Szopás lehet a LibreOffice futtatásával macOS Catalina-n

Címkék

Az Apple október elején adta ki a macOS legújabb verzióját, a 10.15-ös "Catalina"-t. A vállalat korábban figyelmeztetett, hogy az új verzión futtatandó, nem a Mac App Store-ból jövő alkalmazásokat hitelesíttetni (notarize) kell vele, különben nem fognak rendesen futni. A LibreOffice projekt blogjában állítja, végigcsinálták az Apple által előírt hitelesítési folyamatot, mégsem fut rendesen a LibreOffice 6.3.x a Catalina-n. Vannak kerülőmegoldások a futtatásra, de azok megtalálása nem mindenki számára egyértelmű.

Részletek a LibreOffice blogbejegyzésében.

Hozzászólások

:)

evone!!!!! Gyere ide küzdeni! :P

trey milyen szépen fejezi ki magát :)

+1
Magyar cikkeket évek óta kerülöm többek közt ezek miatt. Ja, meg a "blogposzt" kis cikkecskék, a szerző valami hétköznapi kalandjával, vagy személyes véleményével. Szomorú, hogy itt tartunk, nyugaton azért ez a hullám csak az online média egy részét tudta lekaparni, itthon mindenki átvette.

Itt valami nem kerek. Valamikor szeptember kozepen kaptam egy emailt, miszerint nem szukseges a notarizalasi folyamat meg par honapig (gyakorlatban is mukodnek nem notarizalt szoftverek jelenleg Catalinan). Link: https://developer.apple.com/news/?id=09032019a Itt valami masban hunyo a tarsasag, mert a developer nem verifikalhato. Mintha hibasan lenne alairva vagy nem lenne alairva.

Eljött az a pont, amikor felnőtt a LibreOffice, és kezd profi módon viselkedni.

--
robyboy

nem szívesen mutatnám a cikk címe állítmányának a főnevét a tanítványaimnak, mert helytelenítem negatív indulatú kontextusát

Én frissítettem a rendszerem 10.15-re és indult a LibreOffice gond nélkül. Egyedül azt kellett jóváhagynom, hogy engedélyezem-e a fájltallózást. LibreOffice 6.3.2.2

Quo usque tandem abutere, Catilina Catalina, patientia nostra?

Ha belegondolok, hogy a foszerkeszto ur multkor egy vesszo elhelyezes miatt aggodott...

Oh boy this has escalated quickly :D

"escalated"

Mármint, hozzászólásban cimmogás három embertől "escalated". Inkább jól példázza az emberek kettős mércéjét. 444-en "gecit böfögött fel", indexen "műfaszt", teljesen rendben van, itt meg egy hétköznapi beszédben elfogadott "szopás" kibassza a biztosítékot. Max. szentfazekaknál.

--
trey @ gépház

Nem használom napi szinten ezeket a szavakat, és nem azért mert szentfazék vagyok. Egyszerűen igénytelennek tartom erre ezt használni. És más oldalakon sem szeretem. Úgy érzem amióta a politikában elkezdtek trágár fordulatokat használni az emberek is jobban elfogadják ezeket. Pedig nem kéne.

Mindennek megvan a helye :) Mások az elvárások és az íratlan szabályok más más élethelyzetekben. Mást színvonalat vársz el egy üzleti megbeszélésen, mint amit a haverokkal megütsz egy kocsmában. De mást vársz el a haverodtól is, ha jelen vannak gyerekek. Legalább is remélem :)

A körülmények fontosak, így nem igazán lehet annyival lerendezni, hogy akit zavar a vulgaritás az álszent, mert ő is biztos káromkodik néha.
Hasonlót a hasonlóval mérlegelj. Ha valaki szintén cikkíró, és szintén káromkodik a cikkjeiben, majd rád szól, akkor tényleg álszent.

Egyébként meg sajtótól nem nagyon várod a stílust. Értem én, hogy van ilyen is, de attól még nem ez a megszokott. És értem azt is, hogy a hup kissé kötetlenebb. De ez ok arra, hogy az ember a saját igényességéből leadjon?

