a Microsoft idei 12. felvásárlása...

"...a Mover jelenti a Microsoft idei 12. felvásárlását - a cég pedig egy hónappal ezelőtt épp egy Movere nevű, szintén migrációval foglalkozó, Seattle-ben székelő startupot vett meg." (idézet: HWSV)

- A világon senki nem figyel ezekre a fúziókra, pedig hosszabb távon az emberiség globális vesztét okozzák. (Mi a pék fenéért nem felel meg ezeknek az így is túlhízott mammutoknak, hogy egyenrangúan kereskedjenek sok innovatív céggel a világon? Mert akkor állni kell az egyébként jótékony hatású piaci versenyt?) - De hát ez mindenütt hatásában, - "kilógó lólábbal" - a piaci "szabad"-verseny törvényellenes korlátozásának felel meg. Hosszabb távon végképp. - Ezt senki nem látja a piacgazdaságot működtető törvények felett őrködő globalista vagy nemzeti szervezetek közül? (Ilyenek csak a népvándorlók éhenhaláshoz szükséges jogaiért képesek harcolni???)

Hozzászólások

A mai nap Marxista teveszmes bejegyzeset olvastak.
1. Ez a sw startup CEOk nedves alma. Nulla kezdotokevel, minimalis befektetett munkaval sok penzt keresni gyorsan.
2. Ilyen a kapitalizmus. Ha nincs toked es eladhato termeked akkor megdoglik a ceged. Vagy ugy, hogy uszik a penzed, vagy ugy, hogy felvasarolnak.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A marxista téveszme a monopóliumok kialakulása? A kapitalista piacgazdaságot szabályzó piaci verseny fontossága? - Nem hinném! (Nem ördögtől való ám a Marxizmus közgazdaságtani része, nem kell tőle rettegni! - Mert szorgalmas tudós módjára, mielőtt megírta a témában 26 vaskos kötetét, valószínűleg több korábban élt minősített közgazdászt és filozófust elolvasott az életében, mint Te. :)

Ha megnezed a termeszetet, ott is ugyanazon torvenyszerusegek ervenyesek mint a gazdasagban. Egy-egy taplaleklanc csucsan csak n szamu ragadozo osztozkodik, mikozben a nem elegge ugyes, kisragadozokat felzabaljak. Tehat amit latunk az egy termeszeti folyamat lekepezodese.
A Marxizmus a kozgazdasag vegetarianus aga. Rendkivul jol hangzik elmeletben, de a gyakorlatban ehendoglik tole az ember.

A monopoliumok nem tartanak orokke, mert sokszor nem adaptivak, nem kepesek lepest tartani a disztruptiv gondolatokkal es technologiaval. Ha egy technologiai ceg el akarja kerulni a felzabalast, akkor disztruptivnak kell lennie, kepesnek kell lennie a dobozon kivul gondolkodnia. Ehhez a cegtajdonosok vizioja, elhivatottsaga es megfelelo tokeje kell. Ez pedig hianyzik az agazatban.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hint: a felvasarlas nem azt jelenti, hogy kotelezo elfogadnod a penzt. Mondhattak volna azt is, hogy gtfo, de nem ez tortent.

Nem erről van szó, a pénzt minden ember elfogadja, - a mérték persze kérdéses. - A baj az, ez a pár már így is "elszaladt" IT-s multi korlátozza felvásárlásaival is a világpiaci versenyt. (Nem szétdarabolni kéne őket, hanem eleve törvények alapján nem engedni az ilyen fúziókat. - Erre próbáltam utalni...)

(Ez a fentiekre is valasz)

Ezekkel tisztaban vagyok. A kerdes az (foleg end-nek cimezve), hogy hogy szolna a torveny, ami "nem engedn[e] az ilyen fúziókat". Ertsd: mi az, hogy "ilyen" fuzio? Napi szinten vasarolnak cegek kisebb cegeket, pontosan hogy szolna a szabaly ami a MS-nak megtiltana a tovabbi akviziciokat?

