"Váratlanul felmondta a T-Systems-szel kötött szerződéseit a Microsoft"

"Megszünteti korábbi szerződéses együttműködését a Microsoft a T-Systems-szel, így a 4iG által felvásárolni szándékozott cég a jövőben nem értékesíthet Microsoft-licenceket. [...] Úgy tudjuk, hogy a két cég közt korábban létrejött négy szerződés szűnik meg, ebből egy azért, mert a "felülvizsgálatot" követően nem hosszabbította meg a Microsoft, hármat pedig 30 napos felmondási határidővel, indoklás nélkül felbontott a szoftvercég."

Részletek itt.

Hozzászólások

Na, akkor lehet összepacsizni, hogy hál' istennek, ezzel a Microsoft összes korrupciós ügyének végére pont került (hiszen, csak nálunk volt ilyen), megtisztult a cég, nyílik a piac, mindenhova megy a nyílt forráskódú szoftver.

:D

--
trey @ gépház

Gondolom mivel indexes volt a link nem olvastad. Akkor most tömören.
"A Magyar Telekom álláspontját osztók szerint Montenegró kicsi ország és a legjobb ügyvédi iroda valóban közel állt az ország miniszterelnökéhez, de attól a szerződések mögött valós jogi teljesítések álltak."
Ott emiatt indult az egész. Olyan céggel ami valóban közel áll az adott ország miniszterelnökéhez, veszélyes szerződni.

"hogy nincs bűncselekményre gyanú."

A benyújtott adatok alapján. Hja, ha valaki feljelent, azért nem baj, ha van a kezében valami.

Korábban végig erről pofáztam (kiemelések tőlem):

"Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet 2019. július 22-én hozott nyilvánosságra dokumentumokat a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott nem bűnügyi vizsgálatáról. A dokumentumok alapján nem zárható ki csalás elkövetésének a gyanúja."

"A magyarországi hatóságokat az ügyben nem keresték meg, feljelentést vagy jelzést számukra nem küldtek."

Jaj, de érdekes! Lásd: kb. összes kommentem

"Erre tekintettel a Legfőbb Ügyészség 2019. július 24-én megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információt küldje meg részére."

2 napra rá. Szerintem elég gyorsak voltak.

"Időközben, 2019. augusztus 2-án és 6-án, a tárgyban két feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

Mivel a kért adatok nem érkeztek meg, továbbá a közzétett angol nyelvű jelentések elemzése a feljelentések elbírálására rendelkezésre álló idő alatt nem lehetséges, a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben feljelentés kiegészítését rendelte el."

Rajta, lehet bevinni az iratokat, mert, hogy az amerikaiak falazni fognak a Microsoftnak, a Microsoft meg sunnyogni fog, az szinte borítékolható.

--
trey @ gépház

Vajon miért véded ilyen szorgalmasan mindig az ügyészséget???

A https://akadalymentes.kormany.hu/hu/mo/az-igazsagszolgaltatas-rendszere… szerint: "irányítja, felügyeli és elvégzi a vádat előkészítő nyomozást".

Esetleg van belsős infód a nyomozásról? Felmerül persze az is, hogy volt nyomozás? Muhahahaha. Vagy valami rokonod a ner tagja? Igazából ez tényleg érdekes jelenség.

Vagy csak a https://m.hvg.hu/velemeny.publicisztika/20190808_Hogyan_eljuk_tul_a_kov… szerinti fidesz szavazó vagy, akire illik a lenti idézet?

"Nem az a fő gond a Fidesz szavazóival, hogy a Fideszre szavaznak, hanem az, hogy minden szart elfogadnak a pártjuktól, és még jó képet is vágnak hozzá. Ezáltal nem gyakorolnak nyomást az örökös miniszterelnökre, hogy dolgozzon eredményesebben, holott az nekik is, nekünk is jobb lenne. Azért működnek a közszolgáltatások ennyire alacsony színvonalon, mert a hívek összességében a jelenlegi produkcióval is elégedettek."

