A Huawei következő telefonja Google alkalmazások nélkül érkezik

Címkék

... állítja a BBC:

[...] Google confirmed that due to a US government ban on sales to Huawei, it could not license its apps to the Chinese smartphone giant. t also means the next Huawei phone will not have access to the Google Play app store, which could leave customers without access to other popular apps. [...]

Hozzászólások

Belegondolva, hogy mit összedolgoznak egyesek, hogy leszedjék a Google dolgait a telefonjuk, nekik ez egy jó hír. Nem? ;)

--
trey @ gépház

> Google nélkül szart sem ér majd a Huawei.

Egy kezemen meg tudom szamolni, mennyi valamire valo alkalmazas van a google play storeban ami ingyenes (es nincs benne reklam, tehat nem adware, nagware, *ware).

En majd akkor veszem oket komolyan, amikor drivereket nyitnak es !androidot, eg. normal linuxot is fel lehet tenni a telefonjukra.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Egy kezemen meg tudom szamolni, mennyi valamire valo alkalmazas van a google play storeban ami ingyenes (es nincs benne reklam, tehat nem adware, nagware, *ware).

Bullshit. Kb. minden fent van Playen is, ami F-Droidon. Ráadásul az egyszeri userek imádják az adwareket. Sőt, azok a legnépszerűbbek!
Facebook: 1 mrd+ letöltés
YouTube: 5 mrd+
Instagram: 1 mrd+
WhatsApp: 1 mrd+
Messenger: 1 mrd+

A Googlenek pedig nem feladata mások drivereit nyitogatni, ahogy az sem hogy kitalálják, hogy mi neked a "normal linux". :) Ott lesz a Librem 5.

firefox + video background play fix.

A newpipe csak akkor, ha valamit le is akarok tolteni (offline hallgatasra, ahol nincs net, vagy a specko 1080p verzio kell).

De a hetproba meg mindig all: mondj 5 db hasznos alkalmazast ami csak play-en van es mashonnan (f-droid, egyeb store) nem beszerezheto.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem pl. ungoogled telefonon is ott van a Brave es a ProtonMail, ami F-Droidon nincs. De lehetne sorolni az előfizetős, streaming szolgáltatásokat is:
Google Play Music
HBO Go/Now
Netflix
Hulu
Spotify
Apple Music

De lehetne akár említeni a Feedlyt, SkyViewt, Google Camerat, TV Time-ot, Today Weathert (ami az F-Droidos weather appokkal ellenben tudja használni a hiperpontos accuweathert providernek), banki alkalmazások, Signal. A cloud szolgáltatásokra még ki sem tértem, vagy arra ha valaki út közben nyomkodná a Stardew Valleyt, nemcsak a 2048-at. Itt nem rólad, vagy rólam van szó, hanem a tömegről. A tömeg pedig nem fog F-Droidot használni, nekik ott kezdődik az okostelefon, hogy Facebook, Insta, Messenger, Twitter, Reddit, Spotify, Netflix stb. Engem nem kell meggyőzni arról, hogy vannak F-Droidon jó alkalmazások.

Közvetlenül forráskódból buildelnek, nem pedig úgy működik hogy random appfejlesztő becsületszóra felrakja az apk-t. Volt már viszont olyan, ami annak ellenére is kikerült a tárolóból, hogy open source (Google Authenticator). De átnézik a repoba javasolt alkalmazásokat, na nem mintha sok értelme lenne megcélozni az fdroid usereket.

Én ezt a mondatot nem így értettem, de ha így értettem volna sem lenne igazad.

Úgy értettem, hogy a Huaweit el fogják hagyni a felhasználói, ha nem lesznek alapból Google alkalmazások a telón.
És a Huaweinek sok felhasználója van, fájni fog neki.
Arra meg semmi esélye, hogy egy saját oprendszerrel, saját infrastruktúrával megtartsa őket.
Ez a Huaweinél nagyobb cégeknek sem ment. Lásd MS vagy Blackberry. Vagy Samsung!

