12V UPS aksi töltése

Egy Makrai ME.20-14/1,5ASW tápegységgel szeretnék egy 12V-os UPS akkut tölteni (és közben egy ESP8266-os dolgot táplálni vele folyamatosan), és a következző történik:

1. Az aksi lehet hogy eleve túl volt töltve (egy riasztó által), jelenleg 16.5V-17V feszültséget mutat rajta a multiméter.
2. Ha rákötöm a töltőt, akkor vagy a töltő, vagy az aksi halkan "zörög", "cisszeg". Nem egyenletesen, először lassabban, majd gyorsabban.
3. A Makrai tápegység töltő (hiába tekergetem a potmétert, 16-17V-al akarja tölteni), a load oldalon is ez jelenik meg. A leírás alapján ennek 12V-13.8V-ig szabályozhatónak kellene lennie. (http://www.makrai.hu/images/1001/ME.20-14-1,5ASW.pdf)
4. Ha UPS módból PS módba kapcsolom a töltőt a jumper segítségével, akkor sem láttam különbséget a load feszültségben, hiába tekergettem a potmétert.

Kérdések:
1. Túl van töltve ez az aksi?
2. Normális a zörgő/cisszegő hang, vagy a töltő tápegység hülyül meg a túltöltött aksitól?
3. Hibás a tápegység, vagy lehet ez a túltöltött aksitól?
4. Hibás a tápegység?

A nagy kérdések:
Merjem ezt így használni, vagy vegyek új aksit és/vagy szünetmentesíthető tápegységet?

Köszi szépen

Hozzászólások

Ez a termék oldala: http://www.makrai.hu/gyartmany10.html

Ha lehúzom az aksit, akkor a "zörgés" véget ér.
Ha kihúzom a konnektorból, akkor a "zörgés" véget ér.
Gondolom egy ennyire feltöltött aksi esetében nem kellene tölteni semmit, ezért sem értem a plusz zörgést. (felmerül bennem, hogy rossz a tápegység/töltő?)

(Túltöltés: A riasztóban volt korábban az aksi, ami esetleg túltöltötte, már nem ott van.)

Szerintem rossz a tápod.

Csepptöltésre kb. 13,6-13,8V közötti feszültséget szoktak előírni az akkuk gyártói.
Nem hiszem, hogy a riasztó túltöltötte volna, mert igazából nem is lehet: ha jól tudom, teljes töltöttség mellett a többlet energia az elektrolit víztartalmának bontására fordítódik, ami után a zárt rendszerű akkukban (mint pl. a riasztók, szünetmentesek akkumulátorai) a hidrogén és oxigén hőfejlődés mellett visszaalakul vízzé. Valószínűleg ez a folyamat okozza a "cisszegő" hangot.

A tápegységet cserélik végül, mert valami lehet vele. + Új aksit veszek. A feszültség akkor szabályozható 12V-13.8V között, ha csak PS módban van, UPS módban nem.

Most lehet hogy nagy hülyeséget kérdezek: Terhelés nélkül UPS módban 14.1-14.3V-ot mutat a töltés, ez normális, a szervíz mondása szerint. 13.8V akkor lesz, ha terhelés is van a tápegységen.

Ezek szerint kell egy valamekkora folyamatos terhelés? Vagy nyugodtan fel lehet rakni a polcra ezt a tápegységet, aksival rácsatlakozva, bedugva a konnektorba, akár egy évre is, annélkül hogy eszközt kötnék rá, és nem lehet belőle gond? (Azért kérdés, mert csak pár mA-es eszközt akarok rákötni, pl.: ESP mikrokontrollert.)

A kimeneti feszültség valószínűleg azért nem szabályozható, mert nincs a töltésre és a terhelésnek két teljesen külön kör a tápegységen. Ezért annak, ami van a kimenő feszültségét úgy kell beállítani, hogy a töltőáram ne legyen nagyobb a katalógusban szereplőnél.
A 14.x voltot úgy méred, hogy rá van kötve az akku, csak más terhelés nincs? Egyébként vannak olyan tápok, amiknél van egy minimális terhelés, ami kell ahhoz, hogy a kimeneti feszültségük stabilan beálljon oda, ahova kell. Hogy az ESP elegendő lesz-e, azt csak próba + méréssel tudod megállapítani.

Igen, kicserélték a tápegységet (nem zörög, cisszeg :)), 14.2V-ot mérek úgy, hogy nincs más terhelés. Erre is azt mondták a szervízben, hogy terheléssel lesz csak 13.8V. Így nem biztos hogy ez jó lesz akkor. Pl.: Ha az ESP programja sleep-be megy (meglévő firmware-t akartam felrakni rá: Tasmota, nem sajátot), akkor nem lesz terhelés, csak nagyon minimális.

Ez a kérdés, hogy ez baj? :)

Az aksik kapcsán lehet hogy túl óvatos vagyok, nem szeretném, hogy "kidurranjon" az egyik, tüzet okozzon, stb... Egyébként második napja megy, eddig úgy tűnik, hogy jól. Remélem nem vágja tönkre az aksit, és jól működik. Elvileg UI módon tölt, "intelligens" módon, kénytelen vagyok megbízni benne.

Bővebb magyarázat. Vélhetően kapcsolóüzemű tápegység van abban a csodában a jó hatásfok miatt. Az azon lévő induktivitás árama változik, a szabályozás miatt annak lehet nem egészen periodikus komponense. A mágnesezhető anyagok a fizikai méretüket megváltoztatják akkor, ha mágneses térbe kerülnek, ez a magnetostrikció. Ahogy változik a mágneses tér a vasmagban, változik a vasmag mérete is, még akkor is, ha csak kis mértékben. Ez viszont hanghullámokat hoz létre. Amúgy a tekercs impregnáltsága is kérdés, hiszen az áram által átjárt vezetőben annak mágneses tere miatt erő lép fel, s az megpróbálja elmozdítani a vezetőt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köszönöm, gondoltam, hogy ilyesmiről lehet szó, de csak a gyengébb tápegységekről képzeltem, hogy zörög, szörcsög (bár ez a darab tényleg halkan csinálja). Ezt a dolgot meg fel akarom tenni a szekrény tetejére, és otthagyni 1-2 évig, amíg aksit nem kell cserélni, ezért fontos, hogy jól működjön, a konyhabútort pedig nem gyújthatom fel, mert akkor mehetek a háztól. :)

Köszönöm a segítséget.