Na, nézd már, hát megint nem bírtad szó nélkül?

"Vajon miért véded ilyen szorgalmasan mindig az ügyészséget???"

Védi a fene, csak nem szeretem a fogalom nélküli embereket, meg a tények és bizonyítékok nélkül feljelentgetőket.

"Esetleg van belsős infód a nyomozásról?"

Nincs, de ha lenne, akkor sem biztos, hogy megosztanám interneten névtelen fórumozókkal.

"Vagy csak a https://m.hvg.hu/velemeny.publicisztika/20190808_Hogyan_eljuk_tul_a_kov… szerinti fidesz szavazó vagy, akire illik a lenti idézet?"

Bocs, hogy nem olvasom el, de amikor az ilyen kommentelők mint te, ahelyett, hogy azzal vitatkoznának, amiket írok, a személyemet kezdik el támadni, akkor tudom, hogy a beszélgetés hamarosan a végéhez ér az illetőkkel.

Tehát, akkor összefoglalva: ahhoz valami, _amit írtam_ van? Ha nincs, akkor kérlek kímélj!

--
trey @ gépház

Arra akartam célozni, hogy mi az ügyészség feladata. Illetve mi lenne, mert ezt a feladatát nem végzi jól.

De ok, ok, értem én. A fidesz elvakult(?) szavazói közé tartozol. A fent linkelt írás szerint (újra idemásolom, mert azt írtad, nem sikerült elolvasni) erre az esetre ez vonatkozik:

"Nem az a fő gond a Fidesz szavazóival, hogy a Fideszre szavaznak, hanem az, hogy minden szart elfogadnak a pártjuktól, és még jó képet is vágnak hozzá. Ezáltal nem gyakorolnak nyomást az örökös miniszterelnökre, hogy dolgozzon eredményesebben, holott az nekik is, nekünk is jobb lenne. Azért működnek a közszolgáltatások ennyire alacsony színvonalon, mert a hívek összességében a jelenlegi produkcióval is elégedettek"

Azért ebben van valami. Persze ez nem csak a fideszre igaz csak most épp ok vannak hatalmon és kimaxolják a lopást. Persze egy elvakult embertől nem elvárható, hogy ezt belássa.

Van aki elhiszi, hogy az ország top problémája valóban az, hogy felvonulnak a buzik Budapesten és nem az, hogy ha kórházba kerül akkor sok-sok nagyságrenddel nagyobb valószínűséggel hal meg a rossz ellátás miatt (tehát nem a betegsége miatt), mint az állítólagos migránsveszély miatt.

Az egyetlen ontopik mondatodhoz kapcsolódóan pedig csak annyi, hogy valószínűleg nem sikerült értelmezned az ügyészség közleményét. Ha a Microsofttal és az üggyel kapcsolatban van még valami, akkor rajta, oszd meg.

Kórházzal, buzikkal, migránsokkal kapcsolatos tereléseiddel kímélj!

--
trey @ gépház

Tudom értelmezni.

Ezt jelenti:
"Bár a feladatunk lenne, de érdemben nem tettünk eddig semmit. Most már kénytelen vagyunk valami kirakat dolgot mutatni. Mindenesetre, ha a NER érintettsége kiderülne, akkor (természetesen) szabotálni fogjuk és meg fogjuk szüntetni a vizsgálatot."

Még annyit ehhez, mivel említetted a vitát az egyik hozzászólásodban:

Az, hogy a fidesz lop és az általa felépített rendszer ezt támogatja az tény. Erről nem érdemes vitatkozni, ezt volt hogy el is ismerték több esetben is a fidesz oldaláról (csak ők nem így hívták, hanem a tőkés osztály felépítésének. És ne kérj linket, mert ha soha nem olvastál ilyen nyilatkozatokat, akkor tájékozatlan vagy. Ha kicsit nyitott vagy, rá fogsz találni, ha meg egy elvakult ember, akkor úgy is mindegy, majd kitalálsz valami kifogást. Ilyen játszmát én viszont nem játszom).

