Béla iPhone 8-a

Belanak gyengul az akkuja a masfel eves mar nem garancias iPhone 8-ban. Elviszi a sarki Apple logos uzletbe. Azt mondjak neki, hogy gyari akkut kap. Kicserelik neki. Fel evre ra Belanak elromlik a home gombja. Akkor mar kiderul, hogy az a sarki Apple logos sufnigsm ezt nem tudja megcsinalni, mert azt az alkatreszt az Apple csak belul ertekesiti Apple uzletekben es Apple Authorsed Service Providereknel. Bela elviszi az iPhone 8-at home gomb cserere egy Apple Store-ba Becsbe. Fel van keszulve ra, hogy ezert fizetni fog. De a penzeert sem hajlandoak hozzanyulni az iPhone-jahoz, mert nem gyari akku van benne. Felkinaljak neki, hogy azert ha gondolja, vehet egy uj iPhone XS keszuleket.

Szerinted ez igy rendben van? Mert tobb embert ismerek, aki ugy jart, mint Bela.

Hozzászólások

Teljes mértékben rendben van. A cég megteheti, hogy olyan EULA-t használ ami megtiltja a nem gyári alkatrészek használatát. Ja, hogy Béla azt nem olvasta el? Oh, nagyon sajnálom...
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

ha valaki idegen belekokolt a cuccomba, akkor barmit csinalhatott, nemcsak azt hogy kicserelte az aksit. tobbe kerul kideriteni ha valami mast is elmokot a sufnis ceg. az ugyfel meg majd jon vissza hogy eznemjo-aznemjo.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Mármint melyik része ? Az Apple oldaláról talán igen. Valahol érthető, hogy egy XY szerelés után nem fog hozzányúlni mivel ugye nem gyári akku van benne. Ezáltal Apple sem tudja, hogy akku csere közben a PistikeBt mit baszhatott még el mehet közben. Erről a részről érthető az Apple elzárkózása.

A PistikeBt-hez meg vissza kell menni reklamálni, vagy megnézni a számlán mi szerepel az akksi tételnél.. gyári vagy nem gyári, azt esetleg fogyasztóvédelem. Mert PistikeBt paraszt volt hogy átb.szta az ügyfelet.

ps.: mondom ezt úgy az Apple védelmében, hogy fogalmazzunk ... nem igazán kedvelem se az üzletpolitikájukat se a termékeiket.

Rendben van, kisbetűs rész szerződés része.

Teljesen érthető az apple politikája, nem tud (akar) mindent megjavítani. Szerintem a sarki szerviznek kellene a portfólióját bővítenie, mert lesznek bőven ügyfelek akik hasonló méretű cipőben járnak. Ha ez a szerviz profilja (mármint apple javítás), tessék tudást/kapcsolatokat építenie hogy megjavíthassa azt a gombot. YT-n van olyan hogy a srác kínában nulláról indulva rak össze apple telefont alkatrészenként (és olcsóbban jön ki mintha boltit venne), mindezt dokumentált módon, tehát semmi sem lehetetlen.
https://www.youtube.com/channel/UCO8DQrSp5yEP937qNqTooOw

Nem drága telefont kell venni hanem használható telefont, az élettartam lehet hogy még jobb is lesz.
Ebben az esetben csak a bécsi túra árából lehet kijönne egy új telefon is, ami már talán 8 kamerát is magán visel (hejjj!), persze a körültekintő válogatás is időrabló.

Elsőre azt mondanám, hogy mivel amateur bontotta meg (erre utal, hogy nem gyári az aksi) akkor az apple már nem tud felelősséget vállalni a home-gomb csere utáni működőképességre. Vö: mi van, ha az amateur mást is megbontott?

De ha egy sufni-tuning-gsm felbontja és gyári aksit tesz bele, akkor máris minden rendben van?

A reális megoldás szerintem az lennem, hogy az apple cseréljen aksit, ha kéri az ügyfél, de nem 5-7-szeres áron, hanem mondjuk tízezerért.

