Az Apokalipszisre ...

Címkék

Teljes mértékben felkészültem.
4% (12 szavazat)
Valamennyire felkészültem.
3% (10 szavazat)
Elkezdtem teljes mértékben felkészülni.
1% (3 szavazat)
Elkezdtem valamennyire felkészülni.
7% (20 szavazat)
Tervezek teljes mértékben felkészülni, de még nem kezdtem el.
2% (7 szavazat)
Tervezek valamennyire felkészülni, de még nem kezdtem el.
13% (38 szavazat)
Nem tervezek felkészülni.
59% (179 szavazat)
Egyéb / leírom alul / nem akarok válaszolni / sajt vagyok / stb.
12% (35 szavazat)
Összes szavazat: 304

Hozzászólások

Egyszer-kétszer belenéztem az ilyen "prepping" műsorokba és megállapítottam, hogy az összes, benne levő szereplő olyan (vagy majdnem olyan) kettyós, mint a Fogarasi Árpi volt.

Azért jók az ilyen prepping emberek, mert megépítik a menedéket, összehordják a kaját, lőszert, fegyvert egy helyre, ami miatt az Apokalipszis első napján be fogják hordában támadni és az életét veszik :D

Mondjuk a Left 4 Dead-en felnőtt nemzedékből nem csodálnám, ha valaki komolyan nekiállna.

--
trey @ gépház

Miért ne tenném ki? Minden szarból indulhat ki értelmes diskurzus. Pl. a számítógépes rendszerek felkészítése egy katasztrófaállapotra egy ilyen irány lehet.

Sajnos azt tapasztalom, hogy a legtöbb helyen nincs erre semmiféle kidolgozott vészforgatókönyv.

--
trey @ gépház

Második melóhelyemen volt IT katasztrófaterv, ami az épület hétvégi megsemmisülésére is kínált tervet. Le is volt próbálva, hogy a cég szerverei 48 órán belül felállnak a bankban lévő szalagos mentésekből, alternatív helyszínen. Dolgozói munkaállomások hullámokban, 4 napos felállási idővel, prioritás szerint. Volt saját dízelgenerátor, másodlagos mikrós internet. Aránylag kis cég volt, 100-150 fővel, meg 15-20 szerverrel, de a főnök prepper típus volt, ami sohase árt. :).

Ja, ehhez nem kell lenni prepper-nek, elég ha van nálatok mondjuk ISO. Nekem az auditor minden éven ellenőrzi az Informatikai kézikönyv meglétét, naprakészségét és abban csak egy darab fejezet a haváriaterv :) Azon kívül van benne még vagy 10 másik.

Szóval, ahol van valamiféle minőségbiztosítás/minőségirányítás, ott ez alap.

--
trey @ gépház

"They say there are no stupid questions. That’s obviously wrong; I think my question about hard and soft things, for example, is pretty stupid. But it turns out that trying to thoroughly answer a stupid question can take you to some pretty interesting places." - Randall Munroe
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

> „Azért jók az ilyen prepping emberek, mert megépítik a menedéket, összehordják a kaját, lőszert, fegyvert egy helyre, ami miatt az Apokalipszis első napján be fogják hordában támadni és az életét veszik :D”

Nem csak az számít preppingnek ha te magad stócolod fel a fegyvereket, de az is, ha ilyen embereket és helyeket figyelsz meg és írsz össze (ha ellenük játszol).

+ ennél tetszőleges számú lépéssel tovább is lehet menni

Amikor megláttam a főoldalon a szavazást, nekem is pont ez jutott eszembe: felesleges lenne felkészülnöm, az első pár napban úgyis vinnék mindenemet, esetleg még jól meg is szurkálnának közben.
Nincsenek illúzióim, biztos vagyok benne, hogy a társadalom egy része gátlástalan ösztönlény, ha nicsenek következmények, bármit megtenne, hogy előnybe kerüljön. (Sőt, van, aki a következmények ellenére is.)

Végre egy értelmes szavazás...

> Sol omnibus lucet.

Nos, ahogy kedvenc filozófusom, Gáspár Győző mondaná:

Jáj món! Hogy te aszondod, hogy ez a felhásználó manusz nem kivédeni akarja a világvégit, hanem megcsináni?!

Áj more, az annya szemit neki, há ezt osztán a legegyszerűbb kivédeni!

Há megszigorítjuk a lótartás szabályait, oszt mire megnyikkanna úgy szénné bírságoljuk, hogy az armageddon adja a másikat!

---
Science for fun...

Csak nem élesedik a HUP új verziója? >:)

Nem tudom, mit jelent, de olyan jól hangzik, mintha valami politikus írta volna. "Elkezdtem teljes mértékben felkészülni."

Apokalipszisre nem lehet felkészülni.
Max egy idióta hiszi ezt.
Már többször volt világvége is a jóslatok alapján, de valahogy azt is túléltük.
Hogy lehet egyáltalán túlélni valamit, amit nem lehet túlélni?
Ezt a faszságot...

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Csak nem újabb win10 gigafrissítés érkezik?

Melyik apokalipszisre?
- Ha zombi akkor felkészültem a Walking Ded-ből.
- Ha démonok, és egyéb túlvilági kreatúrák akkor felkészültem a Supernatural-ból.
- Ha természeti akkor láttam végül is pár Bear Grylls részt.
- Ha űrlények jönnek akkor nem, azok ellen nem tudom mi a jó :S

ha a walking dedből készültél fel a zombik ellen akkor nem hiszem, hogy pár percnél tovább bírnád, függően, hogy mennyire sűrűn lakott helyen élsz.
ezek gyakorlatilag kimentek/sétáltak klottgatyában rövidujjúban mindenfelé, papucsban, aztán csodálkoztak hogy halomra ették őket a zombik.

ha tévedek javíts ki, csak az első két éveadot bírtam végignézni, ahogy szerencsétlenkednek.

lehet később már felvettek mondjuk egy gúnyát, amit nem harap át az első jöttment

miért? te már hallottál valamit?

Jah... Azt hittem a klíma katasztrófa lesz a téma... Vettünk klímát, űltettünk fát (bár a rohadt melegben kiszáradt), nem használunk műanyagot, no shave november és társai.

Nem tudom, hogy érdemes-e zombis, atomos, gyilkos vírusos, stb világ égésre felkészülni... Bekövetkezhet ez egyáltalán? Mondjuk az amcsiknak van zombi apokalipszisre forgatókönyvük.

Jah ööö zombi ellen európában a házakhoz tartozik alapból kerítés, villa, kasza, ásó, ... az számít?

