RE: Revolut - a valóban ingyenes bankolás

Egyebkent megeri azert kukazni egy ertelmesnek tuno beszelgetest, mert az OP affiliate linket rakott a posztjaba? Nem lehetne a linket torolni, vagy legfeljebb a threadindito posztot?

Na mindegy, koszonjuk #1165-nek a feljelentest, akit meg erdekelne a tema, az majd gondolom osszegereblyezi mas weblapokrol, ugyis raerunk.

Hozzászólások

irjuk le nyugodtan, hogy gee volt a hazmester, nem kell a szamokkal ugyeskedni

Azert tenyleg nem volt etikus ez a reklam. Minimum ki kellett volna irni, hogy reklam, en ezert penzt kapok, ha regisztraltok es feltoltitek az egyenlegeteket. Akkor peddig jon a kerdes, hogy miert reklamozhat valaki ingyen a HUP-on (raadasul megjeloles nelkul), mig masnak fizetni kell erte.

Ez olyan mintha valaki egy cegrol szolo topicban az adott cegnek dolgozna es errol nem tajekoztatja a forumtarsakat. Persze hogy csak jo dolgokat fog irni rola.

Egyebkent nem a Revolut ellen vagyok, nekem is van mar ezer eve, de megsem spammelem vele a forumokat / ismerosoket.

Szeptember 6-ára jelezték a kártya érkezését, de ma már a postaládámban várt. :)
Ez pontosan 7 nap a regisztráció napját is beleszámolva, mert egy hete regisztráltam úgy dél körül.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

snitch, tegla, patkany, besugo. Illetve olyan emberekre is szoktak meg mondani akik szeretnek rendezkedni pl az office managerek altalaban ilyenek. Hihetetlen fontosnak tartjak magukat es azt hiszik korulottuk forog a vilag. Mivel altalaban kozvetlenul a regiovezetok ala tartoznak sokszor nagy hatalmuk van es azt enforceoljak is (ne akaszd a szekre a kabatot ne vidd el a kanalat a konyhabol etc)

Amugy meg regen a hazmesterek munkaja bar nagyobb felelosseget kivant nemi elojogokkal is jart (intezkednek a haz neveben ugy ahogy az nekik jo stb) Manapsag leginkabb azokat szokas igy hivni akik jelentgetnek mindent es mindenkit mert ugy gondoljak ,hogy nekik kell ezt megtenni.

Egyeb kerdes?

En gelei allaspontjan vagyok. Masok szamara a topic azert tartalmazott fontos informaciot es nem kellett volna egy jelentesre ugrani es beszantani az egeszet. En pont azert nem jelentettem holott utalom a referes linkeket mert nem akartam elveszteni a topicot mert sejtettem ,hogy ez lesz belole (igazam lett).

De ezzel az erovel akkor az osszes referes kommentet alairast keretik torolni hiszen a referalok mindig kapnak erte jutalmat es az nem jarja. Vagy nem az a fontos vagy akkor most mi a kulonbseg?

A különbség a korrekt tájékoztatás, ahogy többen kifejtettük itt is, és beszántott topicban is.
Ha azt írja, hogy "Ez az én linkem, ha ezen keresztül regisztálsz te is, és én is kapunk 3000 pénzt", az ok. Szerintem.
Ha azt írja hogy "Ezen a linken kell regelni. A regisztráció után kapsz 3000 pénzt", az _nem_ ok.
Ez utóbbi történt...

[szerk:] utóbbival az volt a probléma, hogy a megfogalmazásban használta a "kell" szót, nem említette hogy a link hozzá kapcsolódik, sem azt hogy a 3000 pénz az ő linkje miatt jár, sem azt hogy 3000 pénzt ő is kap.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Kis jogászkodás:

Btk: 373. paragrafusa, csalás.

Szóval az, az volt a webarchive-os linkben írva, hogy ezen a linken kell regisztrálni, ez vélelemezhetően a Btk 373. par 1. bekezdésében lévő cselekmény elkövetését jelenheti.

Tehát, ha valaki ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz és elkezdenek nyomozni, és a jutalék eléri az 50001 Ft-ot, akkor megállhat a Btk-s cselekmény, mivel utólag derült ki, hogy neked ebből jutalékod van. A kell az valótlan, ugyanis máshogy is lehet regisztrálni, szóval ezzel vélhetően a revolutnak okozol kárt.

373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás kisebb kárt okoz, vagy
b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást
ba) bűnszövetségben,
bb) közveszély színhelyén,
bc) üzletszerűen,
bd) jótékony célú adománygyűjtést színlelve
követik el.
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás nagyobb kárt okoz, vagy
b) a kisebb kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)–bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el.
(4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás jelentős kárt okoz,
b) a nagyobb kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)–bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el, vagy
c) a csalást a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva
korlátozottan képes személy sérelmére követik el.
(5) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás különösen nagy kárt okoz, vagy
b) a jelentős kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)–bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el.
(6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás különösen jelentős kárt okoz, vagy
b) a különösen nagy kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)–bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el.
(7) E § alkalmazása szempontjából kárnak kell tekinteni az igénybe vett szolgáltatás meg nem fizetett ellenértékét is.

Ezen kívül a "tolvaj vagy" az nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés, 30 napon belül bedobod a rendőrségre magánvádasban és akkor lehet bíróság előtt hüppögni.

Ha meg elítélték a delikvenst, sérlemdíjra vagy jogosult, plusz kamatokra, azt ügyvéd nélkül is beadhatod.

Feljelenteni meg így lehet valakit gyorsan:

Rendőrségi feljelentés menete elektronikusan (gyorstalpaló)

Ha van Ügyfélkapud:

epapir.gov.hu-ra belépsz az ügyfélkapus felhasználóneveddel, jelszavaddal.

A címzettnek kiválasztod a hozzád tartozó kapitányságot.
Témacsoport: Bűnügyi ügyintézés bűncselekményekre vonatkozóan.
Ügytípus: Bűncselekményekre vonatkozó beadványok: feljelentés stb.

Levél szövege:

Tárgy: Feljelentés

T. Hatóság!

A mellékelt iratok alapján kérem a nyomozás megindítását, elkövető felelősségre vonását!

XY

Ezután továbbmész.

PDF-ként (mást nem fogad el) feltöltöd a bizonyítékokat, amit ezután hitelesítés gombbal hitelesítesz.

Elküldöd.

Az email címedre megkapod a befogadási értesítést és az eljárás megindul.

Ui: Tipp: Ha bíróságra határidős ügyed van, pl magánvádas feljelentés tárgyában (rágalmazás, becsületsértés) és a 30 napos határidő szorít, azaz utolsó nap vagy, a megfelelő kapitányságra elküldve elindul az ügy jogilag elektronikusan, csak visszaküldik, hogy nem illetékesek és jogilag fedve vagy a Bíróság felé, mert 30 napon belül beadtad az eljárás indítását.

Nekem ez a Hofi szosszenet jut eszembe :D

"Egyébként ez a névtelen feljelentés ez nálunk népi hagyomány. Tudod? Ez a sok szemét tetű...
Tudod? Nem döglöttek meg még mindannyian. Van olyan mocsok aki még most is.. Tudod? Ja!
Címet tudja.. Papírja van.. Ceruzája van.. Főjelent. Kész! Tudod ez a három már elég indok, nem?"

Azért ennyire ne játsszuk már meg a naívat. A Revolutot kár érte, lévén kifizetett meghívónként tán 6e JMF-et. Holott ha az illető az "itt KELL regelni" linkjével a Rev hagyományos regisztrációs oldalára mutatott volna, akkor nem kelett volna. Ez egyértelmű, ugye? (Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez valamiféle reklámra szánt zsebből megy náluk, de ettől még igaz. Sőt: mivel minden bizonnyal ez a reklámbüdzsé sem korlátlan, lehet, hogy e miatt más már pont lecsúszik a tudatosan neki szánt "ajándékról", mert mire ő felhajt egy ismerőst aki regelne, addigra beszüntetik ezt a promót.)

Többeket tévedésbe ejtett a megfogalmazással - noha minden bizonnyal voltak olyanok is, akik felismerték, hogy ez valami módon kötődik hozzá, de mivel egy jó darabig csak a regisztrációkor a regisztráló által kapott 3k szerepelt a szövegben, és a sajátja nem, akár azt is bele lehetne keverni, hogy ez az infó tudatosan maradt le, az egészet anyagi haszonszerzési céllal csinálta, és pont azért nem szerepeltek ezek az infók, mert ezzekkel az infókkal nem jótanácsot adó nagybácsinak látták volna az emberek, hanem mohó kapitalistának, aki mindenből pénzt akar csinálni. Ami nem baj, de ne adja az ártatlant. (Nagyon szeretem ezt a mondást: "apját-anyját megölte, csak hogy részt vehessen az árvák vacsoráján.")

Röviden: én elismerem a hasznos információk közlését, de zavarba ejt, hogy ezt a pár (mások szerint) "lényegtelen" infót kihagyta a kétértelmű megfogalmazással. És igen, a hasznos (bár kicsit egyoldalúnak tűnő) infóhalom így már szimpla reklámnak tűnik.

(Valahol ezt írták: Féligazság = teljes csalás.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Szerintem nem.

"Holott ha az illető az "itt KELL regelni" linkjével a Rev hagyományos regisztrációs oldalára mutatott volna, akkor nem kelett volna."

Itt _szerintem_ nem egyértelmű a "kár" és a magatartás közötti kapcsolat: semmi sem bizonyítja, hogy egyébként regisztrált volna az illető, ha nincs ott a link. Ha pedig nem regisztrált volna, akkor nincs kár (hiszen az csak akkor lenne, ha egyébként is regisztrált volna).

"lehet, hogy e miatt más már pont lecsúszik a tudatosan neki szánt "ajándékról", mert mire ő felhajt egy ismerőst aki regelne, addigra beszüntetik ezt a promót"

Nem kellett semmi ilyesmit tennie azért, hogy a maga kis 3000 Ft-ját megkapja, tehát nem "csúszhatott le" semmilyen határidőt.

Hiányzik a "jogtalan haszonszerzés": mitől jogtalan a haszonszerzése? Ő ajánlotta az illetőt? Igen. Az általa ajánlott emberek után jár a máni? Igen. Akkor hol itt a jogtalanság?

De ha szerinted egyértelmű, akkor tényleg battyogj be a rendőrségre, tegyél feljelentést, aztán meglátjuk, hogy kiröhögnek-e, vagy sem.

off: Igaz, nem szószerinti, de erről a szókapcsolatról mindig ez jut eszembe: https://www.youtube.com/watch?v=KaQlO8LQ8mM :D

> semmi sem bizonyítja, hogy egyébként regisztrált volna az illető, ha nincs ott a link.

Ugye feltűnt, hogy én azt írtam, hogy miért nem a normál regisztrációs link volt ott? Azaz *volt* egy link, de talán egy másik jobb lett volna.

> Nem kellett semmi ilyesmit tennie azért, hogy a maga kis 3000 Ft-ját megkapja, tehát nem "csúszhatott le" semmilyen határidőt.

Ez speciel nem igaz, én pont semmit nem csináltam, és nem kaptam a Revo-tól 3000 JMF-es ajándékot, hanem "csak" ingyen kártyás meghívót. Volt is ismerősöm, aki kérdezte, hogy nekem olyan nincs?

Nem vagyok kifejezetten feljelentgetős és rendőrségre járó tipus, de attól még lehet ellenérzésem - és még le is írhatom, ha minden igaz.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

A "talán egy másik jobb lett volna" nem büntetőjogi kategória.

"Ez speciel nem igaz, én pont semmit nem csináltam, és nem kaptam a Revo-tól 3000 JMF-es ajándékot, hanem "csak" ingyen kártyás meghívót. "

De: a promóció alatt élt a 3000 Ft-os ajándék. Most már nem él, ezért csak "sima", ingyenes kártya akció van ajánlás esetén.

"Nem vagyok kifejezetten feljelentgetős és rendőrségre járó tipus, de attól még lehet ellenérzésem - és még le is írhatom, ha minden igaz."

Persze - de ettől még nem kell belemenni Btk-értelmezésbe. :)

Összefoglalom:
- leírja, hogy itt KELL regisztrálni
- leírja, hogy ekkor az illető kap X összeget
- nem írja le, hogy ez csak egy, a sok regisztrációs lehetőség közül
- mint ahogy nem írja azt sem, hogy akkor ő is kap pénzt

De szerinted nem tévesztett meg senkit. Értem. Szerintem hagyjuk.

(A promóciós idő alatt nekem nem volt 3000 ft-os ajándék. Pont akkor néztem, amikor ment itt a hőbörgés. De ez totál mellékszál.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

nezzunk egy ellenpeldat:
Van egy bolt reklamja:
- leirja, hogy hol lehet megvasarolni a termeket
- leirja, hogy kapsz ajandekot is
- nem irja le, hogy ez a termek mashol is megvasarolhato
- nem irja le, hogy a bolt mennyit keres azon, ha tole veszed meg.
ez miert is lenne megtevesztes? igy mukodik a piac...

A'rpi

Az a 2x3000 Ft a promóció költsége.
Vagy te láttál olyan kitételt, hogy nem lehet nyilvános helyen ajánlani a meghívó linkedet?
Én most kaptam meg egy levelet amiben az áll, hogy hívjam meg barátaimat ismerőseimet és minden elfogadott meghívásért kapunk mindketten 3-3 ezer Ft-ot, ha az illető regisztrál és elkezdi használni a kártyáját.
Én például örültem az információnak és jól jött a link is, bár valószínűleg sima linken is regisztráltam volna. Nem tudom kit zavar ez, főleg ha nem is akar regisztrálni!
Igen megkaptam már a 3000 Ft-omat is és nem zavar, hogy az is kapott aki meghívott.
Itt kár nem ért senkit!
Elég kitekeredett lelkivilága van annak akit nem zavar ha ingyen kapja a kártyát és még kap hozzá 3000 Ft-ot is, de azon ki van akadva, hogy aki mindezt a lehetőséget ajánlotta neki az is kap 3000 Ft-ot.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Személy szerint engem a referral linknél sokkal jobban zavart az, hogy reklámszöveg volt az oldalon valós információk helyett, és ha valaki kérdezett, akkor is félrevezető reklámot kapott válaszként.

Semmi bajom nem lett volna a lappal, ha pl. a valós költségek szerepeltek volna rajta (és mondjuk a címe se az lett volna, hogy a valóban ingyenes bankolás).

Ha egy cég reklámoz, és kis csillagot odatesz és az apróbetűs részben vagy lábjegyzetben vagy a csillagnál linket követve elolvashatod a valóságot, az megszokott, bár nem szeretem.

Az, hogy egy magánember szaros 3000 forintért szórul-szóra lehozza a reklámszöveget, de az apróbetűs részt nem írja be, és úgy tesz, mintha a tapasztalatait osztaná meg egy termékről önzetlenül, de közben a kérdésekre csak a reklámszöveget nyomja és az apróbetűs részt gondosan nem említi meg - na én ezt tartom patkány dolognak.

Íme egy másik - szerintem kulturáltabb - módja annak, ahogy fel lehet hívni a figyelmet egy ilyen lehetőségre: https://fintechzone.hu/viruskent-terjed-a-revolut-penzosztos-kampanya/

Anno az itteni fórumtéma miatt kezdtem el alaposabban körbe járni a Revolutot és így jutottam el a Fintechzone oldalára és most, hogy újra feléledt a kampány, onnan regisztráltam. Nem vagyok naiv, garantálni nem tudja senki, hogy a 3000 Ft-ot valóban az egyik alapítvány kapja, de bízom benne.

Csak ennek a fórumnak az írott szabályát hágtad át, amiért meg is kaptad a megfelelő retorziót. Itt vége is kellene lennie a tröténetnek. De mivel itt pörögsz rajta és osztod a webarchive-os linket, ezzel megkerülve a fórum szabályát aminek nem túl hízelgő az optikája.

Nem kell, hogy vége legyen.
Engem érdekel a Revolt, szívesen olvasnék még többet Breaknet topikjából kiindulva, ha már összeállítva ott voltak a funkciók. (Gondolom, nem mind, de éppen az lenne a topik lényege, hogy megbeszéljük.)
Én újranyitnám ugyanazzal a szövegezéssel Breaknet helyében, de az ominózus részt vagy kihagyva, vagy kiemelve, a bevételszerzést. Nekem az a meglátásom, hogy egy megfelelő kattintásért nem törik le a kezem, ha pedig ezzel valakinek kicsit is segítek, akkor happy vagyok.

Ez nem így van. A nem megfelelő tájékoztatás az lenne, ha nem pontosan azt kapnád, amit ígérek. A te logikád szerint, ha a bank nem mondja el neked, hogy mennyit fog rajtad keresni a bankbetéteddel, azzal, hogy ő forgatja a háttérben a pénzedet, akkor az is nem megfelelő tájékoztatás lenne.

Azt írtad, hogy azon a linkkel kell regisztrálni. Ha azt írtad volna, hogy ha itt regelsz, akkor ingyen van a kártya meg én is kapok bónuszt, ha meg amott, akkor nem, akkor az egész meg se történt volna. Az az apró "kell" szócska amúgy nekem is szúrta a szemem, mert nyilván nem ott "kell", csak épp akár lehet ott is, vagy bármelyik másik affiliate linken, vagy akár lendületből a revolut oldalán, mindenféle kókupókusz nélkül.

> En gelei allaspontjan vagyok. Masok szamara a topic azert tartalmazott fontos informaciot es nem kellett volna egy jelentesre ugrani es beszantani az egeszet. En pont azert nem jelentettem holott utalom a referes linkeket mert nem akartam elveszteni a topicot mert sejtettem ,hogy ez lesz belole (igazam lett).

Akkor nem epp az lett volna a celravezeto, h te jelzes es azt is, h a commentek erteket kepviselnek?
Vagy azt, h megkered az embert, h modositsa mar az eredeti posztot (kerje meg az admin-t, h modositsa)?

> De ezzel az erovel akkor az osszes referes kommentet alairast keretik torolni hiszen a referalok mindig kapnak erte jutalmat es az nem jarja. Vagy nem az a fontos vagy akkor most mi a kulonbseg?

Felolem azt is torolheted, de hogy jon ez ide? Errol van szo. Ha az bassza a csorod, nyiss arrol egy forum posztot, vagy jelentsd az adminnal.

Nem toroltem semmit. En majd akkor jelentek dolgokat amikor jonak latom. Eddig semmi nem utotte meg a mercet sem szegecs kartars sem senki mas a hosszu evek alatt. Az ,hogy nekem valami nem tetszik nem efeltetlenul vetitem ki masokra vagy gondolom azt ,hogy az masokat is zavar. Ha sokakat zavar majd valaki ugyis szol egyelore mindent tudok toleralni ami a HUP-on tortenik. Volt mar egyezo velemenyem aminek esetleges hatasara tunt el content (pl a forma 1-es posztok) de akkor Trey bacsi megkerdezte ,hogy zavar-e akkor azt valaszoltam igen de nem inditottam volna kereszteshaborut ha ez megsem tortenik meg.

Leírhatjuk, bár a lényegen valójában nem változtat. Ha nem felel meg a szabályoknak, előbb-utóbb valaki bejelenti vagy trey maga észreveszi és jön a törlés. Én voltam a leggyorsabb, hurrá!

Nem szeretem a spam-et, akkor se, ha vannak olyan emberek, akiknek pont pénisznövelő, vietnámi viagra klón vagy olcsó bitcoin bányász hardver kellene.

Ha Gelei úrnak kérdése van, felteszi egy olyan fórum oldalon, ami nem reklám, hanem mondjuk tényeket és tapasztalatokat ír le, aki meg tudja a választ, az válaszol.

Ennyi.

