Foltisszima Fingusz Alapítvány

<M1-néző trigger warning>

Rég blogoltam már az MTA-s eseményekről, a hétfői napra bejelentett törvénymódosítás miatt itt az ideje.

Először is a témához lazán kapcsolódva, március végén sok év után végre eljött a pillanat és megvédtem a doktori értekezésemet, megszereztem a PhD fokozatot fizikai anyagtudomány szakon az ELTE-n. A védés meglepően simán ment, nem is nagyon izgultam és az sem tudott kizökkenteni, hogy az egyik opponens elfelejtette, hogy aznap van a védésem és késett 20 percet. :) Egyszer majd blogolok a kutatási témámról, páran esetleg még érdekesnek is fogják találni (különféle megszilárdulási jelenségek szimulációja), illetve fent lesz a disszertáció az ELTE online irattárában is, bárki szabadon elolvashatja majd. Egyik bizottsági tag se kifogásolt semmit, többnyire ismertek engem, meg a csoportot, tudták hogy saját munka a dolgozat, nem Schmitteltem sehonnan. Illetve mindenki tisztában volt azzal, hogy sokkal-sokkal nagyobb gondok vannak jelenleg, minthogy esetleg bennmaradt valami elírás a dolgozatban *(a félreértések elkerülése végett alulra írtam egy kis háttérinfót a védésről).

A védés előtt pár nappal ugyanis megint volt tüntetés az MTA kivégzése ellen. Nehéz ezt hitelesen leírni, hogy milyen abszurd élmény volt. Fizikus alapkutatóként, a doktori védésemre készülve azért kell tüntetésre mennem, hogy ne csesszék szét a hazai alapkutatás gerincét és a magyar nyelv és kultúra jelentős részét adó, közel kétszáz éves intézményt. Monty Pythonba illő jelenet, hogy ide jutottunk ma Magyarországon. Mintha nem lett volna elég stresszforrás maga a védés, még azt tippelgethettem, hogy mi lesz, ha egyik napról a másikra bezárják a munkahelyemet, mert az ITM nem hajlandó a törvényben megszabott alaptámogatást átutalni, hogy ezzel zsarolja az MTA vezetőségét a tárgyalások során. Egyébként egész jó kis megmozdulás volt, idén már a második, most az MTA elöl átsétáltunk az ITM elé a Lánchidat elfoglalva (mintha csak Critical Mass lett volna bringák nélkül) és klasszikus focis hasonlattal, piros lapot mutatva elküldtük Palkovicsot és a tervét a jó büdös francba. Persze nem mert kijönni senki az ITM-től, hogy átvegyék a pár pontos követelésünket, féltek, hogy a feldühödött professzorokból álló tömeg esetleg meglincselné őket. :D

Pár hetet ugorva, május elején volt az MTA közgyűlése (ennek van lényegében döntéshozói joga), ahol elsöprő többséggel elutasították a kormány akaratát, hogy önként és dalolva szüntesse meg magát az MTA elveszítve a kutatóhálózatát. Abba azonban belementek volna, hogy legyen egy új irányító testület, ahol 1/3-ad részt az MTA, 1/3-ad részt a kutatóhálózat, 1/3-ad részt pedig a kormány delegál tagokat. De nem. A kormány képtelen bármilyen kompromisszumra. Ha elfogytak a szakmai érvek, vagy ez esetben ilyenek nem is voltak sohasem, ahogy azt az ITM által (!!!) megrendelt átvilágítás is kihozta, akkor jön, hogy "CSAK!" meg, hogy "bebebee nekünk van 2/3-unk". Palkovics már a közgyűlésen bejelentette, hogy nem engednek semmiből, már május 27-én, azaz jövő hét hétfőn, egy (!!!) nappal az EP választás után benyújtja az MTA kivégzéséről szóló törvénymódosító javaslatokat.

Tehát jelen állapotban úgy néz ki, hogy talán már júniustól elveszik erővel az MTA kutatóhálózatát és beszervezik egy Pallas Athéné, Maecenas Universitatis Corvini, Fikusz Kukisz, Foltisszima Fingusz Alapítványba a kormány által kiválasztott vezetőséggel, illetve Lovász helyett Németh Szilárd elnökségével. Felmerülhet egyesekben a kérdés, hogy miért ne szeretnénk ezt? Mert a tapasztalat azt mutatja, hogy amerre a kormány jár, ott korrupció, lopás és inkompetencia marad csak. Azt a nyomorult kukás holdingot se tudták megcsinálni, hogy működjön, miért képzeli bárki is azt, hogy tudományszervezéshez értenének? Meg hát ott volt a középiskolák életét megkeserítő KLIKK is, totál csőd volt. Pár napos hír meg, hogy a BME-n leállt minden IT beszerzés mert egy új jogszabály életbe lépett ugyan, de a hivatalos informatikai rendszer nem készült el időben hozzá. :D Újra kérdem: hogy képzeli azt bárki is, hogy ez az inkompetens korrupt banda jobban, vagy legalább alapszinten is tudná üzemeltetni az MTA kutatóhálózatát? Vagy nézzünk valami "nemzetközit", pl. ott van a Magyar Nemzeti Kereskedőház hálózata. Totál csőd volt az is, most zárták be (ok, tudom, nem volt csőd a hagyományos értelemben, hanem sima kifizetőhely).

Összefoglalva semmi jó nem vár az MTA-ra az elkövetkező időszakban. Egy darabig még viszi előre a lendülete, aztán lassú kivéreztetés, már most látszik, hogy a fiatalok menekülnek el (a szokásosnál jobban), újak meg alig jönnek (mert már az egyetemet is inkább külföldön kezdik). Utánpótlás/munkaerő nélkül meg nem sok mindenre lehet ma vinni a kiélezett nemzetközi kutatói versenyben.

Szóval be kell látnom, hogy erre erősen rábasztam. Lehet mondani, hogy hülye voltam, hogy ezt a szakmát választottam, ami végül is jogos, de hát nem egy nap alatt lesz az ember kutató. Amikor elkezdtem az egyetemet, akkor alig léptünk még csak be az EU-ba, nem volt 2/3, nem volt migráncsozás, nem volt Brüsszelezés/"amerikai nyugdíjas bácsikázás", nem volt világválság, a franc se hitte volna akkor, hogy lesz majd egy kormány, ami az MTA ellen fordul a lakosság nagy része meg magasról szarik majd rá. Így hát az évfolyamunkból majdnem utolsóként, én is abbahagyom az alapkutatást és valami olyasmibe fogok, amivel talán be tudom hozni azt a ~10 éves lemaradást.

Ugyan minek nekünk Paks 2?! Elég lenne Széchenyi forgó hullájára rákötni egy turbinát és letarolnánk vele a világ energiapiacát. Gondolta volna vajon anno Széchenyi, hogy "a nemzetiség és nyelv erősítése, terjesztése és pallérozása szent céljára" létrehozott akadémiát pont a magát annyira nemzetinek valló kormány fogja elpusztítani?

Szerk.:: Egy kis háttérinfó a védésről. Manapság az esetek többségében (fizikusoknál legalábbis) a doktori védés tét nélküli, többnyire előre lefutott dolog, mivel aki oda eljut az már annyi szűrésen ment keresztül a 4-5 év alatt, hogy ott már nagy gond nem történhet. A disszertációt 2 bíráló kapja meg, akik pár hónap alatt elkészítik a bírálatot. A doktorjelölt előre megkapja a bírálatokat és egy hónapja van, hogy megszervezze a védést, illetve hogy megválaszolja a kérdéseket, amit a védés előtt el kell küldenie a bírálóknak is. A bírálatban szerepel az értékelés is, tehát tudja a jelölt, hogy mire számíthat. Emiatt egyébként egy doktori védés baromira unalmas esemény, legrosszabb esetben kifut az ember kicsit az időből. A külső helyen kutatóknak szokott lenni házi védés is (nekem is volt) ahol 2 másik bíráló előzőleg alaposan megkritizálja a disszertációt, hogy az egyetemre beadott változat már hibamentes legyen amennyire csak lehet. A disszertációhoz meg kötelező több publikált cikk is, amit ugyancsak több bírálón megy keresztül. Tehát aki eljut a védésig, arról már tudják, hogy teljesítette a PhD-hoz szükséges szintet, anélkül ott se lehetne. Ettől függetlenül random kérdések szoktak lenni (a kötelezőkön felül), nálam is volt pár, aminek én örültem, mert arra utalt, hogy odafigyeltek az előadásra. :)

Hozzászólások

"Elég lenne Széchenyi forgó hullájára rákötni egy turbinát és letarolnánk vele a világ energiapiacát."

Nem tűntetni kellene, hanem felkutatni az utódait, meg a többi, az MTA számára adományozó nemes leszármazottait, hátha akad köztük olyan, aki szarrá pereli ezért az államot. Mert amit csinálnak az csak az időtávban különbözik attól, hogy gyűjtök beteg gyerekek gyógyítására, majd az összejött pénzt elverem kurvákra és kokainra Ibizán.

Megtörtént! Saját szememmel láttam a híradóban panaszkodni a leszármazottakat, h hosszú ideje milyen magasról leszarja őket az MTA vezetése. Gyakorlatilag szóba sem álltak velük.
Őszintén szólva adott szituban nekem kicsit sok volt, h nem átallottak ilyen hangulatkeltést bevetni. De mint hsz-edből látszik az ilyesmi a másik oldalt sem forgatja meg a gyomrot. Szép öngól!

Nekem olyan érzésem van, mintha egy fizikusra úgy gondolna a kormány, hogy az egy "bölcsész mérnök". Aztán inkább ne gondolkodjon, hanem dolgozzon má'.
Tudod: Annyi okos ember van itt a kárpátokban, mi vagyunk a nobeldíjasok szülőhelye. Csináljanak már valamit az okosok! :) Emelkedjen az a nemzet!

Fizikus kutatóként egyébként mi a véleményed Paks 2-ről? :D

--
trey @ gépház

+1

Erre kíváncsi lennék, tegnap hallhattuk, hogy "hát az atom sem megy örökké, az is néha leáll, mint a szél" (mekkora csúsztatás :) ), de tényleg amennyire látom ez egy laikus számára nagyon nehezen eldönthető téma, hogy atom vagy "zöld" (nap-szél-egyéb megújuló), jó lenne valami független szerű információ.

Egyébként a geotermikus erőművek miért nem divatosak manapság?

Ahhoz, hogy érdemben hozzá tudjak szólni, szerintem hosszasan tanulmányoznom kellene az MTA működését, megvizsgálni mindkét fél álláspontját, meghallgatni az érveit. Mivel ez véleményem szerint hetek, hónapok munkája lenne, ezt nem vállalnám. Ennek hiányában pedig nem foglalnék állást.

Fogalmam sincs, hogy kinek van igaza, mivel nem ismerem a részleteket.

--
trey @ gépház

elég legyen annyi, hogy a kutatóhálózat az MTA tulajdona.

a kormány pedig egy jogi személy (MTA) tulajdonát akarja államosítani a tulajdonos hozzájárulása nélkül, ahogy azt pl a magánnyugdíjpénztárakkal tette, (ahol közösségi tulajdont államosított a közösség akarata ellenére, a közösség átverésével) ami még a fidesz alaptörvény szerint is jogellenes, ráadásul a kormány köteles (lenne) a működési költségeket biztosítani, ugyancsak e szerint a fidesz alaptörvény szerint.

ez nem az MTA-ról szól, (a közemberek számára) hanem arról hogy egyáltalán bárkinek a magán, v. személyi tulajdona biztonságban van-e, hogy a magyar jog, szavatolja e a magántulajdont, vagy a magántulajdon védelme csak papíron létezik-e.
van e jogod házadhoz, a lakásodhoz, az autódhoz, a vállalkozásodhoz, v. épp a részvényeidhez, értékpapírjaidhoz és a bankszámládhoz.

Nem tudom a trafik mutyi, az iskolák államosítása, esetleg a zászló plakátok voltak e előbb. kb a legelsőtől lehetett tudni hogy a magántulajdon, vagy a magántulajdon védelme csak papíron létezik. De lehet a földtörvény, már a fene se emlékszik mivel kezdődött.

igen. de ott még a koncessziós jogokkal, ill bérleti jogokkal manipuláltak.

míg a takarékpénztárak államosításánál, már a tulajdonjoggal, bár még ott nem volt teljesen tiszta kinek is a tulajdona a takarékpénztár, a tagoké, befektetőké..
aztán persze reprivatizálta a saját aparatcsikjainak a takarékszövetkezeteket.

de itt már tiszta és egyértelmű tulajdonjogról van szó, igaz nem akarják direktben elvenni, hanem közös irányítást akarnak, ami az önrendelkezés jogát ugyanúgy sérti, mint a tulajdonjogot.

az önrendelkezés jogát már elég régóta feszegetik, (pl.: az apeh adóbevallásokat készít magánembereknek, azok megbízása nélkül, viszaélve a magánemberek adataival, majd érvényesnek tekinti aláírás, megbízólevél... nélkül, a határidő lejártával, aztán jogalap nélkül levon a bankszámlákról)

Azért az iskolák államosítása érdekes helyzeteket szül.
Egy példa. Még az önkormányzat vette a padokat, számítógépeket, projektort, azaz "az övé" azóta a KLIK is átalakult, leltári nyilvántartások mindenhol a mumus az államnál különösen, főleg többedik átalakulás után. Na most ki/kik kell/kellenek a selejtezéshez?
Üdv MTA kutatóhálózat a bürokrácia legújabb poklában.

ui bónusz a KLIK is képes volt eszközöket elmozgatni adott iskolából, jobb esetben adott önkormányzat területén, rosszabb esetben hát.
MTA esetében fogunk egy asztalt és átvisszük egy nem volt MTA kutatóközpontba mert csak. Na annak ki a tulajdonosa, egy selejtezésnél.

Ugyan már, nem kellenek hónapok ahhoz, hogy lásd mi a helyzet. Te is csak úgy csinálsz, mint az összes kormánypárti: próbálod elkerülni a véleménynyilvánítást, mert ez védhetetlen és igen kínos már. Még a magyar érettségibe is bekerülhetett volna egyszerű szövegértelmezési feladatként a következő:

Az ITM tavaly év végén megrendelte az MTA teljes körű átvilágítását. Az eredményt az ITM és az MTA teljesen ellentétesen értelmezi. Melyikük hazudik?

ITM nyilatkozat - MTA nyilatkozat

Az ITM meg se várta eredetileg az átvilágítást, hanem már előtte bejelentette, hogy az MTA szar, át kell alakítani. Talán megsúgták, hogy az átvilágítás nem azt hozza ki, amit ők szerettek volna. Nem baromira szánalmas ez már? Meg úgy kell szerinted egy ilyen mértékű átalakítást véghez vinni, hogy elvonják az alaptámogatást ameddig nincs meg a megállapodás? Ennek megválaszolásához még a részleteket se kell ismerned.

Értem én, hogy állásfoglalást szeretnél tőlem kicsikarni, de engedd meg, hogy leszarjam az egész témát. Jogomban áll. Érintőlegesen hallottam róla és nem az a téma, amit mondjuk egy hírportálon lekattintanék.

Egyébként az MTA és környékén dolgozók egységes véleményen vannak az ügyben?

--
trey @ gépház

Ok, csak úgy tűnt, hogy érdekel valamennyire a téma, hiszen hozzá is szóltál a topikhoz.

Az MTA kifelé egységes véleményt mutat, de ez komolyan mondva elég nagy csoda volt, és nem hittem volna, hogy összejön. Az MTA-n belül is van mindenféle gondolkodású ember, köztük egy rakás Ürge-Vorsatz szindrómás kormánypárti szavazó is. Egy külön bejegyzés megérne, hogy mi történt velük az elmúlt egy év során. Az elején igen szórakoztató volt látni a kínszenvedésüket, ahogy próbálták megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, aztán szépen elhallgattak, ahogy valaki rájuk szólt, hogy mennyire rövidlátó hülyék voltak. De most már annyira rosszul áll a szénánk, hogy szinte mindenki pártfüggetlenül azon van, hogy az utolsó fűszálba kapaszkodva megakadályozzák valahogy az MTA kivégzését.

A korábbi megmondóembereket meg inkább már csak sajnáljuk, mert hiszen azért átéltek egy traumát; a hőn szeretett pártjuk ellenük fordult, őket kiáltották ki épp sorosbérenceknek és egy tudós emberhez képest teljesen méltatlan módon bánnak el velük. Mindegyiküknek "Én mindig rátok szavaztam, miért basztok most ki velem ennyire?!" arckifejezése van, mint a fent linkelt CEU-s kutatónak, akiről a jelenséget nevezte el az internet népe. Szóval sokan beismerték a tévedésüket e téren. Sőt, az MTA-s tüntetéseken az intézetünkből a top 3 elvakult kormánypárti szavazó közül kettő ott volt (a 2. és 3. helyezett), ami nem kis meglepetés volt, kb. mintha Németh Szilárd bejelentené, hogy vegán lesz és nővé operáltatja magát. :)

Kíváncsi lennék, mit szólnál ahhoz, ha ilyesmi válaszolt kapnál:
"Ahhoz, hogy érdemben hozzá tudjak szólni, szerintem hosszasan tanulmányoznom kellene a témát, megvizsgálni mindkét fél álláspontját, meghallgatni az érveit. Mivel ez véleményem szerint hetek, hónapok munkája lenne, ezt nem vállalnám. Ennek hiányában pedig nem foglalnék állást."

Nem vagyok egyáltalán szakértő a témában, eddig csak néhány neutrondiffrakciós méréshez volt közöm, de azok kutatóreaktorokban készültek, nem áramtermelő erőművekben. Magával az atomenergiával nincs bajom (minden munkanap elsétálok egy reaktor mellett), hiszen stabil, kiszámítható energiaforrás mérsékelt kockázattal és néhány hosszútávú problémával (hulladéktárolás). E szempontból nézve logikus döntés volt, hogy továbbra is az atomenergia jelentse az energiatermelés gerincét itthon. Ahogyan eddig kivitelezték, az azonban elég kritikán aluli. A tenderezés kikerülése, a titkos hitelszerződés, a csúszások, az orosz fél hozzáállása az engedélyeztetési folyamathoz, stb. mind elég rossz képet festenek a projektről.

Hogy hosszútávon megtérül-e egyáltalán, az megint egy jó kérdés lehet. Arra gondolva, hogy mennyi pénzt ölnek bele a megújuló energiaforrások kiaknázásába világszerte, ami ezáltal egyre olcsóbb lesz, lehet eljön majd az ideje, hogy át lehet rájuk teljesen állni. Ha ez Paks 2 üzembeállása előtt történik meg, az elég kellemetlen lenne, ha az életciklusa felénél, akkor kevésbé.

Nem hiszem, hogy ez a két lehetőség volt (nem tudjuk, hogy egy tenderen pályázott volna más is, másmilyen atomerőművel). Nem is égett a ház, Paks 1 üzemideje 2030 körül jár le, addig még van idő.
Azt sem hiszem, hogy ez teljesen fizika kérdés; egy fizikus meg tudja válaszolni, hogy a egy adott nyomottvizes reaktor biztonságos-e (feltehetőleg igen), de azt nem feltétlen, hogy gazdaságosan üzemeltethető-e (egyáltalán nem biztos). Az sem szakmai kérdés, hogy érdemes-e diverzifikálni (a gázt és a fűtőelemet máshonnan venni), hamár az energiabiztonságnál tartunk. Az is kérdés, hogy ha a használt fűtőelemeket Oroszországba kell vinni reprocesszálni, akkor a közben lévő országok átengedik-e.

Ahogy rpsoft is írta fentebb, nem vagyok egyáltalán szakértője a téma gazdaságpolitikai oldalának. Laikusként a meglévő erőművek élettartamát hosszabbítottam volna meg, ameddig azt biztonságosan lehet, akár egy nagyobb beruházás során. Közben nagyobb figyelmet lehetne szentelni a megújulóknak. 2020-ig egyébként is van vállalásunk, hogy közel 15% megújuló lesz, tehát mindenképp foglalkozni kell vele. Ki lehetne tűzni célul nagyobb arányt, pl. 30%-ot. Akkor lehetne már látni, hogy mennyire működik itthon a dolog. Ha nem hozta volna ez az út az elvárt eredményt, akkor írtam volna ki tendert új erőműre.

Amit kihagysz a képletből, az a európai atomerőművek elöregedési és épülési rátája. Jó dolog a megújuló, de nem látom mellette a Gwh nagyságrendű tárolók építését. Nem látom a nagy összeurópai elosztó és szabályozó hálózatok kiépítését.
Nagy Britannia úgy tudott fosszilis mentes hetet tartani, hogy a megújulók mellett, emlékeim szerint, nyolc működő atomerőművük van!

Paks2-ben, ami nekem csípi a szemem az a mérete, építési üteme, tervezett élettartama és a dunai duzzasztógát hiánya.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A nagymértékű energiatárolás valóban nem megoldott még (túlnyomó többségében vízpumpás megoldás az elterjedt, ami pl. az Alföldön nem épp optimális), de néha lehet hallani érdekes ötletekről, pl. a betontömbökkel 20 MWh-t tároló daruról. Ki tudja, lehet egy évtized múlva ilyesmikkel lesznek körbevéve a városok, és az egész energiaellátás decentralizált lesz néhány központi tartalékkal.

UK-ban sajna nem fosszilis mentes hét volt, csak a szénerőműveket nem használták, a gázerőműveket igen (meg az atomerőműveket is persze). Mindenesetre így is szép eredmény, ami megmutatta, hogy lehet szénerőmű nélkül is ellátni egy ekkora országot.

