Android... Első impressziók

tl;dr: a poszt nagy mennyiségű rantolást fog tartalmazni. Mimóza lelkületűek kíméljenek.

Szóval a héten táborozgatás közben az fogadott, hogy innentől kezdve a FB Messenger nem működik WP-n és punktum. Maradt a webes felület, ami egy ótvar szar és nem igazán lehet lebeszélni, hogy az m.facebook.com helyett a facebook.com-ot használja mobil nézetben, pedig lenne neki értelmes reszponzív felülete. Szóval az első kurvaanyád a Microsofté Facebooké. Mondjuk az, hogy a hanghívás sosem volt és néhány feature szimplán hiányzott már a WP-s kliensből, az elég fájó pont volt. De ez volt az a pont, ami betette a kaput, lassan már több mindent kellett böngészőből használni, mint sem. Szép volt, jó volt, hibáival tisztában vagyok, eddig tartott.

Szóval a második kurvaanyád díj tulajdonosa a Microsoftté, hogy képes volt elbaszni teljesen egy egyébként jó platformot, aztán a nagy 3rd party mániájával meg azt is lenullázta, ami egyébként jó volt.

Szóval ma délután vettem egy Androidos telefont. Maga a kütyü első blikkre rendben van, kamera mondjuk visszalépés, ez van.

A rendszer meg... Hát... hányás. Eddig szidtam a WP autocomplete-jét a billentyűzetnek, hogy valamelyik frissítés óta elkezdte pofátlan módon átírni a dolgokat, na ezen állításomat kénytelen leszek visszavonni, mert ez itt retekszar. Az is furi, hogy jelszóbeíráskor nem mindig veszi észre, hogy jelszó mezőbe írok bele és az autocomplete sávban ott figyel a jelszó.

Launcher... Kurvára átláthatatlan. Igazából az egész rendszerben tök logikátlanul jön nekem WP után, hogy mikor van valami úszó ablak jellegű dolog, mikor teljes képernyő, vissza gomb mikor mit csinál, stb. Igazából maga a dizájn tipikus Googles minimalistáskodni próbálü... hányadék. Minden folyik egybe, nincsenek éles kontrasztok mellette viszont sok a színes zaj. Értem én, hogy ez így szép és dizájnos, de kurvára hiányzik a WP-ben megszokott letisztultság. Chrome lapkezelése elsőre egy rák ahhoz képest, amit Edgeben szoktam meg. Már eleve az, hogy fenn van a tetves címsor. WP-n annyira logikus volt, hogy lenn volt minden navigálással kapcsolatos dolog, ahol a kezem van, nem pedig a legtávolabbi pontban. Bár az idióta MS is elkezdte átvenni idővel a hamburger menüt, hogy rohadna meg.

Na mindegy, majd holnap kezdek vele valamit, egyelőre még a kontaktokat se importáltam át. Miután nagy diverzitásban lehet választani Android és Android meg Android közül a telefon piacon (esetleg iPhone), kénytelen leszek ezt a retket megszokni.

Hogy valami pozitívat is mondjak: legalább megvannak azok az alkalmazások, amik WP-n már nem mentek, cserébe kellettek volna.

Hozzászólások

A WP-n tényleg voltak érdekes design ötletek, de pl. nekem most az fáj, hogy a firefox lerakta az address bar-t, mert mindenki rosszul tartja a telefont, alul szorongatja, ahelyett, hogy középen lenne a kezében, és elérné a képernyő tetejét, most viszont én, aki jól tartom, így ki kell törjem a hüvelykujjam.

Hát, ez van. Más rendszer, meg kell tanulni.

Launchert meg billentyűzetet tudsz cserélni. Előbbire a Novát ajánlom, utóbbira meg Google keyboardot vagy Swiftkeyt. Egyébként milyen telefon?

