Aktív zajszűrős fejhallgatók zajcsíllapítási képessége különösen hangos környezetben.

Fórumok

De szép címet sikerült adnom. A lényeg a következő: Vannak zajszűrős fej és fülhallgatók, amiket ugye repülőre, vonatra, irodába találtak ki, hogy elnyomják a háttérzajt. És vagyok én, aki munkagépbe (traktorba) használ zajszűrő nélküli fülest. A probléma hogy csak max hangerőn tudom elfogadható módon kizárni a gépzajt, amit hosszú távon biztos hogy a dobhártyám fog bánni.
Mivel ha találok is olyan helyet ahol ki lehet próbálni egy-egy modelt, traktorral nehezen állnék oda, szóval a kérdés adott, használt-e már itt valaki valamilyen hangosabb munkagép közvetlen közelében ilyen eszközt, és mi a véleménye róla? Motoros fűkasza, légkalapács, stb is tökéletesen jó, a lényeg hogy hangos.
Amúgy a traktor hangját kb 100-105dB-re tippelem. A fülke által felerősített mély zörej és az egyens fogazású váltó és hidraulika rendszer által ki adott magas, vinnyogó hang is van bőven.
Ugyanitt pályázom a hónap offtopikja címre :)

Hozzászólások

Hát. A fülhallgató kb. kizárt hogy működjön. A fejhallgató talán.

A Sony elég drága, WF-1000XM3-asa pl. tudja azt, hogy bizonyos mélyebb hangokkal (értsd: 10-20 Hz talán, nem is igazán hang már/még) interferál (gondolom) és még rá is tesz egy kicsit(úgy mondanám hogy belebeg). Majd cserélgetem még a füldugóit, de alapvetően nem vagyok lenyűgözve a zajcsökkentésétől, de kétség kívül elég jó.
Van még egy vezetékes fülhallgatóm is, Audiotechnika, ATH-ANC23, kb. hasonló mint a Sony, csak nincs zavaró töketlenkedés a mélyebb hangokkal. Az ára is picit más :D A zajcsökkentése talán picit jobb, de még nem volt alkalmam normálisan összehasonlítani őket.

Egy zárt fejhallgató, plusz az aktív zajcsökkentés talán már elég jó lehet, de az meg kissé életveszélyes.

Szerintem neked munkavédelmi hallásvédő kell, meg egy zajszintmérő.
Egyébként létezik az Etymotic-nél fülhallgató ami komoly zajcsillapítást tud, van hozzá védelmi adat is.

Én egyszer - már elég rég - csináltattam füldugót magamnak úgy h direkt a fülemre készítették el és ott mondta a technikus csaj, h valamelyik sennheiser fülest bele tudják építeni a füldugóba. Tulképp a zenészek is használnak ilyesmit a színpadon, fülmonitornak hívják asszem. Meg az F1 pilóták :)

Ja, amúgy a fülmonitor sem rossz ötlet, de mivel színpadi termék, ezért a relatíve láthatatlanság miatt fizetsz sokat, ami termelésben meg hátrányos is lehet.
Egy munkaruházati boltos említette egyszer, hogy az aktív/passzív fültokok a megszokás miatt maradtak akkorák, amekkorák. Mivel nem tudod, hogy az esetleg benne lévő aktív rész be van-e kapcsolva, ezért minden fültok olyan kivitelű, hogy ha aktív, ha passzív, te messziről lásd, hogy nem biztos, hogy hallani fog akihez beszélsz.
A színész, zenész, vagy a versenyző viszont tudtommal a fülmonitort jellemzően egy fülön hordja, és ott bár valamennyire lehet fontos a hangminőség, de az alacsony késleltetés mégjobban. Ráadásul izolált környezetben. Míg egy traktorban ez utóbbi nem elhanyagolható, de nem az elsődleges prioritások között van.

- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A zenészek sztem sztereóba kapják a hangot. Színészeknél, tv-bemondóknál és bodyguardoknál :) lehet egyfüles
Egyébként az volt a tapasztalatom a füldugóval, amit a fülem formájára gyártottak (talán valamilyen szilikon gumiból lehetett), h a mély hangokat szűrte jobban (pl tuc-tuc -okat) de mondjuk a telefont vagy ajtócsöngőt (éles magas hangot) azért meg lehet hallani vele. De direkt ilyenre csinálták. Végül oylat nem csináltattam, amibe beletették volna a fülest is :-/

Nem csak láthatatlanok vannak, sőt, sokkal több van, ami nem az, mostanában már nem csak a shure és a sennheiser gyárt pár terméket erre a problémára, én a fejhallgatós végén vagyok a zenehallgatásnak, de mindig látom, hogy újabb 3 féle fülmonitor jelent meg, "in ear monitor" a kifejezés, amire kell keresni, és akkor dől az információ.

Peltor(?), 3M állítólag elég jó aktív fültokokat csinál, de saját tapasztalat nincs vele.
Első körben katalógust kell túrni, utána találni olyan boltot, ahol van raktáron, és letét fejében odaadják kiprópálásra. (Mert azért a 3/14 napos elállással nem illik szivatni leendő kereskedelmi partnereket.)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nekem van egy Bose QC35 II aktív zajszűrős fejhallgatóm. A repülőgépek zaját kb. oly mértékben csökkenti le, mintha a távolban működne egy légkondi kültéri egysége. Ha leveszed egy pillanatra, akkor elég drámai a különbség. Motoros fűnyíró zaját szinte teljesen kiszűri. Modern fülkés traktoron még nem ültem, de szerintem jó eséllyel lecsökkenti a zajt annyira, hogy normál hangerőn tudj zenét hallgatni. Ebben a tesztben találsz egy karakterisztikát a zajszűrésről. Ha ki tudod mérni a fülkét, akkor jó eséllyel meg tudod becsülni a szűrés hatékonyságát.

Ha a full szűrés be van kapcsolva, akkor gyakorlatilag nem hallok semmit, kollégákat eléggé bosszantja, hogy hiába ordibálnak hozzám. :D Lehet vagy 10 fokozatban állítani, hogy mennyire engedje be a külső zajokat, vagy olyat, hogy a külső zajokat engedje be, viszont szűrje ki a beszédet.

Ez a fentebb is hivatkozott sony wf-1000xm3

Ugyanezt a típust használom. Maximuális szűrésen, zene nélkül azért én sajnos bőven hallom ha a mellettem lévő kolléga fennhangon telefonál az asztalnál. De az irodai "háttérzaját" kétség kívül beszédet, rádiót is beleértve teljesen elnyomja zene nélkül is, néma csönd van benne olyankor.

a direkt zajvédőket ismerem, jók is, használom is, most épp alpine márkájút (worksafe tipus azt hiszem) Csak van úgy hogy zenét is hallgatnék közbe. És egy füldugóra rárakni a fejhallgatót nem nagy élmény. Vagy a traktor rádióját használni. Valamint egy sima hallójáratba illeszkedő headset is elnyomja a hangokat kb 80-90%-os hangerőszint mellett, de az elvárás pont az lenne, hogy úgy tudjak zenélni, hogy ne süketüljek meg idő előtt, de valamiféle élményt is nyújtson, a lehetőségekhez képest.

Könnyen lehet hogy erre ez az eszköz nem is alkalmas, nem tudom, ezt próbálom kideríteni.

igaz, leesett. Hát ha kényelemben nem is a legjobb, eléggé költséghatékony megoldás. Ha nem találok olyat ami megfelel az igényeknek ez lesz. Az a baj hogy viszonylat gyakori hogy ki kell szálnom szerelni ezt-azt, ilyenkor alap hogy leveszek mindent, ezért kissé macerás.

Nekem egy WH-1000XM3 fejhallgatóm van. Tapasztalataim szerint a mély és monoton zörejeket döbbenetesen jól kizárja.

Traktoron sajnos nem próbáltam de csattogós BKV buszon kiváló, amikor leveszem kellemetlen érzés hirtelen a menethang. Irodában, porszívózás közben, repülőn és vonaton is bevált. Amikor az ablakunk alatt törték az aszfaltot ebben dolgoztam kikapcsolt zene mellett hogy ne kapjak agyvérzést.

A magasakat kizárni nehezebb, azok többnyire mindenen átjönnek de - talán csak engem - sokkal kevésbé zavarnak.

Az ára kifejezetten borsos, én is csak azért mertem megvenni mert volt már egy Huawei CM-Q3 fülhallgatóm ami nagyon megszerettette velem az aktív zajszűrést. Esetleg ez is lehet hasznos neked mert a CM-Q3 zajszűrése az árához képest nagyon jó, én átlagosan olyan 20%-al halkabban tudtam rajta zenét hallgatni mint simán fülbedugós cuccokkal.

Persze ezek szubjektív dolgok, ízlések és pofonok. Plusz ha a beszédnél magasabb hangok is nagyon zavaróak nálad, akkor tényleg csak a szakszerű zajvédő fülesek maradnak. Azok ellen az aktív zajszűrés nem igazán véd.

Azért ezek a zajszűrők nem csodaszerek, hogy picit pontosítsak a következőképpen képzelheted el a hangok mértékét a fülesben:

Irodában háttérben szóló rádió -> Teljes csend
Repülőgép menetzaja -> Kb egy átlagos asztali számítógép hangja
BKV busz dízel motorzaja és a karosszéria szétesése -> Kb egy átlagos nap zaja egy open-space irodában

Szóval egy traktoron nem kell attól tartanod hogy nem fogod észrevenni hogy be van indítva. Illetve ami az Sony MX-en neked még hasznos lehet hogy van egy "Voice focus" funkciója, ami annyit jelent hogy a beszédhangokat próbálja nem szűrni. Ez nem olyan tökéletes, de esetleg praktikus lehet hogy könnyebben észrevedd ha üvöltenek hozzád a gép mellől.

Ha rendelsz egyet online, akkor kitudod próbálni és ha nem jön be visszaküldheted.
Vagy vegyél egyet használtam. A vezetékes Bose elég jó árakon megy, én egy olyat vettem. Szerintem a monoton zajt elég jól szűri. Nekem gondom azzal van, hogy a beszédet meg nem jól.

Még egy lehetőség az is, ha veszel a normál fülbedugósodhoz egy ilyen memóriahabos izét a gumi helyett. Az elég jól hangszigetel.

amatőr vagyok a témához, kevés saját tapasztalattal, de hadd szavazzak én is a fülmonitor + fültok kombinációra, én elsőre megnézném, hogy passzív zajszűréssel mit érsz el, amennyire tudom ez megoldható. az aktív zajszűrés kényelmes pl. városban, de azok a fejhallgatók szerintem nem fognak eléggé zárni erre a hangerősségre, de egy mérés, és az iem (in ear monitor) + fültok adatlap ezt a kérdést eldönti. (van egy fenntartásom amúgy is az aktív zajszűréssel, amiket teszteltem nekem nagyon furák voltak, bose termékeiben rendszeresen hallok valamit, amit nem tudok megfogni, de 10 másodperc után rosszul érzem magam tőlük, emiatt is a passzív irányt próbálnám)

Nem pont válasz a kérdésedre, de én a sima passzív fülvédőt úgy tettem fel, hogy előtte a fülbe bedugós fülhallgatót betettem.
Így a nagy zajt a fülvédő kizárta, közben meg hogy ne unatkozzam, lehetett zenét hallgatni (nem üvöltetve).

Köszönöm mindenkinek a segítséget a döntéshez, úgy döntöttem marad a passzív fülvédő, és alá a sima füles, ha zenét szeretnék hallgatni. A feniekből úgy ítéltem az árához képest nem nyújtana annyival többet mint a fülvédős öszvér megoldás, max kényelemben. És egy 100k Huf-os fül vagy fejhallgatót sem szeretnék idő előtt leamortizálni a meglehetősen mostoha környezetben.
Azért ha lesz lehetőségem mindenképp ki is próbálok egyet.

Eddig alpine worksafe-t használtam, elégedett voltam vele, de máshoz nincs viszonyítási alapom. Pont úgy csillapította a traktor hangját hogy még mindent hallottam körülöttem, de már nem volt bántó a fülemnek.

De most fülre felfekvőset kell keresnem hogy bemenjen alá a füles. Még nem néztem ki semmit, először valami olcsóval fogok indítani, de fontos hogy ne legyen túl meleg, mert a traktorba még klímával is igen meleg tud lenni.

Felélesztem a saját halott topikomat.

Fél éve lemondtam az aktív zajszűrős fejhallgatóról, mivel nem tudtam egyet se kipróbálni megfelelő körülmények között, de a mai nap sikerült.
Egy kommersz zajszűrős apple earpods koppintást sikerült próbálnom, becses nevén Honor magic earbuds.

Talán pont azért mert olcsó, de pontosan azt tudja ami nekem kell: Mély hagokat gyakorlatilag nullára, és minden fülsértő hangot elfogatható szintre csökkentett úgy, hogy közben maga a gép és annak minden zöreje hallható maradt. A hagyományos passzív zajszűrőnél mindenképpen jobb, ugyanis elmarad az annál megszokott zárt érzés, hogy ha valaki hozzámszól, hiába értem mit mond, első dolom kivenni a füldugót. Ennél ilyen nincs.

Legjobban úgy tudnám leírni a hatást, hogy a traktor 3literes dízelmotorját a fülessel lecseréltem egy 900köbcentis benzinmotorra :)

"Mély hagokat gyakorlatilag nullára, és minden fülsértő hangot elfogatható szintre csökkentett úgy, hogy közben maga a gép és annak minden zöreje hallható maradt"

Kb. ugyanezt tudja az ergonomikus füldugó (amit a saját hallójáratod alakjának megfelelően készítenek el). -25dB körüli csillapítást garantál a gyártó. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 05. 24., v – 02:56

Pilóták használnak füldugót és aktív zajszűrős fejhallgatót együtt, lásd pl. ezt vagy ezt a topicot.

Szerk: nem tudom aktív zajszűrővel is használják-e, de arra tippelek hogy igen.