Akad-e még ügyfélkörötökben olyan ügyfél, aki ...

Címkék

... így 2020 hajnalán még mindig futtat élesben 32 bites Windows Server 2003 (vagy régebbi) operációs rendszert és azt nektek élesben támogatni kell?

Igen
24% (73 szavazat)
Nem
42% (130 szavazat)
Egyéb, leírom
3% (8 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
31% (96 szavazat)
Összes szavazat: 307

Hozzászólások

Igenre klikkeltem, de igazából kivonás alatt van már. Sajnos a szokásos módon nagyon nehéz megszabadulni bármi ilyentől, hiszen a migrálásra nem szeretnek semmit se költeni. Gondolom Win7 és 2008 Serverek is futnak szépszámmal...

Van olyan ügyfél, akinek "csilliárdos üzlete" van, neki "minden kiesett óra 10 csillió euró". Magyarország egyik top izéje, top cégek beszállítója bizonyos témában. Az egész üzlete Windows Server 2003-on futó, százmillió éves MS SQL szerver fölé tákolt Microsoft Dynamics AX-alapú szoftverre épül. Csodálkozik, hogy:

  • lassú
  • lassú
  • lassú

és írtam?

  • lassú

Mitől ne lenne az? A lassan 20+ évnyi fejlesztés hiányából fakadóan az OS nem korszerű. Ezen a virtualizáció sem segít. Az SQL szerver verziója 3 vagy 4 főverzióval a current alatt áll. A frissítések (amik se Windowsra, se az SQL szerverére nem jönnek már) nem is biztonságos.

Na, most kb. 5-8 éve megy a "könyörgés", hogy kezdjen ezzel valamit (természetesen segítünk). Segíteni persze szándék (övé) és pénz (övé) nélkül nem tudunk. Nyilvánvalóan, az ügyviteli rendszeréhez kellene első körben hozzányúlni, mert az "fogja" az egészet, amiatt nem lehet SQL szervert frissíteni, az SQL szerver miatt meg OS-t.

De, hát az mennyi pénz lenne! Az egészet újra kell csinálni.

Vagyis évek óta megy a pingvinezés.

De másnap reggel jön a bejelentés:

  • lassú

Mitől ne lenne az?

trey @ gépház

Nálunk van egy öskövület vason futó (32 GB RAM, HDD) Win 2003 server, melyen egy SQL 2005-öt használva fut egy MS Axapta3 AOS szerver, melyben kb 13 év alatt pár száz GB-nyi adat gyűlt össze. És mégis minden gond nélkül, könnyedén kiszolgált kb. 100 usert.

Aztán van a nemrég bevezetett "új" Axapta 2012-es rendszerünk, olyan vason amire a bevezető cég is csak a száját nyaldosta, (sok-sok szerver, HyperV cluster, SSD storage alatta, sok-sok száz Giga RAM) és mégis olyan nyögve-nyelős az egész. Kattintasz, majd vársz, vársz és még mindig vársz. Ez ennyit tud...

De, hát az mennyi pénz lenne!

Hát igen! Rohadt sok! És egyáltalán nem érezzük, hogy ez biza megérte az árát...

Megoldásszállító / technikai támogató oldalról vázolom a problémát az ilyen régi fosokkal:

Ugye azonnal kell a javítás és ingyen. Na, most nekünk van évi x incidensnyi továbbpasszolható támogatásunk a Microsofttól, de az sajnos úgy kezdődik, hogy ingyen csak az aktuális OS -re és -1 verziójára van. Ez praktikusan azt jelenti, hogy Windows Server 2019 és 2016. A többinek "helló". Márpedig, a Windows 2003 nem esik bele ebbe a szórásba. Pedig ha OS bugba futunk, akkor a Microsoft nélkül elég nehéz bármit is csinálni.

Fizetni pedig nem nagyon szeretnek / akarnak ezek a cégek.

BTW: annyi volt az egyezés az elején abban amit írtál, hogy azt hittem, ugyanarról a helyről beszélünk :D

trey @ gépház

A stabilitást, stb. nem lehet garantálni, ha az MS nem ad hozzá patcheket többet. Illetve még egy ideig ad, pénzért. Amit gondolom nem vesznek meg. Ezért volt jó nálunk supporton, hogy amíg az MS ingyen támogatást ad, addig mi is támogatjuk, utána meg nem tudjuk. Eddig nem volt ebből probléma, mostanra eljöttem a cégtől.

