urológiára + tüdőszűrőre
Tavaly találtak is valamit -mármint az urológián-, szerencsére korán elkapták úgyhogy egy kisebb műtéttel, 2 nap bentfekvéssel maradandó károsodás nélkül megúsztam. Ha nem mentem volna el akkor pár hónapon belül igencsak sz.r állapotban szaladhattam volna a sürgősségire (herevízsérv + kezdődő kismedence gyulladás)

Ráadásul a vízsérvet mindkét oldalon beszoptam :D

Amúgy észre se vettem magamtól semmit, doki mondta az első "tapintásos" vizsgálat után hogy hopp-hopp..tünés ultrahangra mert itt van valami. Ráadásul mindkét oldalon ... mire átértem UH-ra lábon kihordtam 2 infarktust és 3 agyvérzést. Aztán UH-n mondta a hölgy hogy nyugodjak meg szépen, ez csak vízsérv...golyók maradnak. Bár tényleg nagyon ritka, hogy egyszerre két oldalon jelenjen meg. 

Ha depressziós lennél leszarnád a hererákot. :)

Hol marad a zaft? Vegy peldat gentoojedirol es ird le reszletesen!

Én is járok évente de sajnos azért mert nekem a prosztata gyulladás krónikussá vált. bő 10 évvel ezelőt még wireless netszolgáltatónál másztam az adótornyokat télen-nyáron. Ilyenkor  párás ködös időben már jönnek is elő a tünetek. Nem is kell különösebben felfáznom. Úgyhogy megelőzés srácok....

És tudnak rá valamit, ami segít rajta?

Múltkor voltam dokinál, jobb lett. Aztán megint rosszabb, sajnos ez benne van (gyakran kell menni wcre). Most megint, de másnál, ő másképp próbál. 

Egy dolog mindkettőben közös, mindkettő javasolt vitaminokat (ezekből közös: tőzegáfonya, kisvirágú füzike tea).

Azért egy sima tapintásos vizsgálat lófasz egy gyulladt prosztata masszázshoz képest. Adott doki két gyógyszeres dobozt, hogy fogjam, hát belemélyesztettem a körmeim a műanyagba miközben ordítottam. Most másodjára ez már elmaradt, a másik doki ebben nem hisz.

Ja, és nem vagyok öreg még (30).

Nem akartam belemenni a témába, de ha már felmerült a kérdés, leírom hogy nekem mi segített: huszonéves koromban kezdődtek bajok úgy, hogy időről időre látszólag ok nélkül begyulladt úgy, hogy az életkedvem is elment tőle. Folyton hugyoznom kellett, aztán kiderült hogy alig csordogál, de legalább fájdalmasan. Kurvára fájdalmas tud lenni, annyira, hogy tényleg elveszi az ember életkedvét is.

Aztán elmúlt, aztán előjött újra és így tovább, rendszeresen visszatért. Járogattam orvoshoz, tenyésztés, antibioikum-kúra, UH nézegetés, stb. Senki nem tudott semmi bíztatót mondani. Szerencsére azért két fellángolás között eltelt némi idő, hogy tudjam élvezni is az életet.

Közben egyre többet köhögtem, betegségek után jó sokáig benne maradtam. A torkom kb állandóan fájt, az orromon át alig kaptam levegőt. Ez krónikussá vált, de a prosztatához képest ez semmi, ezzel együtt tudtam élni. Meg ugye mi mást tehettem volna, mikor megoldást nem adott rá semmilyen orvos - időnként ezzel is jártam dokinál. Végül a köhögés fulladásos lett - allergiás asztmát diagnosztizáltak. Porra, kutyaszőrre, kb mindenre reagáltam amire teszteltek. Erre lett volna egy szteroidos kezelés, ami használhatott volna, de abba nem mentem bele, mert mikor vége van, akkor még nagyobb gondok lehetnek belőle ugye.

Mindemellett hízni is kezdtem. Próbáltam kezembe venni a dolgokat, főleg fogyni próbáltam,de sokáig nem ment, hiába sanyargattam magam kúraszerűen kevesebb kajával.

(Ekkor még nem tudtam, hogy ez mind összefügg, de azóta mivel holisztikus szemléletű lettem már látom, hogy ezek mind ugyanannak a problémakörnek voltak a tünetei.)

Próbálkoztam sporttal is, de minimális erőlködés hatására is hasogató fejfájásom lett a fulladás mellé. Képtelen voltam komolyabban mozogni.

Míg végül nagyjából találomra elkezdtem a paleolit étrendet: ennek az a lényege, hogy az allergén reakciókat kiváltó anyagokat (glutén, tej, szója), a hormonhatású anyagokat (tej, szója) és a túl sok szénhidrátot kizárjuk az étrendünkből. Jócskán meg van elmélettel is alapozva, hogy miért működik. Először fogyókúraként kezdtem szinte poénból, mert magam sem hittem benne nagyon. Aztán működött, és akkortól az összes létező elméletet elolvastam és betéve meg is tanultam. A lényeg az, hogy szinte azonnal pozitív hatásokat tapasztaltam:

 * Éhezés, mennyiségi korlátozás nélkül is elkezdtem fogyni. (azért édesség és tésztaszerű kaják után sokáig vágyakoztam még, de amit lehetett enni, azt jóllakásig lehetett, úgyhogy ki lehetett bírni)

 * A köhögés, fulladás, torokfájás, orrdugulás viszonylag hamar elmaradt. Eleinte még sokszor mellé ettem, és ilyenkor átmenetileg visszatértek a bajok - írtam étkezési, edzés és betegségtünet-naplót is, abban mutattam ki a korrelációt.