Ez a darus móka tetszik. Úgy 12 éves koromban játszottam ilyennel az építkezésünkön használt csiga és biciklidinamó összekókányolásával. Fater valahol ott állított le, amikor a zseblámpa helyett a Sokolt akartam a dinamóra kötni.
Amúgy viccesen elfelejtik, hogy az egyégnyi tárolt energia erősen függ a kupac magasságától.
Ennél picit életképesebbnek tűnt az ARES megoldása.
Hasonlóképp létezik keringtetett elektrolitos tárolóakku, vízbontós/üzemanyagcellás akku, tehetetlenségi energiatároló, fagyasztásos, olvadt sós, és még kismillió másik. A kulcs, hogy ebből a vízbontós az egyetlen, ami komolyabb méretben üzemelt valaha is. Szóval, ez lenne egy olyan kutatási irány amivel be lehetne borítani egy techszektort, de valahogy nincs áttörés....
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én a BME Nukleáris szakára jártam, amikor megtörtént a paksi 3. blokk eddigi legnagyobb balesete. Pontosabban a blokk melletti pihentető medencében az uránrudakat vegyileg lemosó gép került olyan állapotba,
amitől félő volt, hogy a kb. 1.5 tonna jrán leolvad. A tervezéskor egy nukleáris mérnök megakadályozhatta volna, de a gépet simán csak egy vegyipari cég tervezte (francia-német, de nem fontos). A nukleáris erőművek a legzöldebb energiaforrások lehetnének, de baromi nagy felelősség és körültekintés kell hozzá. Fukusimáról is tanultunk, említették is már jóval a katasztrófa előtt, hogy beletervezték a 10-es földrengést és az árvizet. Pedig látható, hogy mekkora gond még most is. PAKS 2 is az előtt lett leszerződve, hogy a végleges tervek meg lettek volna. (Gondolom a lényeg inkább az volt, hogy Magyarország felvegyen egy hitelt. Ha több áram van, kevesebb orosz gáz kell, így kell valami más függőség). A reaktorépítés mellett a legnagyobb veszély a hulladékelhelyezéssel van. A kiürült kazetták nagy része megy majd vissza az oroszokhoz, valószínűleg katonai célra vagy újrahasznosításra (teljesen ingyen veszik át, nyílván van tervük vele. Elásni nem jó, mert fegyver lehet belőle, de épp emiatt van urán a reaktorokban, nem pedig a fegyvergyártásra kevésbé alkalmas tórium). De az uránkazettákon kívül is van rengeteg radioaktív hulladék, amit majd a magyaroknak kellene tárolni. Akármennyire is körültekintően tervezik a tározókat, azok mindig csak az építéskori ismereteket fogják tükrözni. Kezdetben a hulladékot a tengerbe dobták, aztán tengerszinten tárolták, aztán kicsit komolyabban... A gond, hogy kb. 100 ezer évig kellene ezeket pihentetni. Ez egy olyan hosszú idő, amit megint nehéz felfogni. Az írott emberi történelem jó ha 6 ezer évesnek mondható, ki fogja megérteni 10 ezer év múlva Bátaapátiban a feliratotot, hogy ez itt nem a kedves vezetőnk sírja? A 100 ezer év alatt olyan geológiai változásokra is fel kell készülni, amire nem biztos, hogy volt példa. Ha meg is van a bizalom egy helyben, akkor is lesz majd akarat arra, hogy jobban megtömjék, mint kellene.

A másik, hogy Paks már így is baromira megterheli a Dunát. Nyáron, amilor kevés víz volt benne, valószínűleg behazudták, hogy mennyire emeli a vízhőmérsékletet (hivatalosan épp elromlott a kitelepített mérő, papírozva épp a határérték lett). Az erőmű által termel energia csak néhány százaléka lesz áram, a többi hőként megy tovább a Dunába. Paks magyarország áramának 30-40 %át termeli. Ennek az energiának megfelelő mennyiség megy hőként a Dunába folyamatosan. Már így is 1 fokkal emeli ott a folyó hőmérsékletét, extrém esetben (ha kevés a víz, meleg van) le kellene állítani a termelést, de erre még sosem volt példa. 1 fok nem tűnik soknak, de a víz oxigéntartalma durván csökken ilyenkor, más állatok és növények bírják csak ki a meleget. Na, Pax2 erre rakna még rá, mert hűtőtornyot nem akarnak.

Lehet túl keveset tudok a projektről, azért érzem elcseszettnek. De nekem erősen megtervezetlennek, előkészítetlennek látszik. Vannak dolgok, amiket meg lehet tervezni menet közben, vagy titokban előkészíteni, de szerintem paks2-nek nem ilyennek kellene lennie. Ne legyen igazam...

Nem a duplája megy a dunába? ~1500MW hőteljesítményből hoz ki 500MW villamos teljesítményt. Egyébként eredetileg tudtommal hűtőtornyokat terveztek, csak valahol, valaki úgy döntött jó lesz a Duna is.

Én villamosmérnök vagyok, az üzemidő hosszabítások alatt jártam az egyetemre. Még akkor nagyon korai előkészítési fázisban volt, de azt szinte mindenki biztosra vette, hogy új orosz reaktorok lesznek.

A sajtó annak idején tele volt azzal, hogy annyi áramot fogunk termelni, hogy az minek? Csak azt felejtik el, hogy 2030-40 között a jelenlegi blokkokat várhatóan le kell állítani, mert 50 évesek lesznek - ráadásul a többi alaperőművünk is közel jár az élettartamuk végéhez (visontai szén, battai gáz), bár itt nem tudom mennyire felújíthatóak.

Ha jól emlékszem, 3-4 terv keringett:
-gázerőmű bővítés, Százhalombattán
-szénerőmű bővítés, Visontán
-atomerőmű bővítés, Pakson

Atomerőműhöz felmerült európai (német, francia vagy kombinált - nem emlékszem), amerikai és orosz. A konklúzió az volt, hogy technológiailag elég egyformák, viszont a magyar szakember gárda az oroszt ismeri ezért azt preferálnák.

Az én véleményem meg az a dologról, hogy még az atomerőmű a legkisebb rossz a fenti háromból talán - a megújulók szerintem még egyszerűen nem tartanak ott, hogy alaperőművi kapacitást építsen rá az ember. És a nyugati vs keleti technológiában is úgy gondolom, hogy nem rosszabb az orosz mint az amerikai. Sőt, a Paks ellenességben szerintem benne van a nyugati ipari lobbi - nem direktben, de úgy gondolom elég könnyű a nem kormánypárti sajtót és az ellenzéket egy ilyen témában nyugati atom vagy megújuló pártivá tenni néhány kutatás publikálásával.

Viszont abban egyet értek, hogy hűtőtorony kellene, és nem kellene ennyire titkolózni a szerződések kapcsán. A hitelt meg kimondottan problémásnak tartom.

+1
A hűtőtoronynál mehetne a párologtatásos rásegítés az éjszakai órákban, ami kellemesen megdobná megfelelő széljárásnál az Alföld csapadékellátását.
A hitel sajnos szükséges rossz. Saját erőforrásunk nincs, mástól csak rosszabb ajánlatokat kaptunk volna.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A hitel a legnagyobb probléma a projecttel. Mostanra túl drága lett, jóval olcsóbban lehet piacról is forrást bevonni. 20 évre 3-3.5%-on mennek el állakötvények, ha nem lenne politikai öngyilkosság most kellene kiszórni jó sok hosszú lejáratú kötvényt, akár többet is mint amennyire szükség van.

TBH az ilyen írások szomorítanak el igazán. Nyilván nem az M1 hiradó, vagy bármelyik fidesz-szavazó; azok mind csak önmaguk unintelligens, önellentondó paródiái.

Grat a PhD-dhez, Nyugat-Európában tárt karokkal fognak várni postdocnak, vagy R&D-be az iparba. Az az érzésem, hogy a fidesznek köszönhetően nem hogy rábasztál, de nagyon is szerencsés vagy, mert így megvan a push hogy egy jó karriert befuss a hanyatló nyugaton! Sok szerencsét :-)

Eötvös Loránd elnöksége alatt is voltak ilyesmi problémák - ha kezedbe jut a márciusi Fizikai Szemle, pont ezzel kezdődik. Szóval az egész nem újkeletű - bár ez gondolom, nem vigasztal.

Minden elismerésem a tied, hogy idáig eljutottál, viszont ennnél a mondatnál összeráncoltam a homlokomat:
mindenki tisztában volt azzal, hogy sokkal-sokkal nagyobb gondok vannak jelenleg, minthogy esetleg bennmaradt valami hibásan a dolgozatban.
Szeretném azt hinni, hogy a megnyert fokozatok objektív elbírálás alapján születnek és állandó minőséget jelentenek. Tehát nem attól függ milyen éppen a politikai/gazdasági környezet.

Az egész sztori egyébként siralmas és elszomorító, de mégis az ország nagy része rájuk szavaz, hülye az ország nagy része sajnos.

A mondatot olvasva nekem is összeráncolódott a homlokom - hiszen nyilván azért olvasták felületesen a dolgozatodat, mert a bírálókat az MTA-s gondok nyomasztották...külső olvasó meg ebből levonhatja azt a következtetést, hogy mivel saját bevallásod szerint is ismertek a bírálók, a két szép szemedért kapsz doktorit.

Illetve ha ennyire aggódsz, és van kapcsolatod az ELTE TTK-val írhatnál az ottani gondokról - megszorítások (egyetemi tanárok elküldése), a Kancellária részéről a Karok egymásra ugrasztása,jelenleg 2. emeleti költöztetés kivitelezése.

Elnézést, kicsit félreérthetőn fogalmaztam valóban. Írtam egy kis háttérinfót a bejegyzés aljára. Gyakorlatilag aki eljut a védésig, az már teljesítette a PhD szintet, így a védés nem arról szól, hogy meglesz-e, hanem hogy jelöltnek jól sikerül-e az előadás, jól megválaszolja-e a kérdéseket, stb. A bírálók azonban mindig kritikusak (az a dolguk), mert rájuk is rossz szemmel néznének, ha csak felületesen átfutnák a dolgozatot.

Az meg hogy hány elírás maradt a dolgozatban, valakit szokott érdekelni, valakit nem. Nálam kiemelte mindkét bíráló, hogy alig talált elütést. Összesen hármat találtam a kinyomtatott változatban, ami ~120 oldalnál nem olyan rossz szám. Az egyiken amúgy jót röhögtem utólag: egy helyen "head transport" lett írva "heat transport" helyett. :)

Bocs, kicsit szerencsétlen lett a megfogalmazás. Annyira erős az előszűrés (fizikán legalábbis), hogy a védés általában már teljesen tét nélküli. Továbbá a bírálók a bírálatokat előre elküldik, amit a doktorjelöltnek írásban meg kell válaszolni a védés előtt legalább 1 héttel. Tehát a doktorjelölt tudja előre az értékelést. Ha rendesen megválaszolja a feltett kérdéseket, akkor nem kell attól tartania, hogy a védésen megvágnák.

A külső (nem egyetemen) helyen kutatóknál meg szokott lenni egy házi védés is. Nekem is volt ilyen, ahol 2 másik bíráló igen kritikusan végigolvassa a disszertációt, hiszen ilyenkor az a cél, hogy az egyetemre beadott változat már komolyabb hiba nélkül legyen. Tehát ha így nézzük, akkor nekem 2 védésem is volt. :)

Grat a PhD-hez.

Ez azt MTAs viszály jó előképzés lesz a nyugat-európai karrieredhez, ha szeretnél arrafelé magasabb szintre lépni, jó lesz alaposan megtanulnod a könyökhasználatot és a kicsinálási módozatokat.
Plusz pont, ha elég gyorsan elzavarnak az MTAból, akkor elég gyorsan fogsz pénzt is keresni, és majd rájössz, hogy a kenyeret pénzért adják, nem kutatási jelentésekért. Ráadásul lesz az a pénz, ami be fogja tölteni az alapkutatás hiánya okozta rést a lelkedben. Legrosszabb esetben összeraksz egy labor otthon és elmolyolsz abban.

Utánpótlás és munkaerő kérdésében van egy mágikus dolog, amivel meg lehet ezt oldani. Úgy hívják, pénz. Megfelelő pénzmagért van megfelelő szakember. Amiért nem fogom siratni az MTA-t az az, hogy kiváló, fiatal szakemberek sorát dolgoztatták kvázi éhbérért, a tudományos dicsőség ígéretével.

Nem, nagyon még nem basztál rá, mert friss PhD-sként még el tudod adni a fiatalságodat. Te még bármikor ugorhatsz a megfelelő multiba, nagyon jólkereső szakatyaúristenként. Akik rábasztak azok a 60+-os MTAs kövületek.

Szerintem, az Öreg Gróf, ha forog, már a devizahitel válság magasságában elérte kerületi sebességben a fénysebességet és pillanatnyilag valami ismeretlen kvantumállapotban rezeg egy paraszthajszállal a szuperkritikus állapot előtt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A 60+-os őskövület MTA-sok nem biztos hogy ráb*sztak, főleg ha levelező vagy rendes tagok - ugye az életjáradékos rendszerhez az ITM nem akar hozzányúlni, nyilván nem véletlenül (miniszter úr is rendes tag)...
Ha hozzányúlnának, akkor a tiltakozás jóval nagyobb szintű lenne.

Azért, a MTAban a középső és felső szinten nem csak egy forrásból csepeg a lé a zsebekben. Így is el lesz zárva pár csapocska.
De valóban, az életjáradék elvétele lenne ány csak az igazi érvágás.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Miért gondolod azt, hogy az MTA miatt kevés a fizetés? Látják ők is, hogy mennyi fiatal lép le a rendszerből, aminek komoly következményei lesznek. Bármikor mondhatná a kedves vezír, hogy "nemzetérdek, hogy a kiváló magyar tudósok Magyarországon végezzék kutatómunkájukat, ezzel hosszútávon idevonzva egy rakás külföldi K+F céget (nem csak összeszerelő üzem lennénk). Emiatt a focisták bére helyett a kutatók bérét emeljük fel olyan szintre, hogy a külföldiek is ide akarjanak jönni." De nem, ilyen sosem fog történni a jelenlegi kormány alatt.

Épp az ellenkezője megy. Az MTA-t hamarosan kivégzik és ott csesznek ki a kutatókkal, ahol csak lehet. Pl. megszűnt a cafeteria, ami nem kis vágás egy most kezdő fiatalnak, illetve extraként egy jogszabály-változtatással dologi költségről jövedelemnek nyilvánították át a kutatóintézetek által fizetett tandíjat, amit a PhD hallgatók után kell fizetni az adott egyetemnek. Tehát mintha a kedves PhD hallgató zsebbe kapná a tandíjat az intézettől, amit akármire elkölthetne (rakás plusz adóteher). Ez nem kis kicseszés az intézetekkel, mert vagy átterheli a PhD hallgatókra, akik ezáltal vagy felmondanak egyből, vagy éhen halnak, vagy pedig kigazdálkodják valahogy, ami több milliós extra kiadás.

Két különböző modellben gondolkodunk. Én a tortamodellben, te a lecsorgásban.
A probléma, hogy mint minden állami szervezetnél, a torta modell érvényesül és abból a kicsi szeletet kapók csak úgy jöhetnek ki jól, ha a nagy szeletet kapók, akik osztják a tortát, önmérsékletet mutatnak, és nem hívnak meg mindenkit a buliba.
A lecsorgás modell csak akkor működik és érvényesül, ha a benne résztvevőknek az eredményessége visszahat a nyereségre. Egy cég esetében a vezetőségi tanács meghatározza, hogy mennyit oszt vissza a dolgozóknak a nyereségből. Ha nyereséges a cég és évről évre ugyanannyi a visszaosztás, akkor a jobb évben több csorog le a dolgozónak. Ez pedig nincs az MTA-nál.
További kényszeres tévhit, hogy a focisták nem hoznak pénzt. Csak sportfogadásból a éves szinten 300 milliárdos forgalma van a Szerencsejáték Zrt.-nek, amiből csak a Totó 2 milliárd árbevételt hoz. Fel tud mutatni az MTA egy ilyen mérhető hatást? Igen, ez egy erősen ferdített és csúsztatott trollkérdés. De amikor egy politikus elmutyizható EUs támogatásokat lát és az abból visszafolyó pénzt mérlegeli, az aranylábúak lesznek a nyerők, a tojásfejekkel szemben.
És ez nem csak a jelenlegi, de más kormánynál sem fog megtörténni, hacsak nem dolgoztok ki működő, filléres eljárást transzmutációra.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"További kényszeres tévhit, hogy a focisták nem hoznak pénzt. Csak sportfogadásból a éves szinten 300 milliárdos forgalma van a Szerencsejáték Zrt.-nek, amiből csak a Totó 2 milliárd árbevételt hoz."

A magyar focira elégetett pénzt vetted össze a nemzetközi sportfogadással?
Eredmény helyett bevétellel számolsz? Te tudod...

1. Kevés helyen direktebben érdekelt a dolgozó a sikerben, mint a tudományban. A saját sikeres működéseden múlik, attól függően, hogy hol tartasz a karrieredben, hogy
-lesz-e doktorid
-lesz-e következő posztdok-helyed
-lesz-e határozatlan idejű szerződésed
-megkapjátok-e a következő grantet a kutatás folyatatásához, fennmarad-e a csoportod

2. A sportfogadás lehet, hogy termel pénzt valakinek, de abban szinte biztos vagyok, hogy az egész ország szempontjából veszteséges. Hasonló, mint a drogkereskedelem, csak legális. A szerencsejátékfüggőkkel terheli a szociális rendszert, nyitja az ollót.

Gratulálok a védéshez!

Kis adalék az MTA témához, ha elovassátok az EU bizottsági jegyzőkönyveket vagy a Horizon2020 programot jól körvonalazódik, hogy átcsoportosítják 2020tól a támogatásokat.

Ezentúl a Kutatás Fejlesztésre fog menni a pénz.

https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en

Mint a magyarországi alapkutatás központja az MTA ebből sokat tudna profitálni, munkád lesz ne izgulj, pénz lesz.

Az EUs pénzek miatt akarják beszántani az MTAt.

Üdv
Csaba

> Ezentúl a Kutatás Fejlesztésre fog menni a pénz.

Ha jól értem, ez Horizon 2020 program 2014 és 2020 közötti 7 éves időszakra vonatkozik és nem a 2020-al kezdődő időszakra. Gondolod, h döntő hatása lehet abban, h 2019 végére a kormányzat új struktúrába szervezi a hazai kutatást?

Ki is szivárgott a törvénymódosítás szövege. Röviden: ellopnak ("államosítanak") mindent, a kutatóhálózatot, az épületeket, a berendezéseket, mindent. Ezentúl meg majd politikusok döntik el, hogy mit kell kutatni. Továbbá bármikor bezárhatnak intézeteket, hiszen mindenhol többségbe lesznek. Már augusztustól.

A tisztelt 2/3-ra szavazóktól kérdezném: 1-tól 10-ig tartó skálán mennyire tartjátok ezt okénak? Nem fordult meg a fejetekben, hogy valami esetleg nincs rendjén?

Nem titok, egy kis cégben leszek fejlesztő, meglátjuk mi lesz majd belőle. Időm meghatározó részében jelenleg is programozok, anyagtudományi modellezéssel foglalkozunk a csoportban. A megoldandó problémák nyilván másmilyen jellegűek lesznek ezután és nem GPU-kon fognak futni. :)

Nincs rendjén (1).
Hasonlóan történt az iskolák "államosítása", aminek a célja hasonóan az MTA esetéhez, a magasabb színvonal, hatékonyság, stb. volt.
Ez sem ütötte meg az átlagszavazó ingerküszöbét, ahogy ez sem (itt is olvashattad, hogy "az egész témát leszarom.")
Hasonlóan történt az oroszoknál is a tudomány átszervezése. Sokat hallunk az azóta számtalan sikeres és innovatív orosz tudományos sikerekről.

És mivel külföldi újságban publikálni nem tud a magyar Liszenko, a KESMA gyorsan létrehoz egy "nemzetközi" tudományos folyóiratot is. Az egyetemeken meg majd a kancellárok előírják, hogy módosítsák a doktori szabályzatot: ezentúl elég lesz a hazai újságban publikálni a világhírű tudományos eredményeket (sőt, elég magyar nyelven) a PhD fokozat megszerzéséhez. Sőt, még a hiányzó nemzetközi hivatkozások problémáját is megoldják: ezentúl az is független hivatkozásnak számít, ha a KESMA lapjai idézik a cikket. Hirtelen több ezres független hivatkozása lesz Liszenkónak, lepipálva az összes régi motoros MTA-s kutatót. Az M1 híradó végül bemondja, hogy miután államosították az MTA-t, a kutatók mutatói több nagyságrenddel javultak, több pénz jut kutatásra. Mindenki boldog, éljen a párt!

A horizon2020 környékén akkor azért lesznek gondok.
„A Soros-egyetem valóban vezet bizonyos rangsorokban, például a Horizon2020 uniós támogatások elnyerési rangsorában, 14 millió euró összeggel. A Corvinus Egyetem 1,2 millió környékén sincsen. Ebből is látszik, ez egy üzleti modell: Magyarországon kiadnak egy amerikai diplomát.”

De nem a kutatás kapcsán. Néhány az 1-10 vagy 11-99 esetleg 100-x. Norvég alap hova számít.
Szigorúan mint pletyka értendő a Nagy Grant okat amúgy sem szerette a magyar közeg, mivel emberek és nem intézmények nyerik el.

Kommunikáció a népnek szól, a kutatók remélem lépnek, Magyarországi kutatással elég keveseknek sikerült a Nobel.

Aztán az egész mögött lehet csak ennyi van.
"Az kutatóhálózatok cégei akár kisebbségi tulajdonosként is beszállhatnak magáncégekbe. Ez nagy változás: eddig ugyanis olyan nonprofit gazdasági társaság, melyben az állam volt a többségi tulajdonos, csak olyan cégben szerezhetett részesedést, melyben szintén többségben volt az állami tulajdon."

Ki is szivárgott a törvénymódosítás szövege.

helyesen: az Index azt írta, h kiszivárgott a törvénymódosítás szövege.

Természetesen szó sincs arról,amit sugalmazni próbálsz, h politikusok (itt: dilettánsok) döntenének tudományos kérdésekben.
A kutatói hálózat irányító testületének egyik felét a kormány a másikat az MTA jelöli ki az elnököt meg közösen kell választaniuk. Ebből h jutottunk oda, hogy mindenhol többségben lesznek?

az MTA ugyan formálisan tulajdonos marad, de azzal, hogy annak kinyilvánított akarata ellenére kötelezik vagyona tényleges átadására, a magyar kutatási szféra javát a magyar kormány lényegében államosítja.

Sztem ezt még az sem érti, aki írta!

Szerinted engednék, hogy az elnöke ne a kormány embere legyen? 7>6 tudtommal.

Meg olvasd tovább legalább egy picit a cikket, ott a következő pont: "Felállítanak egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot (NTT), melyben még teljesebb lesz a kormány befolyása: az elnöke Palkovics László lesz, és az összes tagra is ő tesz javaslatot. Itt az MTA-nak csak egy képviselője lesz. Ez a testület tesz majd javaslatokat a támogatandó kutatási főirányokra.". Értsd: Palkovics dönti el, hogy ki kap pénzt és ki nem.

A gyanakvásnak általában van alapja. A várjunk majd úgy is a jó lesz, az nem szokott sikerülni.
Bár sehogy nem jön a tudományhoz illetve kicsit régészet.

Csobánc várkapitánya: akinek dolga lenne, nem érzi magáénak
„Csináltattunk 2006-ban egy romkonzerválási tervet az egész várra vonatkozóan. Ez alapján a műemlékes terv alapján lehetett falakat konzerválni, tehát hozzányúlhattunk, és ha volt pénzünk, tudtunk dolgozni a várban. Most ezt az engedélyt 2012-ben nem hosszabbították meg, mondván, hogy ők majd készítenek átfogóbb, jobb tervet, régészeti feltárással. Már az is megvolt, hogy Feld István, a Műegyetem Régészeti tanszékének vezetője vezeti majd a feltárást, de nem csak ebből nem valósult meg semmi, hanem a tervek elkészítéséből sem.”
Szóval ahogy volt nem jó, majd jön az állam azt megoldja és sokkal jobb lesz. Hát nem.

Meg eztet is írta a zindex: "Felállítanak egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot (NTT), melyben még teljesebb lesz a kormány befolyása: az elnöke Palkovics László lesz, és az összes tagra is ő tesz javaslatot. Itt az MTA-nak csak egy képviselője lesz. Ez a testület tesz majd javaslatokat a támogatandó kutatási főirányokra."
Vedd ehhez a tervezett finanszírozási elképzeléseket.