Mivel vitatkozni tényekről nem érdemes ezért max arról lehetne, hogy ez a rendszerszintű lopás jó-e és kinek stb.

Nem azon rugóznak, hogy itt van egy világcég, amelyik az egész világon korrumpál, amelyikről 20 éve írom a stiklijeit (és nem mellesleg itt egyesek 20 éve védik), meg "jócég(tm) lett" bullshiteket ragasztanak rá, amelyiknek mikor megbukott az embere, nem elküldte, hanem kinevezte a szingapúri alelnökének, amelyikről messziről bűzlenek a törvénytelen ügyek, amelyik amikor elindítottam ezt az oldalt, nem volt rest és utánam nyúlt gané, szarjankó módon és felnyomott a munkahelyemen stb. Amelyiket az amerikai minisztérium szándékosan véd (ezáltal szándékosan akadályozza a magyar hatóságokat - nem értesít, nem nevez meg, nem ad át adatokat), ami az amerikaiaknak nemzetgazdasági tényező, amelyik kirakat"perben" fizetett egy kis büntit, nehogy kiessen az ottani közbeszerzésekből.

Tehát, nem a bűnszervezet fejét akarja levágatni vagy számon kéretni, hanem az utolsó kifutófiúkat akarja elkapatni.

Olvasnivaló a Microsoft korrupt ügyeiről (kb. 10 évre elegendő anyag): http://techrights.org/category/microsoft/

Mindezt azért, mert saját politikai világképének és annak itteni helytartói sikertelensége felett érzett frusztráltságában ennyire futja.

Nem gond ez, csak hadd ne álljak be ehhez a piti kis bosszúhoz tapsikolni, amikor a legnagyobb tróger megint megúszni látszik.

--
trey @ gépház

Ezeket a neveket várjuk szeretettel a _bizonyítékokkal együtt_ az FBI-tól és a DoJ-tól. Egyrészt az amerikai oldalon levőket, másrészt meg a magyar oldalon. Aztán ha megvannak, akkor az amerikai ügyészség emeljen vádat az amerikai oldalon, a magyar meg a magyar oldalon. Utána a bíróság hozzon ítéletet és ha az ítélet az, hogy valakinek börtönbe kell mennie, az mehet is tőlem azonnal.

Mivel kicsi az esélye annak, hogy az amerikai hatóságok bíróság elé viszik a világ legnagyobb cégének felelőseit (az okokat is megemlítettem) - mert különben nem egy olcsó színjáték utáni pénzbüntetés lett volna a nyomozás vége -, erősen valószínűtlennek tartom, hogy az itteni felelősöket is megnevezik név szerint. Már csak azért is, mert már megtehették volna eddig is.

Az eset felgöngyölítését nehezíti, hogy az amerikai hatóságoknak nincs joguk itt eljárni, a magyarnak meg ott, így elég nehézkes a nyomozás, ha a két hatóság közt nincs együttműködés és szándék az ügy felgöngyölítésére.

A labda egyelőre az amerikai oldalon pattog. Tűkön ülve várom, hogy mikor, milyen konkrét adatokat adnak át a magyar ügyészség részére.

--
trey @ gépház

Úgy érted, hogy mennyi az esélye annak, hogy bemenve a Microsoft Magyarország irodáiba több év elteltével olyan terhelő iratokat találjanak, amiket eddig még nem tüntettek el? Vagy tanúskodásra bírjanak jelenlegi vagy volt Microsoft Magyarország alkalmazottakat az ügyben, akik hajlandók az egykori főnökeikre (és akár részben magukra is) vallani?

Őszintén. Te ennek mennyi realitását látod?