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Azon gondolkozok, hogy a modern pszichiátria foglalkozik-e már ezzel a hupu tünetegyüttessel.
Ez a vágyszerű gondolkodás egy sajátos esete. A páciens mint khiraly úr felépít magának egy fantáziavilágot, valóságnak hiszi el, majd ezen az alapon ír abszurd hülyeségeket. Gyógyulásra kicsi az esély, mert hasonló pszichózisban szenvedő más hupuk hasonló kényszerképzetekkel egyből előugranak a gumiszobáikból és kölcsönösen erősítik egymást.

"Egy kezemen meg tudom szamolni, mennyi valamire valo alkalmazas van a google play storeban ami ingyenes" ... OMFG!

Ha mar sertegetsz, az urazast elhagyhatod.

> OMFG!

Az allitast a legegyszerubb konkret peldaval cafolni.

Sorolj fel a te mobilodrol legalabb 5 (egy kez), vagy 10 (ket kez) alkalmazast, ami napi hasznalatban van (==valamire valo), es nem szerezheto be masik aruhazbol (pl. f-droid), csak google play.
Es ingyenes, es reklammentes es nem nagware.

De barki masnak is all a felhivas.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nagyon remelem, hogy az ilyen mobilalkalmazasnak alcazott weboldalak kimennek a divatbol...:)

Szerintem a mobilalkalmazas onnantol er, hogyha adat kell neki a mobilrol (fenykep, szoveg, mikrofon, stb), vagy pedig muszaj neki oda mentenie.

Kar, hogy mas nem nevezett, de a windy pl. reklamos.
az SSHelper play storeon kivul is telepitheto.

Maradtak ezek a jegyes-terkepes alkalmazasok...:)
Mindegy. Lehet, hogy emiatt bukja a Huawei az amerikai-europai piacot.

Szerintem nem.

(szerintem tenyleg nyitnia kellene mindent, mivel o hardvert akar eladni, es nem szoftverbol megelni, mint a google).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lehet, ha nyitható a bootloader. De szerintem első indításnál azt is megléphetnék, hogy megkérdezik a usertől, hogy kellenek-e neki Google alkalmazások, ha az igenre nyom, akkor pedig újraindul a telefon és flashelődik a gapps. Aztán lehet hogy jogilag az is necces, ha felhasználói akaratból történik, amihez a Huawei csak egy setup wizard felületet ad.

Vannak olyan műveletek és jogosultságok, amit nem jó, ha bármilyen alkalmazás elérhet. A hivatalos android forrásba pedig gondolom nem engednek be olyan módosítást, ami megteremtené a lehetőséget, hogy a felhasználó által kontrollált módon mégis be lehessen tenni valamilyen rendszer alkalmazás csomagot utólag telepítve.
Ez utóbbi valóban védi a rendszert a támadásoktól, feltöréstől. Viszont egyúttal limitálja is.

Hivatalos alatt természetesen az android nevűt értem, mert az a brand és repó a google tulajdona. Viszont bárki forkolhatja más néven és megcsinálhatja. Csak ettől még nem fog bekerülni a legtöbb gyártó által használt, play licensz mellett használt androidba. Az amazon változatban is meg van kötve a kezed. Minden cég a saját profitját védi.

Az utólag telepített store-ok hátrányban vannak abban, hogy a rendszerbe alacsony szinten beépült szolgáltatásokat újra meg kell valósítaniuk. Ezzel akár rosszabb akku használatot is okozva.

Ettől függetlenül még mindig nem fér a fejembe, hogy miért nem lehet egy PlayStore-t utólag, apk-ból feltenni a többi és csak azon google vackokkal, amire _tényleg_ szükségünk is van. Vagyis miért írhatta pacm4n, hogy nem szeret, meg nem akar apk-ból települve működni a Play Store?

Szerintem meg éppen a tömegeknek nem G.-re, FB.-re van szükségük. A kényelmi funkciókra van szükségük. Az már csak évek marketingje, hogy a felhasználók nagy többségének G., FB. a funkciók "neve". (100 milliárd dollár profizmus és fél éven belül nevetségessé lehetne tenni a világon mindenkit, aki ezt a két céget emlegeti-használja. Nagyon sokan megvagyunk jelenleg is az FB, G. által kínált lehetőségek 90%-a nélkül, és ezt naponta tudatosan tovább csökkentjük.)