Tényleg Magyarország és a zombi apokalipszis:

Falun van:

1) kerités ✔
2) Jedi kard (láncfűrész) ✔
3) Nagymama lekvárja, nagypapa pálinkája ✔
4) pár db tyúkocska, malacka. ✔

Városban van:

Naöcsém ott az emberek még egymást is utálják, nem, hogy a zombikat.

Gyakorlatilag egyre jobban elterjedve látom ... Na mit? ... Áhh neem nem a rambókést ... az akkus flexet papám! Nekünk is van hozzá 6 db akkumulátor. Falu határában meg van napelem park. Szerinted? Itt mindenki flexel vasárnap reggel :D :D :D Itt nem az a lényeg, hogy flexre kelsz-e fel, hanem hogy mikor!

> űltettünk fát (bár a rohadt melegben kiszáradt),

Hat nem fenyot kell a puszta kozepere.

Vagy ultetsz elotte olyan fakat a kornyekre, ami aztan valamennyire megfogja a talaj kiszaradasat es jobban birjak a tobbiek.

Vegulis locsolni se ordogtol valo az elso evben.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

XVII. kerületben (az gyk egy erdő szélén lévő falu) van érvényben, hogy hétvégén tilos "zajos" eszközt működtetni. Nincs részletezve, hogy mi és mitől számít zajosnak.

Én vidéki ultrakicsi faluban élek (1800 lakos). Itt is van egy szabályozás: aki nem flexel, füvet nyír, szögel, csiszol, betonozik hétvégén az buzi :)

Nem tudom mennyi idő után venném észre ha zombi apokalipszis lett, amíg áram és internet van, addig kicsi rá az esély.

Marmint epeszu no ma magyarorszagon nem akar szulni tekintve a korhazak allapotat a szakmai felkeszultseguket, es a tulzott muteti ratat (tobb penz folyik be az orvosnak es korhaznak belole)?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jogos, de akkoriban a Feminizmusnak se volt ekkora térnyerése: Ugye akkoriban a nő gyereket szül, neveli őket, meg vezeti a háztartást.. Manapság megy a diverzitás, minden cégnél minél több női dolgozót kell foglalkoztatni, ezek egy része karriert próbál építeni (ne adj isten tényleg CEO szintig felküzdeni magát), miközben megy a szingli élet.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

> Jogos, de akkoriban a Feminizmusnak se volt ekkora térnyerése: Ugye akkoriban a nő gyereket szül, neveli őket, meg vezeti a háztartást..

Hát ja meg volt kb 30 éves várható élettartam...

Teljesen fölösleges a kettőt összehasonlítani, mert ennél jóval összetettebb a dolog.

> Manapság megy a diverzitás, minden cégnél minél több női dolgozót kell foglalkoztatni, ezek egy része karriert próbál építeni

Ne tegyünk már úgy, hogy ha a férfiakon múlna ők már 20 éves korban családot alapítanának, csak hát azok a fránya nők nem akarnak szülni.

Ahogy te is írtad "ennél jóval összetettebb a dolog".
Ha 20 évesen egy pasi családot akarna alapítani, akkor vagy a "fránya nő" első kérdése lesz az, hogy "na és, el tudsz e majd minket tartani?" (hint: Nagy eséllyel nem), vagy csupán beleesik abba a csapdába, hogy a "fránya nők" 20 évesen még bőven "ki akarják élni magukat", és kalandról kalandra ugrándoznának inkább, mint sem családot alapítanának (jelige: én még élni akarok). Persze még így is lehet van 1-2% akinek ez így bejön, és valóban összejön a "család", de ha nincs szülői segítség (manapság már egyre több helyen nincs, bár falu szerintem még kivétel), akkor jól kösse fel mind2 szülő a gatyáját..
Amúgy meg 20 éves "férfiaknak" nem az kéne legyen az első kérdése, hogy egyáltalán tudom e támogatni a családomat pénzügyileg? (20 évesen még nagy eséllyel még nem futottál be akkora karrier utat, hogy ez meglegyen, vagy ha igen akkor napi 10-12 órákat dolgozol, és családra meg pláne nincs időd)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Az előbbi kommentedben azt írtad, hogy az a baj, hogy a nők saját karrierre vágynak. Ebben meg azt, hogy az a baj, hogy azt várják el, hogy a férfi tartsa el őket. Ez a kettő számomra ellentmondás.

> a "fránya nők" 20 évesen még bőven "ki akarják élni magukat"

Igen, jellemző, de legalább ilyen arányban a férfiakra is.

Szóval továbbra se érzem jogosnak a nőkre/feminizmusra fogni ezt a tendenciát.

Szerintem teljesen félreértettél. Szóval nem mondtam azt, hogy mind, csak hogy "ezek egy része karriert próbál építeni". Tehát ez is csak egy faktor (a sok közül), amely közrejátszik. Ez mellett még simán elfér a másik véglet is amely meg pont hogy nem akar dolgozni, hanem elvárja, hogy őt tartsák el. Meg persze van a kettő között sok-sok véglet még amit elkezdhetnénk elemezni, de nem sok értelme van.. Amire én fel akartam hívni a figyelmet az az, hogy mivel a mai világban bőven több lehetősége van egy nőnek, így jóval több döntést is kell meghoznia, ami miatt a családvállalás (már ha egyáltalán akar ilyet) jó pár évet csúszik, illetve lassul.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Egy adat ami ellentmond annak, hogy ez feminizmusra fogható:

"Women's rights in Iran are limited compared to the women in developed nations. The World Economic Forum’s 2017 Global Gender Gap Report ranked Iran 140 out of 144 countries for gender parity. Women in Iran constitute 19% of the workforce in 2017 with only 7% growth since 1990."

- https://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_rights_in_Iran

Fertility rate, total (births per woman): 1.6

- https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?locations=IR

*sigh* Rendben, igazad van, nem a feminizmus.. Nevezzük másnak, mondjuk "megnövekedett számú választási lehetőségnek".. Whatever.. (Most amúgy nem is megyek bele, hogy kik és hogy értelmezik a feminizmust, mert ott is elég durva szélsőségek vannak)
A commentem célja az volt, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy sokkal több lehetősége van egy mai nőnek, mint anno, ami miatt sokkal több választást kell meghoznia az életében, aminek természetes következménye, hogy több olyan döntés születik, mely nem a családalapítás felé vezet..
Ha ez a szám egy a millióhoz, akkor is több, mint előtte volt (ott ez a lehetőség fel se merült), tehát plusz tényezőként figyelembe kell venni.
És ez miatt is születnek ilyen, meg ilyen, meg ilyen cikkek, meg persze ezok cáfolatai is [1], [2].