Ha nem érted: ez úgy megy, hogy a törvény erejénél fogva egy használati szerződésben rögzítve az Akadémia átadja a teljes kutatóintézeti vagyont használatra az államnak, bár a tulajdoni lapokon az Akadémia lesz a tulajdonos.
Ez történt és ez a jelenlegi szituáció az önkormányzatok tulajdonában lévő, de az államnak használatra átadott iskolákkal.

Ja egyfelől a költségvetésben önálló fejezetként finanszírozott köztestület, másfelől magánjogi alany. Épp melyik kerül kidomborításra azt az adott kontextus határozza meg. Ha a jónép pénzét kell elfogadni akkor köztestület; ha át kell adni használatra az eszközeit akkor meg magánjogi alany.

Egy ilyen strukturális átalakítás nem egy szép művelet. A kormányzat sem így akarta sztem eredendően, de nem maradt más választása.
Hogy pontosan mi húzódik meg a dolog hátterében, azt valószínűleg sosem tudjuk meg. De biztos vagyok benne h valami nagyon sötét dolog amit nem lehet a közvélemény elé tárni.
Most lehet azon perszézni, h a Fidesz el akarja lopni a kutatási pénzeket - ha valakinek erre van gusztusa, hát tegye! Egyenlőre nem merült fel semmi ilyesmi, amit komolyan lehetne venni. Tekintetbe véve h a Kormányzat a tudóstársadalom egy jelentős részét maga ellen fordítja ezzel az átalakítással, azt kell gondolnom, h ilyen konfliktus felvállalása mögött súlyosabb dolognak kell lennie. Lopni valószínűleg máshogy is tudnak - ilyen konfliktus felvállalása nélkül.

Az ügy történetéből arra következtetek, hogy ezt akarta, csak nem erre számított az MTA részéről, így ahhoz a módszerhez folyamodik, amit eddig is alkalmazott: ha nem adjátok/egyeztek bele "kérésre", megoldjuk törvénnyel/erőszakkal.

Valóban, máshogy is tudnak. A módszert a területhez igazítják.

A fenti MTA állásfoglalásban szerepel:
A tervezett törvénymódosítások nyilvánvalóan sértik az Alaptörvény XIII. cikkében foglalt tulajdonhoz való jogot, mert kártalanítás és szerződés nélkül határozatlan időre vagyonának ingyenes használatba adására kötelezi az MTA-t mint magánjogi jogalanyt.

> A vonatkozó (1994. évi XL.) törvény szerint „Az Akadémia a feladatai ellátása érdekében a vagyonával önállóan gazdálkodik”,

Felmerül a kérdés, h az Akadémia feladatainak megváltozása, hogyan érinti a vagyongazdálkodásának önállóságát?
Amúgy meg lesz majd 2019-es törvény is!

Szerencsétlen fogalmazás, de teljesen lényegtelen, mert nem csak a magánjogi jogi alanyt illeti meg a tulajdon védelme.

"Amúgy meg lesz majd 2019-es törvény is!"
Ha törvénnyel elveszik valaki tulajdonjogát, azt hogyan hívod, ha nem államosításnak?

Nem tudom mi lenne erre a jó szó. Az államosítás kifejezéséhez tartoznak személyes és történelmi tapasztalatok, nyilvánvalóan ezek fájdalmas emlékére apellálva és manipulatív jelleggel van erőltetve részedről/részetekről ez a szóhasználat.
Úgy tűnik, h a tulajdont nem veszi el az állam. Ráadásul itt egy olyan alanyról van szó amit az állam 'tart el' jelentős részben.

Bocsánat! Ezt az országot egyenlőre (és remélhetőleg) annak Kormánya irányítja! Természetes, h egy ilyen átalakítási folyamat súlyos érdeksérelmekkel jár! Egy gyenge kormány, ami mögött nincs támogatottság, valószínűleg nem is lenne képes végigvinni egy ilyen átalakítást.
Nekem az a fő problémám, h nem látom, h miért van szükség az átalakításra? A lopni akarnak szamárságot ha lehet vessük el! Nem érteni h mitől lenne jobb az új, mint a begyakorolt régi rendszer? Vagyis a kirakósból hiányzik egy v. több elem. Ezek nélkül meg téphetjük itt a szánkat, nem jutunk közelebb a lényeghez. És nem is látok szándékot arra, h ezeket a közvélemény elé tárják. Úgy fogják végigvinni a változásokat, h a valódi okok végig rejtve fognak maradni a közvélemény, de még az érintett kutatók előtt is.

"Úgy fogják végigvinni a változásokat, h a valódi okok végig rejtve fognak maradni"
És ezt te teljesen normálisnak és elfogadhatónak tartod?

"Úgy tűnik, h a tulajdont nem veszi el az állam."
Már kérdeztem erről a véleményed, de valahogy válasz nélkül maradt: https://hup.hu/node/164439?comments_per_page=9999#comment-2353329

> És ezt te teljesen normálisnak és elfogadhatónak tartod?

Ad abszurdum igen! Lehetnek olyan okok a háttérben, amiket tényleg jobb nem tárni a közvélemény elé. Most nem szeretnék találgatni ezzel kapcsolatban!
De ha a hitelesség kérdése merül fel, már hogy a Kormányzat az ország érdekében cselekszik-e? Akkor az erre a kérdésre adott válaszról a hétvégi szavazáson meggyőződhettél.

"Lehetnek olyan okok a háttérben, amiket tényleg jobb nem tárni a közvélemény elé."
Egy kicsit is hihető, értelmeset mondj!

"De ha a hitelesség kérdése merül fel, már hogy a Kormányzat az ország érdekében cselekszik-e? Akkor az erre a kérdésre adott válaszról a hétvégi szavazáson meggyőződhettél."
Nem tudom, hogy a kormány hitelessége (véletlenül nem pártokra kellett szavazni?) és a szavazás végeredménye között milyen korrelációt kellene feltételeznem. De ha a Magyarország Kormánya = Fidesz–KDNP elképzelés mentén gondolkodunk (ha igen, akkor ez most pártállam?), akkor nem kell nagyon visszamenni a történelemben, elég csak a Hazafias Népfront elsöprő sikerére gondolni.

> Egy kicsit is hihető, értelmeset mondj!

Nem tudom h számodra mennyire lesz hihető ill. értelmes - de egynek, egy:
mondjuk ha a valódi okok [fogalmazzunk úgy, h] ideológiai jellegűek - azokat általában nem szokás feltárni.

pl. Tudok olyan, nem annyira a politika előterében lévő intézményt, melynek igazgatóját Kásler miniszter úr közös megegyezéssel, indoklás nélkül "rúgta ki". Ezen esemény érthetetlenül és furcsán feltűnően nagy visszhangot váltott ki a médiában.
Utóbb kiderült számomra, h az intézmény rendszeresen helyet biztosított a magyarországi szabadkőművesség összejöveteleihez.

Ez se nem hihető, se nem értelmes, és messze nem egy emberről, hanem egy komplett intézményrendszerről van szó.

De tételezzük fel, hogy hihető és értelmes: ebben az esetben te normálisnak és elfogadhatónak tartod, hogy Magyarország Kormánya összeesküvés-elméletek alapján összeesküvésszerűen hoz döntéseket? Ha ez így van, akkor erről nem tudhat az egész kormány, maximum egy-két ember. Ha egy-két ember önkényes személyes döntései alapján vezetnek egy országot, ezáltal a jogállam mint olyan valójában megszűnik létezni, akkor azt milyen berendezkedésnek hívnád, ha – mivel ez már bőven túlmutat a pártállamon – nem diktatúrának?

És te ezt a diktatúrát véded, gratulálok hozzá! Tökéletes mintapéldája vagy a Fidesz-szekta (nem ideológia!) hívőinek, akiket a valóság nem érdekel, bármi elfogadható és hiteles számodra, amit a nagyvezér mond, a tekintély (és néha már az épelméjűség) megkérdőjelezése nem is opció.

pl.
Minden héten kell egy valami pozitívat publikálniuk a akadémiai kutatóhálózat vezetőinek?
Meg tennék ez a mostaniak?
Pedig ez csak halvány árnyéka az eredetinek.
"Az öröm szükséges a túléléshez. Ezért észre kell venni és tudatosan kell keresni az élet apró örömeit"
Javasolnám minden kutató gyűjtse össze az aznapi örömöket és este küldje el a vezetőnek, aki összesítéssel kitehetné az adott intézet honlapjára. Mindenki láthatná milyen jó is, Magyarországon Kutatónak lenni. :D

Tisztázzuk! Én egy példát írtam. Nem azt állítottam, h ez az ok. Lehet h ez, lehet h nem ez.
Létezik pl. ideológia ami kifejezetten ellenségesen tekint a modern tudományra. Az egyetemeket az elbutítás templomainak tartja. Nem kívánom itt megvitatni!
Magam részéről szánalmasnak találom ezeket hangulatkeltési próbálkozásokat az MTA részéről, mint ez a nyílt levelezés ill. a megküldött tervezet világgá kürtölése (jellemző melyik portál hozta)! Meg az olyan kiírásokat a weblapjukra, h egy mozijegy árába kerül az MTA a polgároknak. Kész bohózat! Már csak egy olyan videó hiányzik, ahol négy rendőr épp kilakoltatja az MTA épületéből a rúgkapáló Lovászt, aki azt kiabálja a vonaglása közben, h "ez nem jogállam"! Be kéne látni, h az MTA stratégiája teljes kudarc! Sztem a legnagyobb hiba az volt, h hagyták magukat a tudós hölgyek és urak rábeszélni az egységes fellépésre és dacszövetséget kötöttek genderistákkal, meg Heller féle társadalom tudósokkal - akiket nagyon rühell már mindenki (a körúton kívül) - magukra vették ezzel azok bűneit. Hogy nem merült fel a fizikusokban, matematikusokban stb. h nem ránk haragszik a társadalom, miért kéne nekünk ezekkel együtt vezekelni? Nem, hagyták magukat megvezetni, egységesen fellépni - jól mutatja milyen szellemiség lengheti be ezt az intézményt! Ha lett volna elhatárolódás, létrejött volna megosztás, akkor a Kormányzat is kétfrontos helyzetbe kényszerül és egészen más lefutási utak nyílhattak volna meg. De hát nem így alakult, kinek-kinek megvan a saját felelőssége és most a végjátékban szembesülhet a következményekkel.
Hát esetleg még abban reménykedhetnek, h Orbán az utsó pillanatban behúzza a kéziféket és leállítja a darálót! De ha erre apellálnak akkor a keménykedés sztem nem jó módszer! De őszintén szólva ez nem túl valószínű szcenárió!

Véleményem szerint az MTA efféle átalakításának tisztán politikai (ideológiai) oka van, beleillik az eddigi menetrendbe, ez pedig a központosítás, ellenőrzés alá vonás. Most kifinomultabb módszer szükséges - ahogy más esetben is -, mert már volt előképe az ilyen eljárásnak. Nem lep meg, hogy az "államosítás" szó rossz érzetet kelt (affektív vonzat), meg hát "Jogállamban a pénz a fegyver.

Finomult a kín. Ha vannak áthallások, az nem véletlen:
https://magyarhang.org/kultura/idogep/2019/05/29/a-part-elobb-15-megbiz…

Vagy tán azért, mert az EU a következő ciklusban masszívan támogatni kívánja a K&F tevékenységeket - azokat is, amivel az MTA kutatóintézetei foglalkoznak. Nomostan ha ezeket az MTA "önállóan" használja fel, akkor abból a politikai "elit" egy kanyi vasat nem tud lenyúlni...

Ennek elkerülésére a legjobb módszer ha a kutatók lépnek.
Azaz megszerzik az épületet övék a hardvere de a szoftver távozik.
Utána meg lehet nézni hogy működtetik, K&F meg kell ám írni a pályázatot és meg is kell nyerni, majd végig kell vinni a kutatást.
Műszer működtetéséhez kevés az, hogy besétál a püspök úr majd megáldja, ráhelyeznek egy bibliát, elé meg egy közmunkást.

Kutatók jó részének nagyobb az esélye arra hogyha vállt, javul a fizetése (válthat nyugatra is), mint egy random szociális munkásnak borsodban nyelvtudás nélkül.

Nehezedik a pálya.
Regime oppression brings Hungarian researcher to LiU
A kutató Takács Károly szociológus csak így tovább, MTA-nál azt hiszem 32 ERC grante van, remélem mennek még páran.
Ha az EU a Nagy grant (ERC grante) növeli akkor nem lesz itt nagy lopás. Koppanás várható.

Hiena örülhetsz nézd meg mit kutatott.

Jaj most te is előjössz valami horizon2020 lejárt programmal, mint magyarázattal? Másnak sem jött be! Ez ilyen orr-monológ nálatok bazzeg, h állandóan a [z elsajátítható]pénzben látjátok a Föld mozgásának az okát: etno-pszicho-patológia! Ti nem egy követ fújtok a tudósokkal, ti anyagi elvűek vagytok, míg azok 'csak' anyagelvűek.

Tiszta víz Raffaytól Trianon † kapcsán:
https://kuruc.info/r/2/198903/

Megkapja a magáét az Akadémia is - csak h tudni lehessen hol a helye!

"Lehetnek olyan okok a háttérben, amiket tényleg jobb nem tárni a közvélemény elé."

:D Mégis mi a búbánatra gondolsz? Átvették a gyíkemberek az irányítást az MTA vezetőségében? Leolvadt a KFKI-ban a reaktor és mutáns kutatók tizedelik a lakosságot, emiatt fogy a népesség? Nálunk gyártják a kemtrélt, és a kormány részesedést akar belőle? Legalább tippelj valamire és ígérem, hogy megpróbálok utána járni.

Amit pl. mi kapunk az MTA-tól, tehát az adófizetőktől, alaptámogatásként, abból a rezsi és a bérköltségek egy része jön ki. Berendezést ebből nem igen lehet venni. Aki akar valamit kutatni is, az pályázik hazai és külföldi (túlnyomórészt EU-s) forrásokra és abból veszi meg a drága berendezéseket. Az állam ezt is el akarja lopni (fogalmazzunk így, hogy ha az államosítás szót nem akarod használni). Erről mi a véleményed? Kérje vissza az EU azt a pénzt, amiből egy magyar kutató vett egy drága mérőberendezést, amit most az állam einstandol egy tollvonással?

Meg fent is kérdezte blr; szerinted normális ez az eljárás? Szakmai érv szerinted is nulla. De részedről ezzel ennyi? Mi van, ha pl. le akarnák bontani az összes budapesti hidat hogy a továbbiakban kompok hordják át a forgalmat. Mindenki azt mondaná, hogy ez elég nagy hülyeség, hiszen ott vannak a hidak, sokkal hatékonyabb megoldás a kompoknál. Ha a kormány mégis azt mondaná, hogy debizony kompok lesznek hidak helyett, akkor te azt mondanád erre is, hogy ok, biztos van valami okuk rá?

Tudnál részletes kimutatásokat mutatni az elnyert pályázatok, hazai pályázatok és az alapfinanszírozás összegeire? Csak, hogy képben legyünk, hogy melyik kéz is eteti valójában a kutyát. Plusz, az is érdkelne, hogy az elnyert EUs támogatásokban hány százalékban vállalt önrészt a Magyar állam? Emlékeim szerint ez olyan 10 és 30%-ban szokott megállni. Jó lenne ha kifejtenéd, hogy ezen önrész nélkül miképp fedezné az MTA a részvételben szükséges önrészt.
Aztàn, ha már a drága berendezéseknél tartunk, akkor arról is mesélj, hogy egyes kutatók miért kezelik ezeket a berendezéseket sajátjukként és miért végeznek magán üzleti tevékenységet ezekkel a berendezésekkel?

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A mi költségvetésünk évekre visszamenőleg itt érthető el. Az MTA összefoglalója szerint tavaly 16 mrd alaptámogatás, 7 mrd "Lendület program, Prémium posztdoktori program, Fiatal Kutatók Álláshelye, EU-s önrészek, kiválósági központok", 13 mrd hazai és külföldi pályázatok, 4 mrd ipari és vállalkozási bevétel. Hogy mennyi volt ebből konkrétan az önrész, arra egyelőre nem találtam pontos statisztikát, de az arányokat meg lehet tippelni. De ha még az általad mondott legrosszabb aránnyal is nézzük, milyen jogon államosíthat a kormány egy akár 2/3-ad részt külföldi forrásból vett berendezést? Akkor már nem "arányosan kéne államosítani"? (Ha lenne ilyen kifejezés...)

"Aztán, ha már a drága berendezéseknél tartunk, akkor arról is mesélj, hogy egyes kutatók miért kezelik ezeket a berendezéseket sajátjukként és miért végeznek magán üzleti tevékenységet ezekkel a berendezésekkel?"
Hmm, tehát valaki meg is tud élni itthon kutatóként? :D Viccet félretéve, kik is ők? Illetve mit értesz pontosan magán üzleti tevékenység alatt? Összeférhetetlenség miatt nem lehet egy cégben ugyanazzal foglalkozni, mint kutatóként.

Lassan, mert a matek soha nem volt az erősségem.
Tehát, 16 + 7 = 23 mrd ment az adófizetők pénzéből. Ha csúsztatok, akkor 13 mrd jött EUs pénzből és 4 mrd volt az üzleti bevétel. Értem én, hogy a EUs pályázati pénz van berendezésekre költve, de ha kihúzzuk az állami részt akkor meg semmi nem lenne, mert nem lenne infrastruktúra fenntartás, nem lenne bérezés, mert az ipari/vállalkozási bevétel nem tudná fenntartani a cirkuszt és kifizetni a pályázatok önrészét. És innen kezdve épp annyi joga van államosítani a kormánynak, mint amikor egy cégnél egy többségi cégtulajdonosnak is eladni a cég berendezéseit, függetlenül, hogy milyen forrásból származtak azon. Úgy érzem, hogy itt a legnagyobb képzavar az, hogy az MTA nem egy financiálisan független szervezet, hanem az állam egyik kitartottja és ez alapjaiban határozza meg a kutya és farok relációt.

Nem, független kutatóként nem lehet megélni, de az infrastruktúra felhasználásával jól lehet keresetet kiegészíteni. Hogy kik Ők azt nem tudom, mert külsősként, hozzám csak a "szívességből" végzett mérések, hazavitt informatikai és egyéb eszközök,idő előtti leselejteződések, és MTAs alkalmazotti viszony mellett vitt másodállás és társainak a pletykái jutnak el. Bizonyára ennek mértéke és aránya területenként más és más, de itt is él, hogy "nem zörög a haraszt ha nem fújja a szél".
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A gondolatmeneted több ponton hibás. Lássuk a céges analógiát. Ha van egy cég, amit megvesz egy másik, majd bezárja, ahhoz joga van, mert kifizette a vételi árat. Az állam jelenleg nem tulajdonosa az MTA-nak. Az MTA vagyonáért egy fityinget sem akar adni, csak simán ellopni azt.

Azt az évi ~20 mrd Ft-nyi alaptámogatást inkább tekints úgy, hogy a tisztelt adófizetők megrendelnek egy szolgáltatást az MTA-tól, amit senki más nem tudna itthon megcsinálni. Az MTA ezt az összeget szakmai alapon beosztja és csinálja az alapkutatásokat, műveli a magyar nyelvet, viszi a kultúrát is, ami minden nemzetnek alapvető érdeke. Ez ma egy megtérülő befektetés, amit az ITM saját átvilágítása is igazolt. Ha megvonnák ezt a támogatást, és lelépne az összes kutató itthonról, az az ország számára lenne öngyilkosság középtávon.

Illetve még számos probléma van. Az MTA jelentős része közadományozásból jött létre. Mit szólna pl. Teleki József gróf, hogy a saját gyűjteményéből létrehozott akadémiai könyvtár hirtelen az államhoz kerül? A székház is így épült fel. Milyen jogon államosíthatják azt?

Jó, akkor ki a tulajdonosa az MTA-nak? Ugyanis még nem sikerült kigoogleznom egy alapító okiratot. Csak kutatóintézeteknek, irodáknak, stb.-nek találtam meg az alapító okiratait ahol a tulajdonos mindig az MTA és az elnöksége felé mutat.
Tovább árnyalja a képet, hogy az MTA alkalmazottainak jelentős része közalkalmazott és mint ilyennel szemben az állam gyakorolja a munkáltatói jogokat.
Tehát, van egy állami cég, ahol az állam fizeti az alkalmazottakat, de nem az övé a cég és nincs beleszólása a működésébe? Hogy is van ez?
Értem én, hogy nagyon fontos az MTA tevékenysége. Csak erősen oximoron, mikor állami pénzből létezik egy olyan szervezet, amire az államnak nincs ráhatása.
Azt mondom, rendben, vagy ne legyen az államnak a beszólása az MTA dolgaiba, de akkor ne is kérjenek egy fillért sem az MTA. Vagy pofa alapállás az MTA-nál, és viseljék el az államot.
Továbbá, az is kérdéses, hogy szükséges-e egy polip jellegű, átláthatatlan felelősségi hálójú miazma, vagy nem lenne jobb egy-egy kis méretű, a tevékenységüket külön-külön jól mérhető alapítványok hálózata?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az MTA nem egy zrt jellegű szervezet. Leginkább önmaga tulajdonosa, nem egy politikus/oligarcha van a háttérben, talán ezért nehéz megértened. Van közgyűlés, elnökség, vagyonkezelői testület, felügyelő testület, tudományos osztályok, stb. Egymást ellenőrzik, kritizálják, mint a tudományban úgy általában. Olyan nehéz azt elhinni, hogy létezhet Magyarországon egy olyan nagyobb szervezet, aminek nem az a célja, hogy lopjon? Nem fogják egy haver zsebébe átjátszani pl. a székházat, hogy nyisson benne egy luxushotelt.

Fizikusként én is közalkalmazott vagyok még pár hónapig, de nem az állam a munkáltatóm, hanem az MTA egyik intézete. Az MTA nem állami cég! Olvass bele az akadémiai törvénybe (ameddig még van): "Az MTA önkormányzati elven alapuló, jogi személyként működő köztestület, amely a tudomány művelésével, támogatásával és képviseletével kapcsolatos országos közfeladatokat lát el." Tehát egyáltalán nem állami cég, nem az állam a tulajdonos!

Ajánlom a törvény átolvasását, van benne pár érdekes még, pl. 23. paragrafus: "Az Akadémia a feladatai ellátása érdekében a vagyonával önállóan gazdálkodik, ennek részletes szabályait az Alapszabály határozza meg.", alatta "(...) Az Akadémia vagyonába tartoznak az ingatlanok, az immateriális javak (ideértve a szellemi tulajdont is), a tárgyi eszközök, a pénz, a befektetések és a részesedések is." A kormány ezt akarja most 2/3-dal ellopni, bocsánat, "államosítani".

Egyébként meg milyen állami ráhatást akarsz? Üljön itt a szobámban egy politikus, és ő mondja meg hogy mit szabad kutatnom? Szerinted úgy jobb lenne? Eddig is volt ráhatása az államnak, célzott támogatási keretekkel befolyásolni tudja most is, hogy milyen irányba is menjen a hazai kutatás. Ilyen alapon azt nem várod el, hogy egy műtét során politikus hozzon döntést, hogy ezt vagy azt kell csinálni? Ahhoz sem értene jobban, minthogy mit érdemes kutatni.