> Ha Gelei úrnak kérdése van, felteszi egy olyan fórum oldalon, ami nem reklám

Ez tortent, a (masik threadben feltett) kerdesemre valaszkent szuletett meg a poszt, es alatta vagy 100 komment. A posztban es a kommentekben is volt (lehetett) erdekes informacio. Az affiliate link torlese helyett sikerult a tobb ember altal osszehordott tartalmat kidobni.

Igazság szerint engem az affiliate linknél is jobban zavart az, hogy valós tapasztalatok helyett az igazságot elhallgató reklámszöveggel indult az a fórum poszt.

Ha reklámot akarsz olvasni, gondolom a revolut oldalán szórul szóra megtalálod ugyanazt.

Ha emberek tapasztalatait akarod olvasni, akkor az a 100 hozzászóló máshol is (akár ezen az oldalon) be tudja írni a saját véleményét.

> előbb-utóbb valaki bejelenti ... Én voltam a leggyorsabb, hurrá!

En meg soha senkit se jelentettem fel. Szerintem emberfuggo.

Viszont aki feljelentgetessel uti el az idejet, annak jeleznem, hogy ami produktumot o letesz itt az asztalra, annak ellensulyozni kellene a feljelentes nyoman eltunt tartalom erteket.

Ezt is merlegelni kellene szerintem a feljelentonek.

Nagyon emlekeztet arra, amikor az angol wikipediaban javitottam valamit, es torlik az egeszet (nemcsak amit javitottam), merthogy mar az se autentikus forras szerintuk. Igy az info is eltunt, nemcsak a javitas.

Ugy latom mas is hasonlo velemenyen van (eleg regi):
https://ploum.net/222-why-i-don-t-contribute-to-wikipedia-anymore/

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Viszont aki feljelentgetessel uti el az idejet, annak jeleznem, hogy ami produktumot o letesz itt az asztalra, annak ellensulyozni kellene a feljelentes nyoman eltunt tartalom erteket.

Úgy érzem, meg lettem szólítva.

Egyfelől nem értek egyet ezzel: ha valaki adakozik a pénzéből, akkor na kapcsoljuk le a gyerekpornó hálózatát, mert azzal kiesik az adakozás? Ne csináljuk már. Vannak szabályok, amik az elviselhető együttélés miatt születtek meg. Azért üti el az ember a feljelentgetéssel az idejét, mert szeretné, hogy továbbra is elviselhető legyen az oldal. Ne kizárólag reklámok, meg egymás támadása meg hasonló szemét ömlöljön az értékelhető tartalom helyett. Ha volt értékelhető kontent, egy másik helyen ha a kérdező újra felteszi a kérdést, újra megkapja a választ. Lásd ezt a topikot. Nem veszett el semmi pótolhatatlan.

Másfelől az eredeti topikban is és ebben a topikban is elég sokat írtam a saját tapasztalataimról, felhívtam a figyelmet arra, ahol az eredeti topik hazudott vagy elhallgatott dolgokat, szóval úgy gondolom, hogy ellensúlyoztam elég jól a feljelentés nyomán eltűnt tartalom értékét.

De ha úgy gondolod, hogy valami még hiányzik, nyugodtan kérdezz, neked is szívesen válaszolok.

Persze. És ha gyerekpornót látok a neten, akkor se a rendőröknek szóljak, hanem írjam a weboldal gazdájának, hogy figyelj már, szegény gyerekek, izé hát nem lehetne pár évvel idősebbekről készíteni a képeket? Köszi, bocs, hogy szóltam, további jó munkát.

És ahogy írtam, nem az zavart, hogy itt kell jelentkezni + link, hanem az, hogy nyomta a reklámszöveget, hazudott és letagadott dolgokat.

Írhattam volna neki magánba? Igen. Még amikor nyíltan írtam a hazug kommentjeire, hogy figyelj, ez nem így van, nem ez sem igaz, nem az nem ingyenes, nem ez nem olcsóbb mint a másik, akkor se változott semmi, ugyanúgy írta a következő kommentben a következő kérdésre, hogy persze, kurvára ingyenes minden, és ne aggódj, bármit is kérdezel, nem kell félni, minden jó lesz.

Általában türelmes ember vagyok, de azért fel lehet húzni. Pl. a fenti viselkedés azt eredményezi, hogy jelzem a főnöknek, hogy szerintem ez gáz. Aztán a főnök megnézi és eldönti, mi legyen. Ebben az esetben trey eldöntötte és törölte az oldalt.

Ennyi.

valóban ingyenes BANkolás

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Tényleg volt ott pár jó dolog, amiért nagyon kár.

Azért lehetett rá számítani, mivel az oldal szabályát nagyon egyértelműen sértette meg.
FAQ:
"Továbbá tilos:

bármilyen engedély nélküli reklám- illetve kereskedelmi tevékenységet folytatni."

Szóval nagyon nem meglepő a moderálás.

Ha valaki telefont akar vasarolni Gearbestrol, es irok neki fórumon egy kupont, amivel 10 ezer Ft-tal olcsobb a vasarlas, az reklam? Nem hiszem. Ami a Revolutos topikban volt link, az is pontosan ugyanilyen kattinthato kedvezmény. Ha regisztrál X ember a revolut.com-on, es nem használja a affilate linket, amit adtam, akkor mind az X ember elveszit 3000 Ft-ot es a kartya postakoltsegenek elengedeset. Kinek lesz ez jobb? Igen, az affilate linket ado is nyer 3000 Ft-ot, es? Miert kell, hogy ez annyira fajjon, hogy az összes X regisztrálot is penztol fosszuk meg? Ez szerintem szimpla irigység.

Nem tudok olyan kedvezmenykupont adni Revoluthoz, amivel en nem kapok a Revoluttol penzt. Ha a kapott pénzt kidobnam a kukaba, akkor mar rendben lenne? Ha a kedvezmenyt ado nem jar rosszul, akkor ne jarjon masnak se a kedvezmény? Sot, inkabb kifejezetten legyen rossz a kedvezmenyt adonak? Miert?

Én simán használtam volna a linket, ha nem lenne már Revolut accountom, mert így mindenki kap 3000 Ft-ot. Ez egy lehetőség volt szerintem is. Egyébként én úgy küldtem el a saját meghívómat egy ismerősömnek, hogy nem tudtam, hogy 3000 Ft-ot kapunk mindketten. Most Ő is gondolhatná simán (vagy gondolja is), hogy ezért csináltam...

Sajnálom hogy törölve lett a szál, bent volt a queue-ban, amit át akartam futni.

Hmmmmm szerintem többen leírtuzk, hogy mi a baj vele.
De asszem, ha nem csak azt írod, hogy a reggelők kapnak bónuszt, hanem te is, akkor kussolt volna mindenki és talán a szál is megmarad.
De ezzel együtt itt fentebb van a HUP és a reklámozás témakörben kifejtve pár gondolat...

Mondjuk kicsit tulzasba vitted a masik topicban is legalabb ket olyan hozzaszolasod volt amiben benne volt a link.

Mondjuk ez nem csak rad vonatkozik de en az osszes dropbox meg faszomtudja milyen refereket beszantanam...

Azert nem lehet ilyet csinalni mert reklam (veled reklamoztatjak a szolgaltatast es dobnak neked ket mogyorot)

Azert nem jok ezek a referek mert eleve bizalmatlansagot gerjesztenek. Most tenyleg hudefasza a dropbox revolut anyamkinja vagy csak azert irnak rola egy usert megszemelyesitve (dobnak ket mogyorot valakinek) ,hogy az atlagember lassa je tenyleg hasznaljak es tenyleg jo vagy csak valaki bevetelt szeretne generalni?

A problema azzal van, hogy mondjuk en irnek egy bejegyzest a hostingrol ahol vagyok es csak a jo dolgokat irnam le majd bebiggyesztenek egy refer linket.
Nyilvan azert vagyok a jelenlegi hosting cegnel mert nekem megfelel amit csinalnak de azert tavol allnak a tokeletes szolgaltatotol.

Mint ahogy a Revolut sem osszemerheto egy normalis bank szolgaltatasaival (kb igy volt pedig "eladva" amikor meg kerdesek merultek fel ,hogy hoppa xy-t is letiltottak hopp most kuldje be annyaneve ket peldanyban + dns minta meg adobevallas meg fizetespapir (ehhez egy ilyen piszlicsare cegnek semmi koze meg ha le is irjak ,hogy ezt bekerhetik) akkor egybol elszigetelt peldakent volt emlegetve ilyen veled nem tortenhet kb az volt hulyenek nezve aki kifejezte az aggodalmat).

Szoval nem, nem jok az ilyenek mert felreviszik az egeszet.

Nem engem kell meggyőzni.Van egy konkrét szabály, amit teljesen világos, hogy megszegtél. A főszerkesztő meg úgy döntött, hogy ez olyan súlyu kihágás volt, hogy törölte. End of story.

A topic indítója nem értette miért, és idéztem a szabály idevonatkozó részét.

Miert teszel ugy, mint aki nem erti, mirol van szo?

Megprobaltad eltitkolni, hogy azert nyitottad a posztot, hogy megadjanal referrerkent es ezert te penzt kapjal. Te is tudod, gee is tudja, mindenki tudja.
Nem voltal tisztesseges. Azzal, hogy itt csinalod magadbol az ertetlent, tovabb alakitod magadrol a nem tul fenyes kepet.

Sima ugy lett volna, ha annyit irsz, hogy itt van a linkem, cserebe leirok (egyebkent tobbnyire valoban hasznos) nehany informaciot.
Igy viszont csak egy csalo vagy.

azert ebbe (Magyar Revolut károsultak csoportja) is erdemes beleolvasni, eleg durva dolgok tortennek egyes felhasznalokkal:
(roviden: zaroljak a szamlat, ami meg hagyjan, de a rajta levo penzt random elutalgatja a revolut olyanoknak akiktol akar evekkel korabban erkezett ra penz)

https://www.facebook.com/groups/2589492271078088/

nekem mindenesetre elment a kedvem az egesztol...

Ez egy kamu csoport, mar kibeszeltuk Prohardveren. Olyanok is írnak ide, akiknek eletukben nem volt Revolutjuk, akiktol meg igazolast kert a Revolut, nem rendeltetesszeruen/hamis adatokkal használták a Revolutot. Kamu lakcimet, személyes adatokat adtak meg, lemaradt a szemelyi igazolvanyuk egy resze es hasonlok. Tipikus Mariska nenik kommentelnek itt, akiket bantanak a csunya, gonoszok, es kulonben is ellopjak az adataikat. Es persze gyikemberek meg laposfold.

https://prohardver.hu/tema/revolut/friss.html

ez is erdekes lehet:

https://logout.hu/bejegyzes/tuomas/a_revolut_fiok_korlatozasa_avagy_a_f…

Amugy megfelelo kulcsszora szepen ki is dobja ,hogy van am nekik telefonszamuk is:

Call us: +44 (0)203 322 83 52
Email us on feedback@revolut.com or formalcomplaints@revolut.com

Not everyone is happy:
https://prohardver.hu/tema/revolut/hsz_8369-8369.html

Ez egy zárt csoport, először csatlakoznom kellene, hogy elolvassam, hogy mi a bajuk a revolut-al? :) Egymás között puffognak, és szídják a Revolut-ot? Mit akarnak elérni? Egyébként én is kétkedve fogadok minden problémázót, kiváncsi vagyok, miért zárta ki őket igazából a Revolut. Gondolom oka lehetett.

Aki sumákolt, és emiatt zárolták, sose fogja beismerni, hogy tényleg kavart valami illegális dologgal. Innentől kezdve nyilván csak azt hajtogatja, hogy a Revolut szemét, és hogy meglopták. Persze aki meg nem sumákolt semmit, és tényleg kárvallott, ugyanezt mondja (ha van ilyen). Patthelyzet. Szóval egy ilyen témában nem igazán lehetsz okos, ezt legfeljebb egy független, megfelelő jogosultsággal rendelkező vizsgáló tudná eldönteni.

Nem vedem a ceget, de kivancsi lennek, hogy az ugyfelek hany szazaleka erintett a fenti modon es mennyire a szerzodes szerint jartak el a 'karosultak'?
Eleg regota ugyfeluk vagyok es megfelelo asztalcsapkodassal az igazan problemas esteket is el tudtam intezni. Utoljara Amazon csak ugy poenbol zarolt egy nagyobb esszeget a kartyan es utana egymasra mutogatott a ket ceg. Amazon acc megszuntet, es a megtakaritasomat elkezdtem elmozgatni a Revolutrol az elofizetesem megszuntetesevel egyidoben. Hirtelen mindket fel meg akarta oldani a problemat. :) Mondjuk itt elgondolkodtam, hogy hagyom a francba, de a kenyelmi funkciok miatt maradtam vegul.

Egyreszt semmi magyar dolgom nincs szerencsere mar jo sok eve, masreszt pedig hagyd meg nekem, hogy mim es hol van, a prioritassaimmal egyutt, kerlek!
De biztosithatlak, hogy a te fogalmaid szerint vett megtakaritasom profi cegnel van, akik ilyennel foglalkoznak es rendes portfoliojuk van hozza.

Nem.

Nekem alap havidíjmentes cucc van, és amikor azt írtam, hogy hiába mutatod ugyanazt a választ harmadszorra, mert nem segít, akkor kapcsoltak egy embert.

Azt nem tudom, előember volt-e vagy Homo Sapiens, de elég jól értette, amit írtam, és viszonylag érhetően (bár elég lassan) írta a válaszokat.

a homo sapiens sapienst mar ki se nezted belole?
Csak nehogy rasszista felhangot kapjon itt a bejegyzesed.

Pl. a nevet, hogy Kumar, mar ide se ird.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Néhány héttel ezelőtt nekem is zárolták a számlám majd küldtek egy üzenetet, hogy tisztázzam ismerem-e XY nevű embert és milyen kapcsolatban állok vele. XY nevű embert soha nem ismertem. Az appon keresztül a roboton túljutva fél nap alatt rendeződött (én írtam, aztán X idő múlva válaszoltak amire Y idő múlva válaszoltam és így tovább, szóval nem valósidőben zajlott és közben az ügyintézők is cserélődtek). De állítólag ha a weben a fórumban írsz AndreasK-nak az a leggyorsabb útja az ügyintézésnek, sokkal gyorsabb mint a chat. Cserébe mindenki látja a fórumban. :)

Egyébként nem mindenhol jön jól a Revolut. pl. di.fm-en Revoluttal kétszer annyiba kerül az előfizetés mint magyar kártyával. A Revolut BIN ugyanis UK, emiatt olyan helyeken ahol ezt ellenőrzik és fizetéskor bekérik a weboldalon a kártyatulajdonos neve mellé az ország nevét is, ott nem adhatsz meg Magyarországot mert nem fogadják el a kártyát, UK-t kell megadnod. Ehhez mérten ilyenkor UK ügyfél leszel és GBP-ben fizetsz, emiatt (UK jogdíjak és GBP) drágább pl. a di.fm Revoluttal. De a fórumban Airbnb esetén is panaszkodtak hasonló problémára.

Nekem is zárolták 1-2 hete. Vásárolni szerettem volna valamit minél gyorsabban - gondoltam, áttöltöm az összeget rá és onnan fizetem ki.
A pénz átment, de rögtön jött az üzenet az app-ban, hogy a fiókot blokkolták, nevezzem meg a pénz forrását.
Volt három lehetőség: kereset, megtakarítás és nem tudom még, mi.

Jó, legyen kereset, elvégre abból van... mellékeljem nekik a banki kivonaton látható fizetési átutalást, az utolsó három bérpapírt és az utolsó évi adóbevallásomat...
Némileg felbosszantottak vele... feltöltöttem egy képet, amin látszik az utalás, a többivel nem foglalkoztam.
Ekkor azt írta az app, hogy az ellenőrzés folyamatban, a pénzt elkölthetem, viszont az ellenőrzés befejezéséig nem rakhatok rá újabb összeget.
Tehát a vásárlást be tudtam fejezni.

Ezt követően írtam az ügyfélszolgálatnak, hogy mi történt, mit küldtem, és mégis, mi ez... az első élő ügyfélszolgálatos kérte, hogy maradjak "vonalban", de eltűnt. Később jött egy másik (talán fél-egy óra múlva), az azt mondta, hogy ránézett, mindent rendben talált és engedélyezte újra a fiókot.

Nem vagyok meggyőződbe róla, hogy akkor is ilyen gyorsan/egyszerűen megoldódik a dolog, ha nem írok az ügyfélszolgálatnak.
...mindenesetre nem igazán tetszett ez az adatigénylés...

Na hat en az ilyen terror hozzallast messzire kerulom. Az elso ilyennel elhuztam volna toluk a verbe...

Mi az ,hogy zaroljak a szamlamon a penzt? Berpapir meg adobevallas? Ez valami vicc? (pont ezert nem hasznalom oket amugy) Transferwise-on eddig nem volt ilyen problemam mondjuk rajtuk keresztul csak valtani szoktam nem tartok naluk egy fillert sem a bankkartya nyito 20 CHF-en kivul(ami igazabol felesleges volt eletemben nem hasznaltam es valoszinuleg nem is fogom)...

Úgy azért viszonylag nehéz, hogy befogadták az éppen ráküldött pénzt és szeretnéd kifizetni azt, amiért rákerült a pénz jó része.

Zárolni csak addig zárolták, amíg nem küldtem nekik semmit, utána a pénz automatikusan elkölthető volt.
Nyilván rájuk is vonatkozik szabályozás, de azért nem szívesen ad meg az ember efféle adatokat, nem véletlen nem törtem magam jobban...

Nem fordítottam rá sok időt, de nem láttam leírva ennek a "bizonyos összeg"-nek a mértékét.

Ezek szerint 230k Ft már valami irgalmatlan nagy összeg lenne, hogy bizonygatni kell az összeg forrását és friss adóbevallásokat meg bérpapírokat küldözgetni?
Ez utóbbi kettő miatt különösen csúnyán néztem rájuk...

Ennek az összegnek egy részét akartam egy korábban előrendelt, jelenleg gyártás küszöbén/alatt álló készülék kifizetésére költeni, aminél jelezték, hogy a postára adás sorrendjét befolyásolja a fizetés gyorsasága.
...különösen emiatt nem tetszett az ötlet, hogy rajt van a pénz, de nem férek hozzá. Ha más forrásból fizetem ki, akkor meg viszonylag nagy összeg marad a Revolut-on, amit szintén nem akartam, főként nem ezek után.

De ezert zarolni az egesz szamlat? Elegge overkillnek hangzik. pl ha HSBC-nel kp-ban befizetsz mondjuk £10K-t akkor befizetesnel nyilatkoznod kell ,hogy mi a forras pl eladtam a kocsimat es most beteszem a penzem. Ha ez utalaskent erkezik nem foglalkoznak vele plane nem zaroljak a full szamladat.

mod:
It’s no secret that Revolut is committed to stopping financial crime at every opportunity and one of the ways in which we do this is by following the money trail

Plusz penzt mosni nem igy szoktak mert igy csak lebukni lehet...

A legtöbb esetben nem zárolják a számlát, csak korlátozzák. Ez többnyire annyit jelent, hogy ami rajta van, azt pl. kártyán keresztül el tudod költeni, de az alkalmazásban lévő funkciókat (átutalás, pénzváltás, whatever) nem tudod aktiválni. Az még előfordulhat, hogy azt a tételt, ami miatt a korlátozás történt, visszatartják, amíg nem tisztázod az eredeét. Ha meg végképp nem tisztázod, akkor visszairányítják a feladóhoz.

Szóval a full számlazárolás nem jellemző.

De csinál, Magyarországon banki befizetésnél 10 millió Ft felett kell igazolnod a pénz eredetét, állampapír vásárlásnál 3,5 millió Ft felett kérhetnek igazolást. Erről nem a Revolut / XY bank dönt. Ahogy írták előttem is, a számlát csak korlátozzák, a pénzedhez hozzáférsz. Egyébként ne gondold, hogy ez olyan gyakori, kb. biztos, hogy nem futsz bele ilyenbe, ha minden iratod, adatod szabályos, nem sunyiskodsz.