____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

> A commentem célja az volt, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy sokkal több lehetősége van egy mai nőnek, mint anno, ami miatt sokkal több választást kell meghoznia az életében, aminek természetes következménye, hogy több olyan döntés születik, mely nem a családalapítás felé vezet..

Egyetértek, de ezt fölösleges a nőkre korlátozni. Ugyanannyira hozzátartozik az is, hogy a férfiaknak is több lehetőségük van, ezért egyre ők is halogatják a hosszú párválasztást/családalapítást. Sőt, több 30-40 közti ismerőstől hallottam, hogy inkább kerülik a 30+-os nőkkel való randizást, mert ott már nagyon rövid időn belül előjön a gyerek kérdés.

"Ugyanannyira hozzátartozik az is, hogy a férfiaknak is több lehetőségük van" - Ezt fejtsd ki kicsit kérlek, mert családalapítás szempontjából én nem látok különbséget, hacsak nem arra gondolsz, hogy régebben a szülők is támogattak, akkor is ha önmagadtól képtelen lettél volna a családod ellátására, míg manapság ez már nem annyira jellemző.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Úgy kell érteni, hogy a mai férfinak lehetősége van párkapcsolatban élni házasság és gyerek nélkül is. Míg a régi világban nem volt, mert a nők nem vállaltak be egy ilyen kapcsolatot. (A kötekedők kedvéért: Nyilván statisztikailag kell ezt érteni, mert mindenre lehet példát találni, de nem az volt az általános.)

> 30+-os nőkkel való randizást, mert ott már nagyon rövid időn belül előjön a gyerek kérdés.

Hat persze. Mar el vannak kesve. Persze, hogy foglalkoztatja oket.

Az a franya biologiai ora csak ketyeg.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Valoban a gyerek a legfontosabb az eletben? Marmint, oke, a fajfenntartashoz kell, de ha valaki amugy nem akar es/vagy alkalmatlan is a szulosegre, engedjuk, hogy a karrierje legyen a legfontosabb az eleteben...
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Sajnos Iránról nehéz megbízható adatot kapni, mert nagyon erősen politikai felhangja van minden iráni információnak.

De! Ha ez igaz, az éppenhogy azt mutatja, hogy nagyonis kulturális kérdés, illetve államilag befolyásolható a gyerekszám:

https://www.quora.com/Why-does-Iran-have-a-low-fertility-rate

"However, in the early 1990’s the Iranian leadership started to change their minds, and wanted Iran to have a smaller population. The Iranian regime began to encourage couples to have smaller families, they introduced sexual education in the schools, and even distributed condoms. All plans about Iran’s so called “20 million man army” was dropped.

This led to a very quick decline in the Iranian fertility rate, as seen on the chart below. As you can see, the Iranian fertility rate fell from 6.5 in 1985, to under replacement level in 2015."

"Then in 2015, the Iranian government changed it’s mind, and wanted Iran to have a larger population."

"These tactics have however worked, as there has been a clear surge in Iran’s fertility rate. Actually Iran’s fertility rate been rising from 1.83 in 2017, which is below replacement level, to 1.97 children per woman in 2018 which is at the replacement level, as seen on the chart below."

"Thus it makes Iran one of the few countries in the world, that has been able to reverse falling fertility rates, and thereby preventing a decline in it’s population."

Tudtommal volt valami nyugatias forradalom, amikor kulturálisan a nyugatot kezdték majmolni. Ekkor esett le a reprodukciós rátájuk. Aztán jött egy erős visszafordulás, amióta újra hagyományos muszlim társadalmat próbálnak építeni. És ezeknek a fordulatoknak a hatása lassú, de azért elég egyértelműen követi az uralkodó világnézetet.

Lássuk mi lesz pár tíz év múlva! Ha egyáltalán addig nem lesz újra óriási politikai változás!

Fut egymás mellett sok elmélet miért esett vissza a születésszám.
Ezek közül az egyik az, hogy visszaesett a gyermek halandóság.
Van olyan is hogy először csökken a gyermekszám aztán jön a gazdasági fellendülés.
Meg a kedvencem „Amíg munkaerőként értelmeződött a gyerek, addig sokan születtek, amikor már befektetésként, akkor kevesebben.”
Ameddig 4 polgári elég volt egy alacsonyabb tisztviselői pályára, addig most a minimum a diploma, ehhez képest is lehet nézni azt a befektetést.

Felteheted magadnak a kérdést, a gyermekeid karrierje, mennyire fontos dolog az életben?

Bocs, de szerintem eszméletlen baromság, hogy egy rendes álláshoz 17 évig kell tanulnod. Valami nagyon el lett cseszve.

Ha az emberek 30 éves korukra nőttek volna fel, már egy darab ember nem élne itt. A török időkben a várható élettartam 30 körül volt.

Tudom, hogy eszméletlen fontos az RLC körök és a fluxus kondenzátor ismerete, meg hogy mit írt Moliere, meg Kant filozófiája, ugye ezek nélkül bizony nem lehet egy embert útjára engedni. 17 év tanulást le lehetne könnyedén 10-re redukálni, csak a baromságokat kellene kiszűrni.

18-ra már be kellene fejezni a tanulást, családot alapítani és dolgozni, nem pedig irodalmi elemzéseket végezni érettségin, hogy a költő épp mi a tökömet gondolhatott, amikor ezt írta...

"Bocs, de szerintem eszméletlen baromság, hogy egy rendes álláshoz 17 évig kell tanulnod. Valami nagyon el lett cseszve."
Pedig az a nagy helyzet, hogy ha generalista vagy, akkor nagyon sokat kell tanulni. Egész egyszerűen az emberiség által ismert tudásanyag a világ működéséről akkora, hogy idő kell az elsajátításához egy-egy tudományterületen is. Ahhoz meg, hogy kiművelt emberfő legyél, és ne csak egy szakbarbár, ahhoz megint csak idő kell. Szakbarbárokkal, műveletlen emberekkel tele van a világ, kiművelt emberfő meg egyre kevesebb. Persze, tanuláshoz idő kell, koncentráció, energia.

Lehetsz nagyon-nagyon-nagyon specialista egy-egy területen, de az szellemileg a betanított munkás szintjével ér fel, és annyira is sok hasznot hoz társadalmilag.

Nem értem azt a gondolatmenetet is, hogy a tanulást miért zárja ki a családalapítás és a munka? Nem lehet munka közben dolgozni, értesülni a világ fejleményeiről? Egy 50 éves ember tudása maradjon az, mint előtte a világ 32 évvel? Ne nevettessük ki magunkat.