De, a tömegeknek pont G-re meg FB-re van szükségük. Ugyanis itt megkapják azokat a funkciókat, amit használni akarnak, máshol pedig nem. Az csak nedves álom, hogy egy fél év alatt bármelyiket is legyakod, pláne mindkettőt.
És hogy a saját kis közösségedben "nagyon sokan" megvagytok - nagyrészt - nélküle, és hogy ezt tudatosan csökkentitek, ez százalékosan kb. 1 számjegyű részét a célközönségnek.

Egyébként p10/mate10 széria volt az utolsó, amihez lehetett bootloader nyitó kódot igényelni. Ez is réteg igény, xdan folyamatosan motyognak miatta. Ez a 2 "embertömeg" (Google nélkül, nyitható bootloader igény) azért közel azonos személyekből állhat. Azaz, ha már a google mentes dolog előny, akkor dobják a telefon mellé a bootloader nyitó kódot is, hogy teljes legyen a kép.

Lehet nem publikus, de ez a kreditrendszeres pontgyüjtés már el is kezdődött, esetleg az FB.-nél, a profilokhoz van v.milyen "skála" rendelve és ott az MI a színfalak mögött tologatja a "csuszkát". (Sajnos máshol is el tudom képzelni, a profil letiltásokhoz biztosan nem egyszeri alkalom a mutatószám.)

Nem központosítva már most is van ilyen. Egy HR-es ismerős mondta, hogy amikor embert keresnek, egyedül a LinkedIn profilt nézik (nagy multi), és egyedül az számít, ami ott van megosztva. Ez alapján differenciálják a jelentkezőket. Szerintem ez állás témakörben pontosan ugyan az, mint a pontgyűjtés.
--
Csaba

Van párhuzam a két dolog között, de óriási eltérés van az adatok mennyiségében és forrásában: A linkedin-nél te döntöd el, hogy mit osztasz meg (legalábbis elvileg). A kínai rendszerben pedig a te döntésedtől függetlenül a profilod folyamatosan frissül:
- mikor, hol, mit vásárolsz
- kikkel találkozol: ha alacsony ponttal rendelkező emberekkel lépsz kapcsolatba, akkor a te pontod is csökken (és onnantól a te ismerőseid pontja is csökken, ha továbbra is úgy döntenek, hogy megéri feláldozni miattad a pontjaikat)
- megfelelően kedves vagy-e mindenkivel
- milyen oldalakat látogatsz, mennyi időt töltesz el rajtuk

"Aki nincs instagramon+linkedinen+facebookon+youtube-on az nem is letezik"

-- Gary Vaynerchuk

Lehet az egyik elhagyhato, mond az a ficko mindenfelet:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt addig teheted meg, amíg A) saját kapcsolataidon keresztül találsz munkát, ügyfelet, B) a cégek nagy többségénél el nem terjed ez a gyakorlat. Ha A nem lesz de B bekövetkezik dafke akkor se fogsz regisztrálni?

Egyébként szerintem pont erről van szó, hogy már igen nagy a presszió, hogy legyen valamilyen scociális média jelenléted, különben a konkrét esetben nem kapsz munkát/nem tudsz ügyfelet szerezni. Szerencsére ez még nincs központosítva (bár az nagy kérdőjel, hogy egy magáncég kezében van a munkaerőd prezentációja), meg még van beleszólásod, hogy mi jelenik meg ott rólad, de már majdhogynem kötelező a dolog. Nem mondom, hogy tetszik ez nekem.
--
Csaba

+1

Meg drivert, meg ugy nyithatnak az egeszet...

Ugy biztos nem jutnak sehova, ha ugyanolyan walled gardent epitenek, mint a google meg az apple.
Az mar az msnek se jott be.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A Huawei évekkel ezelőtt megszüntette a bootloader nyitó kódok kiosztását is (a P9-es időszakban eleinte még lehetett hivatalosan kérni, aztán bezárt a bazár), szóval gyári root, khm, esélytelen. Egyáltalán nem éri meg, hogy minden ezerötszázadik IT-pistike hackelgethesse a telefonját, ez egyszerűen üzletileg egy jelentéktelen csoport.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Mondjuk szerintem önmagában versenykorlátozó dolog, ha nem cserélhetem le az oprendszert a telefonomon. (a biztonsági kockázatokról nem is beszélve)

Szóval akár EU-s előírás is lehetne.