Úgy érzed, hogy ~ 20 év után nekem kioktatásra lenne szükségem? Nyilván, el tudom dönteni, hogy hogyan és milyen stílusban fogom a dolgokat csinálni, ahogy eddig is el tudtam. Azt is értem, hogy a szopás az neked probléma egy cikk címében, viszont azt nem értem, hogy ennél sokkal vulgárisabb kifejezések miért nem zavarnak annyira a hozzászólásokban, hogy azt szóvá tedd, vagy bejelentsd.

--
trey @ gépház

Azt is értem, hogy a szopás az neked probléma egy cikk címében, viszont azt nem értem, hogy ennél sokkal vulgárisabb kifejezések miért nem zavarnak annyira a hozzászólásokban, hogy azt szóvá tedd, vagy bejelentsd.

Mivel a főoldalra leginkább a te neved alatt kerülnek ki a "cikkek"/posztok, így ez az egész a HUP-ot minősíti. Míg a hozzászólásokban inkább az adott embereket.

Értem, tehát a "tiszta főoldal, rendes ház" taktikát kövessük. Akkor arra tudnál-e valamit mondani, hogy ha szólok, hogy ne szarozzunk a főoldalra kikerülő blogbejegyzések címében, akkor az miért van ez a kérés leszarva? Meg úgy általában az összes, amit kérek?

Azokkal mi legyen? Mi a javaslatod?

--
trey @ gépház

Mondjuk. És ezzel nem az volna a cél, hogy téged terheljünk, ne értsd félre. A helyzet viszont az, hogy elég durva kocsmahangulat van az és ez nem jó. Ha van igény értelmes moderálásra, arra hogy az oldalból egy barátságos szakmai témákkal foglalkozó beszélgetőfelület legyen, ahol nem folyton egymás hajába kapunk, abban találsz itt segítséget.

És nem is feltétlenül a káromkodással van baj, mert az csak stílus. De nem tudom emlékszel-e vagy olvastad-e a meleges témánál valaki konkrétan gyilkosságot és tömegirtást emlegetett megoldásként a "problémára". Szerinted normális ez egy informatikai fórumon? Lélekromboló lett az oldal erősen, és bánom, mert nem igazán tudok jó alternatívát

"elég durva kocsmahangulat van az és ez nem jó."

Nem értem miért nem jó. Ez az oldal inkább Slashdot, mint szigorúan szakmai fórum.

"témánál valaki konkrétan gyilkosságot és tömegirtást emlegetett megoldásként a "problémára". Szerinted normális ez egy informatikai fórumon?"

Jelentetted? Én nem olvasok minden fórumot, fizikailag lehetetlen lenne.

--
trey @ gépház

> Nem értem miért nem jó.

Azért, mert nehéz egy ilyen közösségben on topic maradni és nyugalomban kibeszélni egy szakmai témát, ha közben megy a személyeskedés, a beszólogatások, a politizálás, a buzizás, és úgy totálban a gyűlölködés. Ez lélekőrlő.

> Jelentetted?

Nem jelentettem, de igazad van, kellett volna.

> Én nem olvasok minden fórumot, fizikailag lehetetlen lenne.

Ez teljesen jogos. Ebben az esetben viszont te is aktívan részt vettél a topicban, az idő tájt is, amikor a szóban forgó komment született. Ettől függetlenül azt mondom, hogy eleve oda nem szabadott volna eljutni, hogy egy ekkora flame legyen abból a topicból.

> Úgy érzed, hogy ~ 20 év után nekem kioktatásra lenne szükségem?

Senki nem oktatott ki. Meglepődtünk a bejegyzés példátlan színvonalán, és ennek hangot adtunk. Ráadásul te magad (?) foglaltad a szabályzatba, hogy a trágárságot mellőzni kell.