> kiművelt emberfő meg egyre kevesebb

Viszont nincs is szükség rájuk szerencsére. A kiművelt emberfők állnak sorba a munkaügyön, ha kirúgják őket az oktatásból és mennek a kenyérsütödébe dolgozni. Egyik ismerős mesélte, hogy több pedagógus is ott sütötte a kenyeret, mert máshol állást nem kapott.

A matematikával elhelyezkedhetsz bárhol, a fizikával is, de a humán szakok jelentős részével max. takaríthatsz. Az írás-olvasás fontos, a felsős irodalom heti 1 órára redukálható lenne. Minek tömjük tele a gyermek fejét f@szságokkal, amiket életében nem fog semmire sem használni?

Az idő pénz és ki fogja kifizetni azt az 5 évet a gyermeknek, amit irodalmi elemzésekkel töltött érdemleges tanulás helyett? A hadsereggel is ez volt a baj, elvittek 1 évre katonának és 3 hónap után újat már nem tanultál, csak loptad a napot reggeltől estig és meneteltél...

A kiművelt emberfő nem azt jelenti, hogy diplomás McDonaldson. Hanem azt, hogy egy soron dolgozó munkás se úgy beszéljen például, hogy minden második szava gecivbazdmeg, annyit lásson a világból, hogy melyik adó adja a Fradimeccset, vagy éppen annyit fogjon fel az emberiség kulturális termékéből, hogy Petőfi írta a Talpramagyart.

Kiművelt emberfők minden munkához kellenek, világosan, felnőttként, értelmes ember módjára dolgozó emberek. Az a munka, amit végeznek, lehet hajvágás, lehet sori összeszerelés, lehet váltóállítás, lehet épülettervezés, lehet portaszolgálat.

És ez nem arról szól, hogy érted-e a másodfokú egyenlet megoldóképletének levezetését. Vagy éppen tudod-e, mi az a jambikus pentameter. Egyáltalán nem erről szól ez.
De ezt nagyon jól elmondta már Szent-Györgyi Albert az 1930-ik évi tanévnyitó beszédében, aki pont az olyan tudáshalmaz emberfőkbe ültetése ellen szólt, ami ellen te is beszélsz, csak te éppen azt látod megoldásnak, hogy ne is tanítsunk semmit, amit nem lehet azonnal forintosítani. Ebből nem lesz más, mint szakbarbár társadalom, aki nem képes túllátni a saját szakképesítésén, és nem képes többet megérteni a világból, mint amit tanítottak neki.

Pedig egyáltalán nem erről van szó.
https://www.youtube.com/watch?v=pTtOEUwjjEs

Érdemes végighallgatni, az egyetlen olyan Nobel-díjasunk beszéde, aki Magyarországon szerezte és haza is hozta a Nobel-díját (miatta van elől bizonyos rankingekben az SZTE még mindig).

Az irodalom sem arra való, hogy műelemzéseket csináljunk (aki csak ezt oktatja, vagy kéri számon, az egy nagyon rossz irodalomtanár), hanem arra való, hpgy a műveken keresztül meg tudjuk ismerni régi korok társadalmát, azt, hogy adott társadalmi szituációkra a kor embere hogyan reagált, hogyan gondolkodott egy akkor magát bölcselőnek tartó ember az emberi, társadalmi viszonyokról. Erről szólnak az irodalmi művek, nem arról , hogy "mire gondolt a költő".
Persze, költői, írói képeket, az eszközök használatát lehet elemezni (versformák, rímképletek, szófordulatok, szókapcsolatok), de ezek inkább arra jók, hogy egy-egy szerző stílusjegyeit összegyűjtse, irodalmár dolog, kiváló statisztikákat lehet belőle készíteni például.
Viszont a művek élvezetéhez cseppet sem járul hozzá. Hasonló ám a művészettörténet is, az építészet, festészet. Az adott kor társadalmi elvárásairól, eszményképéről, a világról alkotott képéről rengeteget lehet belőle tanulni, és okulni. A zene teljesen hasonló.

Szerencsére nekem például kiváló matematika-, irodalom-, meg művészettörténet-tanárom volt, akik megmutatták (és ennek megfelelő volt a számonkérés is), hogy nem a művészeti eszközök mechanikus felismerése, meg számavételezése adja egy mű élvezeti értékét.

És az, hogy egy-egy mű megismerésével talán jobban értjük magunkat, a társadalmat, amiben élünk, az bizony forintban nem úgy kifejezhető dolog, mint a Newton-törvények vagy a szögfüggvények haszna.

Gondolom neked baromi rossz irodalomtanárod vagy művészettörténet-tanátod volt, ezért gondolod azt, hogy ezek a tudások teljesen haszontalanok. Hiába, jó tanár is ritkaság, a legtöbb tanár mindenhol középszerű, és ezen a NAT és hasonló kötelezően előírt tananyagok nem segítenek, csak rontanak.

Az a fő probléma, hogy ha mindenki mindenből egy kicsit tud, akkor nem tud igazából semmit.

18 éves korra már el kellene jutni arra a szintre, hogy profitábilis munkát végezzen az ember. Nincs biológiai alapja annak, hogy 30 évesen alapítsunk családot.

Egy 18 éves férfinak el kellene tudni tartani a családját és a gyermekeit. Felnőtt embernek számít a törvények szerint is. Nővérem osztálytársa végig kitűnő tanuló volt, majd 18 évesen otthagyta az iskolát és elment műbútor-asztalosnak. Mondanom sem kell, hogy születtek is a gyermekek rendesen utána, a pénz pedig ömlött számolatlanul.

Helyes döntés volt részéről 18 évesen kilépni az oktatásból. Szakmát kell tanulni és 18 évesen elkezdeni az életet. Minél előbb, annál jobb. Nem kell nyújtani, mint a rétestésztát.

A profitábilis munkának mi köze van ahhoz, hogy mikor alapít családot?
Eleve a többgenerációs együttélési formák, amelyek egészen a közelmúltig általánosak voltak, nem írták elő egy 18 éves férfi számára, hogy önállóan képes legyen eltartani egy családot, teljesen tévképzet az, hogy ennek így kellene lennie.
"Egy 18 éves férfinak el kellene tudni tartani a családját és a gyermekeit. " Miért? Nincs semmi alapja ennek a kijelentésnek. A történelem során sem volt így soha igazából, nem tudom, mire alapozod azt, hogy ennek így kéne lennie.

"Helyes döntés volt részéről 18 évesen kilépni az oktatásból. Szakmát kell tanulni és 18 évesen elkezdeni az életet. Minél előbb, annál jobb. Nem kell nyújtani, mint a rétestésztát."
Remélem ő, amikor orvoshoz megy, akkor egy frissen érettségizett embertől várja azt, hogy megoldja az egészségügyi problémáját. Mondjuk a gyerekorvos a gyerekekt gondjait.