Azt hiszem szarabb világban élnénk, ha jó pár évvel ezelőtt a PC iparban elterjedt volna, hogy minden gép előre telepített Windows-al érkezik, amin nincs rendszergazdai jogod, csak az user könyvtárját tudod olvasni és nincs lehetőséged más oprendszert felrakni.

Az eleve nyitott bootloader a kíváncsiakat és tapasztalatlanokat arra ösztözni hogy lehet vele játszani - aztán az első bootloopnál mennek a suppporthoz. Csak saját magának csinál vele melót a telefongyártó.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ez sem feltétlenül igaz, de eddig Play mellett tették ezt.
Play nélkül minden "ezerötszázadik IT-pistike" fog egyáltalán érdeklődni Huawei mobil után úgy, hogy fel sem lehet rá hackelni a Playt.
De még egy könnyített utólagos Play felhackelő tool mellett is keményen esni fognak az eladások szerintem. Play-hack nélkül azonban nemcsak esni fognak a Huawei eladásai hanem összeomlanak Kínán kívül.

Végre! Én drukkolok nekik, kár hogy kínai google lesz belőle.

--
robyboy

play store nélkül szar lesz.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Haha, kire bizod az adataidat? A kinaiakra vagy az amcsikra?

Nem értem, miért más a kínai, orosz? miért bízol jobban a világot már jelenleg is letaroló multikban... Ezek már magas fokon kitanulták az embertömeg manipulálását, vélemény-formálását. (A Te nyilatkozatodnak is van-lehet ilyen háttere, vagy éltél hosszabb időt talán mindkettőben, és azért rettegsz?

Oroszországgal nem vagyok tisztában, de kint van Kínában másfél éve egy ismerősöm, és lehet kritikusnak lenni a politikai elittel szemben. Más kérdés, hogy erre sincs igény, miután az ország fejlődő régiói a 90-es évek óta példátlan mértékben fejlődnek. A „pontrendszer” sincs a valóságban hatással az emberek életére.

Oroszországgal kapcsolatban: keress rá a Navalnij nevű emberkére.

Kína: elhiszem, hogy lehet _valamennyire_ kritikusnak lenni a politikusokkal szemben, észak-Koreai szemmel nézve hihetetlen szabadság ez. De próbálj meg pl. megemlékezni a Tienanmen téri vérengzésről... És valóban nagyon komoly volt a fejlődés, de volt is honnan. és mára már hivatalosan is "csak" 6% körüli a GDP növekedés. Ezt ugye a kínai állam állítja saját magáról, és nyugaton kb. egyhangúan tartják manipuláltnak a kínai GDP adatokat.
A pontrendszer pedig nyilván azért van, hogy ne legyen hatással az emberek életére. Ugyanmár...