> azt nem értem, hogy ennél sokkal vulgárisabb kifejezések miért nem zavarnak annyira a hozzászólásokban

Nem mondtam hogy nem zavar a hozzászólásokban ez a stílus. Nem akarok álszent lenni, tudok én is alpári lenni, de legalább az igyekezet megvan bennem, hogy igényesen nyilvánuljak meg. Biztos tudsz hozni ellenpéldát a kommentjeimből. Ettől még tartom magam ehhez.

Másrészt megint csak kiemelem azt, hogy a dolog helyzetfüggő. A kommentelés és a cikkírás két tök más tevékenység, utóbbi maga egy szakma a saját formai és stilisztikai elvárásaival. Nem összehasonlítható a kettő. Egyébként lehetne elvárás az igényes közlésmód mindkét féltől. De moderáció híján igazából semmi értelme. Másutt tud szépen működni a dolog.

Valoszinuleg, akik meglepodtek, nem olvasnak eleg szepirodalmat... valamint elfeledik azt, hogy egyes -korabban alparinak minsoitheto- szavak a hetkoznapi stilus reszeve valtak es ma mar nem tekintheto megbotrankoztatonak.

Nem is ertem, en is minek lovagolok ezen... valoszinuleg csak szurja a szemem az alszenteskedes, felesleges kotozkodes.
Amugy meg az uj hup tehet errol is maskulonben nem tunt volna fel... mondhatnam szopas...

Rákerestem a HUP-on a "szopás" szóra:

https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=szop%C3%A1s+si…

A találatok alatt nem nagyon találtam pornót. Most akkor hogy van ez? Ebből nekem az jött le, hogy a szakma ezt a szót nem a szó szerinti oboázásra használja.

--
trey @ gépház

A munkaval kapcsolatban pl. en is szamos esetben hasznalom, megsem az elso gondolatom a munka, ha ezt meghallom, ennyire egyszeru. De rogtonzott kozvelemenykutataskent mig ezt irtam, megkerdeztem a korulottem ulo kollegakat, egy sem volt, aki nem a "szó szerinti oboázásra" hasznalta. Akkor hogy van ez? Vagy nyilvan mi vagyunk a kivetel, persze..

Tehát, ha megkérdezed a kollégáidat, hogy a macOS topik alatt a HUP-on azt olvassák, hogy "Szopás lehet a LibreOffice futtatásával macOS Catalina-n", akkor nekik egy nagy kalippó ugrik be azonnal, amit egy Catalina nevű némber kezelget LibreOffice-szal a háttérben?

Hát, fura kollégáid lehetnek :D

--
trey @ gépház

Szerintem nem akarod erteni, amit mondok - idaig csak ketszer jeleztem, hogy _onmagaban_ hallva ezt a szot mi jut rola eszedbe, illetve ennek megfeleloen tettem fel a kerdest is viccesen a kollegaknak (csak, hogy jol ertsd: "mi jut eszedbe a szopasrol?") Meg azt is jeleztem, hogy kontextustol fuggetlenul, szoval szo nincs itt sem a MacOS-rol, sem a LibreOffice-rol, ahogy ennek kapcsak jeleztem szamodra.

Oké, de láttad te itt kontextus nélkül a főoldalon virítani valaha is a szopás szót, hogy ezt önmagában kellene tőlük kérdezned? Vagy hol van itt az analógia? Ha meg kontextusban van, akkor hogyan lehet ez félreérteni mondjuk bő nyálas, fogazás nélküli oboázásnak?

--
trey @ gépház

Nem, tortenetesen nem szoktam forraskodokat olvasgatni, igy nem lattam a Linuxet sem, ezzel egyutt is ugyanakkor rettenetesen tavol all tolem, hogy SJW legyek. Latszolag nem ertetted, hogy mi a problemaja az embereknek a cimmel, adtam ra egy megoldast, ennyi a tortenet, meg csak azt sem mondtam, hogy engem kulonosebben zavarna. Te szoktal hivatkozni az erto olvasasra, elj vele. :)

>> Pl. gyerekkel (akar sajat, akar vendeg) de egy idegen felnottel valo beszelegetes soran nem szokas hasznalni.