A jó hírem az számodra, hogy vannak ilyen törvények. Nem véletlen, hogy bizonyos felvásárlásokra bizonyos állami szerveknek (egyes esetekben akár tucatnyi országban) rá kell bólintania. Az más kérdés, hogy random Kis Jóska felvásárlását ez nem érinti, csupán azt hivatott megakadályozni, hogy nagy piaci cégek egyesülésével ne alakulhasson ki monopólium.

Másik oldalról a startup jellegű vállalkozások jellemzően azért jönnek létre, hogy bemutassanak egy ötletet, aztán eladják az egészet egy nagy cégnek (aki a nagy mérete miatt már rég nem végez igazi innovációt).

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

> Másik oldalról a startup jellegű vállalkozások jellemzően azért jönnek létre, hogy bemutassanak egy ötletet, aztán eladják az egészet egy nagy cégnek (aki a nagy mérete miatt már rég nem végez igazi innovációt).

+1, ahany startup pitch-et lattam, a cimdia utani elso 5 slide-ban szerepelni szokott az exit strategy is

a nyugati techvilágban az 5 nagy cég (apple, M$, googl/alphabet, amazon, facebook) képes volt megmaradni startup szerűnek, ;s van tőkéjük ipari mennyiségekben
vásárolják fel a kis cégeket, és képesek a termékeik megújítására

ez az oka, hogy mostanában már önálló cég nem tud nagyra nőni, csak ezek részeként
pl: instagramot a facebook 1milliárd$-ért vette, most kb. 100milliárdot érne, ha önálló cég lenne

--
Live free, or I f'ing kill you.

...es gyakorlatilag azon kivul, hogy az extrem ipari mennyisegu trogloditat kiszolgalja "macskasvideoval" semmit nem tud hozzatenni az emberiseg fejlodesehez.
Na ez a nem kul. Marmint, hogy ez 2 fillert er barkinek.
Az egyeb "hasznositast" nem veszem figyelembe pl. Nagyon jol tudnam hasznaltatni, agymosasra es kondicionalasra ezen neptomegeken.
Szerintem ez rosszabb mint a drog, ami "ellen" meg tuzzel vassal kuzdenek, es lasd csodat sokkal tobbet es jobbat lehet sokkal tobb helyen egyszerubben beszerezni.

> .es gyakorlatilag azon kivul, hogy az extrem ipari mennyisegu trogloditat kiszolgalja "macskasvideoval" semmit nem tud hozzatenni az emberiseg fejlodesehez.

Legyszi ne, az instagramon 100%-ban te allitod ossze magadnak a kontentet, amit latni akarsz. Ha macskasvideo, akkor az. Ha csajok, akkor az. Ha katonai bevetesekrol akarsz kepeket nezni, megteheted. Vagy cirkuszi artistakat. Vagy tetovalomuveszeket. Vagy sportolokat. Ha tul sok a macskasvideo, az PEBKAC.

Örülök hogy hozzászóltatok, mert a klíma problémával már sokan foglalkoznak, de szerintem a világ népeinek sorsát ez a folyamat sokkal keményebben fogja befolyásolni a jövőben. (Mert, ha rövidesen mind megfulladunk az oxigén nélküli hőségben az csak egy sima kihalás, - valószínűleg volt már ilyen a Föld, de az Univerzum történetében is. - Azonban az "éhenhalás" sok évtizedre elhúzódó szenvedéssel fog együtt járni. Már pedig a szoftver ma az ipari termelés, a szolgáltatás nélkülözhetetlen velejárója. Ha nem lesznek a világon alternatív választási lehetőségek, ha a végén minden szoftver-használatért egy multinak (v. majdnem Amerikának) kell fizetnünk, ha minden magasabb vagy alacsonyabb színvonalú szórakoztató tartalomért úgyszintén, akkor esélytelenek leszünk egy tisztességes verseny keretében "mérkőzni" a világpiaci megmérettetésért. -

Mert nekem nem azzal van bajom, hogy a "Nagy hal megeszi a kishalat" elven természetes tőke akkumláció hajtódik végre a világban. (Ezzel egyébként elemzéseiben Marx is tényként, azaz a kapitalista típusú gazdaságokban törvényszerűségként foglalkozott.)