Navalnij eseteiről pont hallottam. :/

Amúgy szerintem kevered a rendszerkritikát és a politikusok kritikáját. Kínának viszont köze sincs a KNDK-hoz rendszert tekintve, az Economist 2019-es eredménye szerint Oroszország keményebb diktatúra, mint Kína.
A kínai társadalmat és a népre gyakorolt hatásait a rezsimnek tény, hogy nem ismerem, azért közöltem másnak az elmondását. A pontrendszerre sem tudok mit mondani, de logikusnak tűnik, hogy például az ujgurok, tibetiek, és egyéb "bomlasztó elemek" a célpontjai, mert Kína pont nem egy "butadiktatúra".
Ami a gazdaságot illeti, én ezzel foglalkozom, és még a jobboldali, liberális/konzervatív közgazdászok sem próbálnak belekötni fejlődésébe, szóval némileg ferdítettél.
Nagyon jól be lehet fogni az emberek száját olyan tényekkel, mint pl. hogy 40 év alatt egy agrár országból modern ipari nagyhatalom lett, az embereket az életszínvonaluk jobban érdekli. Tény hogy ez nem mindenkit ért hasonlóképpen, vannak máig erősen leszakadt régiók, ami nem is csoda, mert egy kontinensnyi méretű ország. Ugyanígy Európában is kiugró különbségek vannak, de még Magyarországon belül is. Viszont van egy elvitathatlan erősségük: az átfogó, központilag menedzselt fejlesztési stratégia. Példa erre a most már majdnem 30 ezer kilométert kitevő gyorsvasúti hálózatuk, amit csak egy évtizede kezdtek el. Ez nemcsak bekapcsolja a fejletlenebb régiókat, így erősítve a társadalmi mobilitást, de mivel saját know-how már a sínpálya és a gördülőállomány is, egyben kimagasló állami iparpolitikát is képvisel. Emellett még ott van a kizárólag állami bankrendszer, mesterségesen gyenge árfolyam, tőkekontroll, megszorítások helyett anticiklikus keresletélénkítés is.
Btw a GDP önmagában egy nem túl sokat mondó makromutató, egy egyszerű példával szemléltetve:
Joci és Béla megy az utcán, az egyikőjük felajánlja a másiknak, hogy ad 1000 USD-t, ha felpofozhatja. A másik elfogadja, azzal a feltétellel, hogy ő is megteheti ugyanezt, és szintén ad 1000 USD-t. Végül egyikőjüknek sem lett több pénze, viszont termeltek 2000 USD GDP-t.
A GDP-t egyébként magasabb körökben is több kritika éri.
Viszont a Világbank adatai szerint az egy főre jutó kínai GDP 1990 óta megtízszereződött, addig a magyar még csak meg sem duplázódott. A Világbank szerintem nem propagandaműhely. Ez pedig nem olyan külső erőforrásokra építő modell, mint a magyar, ahol sokan nem is érzékelik a csodás makromutatókat, hanem ez ~700 millió embert húzott ki a szegénységből. Ugyanígy Magyarországgal ellentétben "A Párt" nem egy top down monolit, hanem valódi vitákban ütköznek az üzleti, a politikai, a katonai érdekcsoportokat képviselő politikusok. Ez nagyjából feltétele is minden "sikeres/okos/fenntartható diktatúrának", hasonlóan van Szingapúrban is.

"Ami a gazdaságot illeti, én ezzel foglalkozom, és még a jobboldali, liberális/konzervatív közgazdászok sem próbálnak belekötni fejlődésébe, szóval némileg ferdítettél."

Hát szerintem ez a mondatod a ferdítés. Én ugyanis nem vontam kétségbe, hogy nagyot fejlődtek (sőt), csak épp hozzátettem, hogy:
- volt honnan,
- a gazdaségi növekedés lelassult (bár még így se rossz),
- és hogy nyugaton kb. általános vélemény az, hogy ezek az adatok manipuláltak.

Az első kettővel nehéz vitatkozni, nem is teszed. A harmadikról pedig a Bloomberg, Economist és hasonló lapokban jelennek meg cikkek, és erre nem válasz az, hogy "de hát fejlődnek". Mert persze fejlődnek, senki se mondja hogy nem, csak épp nem mindegy, hogy 6%-os hivatalos növekedés valós, vagy a valóság csak 4-5%.

En 8 evet voltam kinaban es biztos nem akarom oket.
Persze lehet hogy felepitettek egy arany kalitkat, de az ertekrendjuk nagyon mas. Es mar ezzel a sullyal is eleg karosak. Lehet szidni a kapitalizmust, de kina a latszattal ellentetben elegge vadkapitalista, ott semminek nincs erteke csak a penznek.
(Mondhatod hogy itt is meg ott is, de az mas amikor 100-bol 1 "ravaszkodo" es mas amikor 99 "ravaszkodo". Ott tenyleg azt tartjak hulyenek akit atvertek es elismerik hogy az atvero milyen ravasz.)
Ilyen vilagban biztos nem akarok elni.