Azert vagod ,hogy most millios KP befizeteseket hasonlitasz egy szaros telefon araval ami egy elektronikus szamlarol erkezett. Plusz amint irtam (lasd fentebb HSBC esetet) KP eseten szoktak ezt kerni leginkabb. Ha egy masik szamlarol jon azt eleg konnyu ellenorizni. Ilyen piti osszegeknel ez nem tobb mint user szivatas.

Aham gondolom mindket peldanal a fenti kollegak mind sunyiskodtak ugye? Illetve napi 76 befizetesuk volt a szamlara?

Rendes bank is csinál ilyet, sőt, adott esetben kötelező is. Ha pénzmosás gyanúja merül fel, köteles intézkedni. Pénzmosás gyanúja egyébként nem csak nagy összegnél merülhet fel, tehát kár jönni a nagy összegekkel. A Revolutot egyszer már megpiszkálták azért, mert nem volt elég szigorú, ezek után algoritmust váltott, és sikeresen túl szigorú is lett. Ugyanakkor olyan 'jópofa' dolgok is felmerülnek, hogy ha valakinek közismert neve van (insert bármely pártfunkcionárius/nagyobb cég vezetője here), akkor arról is nyilatkoznia kell, hogy ő nem azonos azzal, aki ... Ahogy erről pl. nyilatkozni kell hazai bankoknál is, bár most elhalasztották a végső határidőt, de az ügyfélátvilágítás hiányában a teljes ügyfélszámlát zárolni kell (törvényi kötelezettség).

"A Bank kérheti a pénzeszközök forrására vonatkozó információk rendelkezésre bocsátását, valamint ezen információk igazoló ellenőrzése érdekében a pénzeszközök forrására vonatkozó okumentumok bemutatását."

Utána ugyan van összeghatár, de az nem jelenti azt, hogy az összeghatár alatti forrásokra nem kérheti.

Extrém példa, de ha mondjuk egy normál lakossági számlád van, és elkezdenek rá érkezni különféle befizetőktől egyenként pár ezer forintos tételek, előbb-utóbb meg is fogja kérdezni a bank, hogy ugyan már, ez honnan van?

Igen ahhoz kepest ,hogy ez olyan ritka ,hogy 0 esely van ,hogy belefussal az osszes penzmoso hupper kollega kozul kapasbol mar ketten jeleztek ,hogy volt problemajuk hatalmas (241K HUF ) osszegekkel. Ez egy rossz vicc. Szejjelbaszna az ideg ha ilyen tortenne velem. (mondjuk pont azert nem szoktam ilyen szolgaltatasokat igenybe venni inkabb fizetek erte normalis penzt de mukodjon is)

Nebassz 5 sorral feljebb irtak csak ketten :D
vagy neked az nem problema a mai vilagban ,hogy hasznalsz egy szolgaltatast es az nem mukodik? En gombnyomasra milliokat tudok mozgatni anelkul hogy barki kerdezzen vagy megkerdojelezne barmit. Szerinted az mennyire jo szolgaltatas ha akarok hirtelen venni egy uj telefont es nem tudom megtenni mert az adott osszeget zaroljak? :D

Ilyen miert nem tortent velem a Lloyds-nal az HSBC-nel es a UBS-nel meg soha?

Most már kezd zavarni az alpári stílusod, kérlek, ne káromkodj. Egy hagyományos banknál milliószor több adatot bekérned tőled, mint a Revolutnál. Revolut esetében csak egy személyi kell és bankkártya, a számlanyitás pedig 3 percig tart. Cserébe egy alkalommal bekérhetnek még egy igazolást, pl. egy bérpapírt. Ha ez megtörtént, többé nem fognak ilyet kérni.

Kérlek, hogy tényleg válts stílust.

Az alparitol szerintem ez nagyon messze van de igerem nem fogom a b betus szot hasznalni tobbet mikor veled kommunikalok ha ez ennyire zavar.
Ez inkabb olyan csodalkozas kifejezese volt mert mintha elbeszeltunk volna egymas mellett.

En ertem es ismerem a modjat a regisztracionak irtam valahol feljebb is ,hogy van Transferwise accountom es van toluk kartyam is (de penzt ugyanezen okokbol nem tartok rajta).

Ez eleg gaz es epp eleg vegulis korlatoznak mert nem hasznalhatom a penzemet amit epp ok kezelnek ezt en korlatozaskent elem meg nevezzek barminek is. Mi koze egy banknak a masik banknal vezetett szamlakivonatomhoz?

Kulonleges esetekben szoktak kerni pl ha hitelt probalok szerezni toluk akkor ertelemszeruen kivancsiak ra ,hogy erkezik e ra rendszeres jovedelem illetve abbol mennyit fizetek ki etc.

Nekem pl. a befektetési számlámnál volt olyan, hogy elkzezdték pedzegetni, hogy a számlanyitáskor megadott adatok és az utolsó pár befizetés/egyenleg nincs összhangban.

Eleinte azt kérdezték, honnan jött a zsé, meg számlakivonatot kértek, amin látszott, de végül ez nem volt elég (feltételezem azért, mert emailben ment a kérdezz felelek, akár 1-2 hét telt el egy kérdés és válasz között). Küldtek egy üres net worth táblázatot, hogy töltsem ki. Kp, számlákon pénz, befektetésekben pénz, ház/autó értéke, összes vagyon jelzálog, hitelek, hitelkártyákon tartozás, összes tartozás, net worth.

Kitöltöttem, elküldtem, azt mondták, így már OK.

Jelenleg a hazai bankoknál a számlanyitás többnyire személyesen történik, lemásolják az igazolványod, aláírásmintát kérnek, valamint utána is tudnak nézni az adataidnak. A Revolut esetén nincs személyes ügyfélkapcsolat, pár perc alatt lehet számlát nyitni. Kérnek ugyan egy fényképet az igazolványodról, meg rólad egy szelfit, de kb. ennyi az azonosítás. Szóval a számlatulajdonos kilétében több a bizonytalanság, emiatt is szigorúbb a tranzakciók ellenőrzése.

"“You're nothing but a number to them with dollar signs attached.” That's how Revolut, one of the fastest growing fintech startups in the UK, described traditional banks when advertising for business development manager vacancies last October. Revolut was the alternative to these banks, and had already acquired 2.8 million customers without spending a single penny on advertising, the ad said.

But former Revolut employees say this high-speed growth has come at a high human cost – with unpaid work, unachievable targets, and high-staff turnover."

Ezen most meg kéne lepődni?
A linket a "Szar az algoritmusuk, túlérzékeny" -re válaszul küldtem :)

[off]
Keress már egy olyan céget ahol nem a $ áll minden egyéb fölött? :D
Na ha megtaláltad ezt a pár db-ot akkor válaszd ki közülük akiknek a profilja elsősorban $ügy.

Minél távolabb áll egy cég attól, hogy saját terméke legyen annál kevésbé megbecsült az aki azzal az adott termékkel foglalkozik.
[/off]

Ez igy pont olyannak hangzik, mint a paypal. Ennek megfeleloen kell kezelni:
megtakaritast nem, csak epp a havi koltest tartani rajta, es azt a par tizezer forintot nem sajnalni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem az övé volt, azért reportolta

Amugy en vagyok mar a mai vilagban az egyetlen, akinek igenye van arra, hogy tudja, hogy hiba eseten besetalhat fizikailag a kozeli bankfiokba? Ha mar egyszer a penzemet tartom ott, ha nem tudok belepni, legyen ott valaki, aki elmagyarazza miert. Ne robottol kelljen kerdeznem chat-en, hogy "can I speak to human?". Ne telefonon kelljen 20 reklamot vegighallgatnom a varakozasi idoben. Hanem ha eltunik 7 szamjegyu penzhez a hozzaferesem, legyen hova bemennem, es nezzen a szemembe az ugyintezo, es adjon jo okot arra, hogy ne kerjem a fonoket. Abbol a profitbol fussa mar bankfiokra es alkalmazottakra, ennyi erovel a Google vagy a Facebook is lehetne a bankom. (Ahol szinten baszhatom, ha nem tudok belepni tobbet, mert nem tetszik nekik az IPv4, amirol megprobaltam).

En vagyok az egyetlen, aki ragaszkodik a "hagyomanyos" bankolashoz a "szemelyesseg" miatt?

Az olaszokrol tudni kell, hogy a magyaroknal is jobban utaljak a sikeres embereket. Meg egymast is. Sot, itthon az emberek latnak valakit Ferrarival, csak a masodik gondolatuk, hogy "biztos lopta az arat es adot csalt", az elso az, hogy "nem kene neki beszolni, mert van penze megszopatni". Nos, olaszoknal elso gondolatuk a "biztos lopta az arat es adot csalt".

Nem vagy egyedül ezzel.

Ilyenek miatt rühellem az ING-t is pl. Nincs olyan hogy besétálsz a bankba és random személy számlájára pénzt teszel. Nagyvárosban ezt egyetlen egy helyen tudom megtenni.
Franchise-ban is működtetnek bankfiókot. Mi ez, Mac?!

Érdekes idők jönnek ha tovább tolják a karcsúsítást a bankok. Remélem nem lesz mind túl karcsú...

Bennem az a kérdés merült fel, hogy mitöl is tud ez ingyenes lenni? Azt tudjuk általánosságban, hogy ha valami ingyen van, akkor a user a termék, tehát eladják az adatokat. Itt pontosan mi a helyzet? Mit lehet tudni?

Egyrészt a legtöbb nyugati országban sokkal olcsóbb a bankolás, mint nálunk, másrészt a tranzakciós díj bevezetése előtt nálunk is rengeteg ingyenes számlacsomag volt. Az ingyenesség másik oka Revolutnál, hogy nem kell fenntartaniuk egy bankfiókhálózatot, webes felületet sem kell fejleszteniük, és az infrastruktúrát sem, ami mindezzel jár. Összesen egy mobilalkalmazásuk van, és persze a háttérinfrastruktúra.

Amiből ténylegesen bevételük van, azok a fizetős funkciók és persze a prémium számlacsomagok. Pl. a készpénzfelvétel ugyan korlátlan alkalommal ingyenes az ingyenes csomagban, viszont havonta maximum 75 ezer Ft-ig. Azután 2% a tranzakciós díj, ami belföldön már nem olyan jó ajánlat, külföldön még mindig az (mármint ha magyar bankkártyával vennél fel pénzt külföldi ATM-ből). Látszik, hogy nagyon fejlesztik a prémium számlacsomagjaikat, kb. havonta bejelentenek valamilyen új funkciót. Aki rákap az ingyenes Revolutra, az jó eséllyel fog fizetni valamit a jövőben, ha talál magának olyan funkciót a prémium csomagokban, amiért úgy érzi, megéri. Legutóbb a kezelési költség nélküli részvényvásárlási lehetőség érkezett meg, és itt van a gyerek társbankkártya funkció is.

Én még nem fizettem elő a prémiumra, egyelőre jó nekem az ingyenes számlacsomag is, de párszor már elgondolkoztam rajta.

Ezt ugyan nem tudom, hogy igaz-e csak tipp. De szerintem még onnan is van bevételük, hogy a kártyákon lévő pénz egy részét forgatják. Ezt a bankok is csinálják.
A kártyán szerintem egy névérték van, ami akkor lesz a te pénzed amikor fizetsz vele, vagy felveszed KP. A valós (ami szintén nem valós, csak "számlapénz") pénz pedig náluk van, és forgatják.
De ez csak tipp, a tévedés jogát fenntartom. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

A kártyakibocsátás eleve jár némi bevétellel, ha a kártyát használják is. A kártyaelfogadó kereskedőtől levont jutalék megoszlik a kereskedő bankja, a kártyatársaság és a kibocsátó bank között.

Megforgatni pedig nem csak a lekötött pénzt lehet. Egy adott összeg mindig van a látraszóló számlákon is, sosem veszi ki minden ügyfél egyszerre. Elég jól megtippelhető az az összeg, amit nem fognak kivenni adott időszakban, az befektethető. Ahol lekötött megtakarítás van, ott is szokták csinálni bankok, hogy rövidtávú náluk elhelyezett megtakarítás egy részét hosszabb távra fektetik be (egyenes kamatgörbe esetén a hosszabb távú megtakarításnak nagyobb a kamata), ezt hívják lejárati transzformációnak.

Egyébként pedig vannak fizetős szolgáltatásai is a Revolutnak, az is bevétel.

A miből éri meg neki kérdésre egyáltalán nem válasz az, hogy nyugaton olcsóbb a bankolás, ezt mindenki tudja. Csak itt a "bank"-nak rengeteg olyan lába hiányzik, ami a rendes bankoknál megvan. Pl hitelezés, lekötött pénzek...stb. A bevételi lábai kicsinek tűnnek ahhoz, hogy ez megérje. A ködösítésre egyáltalán nem vagyok kíváncsi. Szóval azért tud rengeteget kifizetni mert megspórolja azon, hogy nem fejleszt weboldalt, kicsit meredek magyarázatnak tűnik. Nem azt mondom, hogy nincsenek bevátelei, hanem nagyon alacsonynak tűnik így. Ezért érdeklődtem, hogy mit lehet tudni a működésről. Ezek szerint semmit. Nekem ez nem hozza meg a bizalmamat ahhoz, hogy a pénzemet és az adataimat egy orosz államhoz közeli bankba vigyem.

Most abba az irányba, hogy minden bank egy .... ne menjünk el. Itt nagyobb bizonytalanságot látok.
Csupán annyit állítok, hogy esetleg nem tuti, hogy minden rendben van, mert valószínű az adataidból élnek, ami egy kvázi Bank esetén nekem nagyon nem fér bele, pláne az, hogy milyen irányultsága lehet a dolgoknak.

[off]
ok, én speciel a unicredithez vagyok kötve még pár hónapra, de ekkora egy fostalicska gány szarhalmazt komolyan mondom.. ..számolom a napokat :D ..
[/off]

Ez egy ugyanolyan (jellegű) cég mint egy spotify,netflix etc ami befektetőkből él és lovagolja a hype-ot.
Vannak azért bevételei, de szüksége van a folyamatos növekedésre.. szerencsére a meglevő bankok olyanok amilyenek és ez segíti őket :)..
Örülni kell neki amíg van és lehet ésszel használni :).

"Az említett cégek gyűjtik rólad az adatokat, amit eladnak"
a nagyobb bankok is ugyanúgy értékesítik ezeket a begyűjtött adatokat. a távközlési cégek is!

(pl böngészési adataidat: mobilnetnél hozzáadnak egy saját http header-t amivel egyértelműsítik, hogy Te vagy Te)

A legtöbb helyen ahol sok ügyfél van, hasznot húznak ebből is. Persze anonimizálva prünty-prünty. Aztán előbb-utóbb kiderül, hogy mégis simán néhány adatforrásból ismét összerakható, hogy ki kicsoda :D.

"Legutóbb a kezelési költség nélküli részvényvásárlási lehetőség érkezett meg,"

Erről tudna valaki részletesebben írni?

Ezek szerint biztosítanak értékpapír számlát is?
Milyen díja van?
Milyen tőzsdén jegyzet részvényeket (tudnak real-time adatokat / könyvet biztosítani?), állampapírokokat, alapok közül lehet vásárolni?
Milyen árfolyamon történik a Forint átváltás?
Adóigazolásokat tudnak biztosítani?

(A tranzakciónak biztosan van kezelési költsége, ha nem is ő miattuk, a tőzsdei kereskedés miatt.)

Kapsz egy debit kártyát, igen prepaid-nek is hívhatjuk. Sokan használják úgy, hogy feltöltenek rá valamenyit a vásárlás előtt és elköltik. Nem az a jellemző, hogy sokan parkoltatják rajta a pénzt. Ezért nagyon használni se tudják. Jellemzően egy bank a lekötött betéteket tudja forgatni, nem a szabad tőkét.

A vault-ban lévő tőke egy részét esetleg forgathatják de az nem lehet jelentős összeg és főleg valószínűleg nem nő mint a rakéta. Meg hát a Revolut jelenleg még veszteséges bár a bevételek szépen nőnek, plusz ki tudja milyen nyomás hatására szivatják is hogy márpedig pénzt mosnak rajta keresztül (erroneously flagging legitimate transactions as fraudulent and frustrating its customers in the process.). Szóval egyelőre sok pénzt nem érdemes Revoluton tárolni, csak amennyi kell a nyaraláshoz/vásárláshoz. :) Arra jó a Revolut meg a PSD2 hogy ezek együttesen a hagyományos bankokat frankón kirugdosta a komfortzónájukból, kb.úgy hogy a fal adja a másikat.

Pl. Angliában minden bank ingyenes. De a magyar bankszámlám is ingyenes.

Amikor Magyarországon megkérdeztük a Citi üzletkötőjét, aki a cégnél mindenkit megpróbált rábeszélni a hitelkártya számlanyitásra, hogy hogyan mehet ez ingyenesen, akkor simán megmondta, hogy a tranzakciós költségekből van bevételük.

Azok a bankok, ahol a folyószámla ingyenes, ott meg a náluk parkolt pénzekből lesznek a másoknak adott hitelek. A hitelekért elkérnek 3% kamatot, nekem meg nem fizetnek 0,25%-nál többet. A különbözet az ő hasznuk.

Amúgy a Revolut nem ingyenes, ha pl. egy bármilyen angol bankhoz vagy a magyar bankomhoz hasonlítom.

A Revolut a bankkártyámat kb. 5 fontért küldte el. Minden bank a debit kártyát ingyen postázza (a magyar bank az angliai címemre küldi ingyen).
A Revolut az ATM kp felvételért levon 2 százalékot. Pl. legutóbb felvettem 85 ezer forintot, rátettek 1073 forint 97 fillér költséget.
Az appban le is írják: az ATM felvétel baromi drága nekik, (ATM withdrawals are incredibly expensive for us as a business...)
Havi 200 font értékben vehetek ATM-ből fel pénzt igyen. Összehasonlításképp az angol bankok debit kártyájával korlátlanul vehetek fel ingyen pénzt, a magyar bankom kártyájával Magyarországon korlátlanul ingyen, külföldön azt hiszem havi 2 alkalommal.
Emellett a Revolut a valuta váltásért is von százalékot. Én elsősorban arra használom, hogy külföldi költéseket fizessek (bár Magyarországon magyar hitelkártyáról töltöm fel és forintban fizetek vele). Minden külföldi fizetésemkor kapnak a tranzakciós költségből plusz levonnak az átváltásért is valamennyit.
Mondjuk ez nem drága, pont ezért is használom. A legtöbb angol kártya külföldi fizetéskor egy non sterling transaction fee-t rátesz, és az árfolyamok nem túl jók. A magyar hitelkártyám általában elég rossz árfolyamon vált. A Revolut meg kb. a Transferwise szintjén.
Sima átutalásra is jó, pl. az angol bankom a náluk vezetett euro számláról a font számlára úgy vált, hogy kb. 1%-kal kevesebb zsé érkezik meg, mint ha az euro számláról a Revolut euro számlámra utalnék, majd a revoluton belül tenném át a font számlára a zsét. Ez nagyobb összegnél megéri. Kisebb összegnél nem, mert a bankon belüli átutalás ingyenes, a revolut számlára meg a SEPA tranzakcióért valami 11 euro körüli összeget kell fizetnem.

@Breaknet

Köszi, nem ismertem, regisztráltam a linkeddel!
Reklám vagy nem reklám, melót tettél bele, ami ráadásul win-win is!

# RHE, CentOS, NethServer, Fedora 29 (KDE)

Én is köszönöm a linket, hozzáteszem, hogy link nélkül utcáról beesve 4.8 font a standard kártya standard postázása, a 2 napos meg 19 font, és így a link miatt mindkettő ingyen van. Nem sajnálom 3000-et tőled mint mások, mindketten jól jártunk.