Hátborzongató dolgok mennek a világban azért. Én még úgy-ahogy igyekszem mindent úgy kiválasztani és konfigni hogy ilyen vagy ehhez hasonló még véletlenül se fordulhasson elő, és ez ma még tartható azért úgy, hogy a kényelem se szűnjön meg teljesen, de mi lesz itt 10 év múlva? :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Itt mindenkinek tisztában kell lennie, az adatéhség óriási a cégek, államok részéről. Az aranyásók aranylázas igyekezetével zúdulnak a hálózati rendszerekre. Ha valaki kimarad, az a következő 10 évben pénzügyileg összemegy, mint az aszaltszilva, - ezt mindenki érzi a "nagyok" közül. Nem számít semmi, a felhasználók eszközeit, életét "pár aranyrögért" naponta "multiplexelve kicsinálják".

Óriási hatalmat ad mindenek felett a "realtime" adatbank, hát törekednek is rá, hogy napról-napra egyre kiterjedtebben meglegyen. (Jól kell eszközöket választani, és nem szükséges a mindennapi élethez az állandó "online" állapot. Rendszeresen ki kell szállni onnan, erre az időre a fix eszközöket áramtalanítani sem árt. - A mobilokat meg időnként be a fegyver mellé a páncélba. :D - Legalább meglesz életünk környezet-tudatossága, saját elektroszmogtól való távoltartása is.)

Nem is tudtam, hogy a swiftkey már MS tulajdonban van. (most nézem, már vagy 3 éve :))

A hozzáférés téma kicsit túl van lihegve.
Egyrészt androidban nincs ilyen app jogosultság, hogy valami hozzáfér a teljes gooole fiókodhoz, leveleidhez.
A swiftkey sem kér ilyet, 4db jogosultságot kér (calendar, contacts, location, storage) mindegyik kikapcsolható.

A swiftkey _fiók_ létrehozásánál van olyan opció, hogy a google fiókoddal lépsz be, és -gondolom- ott kéri, hogy hozzáférjen a levelezéshez. De nem kötelező fiókot létrehozni és nem kötelező a G-s fiókkal összekapcsolni. Azt sem értem, hogy a google mit picsog, ha egyszer ők azok, akik ezt így egyáltalán lehetővé teszik. Miért kérhet egyáltalán bárki bármilyen módon hozzáférést a levelezésemhez?

++

Ha elég nagy a kijelző, akkor a Hacker's Keyboard-ot is nézd meg.
Az autocompletion-t egyből ki szoktam kapcsolni mindenhol.
Böngészőnek Firefox-ot használok, de ha neked az Edge jött be, akkor szerintem egyiket sem fogod szeretni...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Welcome onboard, én is WP-ről jöttem csak anno még 2 éve. Launcherből még nem találtam sajnos jót. Amiket ajánlok:
Swiftkey: WP-s jobb volt,de ez különbözik a legkevésbé
Firefox Preview: adress bar alul van

Az is furi, hogy jelszóbeíráskor nem mindig veszi észre, hogy jelszó mezőbe írok bele és az autocomplete sávban ott figyel a jelszó.

Nem mondod komolyan, hogy ilyen létezik...

Itt legalább tehetsz fel bármilyen launchert akárt olyat is ami úgy néz ki mint a WP de több más hasonló is létezik. Abban nincs semmi meglepő hogy lehetnek jobb megoldások/ötletek WP-ben lévén annak tervezésénél ők már tanultak a konkurensektől. Nokia 7.1-en stock Android van ami alapból valóban nem egy nagy élmény, sőt. Nekem most épp MIUI van, elsőre az is szokatlan volt ezért feltettem a Google appokat hogy megkapjam a megszokott környezetet. Aztán 1 hónap alatt apránként leszedtem az összes google appot amit kezdetben feltettem és már jobban tetszik a MIUI. :) Billentyűzetnek Anysoft-ot használok, ritkán írok akkor is röviden, ha hosszabb szöveg kell és csak mobil van kéznél akkor diktálok inkább, elég jól működik a beszédfelismerés. Időnként meg törlöm a rögzített hanganyagokat, bár állítólag a törlés csak illúzió. :)

+1, nekem a stock Androidos Launchertől szintén heveny lábrázásom van, anno az LG G2 Mini-nek volt k.jó felülete, azóta néhány telefon volt már nálam, ahol csak lehetett az ADW Launcher 2 került föl a "gyári" helyett. MIUI-t próbáltam, de nekem nem állt kézre, úgyhogy ment oda is az ADW :-)

Butatelefon utan szokni kell, de utana sokkal jobb lesz.