Nem jó duma az, hogy ne kérjen egy fillért se az MTA. Egy mai modern országban szükség van egy olyasmi célú szervezetre, mint az MTA (direkt írtam "olyasmit", minden országban máshogy alakult ki). Enélkül simán lemaradnánk a nemzetközi versenyben, egy rakás pénztől esne el az ország közvetlenül és járulékosan még többtől. De ennek megvannak a feltételei. Egy politikus ne akarjon alapkutatásba beleszólni, ne végezzen sebészeti műtéteket, röviden: ne pofázzon bele abba, amihez nem ért, ezért vannak a szakértők.

Off
Nem tudom, nem értek hozzá, meg szerintem te jobban belelátsz a dolgokba: más országokban hogyan működik az ottani "MTA"? Azaz mennyire finanszírozza az állam, mibe és mennyire szól bele, miben más, mint (most) nálunk? Gondolom, vannak kapcsolataid külföldi (külföldön dolgozó) kutatókkal, és esetleg egy-két sör közben ilyen téma is szóba kerül.

Nah, lassítsunk. Engem, mint versenyszférából élő adófizetőt, az érdekel, hogy az adóforintjaim hasznosan legyenek elköltve. Az én kis világlátásomba az fér bele, hogy olyan tudományos kutatásokat támogassunk amik itthon hasznosulnak, az itthoni emberek életét és az itthoni vállalkozások versenyképességét javítja.

Egy politikus igenis pofázzon bele az alapkutatásba. Épp csak annyira, hogy a kutatók azt kutassák, miképp lehet az ország égető problémáira megoldást találni. És azokat az itthoni vállalatok kamatoztathassák. Egy itthoni anyagtechnológiai kutatásnak az eredményeit ne az Intel kamatoztassa, hanem a Videoton. Jahm, hogy a Vidi nincs pariban az Intellel? Nah, ezen kéne a buksi fejeiteket törni. Mert szép dolog a Nobel-díj, de engem kurvára irritál, hogy a mi által pénzelt Nobel-díjasunk eredményei külföldön kamatoznak.
Tudod, az MTA azért lett megalkotva, hogy az ország fejlődjön. Csak ehhez felelős tudósok kellenek, akik nem Pilléket alkotnak a Nemzetközi Űrállomásra, hanem filléres, háttérsugárzás alapú, kézi CT-ket, amivel minden háziorvost fel lehet szerelni.
Azt mondod anyagmérnöki területen dolgozol kutató fizikusként. Ok. Hogyan oldanád meg az Kolontár környéki zagytározók masszájából olcsó, karbonsemleges módon történő fémkinyerését? Esetleg olcsó, nem félvezető alapú, nagy mechanikai szilárdságú, magas hatásfokú, termoelektromos ötvözetek előállítása?

Igen szükség van államilag támogatott kutatóintézetekre, csak épp kínai modellben, ahol oda megy a pénz amit utána piacosítani lehet. És ha már kikutattak valamit, akkor az hasznosuljon! Ne csak papírtermelés legyen.
Ha ezt az MTA nem tudja megoldani, akkor legyen beszántva és legyen helyette más.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mindkettő?
A focistáink termeljenek ki annyi pénzt (reklámbevételt, jegyeladás, stb.) a cirkuszuk fenntartásához szükséges. Az MTA meg állítson elő olyan szellemi terméket, amiért az ipar támogatja őket.

És neked mi a véleményed az egyházakról? Nekik nem a híveikből kéne megélniük?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Puskás Öcsi mond valamit. Várjuk a következőt.
Na a magyar kutatók (fiatalok), valószínűleg nagyobb arányban mint a focisták, elmehetnek külföldre (küldhetik haza a devizát), vagy elmehetnek a privát szférába dolgozni termelik a GDP-t, van miből támogatni a focit.
Fordítva viszont a magyar focisták, hát kinti csapatokhoz az elhelyezkedési esélyük minimális, vagy füvet nyírni mehetnek, abból menyi devizát küldenének haza? Na ugye. Cégekhez ha mennek hát megint nem olyan jelentős a GDP emelés. (mongol vendégmunkást válthatná a hankooknál )

Ezért az, hogy a kutatók vagy külföldre mennek vagy magáncégekhez az hasznos. A focisták hát. Ebből egyértelmű hogy a Foci támogatandó a tudomány meg, pont jó amit csinálnak.

Meg a TAO pont oda kerül a hova szánják, pl Felcsút NASA vákuumtechnológiás antigravitációs futópadja, miért csak egyet az egész csapat minden tagjának kéne egy, na meg az utánpótlás oda is. Igaz halottam olyan pletykát hogy a sportszer forgalmazás már jó kezekben van, kérdésem ami műszer a MTA kutatóhálózatának kell ott ki a forgalmazó? Na ugye.

Egyébként az egyház, ma is híveiből él (kevesebb is elég ha az e megfelelő pozícióban van), modern kori búcsúcédula, kevesek így veszik meg a bűnbocsánati lehetőséget maguknak.

Véleményem szerint, a magyar futball is ugyanúgy beszántandó.
Az a probléma, hogy amíg nincs rend itthon a fejekben, addig máshol sem lesz. Amíg mindenki a saját pecsenyéjének a sütögetésével van elfoglalva, amíg "csóró", proli politikusok vezetik az országot, addig semmi nem lesz. Viszont égetően kell a változás és valahol el kell kezdődnie. De mindaddig, míg az orvosaink "ma'h hálapíz"-el, a kutatóink "ma'h pályázati píz"-el, közszolgáink "ma'h állásom"-al, politikusaink "ma'h mutyim"-al van elfoglalva semmi nem lesz belőle.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem talált.
"Szent-Györgyi Albert tengerentúli kapcsolatainak kezdetei az 1920-as évekre nyúlnak vissza. Munkásságának már ebben az első időszakában kapcsolatba került az amerikai Rockefeller Alapítvánnyal, azáltal, hogy Rockefeller-ösztöndíjasként John Davison Rockefeller és fiakutatott a Cambridge-i Egyetem Biokémiai Intézetében (1926-1930). Itt sikerült izolálnia narancsból, citromból, káposztából, majd mellékveséből a hexuronsavat."

Szent-Györgyi Albert
Hacsak Rockefeller nem egy ősi magyar család. De még akkor sem mert magánpénz.

A háláról meg annyit hogy anno amikor épült a labor kint volt a támogató neve, ma már nincs. De ezt rég olvastam.

Khm...
"1928 nyarán Szent-Györgyit felkereste Magyary Zoltán, hogy Klebelsberg Kuno kultuszminiszter megbízásából felajánlja neki a Szegedi Tudományegyetem orvosi kémiai tanszékének vezetését. Szeptemberben hazalátogatott (1919 óta először), és a miniszter személyesen kísérte le Szegedre, hogy megtárgyalják a Rockefeller Alapítvány által támogatott fejlesztési terveket."
"A C-vitamin nagytömegű előállítása érdekében 1933. szeptemberben egy hold földet kért és kapott bérbe Szeged városától paprikakísérleti célokra, amelyen a kísérleteihez szükséges mennyiségű paprikát termesztette."

Áh, tényleg semmilyen támogatást nem kapott itthon. Csak épp fizetést, állást...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

1931-ben a Rockefeller Alapítvány 119 ezer dollárt adományozott és további, évenkénti támogatást biztosított a szegedi egyetemnek. Szent-Györgyi Albertet nevezték ki 1931. június 16-án a Természettudományi Kutatási Bizottság elnökének. A bizottság fő feladata a pénz kezelése, adminisztrálása volt.
Talán menyibe is kerülhetett a koriban egy hold. Mennyibe felépíteni a labort.

10% önrész megvolt talán.
Szóval arról beszélünk kapott egy egyetemi állást fizetést amiért tanítania kellet. Mellette lehetőséget a kutatásra a Rockefellerektől.

Akkor jött haza amikorra kész lett a labor.
"1930. október 26-án foglalta el szegedi katedráját, és odaköltözött családjával Szegedre,[13] majd 1931 januárjától kezdte meg kutatói és tanári tevékenységét az orvosi vegytani intézet professzoraként."

Lényeg amiről beszélünk a kutatás támogatása.
"Nah, lassítsunk. Engem, mint versenyszférából élő adófizetőt, az érdekel, hogy az adóforintjaim hasznosan legyenek elköltve."
Egyetemi tanár kapjon fizetést, ezzel gondolom nincs bajod. Ha mellette kutat mint Szent-Györgyi akkor aki azt finanszírozza annak hozzon hasznot. Szóval leszel kedves olyan Nobel díjast keresni akit a magyar adófizetők finanszíroztak. És nem egy Zs izé Rockefeller.

Egyébként ma Szent-Györgyi menne a HÍD-programba, mivel nem volt jó tanuló 16 évesen simán ott lenne a helye. Igaz a családi kapcsolatai miatt nem kerülne oda ma sem.

A Rockefeller támogatás jelenlegi árfolyamon 590 millió forintnak felel meg. Ezt a pénzt nem szívjóságból adták, hanem azért, mert a C-vitamin tömeges előállításából abban az időszakban iszonyat pénzt lehetett szerezni. És ez be is jött nekik, mert 1934-ben pont Szentgyörgyi publikációja miatt tagadták meg a Kingnek a szabadalmaztathatóságát. Ez, az akkori szabadalmi díjakat ismerve úgy 2-3x-át hozta vissza a családnak.
Ha nem lennél felületes, akkor láthatnád, hogy Szentgyörgyi elég sokat visszafizetett a magyar államnak is az itteni tevékenységéért, lást pl. a vitamingyártás beindítását.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Rockefeller részből kihagytad a további, évenkénti támogatást biztosított a szegedi egyetemnek. Ugye nem gondolod hogy a szegedi egyetemet támogatták volna Szentgyörgyi nélkül?
Azért érzed hogy ehhez a pénzhez méred az egy hold földet. Hu de bőkezű.

Akkor újra.
Esetleg kérhetnék egy infót, kik voltak azok a Nobel-díjasaink akiket mi pénzeltünk? Nem egy Rockefeller.
Kutatás most is részben más pénzéből megy.

Lényeg hogy a Rockefeller pénzt ma a Nagy Eu Grantok helyettesítik.
Régit találtam Az ERC-pályázatok eddigi magyar eredményei lehet később kicsit kevesebb magyar nyertes lesz, de legalább olyan ok nyernek akik a magyar ipart támogatják a kutatásukkal. Félre érted én ennek örülök.

Kertész Imre? Ok, csak vicceltem.

De megfordítom a kérdést, ha nem tudunk felmutatni magyar pénzen lett magyar Nobel-díjas és nem képződik le a gazdaságban nyereségként a befektetett pénz, akkor mi értelme is kutatóhálózatot fenntartani?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

1) Nemcsak gazdaság van a világon, hanem kultúra is.

2) Leképződik a gazdaságban, csak nem olyan direkten, hogy X szabadalmaztatta, Y megvette a szabadalmat és gyártotta, hanem néha nagy időeltéréssel, és sok lépésben. Pont azért kell a kutatóintézet-hálózat, mert egy céges befektető az általában pár év alatt akar hasznot (még nyugdíj előtt kapjon prémiumot a CEO), viszont a tudomány nem lehet ilyen gyors, a Maxwell-egyenletektől a rádióig, vagy a rádioaktivitás felfedezésétől az első atomerőműig is eltelt vagy 50 év.

3) Mondhatod, persze, hogy a nagy országok gazdasága képes felhasználni a tudomány eredményeit, a kicsit minek költsenek rá. Egyrészt, ha nem teszik, leromlik az oktatás színvonala, és a felhasználás esélyei is elszállnak. Másrészt, elég szégyen eleve potyautasságra tervezni.

"Az én kis világlátásomba az fér bele, hogy olyan tudományos kutatásokat támogassunk amik itthon hasznosulnak, az itthoni emberek életét és az itthoni vállalkozások versenyképességét javítja. "
Ez azt jelenti, hogy le kell választani - pl. ilyen-olyan fallal - a magyar tudományos életet a nemzetköziről?
Ez azokra a tudományos eredményekre is igaz, amit nem magyar kutató, Mo.-n ér el?
Ez azt jelenti, hogy pl. alapkutatásra nincs szükség, mert annak közvetlen megtérülése kérdéses - legalábbis rövidtávon?
A Videoton, mint versenycég, miért nem lát(ott) perspektívát kutató-fejlesztő részleg kialakításába?

A véleményed alapján az általad említett Szent-Györgyi Albert munkássága sem lenne támogatandó.

Szükség van alapkutatásra, de nem mindegy milyen területen és nem mindegy milyen megtérüléssel. Pl. milyen megtérülése lesz 20 éven belül egy hazai Higgs-Bozon kutatásnak? Milyen megtérülése van egy milyen jel legyen a WCn alapú genderkutatásnak? Milyen megtérülése van egy új hatásmechanizmusú antibiotikum kutatásának?
A fentiek közül melyikre kéne többet költeni?
Videotonnak, különösen a pillanatnyi kicsontozott formájában nincs lehetősége fenntartani kutatási projecteket.

Mit is nyert az ország Szent-Györgyi Albert munkásságával? Pl. A hazai vitamingyártás megalapozását. És itt jön be a kutató társadalmi felelőssége. De az öreg benne volt a háború utáni penicillinimport beindításában is. Szerinted mennyire lett volna értelmesebb, mondjuk ha egy másik kutató mögé tolják a pénzt? Mondjuk egy csillagászba? Az hány embert mentett volna meg a 2. VHban?

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Pl. milyen megtérülése lesz 20 éven belül egy hazai Higgs-Bozon kutatásnak? Milyen megtérülése van egy milyen jel legyen a WCn alapú genderkutatásnak? Milyen megtérülése van egy új hatásmechanizmusú antibiotikum kutatásának?"
És akkor ismét a kérdés: milyen megtérülése van annak az alsó hangon ezermilliárd forintnak, amit látványsportba öltek az elmúlt 9 évben?
Mennyit költött az állam közvetlenül(!) az MTA kutatóhálózatára ugyanezen idő alatt?
Mégis, melyiket érzed a fontosabbnak, és hosszabb távon esetlegesen eredményesebbnek?

Jaj, látom most megint visszamegyünk a dedóba, mint a korábbi topikokban, hogy úgy teszel mintha halvány lila gőzöd se lenne, hogy mi az az alapkutatás. Hát legyen.

"Egy politikus igenis pofázzon bele az alapkutatásba. Épp csak annyira, hogy a kutatók azt kutassák, miképp lehet az ország égető problémáira megoldást találni."

De hát van aki pont ezt csinálja mellékesen! Égető probléma #2: fogy a magyar (#1 a bevándorlás természetesen...), illetve a magyarok többsége daganatos betegségben hal meg. A Wigneren belül van egy CERN-es csoport, akik mellékesen azzal is foglalkoznak, hogy ionsugárral próbálják pontosan detektálni a daganat helyét, illetve célzottan elpusztítani azt. Az ionok egészen máshogy nyelődnek el az emberi szövetben, mint a fotonok, elméletben sokkal pontosabban, sokkal kisebb járulékos szövetkárosodással lehetne elpusztítani a rosszindulatú daganatot. A CERN-es kutatások során szerezték meg a tudást, ami ehhez szükséges. Itt is részecskenyalábbal és detektorokkal kell foglalkozni, csak sokkal kisebb méretben/energián és intenzitáson. De ez nyilván nem egyszerű kutatás, természetesen nem csak ők foglalkoznak vele, együttműködnek sok európai kutatócsoporttal.

"Egy itthoni anyagtechnológiai kutatásnak az eredményeit ne az Intel kamatoztassa, hanem a Videoton."

Ez a kedvencem az összes blődség közül, a "Magyar seggbe magyar lófaszt"-elv. :D Ilyen alapon külföldi eredményt ne használjon fel magyar cég? Ez egyszerűen nem így működik manapság az alapkutatásban. Az alapkutatási eredmények nyíltak bárki számára, ezeket olvassák a cégek is és keresnek bennük ötleteket a saját problémájukra. MO egyébként is túl kicsi lenne a belterjes K+F-hez, nekünk elemi érdekünk benne lenni a nemzetközi tudományos életben. Alapkutatás nélkül nincs alkalmazott kutatás, mindkettőre szükség van, mindkettőre költeni kell. Az MTA feladata főleg az alapkutatás. Az MTA nem a magyar Apple, hogy évente kihozzon két iPhone-t aztán jóvan. Ezt fogadd már el végre.

"Jahm, hogy a Vidi nincs pariban az Intellel? Nah, ezen kéne a buksi fejeiteket törni."

:D Holdra szállást ne csináljunk??? A MTA évi ~20 milliárdos támogatása kb. annyi, mint amit egy évben brüsszelező gyűlöletkampányra elbasz a kormány. Nem érzed úgy, hogy egy kissé alaptalan elvárás, hogy az MTA ennyi pénzből megoldja az ország összes baját? Meg mi köze az MTA-nak egy oligarcha cégéhez? Ha megkeresnének egy magyar kutatócsoportot, hogy van ez a x-y problémánk, lenne rá z Ft-unk, mit tudnátok vele kezdeni, akkor a csoport elgondolkodna rajta, hogy tudna-e hozzátenni valamit, és esetleg benyújtanának egy közös pályázatot. Mi egyszer próbálkoztunk ilyennel (fémhabos téma), de nem nyertünk a pályázaton.

Ha több olyan magyar innovatív cég lenne, ahol van esély arra, hogy alapkutatás (közeli) problémák megjelennek, akkor több lenne az együttműködés is. De ehhez az kéne, hogy ne a korrupció legyen az első szó, ami eszébe jut az embernek, ha a jelenlegi vezetésről van szó. Ilyen környezetben nem csoda, hogy alacsony a vállalkozási kedv a kockázatos, nagy költségű fejlesztések irányába. Lopni mindig sokkal egyszerűbb.

"Tudod, az MTA azért lett megalkotva, hogy az ország fejlődjön."

De nem úgy, ahogy te elképzeled (lehet innen származik ez végtelen gyűlöleted az MTA felé). Amire te gondolsz, az egy Fejlesztési Minisztérium-szerűség feladatkörét írja inkább le. Hirdessenek meg pár milliárdos pályázatot az általad felsorolt problémákra, és ha hozzá tud valamit tenni valaki az MTA-ból, akkor csatlakozni fog a konzorciumhoz, vagy akár közben is beszállhat az eszközparkja felajánlásával, ha valami spéci dolgot kell megvizsgálni. Az űrdozimetria egyébként egy nagyon sikeres téma MO-on, ott tényleg a világ élvonalába tartozunk, azt megszüntetni őrültség lenne.

Nem kérek holdraszállást, de a Chandrayaan-1 mondd valamit? Emlékeim szerint olyan 17 milliárd HUF körül volt a teljes project költsége, de lehet, hogy tévedek egy nullával. Mindeközben a magyar műhold még mindig cubesat méretben van. Tudom, tudom ez nem alapkutatás...

Azt kellene felfogni, hogy innovatív cég csak pénzből lesz. Ha nincs pénze a cégeknek, nem képesek a technológiájukat fejleszteni, akkor nem lesz extra profitjuk amit vissza tudnak forgatni a fejlesztésbe. Itt segít a kínai modell. Álllami pénzen fejlesztenek technológiát, amit félig állami cégen keresztül hasznosítanak.
Továbbá, évtizedeken keresztül küldtek frissen végzett diplomásokat külföldre, akik külföldi cégek alkalmazottaiként technológiát vittek haza, miközben még pénzt is küldtek haza. Ezt hol csinálja egy átlag magyar kutató? Sehol. Évekig phd-zget állami pénzen, aztán az első adandó alkalommal lelép külföldre és soha többet nem szagol haza.
Mantrázod, hogy alapkutatás, alapkutatás, alapkutatás. De ki a csöcs állítja elő az infrastruktúrát az alapkutatásodnak? Hol fejlődik a helyi ipar, ha mindent külföldről hozatnak be a T. Alapkutatók? Szerinted az osztrákok Hall technológiában, hogy lettek jól? Kinőttek a Hall cellák a hegyoldalban?
Azt mondod, hogy minden kutatási eredmény nyílt bárki számára. És mit kezd egy magyar ipari cég egy külföldi kutatási eredménnyel, ha az technológiailag fényévekre van? Igen, enyhe nyálcsorgással olvasom a nanotechnológiás, nanométeres tartományú kutatásokról szóló papírokat, de hány olyan félvezető cég is van itt az országban, aki képes lenne ezt kamatoztatni is?
Mondd, a magyar gazdaságban hány űrdoziméterre van szükség? És a nemzetközi piacon? Akkor, most mit érünk a téma sikerességével? Nem lenne jobb mondjuk helyette egy komplex antibiotikum prekurzor, amit aranyárban, tonnaszámra lehetne eladni?
Végül, de nem utolsó sorban. Egy magyar technológiai cég, Magyarországon fizet adót, amit aztán a magyar állam szed be és amiből a ti pénzetek is lesz. Ha sikeresek a magyar cégek, akkor több adót fizetnek, több embernek, magasabb fizetést adnak, amiből nektek is több csorog vissza. De ehhez kell a visszacsatolás, hogy a ti, MTA-s tevékenységetek itthon hasznosuljon. Egy Magyarország nagyságú és lehetőségű országnál pocsékolás, haszontalan az az alapkutatás, amit nem lehet visszavezetni az iparba.

Szóval, le kellene jönni az elefántcsonttoronyból. Nem azt várni, hogy az állam vessen elétek pár milliárdot és akkor majd talán leereszkedtek a pórnéphez és megmondjátok a tutit, hanem kitalálni miképp tudtok az alapkutatásaitokkal segíteni. Ha szükséged lenne ehhez inspirációra, először nézd meg talán a Robotok (2005) című filmet.
Könnyű széttárni a kezeket és azt mondani, hogy ezt oldja meg a kormány, legyen erre minisztérium, stb., miközben ti állítjátok, hogy ország számára nélkülözhetetlen, hogy rajta tartsátok az ujjatokat a világ tudományos életének az ütőerén. Ez picit olyan, mintha azt várnátok el, hogy a kormány tömjön ki titeket pénzzel és eszközzel, hogy ott legyetek a tudományos élet csúcsán, de közben semmi felelősségetek ne legyen.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"És mit kezd egy magyar ipari cég egy külföldi kutatási eredménnyel, ha az technológiailag fényévekre van?"
Ha itthon jön össze egy olyan kutatási eredmény, amelyet a magyar ipari cégek nem tudnak felhasználni, mert technológiailag fényévekre vannak, akkor mi van? Azt MTA-val csináltassunk olyan kutatásokat, amelyeknek a várható eredményét mások már fényévekre meghaladták, és el is érhető? Hogy is van ez?