Nagyon nehéz gyermek mellett iskolába járni. Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy 3 gyermek mellett lehetséges egyetemet végezni?
Egyik nap szülsz, másik nap beugrasz az előadásra, miközben a baba megy a bölcsibe...

A gyermekek üvöltenek, ordítanak, a fenekét kell törölni, ebédet kell adni nekik, ...

Szerintem a verselemzést kellene alacsony prioritáson futtatni, nem pedig a gyermeket. Ki kell szórni a felesleges dolgokat a rendszerből, akkor jut idő fontosabb dolgokra is.

Ha minden szarral oktatás címszó alatt elcseszed az idődet, akkor tényleg nem marad elég a gyermekek nevelésére. Az életetben az idő a legdrágább és azt pazarlod felesleges információk tízezreivel.

Szerinted ezt hogyan oldották meg régen? A többgenerációs családokkal. Nem feltétlenül a biológiai szülei nevelik a gyereket (fenekét törlik, ebédet adnak neki), hanem az idősebb testvérek, nagyszülők, keresztszülők. Ez így működött régen.

"Ha minden szarral oktatás címszó alatt elcseszed az idődet, akkor tényleg nem marad elég a gyermekek nevelésére."

Miért hiszed azt, hogy ez a kettő dolog kizárja egymást?
Például egy gyerek kisgyerekkorban (nem csecsemőként) más gyerekek társaságában érzi magát a legjobban, és az is a legjobb neki, ha más gyerekek között van, akkor fejlődik a legjobban, nem csak a szüleivel.

Ugyanúgy, egy család tud más szülők gyerekére is vigyázni, amíg azok együtt játszanak.

Persze, ha te csak annyit látsz, hogy nem kell tanulni, elég az érettségi, aztán lehet gyereket szülni, abból sosem sül ki jó. Ajánlom csak az Idiocracy című filmet.

Mondjuk a te általad említett megoldásnak is van 10% valószínűsége. A gyermek sajnos élőlény és nem tárgy: megbetegszik, vagy betegen születik, vagy szimplán csak arra vágyik, hogy mellette legyél. Az anya megint élőlény és császármetszés után nem feltétlenül a ZH-ra kíván készülni, hanem esetleg pihenni szeretne.

A gyermek nagyívben tesz arra, hogy mi van az egyetemen és ha problémája van, végig fogja üvölteni az éjszakát. Nem érdekli, hogy másnap megbuksz-e, tudsz-e vizsgázni ha 3 óránként szoptatsz és nem alszol. Egy gyermek mindent nagyon helyesen leszar, ami nem az ő életéről szól és az ő egészségét szolgálja. A gyermek körül forog minden, az egyetem alacsony prioritásba kapcsol, akkor tanulsz, amikor a gyermek alszik.

Sokkal egyszerűbb megoldás az iskolai tananyag redukálása. Minthogy 50% haszontalanság és használhatatlan információ, ennek a kiszórásával lesz idő a fontos dolgokra is és előbb kikerülnek a gyermekek az oktatásból.

Én simán 3 évvel hamarabb végezhettem volna, ha nyelvanból a Téma-Réma és egyéb baromságok kimaradnak az életemből. A nyelvtan kizárólag helyesírás, középiskolában nincs rá szükség. Addigra megtanulnak írni.

Az ember kifejlődése hosszú folyamat. Az állatvilágban az állat megszületik és gyakran talpraáll pár héten belül.

Ahhoz, hogy egy ember talpra álljon 1 év + 9 hónap a mama hasában kell. Biológiailag az ember önállóan életképtelen gyermekeket szül. Azért szüli ilyen korán, mert nem férne el az anyában 1.5 éves korában. Szülés után megindul az oxitocin termelés, ami a gyermeket és az anyát összeköti, azért hogy egy életképtelen gyermekről gondoskodjon a szülő.

A természet a satnya utódot anyai gondoskodással ellensúlyozza. A gyermeknek az anya hasán kívül kell elérni azt a szintet, amit a főemlősök már születésükkor is tudnak.

Ilyenek vagyunk, ezen nem lehet változtatni. A gyermekről az anyának és apának együtt kell gondoskodnia. Ha egy társadalom szembe megy a biológiai realitásokkal, az pusztulásra van ítélve. Első a gyermek, utána minden más.

A gyermekről az anyának és apának együtt kell gondoskodnia. Erre van valami bizonyítékod?
Idők folyamán folyamatosan csökkent mennyi ember kellet az utód biztonságos felneveléshez, volt a törzs, nemzetség, nagycsalád (sok generációs), család, majd ma már akár az apa vagy az anya is felnevelheti.

Szent Imre magyar királyi hercegnek elképzelhető, hogy egy tucattal több testőr nem ártott volna.

A gyermeknek az anya hasán kívül kell elérni azt a szintet, amit a főemlősök már születésükkor is tudnak. Melyik az a szint, csak nem a tökéletesen életképtelen anyai gondoskodás nélkül?

Pedig iszonyu hasznos, ha jó kapcsolatokat ápolsz a szüleiddel/anyóssal-apóssal, és nem csak szükséges rosszként tekintesz rájuk, pl bármikor rájuk lehet bízni a gyereket, amíg leteszed a jogsit vagy elmész ügyintézni.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Ami adott is, borzaszto jo a kapcsolatom mind az anyosommal, mind az aposommal, ugyanakkor ez nem egyenlo azzal, hogy egyutt is eljek veluk, amit fenntartok, hogy nem is lennek ra hajlando a legextremebb eseteket leszamitva, teljesen termeszetesllenesnek erzem (a felesegem is ugyanigy gondolja).

Vannak, akiket nem érdekel.

Polgári esküvőn anyám mondta, hogy még el lehet válni.

Gyermeket hatodszor műtik, ő meg nyugdíjasként nem ér rá elkísérni, mert a másik anyóst is antipatikusnak találja, nehogy találkozzanak.

Ha jól tanul a kölyök, kap egy 5000-est, kötelesség letudva.

A szomszéd nagyszülei meg Sopronból kocsikáznak fel, hogy vigyázhassanak a gyermekre.

Ha már itt tartunk, nagyon is lenne helye az irodalom mellett lassan egy hasonló tárgynak filmek kapcsán. Már csak amiatt a szemléletmód miatt is, hogy tudatosan is meg tudják vizsgálni az emberek, hogy most egy adott filmnek mi a mondanivalója. Sajnos egyeseknek még ez sem jön át, hogy van-e egyáltalán. Még akkor se, ha egyébként diplomás mérnök az illető.

