XFX RX480 black edition miatt a gép lekapcsolgat

Fórumok

Sziasztok!

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy jó PSU-val is az RX480 egyszerűen túlmelegszik és leáll az egész gép.

Most így -50%-ra állítottam be, hogy 80°C körül maradjon csúcsterhelés alatt a hőmérséklet.
https://pasteboard.co/IDbCFHh.png

Akinek van kedves fórumtársak közül Rx480. Mennyi szokott lenni a max. hőmérséklet terhelés alatt?

Már bánom ezt a kártyát, egy rx570-nel jobban jártam volna...

Hozzászólások

Konkrétan ezt a kártyát nem ismerem, de ha ennyire gagyi a gyári hűtés, akkor vagy hűtőt cserélsz rajta, de legalábbis újrapasztázod/hővezető szalagot cserélsz venti alatt (tippre vrm körök hűtését itt is így oldották meg.).

Hwmonitor amúgy ezt is külön méri, hogy a vrm kör, vagy maga a gpu melegszik-e túl.

Egyéb esetben kártyacsere, vagy finomhangolás marad.

AMD vezérlőpult, Wattman-on belül tudod frankón finomhangolni kártyát. Tudod a ventik fordulatszámát is feljebb venni, hőmérséklet függvényében.

Alulfeszelés, játék a power limit-tel, valamint normális ventiprofil mellett, nagyon jól lehet hajtani a polarisokat.

Kizárt, hogy gyárilag ilyen legyen. Vagy elmozdult a hűtőborda és így a kiszáradt paszta töredezett, morzsolódott, és inkább szigetel, mint vezet. De gondolom a hővezető szalagnak sem tesz jót ha elmozdul. Az is lehet esetleg, hogy nagyon poros a cucc?

Az nem létezik, hogy ne legyen wattaman-od, ha a hivatalos amd drivert használod. Az is lehet, hogy ez az overdriventool amit használsz, nem teljesen kompatibilis az aktuális, driverrel és nem minden beállítás érvényesül.

Nem ismerem a kártyát, de még a programot se. Azonban a mellékelt screenshoton azt veszem ki, hogy fan teljesítményét tudod szabályozni hőmérséklet szerint. Tedd az összes százalékot 100-ra a fan-nál (minden hőmérsékleten)! Utána próbáld ki! Ha ekkor is túlmelegszik, akkor más borda kell vagy pasztázni kell vagy gépbe kiegészítő hűtés kell. Ha ekkor nem melegszik túl, akkor veheted lejjebb a százalékokat..

Rákerestem a kártyára, hogy lássam milyen. Amikor megláttam, elsőre az jutott eszembe, hogy hőcsöves hűtő, elment a gáz. Én, ha te lennék, megtapogatnám működés közben mennyire vezeti el a hőt a cső vége felé. Ha befelé indulva egy jó darabig hűvös, majd hirtelen melegszik, akkor ez van. Lehet rá venni új hűtőt.
(Ennyi idő alatt a paszta ritkán szárad és ha igen sem okoz ekkora problémát.)

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-RX480.html

Válogatsz kicsit, tuti lesz rá jó, picit méregetsz.
Ha meg nem, veszel rá univerzálisat: https://www.aliexpress.com/item/32824320727.html

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Az univerzálisat kiegészítő hűtésekkel gondoltam természetesen, amik a ram-okat, vrm-et hűtik.

Egyszerűen nem gondoltam, hogy ez magyarázni kéne...

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Sajnos nem tudok szervizt, szvsz az utántöltést meg utólag nem is csinálják. (Meg nem is pesti vagyok.)
Látok ebay-en XFX-es kártyát Arctic twin turbo-val, tehát egy olyat is rá lehet pakolni. Én speciel ilyet vennék, bár biztos jóval drágább, mint az Ali-s verzió.
Gondolom azért kérdezgeted a szervizt, mert nem mersz magad belevágni egy ilyen cserébe ezért ha tud valaki egy olyan boltot ahol szervizzel is foglalkoznak, akkor neked az lenne a megoldás. (plusz költség, de ha hajlandó vagy rá áldozni, mindketten jól jártok.)

