Elveszik-e a robotok a munkámat?

Kapcsolódó weboldal: https://willrobotstakemyjob.com/rankings
Bár nem új ez a honlap, de úgy látom a HUP-on még nem került elő a link. Kíváncsi lennék, vajon mennyire megbízhatóak ezek az adatok, tényleg ezek a munkák vannak veszélyben az automatizáció miatt? Tehát csak olyan munkákhoz való képességeket szabad tanulni ma már, amelyeknél kicsi az automatizáció veszélye?

Itt egy 30-as lista olyan munkákról, amikre növekszik az igény, jól fizetnek, és kicsi az esélye hogy robotok fogják átvenni ezeket a munkaköröket: https://willrobotstakemyjob.com/low-automation-risk-jobs-with-high-pay-…

Főleg ezek vannak a listában: szoftverfejlesztés, mérnöki munkák, egészségügyi állások, de befért még az adatelemző és a marketing menedzser is.

Hozzászólások

Régen a sw vette el a könyvelők munkáját, de azért vannak még. Még régebben a földművesekét vette el a traktor. De azért lettek új munkák is, meg kényelem is: jeans day, világutazó webesek, marketing, robotika.
Majd lesz valahogy. Csak a felmelegedés nem vegye el a munkám.

Le is írtad, hogy mi a probléma: korábban egy adott iparágat érintett a változás, így volt lehetőség alkalmazkodni.

A közeljövőben viszont szinte minden iparágat érinteni fog az automatizáció/robotizáció, társadalmi szinten nem lesz lehetőség ilyen gyorsan adoptálni a változásokat.

Szinte biztos vagyok benne, hogy olyan drámai következményei lesznek, ami a politikai stabilitást is képes lesz aláásni.

Gondolatkísérlet: Ha egy, a távol-keleti szalagmunkásokat kiváltó robottechnikai megoldás néhány éven belül leváltja, akkor mi fog ott történni?
Éhínség, forradalom, polgárháború, el lehet képzelni a folyamatot
Ilyenre volt már példa a történelemben milliós méretben, el lehet képzelni, az mit eredményez milliárdos tételben, és nemcsak regionális gondot okozva.
Az államszervezet (politikamentesen) figyeli a munkanélküliségi adatok változását, koránt sem a fő motiváció a szociális érzékenység, hanem a lakosság kordában tartási eszközeként használják. Avagy egy modellezett küszöbérték fölött szükségessé válik az állami beavatkozás: bizonyos technológiák azonnali betiltása akár szigorú szankciók mellett. Igen, fogja magát a cég, átköltözik a technológiájával a szomszéd országba. A folyamat megismétlődik: radikálisan nő a munkanélküliség: rommá tömik a politikusok zsebét, mikor tarthatatlanná válik az állapot, vagy véres összecsapások, vagy azok kikerülése mellett technológiai korlátozás. A harmadik országba már sokkal nehezebben költözik a cég, az előzőekben megismert, magával hordozott veszélyessége miatt. Mire az 4. (lehet, hogy a 10.) országba költözne, addigra minden országban tiltásra kerül a technológia. Mivel a levegőben lógó technológiáról van szó, aminek a bevezethetősége csak idő kérdése, és már a maffia egyébként azzal dolgoztat, társadalmi megoldást kell találni a bevezethetőségének feltételeiről.
Összefoglalva, kisminkelve: lehet, hogy a te munkádat elveszik, de az unokádnak a heti három órás munkaideje után után bőven lesz ideje arra, hogy egy vállrándítással ne érdekelje, mi történt veled, miközben kényelmesen élvezi, hogy a robotkurvák kényeztetik.

Faszsag. Pl. bevetelek konyveleset lehet automatizalni, de koltsegek automatizalasaba sokadik startupnak torik bele a bicskaja.

A weboldal irja az atomeromu kezelot: ott a munka jellege valtozott meg. A gep nezi az ember helyett a thermometereket, de az ember tudja csak megnezni, hogy a helyen vannak-e, vagy hogy tortent-e valami olyan, ami meg sose volt.

Nagyon sok munka nem automatizalhato, vagy az automatizalas csak a munka jelleget valtoztatja meg. Ettol meg nem lesz kevesebb embernek munkaja, csak hatekonyabb lesz.