Tehát a magyar adófizetők pénzén segítsük más országok gazdasági és technológiai fejlődését? Hány nyertese van akkor az évi 20 milliárdnak? Az az 1-2 kutató akik kapnak külföldi egyetemi, kutatóintézeti vastag ösztöndíjat? Biztosan boldoggá teszi az észak-magyarországi romákat, akiknek még vízöblítéses WC-je sincs.
Szép dolog az új eredmények keresése. Szép dolog a technológiai fejlődés. Szép dolog a kutatási eredmények megosztása. Csak az elmúlt száz évben átalakult a kutatás. Régen a kutatók többsége mindennapi problémákra kerestek megoldást. Skorbut, polio, vakcinák, villanymotor, az alapkutatásban kutatott dolgok nagyon gyorsan visszakerültek az alkalmazott kutatásba. Ma számos olyan terület van, aminek az eredménye csak egy szűk területen, csak egy adott technológiai fejlettségnél, csak X év után lesz hasznosítható, miközben vannak égetőbb problémák is. Pl. hidegkerámiák előállítása az építőiparnak. Ez nem olyan szexi mint a null G-ben előállított fémhab, de pár milliárd tonna karbonemissziót lehetne megtakarítani vele, nem beszélve pár milliárd ember életkörülményeinek a javításáról.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nagyon nem megy a szövegértés, de lefordítom.
Az MTA olyan kutatásokat és alapkutatásokat végezzen aminek az eredményei hazai problémákra ad választ és megoldást. Anyagtechnológia területen is rengeteg terület van amihez nem kell high-tech, de gyengén kutatott, ugyanakkor lenne ipari létjogosultsága. Lásd: a példaként hozott hidegkerámiák.
Jahm és nem utolsó sorban, ha már annyira rá vagyunk állva, hogy mennyire szükséges, hogy az "cutting-edge"-k legyenek a magyar kutatók, akkor ezek a kutatók használják a buksi fejeiket arra, hogy miképp lehet a mások által már kikutatott csúcstechnológiás megoldások bekerülhessenek a hazai iparba.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szóval olyan alapkutatást végezzenek, ami valójában alkalmazott kutatás? Még mindig nem értem. Miért az akadémiának kellene ipari kutatás-fejlesztéssel foglalkoznia?
Miért az a problémád, hogy az MTA cutting-edge akar lenni, miért nem az, hogy az iparunkat és az egész országot lassan egy összeszerelő-üzemmé silányítja a politika, ahelyett, hogy a cutting edge-re törekedne?

Kezdünk visszamenni ugyanarra a szintre, mint egy korábbi topikban.
Fel kéne fogni, hogy az alapkutatás is lehet célzott. A kerámiás példámnál maradva, lehet alapkutatás kristályszerkezetek alacsony hőmérsékletű, nagy sebességű katalitikus kialakulásának kutatása és ennek lehet alkalmazott kutatási spin-offja egy olyan keverék, amiből égetés nélküli tetőcserepet lehet csinálni.

Azért barátom, mert cutting-edge csak úgy lehetsz, ha elő tudod teremteni hozzá a szükséges pénzt és műszaki hátteret. Miért nincs működő TOKAMAK-ja az MTAnak? Pedig kaptunk egyet a szovjet testvéreinktől! Azért baszod, mert sem pénz, sem szakember nem volt az üzemeltetésére. A nagy okostojások, hagyták tönkremenni és leadták vasba.
Ezt kellene picike aggyal felfogni, hogyha nincs fejlett ipar, nincs mivel fejleszteni. Azt kell felfogni, hogy a jelenlegi elmaradottságunkban, az idejövő összeszerelő tevékenység is fejlődés, mert legalább kézközelbe kerülhetnek azok a gépek és méréstechnikai berendezések amiket a jelenlegi gazdasági fejlettségünk nem tud kitermelni. Szerinted, hogy a picsába lett fejlett anyagvizsgáló berendezése és elektronmikroszkópja a Dunaújvárosi Egyetemnek? Úgy, hogy voltak ipari partnerei akik beleadtak pénzt. És melyik cégnek a nevei vannak kinn? Bosch, Hankook, stb. Mind szittya, ősmagyar vállalat, nem?

Fel kéne ébredni az álomból, hogy milyen hűdeokos, hűdefasza nemzet vagyunk. 20-30-50 évvel megyünk a fejlett ipar után, nulla anyagi erőforrásokkal. Hány tisztán magyar félvezető gyártó cég van? Hány fejlett optikai gyártó cégünk van? Hány repülőgépgyár? Hány motor gyár van? A térkövet és a sírköveket is Kínából hozatjuk, mert nem tudjuk gazdaságosan gyártani!
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Annyi hülyeséget, téves elgondoláson alapuló következtetést, téveszmét hozol össze ebben a topikban, hogy az már félelmetes. Úgy látom számodra az MTA lett a jolly-joker Soros, akire minden bajt rá lehet fogni, hogy miatta nem járt magyar még a Marson...

"Azt kellene felfogni, hogy innovatív cég csak pénzből lesz. Ha nincs pénze a cégeknek, nem képesek a technológiájukat fejleszteni, akkor nem lesz extra profitjuk amit vissza tudnak forgatni a fejlesztésbe."

És az MTA miatt nincs pénzük a magyar cégeknek? :D Az ITM kerete olyan 1400 mrd Ft, szerinted az MTA 20 mrd-ja miatt tart itt a hazai ipar?

"Itt segít a kínai modell. Állami pénzen fejlesztenek technológiát, amit félig állami cégen keresztül hasznosítanak."

Aha, biztos működne itthon a kínai modell, Európa közepén, egy 10 milliós országban, teljesen más jogszabályrendszerrel. Biztos nagyon örülne az EU annak, ha félig állami, félig a nemzeti gázszerelő kezében lévő cégekbe ömlene a K+F pénz. Meg amit írsz, az megint célzott ipari fejlesztés, nem alapkutatás. Kína költ alapkutatásra is nem keveset.

"Továbbá, évtizedeken keresztül küldtek frissen végzett diplomásokat külföldre, akik külföldi cégek alkalmazottaiként technológiát vittek haza, miközben még pénzt is küldtek haza. Ezt hol csinálja egy átlag magyar kutató? Sehol."

Megint egy alaptalan fröcsögés. Honnan tudod, hogy nem történt ilyen? Nekem van nem egy olyan kollégám, aki külföldről jött haza és itthon is felhasználja a kint megszerzett tudást. Sőt, mivel magyar pénzből nem lehet semmire jutni, akinek van lakása, az egytől-egyik külföldön megkeresett pénzből vette. Tehát az összes állításod téves. Az MTA-nak meg ott van a sikeres Lendület-programja (még a Pálinkás indította el), ami pont azt a célt szolgálta, hogy hazatérjenek a kutatók és itthon alapítsanak csoportot. Most szívnak ők is, és próbálnak visszamenni külföldre a kormány pusztításának köszönhetően. Itt olvashatod el a levelüket, de tudom úgy se fogod, hogy tovább tudd folytatni ezt az alaptalan rágalmazást.

"Évekig phd-zget állami pénzen, aztán az első adandó alkalommal lelép külföldre és soha többet nem szagol haza."

Ismét egy alaptalan hülyeség. Egyrészt nem feltétlenül az állam fizeti a PhD-t, engem épp egy EU-s pályázat keretére vettek föl. Az évfolyamomból meg kb. annyian maradtak külföldön a kutatásban, ahányan itthon (3-4 ember). Nagy többségük itthon dolgozik a versenyszférában (K+F, és banki szektor).

"Mantrázod, hogy alapkutatás, alapkutatás, alapkutatás"

Hol? Épp fentebb írtam, hogy az alapkutatás és az alkalmazott kutatás egyaránt fontos. Már el sem olvasod, amit írok?

"Azt mondod, hogy minden kutatási eredmény nyílt bárki számára. És mit kezd egy magyar ipari cég egy külföldi kutatási eredménnyel, ha az technológiailag fényévekre van?"

Öööö, indul K+F pályázatokon, és elcsábítja a kutatásból a képzett munkaerőt? Többször megtörtént eset. Nyilván nem egyből processzorgyártással kell foglalkozni, de van itthoni székhelyű multi is, ami a félvezetőiparban utazik (Semilab) és rengeteg régi kolléga/évfolyamtárs dolgozik vagy dolgozott már ott. Ők tudják alkalmazni az új eredményeket.

"Mondd, a magyar gazdaságban hány űrdoziméterre van szükség? És a nemzetközi piacon?"

Ahány műholdat fellőnek, annyira. Az űrügynökségek ugyanis most akarnak kiépíteni egy globális hálózatot, amivel fel tudják pontosan térképezni a sugárzásokat és előre jelezni a napkitörések hatását. Minden műholdon lesz doziméter. Nyilván nem milliószámra lehet eladni ilyet, de mivel az űrbe készül, minden alkatrésze alsó hangon százszor annyiba kerül. A forrasztást is csak az minősített cég végezheti, stb.

"De ehhez kell a visszacsatolás, hogy a ti, MTA-s tevékenységetek itthon hasznosuljon."

Már megint miből gondolod, hogy semmi sem hasznosul itthon? Alapból egy rakás ember az MTA-tól kerül az itthoni K+F cégekbe fiatalon (mert csak alapkutatásból ma nem lehet megélni itthon). A cégek mehetnek mérni MTA-s intézményekbe, indulhatnak közös pályázatokon, stb. Ki fogja kiképezni a PhD-sokat a hazai ipar számára, ha nem lesz MTA? Külföldi PhD-st nehezebb hazahozni.

"Egy Magyarország nagyságú és lehetőségű országnál pocsékolás, haszontalan az az alapkutatás, amit nem lehet visszavezetni az iparba."

Ez megint akkora hülyeség... Az egész MTA kerete aprópénz, kb. 1 évi gyűlölködő plakátkampány ára. Nem lehet mindent az iparnak alárendelni. Az MTA foglalkozik pl. a magyar nyelvvel, kultúrával, történelemmel, joggal, zeneművészettel, stb. Egyikből se lesz félvezetőgyár itthon, de elengedetlen a magyar nemzet fennmaradása szempontjából. Ezt is már leírtam többször, de mintha a falnak beszélnék.

"Szóval, le kellene jönni az elefántcsonttoronyból. Nem azt várni, hogy az állam vessen elétek pár milliárdot és akkor majd talán leereszkedtek a pórnéphez és megmondjátok a tutit, hanem kitalálni miképp tudtok az alapkutatásaitokkal segíteni."

Mindig tudsz lejjebb menni. Milyen elefántcsonttorony? A többségnek még egy lakásra se futja, így kénytelen elhagyni az alapkutatást, mint én is most. Itthon csak a focistákra futja.

Arra bezzeg nem írsz semmit, hogy foglalkoznak az MTA-n az országot érintő égető problémákkal is (új diagnosztika/kezelés daganatos betegségekre, hogy ne fogyjon annyira a magyar), ami pont az ellentéte annak, amit állítottál. Csak ismétled újra és újra a hibás elképzeléseken alapuló ökörségeidet. Már szinte megnyugtató lenne, ha bértroll lennél és nem magadtól találod ki mindezt.

RaptoR!
"...az innováció is egy remek dolog, meg a start-upok is kiválóak, tehát jó dolog olyasmivel foglalkozni, amit még ember nem látott, és amihez mi sem értünk, hátha kiderül, hogy értünk hozzá, de erre jövőt építeni nem lehet." - mondá Kedves Vezetőnk 2016-ban.
Csak ezt és ennek ilyen-olyan változatát hallod itt vissza.

Khm, khm, khm...
Mennyi is a start-upok túlélési rátája? Mennyi is az innovatív cégek megtérülése? Amíg ezek innoválnak ki tartja el őket? Ki termeli ki a profitot az ő veszteségeik fedezésére? Honnan is van ez a pénz amiből innoválnak?
Akkor most mit is kéne fejleszteni? Azt az ipart ami bevételt termel, vagy azt ami viszi a pénzt?
És mielőtt bebillenne a foci bit, igen, ezt sajnos a kormánynak is meg kellene szívlelnie.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Kutatja is, van egy külön Nyelvtudományi Intézet. Csak azt még nehezebb lenne nektek elmagyarázni, hogy amivel ők foglalkoznak, az miért hasznos és fontos, ha már a természettudományi alapkutatások fontosságát sem értitek meg egyáltalán. A magyar nyelv egyébként remek kutatási téma, mert több száz évre visszamenőleg van írásos szöveg.

> Csak azt még nehezebb lenne nektek elmagyarázni, hogy amivel ők foglalkoznak...

Mivel foglalkoznak? De komolyan erdekelne, hogy mivel. Hol tudok arrol olvasni, hogy mi a napi munkaja egy torteneti nyelvesznek? Hogy hanyan vannak. Hogy milyen problemakkal szembesulnek?

Oszinten, ezt nem neveznem kielegitonek, igy 2019-ben:

http://www.nytud.hu/dok/index.html
http://www.nytud.hu/dok/jel17/nyti-rep2017.pdf

---

Ezek a programok elerhetoek online? Esetleg tarolva is, hogy az erdeklodo megnezhesse kesobb is? Foleg, hogy az eloadasok jellemzoen kedden es csutortokon vannak es delelott 9-10 ora korul kezdodnek, amikor az emberek nagy resze dolgozik.

http://www.nytud.hu/intprog.html

V.o.:

https://www.reddit.com/r/etymology/comments/bnf79g/free_linguistics_bas…

---

http://www.nytud.hu/kiadvanyok/index.html

Nem tudom eldonteni, hogy ez most sok vagy keves, mert a "munkatarsak" link 404...

http://www.nytud.hu/munkatarsak/abc.html

Szerk: megvan az, csak nem arrol a linkrol:

http://www.nytud.hu/munkatarsak/

Ez alapjan a finnugorisztikai osztalyon 20-an vannak (miert a finnugor nyelvek, miert nem a magyar nyelv eredetet kutatjak amugy? Igy elegge behataroltnak erzem az elkepzelheto kutatasi iranyokat). 20 emberre, 2001 ota, ez a publikacio mennyiseg szerintem irtozatosan keves.

---

https://www.nyest.hu/hirek/uj-magyar-etimologiai-szotar
https://www.nyest.hu/hirek/mit-varhatunk-az-uj-magyar-etimologiai-szota…
https://www.nyest.hu/hirek/mikor-nezhetjuk-meg-br-a-magyar-szavak-erede…

"Több mint két éve csodálatos dologról adtunk hírt: készül az új online magyar etimológiai szótár, melyben bárki bármikor utána nézhet a magyar szavak eredetének. Akkor azt írtuk, hogy az Új etimológiai szótár várhatóan 2015 elejére készül el.".

Talaltam egy in progress, felig se kesz nagyszotarat, de az nem etimologiai szotar:

http://nagyszotar.nytud.hu/dictabc.html

Hol van az uj etimologiai szotar, ami vegre nem 50 eves, vagy nem 25 es baromi tomor, erthetlenul irt nemet, amit a szakma se ismer? Milyen munkalatok zajlottak a 2011-es kezdes ota, es mi hatraltatja a munkalatokat, hogy igy lassan 10 evvel kesobb sincs semmi hir rola, holott majd' 5 evvel ezelottre volt igerve es allami palyazati penzbol lett elkezdve?

Szerk:

az ezekben a topicokban is felvetett erdekes egyezosegekrol hol olvashatunk hivatalos tanulmanyt?

https://hup.hu/cikkek/20190501/elindult_az_ubuntu_19_10_eoan_fejlesztes…
https://hup.hu/node/163993
https://hup.hu/node/164011#comment-2342872
https://hup.hu/node/163788

Mar elnezest, de nem en hoztam fel a nyelveszeket; de ha mar ennyire kihangsulyozta / vedelmebe vette oket, gondoltam akkor tisztaban van azzal is, hogy mit es hogy dolgoznak - ha nincs erre vonatkozo konkret informacioja, akkor meg miert beszelunk rola?

Szoval nem, nem kell mindenkinek mindenhez ertenie, de egy "...azt még nehezebb lenne nektek elmagyarázni, hogy amivel ők foglalkoznak, az miért hasznos és fontos..." mondat utan azert hadd legyek mar kivancsi, hogy miert olyan nagyon hasznos es fontos, amit konkretan ok, konkretan abban a strukturaban csinalnak.

Oooo rly? :)

"...azért kell tüntetésre mennem, hogy ne csesszék szét a hazai alapkutatás gerincét és a magyar nyelv és kultúra jelentős részét adó, közel kétszáz éves intézményt".

Ennyi segitseggel gondolom mar magad is vegig tudod kovetni ki mit is mondott es mikor, szoval visszaterhetunk az eredeti kerdesre: miert fontos es hasznos nekunk az, amit nyelvkutatas cimen muvelnek manapsag az MTA kornyeken? Mi volt egy kiemelkedo kutatasi eredmeny az elmult 5 evbol, ami elorevitte a magyar nyelv eredetenek kutatasat?

Kaptunk egy felhivast keringore: "...azt még nehezebb lenne nektek elmagyarázni, hogy amivel ők foglalkoznak, az miért hasznos és fontos...".

Most varom a valaszt.

Vagy szerinted az baj, hogy nem feltetelezem, hogy valaki fogalmatlanul jelentene ki valamit, barmifele megalapozottsagot nelkulozve?

Vagy akkor mondjuk ki, hogy fogalmunk sincs, mivel foglalkoznak es milyen minosegben, kulonben ez csak wishful thinking.

Oke, kezdjuk elorol.

Masfel hete, penteken lett a post kiteve. Mar a postban is tortenik utalas az MTA nyelvmuvelesben es nyelvkutatasban betoltott fontos szerepere. Nem szoltam hozza.

Csutortokon ujra meg lett emlitve az MTA pozitiv hatasa a magyar nyelvre. Ekkor mar inkabb rakerdeztem, hogy mirol is van szo, mert a sajat tapasztalataim nem azt mutatjak, hogy alapos es minosegi munkat vegeznenek, legalabbis nem nyelvtortenet teren. Jott is valasz, amire egyeb okok miatt csak vasarnap tudtam reagalni. Most hetfo van, es meg mindig nem feltetlenul ertem, hogy miert veled beszelgetek (nincs ellenemre, felre ne erts, csak) ha nem tudsz semmit a temarol, RaptoR helyett, aki lathatolag igen.

"es meg mindig nem feltetlenul ertem, hogy miert veled beszelgetek"
Mert bár fél 11-re volt időpontom orvoshoz, de nem tudtam mit csinálni, miután óvodába vittem a gyereket, ezért beültem a váróba, és mázlim volt, mert volt más időpontos, aki nem tudott jönni, így bejutottam jóval előbb, ezután haza tudtam jönni kényelmesen kajálni, zuhanyozni, valamint értelmetlenül eltölteni az időmet itt a HUP-on. De most már el kell indulnom, úgyhogy ennyi volt. :D

Megvan hogy egy fizikust kérdezel?
Megvan hogy már a Fizika is részterületekre szakadt?
Te a vakbeled kivel műttetnéd, szemésszel?

Kutató az kutató. Mindenhez is értsen nyelvészet, fizika.

De van egy jobb
A felek egyenlősége
"Igaz, teszik hozzá, hogy a könnyített eljárásról szóló kormányrendeletet még nem hirdették ki, ezért az egyházak adjanak be minden olyan okiratot, amelyről úgy gondolják, hogy szükséges."
Ezzel mellesleg én egyetértek amire nem tudnak a biblia segítségével válaszolni, az az bizonyítja hogy nem jól olvassák a bibliát.
Le merném fogadni hogy lesznek egyházak akiknek ez sikerült.

> Megvan hogy egy fizikust kérdezel?

Nem is az MTA fizikai kutatasi reszlegenek letezesenek jogossagat kerdojeleztem meg. Arra gondolom RaptoR szakavatottabb, leven fizikus.

Mivel felhozta az MTA nyelveszeti reszet is, mint pozitiv pelda, amit erdemes lehet "megmenteni", igy gondolom arra a reszlegre is van ralatasa. Remelem el tudja oszlatni a ketsegeimet, mert jelenleg egy konnycseppet se tudnek hullatni pl. a finnugorisztikai tanszek es nyelvtorteneti osztaly elvesztese miatt...

Szerk: amugy nem kell neki valaszolnia, nekem az is jo, ha talalunk valakit onnan, aki tudja mi folyik arrafele. Varga Geza (https://hup.hu/user/21251) megtisztelte kozossegunket meg az eleg komoly ellenszel ellenere is (es tudna is meselni az MTA hozzaerteserol, ugy hiszem - szerk: vagy az inkabb Varga Csaba lett volna?); szoval akar egy "hivatalos" szemely is nyugodtan regisztralhatna, hogy felvilagositson a fentebb felvetett kerdesekrol.

Bocs, hogy csak most válaszolok, vasárnap ismét MTA-s tüntetés volt, idén már a 4. alkalommal a kormány pusztítása ellen. :) Persze a propagandasajtóban erről nem lehetett hallani, pedig úgy ötezren is lehettünk. Láthatóan nem tudnak ezzel a témával mit kezdeni.

Szóval amit tudok a nyelvészekről, az onnan származik, hogy járok egy előadás-sorozatra, ahol hozzám hasonló fiatal kutatók mutatják be a témáikat ismeretterjesztő szinten. Volt közöttük nyelvtudományhoz kapcsolódó előadás is, amely közül kettőt emelnék ki.

Az egyik előadó a szótárasokhoz tartozott, ők készítik az értelmező nagyszótárat, amit te is említettél. Ez már egy ~200 éves projekt, most tartanak talán az E betűnél az új változatban. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a francnak kell ez a szótár. Ha látnátok, hogy a Nyelvtudományi pincéjében mekkora gyűjtemény van régies, ma már nem igen használt magyar szavakból, akkor ez nem is lenne kérdés. A nyelv folyamatosan változik, egy ilyen óriási értelmező szótár írott alapot ad a nyelvnek. Nem csak a jelennek, de a jövőnek is készül. Ha még lesz olyan, aki pár száz év múlva is tud magyarul, akkor a szótárat felhasználva a kor kontextusában tudja értelmezni majd a jelenkor szövegeit. Az oldalukon http://nagyszotar.nytud.hu/ érdemes elolvasni a szótár történetét is.

A másik előadás, ami elméleti nyelvészethez kapcsolódik, meg azzal foglalkozott, hogy digitalizálták és normálták a régi magyar szövegeket és évszázadokat átívelve vizsgálták, hogy miként változott a magyar nyelvtan. Az előadásban az lett épp bemutatva, hogy miként jött be a magyar nyelvbe a határozott névelő. Ez a gyűjtemény is elérhető online: http://omagyarkorpusz.nytud.hu/ Export milliárdokat ez se fog termelni, de hozzájárul a magyar nyelv és a múltunk minél teljesebb megismeréséhez. Ezt se fogja senki más rajtuk kívül megcsinálni. Az MTA-t pont ilyen témák miatt alapították.

A publikációk keresésére meg inkább ezt ajánlom: https://mtmt.hu/ Ide mindenki felviszi előbb-utóbb a publikációkat, mert a pályázatoknál ez a hivatalos forrás. Az Nytud honlap valóban nem valami jó, gondolom nincs erőforrásuk ilyesmire. Jah hogy negyed évig a kedves kormány a saját törvényét megsértve egy lyukas garast se utalt át az MTA-nak? :D

A finnugoros témához és az etimológiai szótárhoz sajna nem tudok érdemben hozzászólni, de amint lesz rá lehetőségem, utána kérdezek. Addig is javaslom, hogy az MTMT-ben keress rá a publikációkra, vagy keresd meg őket levélben. Meséltek pár történetet, amikor önjelölt "mindentjobbantudok" nyelvész bácsik fordultak hozzájuk elég extrém elméletekkel. Ha nem ilyen módon veszed fel velük a kapcsolatot, akkor fognak válaszolni is. :)

Egyébként a társtudósok és a nyelvészek itteni "lesajnálása" egyesek részéről annyira érthetetlen számomra. Társadalomban élünk és nyelvet beszélünk. Miért pont ezeket ne kutassuk már?