Első körben újrapasztázást lenne érdemes megnézni, olcsóbb mint egy új hűtő. Nem gondolom, hogy jellemző hiba lenne a gáz elszökése. Nem lehetetlen, de elég ritka hibának tartom.

A kártyát is 2016 jún/júl óta gyártják, bőven volt ideje kiszáradni, tönkremenni.

logoutos írás

"Nem gondolom, hogy jellemző hiba lenne a gáz elszökése. Nem lehetetlen, de elég ritka hibának tartom."

Hát, erre ne vegyél mérget. :) Volt egy igen nagy dobozom az egyik munkahelyemen, teli rossz hűtőkkel. Nem véletlen volt az első gondolatom, hogy elment a gáz. Ez ilyen pavlovi reflex nálam. Számtalan 5 évesnél régebbi hűtővel találkoztam és szinte mindnél rendben volt a paszta, a gáz meg már huss...

Majd az új hűtőt megpasztázza, én a régire már nem fecsérelném az energiát a helyében.

Nyugodt lehetsz, ezzel nem vagy egyedül. Én is elmondhatom, hogy 40-ért vettem új kártyát 1 éve és valószínűleg 3+ év múlva rá fogom költeni az új hűtő árát, mert kelleni fog.

Sajnos nem egy városban lakunk, különben elszaladnék és megnézném azt a kártyát ingyen és bérmentve. (Még pasztát is cserélnék rajta, aztán publikálnánk az eredményt.)

Pontosítsuk: nem kértem, hogy vegyen új autót, inkább céloztam rá, hogy a gumija lukas (vagy szar a szelep, mind1) Most, hogy ő cseréli-e a gumit, vagy a gumis, erről megy a diskurzus. Azt már tisztáztuk, hogy lukas, ezért nem javaslom, hogy pumpálgassa, mert felesleges. Szerinted kicsi az esélye, hogy egy lapos gumi lukas, viszont én már láttam többet is. (Lévén, hogy mondjuk úgy, gumis is vagyok, nemcsak autószerelő.)

Jó, tegyünk egy próbát, pumpáljuk fel. Két nap múlva úgyis leereszt.

A cseréről meg: a gumi már csak ilyen, a nyárit 8 évente, a télit 4, 1.6mm-es profil alatt meg amúgy is cserélni kell.

Én személy szerint még egy hűtővel sem találkoztam, amiből távozott volna a gáz (hangsúlyozom, én). Igaz én nem is ezzel foglalkozom, nevezzük a számítástechnikát nálam hobbinak. Nyilván akinek foglalkozási körbe tartozik, naponta több eszköz átmegy a a kezén, előbb/gyakrabban fog belefutni ebbe a hibába.

És nem "még nem tisztáztuk, hogy lukas" ez egészen addig felvetés marad, amíg nem kerül új paszta a borda alá.

Igaz cpu hűtés és kellő mennyiségű por is volt, de a mai napig tökéletesen üzemel most is. Itt is probléma volt a borda elmozdulása, a megszárad paszta töredezett és inkább szigetelt, mint vezette volna a hőt.

Idézem xc0m-ot: "A külső része alig langyosodik". Egy jó hűtőn eloszlik a meleg. Ha a mag 80 fok, a szélét meg állja a kezed, akkor baj van. (itt: alig langyos.) A levegő roppant rossz hővezető, tehát ha már az van a csőben, akkor gáz van, nincs ami eljuttassa a hőt a végekre.

És úgy 80, ha jól emlékszem, hogy -50% power. Ezt nem fogja kompenzálni némi paszta... Elnagyolva a számokat, ha a hűtő jó, de szar a paszta, akkor kellene 80-nak lenni normál esetben, ha mindkettő rendben van, akkor meg 70.

(de ne legyen igazam, mert az azt jelenti hogy nem kell vennie új hűtőt. sőt, szeretnék tévedni, teljesen komolyan mondom.)

Akkor xc0om-ot kérdezem, sikerült e megtapogatni a gpu-val érintkező rézdarabot is, hogy biztosan eldöntse hol a probléma gyökere. Csak nézd meg milyen hűtő van gyárilag a kártyán, a fentebb linkelt logoutos cikkben ott vannak a képek.

