Lakáshoz jutás

Sziasztok!

Hamarosan egy panel lakáshoz fogok jutni, mármint átírásra kerül a nevemre majd.
Ez egy eszközkezelős lakás volt eredetileg, ami egy tartalékingatlan volt.

Eddig sosem volt a nevemen lakás, sőt azt se tudom mi merre hány méter ilyen helyzetben.
Lesz-e bármi hátrányom ebből, hogy a nevemen lesz majd?

Hozzászólások

> Lesz-e bármi hátrányom ebből, hogy a nevemen lesz majd?

Fizetheted a kommunális adót, a szemétszállítást és a közös költséget ;)

A szemétszállítás általában benne van a közös költségben.

Kommunális adó meg:
"Ki mentesül a magánszemély kommunális adója alól?
· az a magánszemély tulajdonában álló lakás, amelynek tulajdonosa az év első napján ott bejelentett lakcímmel rendelkezik, és azt nem adja részben vagy egészben bérbe" - https://jozsefvaros.hu/onkormanyzat/ugy/144

Szóval tudtommal nincs semmi rendszeres adózási vonzata egy lakásnak, ha benne laksz.

> Szóval tudtommal nincs semmi rendszeres adózási vonzata egy lakásnak, ha benne laksz.

A világ nem csak Józsefvárosból áll.

Településenként (Budapesten: kerületenként) eltérő a helyi adó szabályozása és mértéke. Nálunk a telek után telekadót, a rajta lévő lakóház után kommunális adót, az egyéb épületek és épületrészek (pl. garázs) után építményadót kell fizetni, egyszerre. Benne lakom az ingatlanban, tulajdonosa vagyok, állandó lakcímmel.

> A szemétszállítás általában benne van a közös költségben.

A szemétszállítás igénybevétele a legtöbb településen kötelező minden olyan ingatlan esetében, ahol van működő szemétszállítás szolgáltatás. Még a lakatlan ingatlanok esetében is, bár ez esetben egyes helyeken lehet kérvényezni a szüneteltetést.

A közös költség összetétele és összege viszont teljes egészében az adott lakóközösségtől függ.

Szolnokon mindig benne van a szemétszállítás a közös költségben.

Esetleg, mivel a nevedre kerül, a NAV tudomást szerez róla és valamilyen adóvonzata lehet. Ezt a könyvelőd fogja tudni.

Másrészt a közös költségnek szokott lenni jelentős része, ún. felújítási alap, erre is figyelj oda, hogy mikor jár le, akkor mivel fog járni.
Példa: fizetsz havi 5000 ft-ot pluszban, tíz éven keresztül a felújításra, majd a felújításkor (ezt az elején elmondták, majd arra hivatkoznak) még egyben 750 000 Ft-ot kell fizetni. VAGY ha előrelátóbb volt az akkori tulaj, akkor havi 6000-et fizetett és akkor a végén nulla a pluszban fizetendő.

> majd a felújításkor [...] még egyben 750 000 Ft-ot kell fizetni.

Ez valami szolnoki csoda lehet, nekem még soha nem kellett egy árva centet se fizetnem amikor felújítás volt, mert elég volt mindenre a felújítási alap.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

A fentieken kívül: google -> vagyonszerzési illeték

Ha pl. nem egyenes ágon örökölted, vagy nincs egyéb dolog miatt illetékmentességed (lásd fenti keresésből származó információk feldolgozása/értelmezése), akkor 4% -ot kell fizetned. Azaz ha a lakás ér mondjuk 20 misit, akkor pár hónapon belül kapni fogsz egy aranyos levelet a NAV-tól, egy 800eFt-s számla kíséretében.

Nem :) Csak mas orszagokban maskepp hivjak.
UK-ben pl Stamp Duty amit bizonyos ertek es esetekben kell fizetni (pl nem elso ingatlan, vagy ha az ingatlan ertek £125000 felett van, savosan novekvo ertekben, 1.5 millio felett mar 12%)
Forras: https://www.gov.uk/stamp-duty-land-tax/residential-property-rates

Hm. És shared ownership esetén ha idővel vásárolsz még egy kicsit, akkor egyszercsak azt mondják, hogy OK, most akkor fizesd ki a stamp duty-t az egészre? Vagy hogy megy? Gondolom okosak annyira, hogy nem lehet kijátszani a rendszert, hogy megveszem az ingatlan 20%-át, aztán 1 hét múlva a maradék 80%-ot is és megúszom a sápot.