Nem sokkal egyszerűbb lenne, ha azok, akik - állítólag (majd hiszem, ha látom) - felgöngyölítették az ügyet, átadnák az iratokat? Feltettem már a kérdést korábban is, de akkor sem jött válasz:

Mi az oka annak, hogy az amerikai hatóságok, akik korábban magyar állampolgárokat tiltottak ki az országukból korrupcióra hivatkozva, most arra sem képesek, hogy egy névlistát hozzanak nyilvánosságra?

Amikor a Microsoft Corp. értesítette a Microsoft Magyarországot, hogy FCPA nyomozás indult ellenük és "véletlenül se töröljenek le semmit", akkor szerinted mi történhetett?

"Ne törölj semmit se!

A hazai Microsoft berkein belül egészen pontosan 2014 decemberében derült ki, hogy elindult egy vizsgálat. A Microsoft redmondi jogi osztályáról érkezett egy figyelmeztetés. Ebben a jogi vezetők leírták, hogy az amerikai hatóságok vizsgálják a magyarországi kormányzati eladásokat, a cég maximális együttműködést vár el, és mindenki, minden ezzel kapcsolatos dokumentumát, levelezését őrizze meg."

(Hja, mindenki tudja, hogy ez így szokott lenni! Nem úgy, hogy az amerikaiak értesítik a hatóságokat, berúgják az ajtót, mindenki álljon fel, vonuljon ki és begyűjtik a terhelő iratokat... :D Előtte ideszólnak, hogy XY ügyben SENKI NE TÖRÖLJÖN SEMMIT!!!!! :D :D)

Még valami. Az amerikai nagy eséllyel elvitték az iratokat, majd mivel ez egy nemzetgazdasági ügy, megtiltották, hogy a DoJ engedélye nélkül a Microsoft bármit is tegyen vagy nyilatkozzon.

Esélyes lehet ilyen környezetben bármit is megtalálni.

Érdemes lenne neked is elolvasod ezt a cikket egyébként:

Most akkor a Microsoft tényleg magyar hivatalnokokat kent meg?

Ja, még valami. Abban sem vagyok biztos, hogy az USA hivataloknak van valami konkrét a kezében. Azt sem tartom kizártnak, hogy az egész egy színjáték a Microsofttal karöltve, hogy kifele meglegyen a kommunikáció, hogy nem tűrjük ezt el stb. stb. Ezzel mindenki jól járt, a hivatalok lezárták az ügyet, a Microsoft fizetett, "példát statuált", "rendet rakott", "szánta-bánta" stb.

--
trey @ gépház

Azt gondolom, hogy, ha a kormányzati vezetők komolyan gondolnák, akkor egy telefonnal el lehetne intézni, hogy az USA átadja a neveket és a bizonyítékokat.

Ehhez az kellene, hogy kormányzati szinten jó kapcsolatot ápoljunk az egyik legfontosabb szövetségesünkkel.
Az oroszokkal meg kevésbé jót.

Én meg azt gondolom, hogy egy Legfelsőbb Ügyészség által indított megkeresésre bármelyik, magát jogállamként definiáló államnak kötelessége lenne ilyen adatokat szolgáltatni. Amit általában meg is szoktak tenni, kivéve, ha az érintett egy olyan kiemelten kezelt cég, mint a Microsoft, ami a világ egyik leggazdagabb cége, olyan lobbierővel, befolyással és részvényesekkel, akik nem biztos, hogy ezt jó szemmel néznék.

--
trey @ gépház

Maradjunk annyiban, hogy jogi szöveg (és egyéb szakszöveg) fordítása nem egyelő a tükörfordítással. Mert különben könnyen lehet olyan a végeredmény, mint a Mobimouse-zal fordított szöveg, ami úgy hangzott, hogy

"Linus Torvalds az egyik legismertebb dióbél-csákányos a világon..."