Most is sokkal valószínűbbnek tartom, hogy le sem tudja adni a gpu a keletkezett hőt a bordákra, a száraz, töredezett, darabos paszta miatt (ettől függetlenül akár a gáz is távozhatott, de sokkal valószínűtlenebbnek tartom).

Részemről nem okoskodom tovább, ha sikerül megoldani a melegedés problémáját, az eredményre/megoldásra azért kiváncsi lennék.

A három rézcső végét tapogattam, de nem volt forró, sőt még meleg sem igazán.

https://3.bp.blogspot.com/-o_KGl6jpkME/WBTnlRVmPYI/AAAAAAAABWA/6EyJOPRI…

Igazából olyan, mintha megrekedne a magnál a hő.

Most 500Mhz-en fut az 1300 Mhz-es kártya és még így is eléri néha a 75 fokot.

CPU-n tudok pasztát cserélni, de GPU-n soha nem próbáltam. Meg ez egy drága kártya ahhoz hogy elszúrjam :)

Mi ezt innét nem fogjuk tudni eldönteni/megoldani. Yuhlnak is igaza lehet (távozott a gáz, és nem vezeti el semmi a hőt a rézmagról/tól/ból), de az is igaz lehet amit én mondok(, és már át sem adódik a hő a bordákra).

A hővezető pasztákról/szalagokról annyit érdemes tudni, hogy ezek gyakorlatilag szigetelőanyagok, csak sokkal rosszabbul szigetelnek, mintha légüres tér lenne a borda és chip között. Idővel ahogy szárad(nak), még az a kevés hővezető képesség is romlik amivel rendelkeznek.

Bár ha már 500MHz-en is ilyen magas hőfokot ér el, akkor inkább hajlok a saját véleményem felé :).

A képen az a lila a hővezető szalag, az vezeti el a hőt a vrm körről.

Most gondoltam át, hogy ebben a hűtőben van vagy 5 hűtőcső.
Gondolom nem mind az ötből szökött ki egyszerre a gáz.
Talán tényleg csak egy pasztázás kell neki.
A gyári hűtő elég profi rajta, ezért rossz lenne lecserélni egy aftermarket-re.

CPU-n ugye nem jár garivesztéssel a pasztázás, de GPU-nál igen, ezért nem próbálkoztam még soha vele.

egy pasztacsere sokat fog segíteni, a 470-em is túlmelegedés miatt állt meg, pasztacsere és full loadon is ilyen 70 valahány fokos

Amennyit ide irogattál, ennyi idő alatt 3x újrapasztázhattad volna, ami 99%, hogy megoldja a gondod. :)

Túl sok paszta került fel gyártás közben és arról sem vagyok meggyőződve, hogy eleve jó minőségű. Mostanában 1-2-3 éves laptopok tisztítása és újrapasztázásakor is egy vödör trutyit kell kilapátolni a procik alól.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Azmiaz, ami a lemezen körben végig van folyva és a port is összeszedte? Szétszedéskor került rá, vagy már korábban? (Olyan, mintha olaj, vagy valami kenőanyag maradéka lenne.)

Sikerült megpasztázni, szuperül működik? (Jó lenne látni, hogy elégedett vagy a kártyával, én meg feleslegesen festettem az ördögöt a falra :) )

Ez nagyon nem jó hír. :(

Most már tényleg nincs más megoldás, kell rá egy új hűtő. Végigböngésztem a kínálatot, mit lehetne rárakni, de én az ilyen kínai csodákat inkább mellőzném.

Ami nálam végül játékban maradt, az az Arctic Accelero Twin Turbo III (Gyártói cikkszám: DCACO-V820001-GBA01). Ez fog neked kelleni. Összehasonlítva a többi indulóval ez a legolcsóbb is, úgy látom. Nem vagyok márka fanatikus, viszont elég sok Arctic hűtőt vettem az elmúlt években, mert olcsó és jó. Ahogy néztem, a legtöbb boltban megadják rá az 5 év garit, a gyártó 6-ot ír.