Az apple szerint reális elképzelés: mivel az aksi két évet bír, kétévente cserélj telefont.

Az a baj, hogy sokan azt hiszik, hogy 40-50 ezerert cserel akkut az Apple hivatalos szervizeiben, de kb. 20 alatt mindenhol meguszhato. Ezt sok esetben Belak egyaltalan nem tudjak, mert valamiert minden Bela agyaba melyen beleivodott az az informacio, hogy ez nagyon draga es emiatt sohasem nezik meg.

Direkt nem akartam konkret cegnevet emliteni. Megneztem a hazai hivatalos arakat, majd vontam egy atlagot. De pl ha mar igy beszleunk, akkor konkretna latszik, hogy az iSamurai minden esetben dragabb, mint az iStyle es az Almarium is van, hogy olcsobb egy akkucserenel. Ha pedig lezuztad az Xs Maxod es nincs AppleCared, akkor olcsobb hivatalosan kicsereltetni a kijelzot mint nemhivatalosan valami kokanyolt valamire. Pl. ebayen lehet kapni X-be valo LCD -t, aminel csak a helye van meg a FaceID szenzoroknak (gyarilag OLED van benne).

A világ szegényebb lett egy iPhonenal így. Szerintem a baj ott kezeődik, ha Bela megint iPhone-t vesz.

Erre a kérdésre nincs egyezményes válasz. :) De pl. van hivatalos exchange connector. Ha bejelentkezel Androidon ezzel a connectorral, hogy levelezz meg naptárazz, akkor - emlékeim szerint - kötelezővé teszi a screen lockot (pattern / pin), ha még nem volt, illetve kiírja, hogy a céges adminisztrátor távolról bármikor lenullázhatja az egész telefont. Tehát vannak rá céges eszközök.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

"Szerinted ez igy rendben van? Mert tobb embert ismerek, aki ugy jart, mint Bela."

Talan edukalni kellene az ismeroseidet. Aki majmot tart legyen penze bananra is...

Masik topicbol:

Es akkor itt jon kepbe a fent szidott Apple figyelmeztetes.

Mikor Bela visszakapja a telefont ott virit ,hogy atbasztak haver. Ekkor Bela visszakeri a penzet es imadkozik ,hogy az Apple szervizben ne lassak meg ,hogy szejjelberheltek a telefont (visszarakatja a gyari akkut)

Ha ez nem megy akkor bepereli a sufnigsm boltot illetve sajat karan megtanulva terjesztheti az iget az interneten esetleg nyithat egy topicot a HUP-on ,hogy vigyazzatok ne menjetek sufnigsm boltba...

Attól még az apple (és más gyártók) szívjanak gázt, hogy direkt cserélhetetlen, szerelhetetlen, javíthatatlan (nem modulárisan összerakott) telefont gyártanak a világra. Tudom-tudom, vegyünk két évente telefont, és basszuk a szemétdombra a régit.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ha lezuztad a 6s-ed kijelzojet (2015-os modell) akkor 3rd party szerviz (iSamurai), 3rd party forrasbol szarmazo kijelzot beepit 22ezer forintert (eppen most le van akciozva 32-rol) az Alarium Pro, mint hivatalos szerviz, 1st party elolapot, home gombot es kijelzot ad (ez szamit egy modulnak) 50990-ert. Az iStyle ezt a muveletet 59900-ert vegzi. Ha peldaul sikerult lezuznod az Xs Maxod elolapjat, akkor az elobb emlegetett 3rd party szerviz 159990-ert csereli ki a kijelzot, mig az 1st party Almarium 129990-ert az iStyle pedig 139900-ert. Nezzunk egy fiatalabb, iPhone 8 modellt, itt az arak (iSamurai, Almarum, iStyle) igy alakulnak: 60000-rol eppen leakciozta 39000-re, 64990 es 59900.

De ne mi keresgessuk mar az arakat :) Minden elerheto az interneten. Nyugodtan meg lehet nezni, utana lehet kerdezni.