---
az élet olyan, mint az ásás - mindig felbukkan néhány gyökér. Ásóval jól rájuk kell b@szni, és haladni tovább - amarillo

Én azt hiszem értem, hogy miért törölték.
Egy szépen felhúzott cég terméke linkkel. Win-win linkkel. Én azt hiszem úgy csináltam volna, hogy itt a honlap, de ezen a linken te is én is kapunk 3ezret. < pont. Ez nem volt leírva és az emberek ezen a nem sunyi hanem kicsit olyan félreérthető módon szerzett előnyön szívják a fogukat.Ők is kirakhatnák amijük van. Akkor is fáradozott volna ennyit ha nem kap érte zsozsót? Mindenesetre nem vitatom a jó szándékot.

Igen, itt elrontottam, megmondom őszintén fel sem merült bennem, hogy problémás az, ha nem írom oda, hogy én is kapok érte 3000 Ft-ot, nemcsak az, aki a linken keresztül regisztrál. Gondoltam, hogy úgyis nyilvánvaló, hogy én is jól járok, hiszen az URL-ben benne volt az "affilate" szó. Meg ha nem nyilvánvaló, akkor sem gondoltam, hogy ezt külön ki kell hangsúlyozni, hiszen ugyanúgy jól jár a regisztráló az információ birtokában és nélküle is.

Tehát hibáztam, de nem tartom indokoltnak, hogy már 3. napja vannak, akik vissza-vissza térnek, és újra meg újra leírják, hogy ez mekkora egy nagy aljas húzás volt (szerintem nem volt). A linkelt Internet Archive-os oldalon látszik, hogy az eredeti cikk nem valamiféle spam volt, hanem tényleges információt közölt, ráadásul a hozzászólások között is egy csomó hasznos dolog összegyűlt.

Szerintem meg teljesen rendben volt amit csináltál, a többi csak gittrágás.

Aki nem akart az nem regisztrált, hasznos infókat írtál fel, és kb az első, vagy a második kommentben kiderült hogy midenki kap 3000 Ft + a regisztráló ingyen bankkártyát, tehát mindenki tudta. Ami nevetséges, hogy nyilvánvaló, hogy Te sem, és senki nem ebből akar meggazdagodni. Ugyan már... Nem hiszem, hogy itt ennek hatására több ezren nekilátnának regisztrálni, az az 5 db regisztráció meg nem tétel, véleményem szerint több idődet vett el az infók összeszedése, és leírása.

És értem, hogy ez nem a reklámok helye, de Te hasznos infókat írtál, sokan nem tudják mi az a Revolut, és ha szigorúan veszem, akkor senkinek semmi köze nincs hozzá, hogy Te a Revoluttól mit kapsz, mert ez csak is rád, és a Revolutra tartozik. A szándékod meg egyértelmű, hogy nem az volt, hogy itt megszedd magad, hanem segíteni akartál annak az 5 embernek, akit ez regisztráció szintjén érdekel. (Ezért nem értem a spam, meg a bújtatott reklám, stb.. álláspontokat.)

Szerk: azt megértem, ha a hup.hu más miatt nem akar itt revolut reklámot, de hagyjuk már ezt a 3000 Ft-ot.

Én olyan meghívó után kaptam 3000 Ft-ot, amit még azelőtt küldtem el az ismerősömnek, mielőtt ezt a 3000-3000 Ft jutalmat kitalálták. Az ismerős csak késöbb regisztrált, amikor ráért ezzel foglalkozni. Tehát a Revolut is úgy áll a kérdéshez, hogy az egyedül az Ő dolga, hogy kinek ad jutalmat az ajánlásért. Itt viszont van egy-két talpig úriember, aki ezt már nem hagyhatja szó nélkül, minősíthetetlen stílusban lecsalóz, stb... Mindegy.

Egyébként én is nagyon szeretem a Revolut-ot, tök jó az egész. Remélem ilyen is marad.

Mondjuk egy bolond szazat csinal alapon jelentettek szerintem. Eddig a HUP eleg jol meg volt vedve az ilyesmitol. Nem szeretnek bujtatott reklamkent olvasni kesobb blogokat es "elmenybeszamolokat" a jovoben. Ez nem konkretan errol a topicrol szol hanem arrol amit elindithat.

Mondjuk ezzel meg kellene varni Trey mester velemenyet is. Elvegre o a gondnok vagy mi :D

Más ezt úgy csinálta, hogy előtte megkérdezte, hogy "nem vagyok biztos benne, de lehetne-e". Eddig azt hiszem egyetlen normálisan közeledőnek sem mondtam, hogy nem.

Azt mondjuk én sem szeretem, ha van egy szabály, annak valaki szántszándékkal nekiáll feszegetni a határait és palimadárnak akar nézni.

A cél pontosan az volt, amit mondasz. Jelentették, nem szeretném, ha az oldal bevonzaná a "ezer forintos kereskedő" embereket, akik piti összegért képesek összebaszni mindent.

Szóval, aki nem biztos benne, az előtte kérdezzen. Ha többeknek is bántja a szemét, akkor sajnálom, de kuka lesz a jövőben is.

Lehet ezt rendesen is csinálni. Mivel ma jó napom van, elhiszem itt, ebben az esetben a jóhiszeműséget.

Jelezném itt, hogy a napokban elég sok dolgom van, nem követek minden csipcsup topikot folyamatosan, ezt is véletlenül találtam meg. Ha valami van, ott a visszajelzés link, lehet egy FYI-t dobni.

--
trey @ gépház

Arra kíváncsi lennék, hogy csak az affiliate link a gond, vagy az egész téma? Előbbivel szerintem a többség egyet ért, de azt nem vágjuk, miért nem volt elég csak a linket kivenni, miért lett a sok komment is kivágva. Ha bármiféle termék reklámszerű említése tilos, akkor pl. ez is spam lenne: https://hup.hu/node/165431 , meg a témák minimum 1-2%-a már csak simán cím alapján is.

Szerintem nincs full monitorozas a HUP-on. Ez nagyon belassitana az oldalt (gyakorlatilag akkor lenne rajta csak tartalom ha Trey eppen raer elolvasni az adott valamit es jovahagyni) ez nem fog megtortenni szerintem :D Szoval marad a jelentgetes.

Mondjuk a topic jelentesekor azert azt illene megvizsgalni ,hogy az egesz menjen e a kukaba vagy csak a problemas commentek keruljenek bezuzasra/moderalasra.

Valoszinu egyszerubb volt torolni az egeszet mint vizsgalodni (en ezert nem jelentettem). Ez van ezt kell szeretni :D

Az a pontos szabály, hogy ha egy témára bejelentés érkezik, akkor azt megvizsgálom, aztán eldöntöm, hogy mi legyen vele. Mivel alapvetően kevés bejelentés érkezik (havi 0 vagy max. 1-2), akkor már elve szemöldök felhúzással kezdem vizsgálni, hiszen az valakinél kiverte a biztosítékot és ez nem gyakori, ahogy írtam.

Egyébként a szabályokat a lap alján találod: moderálási irányelvek, moderálási kérelem linkek

--
trey @ gépház

en azt sem ertem, hogy miert nem csoveskent koldul a 3000 forintjaiert. ja, de, nem mer az emberek szemebe nezni :)

"A hivatalosan 2015-ben elindult brit startupot Nikolay Storonsky, a Credit Suisse és a Lehman Brothers volt kereskedője; Vlad Yatsenko, a Credit Suisse és a Deutsche Bank volt fejlesztője; és Tom Reay, az Expedia és Ocado volt fejlesztője alapította. Indulásukra 3,5 millió dollárnyi tőkét szedtek össze.
"

a teljes merteku megbizhatosag garanciaja

Sok más fintechstartuphoz hasonlóan a Revolut is szenved a profitabilitás hiányától, a Business Insidernek egy fintech befektető egyszerűen csak annyit mondott, hogy a Revolut olyan, mintha "1 dollárt költenél ahhoz, hogy 50 centet keress.


Első teljes évében, 2016-ban 2,3 millió fontos árbevételre 7,1 millió fontos veszteséget jelentett a fintechcég, ebből ráadásul 7,8 milliós kiadást jelentett csak az értékesítés költsége - vagyis az, hogy mennyit fizet a vállalat azoknak a cégeknek, melyek szolgáltatásait árulja és hogy új ügyfeleket szerezzen."

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Nyikoláj amúgy managernek sem utolsó
https://www.wired.co.uk/article/revolut-trade-unions-labour-fintech-pol…

Last spring, CEO Nikolay Storonsky sent an announcement to all staff through the company's Slack messaging service, saying that "any members of staff with performance rating significantly below expectations' will be fired without any negotiation after the review". Firing staff that have failed to meet key performance indicators (KPIs) without looking at the reasons behind that failure...

Zsenikből úgy tűnik ott sincs hiány, csak szakemberekből. :-DDD

- zakósmajom sose fogja megérteni, hogy mi micsoda, neki excelshitben vagy ábrán kell látni, hogy merre van az arra.. a hasznosságuk meg.. hagyjuk :)
- mánágerből találhacc olyat aki korábban esetleg végzett értelmes munkát, meg olyat aki világ életében papírtologató volt. Általában nagyon rövid időn belül kiderül =P.

Belenéztem az applikációba, ami elsőre feltűnt:

- Külföldi banki utalással lehet pénzt rátenni, akinek Forintban képződik jövedelme, annak ez elég költséges lehet.

- A másik opció a kártyás fizetés, nekem az nem teljesen tiszta, hogy ugyan mindenhol Forintban mutatja az egyenleget, de ez nyilván nem Forintszámla.
Fontban van ténylegesen vezetve a számla?
Ha igen, nem lehet EUR alapú számlát kérni?
Brexit előtt nem erőltetném a Font számlát. :)

Ha itthon Visa kártyád van, akkor ez dupla konverzió (HUF > USD > GBP), ha EuroCard akkor is (HUF > EUR > GBP)

Bankkártyás fizetésnél a fentiek miatt nagyjából lehetetlen pontosan megmondani, hogy mekkora költsége lesz az átváltásnak.

- Látok egy Forint egyenleget, az nem teljesen tiszta, hogy árfolyam változás miatt ez folyamatosan változik-e, illetve Forintszámlára utalásnál is azonos árfolyammal számol-e, mint amit egyenlegként látsz.

- Tényleg nem rossz árfolyamokkal számol, nagyjából egy kedvező pénzváltó árfolyamát hozzá, magyar Bankok is adnak ilyen árfolyamot, de ez mennyiségfüggő

- Semmilyen értékpapír számla lehetőséget nem látok benne, nincs tőzsdei kereskedés, megtakarítás, állampapír.. stb.

- Amikor magyar bankszámlára utalsz, akkor az árfolyam átváltáson kívül felszámolnak valami jutalékot?

- Számla nem tudom, fizikailag miben van vezetve, de logikailag forint számla; az egyenleg nem változik.
...de appon belül nyithatsz más devizában is (pl. EUR alapon), aktuális árfolyamon konvertálhatod őket és ők logikailag abban a pénznemben lesznek vezetve, ezek sem változnak.

Nincs dupla konverzió, az app-ban látod a pillanatnyi átváltási rátát, az összeg ebből lesz levonva...
...vagy az adott, egyenlegen lévő devizából...

- Az egyenleg nem változik, csak az átváltási ráta, tehát a konverzió pillanatában érvényes érték.
Nem tudom, utalásnál is azonos árfolyam szerint számol-e, tippem szerint igen...

- Tudomásom szerint értékpapír számla magasabb csomagban van.

- Tudomásom szerint jutalékot nem számolnak magyar bankszámlára utaláskor, de azt írják, hogy a közvetítő banknak lehet díja.

Egy AndreasK nevű Revolut-os arc megválaszolta ezt:

"Your Revolut account can hold a balance in EUR, GBP and USD. The card selects which balance to use in the following order:

The local currency of the merchant/ATM e.g. if you are in the U.K. it will use GBP, your base currency (for a UK resident this would be GBP, if you are within the Eurozone this will be EUR and anywhere else will be USD)."

https://community.revolut.com/t/how-to-set-base-currency/5326/17

Ezek szerint a HUF mögött USD áll, lehet, hogy nem frissíti az egyenleget, de minden Forintban vagy EUR-ban történő fizetés és utalás esetén konverzió van.

Az Eurocard / Mastercard EUR alapú, ha onnan fizetsz be, akkor biztosan dupla konverzió van.

Ha Magyar számlára utalsz, akkor az adott bank dönti el az árfolyamot:

"Beérkező tételek elszámolásai, illetve kimenő átutalások teljesítése

A beérkező átutalások a megbízó által megadott számlaszámon, eredeti értéknappal kerülnek jóváírásra.
Az OTP Bank deviza jóváíráskor külkereskedelmi deviza vételi árfolyamot, kimenő tételek esetén külkereskedelmi deviza eladási árfolyamot alkalmaz.
Az OTP Bank naponta két külkereskedelmi árfolyamot jegyez 12.00-kor, valamint 14.00-kor. Az árfolyamok tételekhez való hozzárendelése a megbízás beérkezésének függvénye."

https://www.otpbank.hu/portal/hu/KNV/Szamlavezetes/CashManagement/Atuta…

Premium sem nyújt értékpapírszámlát.

Összeségében, aki itthon él, Forintban kapja a fizetését és abban is költi el, annak a Revolut egy nagyon kiszámíthatatlan és szerintem drága alternatívája a hazai Forintszámláknak..

Ez két éves válasz, egy hónapja nyitottam, nekem forint az alapegyenleg, van is mögötte angol iban számlaszám. Ezután tudtam új pénznemben számlákat nyitni alá, dollár, euró, font szintén angol számla lett, svájci frank volt egyedül egy credit suisse-es svájci gyűjtőszámla, de épp most nézem, hogy már ez is angol iban lett. Tudok kártyával felölteni rá közvetlenül forintot, ha 3500 forintot fizetek, akkor annyi jelenik meg a számlán, és annyit is vonnak le. Kipróbáltam dollár alapú Mastercard kártyával is, ott sem volt extra költség. Mindket esetben a megfelelo szamlara kerult, konverzio nelkul.

Továbbá az nem igaz, hogy a Mastercard euró alapú. Egyedi megállapodástól is függ, de legtöbb banknál azt láttam, hogy usd terhelést abban küldi, csak a többi devizát váltja euróra.

hm. szerintem ez az aktuális verziója a fenti válasznak (válasz a kérdésre, hogy melyik currencyből fizetsz valahol): https://www.revolut.com/help/exploring-revolut/spending/which-currency-…

Ez alapján meg arra tippelnék, hogy de, ők tartanak Forintot, ha én Forint számlát vezetek náluk: https://www.revolut.com/help/getting-started/exchanging-currencies/what…

Szerintem ez nem így van.

Nekem jelenleg GBP, EUR és HUF számlám van Revolutnál.
Ha a magyar mastercardommal töltök zsét a HUF számlára, annyi érkezik meg, mint amennyit levontak -> nincs átváltási veszteség.
Ha Magyarországon fizetek vagy kp-t veszek fel, annyival változik a számlaegyenlegem, mint amennyit fizettem, vagy amennyi kp-t felvettem + az ATM felvétel 2%-os díja. Szóval biztos nem USD-ről konvertálja éppen.

Magyar számlára nem próbáltam még utalni.

Angol EUR számláról a Revolut szintén angol EUR számlájára belföldi SEPA átutalásként megy az utalás, ennek költsége van. Külföldi EUR számláról is lehetne utalni, azt SWIFT átutalásnak hívja (ami meglepett, mert azt hittem Európában mindenhol mehet a SEPA országok között) A font számlára lehetne ingyen utalni, van helyi számlaszáma, a HUF számlának szintén csak IBAN-ja van, mint az EUR számlának, viszont azt írják, hogy belföldi (UK-n belüli) átutaláshoz nem használható, csak határon át lehet utalni. Nem tudom, miért más a HUF mint az EUR.

Ha revolutrol kuldesz magyar szamlara forintot, akkor forintra annyi erkezik meg, amennyit kuldtel.
Viszont a garantalt ido 5 munkanap.
Ha "turbo transfer" kell, ami 2 munkanapos garantalt ido, akkor 18 Ft-ert csinalhatsz turbo transzfert.

Oszinten szolva nekem a 18 meg mindig a toredeke annak, mint amennyiert az mkb csinalja nekem ugyanezt.

mar vasarlaskent is tudsz forint alapon feltolteni. persze ha utalgatni akarsz.. azt is lehet..
ha forintot vasarolsz akkor a forint zsebedbe kerul az osszeg. parhuzamosan letezhet nalam pl:
usd,gbp,eur,ron(lei),huf van most hasz alatban...
akkor valtogatsz koztuk amikor jol esik(limitek persze csomagfuggoek).
7vegen szamolnak fel plusz a valtasert.

toketes utazgatashoz, mindennapi hasznalathoz...

A váltásoknál van veszteséged, próbáld ki, de elég minimális. eur-nál kb 40-70fillér.
Tök egyszerű ellenőrizni, beállítasz 100euro-t váltásra és az oda-vissza nyillal cserélgetve a Ft-Eurot látod, hogy a két irány között van ennyi különbség mindig. (Persze most hétvégén több, az extra miatt)

Kártyás fizetésnél 1000Ft-ot teszel rá, annyi kerül rá a revolut Ft-os számládra, és annyit von le pont az eredeti számládról, tehát 0Ft a költsége.
Ha Ft-ot töltesz fel, az Ft-ban van vezetve. Minden valutát, amit beállítasz, azt külön vezeti, amilyet töltesz fel, abba a 'zsebbe' teszi. A különböző valutás számláid között váltani csak akkor vált, ha ezt külön kéred, vagy ha annyit fizetsz egyik féle valutából, ami több, mint ami van az adott valutás számládon, akkor egy másikból realtime átváltja a különbözetet. Itt kell figyelni a hétvégékre, mert akkor extra költsége van a váltásoknál.

De mivel abban a pénznemben utalnak, amit te megadsz, így nincs dupla konverzió és pont annyi ft-ot kap meg a cél, amennyit küldesz, ha pedig van virtuális ft-od, akkor még egyszeres konverzió sincs, mert abból vonják le, tehát gyakorlatilag úgy működik, ahogy írtam, de itt részemről lezártam, nem akarlak meggyőzni semmiről.

Mondom, hogy nem abban utalnak, nem tartanak Forintot, nincs Forintszámlájuk.

Ez egy nemzetközi utalás, amit az itthoni bankod Forint vételi árfolyamán vált át és helyez el a Forintszámládon.
Oda utalás és bankkártyás fizetés ugyanez, csak Forint > EUR > USD dupla konverzióval, ami nem a Revolut, hanem a bankod és kártyatársaság árfolyamán megy.

Lényegében van egy USD alapú számlád, aminél feltüntetnek egy Forintra konvertált összeget, aminek lényegében semmi értelme, mert a Revolut határozza meg az árfolyamot.

A szlovákok jól járnak ezzel, mi nagyon szarul.

mondjuk ettől még jó kérdés, hogy a Revolut tart-e Forintot, vagy csak egy ideig futják a rizikóját annak, hogy mindent GBP/EUR/USDben tárolnak, majd ha nagyon borul a világ, akkor csődöt jelentenek :\

de (lásd itt a linkeket) én arra tippelnék, hogy tartanak Forintot.

Magyarorszagi bankok eseten nem tudom, mi a helyzet, de romaniai bankok kozott van olyan, amelyik maskent kezeli a kartyarol torteno topup-ot. Pl. hitelkartyarol valo feltoltes eseten ugy veszi, mintha keszpenzfelvetel lenne, es van kulon tranzakcios dij. Olyan bank is van, amelyik hiaba RON-RON utalasrol van szo, atviszi a RON-USD/EUR-RON utvonalon. Elobbire ismeros hivta fel a figyelmem, igy szerencsere nem jartam meg. Utobbit viszont szemelyesen tapasztaltam a legelso (szerencsere minimum) topup-kor. Persze a bank tagadott, es kente a Revolut-ra, de kb 3 koros panasz utan, vegulis bevallottak, hogy naluk tortent a valtas. Ott is hagytam oket.