Amiket ajanlok, az az f-droid feltetele es hasznalata, nyilt forrasu appok vannak fent, ha kell, es muszaj, bele tudsz nyulni. Valamint a regressziok miatt fent vannak a korabbi valtozatok is, es egy par app reklam nelkul vagy tobb funkcioval jon onnan (pl. Termux, ami a kedvencem).

Billentyuzetbol fel tudsz rakni masikat, en a hacker's keyboardot hasznalom, de a terminal miatt szokiegeszitesek nelkul. Ha hasznalsz olyat, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb (bar van ilyen funkcioja). Jelszohoz jelszokezelot ajanlok inkabb, Keepass DX mondjuk nyithato ujjlenyomattal, es nem kell gepelned, mert begepeli helyetted.

Launcherbol van egy csomo, ha nem tetszik, lecserelheted.

Chrome-ot passzolom, Fennecet (Firefox) hasznalok. Abban ott van a cimsor, ahol lennie kell (felul, de lehet, hogy atviheto).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Akkor ez a telefon pont jó választás volt. Ha jól rémlik, ez AndroidOne-os telefon, szóval nem fogsz szívni, mert mire megtanulnád / megszoknád az aktuális "idiótán megtervezett UI-t", addigra pont jön az új verzió és kezdheted újra a tanulást. Az meg nem szívás ;-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Mintha évek soorán találkoztam volna
- átrendezhető app listával
- ABC-rendben levő, de ömlesztett app listával
- ABC-rendben levő, de betűnként szétszedett app-listával
- és ezekhez asszem volt a csak developer menüből változtatható, "kedvencek" app-sor ki/be kapcsolása.

Már feltéve, hogy az a launcher amire én gondolok :-) (De mivel igazából mindig a gyártó által adott launchert használtam, valszeg én vagyok az ideális vásárló, aki lenyeli a szart amit az orra elé tol a kocsog kugli / más gyártó. Mindenesetre A1-en vagy 7-8, vagy 8-9 váltásnál eléggé pislogtam, hogy mennyire megváltozott a felület.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nekem a Google folderben csücsül az ikon, és folderre, majd az ikonra tapicskolás kell az indításához. De benne van ugyanúgy a "Közlekedés" fodlerben is, az egyszerűség kedvéért a többi "közlekedős" (OSMAnd+, iGO Szülinapp, Waze, BKK futár, MÁV...) alkalmazással együtt. A sorrend itt olyan, ahogy én rendezem.

Hi, én még Lumiát használok a mai napig, már vagy 6 éve. Kb 2 hónapja downgradeltem wp10-ről 8.1-re a telót. ;-) Többek között hogy legyen újra FM rádióapp, mert azt wp10 alatt disabledre rakták a faszfejek microsoftnál. :-) Nekem annyi mákom van hogy inkább feature telefonként funkcionál, bár napi szinten megy telegram messenger és 3rd party tumbler kliens, e-mail és zenehallgatás + fotózás. Explorer és/vagy Surfly browserrel még jól megy a böngészés.

8.1-en már nincs új app, illetve skype + bármely fb és twitter kliens szándékosan ki van nyírva, tehát telepíthető, de loginnál network errort dob. Mivel nem jön többé ~1.5 GB-os windows frissítés, felpakoltam appokkal a telót, hogy csak kb 400 MB szabad hely maradt a 8 GB-ból + 64 GB microSD. Egyelőre megvagyok, de pld már csak a Lumia Cinemagraph app miatt is megtartanám (még simkártya nélkül is) a készüléket...

Semelyik androidos telefon ami idáig a kezemben volt nem volt jó valamiért, a külcsíny vérzett, vagy nem volt NFC, nem volt AMOLED kijelző vagy vezetéknélküli töltés. Az android UI sem esik sehogy sem jól a szemnek az alapból full sötét Metro UI után, broáf. Launcherek? Szeretnél élő csempét is vagy csak a layout imitálná a WP-t? :-)

Használt piacon láttam már jó állapotú Lumia 735-öt 5.000 Ft-ért, szóval aki fasza "feature telót" akar amoled kijelzővel az lehet hogy most aranybányára lel hamarosan a régi Lumiákkal.... :-D

"Többek között hogy legyen újra FM rádióapp, mert azt wp10 alatt disabledre rakták a faszfejek microsoftnál."