Majd kiragadod a gyereket a kételemű felsorolásból:

> Oké, de ide nem gyerekek járnak. Illetve, szerintem nem az.

> Akkor most, hogyan tovább?

Akkor most nézzük meg idegen felnőttel. Mert egyébként stimmel, te itt idegen felnőtteknek adsz elő szakmai tartalmat. Tedd úgy, ahogy illik tennie egy előadónak.

> Mit jelent a "csúnya" szó? Honnan kezdődik?

Nézd, egy hivatalos listát senki nem fog neked tudni adni. De nem is kellene kérned. Egyrészt ez azért jó érzéssel tudható. Azt is csak el tudod dönteni, hogy milyen szavakat tanítasz meg a gyerekednek, és mit nem. Ha pedig nem tudod milyen szavakat illik egy cikkbe leírni, vegyél példát másokról, olyan forrásokból akiket legalább annyira színvonalasnak tartasz, amennyire te szeretnél tűnni.

Tehát összefoglalva a kommenteket:

- szar az Apple
- a macOS még szarabb
- a Catalina meg aztán pláne szar
- Győrött valami nem tuti a politikában vagy valamiben
- Vannak olyan hírportálok amik csúnya szavakat használnak, ejnyebejnye
- Ezen híroldalak hatására a hup színvonala is zülleni kezd, persze erről még a politika is tehet

Azt talán sosem tudjuk meg ezen a szakmai portálon, hogy mi a megoldás a problémára. Persze, guglizd ki, miután elolvastad itt a sok szemetet.

Szerintem ez jól jellemzi a Catalina színvonalát! Meg a felé irányuló érdeklődés milyenségét és fokát.

(csak hogy valami flame is legyen benne :D)

Mondjuk, ha az első szülő offtopikokat kitörlöm a rá érkezett szarral együtt, akkor csak - meglepetés - az én ontopik két kommentem maradna. Esetleg még kettő másik.

--
trey @ gépház

> Azt talán sosem tudjuk meg ezen a szakmai portálon, hogy mi a megoldás a problémára. Persze, guglizd ki, miután elolvastad itt a sok szemetet.

Köszönöm, még egy pont, hogy a fent említett kocsmahangulat miért nem jó, és miért nem ártana ha lenne komolyabb moderáció az oldalon.

Catalinán a tanúsítványok ellenőrzésével is szo^W problémák lehetnek. Egyfelől életbe lépett a https://support.apple.com/en-us/HT210176, ami szerint nem lehet elfogadni 825 napnál hosszabb időre kiadott tanúsítványt (az eredmény, bármilyen meglepő: ERR_CERT_REVOKED), másrészt muszáj, hogy legyen benne subjectAltName extension és serverAuth ExtendedKeyUsage.

Ez eddig még OK, mivel CAB fórum ajánlásról van szó (ettől még jó tudnia annak, aki saját CA-val állít ki ezt-azt). Szerintem viszont problémás az, hogy ezeket a dolgokat, úgy tűnik, self-signed tanúsítványnál is megköveteli a MacOS. És még nagyobb probléma, hogy a figyelmeztetést (eddigi ismereteim szerint) nem lehet átugrani, legalábbis Chrome-ban.

Nincs gondom a címbéli nyelvezettel, de a HWSW-től még nem szóltak le? Most nekik is egy nagy "szopás" van a főoldali HUP dobozban.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Nincs gondom a címbéli nyelvezettel,"

Hála a magasságosnak!

"de a HWSW-től még nem szóltak le?"

Mi ez az aggódás a HWSW miatt? Miből gondolod, a HWSW-nél bárkinek is beleszólása lenne az itteni tartalomba?

"Most nekik is egy nagy "szopás" van a főoldali HUP dobozban."

Nem kötelező minden tartalmat átvenni innen, tegyenek az RSS parser-ükre semi-badword-filter-t.

--
trey @ gépház