Sic Transit Gloria Mundi

Van ennél a Revolut banknál havi minimális forgalomra megkötés?
Például, hogy havonta kell hogy érkezzen rá egy bizonyos összeg?
Természetesen az ingyenes csomag érdekelne. Egyelőre legalábbis amíg csak tesztelném.

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Igen és szerintem addig, meg amíg a Brexit el nem dől valamelyik irányba (kb lehet sejteni melyik irányba), szerintem nem lehet felelősen ajánlani ezt a szolgáltatást, anélkűl, hogy ezekre nagyon felhívnád a figyelmet, mert nagy a rizikófaktor. Nem pedig elbagatelizálni. A hamarosan azt jelenti hogy majd, de még nincs, valamint azt is jelenti, hogy nem lehet tudni, nincs egy fix dátum. Lehet 1 hét de lehet évek is, ha egyáltalán megkapja.
Reménykedjünk, hogy minden probléma elhárúl és egy nagyon jó kis szolgáltatás lesz.

Nem igaz, hogy nincsenek dokumentálva, te valamiért nagyon azt akarod hinni, hogy ez egy rossz szolgáltatás. Világosan le van írva, hogy biztonsági okból nem publikus az algoritmus, amely megállapítja, hogy kinek mennyi a napi feltöltési limit. Ergo nem akarják könnyen kijátszhatóvá tenni a rendszert. Nem csesztetésből van ez a limit az új felhasználóknál, hanem azért, hogy elkerüljék a csalásokat, visszaéléseket. A te érdekedben is van ez.

> De igen, dokumentálva van, valószínűleg nem jól használod a kifejezést.

Kerek egy screenshotot arrol, hogy hol latszik a limit. Termeszetesen a konkret adatokat kitakarhatod, az erdekel, hol tudom megnezni.

> Most 70 ezer a limited

Ezt te honnan tudod? Honnan tudhatom meg en is? Mikor lesz "egy ido utan"? Holnap fel tudnam ra tolteni egyhavi fizetesemet (X>70000 forint)? Egy het mulva? Egy honap mulva? Le tud ujra csokkenni a limit? Mi tortenik, ha az Apple Pay virtualis kartyaszama megvaltozik? Mi tortenik, ha egy teljesen uj kartyaszamrol toltok ra penzt?

szerk: legyszi csak akkor valaszolj, ha tenyleg tudsz ezekre konkret valaszt adni, ez a fluffer szoveg marketing sallang nem erdekel, alapvetoen szeretem a meglepeteseket, de egy penzforgalmi szolgaltatonal inkabb kerulnem oket

ahogy fennt is mondta limit letezesenek _tenye_ doksizva van valahol. a limit _erteke_ viszont nincs leirva, pont azert hogy ne lehessen trukkozni. ha leirnak hogy X Ft a limit, akkor a trukkosok X-1 Ft-ot raknak ra, es ugy csinalnak csunya dolgokat.

ha te egybol nem fel milkat hanem csak 40k-t, aztan majd kis ido mulva ujbol 50k-t, majd kesobb 86k-t tolsz ra, es kozben koltesz is, akkor a limited fel fog emelkedni, es akar par honap mulva de akar par heten belul is. utana akar a fizudat is ra tudod tolteni egyben.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

> viszont nincs leirva, pont azert hogy ne lehessen trukkozni
> akkor a trukkosok X-1 Ft-ot raknak ra, es ugy csinalnak csunya dolgokat.

Pontosan mit is lehet ezzel trukkozni? Igy most csak a legitim userek vannak szopoagon, mert ugyanugy kimaxolom a limitet, csak nem x-1 forinttal, hanem x-5000 < y <= x forinttal. Cserebe viszont negyed oram elmegy a dologra.

Miert ne tolthetnek fel ra fel milkat? Illegalis? Aki fel milkat tolt fel, az terrorista, de aki 10*50000-et az johiszemu allampolgar?

Legyszi ne szorakoztassatok mar.

nemvagy hulyegyerek csak jatszod, dolgoztasd meg az agyad! :D

pl betornek az amazon/wizzair/valve rendszerebe elvisznek sok kartyaszamot. regelnek sok revolutos accountot, majd azt megprobaljak feltolteni a kartyakrol. aztan nehany szazezer sikerul, akkor azt jo lenne egybe latni, elkezdik az accountrol gyujtokbe atcsoportositani a penzt, amit aztan tovabb gyujteni, es a vegen valahogy elkolteni.

vagy mehet a csiki-csuki mas bankokkal: bekuldik a piszkos penzt, majd kikuldik valamelyik masik bankba, aztan ujra be, aztan ujra ki egy harmadik bankba, aztan be-ki-be-ki. nyomozo legyen a talpan aki majd ezt kibogozza

de ha neked ez az egesz macera, akkor ez a termek nem _neked_ valo.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

nemvagy hulyegyerek csak jatszod, dolgoztasd meg az agyad! :D

Hiába lopják el a kártyaszámot, az nem elegendő a revoultos accountra pénz feltöltéshez.

Amúgy ha néhány százezer esetben sikerül feltölteni, de csak 85 ezer forintot, akkor most valahogy kibasztunk a tolvajjal? Így is lett pár milliója. A kártyatulajdonosokat meg majd kártalanítja a bankja, ugyanúgy, mintha nem revolut használatával, hanem máshol éltek volna vissza a lopott kártyaadatokkal.

Igazad van, így van, ahogy írtad. Az EU ezért is rendelt el szigorítást a Revolutnak, pl. tavaly óta van az, hogy gyanús accountál/feltöltésnél (pl. hitelkártyáról nagy összeg, pontatlan személyes adat stb.) első alkalommal kér egy bankszámlaszám kivonatot. Ezt nem a Revolut találta ki.

" es akar par honap mulva de akar par heten belul is. utana akar a fizudat is ra tudod tolteni egyben"

Hat ez nagyon megnyugtato :D Kicsit hasonlit az alabbi kitalalt szituaciora:

Legkozelebb ha jegyet veszek amerikaba egy repulore egy uj legitarsasagnal lehet ,hogy le kell szallnom par helyen aztan akar egy honap mulva akar atszallas nelkul is eljuthatok New Yorkba? Mindez az en erdekemben mert lehet hogy terror pista vagyok? Esetleg elotte parszor el kell repulnom azert meg Becsbe? Szuper, melyik legitarsasag ez mert szeretnem nagyon kiprobalni?

Ha mar ujra ennyire tema lett a Revulot: nem tudom, meg tart-e a dolog, de tavaly, ha a regisztracio utan meg vartal par hetet a kartya rendelesevel, felajanlottak, hogy elkuldik ingyen.

Sic Transit Gloria Mundi

Most épp a fizikai kártyát is ingyen adja. Bár gyanús hogy az ingyen = erre használja fel a 3eFt-ot,mert én mint meghívó instant megkaptam, az igénylő meg semmit.
Azért adjunk nekik pár napot, hátha

Szerk: jahhaaaa, majd akkor kapja meg ha először fizet az új fizikai kártyával. Mintha eddig ez nem lett volna ideírva, de lehet én vagyok vak

Félig off:

Az aláírásokban lévő ajánlólinkekkel kapcsolatban megszólítva érzem magam, úgyhogy jelzem, tanultam az esetből, és töröltem a linkeket.

- - -

Asszem' a bankolás azon kevés dologok közé tartozik, amiért inkább fizetek, mint hogy később ráfizessek!

--
trey @ gépház

Sokan nem bankként tekintenek a Revolutra, hanem banking szolgáltatásért, és egyébként igazuk is van. Ez egy nagyon jó kiegészítő szolgáltatás, amivel sok esetben pénzt tudsz spórolni. Pl. átutalásokat én már csak Revolutról kezdeményezek, és valutát is csak Revolutban váltok. Elég szép pénzeket spórolok így.

> Elég szép pénzeket spórolok így.

mennyit? csak ugy hozzavetolegesen

teljesen off, de errol jut eszembe, amikor egy penzugyi tanacsado megtalalt, hogy szamlat kene valtani, mert ott 30 (!) forinttal olcsobb lesz havonta valami. mondom ha elmegyek szerzodest kotni, akkor a parkolojegyem elore elviszi tobb ev megtakaritasat. nem ertette, mi a baj.

Leírnád, hogy pontosan hogyan működik ez az egész? Onnan, hogy valakinek nincs Revolut-ja, hogy hogyan kerül a forint számlájáról euróban a Revolut-hoz a pénz (vagy ha nem így, akkor hogyan), ezeknek milyen költségei vannak? Hol lehet reklamálni, milyen sikerrel, ha gond van?

Ha már elhangzott, linkek is elegendőek.

--
trey @ gépház

- nyitsz egy számlát telefonról
- kártyával fizetve töltesz rá pénzt
- (elméletileg van egy IBAN számod is, és utalhatod is, ha akarod)
- ha Forintban akarsz tölteni, Forintban töltesz

eddig, az utalást leszámítva minden ingyé' van.

- appon belül váltasz, erről ezt mondják ők: https://www.revolut.com/help/getting-started/exchanging-currencies/what…

reklamálni hál' égnek nekem még nem kellett, de a minimum összegen kívül nem is töltöttem rá többet.

3500 Forint ment rá (ez a minimum, amit kérnek), egy EUR róla a MÁKba, leginkább csak teszt jelleggel (valamikor 1-2 nappal a háromezretadós akció előtt regisztráltam).

Néhány napja felajánlották, hogy ingyen kipostázzák a fiikai bankkártyát, külföldön fizetni vele jó lesz az, ha már ingyen van, küldjék ki.
Egyébként meg elégedett OTP ügyfél vagyok, ott van rendes desktop webbank is, meg fiók, ahova bemehetek verni az asztalt.

Az alábbiakban csak a Revolut szempontjából írok költségeket. Pl. ha a bankod egy átutalásért díjat számít fel, de a Revolut nem, akkor azt ingyenesnek veszem és nem írom oda.
Minden, ahová nem írok díjat az ingyenes.

0, Revolut appot letöltöd
0, regisztrálsz
0, kérnek pár dolgot azonosításhoz (ha jól emlékszem, nekem személyi és jogsi kellett, gondolom Magyarországon személyi és lakcímkártyát kérhetnek). Ezeket lefotózod, elektronikusan megkapják, megnézik, jóváhagyják.
1, nyitsz a Revolut appban egy forint számlát
2, mergendeled a bankkártyát, aminek normál esetben van egy kiszállítási díja. Ez Angliában 5 font volt. Ahogy itt olvastam, néha van olyan promóció, hogy nem kell kiszállítási díjat fizetni.
3, fogsz egy magyar hitel vagy debit kártyát, feltöltesz pénzt a revolut appon belül a forint számlán állva pénzt. Minimum 3500 vagy 3600 forintot lehet feltölteni. Van a feltöltésnek valami ismeretlen korlátja, amit valami ismeretlen algoritmus alapján a rendszer szabályoz. Nekem az ilyen 10-20 ezer forintos feltöltések mentek, aztán 3. vagy 4. feltöltésem 100 ezer forint körl lett volna, az nem ment. Valami 85-86 ezer forint körüli összeget sikerült feltöltenem. Az összeget próbálgatással lehet kitalálni. Ez ingyenes.
3 bis, ha a limitnél több pénzre lenne szükség, akkor lehet utalni is IBAN megadásával. Erre azt mondták, hogy 2-3 nap, amíg a számlán megjelenik a pénz. Ez ingyenes.
4, elmész külföldre és kártyával fizetsz, vagy online kártyaadatok megadásával fizetsz. A terminálon vagy a weboldalon a pénznem euro. (mint közismert, POS terminálon mindig az ország pénznemét kell választani, akkor is, ha felajánlja mondjuk a forintot). Az appban ez úgy jelenik meg, hogy van egy tranzakció a forint számládon, levontak valamennyi pénzt, és mellette szerepel, hogy euroban mennyi volt ez. Az átváltáshoz használt árfolyam elég jó, majdnem olyan jó, mint a Transferwise árfolyama. Az átváltásnak lehet költsége. Minden hónapban van egy ingyenes átváltási keret (nekem ez 5000 font), és ha ezt elérted, akkor az átváltásért 0,5% költséget számolnak fel.

alternatív útvonal:
4, nyitsz a revolut appban egy euro számlát
5, az appon belül kiválasztod a pénz átváltása opciót, és a forint számládon levő pénzből valamennyit euróvá konvertálsz. Ennek ugyanaz a költsége, mint amit feljebb a 4-es pontban írtam.
6, a kártyával fizetsz euroban és a tranzakció során nincs konverzió, az euro számládat terheli. Ennek nincs külön költsége.

Legnagyobb összeg, amit tettem rá (egy összegben), 10 000 euro. Ennél persze többet tettem rá, ez csak egy tranzakció volt, volt mellette több kisebb (10-20-40-86 ezer forint, amit írtam feljebb, meg még pár).

Költeni kártyával a legnagyobb összeg: 66,48 euro
kp felvétel legnagyobb összeg (kp felvételnek 2% díja van egy nevetségesen alacsony ingyenes keret elérése után): 246,48 font
átutalás revolut számláról legnagyobb összeg: 9116,23 font

Ne azt nezd, hogy mi van a hirdetmenyben, hanem, hogy konkret tranzakcio utan milyen arfolyammal tortenik az elszamolas.

Kedvencem, amikor vasarlaskor jon az ertesito sms a kozeparfolyam alapjan szamolt forint osszeggel, majd masnap amikor lekonyvelik (csendben), akkor mar teljesen mas szamokkal dolgoznak (aznap reggeli eladasi).

A jelenleg ervenyben levo jegyzett arfolyamot nezem. Mindket oldalon. A holnapit nem tudom nezni, ugyhogy kenytelen leszek a maival megelegedni. :)

> Kedvencem, amikor vasarlaskor jon az ertesito sms a kozeparfolyam alapjan szamolt forint osszeggel

En ha euroban koltok, euro van az SMS-ben is. Mashol forint van? Miert?

Erstenel forintban jott az ertesites konkretan. Hogy miert, arra talan ok tudnanak valaszolni.

Bankot valasztani amugy tenyleg tudni kell, az erstet en a dijmentes szamlavezetes/utalas/hitelkartya miatt tartom (eredetileg citi volt - az ugyfelek atadasa ota egyelore megtartottam), netes vasarlasra nyilvan nem ezt hasznalom, de kivancsi voltam, es osszehasonlitaskepp kiprobaltam, hogy maskor ne kelljen. :)

Nem Paypallal fizettel veletlenul?

Nem lett volna szabad forint ertesitest kapnod, hiszen a terhelesnek kellene ott szerepelnie. Az Erste credit cardjanal legalabbis (de gondolom az Erste mas termeke eseteben is) az eredeti valutaban erkezett terhelesrol tajekoztat. Forintra majd csak akkor fog konvertalodni, amikor befut a tenyleges terheles (ez lehet orakkal, napokkal de akar hetekkel/honapokkal kesobb is). Itt pl. amerikai pubban tortent tip adas eseten olyan is elofordulhat, hogy $56.90-rol kapod az SMS-t (ennyi szerepel a blokkon), viszont rairtad a blokkra, hogy adsz nekik $3.10 tipet, igy amikor a tenyleges terheles befut, mar a tippel megnovelt osszeget terheli be (mindezt ugy, hogy a kartyak nem adod vissza, amikor a tippet rairod a blokkra).

> Ne azt nezd, hogy mi van a hirdetmenyben, hanem, hogy konkret tranzakcio utan milyen arfolyammal tortenik az elszamolas.
Én két hete fizettem kb. egyszerre ezzel is, azzal is, 4 Forint volt a különbség a kettő között.

szerk.: tegnap a spotify terhelt 2,49 EURt, 819 Ft lett belőle. Ez, ha jól nézem, összesen 3 Ft eltérés ahhoz képest, mintha a Revolut váltotta volna középárfolyamon tegnap.

Saját tesztem a következőket hozta, néhány másodperc különbséggel elvégezve ugyanazt a vásárlást:

* június 1-jén (ez hétvége) $1.69
- Google szerint: 491.707885 Ft
- Revolut: 496.97 Ft
- Curve: 494.12 Ft
- OTP SMS-ben: 498 Ft
- OTP Ténylegesen: 499 Ft

* június 3-án $1.94
- Google szerint: 563.625799 Ft
- Revolut: 563.63 Ft
- Curve: 563.99 Ft
- OTP Ténylegesen: 571 Ft

* június 4-én $1.56
- Google szerint: 447.88975 Ft
- Revolut: 448.54 Ft
- Curve: 448.17 Ft
- OTP SMS-ben: 448 Ft
- OTP Ténylegesen: 457 Ft

Arra van esély, hogy EUR-nál kisebb a különbség, mert nem kell a hazai banknak kétszer váltani a valutát...
...viszont OTP-nél több munkanap, mire látom a valós összeget...

Nem az OTP kesik. A terheles tortenik ennyivel kesobb. Itthon is belefuthatsz olyanba, hogy a kartyas terheles akar 1 hetet is kesik. Januarban volt olyan uditovasarlasom egy istenhatamogotti szigeten, ahol csak marciusban jelent meg a tenyleges terheles. Beszeltem veluk, evente par alkalommal tartanak csak elszamolast. Ez normalis.

Revolutnál egyébként írja is, hogy, ha a kereskedő nem igényli az összeget x (talán 14?) napon belül, akkor automatikusan visszakerül a számlára...
...viszont náluk nem változik ettől az összeg, marad a vásárláskor érvényes árfolyam.

Curve nem írja, de náluk sem változik fizetést követően az árfolyam, viszont át tudod terhelni másik számlára 14 napon belül (...)

OTP-nel sem valtozik. A tranzakcio "commitjakor" megy vegbe a folyamat. Addig az OTP zarolva tart egy becsult osszeget (azt az osszeget, amit az online hitelesitesi folyamatkor megkapott, majd atkonvertalt forintra), de amikor tole EUR-t kernek, o akkor fogja feled tovabbitanyi az igenyt es vasarol EUR-t az adott napi arfolyamon. Tehat nem az ar valtozik. Ez belfoldi kartyaforgalomnal is igy van, csak mivel a szamlat forintban vezetik ezert nem veszed eszre ennyire latvanyosan.

A végösszeg változik a korábbi tájékoztatáshoz képest, mivel a fentiek alapján nem vásárláskori árfolyammal könyvelik, hanem a tényleges terhelés pillanatában*.
(Erre vonatkozott a változik állítás, tehát az az összeg változik, ami a tájékoztató SMS-ben látható - a naplójukban viszont napokig nem látom a tételt.)

*: Ha jól tudom, valamilyen napi középárfolyamot vesznek alapul.

> A végösszeg változik a korábbi tájékoztatáshoz képest

Melyikhez kepest? Most direkt csinaltam egy euros terhelest, az van az SMS-ben, hogy 5.99 EUR. Ez nem valtozik, ugyanugy 5.99 EUR lesz jovo heten is, meg egy ev mulva is, eppen csak annyi tortenik, hogy a konyveleskori (!) aktualis arfolyamon kerul atvaltasra forintra.

> ...viszont náluk nem változik ettől az összeg, marad a vásárláskor érvényes árfolyam.

Ez egyébként kifejezetten érdekelne, hogy működik a Revolutnál, mert merőben keresztbe megy azzal, ami a bankkártyás tranzakciókkal kapcsolatban megszokott.