Vannak 3rd party alternatívák, pl. Radio FM Phone. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy WP10-en az API sokkal kevesebbet tud, pl. nincs RDS support vagy nem lehet kihangosítani.

Ja, hát valószínűleg a 950-et meg fogom tartani még kamerának, diktafonnak, ha pl. táborba megyek. Viszont nekem meg kell az FB Messenger, Waze (az MS féle Térkép végül is elnavigált, csak hát mindent kézzel kellett megkeresni a térképen, mert hiába dobta fel a keresőben a javaslatot, utána azt mondta, hogy nem találja, ami érthetetlen számomra) meg a BKK Futár (ez egy időben működött, aztán valamelyik WP frissítésnél elbaszódott és a BKK nem igazán tartotta karban) meg még ez-az.

Egy évet sikerült rámverned. :) (És én már az idei évben idegesen kerestem az utód-telót, ha 5 év után végre kihalna a 630-as, ne maradjak mobil nélkül.) - Most már mindegy, - nem mertem tovább húzni, - megvan a következő pár év "nyertese", bár a WP is jelenleg még tökéletesen működik.

wp után nem droidra hanem ios-re kellett volna váltanod.

Én is WP-ről váltottam droidra. Sajna nem volt 20k-ért újonnan Almás teló :) (amennyiért vettem 2016-ban az 550-emet újonnan), de még 40-ért sem, ezért lett most Xsziamiaú.

Van még egy 550 a családban, nem neteznek vele, a készülék sem éri el sem mobilneten sem wifi-n, valamelyik szolgáltató tukmálta rá. Mai napig müxik, lehet vele telefonálni, néha fotózni, arra pont jó :) (Az enyémnek az akksija kicsit már megrottyant de fél napot bírt és el is tudtam passzolni pár küvecsért)

Látom te is terjeszted a propagandát, miszerint alma = drága = minőség, és akinek másvalami kell, az vagy igénytelen, vagy csóró :)

Miközben tényszerűen mérhető és jellemezhető képességeit tudó egyéb telefonokat lehet venni harmad-negyed árakon. Van, aki nem hajlandó százezreket adni egy retkes telefonért, vagy simán csak nem hajlandó az agyát becsatolni az apple cloudba (pl én). Nekem egy 2 éves Moto G4-em van, amit 1 éves korában vettem 30 ezer forintért, pedig kaptam ingyen iphone se -t, de inkább visszaadtam.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

nem. nem ez volt a lényege a mondanivalómnak.

ha 10-20 ezerért veszek random kínai android telefont akkor nem fogom össsze-vissza fikázni és meglepett sem leszek, hogy ha nem hozza az amúgy sem elvárt szintet.

wp esetében, ugyanúgy korlátozott hardverek voltak, nem gyárthatott boldog boldogtalan hardvert alá -> optimalizált volt. android eléggé töredezett, ebből következik, hogy valszeg soha nem lesz annyira összeszedett mint egy zárt rendszer. (mondjuk wp, vagy ios)

sajnálom, hogy nem jött át. a kutya se mondta hogy nincs pénze. írta hogy van. (és egyébként leszarom, hogy kinek mennyi pénze van, nem vagyok kisfaszú aki másokat akar pénzben kilóra megvenni lol) viszont ha keveset költ rá akkor nincs mit elvárni. ugyanezt tudom mondani azoknak akik blog posztolnak róla hogy milyen szar az iOS developer beta 1-2 napi használatra. szarnak szar, de mi a meglepő? rá van írva hogy beta. a 10-20 ezer androidos telefonra meg az hogy low budget. (fogyatékosok kedvéért: FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY BENTLIVEL JÁRSZ MER' TE AMÚGY OLYAN TETVES GAZDAG VAGY.)