Te nem irtal meg cron scriptet? Az a cron script is elvette valakinek a munkajat, aki orankent megnyomott volna egy/tobb gombot ami meghivja azt a parancsot. Senkit nem rugtak meg ki sehonnan azert, mert a korabbi munkajanak nagy reszet mar egy cron script vegzi, hanem szimplan mashol kellett megkeresni, hogy hogyan lehet hatekony.

A "Software developers, Applications" rajta van az altalad emlitett listan a legkevesbe eselyesek kozott.
Ezzel szemben a "Computer programmers"-re 48%-os valoszinuseget josol.

Akkor most mit nem ertek?
Ez amugy ha jol latom egy ilyen szavazzuk meg es az alapjan szamoljuk ki dolog nem?
Szegeny "Computer programmer"-eket a robotok altal vezerelt halaba kuldik viszont a "Software developer"-eket pedig megmentik az itt szavazok... Nem teljesen erzem konzisztensnek az itt lathato eredmenyeket.

Egy tanulmányból veszik a számokat: https://willrobotstakemyjob.com/about
De szavazni is lehet, viszont a szavazatokat külön adatsorban jelenítik meg, azt inkább csak mint érdekességet.
Gondolom a "computer programmer" alatt a favágós programozói feladatokat értik, mint pl. összerakni egy felhasználói felületet, amit ugye már most is lehet generálni. A "szoftver developer" az meg gondolom azok a fejlesztői munkák, amiket nehéz automatizálni.

Kérdés, hogy hány évre tekintesz előre.

Csak a szakmán belül maradva: ki gondolta volna 10 éve, hogy a MEAN stack ennyire népszerű lesz? Éppen emiatt ha csak 10 éves távlatot nézünk, akkor szerintem picit túlzóak a számok sok szakmánál.

Nézd meg például, hogy egy kamionsofőrt 65%+ valószínűséggel fog leváltani robot. Viszont kérdés, hogy mikor, mert nagyon még önvezető autók sem mászkálnak tömegével az utakon.

Azért ott sem fognak eltűnni az emberek, amint gépesítve lesz a vezetés, mert egyfelől lesznek hegyoldalban földutak, amikre a robot még nem fog tudni bemenni, pedig oda kell vinni az árut; másfelől még szerintem 5-10 éven át ha a robot vezet, akkor is kell majd ember, aki felügyeli. És akkor már a vámolást, papírmunkát, stb nem is említettük, amit egy robot ma még nem tud megcsinálni, pedig a bürökrácia elvárja (ukrajnában is, ahol még 10 év múlva sem lesz ez gépesítve)

Top paid jobs with highest automation risk

Nuclear Power Reactor Operators Nyugaton alig épül új ezért valószínűleg nem a robotok veszik el a munkájukat.
+ azért épül egyre nagyobb ott ahol épül 500MW helyett 1200MW, hogy kevesebb ember termeljen többet. Az ő munkájukat sem a robot veszik el.

Szóval fenntartásokkal kezelném.

Szerintem egy atomerőműnél nem az operátor fizetése a lényeges költség. Azért épülnek nagyobbak*, mert több energiát használunk, és mert drága megépíteni, és nagyon drága, és macerás engedélyeztetni.

---
* Kis megjegyzés: az is csak korlátozottan igaz, hogy nagyobbak épülnek. Tudomásom szerint a legnagyobbak a 1970-1990 körül épültek, az RBMK blokkok elektromos teljesítménye 1000 vagy 1500 MW, a hőteljesítménye 3200/4800 MW. Paks 2 elektromos teljesítménye lesz 1200 MW (ha megépül).

vicces ellenpont, hogy a nukleáris hajtású hajók és tengeralattjárók mellé alig találnak reaktormérnököket például a royal navy-nál. Bár valóban, az operátorok, aki csak a reaktormérnökök által megadott feltételrendszert követhetnek, az nagy mértékben automatizálhatóak, nem kell ember, hogy kezelje a kapcsolókat. Ha baj van, akkor pedig oda nem operátor, hanem mérnök kell, aki új szabályt és döntést hozhat a mélyebb ismereteivel.

Szerintem a legfontosabbak nincsenek a listán: tőke tulajdonos, robot tulajdonos, vállalkozó.

basszák meg a robotok. azért kell most dolgoznom, mert szoftverek vannak. egyébként lébecolnék...
a világ vagyonának 80%át a lakosság 5%-a birtokolja. 20%on osztozik a maradék 95%... ez a fenenagy libárális egyenlőség... tehát ezeket az érdekhatlmakat szolgáljuk. csak mondom.