--
trey @ gépház

"Linus Torvalds az egyik legismertebb dióbél-csákányos a világon..."
- kétségtelen, én pl. mást nem is ismerek rajta kívül.:)
Éppen a múltkor néztem egy, a telefonom lévő ikont, aminek felirata: "hív fatörzs hát". Eltartott egy kis ideig míg rájöttem, hogy mi a jó büdös franc is lehet az... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

...Úgy érted, hogy mennyi az esélye annak, hogy bemenve a Microsoft Magyarország irodáiba több év elteltével olyan terhelő iratokat találjanak, amiket eddig még nem tüntettek el? Vagy tanúskodásra bírjanak jelenlegi vagy volt Microsoft Magyarország alkalmazottakat az ügyben, akik hajlandók az egykori főnökeikre (és akár részben magukra is) vallani?

Őszintén. Te ennek mennyi realitását látod?...

Csak halkan kérdezem, mi lenne, ha az ügyészség az ügyben érintett magyar, állami szervezetek irodáiban nézne szét, s ott keresne gyanús papírokat - amihez minden fölhatalmazása megvan.
Netán az érintett szervezetek illetékeseivel beszélgetne el.

Egy fontos kútfőtől régóta tudjuk, hogy mindenkinek jogában áll hülyének lenni, de nem tartom lehetetlennek, hogy a normális közbeszerzési és árazási gyakorlattal összehasonlítva (már ha van ilyen nálunk :-) azért kibukna egy-két furcsaság.

Korábban már említettem - ez az én véleményem -, hogy a korrupciót tettenérés, hangfelvételek stb. nélkül elég nehéz bizonyítani. El nem tudom képzelni, hogy ennyi idő távlatából találnának valamit. De nem is értem, hogy miért ezt a vonalat erőltetitek. Az ellenzék és tábora évek óta azt fújja, hogy a magyar hatóságok korruptak, a bíróságok elfogultak, az ügyészség szintén stb. Most meg ezekkel akartok nyomoztatni. Hát mi változott, hogy most egyszerre mégis ez lenne az üdvözítő megoldás?

Miért nem az, hogy az amerikaiak - akik nyilván minden ilyesmin felül állnak - majd szépen átadják a nyilvánosságnak a terhelő iratokat, neveket és adatokat, amiket begyűjtöttek a nyomozásuk kapcsán, aztán ha ez megvan, akkor lehet nyomást gyakorolni?

Komolyan olyan érzésem van, hogy egyes kritikusok nem is elősegíteni akarják az igazság kiderülését, hanem inkább hátráltatnák a hülyeség fújásával.

--
trey @ gépház

Akkor most az a baj, hogy attól várja a nyomozást, aki szerinted "nem sóhivatal OLAF, hanem olyan hatóság, aminek ez a dolga".
Akkor külföldi hatóság kiesett, belföldi szintén. Mi lenne a megoldást szerinted, az önbíráskodás?
Ideje füstszűrős sapkát vennünk, úgy érzem.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

huh nehezen védem az m$-t viszont úgy gondolom egy magáncég azt csinál a pénzével amit akar. Ergo itt nem az m$ a hibás. Annak kell levágni a kezét, aki elfogadta az m$ pénzét, azt viszont tőből.

Az állampógárok felelőssége, hogy ne korrumpálható politikusokat válasszon meg. Ez viszont kutya kötelessége mindenkinek.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Huh, ritkán olvasok ilyen zöldségeket, az eljárás az USA-ban érvényben levő Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) törvény alapján indult, ami pontosan arról szól, hogy az amerikai cégek ne befolyásolhassanak (vesztegethessenek) meg külföldi hivatalnokokat.

"The core aim of the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) is to prohibit companies and their individual officers from influencing foreign officials with any personal payments or rewards."

Kicsit ásd mélyebben bele magad ebbe a témába légyszi!