Itt speciel nem a 10-20E Ft-os listaáras eszközökről van szó, hanem egy ~70-80E Ft körül árazott darabról, ami valóban teljesen más UI-t hoz, mint egy WP, és teljesen más hátteret, mint egy, maximum hasnzáltan kapható almás készülék. És bizony ebben a 70-80E Ft-os ársávban bőven kapsz olyan Android-os telefont, még hazai boltban is, ami tudásban, képességben pariban van az almás készülékek árban hozzá legközelebb álló részével. És bizony egy MIUI egészen jól össze van rakva, de ha épp stock Androidot szeretnél, akkor más "cimkével" ugyanazt a vasat megkapot azzal, és ha az UI nem tetszik,a kkor n+1 launcher-t kipróbálhatsz, melyik áll jobban kézre, és melyik "gagyi" - apropo, iOS-ra hányféle UI-t lehet ráhúzni...? Van egyáltalán ilyen lehetőség, vagy azt kell enni, amit elédraknak? Ami egyébként nagyjából a Symbian Belle szintjét "hozza", az meg nem tegnap volt...

Nem értem: az emberek különböznek, sőt igényeik is változnak az idővel. Van ami tegnap még nem kellett, de holnap kelleni fog. Az épp kapható legjobb (eleve milyen szempontrendszer szerint?) valamiben többet, másban kevesebbet nyújt az igényeltnél. Ha van amit hiányolok belőle, akkor a te irányzatod szerint nem kellene megvennem?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Tovább bontom. Aki a jobbat keresi az nem lesz boldog az életben, mert jobb mindig van és lesz, illetve bármely választás esetén bizonytalan lehet, mert nem biztos, hogy megvizsgált minden lehetőséget.

Tipikus viselkedési példa:
Vesz valamit. Már az övé. Továbbra is rákeres hasonlókra, mert nem biztos benne, hogy jól döntött. Ennek amúgy van egy másik alfaja: ő nem dönt.

I set on a new shop assistant and on his first day, I saw him serve a customer who purchased a kettle. Straight after, I saw him following the customer with every kettle in the store on a trolley.

'Has the customer bought all of our kettles'? I asked

'No, I'm going to ask him if I can persuade him to buy some more'.

'Why would he want any more, if he's just bought one? - I thought you said you have retail experience'.

'I have. I worked for eBay'.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nincs ilyen kapcsolat a két dolog között. Lehet valaki a munkájában igényes odafigyelő, miközben a magánéletében megvan a lelki békéje. A pénzügyi világban több ilyen ember van. pl Warren Buffet.

..és lehet valaki frusztrált és jobbat kereső fogyasztó miközben telibeszarja a munkáját.

Nyolcast 40-48 orankent teszem toltore alacsony toltottsegu modban eletszeru hasznalatban. Ha nagyon raulok mindentbele’ akkor 18-24 orankent. Mondjuk mar kinottem a Videki Men 3D 2020 Plus Advantage Perimun Superstar jatekokbol, ez meg hozzatartozik persze.

Ui a felhasznalasi idot napra es alkalmazasra lebontva tolja az arcomba az iOS default, szoval majd legkozelebb bovebb leszek - csakhat bovebb fogalmatlan trollantast fogok kerni cserebe :))

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

valóban nem attól lesz jobb hogy drágább. hanem azért mert sokkal kevésbé inkonzisztens. persze lehet, hogy a 2 perces "Járt már iPhone a kezemben" túra alkalmával ez nem derült ki.

egyébként nekem tökmindegy mivel szívsz, nehogy azt hidd hogy szarul alszok emiatt. csak javaslatot tettem.

jó pár ismerősömnek tettem ezt meg mikor WP-ről átállt Droidra, aztán végül kipróbálták az iOS-t és arra jutottak hogy ez az aranyközépút a WP és a Droid között.

Nem, nem két percet járt iPhone a kezemben. Bónuszként, otthon anyámnak is van egy iPadja évek óta, azt alapvetően arra a célra, amire kitalálták tök jó eszköznek tartom. Viszont látom, hogy ugyanazon és-vagy hasonló UI koncepciók mentén épül fel mindkettő - Nem véletlen, hisz sokat másoltak egymástól - ergo, ugyanolyan retek mindkettő.

Samsung Internet browser, ez megy nem samsungon is, és chrome alapú, nem Firefox akármi, és lent van benne minden navigációs dolog.