NFC szerű, szagú megoldást keresek

Üdv mindenki

Létezik olyan szerkentyű ami, kb olyan mint az NFC-skártya, csak tud kb 3 métert érzékelhetőségben?

Amire szeretném használni:
Megérkezek otthonra és a garázskapu meg ismer (a garázskaput tudom vezérelni kedvem szerint). De ezen kütyü érzékelése után másra is használható volna. pl: A ház "tudja", hogy én értem haza és nem asszony v kölök ...

Ez mind működne NFC-vel, de azt elő kell venni, 10cm-n belül tenni valahová...
Így vakon valószínűsítem, hogy a gombelem elkerülhetetlen a szerkentyűbe, de ez nem zavar. Csak nem keljen nyomogatni, lengetni, mutogatni.

Telefonnal lehet "csodákat" tenni és érzékelni, de ehhez nem akarok telefont használni.

Köszönöm a javaslatokat, ajánlásokat előre is.

Hozzászólások

Vannak olyan uhf jeladók és olvasók, ahol a 3m nem tétel. Vannak országok, ahol autópályákon is használják ez az útdíj megfizetésének ellenőrzésére. Mi terméknyomkövetésre fejlesztettünk ilyen olvasókkal és tag-ekkel.

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

"ehhez nem akarok telefont használni" - érdekes hozzáállás, mivel a leírt feladatra a legegyszerűbb megoldás a telefonod figyelése az otthoni WiFi-n. Én is ezt használom az otthonautomatizáláshoz, meg még nagyon sokan.

Több métert már nem nagyon tudsz áthidalni NFC szerű passzív tokennel, csak valami aktív adóval a zsebedben.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Bocs, egy darabig nem olvastam...

Melyik megoldás érdekel? Az otthonautomatizálás, telefon figyelés nálam HomeAssistant-ba bekötött Unifi controllerrel működik. Az egyéb aktív token-re konkrét megoldásom sajna nincs (egy kaputelefonos ismerősöm mutatott egyszer ilyet, de nem tudok sajnos konkrét típust), de tul.képpen akár a telefon, akár egy BT karkötő is tekinthető "aktív token"-nek.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A telefon nincs mindig nálam, rendszertelenül hagyom otthon. Aztán a telefon pozícióját (merre van a házban) hogyan határozom meg? A bluetooth meg annyira jó néhány telefonunkban, hogy át megy két falon is (bosszantó).
Az elképzelésem az, hogy pl a papucsba (cipőbe, nyakláncba, karkötőbe ...) rakok egy NFC-s tokent (matricát, kártyát...) és ezt érzékelem a ház több pontján.
Igazából elég volna 1db méter is hatótávra.

BLE beacon? Elemes, de elmegy akár évekig is.

Bluetooth. Pont jó a távolság. Ha egyszer összepárosítottad az eszközöket, akkor nem is kell felcsatlakozni (autó kihangosító le, ház fel), de az otthoni ezsköz érzékeli (scan üzemmód nélkül) hogy ott vagy a közelben. Ez innetől egy RaspberryPi

Tök jó, hogy a kapu meg az asszony ismer. :) Egyébként egyszerűsíts, ott a wifis telefon a zsebedben (egyéni MAC addressel), meg az otthoni hálózatod, ha nagyon sok kedvem lenne hozzá, házilag is össze tudnék reszelni pár scriptet ami nézegeti hogy megjöttél-e, otthon vagy-e, elmentél, és ekkor ezt meg ezt csinálja. De biztos van rá "dobozos" megoldás is.

Pl.: https://www.home-assistant.io/getting-started/presence-detection/

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ez csak egy ötlet volt, és nem mondtam azt sem, hogy "jóóóózsi, megjött a mekkaddressz, nyissad az ajtót he". Nyilván kell rá még építeni (pl. ne csak mac address legyen jelen hanem sikeresen authentikáljon is wifin - nyilvánvalóan innentől kezdve nem jó a pre shared key, legyen minden eszköz/ember egyedileg azonosítva.)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

egy app a telefonra. BLE advertising. teszel bele adat.
aztán ble vevőket szétszórsz a kéróba, az meg fogja az adat, adatot, és azt csinálsz vele amit akarsz. mondjuk ilyen chippel:
https://www.amazon.com/Nordic-nRF51822-Controller-Bluetooth-Module/dp/B… vagy hasonlo.

nettó 400ezerért kifejlesztem neked, kodoltam már ilyen chipet. :D:D / amugy tényleg.


------------------------
uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

vagy egy másik ötlet:
GPS koordinátákat küldenék be egy szerverbe. az agy innen tudná hol vagy. ha ház közelébe vagy N méterrel(a gps pontosság is felküldhető), akkor a ház közelében vagy. ezt megcsináltam itthon.

------------------------
uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

hát én ugy csináltam meg, hogy a kocsiba egy ikont kiraktam a telora, amit megbökve elindult a gps adat feltöltés. de ha most percenként vagy két percenként küldesz adatot ha távol vagy, ésahogy közeledsz (számítható) egyre gyorsabban. netkapcsolat úgyis van, a gps adat meg given szerintem, szerintem annyira nem zabál az. vagy ha az adott access pointra felcsatlakozol, az lehet trigger, ha meglátsz egy szomszédos wifit, stbstb. optimalizálni kéne.

------------------------
uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

Nem kell folyamatosan, elég 30-90 másodpercenként, és meglepődnél de a legtöbb ember így használja a telefonját egyébként is, és nem b.ssza meg annyira az akkut, mint hinnéd. Sőt, közben még építi is a location services -hez az adatbázist.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Én most az Antenna Hungária LoRa WAN szolgáltatását, és az arra köthető eszközöket nézegetem. Akár a fenti feladat is megoldható ezen keresztül.

Köszönöm az ötleteket.

A "BLE beacon" -t nem ismertem, köszönöm.
Talán nem a legjobb ehhez, de tetszik.

Telfonos javaslatokat köszönöm, de nem élek vele. Nincs mindig nálam a telefon.