Supermicro X10DRH-iT alaplap + AOC-SLG3-2M2 SSD bovitokartya

Fórumok

Sziasztok!

A fenti alaplap + es a szinten Supermicro izvilagu SSD-bovitokartyat szeretnenk eletre kelteni. De egyelore semmi. Amiket probaltunk:
- 8x es 16x slot-okba is tettuk,
- UEFI es baratai: semmi (UEFI boot, PCIe EFI: on, EFI shell)
- bifurkalas: 4x4, 4x4x4x4x, semmi
- A bios viszonylag friss (3.1a), igy egy bios frissitest eddig nem kockaztattunk.
Forumok es internetek alapjan ezeket erdemes csekkolnunk, de semmi. Valaki latott mar ilyesmit egesz veletlenul?

Thx, A.

Hozzászólások

Ezek a kártyák PCIe splitting (nem így hívják, de ez a lényeg) alapon mennek.
Igen, ha ez a bifurcation, akkor igen - ezt tamogatja az alaplap/bios. Probaltuk is.

Tuti, hogy az X10DRH támogatja?
Igen, ezt a listat neztuk - papiron nem, de talaltunk a neten olyan leirasokat amik alapjan megy, mennie kell. De ha megsem megy, akkor viszont ezt beneztuk - tanulopenz :/

Bootolni is akartok erről vagy csak az OS felől használni?
Alapjaraton igen, ez lenne a (veg)cel.

Ahum és mindkét CPU socketnek van lakója? A modern technika vívmánya miatt direkt CPU-hoz drótozottak a PCIe slotok.

Nekem erről a bifuriról az rémlik, hogy ha nincs akkor is a kártya egyik felének mennie kéne, mint X4-es cucc, bár még az is lehet, hogy ez konkrét kártyától (is...) függ.

en hasznalok ~100 ilyen kartyat pont ilyen gepekben. mukodnek.

root@s20:~# dmidecode | grep X10DRH
Product Name: X10DRH-iT
root@s20:~# nvme list | wc
11 183 1562
root@s20:~#

en csak az x8as slotokba raktam, az x16ban NIC van, a BIOSon semmit nem allitottam, bedugtam, mukodik. ha tudok valami infot adni meg, szolj. tuti jo a kartya?

Koszi, ez megnyugtato! Mi is default bios-t hasznaltunk eloszor, az nem ment, akkor kezdtunk el nezni mindenfelet - es ez a bifurkacio volt az egyik igeretes.

Ket ilyen kartyat vettunk, es egy masik gepen is neztuk ami egy fokkal regebbi, X10DRi, de ott sem adta. A kartyakon se allitottunk semmit, az i2c slave addresshez nem nyultam. Az gondolom akkor lenne relevans ha egy pcie buszra tobb ilyen lenne, de elso korben legalabbis egy 2 ssd / 1 kartya / alaplap a cel.

Hja, bovitenem majd en is itten nalunk a dolgokat ha bevalik ez :)

Nalad a bios-ban mennyire latszik ez a diszk? Itten most az van hogy ezeket a Samsung 970 Pro-kat teljesen jol latja mar a linux - amint bebootolt. De sem a bios nem latja, sem az (u)efi. Sot, meg ebbe is sikerult belefutni, de az mar egy level2-es problema. Ellenben most a terv az az hogy errol bootoljunk be - de lehet hogy mar kezdek egy kicsit sokat akarni :]

Én simán egy 8G-s USB-ről bootolok, asszem a /EFI meg ilyesmik azon vannak itt és amúgy meg NVMe-ről fut a cucc. Igaz itt a korai NVMe-s felbuzdulás miatt nem is volt még annyira támogatva, aztán nem is hotswap és monitoring cucc sem volt sok, duzzogva elhasználtuk a desktopjainkba. :)

Ez itt egy X11SAE-F lap, de még 1.0-ás 2015-ös BIOS-szal. Azóta simán lehet, hogy sokat fejlődtek vele. Egy egyszerű 8G Kingston ment bele, ami nagyon pici és alig lóg ki, de talán a lapon is van néha USB. Egyáltalán nem biztos, hogy megéri-e végtelen időt beletenni az NVMe bootba.

Jaja, van az alaplapon is egy right-angle USB-3 aljzat - szoval akkor kb ugyanugy meg lehet csinalni kvazi-kulturaltan mint pl egy HP jellegu microservernel (legalabbis ezen kivul meg ott lattam ilyen megoldast). De igen, akkor vsz effele iranyba megyunk tovabb... vegtelen ido nincs erre, az biztos :/

Szia!

