DIY napelem

Volt egy erős üveg asztallapom, gondoltam csinálok belőle napelemet. A cellákat már meg is vettem, de az üveget tisztítás közben darabokra törtem. :(
Most vannak celláim, de nincs üvegem.
Az új elképzelésem szerint az üvegtábla 780x410mm méretű lesz, amit 4 cserép helyére fogok betenni. A kilógó rész 780x320mm, ami pont 10 cella mérete.
Tudja valaki, milyen vastagságú üveget kell minimum venni, ha tetőre(/be) akarom tenni?
Úgy olvastam, a napelemek felett 2mm-es edzett üveget használnak. Azt sem tudom, ilyet egyszerű üvegesnél lehet-e venni. Kicsit kevésnek tűnik a 2mm, bár a cellák mögött még lesz egy 10mm vastag réteg, tehát lehet, nem is az üveg kapja majd a nagy terhelést (jégeső).
Ha valakinek van tapasztalata vagy tudása e témában, örömmel olvasnám.

Hozzászólások

En is gondolkodtam ilyenen. Megeri ezt csinalni?

En inkabb 2 mm tomor viztiszta polikarbonat lemezt hasznalnek. Nem tudom ilyen kicsi meretben vag-e valaki ugy, hogy nem kell kifizetni az egesz tablat (2x3 m minimum). Fel kell hivni uzleteket, hatha van hulladek!

Uveg olcsobb :)
De teny, sokkal jobban karcolodik.

Cserep helyere en semmikeppen nem raknam. Ugyanis nagyobb vihar, jeg eseten lesodrodo apro cserepdarabok szetkarcolhatjak. Ugyanugy maganak a tetonek a szennnyezodese is, ami osszegyulik es az eso lemossa. Persze ha magasra rakod es nincs folotte mas cserep, akkor nem problema. De normal napelem sincs sosem cserep helyen, nem veletlenul.

Ha vannak is az átlátszóságát nem befolyásolják.

Amikor édesanyámék szigeteltették a házat a kedves kőmüvesek hagyták rákötni a műgyanta alapú nemesvakolatot, először megpróbáltuk spaklival eltávolítani ez nem volt jó, mert összekarmolta, ezután beáztattuk az egészet és CIF súrolószerrel takarítottuk le, féltük, hogy a CIF összekarmolja, de nem lett semmi baja.

Ilyen kisméretű napelemnél nem érdemes az üveggel szórakozni.
Amit te keresel az a víztiszta polikarbonát lemez. Dekorációs, reklámgrafikai cégeknél tudod megvenni táblában. Ha szánsz rá pár száz forint extrát akkor UV álló kivitelben is megveheted.
Egyrészt jóval könnyebb dolgozni vele, mint az üveggel, másrészt sokkal ellenállóbb.
Ha cserép helyett akarod betenni, akkor a tetején és az oldalán ki kell alakítanod egy legalább 5 mm-es felhajtást/peremet, különben a cserépről ráfolyó vízet bevezeti a cserép alá. Ugyancsak a felső oldalon kell egy legalább 30mmx20mmx15mm blokk, hogy bele tudjon kapaszkodni a tetőlécbe.
Magát a lapot úgy méretezd, hogy az minden irányban megfeleljen a cserepezésed átfedéseinek.
A 10mm hátlap sok, elég 3-4mm is, ami lehet szintén polikarbonát.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az átfedő peremeket a cellák mögötti lemezből terveztem kialakítani. Azért 10mm, mert a mostani cserepek is 12mm vastagok, és gondoltam, az a legkisebb kockázat, ha vastagságra is ugyanolyan lesz.
A méret tényleg pici, de az üvegpolcok is ebben a mérettartományban vannak, és azoknak is elég erősnek kell lenniük. Persze, az lehet, másféle üvegből van.
A karcolódástól azért tartok, bár lehet, a valóságban ez nem lényeges szempont.(?)
Víztiszta polikarbonát lemezből is 2mm vastagot érdemes a cellák elé tenni?

Igen. De a 2mm csak a mechanikai szilárdság miatt kell. Ha elég erős a hátsó anyagod, lehet vékonyabb is.
Ez olyan 6500HUf/nm árban van. Ha ez sok, akkor vehetsz víztiszta PET lemezt, az 3100-3500 HUF/nm áron van.
Viszont, mindenképpen, dekorációs cégnél keress anyagot, mert a kicsi méret miatt, a komoly műanyagkereskedők kifizettetik a teljes táblát.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

78x32 cm... egy laptopnak pont elég, esetleg még egy pár W-os hangrendszer is belefér. Ilyen méretnél inkább állványban gondolkodnék, meg terepen összerakható kialakításban. Vízparti heverészéshez való szórakoztató eszköznek pont ideális lenne egy ilyen kiszerelés.

A háztetőn a cserepet/palát én inkább nem szedném le, csak kifúrnám a felfogatásoknál, meg a vezeték bevitelénél. ...a jégeső és villám elleni védekezés meg ilyen méreteknél... többe kerül a leves, mint a hús.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

nekem van egy panelom (200w talan), vettem mppt trackert is hozza, de nagy csalodas. Egy hutotaskat (50w) nem tudott nyaron ellatni.

En egy tereptargyat fogok csinalni belole. A villanyoraszekreny teteje lesz:), Meg nem dontottem el, hogy csak disz vagy be is kotom.Ha hazra tennem, akkor a falra (fuggoleges) tennem fel es a teto elvileg megvedi a jegesotol.
Tul sokra egyebkent se szamitok tole (teljesitmeny), de mi menne rola?

Talan egy keringetoszivattyu. De ami van az mind 230vos. Szoval nalam parkolopalyan a projekt egyelore.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....