Az egyik leggenyóbb lehúzási mód. A szakértő a lakásod árának természetes változását csak felfelé szereti követni - de amúgy ha nem mozogna eléggé a piac akkor khm.. bőven hagy időt arra, hogy beleölj te magad pár miskát. Elég ha utána megbecsülik az árát :)

Ha rám hallgatsz, amikor a nevedre kerül az ingatlan minden szart fényképekkel dokumentálsz, és a beépítésre kerülő akármiről mindig nevedre szóló számlát kérsz.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

OFF
Most már tényleg ki kellene találni valamit ehelyett a "párod" helyett.

A pár az egy végletes szó, akinek párja van, az tűzön-vízen életen-halálon át a párja. Nincs válás. Viszont a valóságban ezt a szót használják az öt percre összefújta a szél kombinációkra is.

Gondolj bele, ha a zoknid párja elveszik, nem lesz másik.

Nincs ötletem, mit lehetne helyette használni, a partnered az túl hivatalos. Van erre jó szó, a férj, feleség, de a stat szerint a házassági arány csekély, nem mindig igaz, hogy akivel 10 éve élsz az a házastársad.

> Gondolj bele, ha a zoknid párja elveszik, nem lesz másik.

Ezért kell tizesével venni egyszínű zoknit.

> Nincs ötletem, mit lehetne helyette használni, a partnered az túl hivatalos. Van erre jó szó, a férj, feleség, de a stat szerint a házassági arány csekély, nem mindig igaz, hogy akivel 10 éve élsz az a házastársad.

A probléma a valósággal van, nem a nyelvvel. Az éppen egymás mellé sodort valakivel a szél, de egyébként erős független ember vagyok felállást a lelkünk nem akarja érteni, mert nem természetes.

Erre írta valamelyik okos könyv, hogy általában két ember úgy van együtt, mint az A betű két szára. Ha kiveszed az egyiket, összedől a másik.
A normális kapcsolat az a H betű lenne. Két önálló szár, össze van kötve, mert akarják. Ha az egyik lelép, nem dől sehová a másik. Se az egyik.

Másik "vicces" elem volt, a majom típusú nő. Csak akkor lép ki a kapcsolatból, ha már benne van a másikban, ahogy a majom közlekedik a fán.

Na, ennél off-topicabb komment még nem vót.

Másik "vicces" elem volt, a majom típusú nő

Ezt nem ismertem eddig. De minden nő a biztonságra törekszik, ezért sok ilyen majom lehet.

Bónusz kontent az örökbecsű "nőnap a dobozi utcában":
https://youtu.be/CfKVJoFsVOk

vigyázzatok minden nővel, mert mind egy... a többit majd megtudjátok!

Nem tudom mire gondolsz hátrány alatt. A leírásodból arra következtetek hogy csak papíron leszel tulajdonos, talán adóügyi okokból. Mindenesetre a nevedre került ingatlan vagyonnak minősül, mint egy autó - ha a NAV nagyon akarja, megnézheti, hogy milyen módon jutott a nevedre (extrém példa: egy jövedelemmel és vagyonnal nem rendelkező ember nevére kerül egy 25 milliós lakás - mibű? :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Annak is erdemes utananezni,hogy nincs e mondjuk kozos koltseg tartozas amit az adasveteli szerzodesben "veletlenul" atvallalsz. Szoval alaposan olvasd el mielott alairod.

Én nem szeretem, ha olyasmi van a nevemre írva, aminek nem élvezhetem a tényleges tulajdonosi előnyeit (benne lakás, bérbe adás, szabad rendelkezés, eladás, stb).

Azert ez tok jo befektetes szerintem. Befizet 800K illeteket var 5 evet es kivesz 10+ milliot (azert csak ilyen keveset irtam mert lehet ,hogy egy sufnit irnak a nevere) ha egy normalis lakast akkor 20-30+ milliot. Ha meg nem var akkor befizet meg 800-at viszont szinte azonnal a kezeben lesz a penz.

Lesz. Bukod a SZocpolt a CSOK-ot, ha érint.