Milyen SSD-t raktál rá - M2 SATA vagy M2 NVME ? (Ha M2 SATA az nem fog menni :D)

BOOT az egy érdekes kérdés.

"AOC-SLG3-2M2" egy "pass-through" kártya, jobban jársz egy olyannal amin van PCI-E switch ( PLX ), arra rakhatsz M2 SATA vagy M2 NVME kártyákat is - valamint ehhez nem kell BIOS támogatás, működik más alaplappal is.
-> https://www.supermicro.com/en/products/storage/cards

AOC-SHG3-4M2P

igazad van, ez tenyleg ilyen olcso, jol lemenek az arak - egy kanadai cegtol vettunk anno PLX chippes 4xM.2-es kartyakat, azok ezer dollar korul voltak darabja, ahhoz mertem - annyi a kulonbseg, hogy ez a kartya csak x8 lefele, igy nem lehet a 4db M2-ot kihajtani rajta, de ennyi penzert... :-)

TIL, koszi!

M2 SATA vagy M2 NVME
Mgen, asszem ez lesz. A listan amibol a kollega rendelte, csak annyi volt hogy M.2 Samsung EVO, en meg naivan raboktem hogy jo lesz :/ A sok egyeb mellett ugy latom hogy SATA-s lett vegul beszerezve, raadasul a notch-ok is ugy vannak kialakitva hogy ez belemegy abba (csak forditva nem menne bele). Node mar leadtam a rendelest egy kis adag EVO 970 pro-ra, remeljuk. Ha az jo lesz, akkor johet a nagy(obb) adag.

Szoval ja, tanulopenz :/

BOOT az egy érdekes kérdés.
Ha jol ertem, itt mar az UEFI-t nem usszuk meg, ugye? Vagyis legacy-ba ez nem fog menni? Olyasmitol kell-e tartani hogy raid1? :)

Egy relative nagy matrix-transzpozicios problema kapcsan kezdtem el ezeket nezni. Van egy ~1k x ~10k-s matrix, egy cellaja az 10-20k-nyi adat. A matrix maga sorfolytonosan jon ki a processzalasbol, nekem kesobb meg az oszlopai kellenek egymasutanban. Ideiglenes megoldaskent belebindzsuztam +2 sima 2.5"-os ssd-t a supermicro-kba (a 3d nyomtatas csodakra kepes), es most kezduk el normalisan megcsinalni.

Es ha mar normalis(abb) megoldas, akkor az oprendszert is attennem az ssd-kartyakra (az aljara, az also 2x20-30 gigajara), a maradek fentebb meg mehet a celfeladatnak. Az oprendszer igy ssd-n is raid1-en lenne, igy ha kesobb valamelyik kipurcan es/vagy boviteni kell akkor az sokkal egyszerubb. A hattertarnak meg marad a 12x8T, vagy 8x6T, sima 3.5"-osokon, attol fugg melyik gepet nezzuk.

Van most 5-6 ilyen gepunk, azokat tervezzuk egysegesebben/kulturaltabban megcsinalni imigyen. A lenyeg, hogy azert a write-ciklusok szama minden esetben eleg jol kontrollalhato, szoval talan nem ezen bukunk el... Holnapra megjon az elso adag EVO 970 Pro, oszt meglatjuk.

Szia!

Az UEFI/Legacy boot nem a probléma forrása - hanem a BIOS-nak látnia kell az eszközt.

Mint amikor pl.: raid kártyán összerakod a tömböt - és a BIOS-ba a boot eszközöknél megjelenik a raid-kártya.

Mivel neked "pass-through" kártyád van, amin nincsen semmilyen vezérlő/rom - kvázi összeköti a PCI-E porttal az SSD-ket, nem tudom megmondani, hogy működik-e, tesztelni kell (előfordúlhat hogy bizonyos SSD-vel működik, másikkal nem).

PLX chippes kártyával, szerintem működik simán legcy/UEFI módban is a BOOT.

No, kezd osszeallni a rendszer de ezen az (u)efi booton elakadtam. A `grub-install --target=x86_64-efi /dev/nvme0n1` azt mondja hogy nem tudja installalni mert az EFI variables not supported - es valoban, mert ahhoz hogy az legyen, EFI-ben kell bootolni. Lasd meg: 22-es csapdaja - vagy en csesztem el valamit es igazabol van kiut? Egyelore a regi (sata-s) ssd-krol be tudom bootolni legacy-ban, azon chroot-tal siman elerem a /dev/nvme*-ra feltelepitett rendszert - amin van egy type=1-es EFI particio is, ahogy kell, fat32-vel, femountolva a (/target)/boot/efi-re. Szoval ez oke. Kar hogy ilyet meg egyatalan nem csinaltam :/