Ez biztosan nem gyari paszta. Ezt a kartyat mokoltak, ranezesre valki a ventillatorokat is "beolajozta".
SZVSZ gond lesz a mounting pressure-rel, nem fekszik fel a huto rendesen. Ha ok a felfogatas, egybol erezned kell a rez reszeken a meleget ha a kartya "beindul".
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=copper+thermal+condu…

Én sem zárnám ki a mókolást, de nem is a felfekvés a gond, vagy a paszta. (Valaki rátett egy borsónyit, aztán belenyomta a hűtőt. Hiba egy szál se...)

A fenforgás nála most ez: https://prohardver.hu/teszt/heat-pipe_elmeletben_es_gyakorlatban/heat-p… (értsd: lukas hűtő. Az, hogy mikor áradna a meleg, az meg az első oldalon van. Oké, jó vezető a réz, de az itt most önmagában kevés.)

Ennél már több bizonyítékot csak a hőkamerás felvétel adna a kártyájáról.

Hang nélkül néztem meg, itt megállítottam: https://youtu.be/0oDDHhCPkGA?t=290
Ha jól értelmezem, balról jobbra: valami fémcső, rézcső, heatpipe.
Igazad van, a réz jól vezeti a hőt, demonstrálta is a videó. De még mindig édeskevés ehhez a melóhoz. (és azt, hogy mennyit veszít a hatékonyságából akkor fogod érezni igazán, amikor beszarik a laptopodban az az egy szál cső.)

Ne terelj!
Loopolhatsz, ettol meg azt megallapitani, hogy a felvekves es a die-huto viszonylataban a holeadas megfelelo-e ugy lehet, hogy megfogod a femet. Ugyanis a hocsovek is arra a femlapra vannak foraasztva. Ha forro (80-90 +-0-5 fokos, mint a die), akkor igen. Ellenkezo esetben pedig nem. Es akkor lehet annyi hocsoved amennyi a csovon kifer, mert nem jut el odaig a meleg. Egy torott cso ha van belole 5, alig eszreveheto kulonbseg lesz hoszallitasban, gyengebbek kedveert: <20%.

Kicsit gyakorlottab szem azt is latja a paszta kinezeten, hogy jo-e az erintkezes (van-e eleg mounting pressure) miutan felraktad/leszedted a hutest.

Öööö... most elbizonytalanodtam. Mi most végül is miről vitatkozunk? Dobok még egy loop-ot, ugorjunk vissza az elejére.

Tisztázzuk: én azt állítom, hogy a hűtő legtöbb de inkább az összes csöve lukas.

A következő információkból kiindulva:
- 80 fokos mag 1300Mhz helyett 500Mhz-en, kártya -50% teljesítményen, venti pörög mint állat.
- kézzel megvizsgált hűtő alig langyos a széleken
- újrapasztázva alig lett jobb
- feltételezve abból, hogy azt írta, kapott segítséget, a hűtő is jól lett visszarakva.

Itt nem egy rossz cső van, hanem talán ha egy jó...
Most ha meg van frissen pasztázva - még ha valami szar pasztával is -, rá van téve a hűtő amivel összeér a paszta és még ha nincs is szakadásig rátekerve a hűtő - ha jó lenne a hűtője - hűtene. De nem hűt. Ergo nem is jó a hűtője.

A többi dolog: mókolt előéletű kártya, gyanús foltok a felületen, régi paszta milyen ez most szerintem lényegtelen infó.

De vitatkozhatunk rajta még naphosszat, milyen cső, milyen gáz, hány fok, süti, vagy nem süti. Ettől nem fog megjavulni a hűtése. Szegény srác vett egy kártyát használtan, szeretne neki örülni, de nem tud. Vita helyett inkább hasznos tanáccsal kéne ellátnunk mit tegyen, mert haszontalanból már ahogy elnézem teli a padlás.

Én az ötletkalapba bedobtam egy Twin Turbót. Valaki más?

Nem is ertem miert vitatkozol, en megmondtam hogyan kell ellenorizni, hogy van-e kontakt a huto es a die kozott. Amig nincs kar is agyalogni azon lyukasak-e a hocsovek.