Bocs, hogy csak most válaszolok, vasárnap ismét MTA-s tüntetés volt, idén már a 4. alkalommal a kormány pusztítása ellen. :)

Húsz+ év alatt nem érte el az ingerküszöböt, hogy folyamatosan baszták szét az országot és az emberek életét, de az MTA megbolygatása tántoríthatatlanul utcára szólítja az értelem krémjét. Persze lehet, hogy csak én nem emlékszem az évi 4-8 MTA-s tüntetésre. Amíg az MTA lépcsői tiszták, addig az ország nyugodtan belefulladhat a szarba. Na mindegy, inkább továbbra is tegyünk úgy, mintha a demokrácia elsősorban a kevésbé iskolázott embereken (ún. birkák) és a korrupt politikusokon múlna! :D

:)

Ne gyere már ezzel a hülyeséggel. Képzeld, a kormány meg pont azt mondja folyamatosan, hogy az MTA túl sokat politizál, túllépi a szerepét és kritizálni meri pl. a kormány oktatás- és gazdaságpolitikáját. Most akkor melyik?

Az MTA úgy tud beleszólni a közéleti vitákba, hogy betartja a saját szabályait. Azaz szakmai állásfoglalást készít, és az alapján véleményez, pl. az oktatásügyről. Mégis mi mást várnál tőle? Fogadjon fel a pályázati pénzekből egy magánhadsereget és puccsolja meg a kormányt? Illetve honnét veszed, hogy az MTA-nál dolgozók nem vettek részt eddig magánszemélyként a politikai vitákban/tüntetéseken? Ne felejtsd el, hogy az MTA-n is emberek dolgoznak különféle politikai nézettel. Nagyon nehéz összehozni egy mindenki által elfogadható politikailag kényes állásfoglalást. Az is csoda, hogy most kifelé egységes véleményt mutat, ahogy ezt fentebb egyszer már írtam.

A választásnál egy MTA-s dolgozóknak is egy szavazata van, és hidd el, sajnálják is a döntésüket nem kicsit azok a kollégák, akik miatt összejött nemrég az újabb 2/3, ami most az MTA vesztét okozza.

> Bocs, hogy csak most válaszolok, vasárnap ismét MTA-s tüntetés volt...

Nem gond, sejtettem hogy ott voltal, olvastam a 444-en :)

> Ez már egy ~200 éves projekt, most tartanak talán az E betűnél az új változatban.

Ez bizony becsulendo, es az ertelmezo szotarral kapcsolatban semmi kifogasom sincsen. Meg a szocikkek designja is tetszik. CzF-ra is hivatkoznak.

Viszont az uj etimologiai szotar keszitese kozben ugy nez ki nehol nem vették figyelembe, de meg emlitest se tettek Czuczor-Fogarasi eredezteteseire, melyek adott esetben ugyanolyan, ha nem jobb magyarazattal szolgaltak volna:
https://www.academia.edu/38128573/Lőrincz_Gábor_-_Vitatott_etimológiájú…

A PDF aljan vannak a linkek a felhasznalt uesz_1 es uesz_2.pdf-ekre. Ne kattintsatok ra, torott a link.

Remeljuk, hogy a 2021-ig tarto masodik fazisra azert van szukseg, es azert csuszik ennyit a szotar kiadasa, mert a visszajelzesek alapjan ujragondolnak par szocikket.

> A finnugoros témához és az etimológiai szótárhoz sajna nem tudok érdemben hozzászólni, de amint lesz rá lehetőségem, utána kérdezek

Koszi! Tenyleg erdekelne, hogy mit gondol ezekrol egy hivatasos.

> Ha nem ilyen módon veszed fel velük a kapcsolatot, akkor fognak válaszolni is. :)

Felvenni a kapcsolatot mar tanulmannyal illene... :)

> Miért pont ezeket ne kutassuk már?

Szerintem felreertettel. Szerintem szukseges a magyar nyelv kutatasa. De ahogy latszik, a minoseg nehol kivannivalot hagy maga utan.

Se alapos szakmai munkara nincs ido, se a honlapot fejleszteni, se a kozonseget tajekoztatni... Ezert is erdekelt mar a szal elejen, hogy hogy is nez ki egy torteneti nyelvesz atlagos munkanapja.

Ha erdekel, hogy masok milyen problemakat latnak az MTA hozzaallasaval kapcsolatban, es mi az egesz etimologiai problemakor kialakulasa, arrol itt olvashatsz egy osszefoglalot:

https://e-nyelvmagazin.hu/2016/09/21/a-czuczor-fogarasi-szotar-helye-az…

??

"Mivel egyik fő kutatási területem a nyelvi variativitással, az alakváltozatok kérdéskörével kapcsolatos..."

Dafak?

Elolvastad egyaltalan a linkelt tanulmanyt es cikket?

Szerk: de meg ha nem is, az se baj. De azert az megiscsak erdekes kerdes, hogy egy 110.000+ szocikket tartalmazo, tenyleg tudomanyos igennyel keszult statisztikai tanulmany, abbol a korbol, mikor meg nem rendelkeztek big datara es machine learningre alkalmas eszkozokkel, nincs komolyan veve? Nem is beszelve arrol, mikor ugy nez ki, hogy hasznos informaciot is tartalmaz...

Sokszor hivatkozok erre a tanulmanyra, de meg mindig megdobbent, hogy ugy latszik, az elso szeleskoru, sok nyelvet erinto szamitogepes elemzesre egeszen 2016-ig kellett varni. Szerintem ez elkepeszto, es nem feltetlenul jo ertelemben.

Ha valami adja magat Big Datara es Machine Learning-re az bizony pont a nyelveszet. Irgalmatlan mennyisegu adatbol kell leszurni valami ertekelhetot, nem csoda, hogy a jelenlegi eszkozokkel nehezen megy.

Lehet csak a szakmai reszem beszel belolem, de szerintem ez, a mai szamitasi kapacitasok mellett inkabb IT mint human problema, de javitsatok ki ha tevedek.

Szoval ja, szerintem lehet ertelme CzF elmeletenek, es tok jo lenne meresekkel alatamasztani.

"Lehet csak a szakmai reszem beszel belolem"
Nincs szakmai reszed. Kontar reszed van.

Van az a masik nyelvi zseni 70 evesen is meg amator nyelvesz varga geza topicja:
"Tetszik, vagy nem tetszik, el kell olvasni a könyvemet, esetleg többször is. Aki nem érti meg mégsem, annak inkább másal kellene foglalkoznia. Ehhez a szakterülethez szorgalom és átlagosan zseniális elme szükségeltetik. "

Csak annyi, hogy rossz nezni a kontarokat minden temakorben :D

> Nincs szakmai reszed. Kontar reszed van.

Na talald mar meg ki azt is, hogy a szakmamhoz se ertek :D

Amugy nem tudom szamoltad-e... A szalban topicban eddig ket hozzaszolasod volt, mindketto zero on-topicot, sokkal inkabb szemelyeskedest tartalmazott. A valtozatossag kedveert, tudnal picit konstruktivabb is lenni?

Peldaul erdekelne, biztos tudsz valaszolni, ha mar a tudasszintjeinket igy csipobol belotted: milyen kutatast vegez/vegzett az MTA Mario Alinei etruszk-magyar rokonitasi elmeletevel kapcsolatban? Korabeli beszamolok alapjan nem tudtak kiallitani egy etruszkokhoz is erto szakembert; nem tudom, az elmult ~15 ev alatt ez megoldodott-e mar, vagy meg mindig amatoroknek kell leellenorizniuk az olasz nyelveszprofesszor allitasait?

"A filmstúdió eredeti terve szerint a filmben magyar nyelvész is megszólalt volna, de a Magyar Tudományos Akadémia nem tudott olyan szakértő nyelvészprofesszort javasolni, aki az etruszk nyelv kutatásaiban is jártas lenne"
https://hvg.hu/tudomany/20050913etruszk

A fentebb hivatkozott https://mtmt.hu-n nem talaltam semmi temaba vagot :(

De ha mar igy epitojelleguen elbeszelgetunk itt, az is erdekelne, hatha tudsz ra valaszolni, hogy az MTA-nal uj informaciot csak a finnugorizmuson belul ertelmeznek-e, es az annak ellentmondo adatokat "nem illleszkedik a modellbe, ezert ez biztos nem lehet" alapon siman eldobalnak, vagy esetleg probalnak-e felallitani alternativ modelleket is az eddig ismeretlen eredetu szavaink eretenek magyarazatara, esetleg meg a jelenleg elfogadott status quo elleneben is? Azaz "le van szarva, jo' van az ugy", vagy proaktivan, tudomanyos alapon mukodnek?

Akkor marad az, hogy sajat magamnak kell megvalaszolnom ezeket a kerdeseket, a sajat prekoncepcioim alapjan :(

Szerk: na mostmar itthonrol, nyugibol:

Igazad van.

Ne filozofalgassunk.

Beszeljunk konkretumokrol!

39.593 MFt elkoltesenek eredmenye miert egy redirect?

http://nszt.nytud.hu/etimologiai.html

A kovetkezo 32.594 MFt vege mi lesz? 404?

Talan a kutyad tud ra valaszolni.

Nem tudom, 2021-re lesz kesz. A linken viszont ott kellene lennie az elso szakaszt lezaro pdf-nek, aztan megsincs. Annyira orultem mikor a nyest-en olvastam, hogy jon az uj etimologiai szotar 2015-ben, aztan igy 2019-ben meg mindig nem tudom, hogy hogy all a tudomany. Azt lattam, hogy toltik fel (majd?) a wikimediara is a szocikkeket, az becsulendo.

Ezt írtad: ott kellene lennie az elso szakaszt lezaro pdf-nek

Erre hivatkozol: kereshető pdf-fájlokat készítettünk

Itt van egy kis zavar: pdf / pdf-ek (egyes szám - többes szám), továbbá félrevezető az is, hogy az első szakasz lezárásáról szóló pdf-ről írsz, mivel arról elég könnyen egy szakmai záróbeszámolót tartalmazó pdf jut az ember eszébe. Most már értem, hogy mit hiányolsz, nem tudom, hogy jelenleg miért nem érhető el az az anyag, ami tavaly még az volt, de a záróbeszámolóból az kiderül, hogy elég sok személyi változás történt a munkálatok közben - főleg amiatt, mert néhányan megpróbáltak eleget tenni annak az elvárásnak, hogy a nők szüljenek :) -, ami nyilván oka lehet a nem túl rózsás eredménynek. Talán most valaki más foglalkozik az adatbázissal, talán más formában szeretnék megjeleníteni, talán csak fizetősen lehet majd hozzáférni... ki tudja?

> ki tudja?

Na ez a baj.

> Itt van egy kis zavar: pdf / pdf-ek

Bocs, a html-t neztem be pdf-nek.

> ...főleg amiatt, mert...

Kicsit vicces ennyi kifogast olvasni a nem teljesitesre egy olyan szalban, ahol pont arrol beszelgetunk, hogy minden rendben megy-e arrafele :) En nagyon szivesen elhiszem, hogy nem egyszeru, sok problema van, stb, de nem tudom teljes szivembol vedeni oket, mert egyelore nincs semmi kezzelfoghato eredmeny... Ilyenkor szokott az jonni piaci cegeknel, hogy management csere, CEO csere, aztan megnezni, hatha javulnak a ceg mutatoi. Elozo cegeimnel mar egy evvel az uj CEO kinevezese utan komoly novekedesi palyanak indultak, nagyon sok strukturalis atalakitassal, modernizalassal (legacy rendszerek lecserelese, korszeru munkaszervezes, stb). Nekem teljesen mindegy, hogy ezt ki hajtja vegre, az MTA magaban, vagy mashogy, de azert az megse megy, hogy a kepernyokepek tanusaga szerint meg mindig 800x600-on (na jo, 1024x768), Windows XP-vel (vagy az mar 7-es?) dolgoznak... Egyaltalan hogy lehet igy barmit is rendszerezni, nemhogy kutatni? Amikor nekem neha az 1 retina + 2 fullHD monitor is keves... Aztan lehet csak a screenshot miatt huztak ossze ilyenre, akkor meg felrevezeto.

Holott lassan mar igy kellene a nyelveszeknek dolgozni:

https://imld.de/en/research/research-projects/ar-graph-vis/

> Egyaltalan hogy lehet igy barmit is rendszerezni, nemhogy kutatni?
A szükség nagy úr... Terveztem én jó nagy kétoldalas NYÁK-ot monochrome (Hercules) monitoron, mert akkor éppen az volt.

> En nagyon szivesen elhiszem, hogy nem egyszeru, sok problema van, stb
Az MTA is magyar "cég", nyilván ott is előjönnek társadalmunk problémái. Azt hiszed, hogy parancsszóra ott majd minden jobb lesz?

Ugyan kurvára kibaszottul nehéz, embert próbáló feladat volt, de azért sikerült: reggel írtam egy levelet a már fentebb is hivatkozott e-mail címre, kora du. meg is jött a válasz: a szótár a „helyére” került: http://uesz.nytud.hu

Ennyit, egy percet kellett volna rászánnod, hogy írj nekik egy levelet, ahelyett, hogy itt téped a szádat mindenféle nem teljesítésről napokon át…
Ezek után kissé röhejesnek tartom, hogy itt ítélkezel más kutatómunkájáról, miközben a legegyszerűbb dolgot sem tudod megtenni: ha nem találsz valamit, megkérdezni az illetékest.

> Ugyan kurvára kibaszottul nehéz, embert próbáló feladat volt...

Nincs lehetetlen, csak tehetetlen! Mondjuk azt nem ertem, hogy ehhez miert kellett neked e-mail-t irnod, dehat semmi se lehet tokeletes.

> ... a szótár a „helyére” került: http://uesz.nytud.hu

Good news, everyone!

Na igy mar egy picit egyutterzek veluk. Ha meg egy hivatalos tanulmanyt is talalsz nekem Mario Alinei etruszkjairol, akkor mar lehet, hogy nagyon egyutt fogok veluk erezni.

"Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!"
Szóval tehetetlen vagy.

"Ha meg egy hivatalos tanulmanyt is talalsz nekem Mario Alinei etruszkjairol"
Ha meglesz, akkor valaki sz*pj*n is le, hogy elhidd, végeznek értelmes munkát? Vagy tényleg azt gondolod, hogy te döntöd el, hogy milyen munkát végeznek? Egy egyszerű weboldalt nem voltál képes megtalálni, inkább azt állítottad, hogy nem is készült el az anyag.

> ... inkább azt állítottad, hogy nem is készült el az anyag

? :D

Meg linkeltem is egy tanulmanyt, mely a felig kesz etimologiai szotarbol dolgozott, es talalt nem keves pontatlan szocikket. Megteszem es belinkelem neked masodszorra is: https://www.academia.edu/38128573/Lőrincz_Gábor_-_Vitatott_etimológiájú…

> Vagy tényleg azt gondolod, hogy te döntöd el, hogy milyen munkát végeznek?

Hat az a 100+ 'EZ NEM KELL' felirat nem annyira bizalomgerjeszto a PDF-ekben. Ertem en, hogy sporolni kell a bitekkel, de ennyire?

Szerk: na ugy latszik, hogy az elso PDF-bol mar eltuntek az "EZ NEM KELL" feliratok -> progression. Atnyalazom megegyszer, hatha mar javitottak a fentebb felvetett szocikkeket is.

"Kicsit vicces ennyi kifogast olvasni a nem teljesitesre egy olyan szalban, ahol pont arrol beszelgetunk, hogy minden rendben megy-e arrafele :) En nagyon szivesen elhiszem, hogy nem egyszeru, sok problema van, stb, de nem tudom teljes szivembol vedeni oket, mert egyelore nincs semmi kezzelfoghato eredmeny..."

Tudja amugy a fene, hogy az ott most automatikusan, vagy manualisan van-e updatelve. Utobbi esetben nem feltetlenul tukrozi a valosagot, pl. frissithettek is a PDF-et, kozben a html-t elfelejtettek utanahuzni... igazabol mindegy is. De legalabb mar ennyivel elorebb vagyunk.

Szerk: amugy mostmar rakerdezek itt is, nehogy nagyon felre menjunk: mire gondoltal pontosan? Elkepzelheto, hogy nem ertelmeztem megfeleloen a kommented.

"Volt kezzel foghato eredmeny tegnap?"
A PDF 2016-os.

"Meg tudtad nezni, hogy hogy all az etimologiai szotar?"
Félig informatikusként arra gondoltam, hogy valahova áttették, de nem tudtam hova. Így a leglogikusabb lépést választottam, elkezdtem anyázni a HUP-on, megkérdőjeleztem az Nyelvtudományi Intézet létjogosultságát megkérdeztem az illetékes intézet ügyfélszolgálatát, ahonnan 2 óra elteltével reagáltak.

"Hol van szo Mario Alineirol?"
Hát látod, ez az, ami engem rohadtul nem érdekel, mint ahogy az itt jelenlévők vélhetően 99,9%-át. Ha érdekel, nézd át te, és ha problémád van, fordulj az ügyfélszolgálathoz, azért vannak. (Siess, mert csak addig teheted meg, amíg a hozzád hasonlóan kizárólag a – sokszor csak vélt – problémákat keresők miatt be nem szántják az egészet!)

> Félig informatikusként arra gondoltam, hogy valahova áttették, de nem tudtam hova

Lehetett volna redirectelni az uj helyre, es akkor maris nem lett volna gond.

> ...elkezdtem anyázni a HUP-on...

Ne is haragudj, de nem en hoztam fel a topicban az MTA nyelvtudomanyi reszet.

> ...megkérdeztem az illetékes intézet ügyfélszolgálatát...

Ertem en, hogy szerinted meg mindig az ember van a hivatalert es nem forditva, de azert ennek az oldalnak a fooldalrol kellene linkelve lennie, nem pedig valami nevenincs linkrol kene elerni, ami vagy mukodik, vagy nem. Aztan persze mondhatjuk azt is, hogy mar csak szorszalhasogatok...

> Hát látod, ez az, ami engem rohadtul nem érdekel, mint ahogy az itt jelenlévők vélhetően 99,9%-át.

De akkor meg minek szolsz bele? Ha senki se valaszolna, akit nem erdekel a tema, akkor vagy el se jutottunk volna idaig, vagy azert tartalmasabb lett volna a beszelgetes az erdeklodo kevesekkel.

> Ha érdekel, nézd át te, és ha problémád van, fordulj az ügyfélszolgálathoz, azért vannak.

En ertem, hogy meg en fektessek bele energiat, hogy meggyozhessem magamat, hogy minden jol megy arrafele. De ha minden jol menne arrafele, akkor miert kellene energiat fektetnem sajat magam meggyozesebe?

"Lehetett volna redirectelni az uj helyre, es akkor maris nem lett volna gond."
Ha téged annyira érdekelt volna, valószínűleg tudtál volna róla. Gondolom, akit érintett, tudtak róla. (A válaszlevélből eléggé meglepődést olvastam ki, hogy miért nem ott kerestem, ahol ők használják.)
(Mellesleg bőven lehet, hogy volt egy ideig redirect, utána meg elvették, és mint nem létező oldal az adott site nyitóoldalára dobott vissza.)

"Ne is haragudj, de nem en hoztam fel a topicban az MTA nyelvtudomanyi reszet."
De te kezdtél vele érdemben foglalkozni, és megkérdőjelezni a munkájuk létjogosultságát.

"Ertem en, hogy szerinted meg mindig az ember van a hivatalert es nem forditva"
Visszatérve az első kérdésre: te még soha nem hibáztál? Hasonló helyzetben normálisnak tartanád, hogy egy fél fórumtopic azzal foglalkozzon, hogy Hevi egy nemtörődöm, lusta, XY csecsén lógó szánalom, aki még egy redirectet sem tud megcsinálni?

"De akkor meg minek szolsz bele?"
Én mindössze vettem a fáradságot, hogy utánanézzek a dolgoknak, míg te csak köpködsz.

"En ertem, hogy meg en fektessek bele energiat, hogy meggyozhessem magamat, hogy minden jol megy arrafele"
Tehát a legegyszerűbb az, hogy ha neked valahol nem tolják a pofádba azt, amire éppen kíváncsi vagy, anélkül, hogy kérdeznél, akkor a másik a szar alak, te meg az egy igaz Isten, akinek mindig igaza van, amíg kikezdhetetlenül meg nem cáfolják – vagy, mint érzékelhető, szerinted még akkor is.

> Ha téged annyira érdekelt volna, valószínűleg tudtál volna róla.

Meg akkor is, ha mindenttudo lennek. Elnezest, hogy azon a helyen kerestem, ahol a zarojelentes illetve az etimologiai szotar kiigazitasara irt tanulmany is hivatkozta.

> De te kezdtél vele érdemben foglalkozni, és megkérdőjelezni a munkájuk létjogosultságát.

Jajjmar, megint?

"...azt még nehezebb lenne nektek elmagyarázni, hogy amivel ők foglalkoznak, az miért hasznos és fontos..."

Mondjuk erre meg mindig nem kaptam valaszt ugy igazan.

> te még soha nem hibáztál?

Hibazni lehet, nincs is azzal gond. Csak az nem hibazik, aki nem dolgozik. De azert nem ez volt az egyetlen kerdeses dolog a szalban, barcsak ez lett volna az egyetlen.

> Én mindössze vettem a fáradságot, hogy utánanézzek a dolgoknak, míg te csak köpködsz.

Mar beszelgetni se lehet? Egy felvetest megvitatni, esetleg peldakat kerni az allitasokra? Mar megint forditva ulsz a lovon. Nem en akarok meggyozve lenni, ti akartok meggyozni engem. Akkor meg miert en tegyem bele az energiat helyettetek? (Szerk: amugy koszi azert)

> Tehát a legegyszerűbb az, hogy ha neked valahol nem tolják a pofádba azt...

Vagy nezhetned az egeszet konstruktivan is, es leszurhetned az egeszbol azt is, hogy az atlagember ennyit (se) lat az MTA munkassagabol -> talan nem artana javitani a kommunikacion, ha tamogatottsagot szeretnenek maguk moge.

Szerk: amugy a fentebb hianyolt eloadas felvetelek is megkerultek: http://www.nytud.hu/archiv/eloadasok.html

Ezt bevallalom, hogy en neztem be es nem talaltam meg elsore -> lehet kene egy UX-hez is erto a honlap karbantartoi koze.

> ...a másik a szar alak, te meg az egy igaz Isten, akinek mindig igaza van, amíg kikezdhetetlenül meg nem cáfolják – vagy, mint érzékelhető, szerinted még akkor is.