--
trey @ gépház

Csak annyit akar mondani, hogy egész más súlya van a korrupciónak, ha egy magáncég csinálja, vagy ha egy kormányzati szerv. Vagy pláne, ha maga a kormányzat szervezi.

Az amerikaiakat teljesen meg tudom érteni, ha nem nagyon forszírozzák a külföldiek leleplezését. Milyen volna már, ha például a szaudi részvevők egyikét-másikát lenyakaznák az eset után. Az terjedne el, hogy veszélyes dolog amarikai cég ügyfelének lenni.

Ha már ennyire otthon vagy az amerikai törvényekben, miért nem inkább amerikai ügyvédnek állsz, 100-szorosát keresnéd, mint az itteni szerencsétlenkedéssel.
--
Soros embere

Értem én, hogy nagyon fáj az, ha nem tudtok a mondandómon nagyon fogást találni, de muszáj mindenféle sületlenséget összehordani csak azért, hogy írjatok valamit?

Tegnap belinkeltem a Transparency International Hungary amerikai hivatalokhoz intézett levelét, amiben az Egyesült Nemzetek Szervezete korrupció elleni egyezményére (UNCAC) (amit mind az USA, mind Magyarország aláírt és mindkét országban ratifikáltak) hivatkozva akarják kérni az amerikai hatóságokat, hogy lépjenek proaktívan az ügyben, értesítsék a magyar hatóságokat hivatalosan stb. Az egyezmény alapján az amerikaiaknak támogatniuk kellene a korrupciós eset megoldását.

Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a válasz az augusztus 2-án (azaz több mint egy hete) kelt levélre.

Itt a levél:

https://transparency.hu/wp-content/uploads/2019/08/Transparency_Int_HUN…

Olvasgasd. Így néz ki egy olyan hozzászólás a témához, amivel érdemben lehet foglalkozni. Az internetes fórumokon elkövetett "húzzák fel a lámpavasra!", "nyúzzák meg élve" kommentek pedig megmaradnak annak, amik. Viccnek.

Tehát, ha a témához komolyan van még valami, akkor írd, ha nincs, csak a bullshit, akkor pls. de kímélj meg.

--
trey @ gépház

igen a DOJ-ba sztem azonnal kikukázták ezt a levelet. Amerikában van egy olyan tevékenység, hogy lobbizás, ami az EU-ban szimpla korrupció lenne. Az usában nincs olaf.

Itt arról van szó, hogy közbeszerzésen drágán adtak el dózert amiből visszafolyattak "alkotmányos költséget". Tehát a srácoknak a vádlottak padján a helye mint, mengyi voldemort rolandnak, tiborcznak aki lámpákra adott pénzt lopta el és mészárosnak aki tehetségesebb, mint zuckenberg.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"Itt arról van szó, hogy közbeszerzésen drágán adtak el dózert"

Nem, itt nem erről van szó. Arról van szó, hogy az állam árában vette a szoftvert, amit az azt forgalmazó viszonteladó - a Microsoft beleegyezésével - jelentős kedvezménnyel szerzett be Írországból. A két ár közti különbséget használhatták fel a gyanú szerint állami tisztviselők korrumpálására.

Kérlek tedd már meg, hogy tényleg utánaolvasol a dolognak.

"Egy egyszerű számpéldára leegyszerűsítve: ha a magyar állami cég 100 ezer forintért vett egy Microsoft-licencet, amit a viszonteladó 73 ezer forintért, vagyis 27 százalékos diszkonttal szerzett be Írországból, akkor valami biztosan bűzlik, mert tiszta viszonyok között nem maradt volna ekkora marzs a vendornál. A feltételezés az, hogy

ezt a méretes margint azért engedte hallgatólagosan a Microsoft Magyarország, mert a 27 ezer forinttal remélte elérni azt, hogy a partner motiválja a vevőt, hogy az vásároljon."

--
trey @ gépház

> Személyi átjárások is voltak, Papp István például a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettesi pozíciójából lett a Microsoft hazai ügyvezetője,

A korrupcióellenes eljárások után pedig a Magyar Telekom vezéréből lett a Microsoft Magyarország vezére.
Erről „A gombócot is megette, a bort is megitta, ki se végzik, dohányt is kap, egy brancs maguk, ne is tagadja! Na mit romantikázik itt? Tűnjön el, mert még dühbe gurulok!” jut eszembe.
--
https://janosfeher.com

Bocsánat, de a törvényeink szerint a korrupcióban érintett felek MINDEGYIKE bűnös. Tehát aki adja és aki fogadja az is!

Ezt a folyamatot nem lehet véletlenül, szándék hiányában végrehajtani, mert a felek mindegyike SZÁNDÉKOSAN idézte elő. Hiszen az anyagi javak/előnyök átadását önként idézte elő az átadó fél, és önként vette át/fogadta el az elfogadó fél is. Vagyis mindkét fél szándékában és érdekében történt a tranzakció. Úgy gondolom a fenti esetben viszont még meg lehet dobni az "előre megfontolt" (ez nem ad-hoc, jujj van erre lehetőség... ez több kétoldalú egyeztetés eredménye), "különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó" (500 mill fölött), "bűnismétlő" (nem egy ügyben, nem egy időpontban), "csoportosan elkövetett" vagy "bűnszövetségben elkövetett" (ugye látható, hogy nem egy ember tette mindezt) minősítési jelzőkkel is.
Bár az, hogy ebből mi fog megjelenni a bíróságon az már más tészta.

éppen ez az oka, hogy habár az amerikai határozat, kimondta a korrupciót, azt az m$-nek nem kellet elismerni, a magyar hatóság - ügyészség - meg csalás miatt indított eljárást, mert akkor ki tudja hagyni a személyes érintettséget, és csak a kft-k szintjén muszáj bűnösöket találni :)

ami kb olyan, mintha egy 2 halottal járó 100 milliós bankrablás után a bankrablókat garázdaságért fognák perbe 10 ezres kártérítésért :Đ

Eközben egy másik idősíkon:
Feljelentéskiegészítést rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a Microsoft ugyében
"De mert a vonatkozó dokumentumok angol nyelven vannak, az ügyészség szerint "a feljelentések elbírálására rendelkezésre álló idő alatt nem lehetséges" azok elemzése." :O :P

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Érdemes a cikkek dátumait figyelni:

https://zoom.hu/hir/2017/12/13/microsoft-ugy-minden-ugy-tortent-mint-ro…

https://lehetmas.hu/korrupcio/az-lmp-feljelentest-tesz-microsoft-ugyben/

2011. évi CLXIII. törvény
az ügyészségről:

26. § (2) Az ügyész - törvény eltérő rendelkezésének hiányában - intézkedésének megalapozása érdekében hivatalból vizsgálatot folytat, ha a tudomására jutott adat vagy más körülmény megalapozottan súlyos törvénysértésre, mulasztásra vagy törvénysértő állapotra (a továbbiakban együtt: törvénysértés) utal.

Nem vagyok jogász, de szerintem mivel közpénzeket érint a dolog, ezért akár jelezhette volna az ÁSZ-nak is, hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Illetve megkereshette volna információkért a román ügyészséget is.

Nem kérdés, hogy ebben az ügyben mindkét oldal vastagon sáros. A Microsoft több országban is folytatja ezt a gyakorlatot. És ehhez telejesen jó táptalajt talált egy olyan országban, ahol eleve az ügyészség Stevie Wondert játszik bizonyos EU-s pályázatok kapcsán. Totálisan beleillik egy csomó más ügy sorozatába, amiben vastagon túlárazott projektek számláit nyújtják be és így EU vagy egyéb közpénzek magán vagy párt zsebekbe vándorolnak ("elveszítik közpénz jellegüket").