Ha ma beterhelnek 20 EUR-t, de holnap csak 14-et könyvel le ebből a kereskedő bankja, a maradék 6 EURral mi lesz? Milyen árfolyamon lesz az váltva? Ha 22-t könyvel le, mert papírra írva adtam tipet? Ilyenkor bizonyos esetekben nekem szarul vált a Revolut, máskor meg futja a kockázatot maga? Vagy? Vagy mindig átvált nekem annyi pénzt adott árfolyamon, amennyit beterheltek, a könyvelésnél meg a maradékot visszaadja EURban, vagy beterheli megint a könyveléskori árdolyamon?

Ugyonigy mukodik. A terheles beerkezesenek tenyleges pillanataban (akar 1-2 nappal kesobb is) tortenik a tenyleges levonas a szamlarol (elotte ok is csak zarolnak). Ha volt az adott pillanatban EUR szamlad, akkor onnan (nyilvan ilyenkor az elozoleg kapott informacio, miszerint megterhelnek 10 EUR ertekben nem valtozik), ha pedig nem volt EUR szamlad, akkor a valutaid sorrendjeben fogja felhasznalni a lehetosegeket (ezt a sorrendet egyebkent tudod allitani).

A gyakorlatban a fizetés (zárolás) pillanatában kapsz egy összeget, ennyi a levonás.
Később (a valódi terhelés pillanatában) ez az összeg nem változik meg.

Legalábbis jelenleg a gyakorlatban így működik, tapasztalati úton vizsgálva, Revolut és Curve esetén is.

Lényegében a Revolut és a TransferWise futja az árfolyam-kockázatot helyetted, de úgy van kialakítva az üzleti modelljük hogy ez ne jelentsen nekik érdemi problémát. Nem csak forintban tárolják a számlák ellenértékét. Arra törekszenek hogy a rendelkezésre álló pénzeszközeik már azelőtt megfelelő pénznemben legyenek hogy az elszámolásra sor kerül. Így az elszámolás pillanatában nem történik valódi konvertálás.

A TransferWise árazását érdemes megnézni, mert ott pl a HUF->EUR és EUR->HUF konvertálás díja nem azonos. Elég jól mutatják az árak hogy melyik irányon mennyi a kockázat és a valós váltási költség a háttérben.

Nem Revolut es nem OTP, hanem Transferwise es Erste, de ugyanez a tapasztalatom: Erste mindig napokkal kesobb konyveli le es minden egyes alkalommal magasabb osszeget von le, mint amit a vasarlaskori SMS-ben forintban(!) elkuldott. Ebbol arra kovetkeztetek, hogy rarak meg valami koltseget, mert nem hiszem el, hogy a szamolatlan alkalommal mindig epp rosszabbodott a forint. Ezzel szemben a Transferwise -latszolag- azonnal konyveli a vegleges forintra konvertalt osszeget es nem is valtoztat rajta kesobb. Ugy tunik benyelik valos konyveleskori +- kulonbsegeket. Ha jol emlekszem csak egyszer volt egy kartyas vasarlasom "pending" naluk.

A transferwisenal ez csak az elmult par evben lett ennyire "sima". Korabban hosszu idok kellettek a valtasok vegbemenetelehez, mert sajat allitasuk szerint, csak akkor tudnak valtani, ha van aki eppen el akar adni vagy venni akar olyan valutat (gondolom ha te eladsz forintot, hogy vegyel GBP-t, akkor neki kell eppen valaki, aki akkor forintot akar venni, igy hazon belul meg tudja oldani a vasarlast-eladast). Igy gondolom most is elofordulhat olyan, hogy pl HUF-rol GBP-re azonnali, de pl egy HUF- ZWL valoszinuleg tovabb tart.

Valami olyasmit olvastam regebben, hogy nap vegen(?) mindenkeppen atvaltjak, nem lebeg hetekig az ellenpar nelkul maradt konverzio. Aztan lehet, hogy megis, en nem futottam bele, GBP utalas es EUR, USD, AUD kartyas vasarlas azonnal ment eddig, igaz csak egy eve hasznalom.

De ebben a szalban nem is ez a lenyeg, hanem hogy -latszolag- azonnal lekonyveli a devizas kartyas vasarlast, vegso (forint) osszeggel. Szerintem erre van piaci igeny (nekem van legalabbis) es remelem ezek a feltorekvo cegek az ilyen es hasonlo hasznos ujitasaikkal raveszik a begyoposodott, gagyi, draga bankokat is a fejlesztesre. (Aztan amelyik bankot/kartyatarsasagot zavarja az arfolyam kitettseg, az majd ad kedvezmenyt az azonnal, online adatszolgaltato kereskedoknek, hogy lehessen tenyleg abban a pillanatban konyvelni.)

> De pont azt mondom, hogy ez nem így működik ma a nemzetközi pénzügyi világban

Melyik mondatomat cafolod?

> és valakinek itt rejtett kockázata van abban, hogy a revolut másképp csinálja.

En orulok, hogy a Transferwise -latszolag- azonnal konyvel es ugy tunik benyeli a par napos arfolyamveszteseget/nyereseget. Szerintem tarsadalmi erdek, hogy mindenki igy csinalja, ugyhogy remelem maguktol atszoknak erre a bankok+kartyas cegek+kartyaelfogado kereskedok.

> Vagy nekem, amit obviously nem szeretek [...]

Tehat akkor -ebbol a szempontbol- jobb a TW/Revolut, mint a "hagyomanyos" bankok

> vagy nekik, ami meg azért zavar, mert...

Tehat akkor megis a bankok jobbak? Nem ertem melyik mellett teszed le a voksod.

> Melyik mondatomat cafolod?

Ezt: "hanem hogy -latszolag- azonnal lekonyveli a devizas kartyas vasarlast, vegso (forint) osszeggel."

> Tehat akkor megis a bankok jobbak? Nem ertem melyik mellett teszed le a voksod.

Egyik mellett sem. Csak nem szeretem a shady megoldásokat. Főleg, ha pénzről van szó. Amikor valami másképp működik, mint kellene neki, és senki nem tudja megmondani, miért. Mert lásd fent, van rengeteg példa, amikor a Revolut nem tudja, hogy mekkora összeg lesz a végén lekönyvelve, és ezek tipikusan utazáskor (amikor devizában fizetek) elő is jönnek: hotel, kocsibérlés, amerikai tipping, etc. Ilyenkor, most engem basz át a revolut, vagy veszteséget termel, és be fog dőlni a pénzemmel?

> Ezt: "hanem hogy -latszolag- azonnal lekonyveli a devizas kartyas vasarlast, vegso (forint) osszeggel."

Felem a TW ezt a latszatot mutatja (altalaban). Reszemrol ezt a kerdest lezartam.

A tovabbiakban nincs koztunk nezetkulonbseg, ha valami nincs leirva rendesen az tenyleg gaz, a Revolut amugy is elmehet a picsaba, hogy csak mobil app van. (Igy aztan nem is vagyok ugyfeluk, nem nyilatkozom a mukodesukrol.) Csak azt nem ertem, mire akarsz kilyukadni.

Eloszor azt irod, hogy "obviously nem szeretek" par napnyi arfolyamkulonbseget kockaztatni (akar plusz, akar minusz iranyba), aztan azt, hogy az a szolgaltato, aki bevallalja helyetted az shady, mert nem szamitasz arra, hogy bevallalja. Szerencsere van a lehetoseged, hogy akar tranzakcionkent valassz a nem szeretem es a shady kozott.

Csak az arfolyamkulonbsegrol beszelek, nincs az a logika, ami szerint a Revolut benyeli, ha amerikai tippingelsz 1000 dolcsit a papirfecnin.

A penzugyi szolgaltatonak az osszecsorgo arfolyam veszteseg es nyereseg(!) egy tetel a koltsegek listajaban (amikor epp negativra jon ki). Mint a banknal a fiokhalozat. Nem ezert fog csodbe menni. A Revolut ha csodbe megy, akkor azert, mert -tudtommal- eddig csak veszteseget maga elott gorgeto, bar dinamikusan novekedo, de a nagy, "megbizhato" bankokhoz kepest meg mindig apro cegrol van szo, aminek par elhibazott lepesen mulik a jovoje. Remelhetoleg senki nem tart naluk olyan osszeget, amit fajna elveszteni.

Ugyanez igaz a tobbi feltorekvo jatekosra is, de azert drukkolok nekik, fingassak csak a bankokat.

Ha belegondolsz egy bank adott országban működik, hiába vannak leány/anya/nővér cégek más országban, azok jogilag külön entitások. Ergo van egy adott pénznem, amely felől erősebb forgalma lesz, mint a többi irányba. Revolut esetén az összes felhasználó ugyanazon entitás alá tartozik, ezért talán kevésbé kiegyenlítetlen. Pl ha egy angol ügyfele Párizsban fizet 11 eurót, egy francia ügyfele Londonban 10 fontot, akkor neki nem kell váltania, mert mindkét összeg ott van az ügyfelek számláján, csak keresztben kell teljesítenie a kifizetéseket. Míg egy francia bank esetén, ha két ügyfél vásárol kétszer 10 fontért, akkor neki 20 fontot szereznie kell a bankközi piacról.

Erről volt egy beszélgetésünk a korábban említett prohardveres revolut topikban, és a konklúzió az volt, hogy a Revolut esetében a terheléskori összeg marad, akkor is, ha a könyvelés napokkal később történik meg (ahogy ez normális).

A belső folyamatokat ugyan nem ismeri kívülálló, de ezt úgy lehet megoldani, hogy ha mondjuk bejön X EUR terhelés a tranzakciókor, akkor a Revolut egyből átváltja HUF-ra, és természetesen ezt vonja le a számláról, vagyis tulajdonképpen bevállalja az árfolyamkockázatot (mindkét irányban). Bár az ő számára nem igazán kockázat, mert a terhelés pillanatában végezte el a konverziót, neki ez X EUR-ba került, amit a könyveléskor megkap.

Gond olyan esetekben lehet, ha a terhelést nem követi könyvelés, vagy nem abban az értékben, ahogy a terhelés volt. De feltételezem, hogy ez annyival kisebb esetszám, hogy ennyi belefér.

Nincs olyan, hogy "normalis", ez market timing. A terheleskori es a konyveleskori konverzio is lehet elonyos a usernek, attol fugg, hogy a ket datum kozott eppen merre mozdult az EURHUF. Terheleskori arfolyamot hasznalni nem jofejseg, mert neha bukik rajta a bank, neha nyer, ugyanugy, mintha konyveleskor valtana.

Nem az előnyösség miatt normális, hanem amiatt, hogy annyiért váltják, amennyi a pillanatnyi, az éppen ismert árfolyam.
Kb. mintha a boltban is a közelítő árakat írnák ki, aztán egy pár nap múlva vonnának még le tőled pénzt, vagy utalnának vissza, mert nekik éppen amikor elszámolják a terméket, akkor többe vagy kevesebbe kerül.
A legtöbb internetes bolt annyiért szállítja a terméket, amennyiért rendelted, nem a csomagoláskori, éppen aktuális árral.

Nem ez volt a kerdes. :)

Az volt (a szerintem irrealis*) allitasod, hogy "vásárláskor hozo[d] meg a döntést hogy azon az áron neke[d] megéri-e". Erre kerdeztem, hogy mikor volt olyan, amikor a spot rate-et megnezted vasarlas elott. Imho hacsak nem milliokat koltesz rendszeresen kulfoldon, vagy nem vagy day trader, akkor kb. nincs az az Isten, hogy valaki a boltban nezegesse az FX rate-eket, es az alapjan dontson, hogy megvegye-e a tetszoleges FMCG cuccot. Persze ha valaki megis, az szuper, de foleg azert, mert akkor feltehetoleg mas teren is tudatos penzugyileg, attol ez meg szerintem nem lesz jo biznisz. :)

Ehhez kepest az, hogy eleve fenntartasz egy osszeget euroban, amit napokkal korabban valtottal at, egesz mast jelent, bar sokkal hihetobb. Itt meg lehet ertelme a market timingnak (tudod, hogy fel ev mulva mondjuk mesz nyaralni, es most olcso az EUR), bar tovabbra is fenntartom, (hacsak nincs valami oriasi esemeny a piacon) hogy nem igazan eri meg foglalkozni vele: ha fel evig parkoltatod a penzt, akkor buksz kb. kockazatmentes 2.5% kamatot.

Én elég rendszeresen el szoktam menni a bank oldalára megnézni a devizaeladási árfolyamot (van rá kalkulátor is), mielőtt rákattintok a vásárlásra. Még ha utána pár forinttal el is fog térni, orientációnak jó lehet. (bár nem engem kérdeztél, az is igaz, azért írom, hogy tudd: van ilyen).

Na meg azért is, hogy tudjam, mi az az összeg, amire legalább fel kell tolnom a CNP limitemet :)

Ez ilyen. Én, amikor Magyarországon éltem, tartottam OTP számlát is és Citi számlát is. Az OTP árfolyama mindig sokkal jobb volt, mint a Citi-é. Kb. ilyen különbségek voltak, mint amit írtatok: OTP-s debit kártyával középárfolyam +2-3 forint, Citi-nél kb. 10.

Később más banknál is találtam jó átváltási árfolyamot.

De aztán Transferwise-t kezdtem használni, az még a jól váltó magyar bankoknál is jobb volt. Plusz a bankból külföldi bankba utalás költsége is elég magas, ezen is lehet spórolni Transferwise-zal, Revoluttal és társaikkal.

És ma egyébként pont a Transferwise volt jobb árfolyamban is és díjban is.

2310 fontból a TW levont 10,33 font költséget (kb. 3740 forint), és a vége 837 204 forint lett.
2310 fontból a Revolut levont 4206,12 forint költséget, és az átváltás vége 836 044 forint lett volna (persze attól is függ, hogy mikor böksz rá a gombra, az árfolyam függvényében a végösszeg a 8358xx és 836 0xx forint sávban billegett.

Ezt hogyan produkaltad? Nekem 1%-on belul marad az arfolyamelteres az OTP Banknal hasznalt MasterCard hitelkartyamhoz de akar a szinten OTP Bankos VISA debitkartyamhoz kepest. Ellenorizve Ausztraliaban, Amerikaban, es Angliaban es Hollandiaban. Az osszehasonlitas a vasarlaskori napon tortent valtassal tortent. Tehat pl hetfon vasaroltam delelott a Revoluttal ugy, hogy a vasarlas elott vegeztem a forintszamlarol torteno kartyas feltoltest majd az atvaltast, eztutan pedig vasaroltam. OTP eseteben pedig egyszeruen az OTP-s Credit vagy Debit kartyat hasznaltam ugyonazon a napon delutan. Itt egyedul annyi kockazata van ugye a dolognak (de ez bankfuggetlen), hogy mikor tortenik a tenyleges terheles, azaz, hogy az elfogado terminalhoz tartozo bankmikor nyujtja be a terhelest az OTP-nek (addig ugye egy becsult osszeggel csak zarolva van a penzed). A valtas is tobb reszletben zajlik, az en kartyaim az OTP elolvashato (itt fontos az elolvashato, mert agyfaxt kapok a Revoluttol, hogy nincs egy mindent leiro es osszefoglalo uzletszabalyzat/hirdetmeny/dijtablazat amibol minden kiderul) uzletszabalyzata ertelmebebn EUR alapunak latszodik olyan helyeken, ahol nem HUF-ban tortenik a terheles, tehat ebben az esetben a VISA illetve a MasterCard valtja az adott valutat EUR-ra (halistennek az o oldalukon is elerheto a tablazat), majd az EUR-t valtja az OTP Forintra a naluk elerheto tablazatban lathato ertek alapjan.

Ami kockazatot erzek a Revolutban az az, hogy kovetni kell az arfolyamokat (nem akarok ezzel foglalkozni). Tehat ha utazas elott "rossz" idoben vasaroltam a valutat, akkor vegig ezzel a rosszal fogok fizetni. OTP eseteben pedig mindig az "aktualis" (tenyleges terheleskor aktualis) arfolyammal koltekezek. Egyebkent azt lattam, hogy amikor beerkezett az OTP-hez a tenyleges terheles es megjelent a szamlakivonaton, akkor ~1% korul volt az elteres az aznapi Revolut valtasi dijhoz kepest.

Ez egy sima netes vasarlas volt erstes hitelkartyaval, direkt tesztkent, iden marciusban.
Amugy nem kell kovetni az arfolyamot, nem kell valtanod. Ha nincs olyan penznemben szamlad (vagy nincs rajta penz), amiben fizetnel, akkor onnan volt penzt felhasznalni, ahol van, es a pillanatnyi arfolyamon valtja.

Igen a pillanatnyit hasonlitottam ossze, vasarolva itt is es ott is. Igy jott ki az 1% vagy kevesebb elteres, ezt tobb orszagban, tobbszor kiprobaltam. Ezert jutottam arra, hogy csak ugy van ertelme hasznalni, ha figyelem aktivan az arfolyamot, amikor ugy erzem, hogy eros a forint es gyenge a cel valuta, akkor vegzek valtast (ez ugye lehet a nyaralas elotti honapokban kb barmikor), majd az igy szerzett valutat hasznalom fel az ottletem alatt.

Milyen kezelesi koltseg? Kartyas vasarlasnal semmilyen kezelesi koltseg nincs. Minden szamertek megfelel a hirdetmeny alapjan jelolt tablazatok szerinti oszlopnak. EUR-HUF az OTP tablazata szerint, barmi mas - EUR pedig a MasterCard illetve a VISA tablazata szerint. Ha megtortent a tenyleges terheles, a tablazatok alapjan visszaellenorizve mindig minden szam stimmelt.

Plusz azzal, hogy az adott ország pénznemében ajánlja fel magát a kártya, nem szopat be azzal az eladó hogy kérdés nélkül rendességből forintban vonja le, amikor is az ő bankja vált, ott már szívtam be 5%-ot.
A legnagyobb durranás a dupla váltás elkerülése nem-eu ország esetén, valamint a külföldön is ingyenes készpénz felvétel, amennyi kell, az belefér a limitbe és nem kell itthon pénzváltót keresnem, akinél utólag derül ki, hogy az árfolyam mellett kezelési költséget is számol ha nem váltok legalább 50-500e Ft-ot (helye válogatja)
Ráadásul tök jó kimutatást ad, egyre gyakrabban itthon is használom. Hitelkártyáról egy kattintással töltöm, ezért egyszerre általában csak max 100 van rajta, annyira gyors a feltöltés hogy még a pénztáros előtt állva is megoldható, észre sem veszik.
Személy szerint maximálisan meg vagyok elégedve. Azért még en is gyanakodva nézem (lásd hogy kezeli a munkavállalóit, tulajdonosi kör, banki garancia, brexit terv stb), azaz a fizumat nem terelném rá.

Amit emlitessz problema Revolut eseten is fennall, talalkoztam is vele Hollandiaban egy etteremben. Meg forum is van rola: link. Ha nem figyelsz, a BIN alapjan a Revolut kartyadat is terhelhetik nativ deviza helyett fontban (mint ahogyan jartam en is es mas is, mert ugye a BIN alapjan britt a kartya), pont ugy, ahogy a britt debit kartyamnal is figyelnem kell, ha pl. az Auchanban hasznalom Magyarorszagon, mert az Auchan terminal felkinalja a fontot, csapnivalo arfolyamon. Tehat ez fuggetlen a Revoluttol, HEBC-tol, Monzotol, OTP-tol.

KP-t legalabb 2 eve nem vettem mar fel sem kulfoldon sem itthon, lovesem nincs mennyibe kerulne a KP felvet kulfoldon az OTP debit kartyammal, mint ahogyan azt sem tudom, hogy mennyibe fajna a Monzo debitemmel pl. Magyarorszagon.

Szerk: van revolutom, hasznalom is, csak nem vagyok tole hasraesve, mert azon tul, hogy bankkartyakent tarol tobb devizat, mas elonyet nem latom.