Ez egy jó gondolat, a mozgókép is egy nagyon jó kifejező/közvetítóeszköze az emberi gondolatoknak.

És már létezik is tantárgy, amit kérsz, úgy hívják, hogy Mozgóképkultúra és médiaismeret. Még OKTV is van belőle.
Az állam azt gondolja a Nemzeti Alaptantervben, hogy ha van média óra, ezt kell tanítani róla:
http://kerettanterv.ofi.hu/03_melleklet_9-12/3.2.14_media_9-10.doc
Ilyen egy OKTV versenyfeladat (pályázatos jellegű a média OKTV), ami kb. az elvárható legmagasabb szintű, a tananyagok túlmutató tudást tételezi fel:
https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/tanulmanyi_versenyek/ok…

Persze itt is érdemes megkülönböztetni ugyanúgy a tartalmas filmeket az értelmetlen popcornmozitól, mint ahogy Dan Brown, Danielle Steel vagy éppen Agatha Christie szórakoztató ponyvairodalma sem lesz magas művészi értékű.

Ettől függetlenül mind a ponyvairodalomnak, mind az agyatlan akciófilmeknek megvan a maga helye a világban. De ezekből nem fog világlátást tanulni az ember.

Agatha Christie-t megvédeném, nagyon sok morális mondanivalója van, ami egy bizonyos életkorban fontos szemléletformáló lehet. Ne mindent egy 20-30-40 éves ember szemével láss. Ugyanígy pl. a Star Treket nagyon sokan szórakoztato sci-fi sorozatnak titulálják, pedig mind az eredeti sorozat, mind pedig a spinoffok nagyon sok morális mondanivalóval érkeznek, amiket szernitem még felnőttként is érdemes lenne átgondolni. De ehhez el kell engedni, hogy ez csak egy "agyatlan popcornmozi". Stargate ugyanez a kategória.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

A humán szakok jelentős részéről csak annyit, hogy azok az emberek össze tudnak rakni egy épképláb iratot, hivatalos levelet, vagy éppen le tudnak fordítani idegen nyelvű nem szakmai szöveget (például híreket külföldről, ezért is jók újságírónak), ismernek olyan soft skilleket, amit egy szakbarbár mérnök sosem fog tudni, mert azt mondja rá, hogy hülyeség.

Persze ezzel nem azt mondom, hogy a humán tudás önmagában egy elengedhetetlen dolog lenne. Hanem azt, hogy mindkettőre szükség van.
Felháborító dolog az, hogy a humán tudást nem tudni műveletlenség, miközben a reáltudás hiánya nem az.
Ha nem tudod, hogy ki írta a Himnuszt, akkor műveletlennek bélyegez a társadalom, miközben ha nem tudod a Newton-törvényeket, akkor meg nem.
Pedig mindkettő információ a maga területén alapvetés.
Erről a problémáról (a két kultúra ellentétéről) már mások kiválóan írtak, a legjobb a témában C. P. Snow The Two Cultures c. műve, érdemes elolvasni.
Magáról a műről (ami egy előadás volt) még a Wikipedia is ír: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Two_Cultures
Elolvashatod a leiratát itt: http://s-f-walker.org.uk/pubsebooks/2cultures/Rede-lecture-2-cultures.p…

Picit finomítanék rajta: ne legyen műveletlenség nem tudni felsorolni a Newton-törvényeket, de pl a hatás-ellenhatás természetét nem tudni legyen műveletlenség. És ez kb nagyjából így is van, a hatás-ellenhatásról már az óvódában kapunk képet, az, hogy ez melyik Newtoni törvény az már legyen a fizikusok problémája.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Newton törvényei érettségi tananyag volt (legalábbis az én időmben). Ha elfogadjuk, hogy az értettségi egyfajta műveltségi fokmérő és azt is, hogy aki megkapja, az nem azért kapta meg, mert 4 évet le tudott húzni a padokban, akkor de. Bizony, pont annyira, mint Ady vagy éppen a kovalens kötés.

--
trey @ gépház

"Newton törvényei érettségi tananyag volt (legalábbis az én időmben)"
A fizika nem kötelező érettségi tantárgy.

Ez az érettségi vizsgák szerkezete:
"(2) Az érettségi vizsgán a tanuló a következő vizsgatárgyakból ad számot tudásáról:

a) magyar nyelv és irodalom,
b) történelem,
c) matematika,
d) idegen nyelv - a nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevők számára anyanyelv és irodalom,
e) * kötelezően választandó vizsgatárgy, szakgimnáziumban a szakgimnázium ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgy.
"

Nem véletlen, hogy Orbán több szakközép iskolát akar, mint gimnáziumot.

Dosztojevszkijnél többet ér a vendéglátás, a számítástechnika, a közgazdaságtan, vagy az idegenforgalom.

A gimnáziumok mostanra értelmüket vesztették. Szakmát kell adni a fiataloknak, nem általános műveltséget.

> A fizika nem kötelező érettségi tantárgy.

wtf?

Nagyot fordult a vilag. Nalunk meg az volt a kerdes, hogy emelt szintu legyen-e a matek es fizika.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Sose volt kötelező, azokban a szakközépiskolákban szokott "kötelező" lenni, ahol műszaki tárgyakat oktattak.

Az általános iskolai tananyag amúgy elég lenne, ha úgy oktatnák, hogy azt meg is tudja érteni a gyerek. Például nem megtanulni kell a fizikai képleteket, hanem felismerni a fizika működését a való életben. Ezen a kötelező fizika érettségi semmit nem segítene, sőt, csak több képletet tanulnának meg feleslegesen, hogy aztán elfelejtsék.

--
https://iotguru.live

Kibaszottul tanárfüggő. Középiskolában az egész osztály bukásra állt fizikából és matekból, mert egy faszfej volt bányász káder volt a tanár. Úgy is bánt a diákokkal, mint egykor a bányában a bányászaival.

Felismerték, hogy ott valami nincs rendben, lecserélték egy frissen végzett, ambiciózus tanárra, aki nem a problémát, hanem a kihívást látta. Az osztály amellett, hogy megtanulta a fizikát és a matekot, még majdnem meg is szerette.

Ugyanabból a könyvből tartott órát mindegyik. Csak az egyik tanított, a másik meg bohóckodott.

--
trey @ gépház

A gyermekeimnél látom, hogy más világban élünk.

A rendszerváltás előtt mindenki leszarta, hogy a gyermek mit akar. Engem még simán megütöttek a tanárok, volt aki berúgott a sorba, más a hajamat tépkedte, ha nem figyeltem. Voltak pszichopaták is: szigorúak és igazságtalanok, az egész elbaltázott életüket a gyermekeken élték ki.