Nem tiszta, hogy román ügyészséget mi alapján kereshette volna meg? Mert egy bulvárlap azt írta, hogy idézem "szinte minden ugyanúgy történt nálunk, mint Romániában"? Vagy van ennél komolyabb is?

Az, hogy az amerikai hatóságokat megkereste, a tiszta sor, levezethető az összefüggés.

--
trey @ gépház

Történt egy feljelentés amiben meg eléggé valószínűsíthető, hogy említve lett a román eset. Az meg, hogy mennyire vannak az ügyben hasonlóságok szerintem a nyomozó hatóságnak lenne feladata felderíteni egy alapos gyanúból kiindulva.

Naív módon kicsit hasonlóan tudnám elképzelni mint mondjuk például egy sorozatgyilkos után való nyomozásnál (tudom, hogy más nyomozó szerv..), ahol több országban nagyon hasonló gyilkosságok történnek és feltételezhető, hogy azonos az elkövető.
Vagy akár mondjuk a fogyasztóvédelemnél, ahol egy hibás termékre EU szinten adnak ki figyelmeztetéseket.

Egyébként meg büszkén hirdetik a nemzetközi együttműködéseket:
http://ugyeszseg.hu/fooldal/szakmai-tevekenyseg/az-ugyeszseg-nemzetkozi…

Nézd, gyanítom Te se tudsz konkrét jogi érveket felvonultatni, hogy adott esetbe miért ne tehette volna meg.
De mondok mást, akkor mondjuk miért nem tették meg, hogy a feljelentést továbbpasszolják az ÁSZ -nak, hogy vizsgálódjon kicsit az állami intézmények EU projektekben történő MS licence vásárlásai kapcsán, hogy azok mennyire felelnek meg a piaci gyakorlatnak?

De inkább mégis az látszik, hogy tessék-lássék módon elvakaróztak az ügyön és végére megszülték, hogy nincs itt kérem semmi látnivaló. Most, amikor már egyre cikibb az ügy jutnak el oda, hogy legalább feljelentés kiegészítést kérjenek.

Sok-sok filmet láttam, ahol egy ügyész azért dob vissza egy ügyet, amit egyébként a bíróság elé vihetne, mert nincs elég bizonyíték és borítékolható a bukás. Még akkor is, ha egyébként meggyőződése, hogy a vádlott bűnös. Tehát, sok esetben tehát a feljelentéskiegészítés normális ügymenet.

--
trey @ gépház

Szerintem azért abban tegyünk különbséget amikor az ügyész egy másik nyomozó hatóságtól (pl. rendőrség) nem fogad el ügyet, mert elégtelennek tartja vádemeléshez a rendelkezésre álló adatokat, bizonyítékokat (jellemzően ezek fordulnak elő filmekben). Illetve amikor magának a ügyészi szervezetnek kellene a felderítést végezni és abból vádat emelni.

"értesült a hvg.hu." :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A KKV viszi ezeket a szerződéseket és azt az üzletágat nem adják el, megy vissza telekomba.

végre nincs több windóz, istennek hála.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ez azt jelenti, hogy ha egy projektbe MS terméket kell tenniük azt Mészáros egy másik cégétől kell megvenni értékesítés előtt. Már értem :D

Ehhez van köze, hogy az új Microsoft.hu vezér a Magyar Telekom igazgatója volt 12 évig? ;)

Valahol szégyen a hazai gazemberekre nézve h egy ilyen tolvajbanda élére mint a ms magyarország kft, nem tudnak hazai gazembert beültetni, ilyen mattheisen féléket kell importálni amerikából. Igen, itt rontotta a levegőt a telecomnál tizenhúsz sok éve, de ettől még volna elég hazai ambiciózus szemétláda ms vezérigazgatónak. A külföldi rókaképűtől nem lesz automatikusan jobb ennek a hazai korrupt cégnek a nemzetközi megítélése.
--