> KP-t legalabb 2 eve nem vettem mar fel sem kulfoldon sem itthon,

Szerencsés vagy, mi most jöttünk meg egy 10 napos hegyi tűráról, ahol az utolsó előtti napra a teljes társaság KP-készlete kifogyott, mert a várakozással ellentétben alig volt hely, ahol elfogadták a kártyát. Tudom, világvége (Tyrolia).

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

[semi-off]
2019.08.19, 14:08:
CIB, EUR szamla, CIB automata forintlevetel -> 319.88
Revolut, EUR,ua. CIB automata forintlevetel -> 324.62
...

2019.10.21, 18:35, Wizzair online csomagvasarlas, EUR alapu revolut:
Wizz HUF fizetendo 16750Ft -> feluleten EUR fizetes 54.66EUR -> 306.44HUF/EUR
Wizz HUF fizetendo 16750Ft -> feluleten HUF fizetes 50.81EUR -> 329.66HUF/EUR
...

Úton útfélen látom ezt a kártyát, most meg is néztem gyorsan.
Ez ha jól értem egy angliai bank. Biztos jó az, hogy nem EU tagra pénzt bízik az ember?

Es azon tul, hogy informatikuskent elolvasod az url-t is, honnan is veszed, hogy ugyanez nincs kint a weboldalukon?

Amugy ha csak siman revolut.com -ot irok a bongeszobe, az oldal aljan en latom ezt a szoveget:
"Revolut Ltd is a company registered in England and Wales (No. 08804411). Revolut Ltd is authorised by the Financial Conduct Authority under the Electronic Money Regulations 2011, Firm Reference 900562."

Cserebe megnyitottam a bongeszomben az otp.hu-t. Sehol az egesz oldalon, meg csak hasonlot sem latok.
(gyk.) sarcasm: Akkor az otp most nem bank?

(Nyilvan, valoszinuleg celiranyosan keresve az mnb honlapjan megtalalnam a hasonlo regisztracios szamat az otp-nek is. De remelem azert evvel sikerult megertetnem veled, miert is hibas az ervelesed.)

"Despite being granted with a licence, this does not automatically turn us into a bank right away."

"Your money will be protected" [...] "any funds you deposit will be protected up to €100,000 under the European Deposit Insurance Scheme (EDIS). It's worth pointing out that this scheme is not currently in place"

Azaz a blogbejegyzés arról szól, hogy *készülnek* bankként funkcionálni, majd egyszer a jövőben.

A regisztráció végén megadtam az appnak, hogy hozzáférhessen a Google névjegyeimhez. Így megjeleníti, hogy mely ismerőseimnek van már regisztrációja.
Meglepődtem, hogy milyen sok ismerősöm használja már ezt a szolgáltatást. És főleg olyanok, akikről eddig is feltételeztem, hogy értenek a pénzügyekhez.

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Egyelőre vége a 3000 Ft-os promó akciónak, lejárt a kódom.

( Van 5600 Ft-os Monese, PM-ben szívesen küldök :-) )

Most nektek is többet kínálnak a reklámozásért?

Nekem 8 font volt augusztusban, ami akkor kb. 3000 forintot ért, most meg 10 font az ajánlat, ami most majdnem 3700 forint.

Bár lehet, hogy már megelőlegezték a font rohamos értékvesztését :-D

Vagy a dollárhoz mérik, nem a forinthoz, és ami augusztusban 8 font volt dollárban, az most talán 10 :-(

(Ez kurvára mellékszál, de mi a baj a fapados Digivel? Nekem eddig minden problémámat megoldották másnapra - és hibából se volt túl sok az elmúlt kb 8-10 évben. TV-szolgáltatóként szerintem minimum 15 év)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

1. Élő support érhető el 0-24-ben, csak be kell írni, hogy élő emberrel szeretne beszélni.
2. A zárolás tudatos használattal elkerülhető.
3. Zárolás alatt is tudod használni a kártyádat, a levélírónak simán nem volt feltöltve, vagy egyébként sem fogadott volna el az étterem prepaid debit kártyát.
4. A biztosítást nem a Revolut nyújtja, ő csak viszonteladó.

Nezd, tipikusan nem akkor van baj, amikor az irodai kolaautomatanal blokkolodik a kartya, es a kenyelmes legkondis irodabol kell chatelni a supporttal, hanem hogy nincs egy telibevert telefonszam, amit a sivatag kozepen levo egyetlen darab telefonfulkebol fel tudnal hivni. Es ez baromi nagy problema, mert amikor az Istan hata mogott (egy igazi) sivatagban a 100 km-en beluli egyetlen ATM benyelte a kartyat, akkor az OTP-nel van kit felhivni, hogy ugyan utaljanak mar egy kis zsozsot erre es erre a bankszamlaszamra, lehetoleg kurvagyorsan.

Es lehet mondani, hogy "dehat 1%-kal olcsobb az FX valtas mint mashol!!1", ha _nem_fersz_hozza_a_penzedhez_. Ennel egyszerubben mar nem tudom elmagyarazni, hogy mi a baj az ismeretlen limitekkel, nem letezo call centerrel, stb.

(Tudom, minek ment oda.)

Igen, ez probléma. Egy tény: a Revolutot nem érdemes kizárólagos fizetési lehetőségnek használni. Vagyis ha mondjuk Revolut kártyával mész nyaralni, legyen nálad egy másik kártya is, ami lehet, hogy költségesebb, de biztosabb a háttere/supportja. Bonus, ha mondjuk más kártyatársaság kezelésében van (MC ill Visa).

A sivatagban hol akarsz kártyával fizetni? Alap, hogyha olyan helyre mész, ahol kritikus, hogy legyen nálad megfelelő formában pénz, akkor nem csak egy prepaid debit kártyát viszel magaddal, hanem más debit/credit kártyát, a sivatagba meg készpénzt is. Arról nem beszélve, hogyha tudsz fizetni kártyával, akkor internet is van. Ha pedig van internet, akkor chat is van, miért kéne, hogy telefonon beszélj az ügyintézővel? A 0-24-es chat éppen olyan jó. Sokszor próbáltam már, kiváló chates ügyfélszolgálata van a Revolutnak, semmi szükség arra, hogy telefonálni is tudj velük. Persze tudom, hogy itt valószínűleg képbe jön a generációs különbség. Van egyébként telefonos elérhetősége a Revolutnak, azt nem tudom, hogy mire terjed ki, kártyát zárolni biztosan lehet itt: +442033228352

Nem 1%-kal olcsóbb a váltás, hanem 3,5-4%-kal (ERSTE és OTP esetében biztosan).

Valójában nincs mit elmagyaráznod, a Revolut tökéletes eszköz arra, hogy sokkal olcsóbban válts pénzt, az átutalásaidat teljesen ingyen intézd, és külföldön is ingyen vegyél fel pénzt ATM-ből. Plusz ott vannak az extra funkciói, pl. a vault, a költségmegosztás és az appon belüli pénzküldés nálam napi használatú funkciók.

Tény, hogy a Revolut nem mindenkinek való, szerencsére senki nem kötelez rá, hogy használd. Én régóta nagyon jól elvagyok vele, soha, semmilyen problémám nem volt, és már százezreket takarítottam meg a használatával, mellette több millió Ft-ot forgalmaztam rajta keresztül. Nincs az az ember, aki meg tudna arról győzni, hogy a Revolut nem egy jó szolgáltató. Ugyanolyan pampogásnak érzem ezt, mint ami annó az e-személyinél volt (jajjj, elveszik az ujjlenyomatomat). De bármely más technológiai újítást is vehetnénk példának, mindig van egy pampogó csoport, akinek valami nem tetszik.

pam pam pam

Sejtésem szerint a prepaid, ill. debit kártyák nem mennek offline, vagyis mindenképpen kapcsolatban van a szolgáltató a bankrendszerrel.
(Ezért is fordulhat elő, hogy bizonyos kártyákat /vagy akár az összeset/ pillanatnyilag nem fogadnak el nagyobb áruházakban.)

A credit kártyák mennek elvileg offline, de más a hátterük - ezek az ún. hitelkártyák, és ezek okkal dombornyomottak.
Gyakorlatilag nem kell izgulni az intézetnek, hogy későbbi online kapcsolat esetén valóban le is tudja-e emelni róla az összeget.

Bocs, egy kicsit homályos lett... volt olyan, hogy adott hazai bank kártyáját nem fogadta el valamelyik üzletlánc rendszere, de a másik soron sem valaki mástól.

Úgy is jártam, hogy hangosbemondón bemondták x percenként, hogy a bankkártyás fizetés nem működik.

Ilyesmi előfordulhat, az üzletláncot vagy bankot nem akartam megnevezni...

egyetemen sztorizgattak arról, még évekkel ezelőtt, hogy pl. mikor a giro felé ellopták a kábelt a földből, akkor egy napig az egész országban nem volt kártyás fizetés, mert nem volt online kapcsolat... na, kb. ilyen esetekben nem fogadnak el kártyát, ez nem bolt/kártya/egyéb specifikus.

"A credit kártyák mennek elvileg offline, de más a hátterük - ezek az ún. hitelkártyák, és ezek okkal dombornyomottak."

A dombornyomás nem ekvivalens azzal, hogy credit kártya. Debit kártya is létezik dombornyomottban, és elvileg azzal is lehet offline fizetni.

Amúgy ez egy érdekes kérdés, az van a közvélekedésben, hogy egy csomó helyen az a jó, ha dombornyomottad van, mert az tuti mindenhol jó. Nos, ez nem igaz, Németországban és Ausztriában, ahol amúgy is kisebb divatja van a credit kártyáknak, van egy csomó üzletlánc (Aldi talán ilyen), ahol nem fogadnak el Mastercard-ból vagy Visa-ból sem debitet, sem creditet, csak a teljesen elektronikus Maestro vagy Visa Electron-t.

Kartyaelfogadokent szerzodest kotve, vannak eltero konstrukciok, amik kozul valaszthatsz. A konstrukciok meghatarozzak, hogy a sikeres tranzakciohoz milyen es menny adatot kell bekerni. Van lehetoseged arra, hogy pl. csak a kartyaszamot kelljen csak megadni a terheleshez (tehat nem kell se a lejarati datum se a nev se a cvv). Minnel lazabb opciot valasztassz, annal jobban teged terhelnek a visszaelessel elkovetett "lopasok" koltsegei. Viszont minnel kevesebb adatot kersz el, annal valoszinubb, hogy lesznek vasarloid. Minden uzlet egyeni dontese, hogy megvalassza, hany azonosito adatot ker el, valamint ennek fenyeben kikalkulalja, hogy a nehezebb vasarlas miatt, elveszit pl 5-10-30% impulzusvasarolt vagy egyeb embert. Na ez a resz valtozik az EU teruleten a PSD2 bevezetesevel, miszerint card not present esetben kotelezo EU-s kartyarol EU-s cegnek 3DSecure-t alkalmaznia. De mivel ez nem vonatkozik az EU teruleten kivulre, ezert egy arab/kinai/brazil/amerikai vallalkozas, ugyonugy meg fogja tudni terhelni a kartyadat kevesebb adat felhasznalasaval.

A Revolut kártya GPS alapú védelmének bekapcsolásával kivédhető a cvv kód megszerzésével történő visszaélés. Ezt pedig tetszőlegesen tudod ki-be kapcsolgatni az alkalmazásban.
Ha ezt bekapcsolod csak a telefonod közelében működik a kártya! Ilyenről most halottam illetve olvastam először a Revolut alkalmazásban.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A GPS-t is elég bekapcsolni pár perccel a kártyahasználat előtt. Utána meg ki. Igaz valószínűleg kell hozzá mobil internet vagy WiFi is, hogy bezáruljon az ellenőrzési kör.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ezt levezeted, hogy hogyan segít a GPS a CVV megszerzése esetén?

Mikor kell CVV? Akkor, ha nincs ott a kártya. Online, telefon, stb. Ezen hogy segít a GPS?

Szerintem a GPS védelem arra lehet jó, hogy ha valahol klónozzák a kártyámat, pl. leolvassák a mágnescsíkot és egy üres kártyára ráírják ugyanazt, akkor ha klón kártyát próbálják használni POS terminálon vásárlásra, valahol, és meg a GPS szerint másik kontinensen vagyok, akkor ezt kiszűri.

Természetesen ez csak a kártyával végzett fizikai tranzakciókra vonatkozik, az online-ra nem. Így az, hogy a cvv-t megszerzik-e vagy sem, az ellen nem véd, az ugyanis jellemzően az online tranzakciókhoz kell. Viszont az alkalmazásban eleve tiltható/engedélyezhető az online használat.

Hmmm. A fent hivatkozott kartyakrol a tapasztalat az, hogy mennek offline. Neteller is megy offline. Raiff/erste credit is megy, cib normal es uber EUR alapu is megy offline. BOV regi cashlink nem megy, de az uj igen es a debit VISA is megy. OKPay nem megy, de az sok ATM-ben sem ment - mostanaban nem tudom mi a helyzet vele, kiszalltam ebbol.

> 100 km-en beluli egyetlen ATM benyelte a kartyat,

Kb. az elmult 5 kulfoldi uton, mindegyiknel volt legalabb az egyik kartyammal gond. En viszek/unk ilyen utakra legalabb egy backup kartyat.

Egy kartya nem kartya.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

akinek mar volt lockja, milyen papirt kertek jovedelem igazolashoz?
en havonta kapok egy szep nagy papirt rajta csomo szamok, netto/brutto/szja/eho/szabik/stbstb. ezt megertik? hogy ellenorzik hogy az valodi? (kb 10 perc egy hasonlot csinalni wordben). ugyanez bankszamlakivonatrol? nekem nemjon havonta papir a bankbol, akkor netbank screenshotot kell csinalni? egy PS magusnak az kb 15 perc. adobevallast java fosbol ment elektronikusan, arrol screenshot? (szinten hamisithato). ha meg tudjak ellenorizni valahogy (lekerdezik NAVot :D) akkor meg minek a papiros fenykepezes?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ha forintról akarok váltani euróra, akkor miért a HUF->EUR árfolyamot mutatja, miért nem azt, hogy egy euró hány forint?
Azzal nem érek semmit, hogy 0,003 eurót kapok egy forintért. Azzal igen, hogy egy euró 329,9123 forint.

Ha be szeretnék állítani egy automatikus váltást, akkor választhatok, hogy 344, 333 vagy pl 322 forintos árfolyamon szeretnék-e váltani. (0,0029; 0,0030; 0,0031)
Hülyeség.

Jogos, ezt én is utálom, ezért beraktam figyelőt pár árfolyamra és akkor a dashboard normálisan mutatja.

Ma reggeli cib internet kártyán meglepi: a spotify családi csomagom 7,99 eurós összege a könyvelési napon 2699,90Ft, ami akárhogy számolok 337,9—es euró árfolyam. Ugyanekkor a revolut 329,72.

Egy kis segítséget szeretnék kérni tapasztalt Revolut felhasználóktól.
A szeptember utolsó hetét Londonban fogom tölteni.
Ha a Revolut számlámra utalok valamennyi Ft-ot, de nem váltom át Fontra, akkor tudok-e vele Londonban Fontban fizetni?
Ha az OTP-s Forint kártyámat használom külföldön akkor a pillanatnyi árfolyamon és konverziós költségen tudok vele fizetni.

(Angliában azért nem szerencsés OTP-s kártyát használni, mert az OTP-nek nincs Angliában közvetlen bank partnere. Így az angliai fizetést egy holland bankon keresztül oldják meg. Ezért a Fontot átváltja a holland bank Euróra, és azt követeli az OTP-től. Az OTP a Forintot váltja Euróra. Így a dupla váltás dupla konverziós költséggel jár. Pénz felvenni meg pláne nem érdemes OTP-s kártyával Angliában. Ezt néhány éve az OTP ügyfélszolgálat mondta, amikor érdeklődtem erről.)

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

PH! fórum összefoglalójából:

"Melyik pénznemet használja először?
Először mindig a terhelés pénznemében próbálja levonni a kívánt összeget a számládról - ha abból nem áll rendelkezésre megfelelő összeg, akkor az accountod fő devizájában, ami magyarországi regisztráció esetén a forint lesz. Ha abból sem áll rendelkezésre elegendő, akkor abból a pénznemből, amiből a legtöbb van az accountodon. Nem osztja szét a terhelést, több deviza között. Tehát ha van 100$ és 500€a számládon, és érkezik 200$ terhelés, akkor mindet az euró számlára terheli. Hivatalos Revolut leírás: https://www.revolut.com/help/exploring-revolut/spending/which-currency-…"

Nálad a második eset játszik: szóval fogsz tudni vele fontban fizetni, a Revolut átváltja a bankközi árfolyamon. Még akkor is jobban jársz, ha az OTP közvetlen váltana fontra.

Ezek a számok honnét vannak? Tudtommal hétköznap nem középárfolyamon, hanem bankközi árfolyamon vált, és nincs jutalék. Az viszont jogos, hogy ha hétvégén akarod használni a kártyát, akkor válts előre fontot, mert hétvégén számol valamekkora jutalékot (1%) a váltásra. De még azzal is jobban jársz, mint az OTP-vel.

https://www.revolut.com/en-HU/help/getting-started/exchanging-currencie…

Revolut-al jelenleg 369.01HUF-ért tudnék venni 1 GBP-t és 368.54HUF-ért tudnám visszaváltani. A jelenlegi, tőzsdei árfolyam 368.66HUF körül van.

De itt valaki le is tesztelte az árfolyamokat pont OTP-s bankkártyával: https://hup.hu/node/165419#comment-2379239

Érdekesség: a google.hu találata "1 GBP IN HUF"-ra: 362.5HUF, a google.pl 368.68HUF és grafikont is rajzol mellé (meg a .pl BTC-t is tud váltani, a .hu meg nem)

NAGYONOT
De ha jó a Revoluttal, akkor rossz a HUP-on. Trey többször kijelentette az elmúlt években, hogy a HUP NEM a Hungarian Unix Portal rövidítése (és az se tántorítja el ettől a vélekedésétől, hogy nekem van olyan pólóm, amit ő adott, és ez van rajta), hanem ez csak egy név - azaz HUPon a helyes ;-)
/NAGYONOT

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Igen, Revolut kártyával a forintot el tudod költeni a fontos boltban.

2010-ben használtam OTP kártyát Angliában. Lehet, hogy kétszer konvertáltak, de még mindig jobb árfolyamot adott, mint a többi általam használt magyar bank.

Ugyanakkor ha van revolut kártyád, felesleges OTP-t használni. A Revolut az OTP átváltási árfolyamánál jobbat fog használni (mivel az OTP árfolyama jó, ezért ez nem óriási nyereség, de azért valami).
Kp felvételnél arra figyelj, hogy kb. 200 font ingyenes keret felett már pénzt kérnek az ATM használatért.
Nem tudom, hogy az OTP kér-e pénzt külföldi ATM használatáért, ha igen, akkor a Revolut jobb lesz.
Nekem a magyar és az angol bankjaim se kérnek pénzt az ATM használatért, szóval én nem szoktam Revolutról kp-t felvenni. Nos, igazából másról sem :-)

Kártyahasználat esetén lényegtelen, hogy az adott országban van-e partner vagy sem, mert a kártyatranzakciók kezelése és elszámolása a kártyatársaságon keresztül megy (semmi köze a holland bankhoz meg a bankközi fizetéshez).

Viszont a kettős konverzió igaz, mert a Mastercard jellemzően euróban számol el. De nem csak az OTP-vel, hanem az összes magyar bankkal, így ez nem OTP-specifikus eset.

A standard ügyfelek számára is elérhető lett a részvény kereskedés. Fractional shares, szóval akár 1 USD-től is lehet venni. Bár nem vittem végig a regisztrációt (adószámot is kér), de úgy tűnik, hogy a hazai ügyfeleknek is aktiválva van.

Elvileg havi 3 kereskedés ingyenes, azután 1GBP/action.