Manapság a gyermeknek van több joga, a tanárnak kevesebb. Ez sem normális, de az előző sem volt az.

Ha a 30 évvel idősebbnek volt nagyobb a hozománya, akkor miért is ne? :) Sokszor a házasság nem (csak) a gyereknek volt kedvező, de a család megélhetését is biztosította egy darabig (plusz kapcsolatrendszer, ami szintén nem elhanyagolható)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

"újabban kínai,"

Elmondanám neked, hogy Győrben elég komoly számú kínai lakos volt/van, köszönhetően a '80-as évek végén, a RÁBA MVG-ba hozott kínai vendégmunkásoknak, akiknek annak idején még saját házakat is építettek. Ezeknek a neve ami napig kínai házak:

https://moderngyor.com/2014/01/03/paneles-lakohaz-kinai-haz/

--
trey @ gépház

Nincs itt semmi látnivaló kérem.
Ha jól értem akkor hamarosan több cigány lesz mint magyar. De még ezelőtt összeomlik a társadalom, mert nem lesz képes annyi javat megtermelni amit elfogyaszt. (sokan akik képesek rá és van rá módjuk még időben elmenekülnek, a többieknek meg annyi). Eközben délről a meleg, a vizhiány, és különböző népirtások miatt tömegével (több tízmilliós számban) jönnek az arabok, hinduk négerek. És ezek fognak megküzdeni a vízért, meg a megmaradt "jó létért" a cigányokkal. Jó buli lesz. Mondjuk a föld megmenekül, mert végeredmény biztosan kevesebb CO2 kibocsátású rendszert eredményez. Remélem, én már nem élem meg. Szóval azoknak van igazuk, akik nem terveznek gyereket. Menekülni sokkal könnyebb gyerek nélkül. Én már ezt elszabtam, van két lányom. Majd szólok nekik, hogy óvatosan az unokákkal.
Már csak egy kérdés van. Menekülni....hova?

Nem kell beszarni, ez csak a világ körforgásának a szokásos menete:

Hard times create strong men.
Strong men create good times.
Good times create weak men.
Weak man create hard times.

Most fordulunk éppen a harmadikból a negyedikbe. A baj ki fogja termelni az erős férfiakat, és ezek az erős férfiak meg fogják teremteni újra a jó időket!

https://me.me/i/hard-times-create-strong-men-sirongmen-crea-ve-good-tim…

Felkészültem. Vettem kempingszéket, sört és popcornt.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Ha nem tudod mi jön, honnan tudod, hogy teljes mértékben felkészültél?

Minek erre felkészülni? Ha egyszer a vég gyünni akar, úgy is elgyün.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Egy hiperinflációra, pénzügyi összeomlásra fel lehet készülni. Apokalipszisre nem hinném.

Nem tervezek felkészülni, DE azon azért már gondolkoztam párszor, hogy egy apokalipszis túlélése esetén mi jönne jól a "mostani világból"
Ezek legfőképp információk és tudásanyag, amit ma simán "megguglizol", ha érdekel... de feltételezem egy apokalipszis után erre viszonyleg kevés esély maradna :)

Ilyenekre gondolok, mint hogyan kell/lehet a mostani infrastruktúra nélkül:
- tartós kaját készíteni
- kutat ásni,
- sört főzni,
- vasat/acélt újrahasznosítnai,
- szerszámokat készíteni,
- áramaot csinálni a rendelkezésre álló forrásokból,
- kommunikációs csatornákat (rádió) újraéleszteni,
- stb.

Ezek az információk várhatóan ~mind mennének a levesbe, hacsak nem éli túl pár releváns szakmabeli is a dolgot :) Ugye mert az én szakmám és ennek fogva gyakorlati tapasztalatom elektromos áramot, számítógépeket, internetet, és közeli kifőzdét is feltételez :D

Aztán, ha megvan mire lenne majd szükségünk, a következő kérdés, hogyan lehetne tárolni, hogy egy "reset" után is elérhető maradjon mindez?

Szóval szerintem ilyen "közhasznú felkészülésnek" lenne értelme.

Egyébként még ha kicsit más miatt is (lásd: mars misszió), de szerintem ilyeneken már többen dolgoznak mint gondolnánk...

--
zrubi.hu

Attól függ milyen apokalipszis.
- éghajlatváltozás okozta "minden változás"?
- zombik?
- meteorbecsapódás (amennyiben nem csinál lávát a teljes földfelszínból)?
- BIX-ben elmegy az áram, és lerobbannak az aggregátorok?
- mindenhol elmegy az áram, és kiolvad a mama fagyasztott farhátja?
- megáll a facebook?
- megáll a google?
- megáll a HUP?
- mindenki visszafizet minden hitelt az összes banknak egy nap alatt?
- hiperperonoszpóra pusztítja el a globális szőlő és bor termelést?
- világdiktátor kerül hatalomra a bolygón?
- világdiktátor kerül hatalomra a bolygón, és betiltja az alkoholt?
... stb.
Define: apokalipszis.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Az az apokalipszis, amire fel lehet készülni, az nem apokalipszis.

--
robyboy

Felkészültem, nincs egy commitolatlan dolgom sem. :)

Ezért van az, hogy nállam a telek 2.5 m-es betonkerítéssel van körbevéve.

---
Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

Egyéb: megkezdtem az aggódást az elmúlt években.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A klímakatasztrófára, ja. Beülök majd a Q7-esembe (amit az X5 helyett azért vásároltam, mert kisebb a kibocsátása), beindítom a motort, és bekapcsolom a klímát.

Nem "ha", hanem "amikor".
Jelenleg az a kérdés, hogy mi láthatjuk-e majd mindezt, vagy csak a gyermekeink nézik végig.
Ez utóbbi ugye nem érdekel olyan embereket akik a saját pillanatnyi jólétük alapján határozzák meg értékrendjüket...

Az majdnem biztos, hogy az unokáink már nyakig benne lesznek, de sanszos, hogy még mi is láthatjuk.
Nincs tuti forgatókönyv.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Már csak egyetlen esélyünk van: ha kiderül, hogy tényleg hoax!!4!44!

Gyerekkoromban emlékszem azt mondták, hogy mostanra elolvad minden jég, és sivatag lesz Magyarország. Nem jött be. Talán ez a mostani sem fog bejönni.

A holnapi időjárást nem lehet biztosan megmondani. A szimulációk alapjául szolgáló modellek teljesen hiányosak. Hiányos modellen kell kaotikus rendszert szimulálni. Vannak akik másféle eredményre jutottak, csak őket lehülyézik.