Nem értem én ezt az egész mizériát. A custom ROM-ok google cuccok nélkül jönnek ki, ha valakinek kell a google, akkor leszedi az opengapps megfelelő csomagot és a ROM után azt is felrakja. Ezt miért nem tudja megtenni a Huawei is?

Még az sem kell, ha alapból raknak rá egy TWRP-t, vagy egy azzal egyenértékű sajátot. :) Viszont ha nem lesz erre valamiféle hülyebiztos, userfriendly varázsló, akkor pár geeken kívül senki sem fogja használni.
Btw szerintem releasere megoldódik majd a szappanopera és megkapja a Huawei a gappst.

Igen, meg lehet oldani, hogy úgy boot-ol recovery-be a telefon, hogy automatikusan fel is telepít egy cuccot. Szóval ha csak úgy legális a dolog, hogy a user-nek kell kezdeményezni, akkor a Huawei csinál egy install gapss ikont, telefon újraindul recovery-be, felrakja, újraindul, csókolom. Ezért nem értem ezt a hisztit.

Ez alapján telefon modell és ppi alapján osztja a google a licenszt, szóval ha ezt valóban komolyan gondolja, akkor a ban is az alapján fog történni.

Persze valószínű megoldható, hogy fake-elje ezt az azonosítót, de kétlem, hogy ezt hivatalos megoldásként prezentálná a gyártó.

Válaszolok neked is, meg a többieknek is: nem lesz sem gyári root, sem TWRP, sem gyárilag telepített TWRP-szerűség (olyan biztos nem, amivel update zipeket lehet felrakni), de minden bizonnyal a bootloader is totál zárt lesz. A Hua nagy cég, majd épít magának store-ot, location service-t, névjegy-calendar service-t, meg minden-service -t, sőt, lehet hogy már kész is van vele. Ha követitek a híreket, már teljesen újraírt mobil oprendszere is van (nem-android), ami nemsokára debütál.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A saját oprendszerüket nem egyik napról a másikra akarják bevetni, gondolom egy B terv inkább - az AOSP -ot egyébként nyugodtan tolhatják tovább gapps nélkül, ahogy eleve csinálják régóta a Kínai piacon, hiszen ott sosem volt jelen a google.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Mobil oprendszere pl. nincs a hüvelynek. Van valami belengetett mikrokerneles "nem-android" OS-ük, ami állítólag ópenszósz (lesz?), de ez még saját állításuk szerint se megy telón, talán valami TV-n hozták ki.
És nem a "minden-service" a lényeg, mert az már van mindenből "belpiacos" Kínában. A kérdés az, hogy ott lesznek-e a store-ban azok az android appok, amiket a nyugati telefonvásárlók keresni szoktak. Ha nem, akkor borítékolható a lendületes bukás.

Természetesen ott lesznek, máskülönben a Hua árulhat otthon telefont, a világtól meg visszavonulhat :)
A mobil oprendszerről meg "egész részletes" keynote -ot toltak le, igaz, ezek inkább csak feature-ök felsorolásában merült ki, konkrétumot nem mutattak, de gondolom, hogy valahol tart már.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Lehet ez egyszerűen összegszerűségi kérdés..., Van az a pénz, - a G. anno a fejlesztők felháborodása előtt még Kínának "spécizett" böngészőt is alkotott. (Trump meg a maga módján csak támogatja az "üzletet".)

Like, következő telónak esélyes. Viszont a lineage os piacot fog veszíteni.

Úgy látom, a Lineage-nek az a baja, hogy kevés telót támogat. Sokkal gyorsabban és számosabban jönnek az új modellek, mint amennyit követni lehet a szoftverrel.

Nekem tetszene, ha specifikációkkal, nyitott bootloaderrel, effélékkel támogatnák a LineageOs-t. Ez nem kerül semmibe, és amellett még vacakolhatnak a saját rendszerükkel is, ha ahhoz van kedvük.