Átolvastam a feltételeket. Elég furcsa, hogy nem garantálják, hogy ha egy cég fizet osztalékot, az eljut hozzád:
"The payment of dividends by a company is not guaranteed and you may not have the opportunity to exercise any voting rights"

Gondolom ez az ára a töredék részvényeknek.

Vsz. ez azt jelenti, hogy maga az osztalékfizetés nem garantált. Nem a Revolut, hanem az adott részvény kibocsátója dönthet úgy, hogy nem fizet osztalékot a részvény birtokosainak. Vagy mondjuk kevesebbet fizet mint legutóbb. Attól, hogy ma vettél egy osztalékfizető részvényt (pl. Apple), attól még nem biztos, hogy a jövőben is fog osztalékot fizetni (az Apple).

Csak mondom, tegnap este kértem előember segítségét.

Azt mondták, el vannak foglalva és kb. 30 perc lesz.

Végül 3 óra múlva, már éjfél után jött válasz. Persze, mivel ez egy telefon, ami időnként elmegy aludni, és a Revolut app mindig kilép, tehát minden ránézéskor be kell lépni, ez a várakozás elég kényelmetlen volt. Szerencse, hogy nem sürgős segítség kellett, csak információ.

Milyen formában adtátok meg a postal code -ot ?
Nekem pl. 5600 - at nem fogadja el...

Tegnap egy helyen 2x próbálkoztam (paypass, chip & pin), de mind a kétszer elutasította a tranzakciót. TransferWise-os kártya ment paypass-el. Vajon mi lehet a különbség?

Az appban megnézted? Általában írja nekem, hogy mi a gond.

Pl. kétszer próbáltam fizetni, nem ment, másik kártyával fizettem, ment, felkaptam a cuccot, rohantam, elértem a vonatot, aztán a vonaton megnéztem és azt mondta az app, hogy a GPS based security megfogott két fizetési próbálkozást.

Azt nem tudom, miért gondolta az app, hogy a kártya máshol van, mint ahol én (ötleteim vannak azért). Viszont ha nem kellett volna a vonathoz sietni, akkor a telefont elővéve a zsebemből ki tudtam volna kapcsolni a GPS security-t és valószínű tudtam volna fizetni.

Sziasztok, 

Itthoni tapasztalatok alapján mennyi jutalékot kérnek a bankok a Revolut-os kp. felvételnél? 

Érdemes figyelmesen pénzt felvenni, főleg külföldön. POS terminálok (illetve már ATM-ekben is terjed) néha felajánlják, hogy a helyi pénznemben vagy a kártyakibocsátó pénznemében terheljenek. Ha elfogadod, hogy a kártyakibocsátó pénznemében terheljenek, akkor a saját - elég kedvezőtlen - árfolyamukkal váltanak, így ugyan jutalék nincs, de rosszul jársz az árfolyam miatt, pedig a Revolut egyik előnye pont a jó árfolyam.

Köszönöm mindenkinek, már csak azért kell fenntartanom egy itthoni bankkártyát, hogy át tudjam passzolni jutalékmentesen a magyar számlámról.

Mivel értékpapirt is lehet venni vele, elgondolkodtam rajta, hogy itt fektetek be.
Kérdés, hogy mennyire biztonságos, illetve milyen helyi törvények védik? (mint itthon a befektetésvédelmi alap)
Illetve, hogy az öröklést hogy lehet a legegyszerűbben megoldani (ha netán történik velem valami).

A Revolut-os részvény kereskedés arra jó, hogy kipróbáld magad mondjuk pár 100 $ nagyságrendben. Ha komolyabb szándékaid vannak válassz a komolyabb/ ismertebb szolgáltatók közül.

A kérdésed többi része nagyon általános, használd egy kicsit az internetet tájékozódásra. :)

azert olvass korbe a neten a temaban, esetleg nezz be a karosultak csoportba. persze az esetek jo nagy resze user error, meg valszeg a tortenet is ki van szinezve, de akkor is van par meredek eset.

de mint mindent ezt is helyen kell kezelni. anno bitcoint is ugy kellett venni, tudva, hogy az barmikor foldbeallhat es a "befektetes" elveszik. ha van felesleges penzed, akkor tedd bele.

amugy vannak jo dolgai, nekem pl a csoportos fizetes jon be.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

En a helyedben nem tartanek rajta akkora penzt, hogy az orokles egyaltalan kerdes legyen. A Revolut meg mindig masszivan veszteseges, hasznald arra, amire valo (penzvaltas, utazas, etc.), de ne parkoltass rajta penzt.

Alapbol tilos egy helyen tartani a befektetett penzeket, plane ha meg asztalt sem tudsz boritani ha balhe van. Nekem volt mar, hogy kapora jott, hogy be lehetett setalni a N********z utcaba, es addig uvoltozni az ottaniakkal, amig vissza nem kerult a szamlara az eltunt (= nem volt a szamlan, de a szamlatortenetben sem volt benne, hogy hova lett) penz.

Sajnos igen, de arulkodo jelek ott is voltak:

A kibocsátó nem a Quaestor cég, hanem egy direkt erre a célra létrehozott Kft., amelyik továbbadja a kötvényekből befolyt pénzt a csoport tagjainak. Te ezzel a Kft.-vel vagy jogi kapcsolatban. A Kft. saját tőkéje kerekítés után 0,0%-a a teljes forrásnak, vagyis nagyon finoman szólva is nem tűnik túl tőkeerősnek. Ezért fogalmaznak úgy, hogy “az átlagostól eltérő kockázatú”. Mivel a pénzt a Kft. tovább kölcsönzi a Q csoport egyes tagjainak,  akkor nem fog tudni fizetni, ha a Q csoport valamelyik tagja nem fogja törleszteni a Kft.-től felvett hitelét.

A kötvényre sem az OBA, sem a BEVA védelme nem vonatkozik a prospektus szerint.

A Q-nal is baromi sok redflag volt, mint ahogy nekem az is red flag, hogy a Revolut meg egyetlen filler profitot sem termelt ki. (Fixme, ha mar sikerult.)

Ettol meg oda lehet vinni a penzt, ki-ki a maga kockazatturese szerint.

Ezt, ha publikussá is tették, nem várható el egy nem pénzügyi szakembertől, hogy megértse.
Erre lett volna való a felügyeleti szerve.

Revolut-al kapcsolatban azért nem gondolom, hogy kevesebb biztonságot nyújtanának a UK törvényei.
Abban biztosan van igazság, hogy könnyebb hivatalos úton kommunikálni itthoni céggel.

Az https://www.fscs.org.uk/ visszafizeti azokat a pénzeket, amiket tönkrement pénzintézeteknél tartottak az emberek.

Ami elbizonytalanít az az, hogy a Revolut nem bank. Ugyan regisztrált, de valami e-money néven, és simán el tudom képzelni, hogy az ilyen típusú társaságokra nem vonatkozik a védőernyő.

Ugye valamikor korábban azt tweetelték, hogy már hamarosan bank leszünk. Ez még nem történt meg, de ha majd egyszer valóban, onnantól kezdve kb. 80 ezer font értékig a számlán lévő pénzt visszakapod, ha lehúzzák a rolót. De hogy ez mikor lesz? Passz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

FSCS-el kapcsolatban egyértelműen fogalmaz:

"Is my money safe?

Client funds are safeguarded at Barclays/Lloyd's. Your money is not covered by the Financial Services Compensation Scheme. As an authorised institution, Revolut safeguards your funds as per regulatory requirements. In the event of an insolvency of Revolut, you will be able to claim your funds from this segregated account and your claim will be paid above all other creditors.

All your card transactions are processed by the Mastercard, Maestro, or Visa network and are protected by Mastercard, Maestro, or Visa rules accordingly."

Általánosságban nem vonatkozik rájuk a védőernyő, csak arra, amit a "rendes" bankszámlán tárolnak.

Kettő gond lehet: ha valamit nem ott tartanak (ez nyilván jó eséllyel bűncselekmény, de az rajtad nem segít), vagy ha a nyilvántartás nincs meg (ami alapján lehetne tudni, hogy a bankszámlán levő összeg kié is valójában).

OK, de akkor miért írtad azt, hogy az ember keresztet vethet a pénzére?

Vagy azt feltételezted, hogy gondosan ki van dolgozva a nyilvántartás megsemmisítésére a processz csőd esetén?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A Revolut regisztrált az FCA-nál, ami jó pont. Elméletileg követi az előírásokat. (Simán lehete egy olyan angliai cég is, ami nem regisztrált)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nemrég rendeltem egy kártyát. Megjött elég gyorsan, de mire aktiváltam volna, jött egy email, hogy bocs, küldenek egy újabbat, mert a kártyagyártó partnerük elcs...tt valamit.

Nem gond, elrakom emlékbe. Minden esetre jót mosolyogtam...

Én szeretem, meg családon belül, két egyetemista gyerekkel nagyon praktikus tud lenni (mi f*kkért nem lehet az általam ismert magyar bankoknál belső átvezetést csinálni munkaidőn kívül?). Ami némi óvatosságra int így fél év után, az az, hogy kb három hete ÖMV kúton nem tudtam fizetni vele -- kétszer is próbáltam, a revolut kétszer beterhelte az összeget, de az ÖMV rendszere nem hagyta jóvá, a pénzt 24 órán belül visszakaptam --, illetve egy haverom, akinek én ajánlottam, úgy járt, hogy zárolták az init 3500-át, majd cseteltek, ahol arra voltak a leginkább kíváncsiak, hogy nem a New York-i (vagy washingtoni?) magyar konzulátuson dolgozik-e. Tisztázták, hogy nem, aztán rákerestünk a nevére az adott kontextusba, és valóban van a diplomáciai testületben egy vele azonos nevű fazon. Azért ezen elgondolkodtam egy kicsit.

mi f*kkért nem lehet az általam ismert magyar bankoknál belső átvezetést csinálni munkaidőn kívül?

CIB-en belül évtizedek óta (értsd: minimum 15 éve) éjjel-nappal kb. azonnal teljesülnek a bankon belüli átutalások. De mintha a Raiffi is írt volna valami ilyesmi változásról értesítést nemrégiben.

Szerkesztve: 2019. 12. 17., k – 05:35

nemide

Érdekes új fejlemény: január végén két kártyával is próbáltam topupolni a Revolut számlámat, de mindkettő sikertelen volt. A bankokat felhívva mindkettő ugyanazt mondta: a készpénz felvételi limitem alacsonyabb, mint amit próbáltam. Nem értettem, hogy miért készpénz felvét, amikor ugyanaz novemberben még működött.

Na erre most olvasom, hogy nem a bankok unták meg azt, hogy több ezer font megy el a hitelkártyákról amit aztán máshol fel tudok használni, hanem a Revolut változtatott: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/revolut-valtozas-bankkartya-feltoltes-tranzakcio-ugyfeltajekoztatas-hitelkartya-keszpenz.699767.html

Így utólag örülök, hogy sikertelenek voltak a tranzakciók, mert egyébként most fizethetnék kp felvételi díjat is és kamatot is felszámolnának.

Ugyanakkor az eddigi Revolut használatot felül kell vizsgálni, mert eddig pl. azt csináltam, hogy amit költeni akartam egy hónapban, azt áttettem oda, és onnan költöttem el, láttam, hogy hogy állok, mennyi maradt még, mire költöttem mennyit.
Plusz ugye a külföldi pénznemben vásárlások. Meg volt még egy dolog, amit szintén a kényelem miatt úgy csináltam, hogy hitelkártya->Revolut->Bankszámla->Online deposit, Online withdrawal->Bankszámla->hitelkártya.

Innentől  mindenhol a rendes hitelkártyámat fogom direktben használni, cserébe sokkal átláthatatlanabb lesz az egész.

Revolut kártya meg marad pénz nélkül, használatlanul.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha jól követtem az eseményeket, az Ersténél a hitelkártyásokat szívatják, valami olyan indokkal (felettébb érdekes), hogy nem készpénzfelvétel, csak a kamatozást készpénzfelvételként számolják el. Szóval nem minden Erstés top-up problémás, csak a hitelkártyáról top-up.

Semmi trukk nincs ebben. Minden hitelkartya szerzodesben le van irva, hogy mire es milyen feltetelekkel es milyen kedvezmenyekkel ad a bank penzt. Alapvetoen nagyon rosszak a hitelkartyak THM ertekei, viszont megis azert eri meg hasznalni, mert ha a penzert cserebe valamilyen termeket vagy szolgaltatast vasarolsz, akkor az igy elkoltott osszegre X napig kamatmentes hitelt ad a bank, valamint Y szazlek visszateritest. Az X jellemzoen nagyobb, mint az elszamolasi idoszak, tehat ha a fordulonapon visszafizeted (de kerhetsz torlesztest tobb honapra elosztva is) a felhasznalt hitelt, akkor nem kell kamatot fizetni, viszont a visszaterites jar. Ha viszont valamilyen penzugyi vagy penzforgalmi szolgaltatas/termek a vegeredmeny, akkor nincs kedvezmenyes kamatmentes idoszak, tehat azonnal ketyeg a hitel.

Eddig valamilyen oknal fogva, nem penzforgalmi statusszal kerult feltoltesre a revolut szamla. En teldaul tobb mint 1 eve, veletlenul toltottem 1x hitelkartyaroll. Amikor ezt par perccel kesobb eszrevettem, azonnal hivtam a bankot es probaltam chaten informalodni a revolut ugyfelszolgalatan, hogy mi a teendo ilyen esetben. Akkor nem jart erte semmlyen retorzio (gondolok itt pl. szerzodesszeges miatti szerzodesbontasra vagy azonnali kamatra).

Nem értünk egyet. A hitelkártya-szerződésben valóban le van írva, amiket itt tárgyalsz, azonban ha valami készpénzfelvétel, akkor az készpénzfelvétel, ha meg vásárlás, akkor vásárlás. Tehát ha az Erste úgy dönt, hogy ezek után a Revolut által használt MCC (amit nemrégiben változtattak meg) készpénzfelvétel, akkor annak készpénzfelvételként kéne szerepelni a betéti kártya használata esetén is.

De ez még a kisebbik baj. A nagyobbik, hogy a tranzakció engedélyezésekor az engedélyezés a vásárlási limitből történik, az elszámolása mégis készpénzfelvételi lesz, tehát egy Erstés hitelkártya-birtokos hiába tiltja le a hitelkártyáról a készpénzfelvételt (mondjuk 1Ft-os limitet állít be rá), akár véletlenül is tud top-upolni.

a tranzakció engedélyezésekor az engedélyezés a vásárlási limitből történik, az elszámolása mégis készpénzfelvételi lesz

Nekem a kp limitből próbálták levonni a Revolut feltöltés értékét, és pont azért volt sikertelen, mert a kp felvételi limitem jóval kevesebb volt, mint a vásárlásra használható összeg.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Fuggetlenul attol, hogy debit vagy credit a kartya tipusa, a szolgaltato (ahol vasaroltal) MCC kodja ugyanaz, es azt a kulonbozo kartyatipusok eseten is ugyanugy kellene ertelmezni, nem?

Lehet, hogy valami glitch volt Erstenel, es a valtas utan egy ideig az uj MCC-t mashogy ertelmeztek, de azota visszatertek a "normalis" kerekvagasba?

Nem. Én nem az Ersténél vagyok, de másik Revolut fóromban írják Erste számlatulajdonosok, hogy a debitkártyán vásárlás, crediten pedig készpénzfelvétel a Revolut topup.

Megtaláltam azt a bejegyzést, ahol egy ember beidézi, hogy milyen választ kapott az Erstétől:

Tájékoztatjuk, hogy a hitelkártyával végrehajtott tranzakció vásárlás, tekintettel arra, hogy szolgáltatást vásárol. Kizárólag a kamatozás szempontjából tekinti Bankunk készpénzfelvételnek a tranzakciót.
...
Az engedélykérésnél vásárlásként érkezik, ezért a vásárlási limitet ellenőrizzük és a KártyaŐr szolgáltatás során is ez alapján történik az üzenet kiküldése. Az elszámoláA vs készpénzfelvétel/e-money feltöltés típusú tranzakcióként érkezik be. Ez nem egyenlő a készpénzfelvétellel, hanem olyan tranzakció, ahol a kapott „áru, szolgáltatás” azonnal készpénzzé tehető, (pl. pénzváltó, kaszinó) vagy „készpénzt” eredményez a kereskedői oldalon.

Vagyis vásárlás, de kamatozás szempontjából készpénzfelvétel. Mert csak. De csak hitelkártyánál.

Szerintem ez teljesen korrekt válasz, jól leírja, hogy mi a helyzet és miért.

Szomorú, hogy se a Revolut, se a két bankom amikkel beszéltem, nem volt képes ugyanígy egyértelműen leírni, hogy mi a pénisz van.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A válasz annyiban korrekt, hogy leírja, hogy mi van. Viszont nem korrekt, hogy felerészben tekintik vásárlásnak, felerészben nem, és ezzel az ügyfél jár rosszul. Ha nálad a kp. felvételből próbálták levonni, és megfogta a limit, akkor ezek szerint változtattak a limitkezelésen, ez így már elfogadható(bb).

csak az Erste-seket érinti

Feltöltöttem 50 fontot az Amazon co-branded NewDay hitelkártyámról, egy USD fizetéshez.

Rátoltak 3 font kp felvételi díjat és a hó végén 42 penny kamatot.

És korábban írtam, hogy nagyobb összeg rátöltését nem hagyták (ha jól emlékszem, MBNA és Barclays volt, amit próbáltam), mert több, mint a kp felvételi limitem.

Érdekességképp írtam a Revolutos ügyfélszolgálatnak, a csaj kötötte az ebet a karóhoz, hogy nem kp felvét és a bankom hitelkártya fizetési osztályával beszéljek, mert az első szintű ügyfélszolgálatos úgyse tudja. Mondtam neki, hogy 2 különböző bank ugyanazt mondja, nem lehet, hogy mégis náluk van a gond? De mondta, hogy nem. Én meg arra gondoltam, hogy lehet, hogy a Revolut hitelkártya fizetési osztályával kéne beszélnem az első szintű ügyfélszolgálatos helyett, de aztán hagytam a csipába.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Sikerült valakinek Revolut kártyát (fizikai v. virtuális) Androidos Simple app-ba behúzni és fizetni vele NFC-vel?

A virtuális kártya látszik Simple-ben, de nem tudok vele fizetni (POS csipog, majd kéri újra a kártyát). Apple Wallet-el tökéletesen működött. Mivel más NFC funkciót még nem próbáltam, lehet, hogy telefon/android hiba.

Viszont a kollégám fizikai kártyájára regisztrációkor meg azt mondja a Simple, hogy invalid a lejárati dátum (jót írt be).

Bármi pozitív tapasztalat?

Thx.

Nekem speciel a Revo kártyán a GPay nem tudja bekapcsolni az érintéses fizetést. Havernek megy. Ő véletlenszerűen (?) virtuális Visa-t kapott, én MC-t. Így maradt a Curve, amibe be lehet tenni a Revo virtualt, és a Curve megetethető a GPay-jel.

Szerkesztve: 2020. 02. 27., cs – 23:37

Rászállt az MNB a Transferwise-ra, a Revolutra és a PayPalre - Veszélyben van a pénzünk? 

TLDR: Valószínű nem, csak óvatosságra int.

Érdekes lehet:

Az MNB kitér arra is, hogy az említett cégek nem tagjai sem az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), sem az anyaországukban működő garanciarendszernek. Bár az MNB nem említi, ez nem jelenti azt, hogy semmilyen védelmet nem élveznek a fintechcégek ügyfelei.

A Transferwise a Barclaysnál, a Revolut pedig a Barclaysnál és a Lloydsnál vezet számlákat.

Ez betétbiztosítási szempontból azt jelenti, hogy ha a revolut vagy a transferwise csődbe megy, az ügyfelek visszakapják a pénzüket, ha viszont a számlavezető bank megy csődbe, az ügyfelek futhatnak a pénzük után.