Ennek igazabol sokkal prozaibb oka van:

https://www.16personalities.com/entp-personality

> ...a másik a szar alak

Remelem nem szemelyeskedtem a topicban! Ha megis, akkor elnezest kerek erte utolag is.

Ugyan, tedd már meg, hogy innen újraolvasod a szálat: https://hup.hu/node/164439?comments_per_page=9999#comment-2356156

„Annyira orultem mikor a nyest-en olvastam, hogy jon az uj etimologiai szotar 2015-ben, aztan igy 2019-ben meg mindig nem tudom, hogy hogy all a tudomany”
Különösebben nem foglalkoztathatott, ha csak most, állításod igazolására kerestél egy ezzel kapcsolatos 3 éves dokumentumot, és egy abban lévő, elavult link alapján kinyilatkoztattad, hogy „egyelore nincs semmi kezzelfoghato eredmeny”.

Erre én, aki próbáltam veled vitázni, ezért gondoltam, mindenféle tippelgetés és mások sározása helyett, megérdeklődtem, hogy ugyan, mi történt. Erre te, ahelyett, hogy a konkrét, fentebb linkelt hozzászólásodban feltett kérdésedre adott választ megköszönted volna, elkezdtél azon problémázni, hogy miért kell a dolgoknak utánajárni (mégis, hogy vitázol tudatlanul?), és tudván, hogy nem vagyok jártas a témában, egy egyértelműen általam (és vélhetően a HUP teljes közönsége által) csak iszonyatos munkával, ha egyáltalán megoldható feladatot tűztél ki.

Te nem vitázol, kötekedsz. Ebben pedig a továbbiakban nem kívánok részt venni.

> Ugyan, tedd már meg, hogy innen újraolvasod a szálat

Szokasom. A linkelt komment harom darab, igencsak szemelyeskedo komment utan jott. Ahhoz kepest a szal meg elegge visszafogott...

> Különösebben nem foglalkoztathatott, ha csak most, állításod igazolására kerestél egy ezzel kapcsolatos 3 éves dokumentumot, és egy abban lévő, elavult link alapján kinyilatkoztattad, hogy „egyelore nincs semmi kezzelfoghato eredmeny”.

Annyira nem foglalkoztat, hogy meg a Books-ban is el van mentve, sot, korabbi topicjaimban is hivatkoztam ra. Viszont ennek semmi koze ahhoz, hogy az adott oldal / pdf nem volt elerheto a topic szuletesenek pillanataban, nem is emlitve azt a pillanatot, amikor arrol volt szo, hogy mi meg se erthetjuk, hogy mi a frasszal foglalkoznak arrafele. Miert nem volt elerheto? Nem erdekel. Az erdekel, hogy egy erdeklodo laikus (mint en is), aki mondjuk hallott az MTA balherol, most utananez a dolgoknak, akkor mit lat...? Hat oszinten, nem sok jot...

> Erre én, aki próbáltam veled vitázni

Megegyszer, koszi! Igaz, tenyleg jobban jott volna ki, ha meg erdekel is a tema, de azert igy se volt rossz :)

> ...mindenféle tippelgetés és mások sározása helyett, megérdeklődtem, hogy ugyan, mi történt...

Megtehettem volna en is. De oszinten, annyira nem erdekel. (De azert koszi megegyszer!). En tenyleg hiszem, hogy egy kis lokes komoly eredmenyeket szulne mar kozeptavon is. Es megint: nem erdekel, ki modernizalja a nyelvkutatast. De - vesd ossze fentebb a kommunikacio temakorevel - eddig nem igazan lattam teteles, logikus cafolatot CzF gyokelmeleteivel kapcsolatban. Igen, sokszor olvastam en is, hogy "altudomanyos", es hogy "mar szamtalanszor meg lett cafolva", de valahogy sose talaltam nemhogy olvasmanyos, de egyaltalan barmilyen tanulmanyt az MTA reszerol. Mivel laikus vagyok, ezert a sajat eszkozeimmel, a google-lel kerestem. Namost ezek vagy nem leteznek, vagy a pro-CzF oldalak fenyevekkel jobbak SEO-ban...

> elkezdtél azon problémázni, hogy miért kell a dolgoknak utánajárni (mégis, hogy vitázol tudatlanul?)

Megegyszer: elnezest, nem a munkadat akartam lesajnalni, hanem arra akartam utalni, hogy el se kellett volna tunnie a linkelt oldalnak -> nem kellett volna megirnod az e-mailt. Elnezest, ha hulyen fogalmaztam, es ertem, hogy a vitaban miert nem az optimisztikusabb ertelmezest valasztottad.

> (mégis, hogy vitázol tudatlanul?)

Nem tudom van-e kutyad, vele is szivesen elfilozofalgatok, ha neked nincs kedved, de:

Lehet barhogy mashogy vitazni? :) Marmint a vita a megismeresre kellene iranyuljon, nem a meggyozesre (asszertiv vs. aggressziv kommunikacio), a megismeres meg feltetelezi a (relativ) tudatlansagot. Angolul talan a 'debate' - 'argument' adja vissza.

> ...és tudván, hogy nem vagyok jártas a témában, egy egyértelműen általam (és vélhetően a HUP teljes közönsége által) csak iszonyatos munkával, ha egyáltalán megoldható feladatot tűztél ki.

Most megint szemetnek fogok tunni, de valahol kozeptajt, vagy meg az elejen irtam is, hogy kereshetunk valaki hozzaertot is a temaban, nem kell nekunk utanajarni a dolgoknak. Csak erted, ha Varga Geza 20+ ev kutatomunkaja utan idejon, kap hideget-meleget (es inkabb csak hideget), akkor szerintem ugyanazt a kritikai fokot az MTA is megerdemli. Bizony mutassunk ra, hogy hol nem pontosak, hol tevedhetnek, hol lehetne javitani. Ugyanugy ahogy ramutattak itt paran, hogy Geza hogyan tudna javitani a sajat ervelesen.

> Te nem vitázol, kötekedsz. Ebben pedig a továbbiakban nem kívánok részt venni.

Pedig meg mindig nem tudom, mi tortent az etruszkokkal :( Szerk: es megint: nem varom el, hogy utananezz.

Szerk2: amugy a vita olyan mint a sakk... jo par lepessel elore kell gondolkodnod (bar nyilvan az improvizacio is lenyeges); vedened kell az allitasaid minden oldalrol; es hasonlit a pokerhez is, miszerint nem szabad (ontudatlan) erzelmeket tukroznod. Bloffolni is lehet (ervelesi hibat alkalmazni), de ha lebuksz, akkor az a kor elment :)

Talan az egyik leghasznosabb dolog amit az ember tanulhat, az az erveles-technika. Es erdemes folyamatosan karban tartani...

Nehezen tudom azt az érveléstechnikát értékelni, amely úgy operál, hogy saját korábbi állításait hazudtolja meg.
„…nincs semmi kezzelfoghato eredmeny” vs. „meg a Books-ban is el van mentve, sot, korabbi topicjaimban is hivatkoztam ra.”

"Bloffolni is lehet (ervelesi hibat alkalmazni),"
A hazudok és érvelési hibát alkalmazok között van egy lényeges különbség. Utóbbi nem valótlansággal, hanem irreleváns valós dologgal próbál érvelni.
Értem, hogy az „átlagember” szempontjából nem volt elérhető, de te nem ezt mondtad, hanem így vezetted be: „de nem tudom teljes szivembol vedeni oket, mert egyelore…”. Szóval vagy akkor, vagy most tudatosan valótlant állítottál, így a továbbiakban nem vagyok hajlandó reagálni a szándékolt ferdítésekkel tűzdelt kötekedéseidre, akkor sem, ha szerinted ez egy tisztelendő érveléstechnika.

„de nem tudom teljes szivembol vedeni oket, mert egyelore nincs semmi kezzelfoghato eredmeny”
vs.
„Annyira nem foglalkoztat, hogy [a nem létező eredmény] meg a Books-ban is el van mentve, sot, korabbi topicjaimban is hivatkoztam ra.”

Hogy lehet ezt másképp értelmezni, mint hogy az első mondatod a másodikkal meghazudtolod?
(Nem kell válaszolni, költői kérdés.)

---ELEJE---
> Különösebben nem foglalkoztathatott, ha csak most, állításod igazolására kerestél egy ezzel kapcsolatos 3 éves dokumentumot, és egy abban lévő, elavult link alapján kinyilatkoztattad, hogy „egyelore nincs semmi kezzelfoghato eredmeny”.
Annyira nem foglalkoztat, hogy meg a Books-ban is el van mentve, sot, korabbi topicjaimban is hivatkoztam ra.

---VÉGE---

Hajrá!

Valasz ide: https://hup.hu/node/164439#comment-2357980

---

RaptoR | 2019. május 24., péntek - 23:00
"...hogy ne csesszék szét a hazai alapkutatás gerincét és a magyar nyelv és kultúra jelentős részét adó..."
Hevi: -
RaptoR | 2019. május 30., csütörtök - 12:00
"Az MTA ... műveli a magyar nyelvet"
Hevi | 2019. május 30., csütörtök - 16:56
Ha mar kutatniuk nem nagyon sikerul...

-->

RaptoR | 2019. május 31., péntek - 17:17
"Kutatja is, van egy külön Nyelvtudományi Intézet. Csak azt még nehezebb lenne nektek elmagyarázni, hogy amivel ők foglalkoznak, az miért hasznos és fontos..."
Hevi | 2019. június 2., vasárnap - 13:50
-> Oke, ugy latszik ertessz hozza: miert hasznos es fontos? Ugy latom, hogy a honlap nem igazan mukodik es nem eleg informativ, tele van torott linkekkel, hogy mit dolgoznak, az felmondatokban olvashato valami PDF-ben, plusz a nyest azt irta, hogy az etimologiai szotar 2015-ben jelenik meg, ahhoz kepest 4 eves csuszasban vagyunk maris.

(---> mellekszal

blr | 2019. június 3., hétfő - 7:10
"Azt szeretem a HUP-ban, hogy itt mindenkinek mindenhez értenie kell, ezért egy fizkuson..."
Hevi | 2019. június 3., hétfő - 7:29
-> Nem erdekel, hogy mivel fogalkozik, de ugy latszik, hogy tobbet tud nalam, ezert gondoltam megkerdezem mit tud ezekrol... A szalban kiderul, hogy teged egyaltalan nem erdekel a dolog, csak reggeli unalomuzokent szoltal hozza: semmi gond, en is szeretek beszelgetni.)

-->

RaptoR | 2019. június 3., hétfő - 13:58
Bocs, hogy csak most válaszolok... + erdekes sztorik es linkek
Hevi | 2019. június 4., kedd - 9:25
-> Semmi gond! Ugy latom a valaszodbol, hogy tenyleg erdekel a tema: figyi, ezt a tanulmanyt olvastam a keszulo etimologiai szotarrol, mi a velemenyed? :: https://www.academia.edu/38128573/Lőrincz_Gábor_-_Vitatott_etimológiájú… :: "A PDF aljan vannak a linkek a felhasznalt uesz_1 es uesz_2.pdf-ekre... -> tudataban vagyok, hogy 2017-ben elerhetoek voltak a PDF-ek.

--> kicca beszall a buliba

kicca | 2019. június 4., kedd - 12:38
"kontar"
Hevi | 2019. június 4., kedd - 23:28
-> Nem tudom mire gondolsz, az emberke eleg meggyozonek tunt, ugy latszik ez a szakterulete, en csak ra hivatkozok... es szerintem a technologia itt sokat tudna segiteni...
kicca | 2019. június 6., csütörtök - 9:38
"Nincs szakmai reszed. Kontar reszed van. ...kontar..."
Hevi | 2019. június 6., csütörtök - 21:26
-> Szerintem nem vagy abban a helyzetben, hogy megiteld, hogy milyen a szakmai tudasom, viszont ugy latszik, hogy a nyelveszetrol tobbet tudsz nalam, hiszen ugy latod, hogy kontar vagyok, azt meg csak nalamnal joval tobb tudassal lehet ennyire magabiztosan kijelenteni: mit tudsz, milyen kutatast vegzett az MTA Mario Alinei allitasainak ugyeben, illetve orulnek ha felvilagositanal, hogy milyen szempontok alapjan dolgoznak. Es legyszi, legyel picit konstruktivabb...
kicca | 2019. június 7., péntek - 8:52
-> "kontarral nem filozofalgatok"
Hevi | 2019. június 7., péntek - 23:07
-> Oke, akkor nem ertek hozza; Oke, akkor beszeljunk konkret dolgokrol: igeretekkel tele a padlas... hol az eredmeny?

--> kicca 3 troll komment utan kiszall
--> En mivel lathatoan nem ertek hozza, ezert felveszem az atlagember perszonat akinek fogalma sincsen, meg mindig remelve, hogy kiccabol ki lehet csikarni valami ertelmeset: tevedtem
--> Ennek sajnos ti ittatok meg a levet, akik komolyan ugy gondoltatok, hogy nincs semmi tapasztalatom, es szo szerint ertelmeztetek, amit irtam

Hogy miert dontottem ugy, hogy nem ertek hozza?

Ha megnezed a linkelt ENTP profilt, feltunhet, hogy ez a tipus Prospecting, nem pedig Judging:

Judging individuals are decisive, thorough and highly organized. They value clarity, predictability and closure... -> "figyelj, en ezt atgondoltam, es ez igy van!" - "Dehat..." - "Nincs dehat! Ez igy van!"

Prospecting individuals are very good at improvising and spotting opportunities. They tend to be flexible, relaxed nonconformists who prefer keeping their options open. -> "figyelj, en ezt atgondoltam, es ez igy van!" - "Dehat..." - "Hallgatlak, szerinted akkor mi lehet inkabb? ... erdekes hogy mondod, de szerintem ez azert nem lehetseges, mert..."

link
link2

Szivesen tovabbelemzem a szalat ha erdekel, vagy ha meg mindig nem tiszta, de addigis meg melozni is kene :(

Tulajdonkeppen igen.

De most oszinten: volt mas valasztasom? :) A (szerintem logikus es jogos) kerdeseimre keves kiveteltol eltekintve csak flame-t es szemelyeskedest kaptam. Ha sokaig ismetled egy embernek, hogy hulye, akkor egy ido utan ugy is kezd el viselkedni: "The illusory truth effect (...) is the tendency to believe information to be correct after repeated exposure".
https://en.wikipedia.org/wiki/Illusory_truth_effect

"A linken viszont ott kellene lennie az elso szakaszt lezaro pdf-nek, aztan megsincs."

Helyesen: "A linken viszont 2016-ban ott kellett volna lennie az elso szakaszt lezaro pdf-nek, aztan megsem volt, vagy akkor nem néztem meg."

Ez amúgy nem Akadémia, ez OTKA. Azzal lehet vitatkozni, hogy az államnak archiválnia kellene az eredményeket. Azzal nem nagyon, hogy ha arra ad az állam pénzt, hogy valaki készítse el a nagyszótárt, ezt elnyeri az Akadémia egy intézete, megcsinálja, majd az átadott szótárt az állam (OTKA) részéről senki nem archiválja, valamit senki nem ír ki pályázatot a webes verzió karbantartására, akkor nem az Akadémia hibája, ha nem tartja fent végtelen ideig ingyen (miből? a pénzből, amit kap, kutatnia kell, nem webes szótárt üzemeltetnie). Ha az a baj, hogy kevés dologra jut pénz, akkor miért elvenni kell, nem arra is adni?

Szerintem annak, hogy ott van, két oka van,
1) aki csinálta, büszke rá
2) könnyebb egy következő pályázatot elnyerni
Nagyon nehéz valaminek a karbantartására pénzt kapni pályázaton. Általában az eredeti pályázat része, hogy valamilyen open access archívumba feltöltsd a publikációt, de az adatok, kód, etc. megőrzésére nem kapsz pénzt (nem az Akadémiától, hanem pályázaton). Ennek ellenére egy kutatási eredményt nem reprodukálhatónak szoktak tekinteni pl. fizikában, ha öt éven belül kéri valaki az adatokat, és nincs meg.
Ez nem magyar sajátosság, hanem világméretű. Egyszerűen régebben vagy nem tartozott egy cikkhez akkora adatmennyiség, hogy ne lehessen kinyomtatni, vagy nem volt mód máshogy átadni, mint valamilyen adathordozón (üres szalagot, később diszket kellett küldeni, aztán amikor olcsóbb lett, CD-n elküldték). A fizikában már van rá megoldás (a CERN által üzemeltetett Zenodo), az előnye, hogy DOI tartozik egy-egy dataset-hez, ha változik az URL, akkor is megtalálod a DOI alapján. Ez viszont csak 2015 óta létezik, előtte saját infrastruktúrát kellett fenntartani, úgy, hogy nem kapott rá pénzt az Akadémia.

Ez erdekes. Nem tudom, hogy ez van-e itt a hatterben, mert a zarojelentes megfogalmazasabol ugy tunik, hogy annak a linknek folyamatosan elni kellett volna, legalabb a masodik / vegleges verzio megjeleneseig. Viszont mostmar legalabb Atlag Jozsi is megnezheti, hogy hogy all a magyar nyelv eredeztetesenek folyamata.

Persze, tudom. Mondom, nem is erdekelt volna a dolog hiszen nekem megvan egy korabbi verzio; de ha mar fel lett hozva a nyelvtudomanyi intezet (es ugy lett felhozva, ahogy), az picit... felbosszantott? Marmint magas lorol leszolni a parasztnak, hogy ugyse ertheti... akkor talan magyarazzuk is meg, hogy mit nem erthet, es indokoljuk meg, hogy miert nem; kulonben "messzirol jott ember azt mond amit akar".

De ha neked megvolt a korábbi verzió, akkor azért te tudtad, hogy nem lustiznak, nem? (Az, hogy magyarázzuk meg, hogy milyen munka folyik, valamennyire jogos, egy nyugati egyetemnek vagy intézetnek szokott is lenni valamilyen outreach irodája. A magyar intézetek ezt ritkán tudják kigazdálkodni. Az eleve kisebb GDP kisebb részét költjük kutatásra.)

> Nincs szakmai reszed.

Ugy latszik, hogy mar a bolcseszek is erzik, hogy a nem letezo szakmai reszem lassan elhalad mellettuk, ha nem zarkoznak fel hozza nagyon gyorsan:

https://qubit.hu/2019/06/09/mi-szukseg-a-bolcseszekre-a-technologiai-in…

Kivancsian varom a magyar nyelveszek nyitottabba, interdiszciplinarissa valasat. Szerintem a technologia, es az azt tamogato human tudasanyag felhasznalasaval nagy attoresekre kerulhet meg sor (persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy a technologia onmagaban ne tudna helyes eredmenyre jutni. Azert egy mintafelismeresre programozott ML algoritmus eleg komoly eredmenyeket er el mar manapsag is. A kezdokeszlet pedig sokak laptopjan ott lapul).

Szerk: na nem is kell annyira messzire menni:

https://developer.apple.com/documentation/naturallanguage/nllanguagerec…

Kivancsi lennek mire jutna, ha tanitanank neki regi szavakat, nyelveket is, es ebbol epitene egy szarmazasi grafot.

Szerk2: amugy ismerve a Siri kepessegeit, lehet hogy erdemesebb inkabb a Google/IBM/Microsoft hasonlo technologiaival probalkozni. Mondjuk az is igaz, hogy a magyarul diktalas nagyon jol mukodik Mac-en, tehat a Speech-to-text engine eleg jo.

Gratulálok a védéshez!
Ellenben veled én örülök, hogy végre kompetens irányítása lesz a kutatóhálózatnak.
Első eredmények már meg is vannak, igaz mindig vannak akik csak hőrögetnek ELI-ALPS: az elszuperált lézer.

ui. Szerintem csak nyugati karrierutat szettnének biztosítani a jövő magyar Nobel-díjasai számára. Használd ki.

"Szerkesztőségünk birtokába jutott két hangfelvétel, amit még 2018-ban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közti tárgyalássorozat korai szakaszában rögzítettek. A felvételeken Palkovics László miniszter beszél az MTA elnökségéhez, és igyekszik megnyugtatni őket, hogy a kormány egyáltalán nem tervezi a kutatóintézetek elvételét az Akadémiától, és nem akar beleszólni abba, hogy a tudósok milyen területeken kutassanak."

https://index.hu/techtud/2019/06/19/kiszivargott_hangfelvetelen_iger_me…

Tudom, index, nem kell elhinni nekik (megyek az alucsákómért).

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Hangulatkeltés csimborasszója, ami tökéletesen reprezentálja az MTA gátlástalanságát elganciáját - ne legyen kétségünk affelöl, h ki rendeli meg az ilyen tartalom elhelyezését az internet hivatkozott segglukában!
A felvételből pedig annyi derül ki, h a kormányzatnak a tárgyalások megkezdésekor még nem voltak olyan szándékai, mint amik a tárgyalások lefolyását követően kialakultak. Erre utaltam is korábban:

( BehringerZoltan | 2019. május 29., szerda - 14:13 )
https://hup.hu/node/164439?comments_per_page=9999#comment-2353626
A kormányzat sem így akarta sztem eredendően, de nem maradt más választása.

Vagyis a felvétel által semmi olyan nincs bizonyítva, ami alapján bármi terhelőt lehetne a kormányzatnak felróni. Semmi más csak aljas hangulatkeltés, zsindexhez méltó tartalom.
Rettentően szánalmas az MTA vergődése, ahogy egyre mélyebbre ássa magát a saját pöcegödrében.

Mindenki hülye (vagy zsidó), csak Palkovics és te nem, igaz?

Azért tegyük hozzá, hogy a hangfelvétel alapján a kormány bizonyítottan hazudott: „A kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan, szerdán az innovációs és technológiai miniszter ennek részleteiről tárgyalt a Magyar Tudományos Akadémia elnökével.”

Most azt szeretnéd állítani, hogy ha a felvétel mondjuk tavaly május 9-én készült, akkor igaz, hogy „egy éve változatlan”? Csakhogy gyakorlatilag ez kizárható, hiszen az egész huzavona kb. egy éve kezdődött, ebből pedig levonhatod a következtetést, hogy ebben a témában a hangfelvétel egy éven belül készült. Az idézett közlemény több mint egy hónapja jelent meg, tehát hazudik.

Amit te csinálsz, na az a szánalmas erőlködés, hogy gyakorlatilag mindenkivel szemben megpróbálod bevédeni ezt az egészet.

(Egyenlőre pedig a baltás gyilkos fog darabolni, mielőtt elás az erdőben. Az általad keresett szó: egyelőre.)

Örülök h te is úgy gondolod, h amikor Heller betipeg, akkor a lábával összehellerezi a padlót és lehet utána felmosni; amikor megfogja kilincset, akkor a kezével azt összehellerezi és lehet suvickolni utána; amikor beszél, akkor meg levegőt hellerezi össze és ki kell nyitni az ablakot!

a felvételből az derül ki, hogy a miniszter szájából segget csinál a kormányzat, ha ez a parancs :)

ezt senki nem tudja megmagyarázni, semmilyen módon.
a miniszternek le kellett volna mondania, és az új koncepciót egy másik újonnan kinevezett miniszternek kellet volna elővezetnie, hogy hiteles legyen.

ez az amit nem értenek.
hitelesség, szavahihetőség, és következetesség nélkül nincs kormányzás sem bizalom a vezetésben. még akkor sem, ha egyébként tudjuk, hogy 'túl sok a patkány' - a kormányban? - :Đ meg a fideszben. meg a kdnpben. meg a környékükön.