Sosem értettem, hogy minek vesz valaki 1-2 évre tervezett valamiből túl drágát. Szóval, akinek majom kell, annak legyen pénze banánra is.

"valamiből túl drágát"

Nem az araval van baj. Ez barmire igaz kb de ez leginkabb magyar sajatossag (kulfoldon eddig nem talalkoztam ezzel) ----> van 100 HUF -ja valakinek egy adott termekre (level 1 80 HUF) de ebbe mar bele van kalkulalva az uzemeltetes is de ez igy nem eleg mert huuu 120 -ert mar a level 2 akarmit is meg lehet kapni. Sot hasznaltan akar level 3 -at is lehet kapni 130-ert ami 200 HUF ujonnan. Emberunk vert izzadva megveszi level 3-at es mikor beut a krach akkor kiderul ,hogy a javitasa akar 40 HUF is lehet. Ilyenkor mindenki mas a hulye es verszivo es extraprofit meg HUP topic nyitas...

+1

Arrol nem is beszelve, hogy ha ujonnan megveszed a lvl 3-at 200-ert (nem hitelre!), es eladod 130-ert hasznaltan, akkor mi van? 70-ert volt egy lvl 3 eszkozod.

Az iPhone-t is csak azert veszem meg ennyiert, mert max. ketevente cserelve (es eladva a regit) mar kb. annyiba kerul, mint megvenni valami olcsobbat, amit utana fillerekert lehet eladni.

https://www.youtube.com/watch?v=9-NU7yOSElE (és az összes Part N ebből)

Aki meg az eulával jön: speciel az amcsiknál már a "Warranty void if broken" matrica törvény szerint semmit nem ér, a cégnek kell igazolnia, hogy a megbontás miatt alakult ki a probléma, amivel gariztatni küldték...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ahogy a masik topic-ban is irtam, teljesen, plane, ha Bela elhitte, hogy a sufnigsm-ben teszemazt felaron gyari akksit kap. Ha Bela eleve az Apple-hoz vitte volna, nem lenne ilyen gondja.

Koteleto autos hasonlat:

Most keszulok kocsimban valtot cserelni. Fel sem *merul*, hogy gyarit vegyek. Egy 2.6x-os szorzorol beszelunk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1, katalizátort cseréltettem, fel sem merült, hogy gyárit veszek (százezres nagyságrendű spórolásról van szó), kb fél tucat aftermarket gyártó versenyez egymással, a logikus (nem túl drága de jó) választás legalább megfelezte az árát. De ne aggódj, a trendeket figyelembe véve, még pár évtized és autót sem fogunk szervizelni...

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Tegyük fél Béla nagyon életben akarja tartani ezt az iPhone-t...
1. Ha még megvan a régi akku akkor vissza pakoltatja a régit. Kicserélteti a Home gombot. Majd mehet vissza az új akku...

2. Ha nincs meg a régi akku és van papír a szerviztől, hogy ők gyári akkut tettek bele, akkor lehet vissza kéne mennie és kicsit morcosabb hangon megkérni őket, hogy magyarázzák már meg ezt a csodát ami itt történt. Hiszen a helyzet problémája mégiscsak az, hogy nem eredeti akkut kapott. Mert ha így lenne akkor nem lenne probléma a Home gomb cseréje... Illetve felmerül a kérdés, hogy a szerviz tudta-e azt előre, hogy ha Béla Home gomb cserére viszi akkor probléma lesz belőle...és legalább akkor miért nem szóltak?!

A haverodat átbaszták, mivel átbaszható volt. Ráadásul még odáig sem megy a történet, hogyha már így járt valamit kezdjen a dologgal.

Nem, nincsen rendben - de a példabélák ehhez a trendhez kiváló közönséget adnak. Lesz ez még így se!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Be is tenne a kiskaput, ha hivatalosan csereltetenem 12 ezere az akkut egy cirka ugyanolyan erteku telefonban. Nagyon jo bele az aliexpresses $5 cucc, most neztem, hogy megint van 4-5 buci a flottaban. Lassan rendelesre kerul a dolog.