Nekem mint Európai polgárnak (is!), azzal van gondom, hogy Amerikán kívül minden jó ötletet megvalósító startup-ot v. más szoftver technológiát végül Amerikában "hasznosítanak", elszívva ezzel Amerikán kívüli fejlődési lehetőségeket. - Pl. ha a GIMP-et is "kifizetné" egyszer az Adobe, csak azért fogja megtenni, mert a CC Photoshop számára konkurens program a képfeldolgozásban, azaz mi más ez, mint világméretekben a verseny, - de tovább megyek, - a párhuzamos fejlődés korlátozása, akadályozása. - Az elmúlt években erre számtalan példát lehetne felhozni. - (Kicsit szoftver-oldalról monokultúrára kényszeríti az így "virtuálisan gyarmatosított" más országokat, földrészeket. Megfolytja ott az innovációt, mert egy jó szoftvert évtizedig is lehet "csiszolni" mire "beérik", és nem lesz kedve a fejlesztéssel foglalkozóknak előlről elkezdeni, egy eleve vert helyzetből indulni, -(mert nincs valódi jogi korlát, úgy is felvásárolják majd...) - Jó ötlet ez egy világhatalmi szerepben tervezetten mozgó, a Földön meghatározó állam számára az biztos, de a rajtuk kívül élőknek már hosszabb távon nem annyira. (A mai, korábban fizikai gyarmatosításon átesett országok fejlődésképe, példája analóg mutatja.)

Például egész más lenne az összkép, ha CC-szerű, szoftver-bérleti lehetőségeket a világon legalább 3 vagy több helyről is lehetne vásárolni. Akár Európából vagy pl. Afrikából is. (Pl. a CAD szoftverek világában jelenleg még valamivel jobb a helyzet, de az Autodesk folyamatosan mesterkedik e téren a saját monopóliumának megteremtésén.)

Azaz arra gondolok, Európában a szoftver itt tartása érdekében, nem csak a tejgazdaságokat kéne erősen támogatni de a szoftverfejlesztést is. Mert a gazdaság működtetését illetően keményen meghatározó már jelenleg is.

Több szinten is hibás a gondolatmenet.
Részint azért, mert amit te innen Európából látsz az egy aprócska pici szelete annak ami világban van. Az épeszű államok, (Kína, India) gyönyörűszépen fejleszti a saját független szoftvertechnológiájukat. Ezen technológiák és azokra épülő szolgáltatások felhasználói tábor tekintetében sokszor nagyobbak mint a nyugati alternatívák.

Amerika azért vásárolja fel ezeket a cégeket, mert megteheti. Mert ezek a cégek tőke nélkül jönnek létre és a tulajdonosaik el akarják adni ezeket a cégeket.
További probléma, hogy nieche szofvereket csak globálisan kell értékesíteni, hogy fenntartható legyen a fejlesztése. És bizony a legtöbb szoftver nieche kategória, mert az emberek még mindig simán tudnak élni mindenféle szoftveres kötöttségek nélkül. Nem kell szoftver egy kávéfőzéshez, nem kell szoftver egy szelet kenyér megevéséhez, egy autó üzemeltetéséhez.

Innen kezdve nem kell sírni azon, hogy amerika felvásárol mindent, egyszerűen el kell menni olyan területre amire az embereknek mindennapi szükségleteit elégítik ki. Nem kell n+1 buborékhámozó szoftver.

Nem értelmetlenül elszórt támogatás, és ezáltal az életképtelen fejlesztők lélegeztetőgépen tartása kell, hanem olyan gazdasági környezet ami kedvez új cégek indításának.
Ennek első lépése a fékek kieresztése. Amerika és a Kelet azért tud haladni, mert nincsenek a piacaik agyonszabályozva. És nem csak szoftveres területen.
Európa olyan szinten túlszabályozott, hogy a legtriviálisabb dolgokkal képtelenség startup-ként, alacsony kezdőtőkével piacra lépni. Pl. Egyik ismerős öntöttvas edényeket akart gyártani. Csakhogy, amint nagytételben akarsz EUs piacra gyártani, kellenek különféle auditok megléte. Ezeknek darabja kerül annyiba, mint az éves bevétele a cégnek.
Innen kezdve bukott is a dolog. Az irónia, hogy ugyanezen termékek behozatalakor senki nem kérdezi, hogy ki és miképp gyártja azt Kínában.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "