Áramszünet jelző

Sziasztok!

Mostanában kétszer előfordult, hogy a vendégeinket zavarta valami berendezés a nappaliba, de csak a hosszabbító kapcsolóját találták meg, és egy az egybe lekapcsolták. Ezen a hosszabbítón van a router és meg két szerver amin kb 20 szolgáltatás fut, VM-ek stb., persze csak saját célokra. Tudom az első kérdés hogy miért nem máshova van bedugva, de ettől most tekintsünk el, ide van és kész.

Amire szükségem lenne;
Egy berendezés ami észreveszi ha megszűnik a hosszabbító tápellátása és jelezne valami jó hangos idegesítő hangon. Értesítést megkapom máshonnan, arra nincs szükségem. Például ha lefeküdnek este aludni, utána zavarja valami fény vagy akármi, lekapcsolja a hosszabbítót akkor az sípol és áthívnak, hogy csináljam meg, szüntessem meg a hangjelzést. Ez azért jó mert nem szeretném a lekapcsolás észrevétele után csak úgy zaklatni a vendégeket, legyen valami indok, ők akarjak, hogy csináljám meg. Persze el is lehet magyarázni hogy ne bántsák, de azt se biztos érti meg mindenki.
Lehet 230 voltos megoldás, de lehet valami androidos telefon+külső hangszóró kombó is.

Persze gondolom van ups ami sipol, de most a lehető legolcsóbban szeretném megoldani a problémát.

Ha valaki ismer ilyen berendezést/szoftvert ami a fenti igényeknek megfelel, ne tartsa magába :)

Köszi

Hozzászólások

Kapcsoló nélküli elosztó a legolcsóbb és legegyszerűbb.
De ha bonyolítani akarod, lelked rajta.

"a vendégeinket zavarta valami berendezés a nappaliba"
Robika, a robot bezavarta a vendégeket a nappaliba?

"észreveszi ha megszűnik a ... és jelezne valami jó hangos idegesítő hangon"

Riasztó kültéri sziréna.
130 dB elég lesz?

Egy szünetmentes? A gép sem áll le, de legalább sípákol az áramszünetre...

Esetleg nem a szerverszobában elszállásolni a vendégeket? :) Valószínűleg, ha kikapcsolták, akkor az tényleg zavaró volt, tehát ne ellehetetlenítsd a kikapcsolást, hanem kulturált körülményeket biztosíts a vendégeid számára, s akkor csak poénból nem fogják mindentől elvenni a tápot. Illetve fontos infrastruktúrát ne oda tegyél, ahol idegenek hozzáférhetnek. És mindenképpen gyanakodj és aggódj, ha a vendéged Edward S. néven jelentkezik be. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ma, amikor olyan erős procik vannak 10 wattos hőkeret alatt mini-ITX alaplapba, otthoni szerverbe ritkán indokolt a ventillátor. Ezek picoPSU-s ventillátor nélküli táppal szépen járathatóak. SSD-vel innentől zéró a zajuk.

Ha erősebb kell, i7-8565u procis megoldásig sokminden kapható passzív hűtéssel.

Halálfejes figyelmeztető felirat, amit kellett már munkahelyen csinálnom, aztán szerencsére lett új helye a cuccoknak, vagy elzárni a tápellátást

"Tudom az első kérdés hogy miért nem máshova van bedugva, de ettől most tekintsünk el, ide van és kész. " - akkor élj együtt azzal, hogy bármikor lenyomhatja akárki, aki arrafelé ténfereg.

Pedig mindenkinek ez az elso kerdes..... Amugy nem vagom, hogy egy 1500 Ft os masik elosztoba miert nem lehet atdugni a szerveres cuccokat es azzarni egy dobozba, vagy akarmi... a tobbit meg kapcsoljak ha akarjak.... Ennel olcsobb es egyszerubb megoldas a vilagon nincs...

Az meg, hogy egy panzioban (gondolom ez az) a szerver egy vendegszobabol kapja az aramot... Hat annyira csak nem megy xarul ez a panzio, hogy nem lehetne behuzatni egy kulon kismegszakiot??? :D

panzioban
Eszembe se jutott - mert ahol vendég vagyok, nem szoktam elosztókat kapcsolgatni.
De ha már panzió, egy hasonló eset: az egyik szobából mennek a vendégek panaszkodni, hogy nincs melegvíz. Tulaj nem érti, hiszen jók voltak pár napja még a bojlerok, áramszünet nincs, stb. Kis idő múlva fejet fogva jön, ui. a két vendég az előszobájukban lekapcsolta a kis kapcsolót (egyik a bojler, másik a légkondi), hogy ne világítson, és ne fogyassza az áramot.
Megjegyzem, mi nem tudtuk, mi az, mit kapcsol, de mi nem piszkáltuk. Miután a sztorit megtudtuk, értelmet nyert a kapcsoló melletti kis álló lekerekített sarkú téglalap piktogram :)

Nagyjából azt, hogy ne várj megvilágosodást.
Továbbá szellőzést sem, hiszen akkor egy ventilátor szimbólum lenne rajta.
Redőny mozgást sem, hiszen akkor fel-le nyilacskák lennének.
Egyéb elektromos készüléket sejtet.
Ráadásul ezek előlről nézve téglalap alakúak, a függőleges élük nagyobb, mint a vízszintes, a sarkuk lekerekített. :)

---
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Pedig már a 20 körmömet lerágtam annyira izgultam vajon mi lehet az.

Amúgy herótom van ettől az idióta piktogram mániától. Minden UI-n az értelmezhetetlen hülye ikonok vannak, nem csak IT területen. Helpet, vagy manualt így 2019 végén már sehol nem menő írni a tákolt foreverbéta fosch termékekhez. A hülye vásárló meg sakkozza ki mire gondolhattak azok az idióták akik elkövették az adott terméket.
--

Egyébként nem lenne értelme pont egy legolcsóbb szünetmentesnek, ami sípol? Ha véletlenül lekapcsolják, akkor áthidalja pont azt, ha meg van bármi egyéb okból áramszünet, azt is.

--
https://iotguru.cloud

Cseréld le a hosszabbítót kapcsoló nélkülire.

Lehet pont a szerver zavarja a vendéget. Bár mondjuk vendégként nem sok joga van kapcsolgatni, szóval egy bézbózütő is elég figyelemfelkeltő számukra. Szünetmentes meg amúgy is alap, még egy házi NAS-hoz is.

--
openSUSE Leap 15

De most komolyan?
"de lehet valami androidos telefon+külső hangszóró kombó is." ez mivel olcsóbb, mint egy sok helyen, használtan, kb 10 ezer ropogós HUF-ért megvett egyszerű szünetmentes, ami sípol?

"Bizonyos embereket megnyugvással tölthet el a tény, miszerint a medúzák nagyon régóta élnek a földön agy nélkül."

Nem tudom, nálam érdekes módon semmit se nyomkodnak, kapcsolgatnak, tesznek tönkre a vendégeim. Igaz ez nem egy Airbnb-s szállás. Valahogy akik hozzám jönnek vendégségbe tudnak viselkedni. Vannak akik, kérdés nélkül leülnek a gép elé, vagy benyúlnak a hűtőbe, spájzba, de az sose zavar, mondjuk úgy megengedtem nekik, kialakult idővel.

Otthon nálam sem. A vendéget én (és a topiknyitó is) mint bérlő, lakó értettem.
Persze lehet hasonlókkal máshol is találkozni, pl színházban. Gyerekelőadás, mindenki kint vár, mert az ajtó még be vannak zárva. Jön a kis család, feltépik az ajtót, mennek befelé (amit eleve nem is értek, hiszen mindenkinek van helye, nem egy távolsági busz). A jegyszedő úgy rohant utánuk, hogy kihozza őket. Ráadásul a kilincset is szétszedték közben.

Olyan vendéget aki hozzányúlkál a dolgokhoz, kérdés nélkül, neadjisten titokban a saját házamban, ahol lakok, max egyszer engednék be. Az ilyen viselkedés minimum udvariatlanság, tiszteletlenség és én elvárom a vendégeimtől, hogy viselkedjenek.

ESP8266 + 40.52.8.230 Teljesítmény relé 230VAC 8A + Kis Arduino progi
Egy hete pont ilyet alkottam meg a cégem részére ...
E-mail -ben el tudom küldeni az .ino -fájlt. paplevente@matrametal.hu

Hát remélem nem hozzátok megyünk mondjuk jövőre nyaralni, de azért ötletem van.
Nyilván ha tableted vagy telefonod van és bele rakod a szerver mellé, az folyamatosan töltőn lesz, hogy ne merüljön le. Androidos telefonra rakd fel a "Macrodroid" appot, makrókat lehet benne készíteni felhasználóbarát módon, van olyan triggere, hogy akku állapota, 2 makrót csinálnék. Egyik a töltés megszűnésekor indulna el, ami azt a bizonyos hangot adná ki folyamatosan, a másik makró meg a töltő csatlakoztatáskor aktiválódna, ami csak annyit csinál, hogy leállítja az előző makrót, így ha vissza kapcsolják az áramot, a hang megszűnik rögtön.
Itt még az is a belefér, hogy bemondod fél percenként, hogy az áramellátás megszűnt, kérem kapcsolja vissza a hosszabbítót.
Ha nem boldogulsz a progival, itt tudsz segítséget kérni: https://prohardver.hu/tema/macrodroid/friss.html

UI: A csipogások között inkább ilyen szöveg legyen: Áramellátás megszűnt, önmegsemmisítés folyamatban. ^^

Szereljél fel a konnektor mellé inzertkoindobálót. Azzal majd jól elleszenek, nem bántják a konnektort. Ráadásul pénzt is kereshetsz vele. Adómentesen!