------------------------
uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

Ez nem a fene nagy liberalizmus bűne, hanem a kapitalizmusé. A fene nagy liberalizmusnak más bűnei vannak. Mondjuk minden ami "fene nagy" vagy más néven szélsőséges az rossz, mert az azt jelenti, hogy túlzásba vittük.
Ez viszont nem csak a politkiára igaz. Ha megiszol két pálinkát egy este miközben a haverokkal dumálod meg az élet nagy dolgait, az tök ok. Viszont az alkoholizmus már bűn (pl napi egy üveg pálinka).
Ugyanígy igaz az IT-ra is. Ha van egy jó módszertanod és megfelelően alkalmazod, az király. Ha elkezdesz ragaszkodni az egyikhez és szemellenzősen csinálod, akkor abból bukás lesz.

kicsit off, de amikor tőlem akarnak elvenni (fizessenek a gazdagok), meg ökényesen kilakoltatni(elvesszük a fideszesek házát), meg majd én megmondom, ki nyerhet nyiltan, az az álszentség netovábbja, a hülyék további hülyítése. gondoljuk el, ha azok 80% javak egyenblőbben lennének elosztva, (nem azt mondom, hogy vegyük el, hanem nem kellett volna engedni, hogy idáig jussunk(hozzáteszem pénztáros lőrinc kismiska, lofaszjoska ehhez képest)), akkor lehet hogy nem lenne kérdés az hogy félünke a robotoktol. egy fogyatékos kislány(klimaatyaúristen) lett a basszájba aki semmit nem csinált, mikozben a világ másik fele éhenhal. ahol munka sincs. ergó nincs mit elvenni. jódolgunkba azt sem tudjuk mit csináljunk. wifit viszünk oda, hogy legyen facebook, ahol víz sincs. szóval ha úgy nézem, vannak itt nagyobb bajok is, minthogy a robotok elveszike am nukánkat csupán azért, hogy a hatalom még teremelékenyebb tudjon lenni.... off off :)

------------------------
uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

Ül az iskolapadban és tanul. Hogy képes legyen később válójában tenni valamit. Mert ha hülye tényleg elveszik a robotok a munkáját. Klimaveszhelyzet... Fingreszeles. A korabeli parasztok nem terhelték a foldet... A fejlődésnek ára van. Plussz a CO2 kibocsátás emelkedésével csökkent a csecsemohalandosag. Az angol ipari forradalom monnyon le. Fejlesszen energia nélkül működő robotot...
------------------------
uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

nekem példát kell mutatni. ha a kóka kólának fontosabb lesz a természet, mint a buzik, azaz nem műanyagban fogja a cukorpotlós vizet árulni, akkor majd átállok én is klímavédelemre. amúgy egy a cél: a PROFIT. azért racionalizál, otimalizál, hogy KEVESS BÉNZBŐL/ UGYANANNYI PÉNZBŐL/PICIT TÖBB PÉNZBŐL SOKKAL TÖBBET tudjon termelni(több pénzt elszedni tőled). bármi áron. aztán majd jön a koka kóla, hogy milyen zöld. lehet úgy zöldnek lenni, hogy előtte a környezetszennyezésen gennyesre kerestük magunkat...

szeirnted a bolygó megmentése miatt lett a műhús? lófaszt mama. automatizáls gépsoron töredék áron lehet olyant termelni, amire "szükség van". pont leszarják ezek a bolygót. a robotizálásnak egy célja van, hogy a föld vagyonát uraló érdekhatalmakat kiszolgáljuk úgy, hogy azoknak mégtöbb vagyona legyen. mert majd megnézem én azt hogy mikor fogunk egész nap semmit tenni, úgy hogy kapunk pénzt és jól megélünk.... a föld másik fele meg éhen fog halni, vagy a sok agoyniskolázott ide akarja hozni őket, és szétbaszcsiznak majd mindent.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

ez jól hangzó semmitmondó demagógia...

és nem is maga a liberalizmus a problémák oka. De az egyébként sem mondja, hogy mindenkinek ugyanannyi jár, hiszen akkor kommunizmusról beszélnénk. S ez utóbbi is csak parasztvakítás volt, ahol az egyenlőbbeknek minden járt, a többségnek meg csak a pofája, míg szájba nem verték.

