Rendszergazda (devops) - TÁRHELYPARK KFT.

Fórumok

Eljött az idő, hogy új rendszergazdával (devops) bővítsük kis csapatunkat. Ha szereted a kihívásokat, nem félsz új dolgokat tanulni, és nem esik nehezedre esetenként a megrendelőinknek is segíteni, akkor jó eséllyel pályázhatsz! Új adminisztrátorunk feladata szervereink és a rajtuk levő több ezer ügyfelünk tárhelyének karbantartása, konfigurálása, hibák elhárítása.
Rendszergazda (devops)

Elvárások:

Linux és virtualizáció (XEN) ismerete
Mert minden szerverünk virtualizálva van.
Parancssor, shell ismerek
Egy rendszergazdánál ez alap.
Hálózati ismeretek
Ezt nemigen kell magyarázni.
Apache/PHP/MySQL környezet ismerete
A tárhely szerverek így működnek.
Munkavégzéshez megfelelő angol nyelvismeret
Szeretünk új dolgokról olvasni, nem csak magyarul.
Docker, PHP, Ruby ismerete előny, de nem elvárás!
Ne aggódj, megtanulod!

Amit kínálunk:

Barátságos kis csapat
Mi csak így tudunk dolgozni.
Érdekes, változatos feladatok
Részben ügyfeleinktől, részben új ötleteink kapcsán.
Rengeteg elégedett ügyfél
Az ország egyik legnagyobb tárhely szolgáltatója vagyunk.
Szakmai fejlődés támogatása
Szeretjük az új technológiákat.
Kávé, tea, ásványvíz, zene
A jó légkör elengedhetetlen kellékei.
Munkavégzés irodánkban!
Óriási kerttel, panorámával a budai hegyekre.

Munkavégzés helye:
Budapest, XII. kerület
Jelentkezés módja:
a profession.hu oldalon keresztül.

Hozzászólások

A Tárhelyparknál alapvetően szkriptekkel automatizált folyamatokkal dolgozunk. Ilyen egy szerver telepítése, konfigurálása, monitorozása, szoftver telepítés stb. Kizárólag szkriptekkel üzemeltetünk, próbáljuk elkerülni az ad-hoc probléma megoldásokat. Ez szerintem inkább DevOps feladatkör, és ezért is van benne a hirdetésben a "Shell, Docker, PHP, Ruby", ami nélkül nem tud működni egy adminisztrátor nálunk, ezért is tanítjuk meg. Ha a klasszikus DevOps leírást nézük, akkor esetünkben a Developer side egyrészt a megrendelőink, másrészt a vásárolt szoftverek fejlesztő csapata (pl. cpanel), vagy saját magunk által gyártott oldalak fejlesztői. Az Admin oldal pedig a szervereink üzemeltetői (mi nem ezt keressük most). Akit keresünk az a "középső láb", aki a kettőt összeköti.

Az a baj, hogy egy webhoszting környezetben egy full devops workflow nem is tudna működni, hiszen a megrendelőket is bele kellene kényszeríteni, ami ugye nem sok jóval kecsegtet. A "bizonyos fokú automatizáltság" azért elég lényeges, mert nem néhány szkriptről van szó. A "DevOps" irányba azért mentünk el, mert nem adminisztrátorra van szükségünk, és nem is programozóra. Ha tudsz ennél jobb nevet a pozinak, akkor szívesen veszem, de a DevOps szerintem azért is jó annak ellenére, hogy a szemlélet nem az, hogy a munkakört elég jól leírja. Értened kell mit beszél a programozó (megrendelő) és segítened kell a szoftver üzemeltetésében a nélkül, hogy a hardverhez hozzányúlnál.

hová tűnt a devops?
--
Gábriel Ákos

Elbújt a sorok között :) Fentebb már írtam egy választ, hogy mire is gondoltunk pontosan. Olyan valakit keresünk aki az általunk használt szoftvereket és megrendelőink weboldalait üzemelteti. Nincs szó hardver üzemeltetésről, egy automatizált rendszert kell átlátni és kezelni, hogy a szoftverek megfelelően működjenek. Tesztelés, konfigurálás, telepítés, monitorozás stb.

(Azt hiszem, az átkos múltban, amikor a 'devops' szó nem csak egy buzzword volt, akkor azt jelentette, hogy a derék fejlesztő az üzemeltetésben is közreműködik, mivel a nemtriviális hibákat úgyis csak ő tudja kezelni. Szóval kb. a 'dobozos termék' avagy 'kész van, vigyétek és felejtsetek el' ellenkezője.)

Szerintem nem ezt jelentette sem korábban sem most. A Devops nem fejlesztő, a fejlesztő nem működik közre az üzemeltetésben, mert ahhoz nem ért. A Devops az, aki ért a fejlesztéshez és képes üzemeltetni egy lefejlesztett szoftvert. Tisztában van a hibalehetőségekkel a fejlesztői környezeten kívül (test, staging, production) és megoldást tud kínálni a fejlesztőnek az ott felmerült hibák javítására, amivel esetleg a fejlesztő korábban még nem is találkozott. Tehát értenie kell a fejlesztéshez, de nem fejleszt, mint ahogyan értenie kell a hardverhez, a hálózathoz is de nem rak össze gépeket (ideális esetben). Pontosan azért jött létre ez a "buzzword" mert a szakma rájött, hogy a jó fejlesztő se nem jó üzemeltető, se nem jó szupportos, mint ahogyan egy jó hardveres sem jó fejlesztő. Ez aztán magával hozta egy komplett szemlélet kialakulását CI-al és minden egyébbel.

Mi most olyan embert keresünk, aki az ügyfeleink honlapjait (fejlesztők) képes üzemeltetni éles környezetben.

Bocsánat, de lófaszt.

Nem volt olyan, hogy DevOps ember, a DevOps egy csapat volt, ahol egy búra alatt voltak a fejlesztők, a tesztelők és az üzemeltetők, együtt feleltek a termék teljes életciklusáért, azért voltak együtt, hogy ismerjék meg egymást és ne szopassák feleslegesen a másikat és lássák, hogy melyiknél mennyi a WTF/óra.

Aztán pár éve már minden üzemeltetői álláshirdetéshez odaírják, hogy DevOps, szóval rendesen elkurvult a dolog.

"Mi most olyan embert keresünk, aki az ügyfeleink honlapjait (fejlesztők) képes üzemeltetni éles környezetben."

Akkor ő üzemeltető, nem DevOps.

--
https://iotguru.live

Amúgy ninja vagy jedi legyen inkább aki jelentkezik? :)