A tragédia az, hogy az Apple még a javíthatóbb (iFixit score) telefonok közé tartozik. Ha lenne alkatrész hozzá.

Az iPhone-ok és egyéb Apple termékek nem úgy lettek megtervezve, hogy szervízpartnerek, független szervizek javítsák. (azzal most lehet vitatkozni, hogy ez jó vagy sem, de jelenleg ez a helyzet) Innen kezdve nagyjából bármilyen állapotban lehet egy telefon, amit nem szakszervízben javítottak, tehát egy ilyen "javítás" után az Apple nem vállalhat felelősséget, hogy az utóbbi, nála történt javítás után felmerülő problémák nem a korábbi, nem Apple szervízben történt javítás következményei.
Ez egy üzleti döntés, hogy lehetőséget ad a gyártó partnereknek vagy maguknak az ügyfeleknek a gépei javítására, vagy sem. Ha ez a döntés tisztán és érthetően van kommunikálva, akkor az ügyfél nincs megtévesztve. Az, hogy vannak, akik _szeretnék_ maguk javítani a gépeiket, egy más kérdés. De aki a DIY mellett dönt, az vállalja a következményeit. Ahogy az is, aki a jól ismert policy ellenére is arra alapozza a vállalkozását, hogy olyan gépeket javítson, amelyek gyártója ebben őt a legkevésbé sem támogatja. (gondolok arra a youtube-os hözöngő csávóra, akinek állandóan sír a szája hogy így az Apple meg úgy az Apple. Faszé' nem javít Acert az ilyen...)

Ave, Saabi.

Várjatok csak, majd ha elterjednek a vellanyos kocsik, a'la Tesla, lesz majd itt firmware-ből lekapcsolt ködlámpa, meg csak 30 km/h-ig gyorsulni hajlandó kocsi nemgyárira cserélt abroncs után v. csak jobbra indexelő mutatványok. Sötét tetves moslék gennyes jövőt vízionálok, köszönhetően a mindent felvásárló 1-2 tucatnyi giga corp-nak.
--

Mert a "gigacorp" nem tevékenykedhet háttérben és háttérként..? Kiváltkép, ha valamilyen formában ezzel biztosítja a következő, általa vizionált jövő ezer évére az extraprofitját. (Melyik ilyen cég nem foglalkozik a számukra lehetséges jövő "optimalizálásával"? - Most, hogy hivatalosan vagy nem annyira..?)

Béla nem tudatos vásárló. Legközelebb talán az lesz.

:)

Egy biztos, ha garanciaidőn túl "lejárt" egy akku használhatósága, én ott már készülnék a közeljövőben bekövetkező más hibákra is. (Akkucsere helyett kezdeném keresni a következő telefont...)

Természetesen mobilokról beszéltem. - Amit laptopnak hívható egyáltalán ma még, azokban én is cseréltem már.. (A mostanában gyártott "papírvékonyak" e szempontból is már inkább a mobilokhoz húznak.) - Igazából csak annyi, hogy ha a cég az akku gyártójánál kiválasztotta a 2-3 év alatt tönkremenőt, akkor sanszos, hogy a többi alkatrész gyártóját is hasonló szempontok szerint "szúrta ki". (harács!)

Ha Béla BMW-t vett volna hitelre-összekuporgatott kis pénzéből, akkor mindenki röhögne, hogy bezzeg a fenntartásán már spórolnia kell. Ott is elhajtják a faszba, ha féláron javíttat valamit sarki szakinál.

Akinek annyi este van, hogy olyan cuccot vesz amiben ilyen alap dolgot nem lehet saját kezűleg cserélni, az meg is érdemli...
Én a telefonomon még a törött képernyő üveget is kicseréltem. nem volt egyszerű, de nem is lehetetlen. :)

Amit elméletileg tenni lehet: perelni a sufnicéget az Apple szakvélemény birtokában.
Amit gyakorlatilag: Apple cserélje ki az akksit is gyárira (reméljük ezt azért megteszik).
Majd goto 1

--
Gábriel Ákos