--
ulysses.co.hu

Értsétek már meg, hogy ezek a dolgok a vásárók 1-2%át érdeklik - a Huawei pont leszarja. Az átlag vásárló azt sem tudja hogy mi az a play store, google services framework, vagy bármi. Esetleg megkülönböztetik az androidokat az iphone -tól, de sokan még eddig se merészkednek. Az embereket ezek érdeklik:
- csilli márka
- jó fényképező, fancy ficsőrök
- kicsomagolom bekapcsolom és virítson rajta a sok színes app

Amiket felsorolsz érdekli pár technikai embert (pl. engem), de egyébként egy eladhatatlan dolog, amivel maximum egy rétegnek tudnak egy kicsit kedvezni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Kicsit eltéveszted szerintem a budget kategóriát: az jelenleg 1GB környékén tanyázik, sőt, az ilike x1 (br. 9900 ft) 512MB ram-mal jön. Igaz, az összes többi már 1GB-ról indul. A legolcsóbb 6GB ram-os telefon ennek a hatszorosába kerül.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Mert nem időtálló, 799 USD-ért vezették be a piacra, ennyiért telefont venni 1-2 évre vicckategória. 2016-ban vettem meg a OnePlus 3T-met, és azóta sem láttam indokoltnak a váltást, pedig 2020 lesz lassan. Talán mostanság fogok 7 Prora frissíteni, de nem a teljesítmény a szűk keresztmetszet továbbra sem, hanem a nagyobb és jobb kijelző, gyorsabb ujjlenyomatolvasó, és az aksi. A teljesítmény majd 2023-2024 körül lesz szempont, hogy még akkor is röccenésmentes, gyors lesz.

Mindig kell valamit "növelni", igen, akár van értelme, akár nincs. Persze 1-2GB ram ma már tényleg fos kategória, de olyan ~4GB-tól felfelé nettó faszság - kivéve ha valaki extrém sok/pazarló appot rak fel. (nálam ~50 van 2gb ram mellett, általános, szokványos appok, amiket a legtöbb más ember is használ, és so-so elmegy kategória).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A Huaweinek már van saját alkalmazásboltja: AppGallery.

Ezen kívül tavasz óta "tárgyalásokat folytatnak a portugál, decentralizált felépítésű Aptoide-dal, amely annyira sikeres Play Áruház alternatíva, hogy állítólag 900 ezer app lelhető fel benne, és 200 millióan használják". [link]

Az is megér egy misét hogy kinyitom ezt az AppGallery -t, és lóf.sz appokat se látok, csak 2-3 színes-szagos reklámot, majd ha elkezdek kattintani, teljesen szétesik az oldal (úgy néz ki mintha párszáz százalékot zoomolnék befelé). Így az egyébként is lanyha érdeklődésem teljesen eltűnt :)
Nem mintha szeretném a Google -t (amit próbálok nem használni) lecserélni a kínai kiadására.

szerk.: a (gondolom játéknál) ha rákattintok, akkor elvisz a http://bit.ly/2JRwY3Z -re, ami redirectel a (javascriptből!) a hiapplink://com.huawei.appmarket?appId=C100902067&accessID=c98dffc359504bafbbe9d053a880032d -re .. jézusmária :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Bemutatták a P30-at: https://www.youtube.com/watch?v=BMd7ZX-eXY4

Vannak benne érdekes fejlesztések: arcfelismerés alapján képernyő forgatás, 27w-os wireless töltés, nagyobb aksi, vegán bőr borítás (lol)

És valóban google appok nélkül érkezik. Elmondásuk szerint 1milliárd USD-t fognak a saját appstore-juk (appgallery) fejlesztésére költeni. Én bízok benne, hogy kap egy jelentős versenytársat a playstore.

https://www.cnet.com/news/huawei-mate-30-pro-launches-with-4-cameras-0-…

"vegán bőr borítás" valoszinuleg nem husevo tehenbol keszul :D

Elmondásuk szerint 1milliárd USD-t fognak a saját appstore-juk (appgallery) fejlesztésére költeni

Eleg sulyos osszegnek tunik nekem vannak azert efelol ketsegeim. Mondjuk ugy is nezhetjuk ,hogy ez a netto eves profitjuk 9-ed resze mindossze...

> vegán bőr borítás (lol)

Ez egy kib*szott trend. A Tesla model 3-as 100% animal free.

The steering wheel is 100% vegan.