 * Allergiára és másra sem szedek semmilyen gyógyszert az átállásom óta, mivel nincs szükség rá. Ha étrend helyett orvosokkal kezeltetném magam, akkor allergiagyógyszert, vérnyomáscsökkentőt és nyilván koleszterincsökkentőt is szednék. Plusz alkalmanként kapnék egy-egy szteroid vagy antibiotikum-kúrát gondolom.

 * Az előtte már szinte krónikus fejfájás is elmaradt.

 * Minden ismerősömnél szigorúbban tartom az étrendemet. Glutént szándékosan soha nem eszem (sajnos házon kívül nem lehet garantálni a mentességet), de sajnos tejtermékekkel néha kivételt teszek és annak van némi büntije. Azért ha nem esek túlzásba akkor ez még tűrhető.

 * Az alkoholizálás is eléggé ártalmas, abban is mértékletesebb lettem, de azért néha iszogatok (de sört soha). Ha nem viszem túlzásba nincs baj belőle.

 * A prosztata bajok elmúltak, és az utóbbi 6 paleolit évemben csak egyszer jöttek vissza rövid időre sokkal enyhébben, tűrhető tünetekkel. Akkor is persze huzamosabb komolyabb melléevések, piálások után.

 * A vérnyomásom már gyerekkoromban is kicsit magas volt, aztán felnőttként is mindig kicsit magas volt amikor mérték. Amióta paleózom, azóta amikor csak mérem tökéletes. Egy ideig ezt is írtam, de dögunalom lett, úgyhogy abbahagytam.

 * Ja, és ha már mostanában volt seggfájós téma is: aranyér is kínzott régebben néha, ami szintén nem jön elő, ha betartom az étrendet.

A legtöbb orvosnak fogalma sincsen ezekről a dolgokról, de az emberi szervezetben minden mindennel összefügg, és a legfontosabb kiindulási pont a táplálkozás. Az egyre silányabb minőségű étel az oka szinte minden krónikus betegségnek. A paleolit elméletben sikerült azonosítani, hogy mik a legkárosabb alapanyagok, és ezt már csak testre kell szabni a saját testünk reakcióit figyelve megkeresni, hogy mi az ami nekünk való és mi az ami nem.

Ha egészségtelenül táplálkozunk, akkor minden orvosi kezelés maximum csak szépségtapasz lehet. Ez a gondolat egyébként nem új, Hippokratésznek tulajdonítják a mondást: "Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered".

Azért köszi, hogy belementél! Szerencsére nekem a többi nem jelentkezik. Elgondolkoztatott, hogy lehet kevesebb tejet kéne innom.

Annyira egyébként nem vész, mint az első kezelés előtt, csak bosszantó. Fertőzést nem találtak tenyésztésen. Viszont mióta egy hónapja tolok vitamint, amit fent írtam, meg volt egy kúpos kúra (szintén természetes anyagból azt hiszem), azóta éjszaka kevesebbszer (átlag egyszer) kell már csak felkelni a korábbi három helyett. 

Ja, és hogy ne legyen teljes egyetértés szűrés ügyben, jelenjen meg a másik oldal véleménye is:

 

A statisztikák szerint a rákszűrés nem csökkentette a halálozást. Ellenben a kezelések számát jelentősen növelte. Ami azt mutatja, hogy egyrészt jelentős a túldiagnosztizálás, másrészt az életveszélyes betegségeken többnyire nem tud segíteni az orvoslás akkor sem ha időben detektálják a bajt.

 

Ezzel összhangban van, hogy - más okból - elhalálozott emberek boncolásakor is sokszor találnak rák kezdeményt, amit ha észrevettek volna előbb, akkor megműtöttek volna. Feleslegesen, hiszen nem okozott tünetet és végül nem az lett a halál oka sem.

 

A kezeléseknek azonban komoly mellékhatása és egyéb veszélye is van. Például a kórházi tartózkodás önmagában veszélyforrás és ráadásul nem is kellemes. A prosztata műtét pedig számtalan problémát okozhat eléggé nagy valószínűséggel.

 

Minden kockázatot összevetve számomra a szűrés nem éri meg. Ha nincs tünetem biztosan nem fogok orvoshoz menni.