Ilyenkor kell vastagon fogó ceruzával kiállítani a számlát, hogy nem támogatott a rendszer hivatalosan, és a régi rendszerekhez való szakértelmet meg kell becsülni - anyagilag is.

Nalunk 2012 van meg amit nem lehet leallitani, mert a rajta futo szoftver nem fut nagyobb verzion. Ez meg azert annyira nem osregi, de igazabol kene cserelni, mert a cegnel 2016 az also hatar, az ujak pedig mar 2019-esek.

Erről eszembe jutott előző munkahelyemről valami DOS-os bér és munkaidő nyilvántartó akármi. Pont blokkoló tényező volt a Windowsos frissítésben. Erre kérdem, mikor jöttek azzal, hogy kellene akkor valami virtuális gép vagy valami, csak "oldjukmeg", hogy most komolyan, hogy ennek nincs Windowsos változata? Aztán kiderült, hogy nagyon is van hosszú-hosszú évek óta, csak mikor arról volt szó, akkor gondolkodás nélkül megújították a következő éves DOS-os verziót.

Nálunk is van néhány ősöreg Windows Server, mert a kollégák félnek az alkalmazások migrációjától :)

Bezzeg mi lenyomtuk ezt egy fél alatt Linuxon... (RHEL5 --> RHEL7)

Windows 2008, 32-bit, az se mai darab. Azért 32 bites, mert futtatnia kell az ntvdm-et.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

igen van, de egy vele egykoru adatbazist es a hozza tartozo alkalmazast futtatja amit jogi okokbol(25 eves adatmegorzes) tartunk eletben egy VM-ben, annyira lenyegtelen, hogy at legyen tolva mashova, hogy mar nem is gondolkodnak a migracion, evente kb 2x kell hozzanyulni de akkor viszont mukodnie kell patentul amivel nem is szokott gond lenni, kb mikor lejar a 25 ev az utolso bejegyzesen abban a pillanatban megy magnesszalag backupra aztan meg a levesbe

Van igen, egy iskola. Működni működik, akkor meg minek lobbizzon a fejlesztésért a Ráczh Tanárh Úrh?

> Tehát, ha az egészségügyben a bérek nem csökkentek, az a fent említettekhez képest relatív béremelés.

Hála az égnek szerver nincs már, de kliens gépek (Windows 7 és Windows 10 is) van 32 bites, és driver gondok miatt nem is lesz még jó ideig 64 bit belőle.

Nagy Péter

Van-van:) Most rakom fizikailag kulon halozatra es reverse proxyt ele.

Ti hogyan veditek meg?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

O.K., hogy elavult, nem támogatott meg stb.  de vannak régi DOS-os programok, amikbe néha vissza kell nyúlnunk adatokért. Ha nem tartok fent egy ilyen gépet,- terminalszerverént,- akkor ezt hogyan oldom meg ??

Eles halozatra kotve sehogy. :o( Szeparalt halozaton nehany klienssel esetleg virtual kormyezetben. Ha kell valami arrol a rendszerrol, akkor Mancika odabattyog az erre dedikalt gephez es lekerdez, de nem azon dolgozik napi szinten. Nincs baj azzal, ha ez ugyvitelileg kellemetlen, lehet migralni ujabb verziokra, akkor majd nem lesz.

Fentebb irta valaki, hogy az uj AX lassabb, mint a regi. Hat igen ez szvsz, azert van, mert a tonnanyi vas lattan a fejlesztok nem optimalizalnak szinte semmit, ha az IDE tud ilyet, akkor talan, de amugy nem. Kb. betolunk majd ujabb vasat a klaszterbe es kesz alapon fejlesztenek. :o(

Simán lehet külön hálózaton és a te hálózatodról eléred egy IP KVM konzollal. Tűzfalat is tehetsz elé, ha elég szigorú configot alkalmazol + azon VPN, amiről el lehet érni.

DOS? Gyártásban még CP/M-el is találkozhatsz (aktívan használva, még most is fröccsöntik a műanyagot és betöltik a szabásmintát)