A liberalizmus mögé bújtatott túltolt individualizmus meséje az oka. Amikor az a mese, hogy mindenki egyéniség és mindenkiből lehet bárki. Meg összefogás helyett csak az egyéni érdekek figyelembevétele, törtetés. Így nem tud a kisemberekből összeállni olyan szervezet, ami hatalomhoz jutna, mert el vannak azzal foglalva, hogy egymást tapossák.

Simán csak fogolydilemma. A kicsit összefogás nélkül csak egymást falják fel. Néha mázlival sikerül néhánynak megnőni. A nagyok hamarabb okozzák a saját pusztulásukat, minthogy a kicsit szedjék szét őket.
Akár, ahogy ez a játék is megy
https://agar.io/

Ez egy sokkal komplexebb probléma, nem csak azért veheti el a robotok a munkádat, mert automatizálták a melódat és megcsinálják helyetted, hanem a piac is átalakul és lehet valami feleslegessé válik. Valamint ahogy nézem mosnak is össze részeket. Pl IT managerség is nagyban átalakúl és habár szükségesek, de teljesen másképpen, más létszámban...stb.

A legszebb példa itt talán a Matematikus. A matematikusoknak két fő nagy csoportja van.
Az egyik az elméleti matematikus, aki a matematika fejlesztéséért felel. Ez nagyjából software fejlesztésben az aki írja az adott programozási nyelvet.
Valamint vannak az alkalmazott matamatikusok. Ez lehet, hogy át fog alakulni, mivel nagyon sok felhasználója is lesz. Ez a software fejlesztésben a programozó. Ma már nem csak a programozók írnak kódot, hanem mindenki is. Tény, hogy talán még kijelenthető, hogy ezek közül a programozók írják a legjobb programokat, de azért ezt már eléggé véleményes kijelenteni és a közeljövőben már sanszos, hogy ez nem lesz így.

Viszont ezek a dolgok mint témaindító nagyon jó, de szerintem ennél sokkal komplexebb a probléma.

- emberekkel foglalkozni. Ezzel nem robot fog. Érdekességképpen USA-ban menő a kutyaembersétáltató is. Az emberekkel foglalkozás azáltal, hogy rengeteg embernek nincs "kötelező időtöltés" (napi munkahelyi munka), ezért fel fog értékelődni a szerepe. Nem csak egyéni, hanem csoportos foglalkozásoké is.

- orvoslás: nem váltható ki, csak egy része robotizálható.

- tervezés, karbantartás. Magasabban képzett, elhivatottak részére.

- emberi kontroll folyamatok nem nélkülözhetőek teljes mértékben

- vannak bőven folyamatok, amiknél az automatizálás<-->emberi élőmunka összevetésben gazdaságosabb marad a fizetett munkás.

- egyéb, összetett gondolkodást igénylő feladatok szintén nem igazán automatizálhatóak. Például matematikusokra szükség lesz, ahogy pszichológusokra is. Szoftvertervezés, áramkörtervezés sem olyan, amit a közeljövőben lesz gazdaságos mesterséges intelligenciára bízni.

- könnyen automatizálható, ma még rengetek embert foglalkoztató tevékenységeket viszont hamar gazdaságosabb lesz a tulajdonosnak inkább robotokra bízni. Ezáltal rengeteg embernek fog megszűnni a napi "kötelező időtöltése".

Az biztos, hogy át fog alakulni a világ. Relatív hirtelen lesz az, hogy sok embernek nem lesz napi munka elfoglaltsága. Hirtelen, néhány évzitedes lefolyású átalakulás és nem generációk során, amihez társadalmilag kihívás lesz ilyen rövid időn belül alkalmazkodni. Persze hosszútávon szülhet ma még nem látható nagyon jó dolgokat is.

.

Elveszik-e a robotok a munkámat? Ha olyan munkát csinálsz, amit kevésbé gazdaságos automatizálni a béredhez képest, akkor kevésbé félj.

Szerintem nagyobb gond, hogy a világ leggazdagabb egyszázaléka a világ vagyonának felét birtokolja. Ha a robotizálás által még gazdagabbak lesznek, akkor jöhet a luddizmus.

Érdekes adatok. Anno az angol ipari forradalom alatt a gépesítés rengeteg embernek elvette a munkáját. A következő nemzedék már jó járt, viszont az akkori munkavállalók legtöbbje aki emiatt vesztette el a munkáját, nem tudott megfelelő állást találni és élete végéig nyomorgott.