Hanynom kell. Influenszerek generacioja vagyunk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Magam reszerol nem latok benne problemat, ha valakinek nem kell megolni elo dolgokat azert, hogy nekem kb egy jo erzessel tobb legyen, ami amugy alig uti meg az ingerkuszob hatarat.
Persze, hanyhatsz, jogod van hozza, de lecci a negy fal kozott.
Engem nem zavar, ha valaki 700e-et ad egy telefonert, vagy epp a nokia 3310-re gerjed. Miert is zavarna.

Lehet hogy a társadalmi jelenség visszataszító (bohócok verik az aktuális trendeket), de szerintem ha kevesebb állatot pusztítanak el telefontokok meg kormányborítások miatt, az nem lehet rossz. A bohócokat meg hagyjuk bohóckodni, ők csak kiszolgálják a piaci igényt, ez egy ősi mechanizmus, semmi újdonság nincs benne, és ugyanúgy nem tudsz ellene semmit tenni, mint mondjuk az előző rendszerben a cenzúra ellen.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Mindenesetre elég egyszerű a google services-t rá varázsolni és ezután a GPay is működik: https://9to5google.com/2019/09/23/how-to-install-google-apps-on-mate-30…

Ennyit szerintem egy hétköznapi user is el tud végezni és ha így marad, akkor emiatt nem fognak csökkeni a huawei eladásai, egyedül a google esik el a licensz költségektől.

Mondjuk a kínai feliratos oldal, ami http:// -s címről tölti be az apk-t elég necces.

A necces egy elég óvatos kifejezés erre, ráadásul a goog simán meg tudja oldani, hogy kitiltsa ezeket a készülékeket, ha akarja. Vagy ha az usák kormány erre utasítja.

És a vevők 90%-a nem 9to5gogle.com linkekre fog menni, hanem visszaviszi a boltba, hogy ezen nincs youtube, adj helyette olyat, amin van...

Azokon device-okon működik a play store, amit a google engedélyez, ha lehúzzák a listáról, akkor az összes ilyen telefon kiírja reggelre hogy kezitcsókolom. Ez is sorra kerül majd, mindegy hogy milyen módszerrel lett telepítve.
Egyébként meg az átlag user, mint mondtam, nem tudja hogy ezek a dolgok mik, tehát telepíteni sem akarja majd.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nyilván, de a google-nak nem érdeke, hogy ne működjön a play store a világ legtöbb telefonját eladó gyártó termékein. Szóval erre valószínű csak akkor kerül sor, ha erre kimondottan utasítják.

Valószínű amúgy az így felhekkelt play store jelenleg is más deviceid-t használ, különben nem működne. (egyébként lehet kérni kivételt: https://www.google.com/android/uncertified/)

Aktuálissá vált páromnak a telefon csere (Huawei P20 lite) gyenge akku miatt. Nézegettem P40 et (nekem P30 van és még gapp rajta).

Csak futottam egy kört a nemrég megjelent appgallery-vel ami megjelent a Huawei készülékeken.

Lényegében egy keresővel egybeépített app kereső ami ha PL HBO go app kell bekeresi a neten és belinkeli egy oldalon keresztül magát az APP filet.

Lehet ezzel együtt élni de kimarad a Google Play által (biztonságosnak vélt..) store és random oldalakról szerzed be azokat az applikációkat amiket használni szeretnél.

Miért is lenne jó továbbra is huaweinél maradni? - leica cam, 6.1" kijelző , ja igen méret...

 

Eléggé beszűkült a piac méretileg, marad a 6.44" tól fölfelé ami mér nagyon kényelmetlen tokkal (futáshoz és egyéb sportoláshoz meg pláne..)

Úgyhogy marad az alternatív keresés...

"a Google Play által (biztonságosnak vélt..) store és random oldalakról szerzed be azokat az applikációkat amiket használni szeretnél."

Sosem keresgélnék random helyekről apk fájlokat. Azért hemzsegnek a virusok az otthoni Windowsokon is ~30 éve, mert mindenki nem ellenőrzött exéket futtatgat admin joggal. Le kéne erről szokni.