Mielőtt ez a sok fosszilis cucc lerakódott, mind az egekben volt. És úgy is volt élet. Sőt, lehet hogy éppenséggel még sokkal zöldebb lesz tőle a Föld! Akár úgy is jó lehet az élet! Nem kell messzire menni őserdőért.

Egyébként is minden jel arra utal, hogy a Föld valahogy szabályozza a felszíni hőmérsékletét. Ezért az sem lenne hihetetlen számomra, ha nem is változna hosszútávon, csak anomáliákat mérünk, amik le fognak csengeni.

És akkor még ott van a csodafegyver: a Bill Gates féle chemtrail, amivel jól befeketítik az eget, hogy ne süssön annyira a nap. Az ember nem tudja eldönteni, hogy ördögi, vagy angyali terv-e egyáltalán? De még akár az is bejöhet.

Szóval én bizakodó vagyok.

Szerk.: ja, és a zöld dolgok jelentős része értelmetlen. Az egyetlen aminek értelme van, ha _nem_ utazunk, _nem_ repülünk, stb. Napelemnek, elektromos autónak nincs semmi értelme ma még. Úgyhogy a legjobb amit tehetünk, hogy bízunk és kivárunk.

A Föld-történet 95%-ában magasabb CO2 szint volt, mint ma van. Jégkorszakban élünk, az átlagos földi hőmérsékletnél most is hidegebb van.

A probléma ugye az, hogy a dinamikája nagyon meredek a hőmérsékleti görbének. Túl gyorsan megyünk ki a jégkorszakból.

A másik kérdés a kőolaj probléma:
- ha fát ültetsz és eltüzeled, akkor nincs környezeti terhelés, mert a CO2 egyenleg nulla
- ha fát ültetnek a dinoszauruszok, felzabálják, kinyiffannak és kőolaj lesz belőlük, amit most eltüzelünk, akkor az egyenleg miért nem 0?

volt időszak, amikor az egész föld egyetlen fagyott gömb volt.

lehet hogy az a normális.

előtte meg volt időszak amikor tiszta lávagolyó volt az egész.

az is lehet hogy az a normális :)

mindenesetre a föld létezésének 99.9%-ban nem volt sem ember, sem emberi technológia, és lehet, sőt biztos, hogy az ember nélkül is lenne valamilyen klímaváltozás, de hogy az ember nem természetes módon módosítja a klímát az is 99.9%.

tehát az embernek, - ha már a saját meggyőződése szerint kurva okos, bölcs és belátó :)) - ideje lenne visszafognia magát.

gondolom én! :)

> tehát az embernek, ... ideje lenne visszafognia magát.

Van egy olyan dolog, amit bottleneck-nek hívnak, azt kell kezelni. Hiába megy 10 millió magyar vissza a jurtába, azzal nem állítjuk meg a klímaváltozást.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emiss…

Ezen a listán olyan országot, hogy Hungary nem látsz. Ennek ellenére ide járnak az USA-ból előadásokat tartani, hogy mit kellene tennünk a klímaváltozás megállításáért. Nos nekünk igazából semmit. Ha az USA-t és Kínát porig rombolod, jóidőre elnapolódik a probléma.

Nem nekünk kell jurtába menni, hanem a fő környezetszennyezőket bojkottálni. Klímatudatos világpolitika azt jelentené, hogy szankciókat kellene kivetni Kínára és az USA-ra.

ez inkább olyan kellene legyen, mint a progresszív adó :)

a több profit, valamilyen haladvány szerint növeli az adót, nem pedig egyenesen arányosan.

pókember nagybátyja v kifene mondta. nagyobb hatalom, nagyobb felelősségek jár :)

------
lehet hogy egyel feljebb kellett volna, de így sem rossz :)

"pókember nagybátyja v kifene mondta. nagyobb hatalom, nagyobb felelősségek jár :)"

Az a baj, hogy ez a mondat úgy igaz, hogy "a nagy hatalom nagyobb felelősséggel kellene, hogy járjon".
A gyakorlatban a legnagyobb hatalmú személyek/országok vannak a legkevésbé felelősségre vonva.

Pont magad írtad, hogy a dinamika a probléma.

Jelenleg 1 év alatt elégetjük azt a fosszilis tartalékot, ami 1 millió év alatt jött létre. Úgy tűnik, hogy erre a léptékre néhány év alatt nem tudnak érdemben reagálni a klímát meghatározó rendszerek, a bioszféra továbbra is 1 év alatt csak 1 évnyi fosszilis tartalékot tud létrehozni.

--
https://iotguru.live

Aki előre gondolkozik egy lépést, az nem azon munkálkodik, hogy legyen élelmiszere, védett lakása, hanem hogy fegyvere, hogy elvegye másoktól ami neki kell. Persze ez csak teória, úgysem lesz az itt említett módon apokalipszis. Inkább a lassú, alig észrevehető módon süllyedünk oda szép lassan. Hobbinak jó az erre felkészülés.

Ha a szó eredeti jelentését nézzük, abból számomra az jön le, hogy kb. tök mindegy, hogy ki mit csinál majd, így is úgy is kicsengetnek.
Az emberiség azt kapja, amit érdemel.

--
robyboy

Hát, attól függ milyen apokalipszis.

Atomrobbanás ellen védőruhám nincsen, se süllyesztett betonbunkerem.
Nem vagyok felfegyverkezve, és egy meteorit becsapódásának amúgy sem tudom mi állna ellen.

Pár hétre elegendő konzerv kaja, meg némi víz van otthon illetve pár gyertya dekorációs céllal, ami szükség esetén tud világítani.
Arra az apokalipszisre, ha bezár két egész hétre a Tesco, "Teljes mértékben felkészültem".

Ha a Bibliában leírt világvégéről van szó, arra nincs értelme sem készülni.

Nem tudom, mire kellene felkészülni. Ha egy maroknyi embernél több éli túl az apokalipszist, akkor előbb-utóbb beindulnak mindenütt a dolgok, és megy minden a maga útján tovább, ahogy eddig. Ha meg csak egy maroknyi ember él túl, az így is, úgy is pár éven belül meghal, mert nem lesz elég kaja. End of Humanity.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Amire fel lehet keszulni es meg talan ertelme is van.
~ 2 hetes infrastruktura leallas (boltok, vagy aram, vagy mindketto),
kenyelmesebb tulelese.

Minden mas eset remenytelen es semilyen keszullessel nem valtoznak szamottevone a tulelesi eselyeid.

Azert mondom, hogy kenyelmessebb, mert segitseg ugy is jonni fog,
ha kisebb hely erintett csak.

Nekem a zombi apokalipszira valo keszules csak hobby,
nem hiszem, hogy lesz. ;-)

De el lehet adni nekem felelsleges tulelo cuccokat.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.