Ma több dologgal kísérleteznek - nem véletlenül. Bár még nagyon kis mintaszámmal.

- feltétel nélküli alapjövedelem ... erre jön rá a kereseted ha dolgozol is
- robot adó ... lesz még mit kigondolni a pontosításon. Például mi a robot? Hogyan határozandó meg az adó mértéke? Hiszen végülis valamiből fizetendő a feltétel nélküli alapjövedelem, TB, költségvetésbe fizetendő adó, ...

De várjuk ki a végét. Vagy jó lesz, vagy ha nem készítik elő rendesen a jövőt, akkor akár katasztrófálisan is elsülhet az erőteljes robotizáció.

Mire a globális munkanélküliség igazi problémát jelentene, addigra kitör a zombiapokalipszis (háború, vírusfertőzés, akármi) és megoldja a túlnépesedés alapvető problémáját.

Nem a robotika a probléma, hanem a túlnépesedés.

--
robyboy

Egyrészt bárcsak elvenné egy robot a munkámat (én programoznám, ő meg dolgozna), másrészt azokat a munkákat nem kell sajnálni, amit egy robot is el tud végezni. Ideje lenne leszámolni a végelgyengülésig görnyedéssel. (pl bármiféle gyártás, bányászat, stb)

---------------------------------------------------------------
Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Én azt már úgy sem érem meg, hogy ez nekem gondot okozzon! \o/

Én őszintén csodálkozom azon, hogy ma még létezik a programozó szakma. Jó szervezőkkel és megfelelő it segédlettel a kódokat sokkal hatékonyabban és több szempontból optimalizáltan tudnák kódgenerátorok generálni. Ráadásul ezek nem fáradnak el, nem kávéznak, cigiznek vagy pornóznak munkaidőben.

Szerinted a forditoprogram nem egy robot, ami assembly-t ir helyetted? A managed language nem egy robot, ami C-t ir helyetted, hogy ne te kurd el a pointerezest? A programozo szakma az automatizalas nyertese, mi vagyunk a robotok uzemeltetoi, es a mechanikai robotok fejlesztesenek es (biztonsagi) tesztelesenek draga koltsegei miatt nincs megfizetett idonk elvenni olcso munkaerok osszeszerelo munkajat sem. Egy cron scriptre megeri kifizetni a draga oradijunkat. De egy "ne furd at az ember kezet, se szereld ossze" eseten olyan draga az oradijunk, hogy inkabb megcsinaljak Indiaban osszeszerelogep nelkul.

A "robotforradalom" amirol beszelnek a bolcseszek, mar reg bekovetkezett. Csak a kereslet-kinalat miatt draga a robotokat megtervezo ember, ezert marad helyenkent manualis a munka.

Teljesen másról beszélünk. A bölcsészekkel nem csevegek erről sűrűn, nem tudom mit értenek robotforradalom alatt, de az én interpretációmban a robottfordalom most tart kb. 00:00:00.01-nél.Az AI még az első gyerekcipőt próbálgatja és igazi robotforradalom az AI vagy MI fiatal felnőtt korában lesz. Akkor már nem nagyon lesz kóder az én véleményem szerint. Hacsak valamelyik AI (vagy MI) nem tart majd egy ilyet hobbiból. A vicc az, hogy ez nem is annyira scifi már, mint mondjuk 20 éve, amikor a komoly tudósok is matematikai formulákkal igyekeztek az MI (vagy AI) rögös útján megtenni néhány lépést. El is botlottak. Mára jutottunk el oda, hogy nem lehet sakkautomatát emeletes törtekkel leírni, de oda lehet tenni egy neurális hálót és az pikk-pakk elkalapálja majd a fehérje alapú intelligenciát.

A mai "AI" kifejezés csak marketingfogás. Ezek nem mások mint egy szakértői rendszer, mondjuk annak egy igen fejlett változata. Robotikában az ilyen képfeldolgozás, DeepLearning és társai igazából az első dobozkán való habverés ami a Nominális Pálya előírás. Amiről nem mondom, hogy nem fontos, de a történet egy kis darabkája. Ez nem hit kérdése. Érdekesség, hogy kb 95%-ban ugyanazt a matekot használod DeepLearning-ben mint a Nemlineáris irányításelméletben. 

Ezt az igenytelen hatter es betuszint is robot valasztotta ki?

Az lenne a legszebb, ha leghamarabb a politikusok munkáját vennék el:-)
--
eutlantis