De, hogy on legyek: a twin turbo a GPU-t lehuti, de ezek a kartyak mar ugy vannak tervezve, hogy a VRM és GDDR huteset is meg kell oldani, lasd a coldplate-et a RAM-okon. Ebben a twin turbo nem segit ki, ha a legujabbat veszi, akkor szerezhet 3rd party forrasbol "suniket" rajuk, es meg akkor is csak so-so mukodik jol a dolog.

Itt mar 250W+ homennyiseg elvezeteset kell megoldani, en biztosan elkezdenek keresni ugyanilyen hibas kartyat a neten amin van hasznalhato hutes.

MSI RX 580 8GB OC. Gyári hűtő használhatatlanul hangos volt terhelés alatt, gyakorlatilag fejhallgatón keresztül is el tudott nyomni hangokat. Írtam az arctic-nak, ajánljanak hűtőt. Twinturbo II -t írta a srác, fel is ment rá rendben. Adnak kis alu bordákat a ramokhoz, az megoldható. A vrm-ekre nem fér fel, mert nem marad elég hely. Viszont a jobb oldali venti gyakorlatilag telibefújja őket, nem is mennek 85 fok fölé. Amiért ezt leírtam: A gyári hűtő komplett beborította az gpu+ram+vrm együttest, a ramok és a vrm -ek felett volt az említett coldplate, viszont nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy az az össznépileg felfűtött fémdarab hatékonyabban hűtötte volna a vrm-eket, mint jelen állapotban a direkt levegő...
Akkoriban nem mértem csak gpu hőfokot, simán felment 90 köré. Most szinte teljes némaságban sem megy 80 felé terhelés alatt. idle -ben 30-40..

Háromszor megnéztem ezt a "tesztet". Nem igazán értem a fickó magyarázatát, miért csak a hűtő felét tette fel. (Milyen "high risk of damaging components"?..) Ezzel az indokkal nem rakta fel a backside coolert, helyette "megbordázta" azt ami cucc az elülső oldalon volt. (Meg azt sem értettem, mit magyaráz a műanyag védőlap ujjal való bökdösése közben, milyen "protective film?" Tuti bennem van a hiba, lehet én csak egy csekély értelmű medvebocs vagyok, az Arctic mérnökei meg dilettáns hülyék.)

Most ez a teszt biztos bizonyít valamit. (Nekem legfőképpen azt, ha hiányosan rakom fel a hűtőt, az rosszul fog hűteni.)

De igazad van, ha simán csak telibe fújjuk a vrm-et, meg a ramokat levegővel, attól még igen melegek maradnak.

Egyreszt nem voltak az uj huto melle RAM/VRM sunik pakolva, masreszt a VRM/RAM hutese az original hutonek sokkal jobb (spec. design az adott kartyahoz), ok a GPU-t jobban huti, mert sokkal nagyobb a fin stack (2+slot).

A backplate pedig pusztan kozmetikai elem, a hutesben 0 szerepe van, altalaban csak blokkolja a hot. :(

Ne bánd, hogy nem RX570 lett. A kérdés inkább gyártófüggő, nem generációfüggő. RX570-esekből is vannak olyan gyártók, akik f0sch hűtéssel szerelik a kártyát, meg RX480-asból is jobb hűtésűek. Ilyenről megint csak a kártya vásárlása előtt kell fórumokon kérdezni, és nem csak azt nézni, hogy RX hányas. Persze nem akkora tragédia, mert kapsz rá normális 3rd party hűtőket, de ha ezt is hozzászámolod a kártya árához, akkor kijöhet, hogy nem érte meg.

Eleve egy tápod is cserélted miatta, igaz az szerintem nem volt pocsékolás, mert az a korábbi kétágas csoda csak orosz rulettnek volt jó. Így meg lett egy normálisabb tápod, bármikor gépet bővítesz, lesz mozgástered, nem lesz a határon üzemeltetve.

Az RX570 egyébként annyiból lehet érte volna meg jobban, hogy több van belőle, elterjedtebb, ezért olcsóbban hozzá lehet jutni, de teljesítményben közel van az RX480-hoz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)