Kb tiz éve harcolok a dologgal, most 40 vagyok. Vannak jobb, rosszabb időszakok, igazából megfigyeltem, hogy arra kell figyelnem, hogy ne fázzak fel,+ reggelente tökmagolaj, kisvirágú fűzike tea ,ősszel a hűvös időben kezdem ezt a kúrát, ha fáj ha nem  +  ülésfűtés használata szigorúan...  És Amikor bedurran akkor meg antibiotikum kúra... Egyébként  Nekem egy fasza kis prosztata gyulladáshoz elég az, hogy kiviszem a szemetet papucsban ami kb 6 méterre van a bejárattól.Egyébként  szerintem lehet benne valami genetika is, mert apám is és az öcsém is ugyanezekkel a problémákkal küzdenek. Egyik urológus valahogy úgy mesélte, hogy amikor begyullad a prosztata hegesedik, ha hegesedik, romlik a vérkeringés -> ha romlik a keringés, könnyebben felfázol->ha felfázol begyullad, ergo mégjobban hegesedik stb.stb. Úgyhogy ezzel sajnos együtt kell élnünk, és vigyázni amennyire lehet. A sport is segít valamennyit, meg rengeteg folyadék ivás, főleg amikor gyulladt.   

Ja igen elvileg van különbség a krónikus, és az akut prosztata gyulladás között állítólag az akut prosztata gyulladás nagyobb fájdalommal jár. Nekem inkább enyhébb fájdalmaim vannak, sokszor csak érzem, hogy ott alul nincs rendben valami. Enyhe herefájdalom, derékfájás, és a lábaimba is lesugároz, gyakori vizelés....de nem halok bele a fájdalomba, inkább csak folyamatos a dolog. Van úgy, hogy fél évig is eltart. Ilyenkor antibiotikum kúra kisebb nagyobb megszakításokkal, meg  vizsgálat hegyek, uh, betapintásos,psa... 

Az antibiotikummal vigyázz, mert azért az nem szedhető rendszeresen (öli a káros és a hasznos baktériumokat is, nekem most azt mondta a doki, hogy csak akkor írja fel, ha találnak rá okot a tenyésztésben, de szerencsére nincs most rá ok), ha elkezded akkor pedig végig kell szedni.

A vitaminok/szedett cuccok tekintetében akkor hasonlóan állunk. Én is jobban figyelek azóta, hogy felöltözzek, ne üljek hidegre. Sajnos a wellness és fürdők kedveznek a probléma kiújulásának. 

Évente hasi és kismedencei ultrahang.

ne terelj

Prosztata vizsgálaton nemrég voltam. Néhány másodperc és nem fájdalmas, szóval nincs kifogás el kell menni.

És tényleg elég az az 1-2mp-es villámgyors matatás h. kiderüljön a kezdődő baj? Mennyire lehet alapos 1 ilyen vizsgálat? Ha már rászánja az ember magát, értelme is legyen. Ne csak az önmagunk megnyugtatása, ill. az illúzió h. "de pedig én jártam vizsgálatra, mégis csak akkor derült ki amikor már késő volt. Mert hát valójában a vizsgálatok 1mp alatt megvoltak és annyi idő alatt nem lehet kitapintani az elváltozást"

Ha a kijárat eseti bejáratként használata már önmagában ad valamiféle eredményt... vajon a másik kettő önállóan (tehát az ujjazást mellőzve) nem használható valamire? Ha igen, el is lehetne kezdeni a széleskörű népszerűsítést ezen az úton. A semminél biztosan jobb lenne, és a mostani verziónál biztosan több *férfi szánna időt egy ilyen vizsgálatra.

/off:  * a művi-érzékeny és agymosott olvasóktól bocsánatot kérek, elsőre nem gondoltam a "nőkre", az átmeneti állapotban lévőkre, a háromneműekre, a 8 neműekre, a változáson átesettekre, a kétcerkájúakra, meg az apjuk fasza tudja még kikre, nem gondoltam a kruplikra és a falinaptárokra sem. Meg a pendriveokra meg Luke Skywalkerre sem, nem kihagyva a kapros töltöttkáposztával nyakonöntött hamburgerjelmezes álarcosbáli versenyzőket. Fontos volt ezt elmondanom, hiszen az Always betétekről leszedték vénusz jelet, ők immár ott is gondolnak mindenkire, hiszen nem csak nő menstruálhat. FCKjeah! :/

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Spanolni szoktam az öreg főorvossal, aki szerintem 70 is van már. Kérdeztem:

- Aztán, az urológus jár urológushoz?

- Jár.

- Magának mikor volt ilyen manuális élményben része?

- 20 éve. De a PSA-tesztet rendszeresen megcsináltatom.

- Önmagában az elég?

- Nem, ha biztosra akarunk menni, akkor manuális + vér + ultrahang.

Rákszűrésre önmagában a PSA-szint ellenőrzés előjelző lehet, de urológus mást is néz ilyenkor. Tehát, nem szabad kihagyni a manuális dolgokat sem.

trey @ gépház

Ne varjatok a szuressel 40 eves korig:

The average age at the time of diagnosis of testicular cancer is about 33. This is largely a disease of young and middle-aged men, but about 6% of cases occur in children and teens, and about 8% occur in men over the age of 55.

A legtobb esetben otthon zuhanyzas kozben kitapinthato.