"A kormányzat sem így akarta sztem eredendően, de nem maradt más választása. "

Persze, hogy nem így akarták. Arra számítottak, hogy az MTA-t sokkal könnyebb lesz kicsinálni. Biztos elfelejtetted, de év elején még volt az a pályázgatósdi az alaptámogatásokra, ahol pár intézetet már meg is szüntettek (csonkítottak) volna. De az MTA összezárt és nem ment bele ebbe a számára alapból vesztes játékba. Ezzel a kormányt úgy meglepték, hogy azóta se tudtak semmi érdemlegest se kitalálni, minthogy szakmai érveket abszolút mellőzve erőből módosítják a törvényt.

Tudom, hogy te egy egészen más valóságban létezel, de azért megkérdezem: a kormány vergődése nem szánalmas számodra?

Tudtommal - és a mai Kormányinfón is szó volt róla - a kormányzat korábban megállapodásra jutott az MTA vezetőjével, aki nem tudta ezt a megállapodást elfogadtatni az általa képviselt intézmény közgyűlésével.

Azt a bugrisságot, h rögzítik a miniszterrel történt zártkörű megbeszélés hanganyagát és ezt később kiadják megjelentetésre a kanális médiának (aminek a jelmondata "nincs másik valóság"; amit -úgy tűnik- voltál szíves te is magadévá tenni) próbálnád azzal magyarázni, h hát szerinted a másik fél vergődése is szánalmas? Akkor talán lehet ilyet csinálni? Pillanatnyilag az akadémiai szintet ez a morális mélypont jelenti. Gratulálok hozzá! Szerinted egy kifogástalan úriember így viselkedik? Mondjuk Kodály Zoltánról - aki a háború után az Akadémia elnöke volt - el tudnád ezt képzelni? Nonszensz.

Süllyedtek a saját pöcegödrötökbe!

Tévedsz. Nem volt semmiféle megállapodás. Amire te gondolhattál, az a márciusi szándéknyilatkozat, ami már teljesen érvényét vesztette, mert a kormány az ott megfogalmazott álláspontokat is figyelmen kívül hagyta.

Én nem magyarázni próbáltam a szivárogtató tevékenységét, hanem azt kérdeztem, hogy ha az MTA-t, mint az egyik tárgyalópartner viselkedését szánalmasnak tartod, akkor mi a véleményed a másik félről. Sőt, leegyszerűsítem a kérdést: véleményed szerint így kell egy ilyen mértékű átalakítást véghez vinni, ahogy azt az elmúlt 1 évben a kormány csinálta? Válaszul egy igen/nem elegendő lesz.

Hogy a helyzetben ki van morális mélyponton, azt majd a történelem eldönti, mi nem fogjuk itt egymást meggyőzni. :) De azért javaslom, hogy vess egy pillantást erre az oldalra, ahol az MTA-t támogató nyilatkozatok/levelek gyűjteménye van. Eléggé "itt mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" típusú szituációba installáltad magadat.

Azt meg honnan vetted, hogy az MTA-n "kifogástalan úriemberek" gyülekezete (és hol vannak az úri hölgyek)? :D Mi kutatók vagyunk, nem egy angol elit golfklub tagjai. A szakmai tudást nézték a felvételnél, nem azt, hogy milyen nyakkendőt tudok kötni. Kissé el vagy tévedve.

Végül meg hogy "másik valóságban élsz", azt nem az indextől vettem. Már évekkel ezelőtt megfigyeltem ismerősökön, hogy mennyire a kormánypropaganda hatása alá kerültek. Az idézett szlogen asszem csak tavalyi, előtte nem használták az indexen. Mellesleg hidd el, nagyon sok (volt) kormánypárti MTA-s is kapott az elmúlt évben egy akkora pofont a valóságtól, hogy a fal adta a másikat. Az elején kifejezetten vicces volt megfigyelni a vergődésüket és orrukra kötni, hogy bizony ők voltak a hülyék. De most már csak szánom őket. Nem elég, hogy a munkahelyük nekik is tönkremegy, még a világnézetük is összedőlt.

> márciusi szándéknyilatkozat, ami már teljesen érvényét vesztette, mert a kormány az ott megfogalmazott álláspontokat is figyelmen kívül hagyta.

Ez volt a "nincs másik valóság" verzió :)
Ehhez képest azért nem érvényes ez a megállapodás, mert azt nem a kormányzat hagyta figyelmen kívül, hanem az MTA közgyűlése utasította el.
https://magyarnemzet.hu/belfold/nincs-megegyezes-a-kutatoi-halozatrol-6…

> Én nem magyarázni próbáltam a szivárogtató tevékenységét, hanem azt kérdeztem...

A más vélelmezett szennyesére irányuló kérdésed szimpla terelés, semmi egyéb.
A szivárogtató tevékenység értékelése -bizonyára- figyelmetlenségből lett mellőzve részedről!

> azt majd a történelem eldönti

Remélhetőleg azt a történelmet már nem olyan történészek jegyzik majd, mint Glatz Ferenc (MSZMP), aki az MTA elnöke volt, és aki nem szégyellte papírra vetni az alábbi "tudományos" igényű gondolatait:
A magyar embernek évszázadnyi időbe tellett, amíg a lovaglástól elgörbült lábával megtanulta az eke utáni egyenes testtartást, és leszokott arról, hogy gyönyörűségét lelje az asszonyok és a gyermekek lemészárlásában
Forrás: https://kuruc.info/r/1/25531/

> Mi kutatók vagyunk, nem egy angol elit golfklub tagjai.

Részben ezt kifogásolom.
Ahova ilyen alakokat beengednek, ugye: https://kuruc.info/galeriaN/egyeb/hellerglatz.jpg

1. A tudományos teljesítmény független attól, hogy neked tetszik-e vagy nem, amit Glatz magánvéleménykét leír, vagy amit Heller politikáról gondol. Ha megnézed, hogy Hellernek milyen a nemzetközi visszhangja a filozófusok között, az bőven indokolja az akadémiai tagságát, akkor is, ha neked nem tetszik a politikai véleménye.

2. Az említett mondat igaz, vagy nem?

3. Amikor hasonlót énekel a miniszterelnök enyhén bepálinkázva, az is baj?

hát ha a kormánynak kell egy nemlétező, tagok nélküli akadémia, meg egy csomó dolgozók nélküli kutatóintézet néhány lézengő lelketlen csicskával, meg külföldre vitt kutatókkal, és velük együtt távozó pályázati pénzekkel, hát úgy néz ki azt megkaphatja.

eból is látszik milyen tssooodálatos tervező/előrelátó zsenivel áldott meg minket a jóisten.

egy táltos! árgyélus királyfi! hogy ezzel a kurucos képzavarral éljek :/

de sajnos mivel ennek a kormánynak már ahhoz sem igen van ereje hogy kukásokat találjon szemétszállításra, esetleg nővéreket a kórházakba, pláne orvosokat, hogy fogja pótolni az 'diszidens' kutatókat. átcsoportosítja őket a magyarságkutatóból? hátranyilazásból átképzi őket atomfizikussá?

Baromira nem értelek. Van egy rendszer, ami nem működik rosszul. Senki nem állította, hogy nem lehetne javítani rajta, de valamin javítani általában kétféleképpen lehet,
a) ha valamiben tied a világon a legjobb, akkor egy új ötlettel (ez általában elég nehéz)
b) ha nem a tied a legjobb, akkor megnézed, hogy miben különbözik a tied és a legjobb, és arra indulsz el (ez nem nehéz, csak közben esetleg az önérzet b***ogat, de a nagy vezetők általában félre tudják tenni az önérzetüket a köz érdekében).
Ezzel szemben a korcsmány megnézte, és azzal ellentétes irányban indul el. Az okát tudjuk ("kinek használ?"),
i) abban reménykednek, hogy ebben a témában is lesznek uniós pénzek, és azt át lehet majd vezetni a haverokon (csak épp ERC-t nem történelemhamisító rezsimku***k, és antigravitációról hablatyoló sültbolondok szoktak nyerni, azok a valóban kiemelkedő kutatók, akik igen, fogják a pénzüket és odébbállnak, ha felülről beleszólnak a munkájukba, mert tudják magukról, hogy ők értenek hozzá)
ii) egyes kutatási eredmények ellentmondhatnak az ideológiának (ezek elhallgattatásával kapcsolatban érdemes tanulmányozni a micsurini biológia hatását a szovjet mezőgazdaságra)
Ezek után megvéded, ha kritizálni merik. Nyugalom, ha egyszer valamiben nincs igazuk, és ezt ki merjük mondani, attól még nem lesz világvége, még belebukni sem fognak.

A félelmeket már sokan továbbították az "illetékes hivatalnak", de ott nem sok embert érdekelt. Erre két magyarázat lehetséges, vagy teljesen hülyék, vagy nem a köz, hanem a saját érdekeiket nézik. Azok, akik a véleményüket továbbítják, biztos nem önös érdekből teszik, nekik könnyebb lenne belesimulni a rendszerbe, hanem mert utána tudnak olvasni angolul/németül, hogy hogyan is működik ez ott.

Hiába az n+1 nekifutás, már minden el lett mondva. A háttérben nagyon nyomós okok vannak (a pályázati pénzek lenyúlása; ingatlanspekuláció - téves és komolytalan magyarázatok), de ezek a közvélemény és az akadémiai dolgozók előtti elhallgatásában mind az MTA vezetése mind a kormányzat egyaránt érdekelt. Még az is elképzelhető, h bár mindkét fél tisztában ezen valódi okokkal, a tárgyalások nem ezek mentén folytak, hanem a mindkét fél részéről a valódi okok elfedésére - érezhetően kevés sikerrel - kreált narratívák mentén zajlottak (és ezek lettek részben a közvélemény elé is tárva).
Nyilvánvaló, h egy kutató szempontjából ez nem belátható. Teljesen érvényes a felháborodása, h miért akarnak egy -szerinte- jól működő és logikus rendszert szétverni? De ha pl. azt feltételezzük, h ezt a rendszert valami sötét dolog leplezésére használják, akkor ebben a kontextusban minden magyarázatot nyer.
Én azt látom a legvalószínűbbnek, h a valódik okok nem anyagi, hanem ideológiai természetűek. Az átalakításra nem hatékonysági szempontok miatt van szükség (az csak a kreált narratíva), hanem h szétzúzzák azt az ideológiai struktúrát, amit nem lehet megnevezni a nyilvános térben, és aminek ez az [elkorcsosult] intézmény minden látszat ellenére a bástyája lett.
Bár elismerem, h problematikus a belátás, de azt gondolom, h igen létezhet olyan ok a háttérben, ami ugyan valós és igaz ok, de mégsem lehet rá hivatkozni a nyilvános térben, mert aránytalanul nagyobb kihívást jelent ebben a térben megvédeni az okot, és sokkal egyszerűbb valami kamu mesét kitalálni helyette, főleg akkor, ha egyébként megvan az erő a saját érdek érvényesítéséhez.
Épp ezért nem fogok példát sem írni, ennyivel kell megelégednetek!
Feltehetően ez a struktúra nem szüntethető meg a vezetés vagy néhány kulcsember kicserélésével - bár valószínűleg ilyen tekintetben meglehetősen korlátozott egyébként is a kormányzat lehetősége.
Tehát ez az alaphelyzet.
A többi már bizonyos értelemben technikai jellegű kérdés: milyen átalakítások szükségeltetnek a "jól működő és logikus rendszerben" ahhoz, h az szétzilálja a rejtett ideológiai struktúrát?
Hogy lehet ezt úgy megoldani, h minél kevesebb áldozattal járjon ill. a továbbiakban akár egy még jobban működő és logikusabb rendszer alapját képezhesse?

"Bár elismerem, h problematikus a belátás, de azt gondolom, h igen létezhet olyan ok a háttérben, ami ugyan valós és igaz ok, de mégsem lehet rá hivatkozni a nyilvános térben, mert aránytalanul nagyobb kihívást jelent ebben a térben megvédeni az okot, és sokkal egyszerűbb valami kamu mesét kitalálni helyette, főleg akkor, ha egyébként megvan az erő a saját érdek érvényesítéséhez.
Épp ezért nem fogok példát sem írni, ennyivel kell megelégednetek!"

Számomra pedig aránytalanul nagy kihívást jelent megindokolni, hogy hülye, ezért inkább szimplán kijelentem. Ennyivel kell megelégednetek.

Azért nem indokolja meg, mert akinek agya van, látja. Véd valakit, aki az ország egyik, kb. 200 év alatt felépített kincsét lerombolja, azért, mert annak dolgozói egy-két ügyben ki merték mondani, hogy nem értenek egyet, vagy esetleg annak kézivezérlésével még le lehet nyúlni egy kis uniós zsozsót. Ő sem vitatja, hogy ilyesmik az okok, esetleg az intézmény ideológiai struktúrájáról beszél, de azt ő sem indokolja. Arról, hogy ideológia miatt valódi értékeket szabad-e tönkretenni, már lejjebb írtam.

Megjegyzés: utoljára Rákosi vádolta az MTA-t ideologizálással, és próbálta lecserélni. Ő nem ekkora nullákat eresztett rá, mint schmidtmarcsi, a Tudományos Tanácsba legalább kerestek valódi teljesítménnyel rendelkező embereket. Szerencsére nem sikerült. Akkor a szovjetek jelezték, hogy ez azért túlzás. Most Putyin ugyanezzel próbálkozott, de már beletört a bicskája. Magyarország már megint stréber gyarmat, megmutatja, hogy itt megy.

Az Akadémia nagy része teljesen ideológiamentes. A kutatóintézet-hálózat elég nagy része természettudományi, ahol fel sem merül az ideológia normális esetben, ha ideológiailag torzított lenne, nem tudna Q1 lapokban publikálni.
Értelmes ember számára a természettudomány fontosabb, mint az ideológia. Az ideológia leginkább a dolgok működésének kerékkötője, a konkrét problémákon való konkrét gondolkodást helyettesíti valamilyen konzerv-válasszal.
Aki ideológiai okból szétzilál egy ~100 év alatt felépített kutatóintézet-hálózatot, ami ilyen jól teljesít a természettudomány területén (most a többivel nem foglalkozom, de az Akadémia honlapján társadalomtudomány területén is vannak jelentős eredmények felsorolva), az az országra nézve kártékony.

A másik: mutass már rá valamiféle ideológiai korcsosulásra, vagy struktúrára? Felhozol két embert (aki rég nem befolyásolja aktívan az Akadémiát), az egyiknek a politikai véleményét (Heller), a másiknak egy könyvének egy mondatát. Egyiknek sem nézed a tudományos eredményeit. Egy tudományos intézménynek nem kell ilyesmivel foglalkoznia, amíg valakinek a tudományos eredményei rendben vannak, és nem követ el bűncselekményt, addig a magánvélemény ízlés dolga. Hogy szerinted valaki szar alak? Lehet, hogy van aki szerint te vagy az, az szinte biztos, hogy Newton az volt, de ennek semmi köze valakinek a szakmai teljesítményéhez.

Az okokhoz még azt is hozzá lehet venni, hogy lehet, hogy az intézkedéssel marginalizálni akarnak olyan embereket, akik valahogy kellemetlenek nekik, viszont a szakmai teljesítményük hitelesíti a véleményüket. Pl. lehet, hogy az említett Pruck-Dózsa-cserebere kikerülése a baj, hogy valaki ki merte mondani, hogy a rezsim főtörténésznője tévedett, ő meg akkora barom volt, hogy nem tudta azt mondani, hogy ja, bocs. Pedig már ebből látszik, hogy kutatóként nulla, tévedni természetes, a kutatás lehetetlen az elismerése nélkül. Ha most ilyen személyes okok, meg lopás miatt okoz valaki ekkora kárt a hazának, azt ne védjük már.

> A kutatóintézet-hálózat elég nagy része természettudományi, ahol fel sem merül az ideológia normális esetben

Ne felejtsük el, h az Akadémia természettudósai összezártak a társadalomtudósokkal a kormányzat ellen, és ezzel magukra vették azok bűneit!
Ha gazemberek körében érzed jól magad az a te dolgod! Ezt nem kívánom kommentálni.

Ha még emlékszünk a Nemzeti Bank körüli történesekre, amely intézményben a háttérhatalom embere trónolt és azzal az arroganciával amivel Glatz MTA elnök gyalázta magyarságot, ő ingyen ebédről beszélt a devizahitelek kapcsán. Nos a kormányzat ott sem a valódi okokat hozta be a nyilvános térbe az eltávolítása kapcsán, hanem hasonlóan a mostani MTA helyzethez kreált narratívaként arra hivatkozott, h off-shore lovagoknak nincs helyük abban az intézményben. Ez persze igaz, csak hát nem ez volt a valódi ok. Mert a valódi okot problémás lett volna a nyilvános térben elmagyarázni az embereknek, megvédeni stb.

Nekem teljesen mindegy h megérted-e h mi történik veled/körülötted v. sem. Felőlem ragaszkodhatsz az MTA vezetősége által a szádba adott narratívához. Tök mindegy. A változások így is-úgy is megtörténnek.

'magukra vették azok bűneit'
'háttérhatalom embere trónolt'

'Nekem teljesen mindegy h megérted-e'

én értem. sajnos a lipit bezárták..
azóta az elmegyógy- és intézet szökött ápoltjai szabadon lófrálnak, és lökdösik a nőket a 6-os villamos alá a blahán, és osztják az ész a hup-on.

de a hibákért bizony fizetni kell :Đ

Semmiféle háttérhatalom létét nem bizonyította a kormányzat. Amíg nem teszi, addig nem is hiszem el a létezését. Ami tehát tény, hogy van egy jól működő dolog (legalább a természettudományi kutatóintézetek), és valaki azt szétzilálja, és hazudik arról, hogy miért. És szerinted ez jó. Szerintem meg nem. Ha van valódi ok, nem csak az, hogy akadályozza a hazudozást vagy a lopást, akkor tessék a jogállami szabályok szerint bizonyítani, és utána fellépni.
Tudom, lehet mondani, hogy nehéz, meg ez az egész jogállamiság libsi csinálmány, csak valahogy azokban az országokban jó élni, ahol van ez a libsi csinálmány. Majd ha a romló nyugatról jönnek a menekültek hozzánk, meg Azerbajdzsánba, akkor elhiszem, hogy ott fasza lenni.

Nem tudom miért kell rendre emlékeztetni, h a harmadik 2/3-os választási eredményt tudhatják magukénak a kormánypártok! Nem lehet h az emberek úgy általában másképp gondolják dolgokat, mint ahogy te teszed?
Természetesen a kormányzatnak nincs olyan feladatköre, mint amit megpróbálsz rátestálni - nem kell belefolynia ilyen vitákba, pláne nem a nyilvános térben, elég ha tudja ki-kicsoda, és h milyen háttérerők mozgatják a szálakat és ennek tudatában cselekszik az ország érdekében. Ezen tevékenységének sikerességének az indikátora a választási eredményekben is megnyilvánuló társadalmi támogatottság.
Míg az MNB vezetése kardinális kérdés volt, addig az MTA úgymond ráért a többek által hiányolt kultúrharc megkezdéséig. Most került rá sor, ezzel természetesen nem értékítélet fejeződik ki, nagyon is komoly felelősséget vesz a nyakába a kormányzat az átalakítással. Most nem vok pontosan képbe, de mintha a költségvetésben 30 milliárddal több jutna jövőre kutatás-fejlesztésre és innovációra! Javíts ki ha tévedek!

> Glatz Ferenc (MSZMP), aki az MTA elnöke volt, és aki nem szégyellte papírra vetni az alábbi "tudományos" igényű gondolatait

Most igy picit ittasan.

https://youtu.be/kfDWHSFlTR4

Szerk: de ilyet bazdmeg leirni?!

A magyar embernek évszázadnyi időbe tellett, amíg a lovaglástól elgörbült lábával megtanulta az eke utáni egyenes testtartást, és leszokott arról, hogy gyönyörűségét lelje az asszonyok és a gyermekek lemészárlásában

Hat hogy kepzeli ezt ez a fasz?

"A kurva anyadat", azt!

Ezek utan a legkevesebb az, hogy beszantjak ezt a "tudomanyos" akademiat.

Szerk2: azt meg megertenem, ha kulfoldiul irja le valahol kulfoldon. De ezt a barom allatot, azt gondolta, hogy megengedheti, hogy meg magyarul is szidja a magyarokat?! Hat hol a faszban elt ez az faszomoccse?!

A magyarok krónikája című könyvben, amit Glatz Ferenc szerkesztett, az alábbiak szerepelnek:

„De - hasonlóan a többi félnomád néphez - a föld magántulajdonának fogalmát nem ismerik. Számukra semminek, ami a letelepült életmódhoz tartozik, nincs különösebb értéke. Az emberi élet értéke is csekély. Az ellenség teljes elpusztítása, gyermekek, anyák megölése is természetes velejárója a harcnak. Mint bátor és kegyetlen harcosok jelennek meg a Kárpát-medencében a 9. század végén.”

"A köznapi emberek lovagláshoz évszázadok alatt idomult karika lába természetesen generációkon át tudott csak hozzászokni az eke utáni egyenes járáshoz."

Szerencsés lenne, ha nem a fentiek szándékos elferdítésével keletkezett idézetek terjednének, de ez csak vágyálom... Úgy látszik, valakik gyönyörűségüket lelik abban, hogy csúsztatásokat és ferdítéseket közöljenek.

Nem értem, mit kell azon az idézeten lovagolni. Ugyanazt mondja el, mint amire büszke szokás lenni, csak más szavakkal. A "kalandozás" az a már letelepedett népek szemével egy rablóhadjárat volt, a magyarok szemével meg az, hogy kemény legények voltunk. Aztán az eltunyult nyugatiak mégis minket vertek el.
Szerintem jobb mindkét megfogalmazást ismerni, hozzászokni, hogy a konfliktusoknak általában két oldala van. A finomított megfogalmazásban meg aztán igazán nem látok semmi vérlázítót, nyilván kicsit korábban a gótok sem könnyen szokták meg a letelepülést, csak éppen vándorolva nem lehetett gabonát termeszteni és abból sört főzni.

Nincs itt semmi művi nem értés. Belevetítesz a szövegbe valamiféle leszólását a honfoglaló magyaroknak. A neten, amikor felkapta a cikket a széljobb, akkor direkt átírták, hogy legyen benne leszólás. Az eredetiben nincs. Leírták a kalandozást, értékítélet nélkül, a történelemben ugyanis nem szokás a mai erkölcsök alapján megítélni ezer évvel ezelőtti dolgokat. Akkor találkozott két életmód, és volt egy konfliktus. A két életmódot nem lehet erkölcsileg megkülönböztetni, a mai erkölcseink nem kötelezőek a honfoglalókra nézve. Az már egy teljesen másik kérdés, hogy melyik életmódot élő nép diadalmaskodott, melyikből fejlődött ki a mai civilizáció.

Az idézethez megjegyzések:
i) erősen más politikai beállítottságú emberek szerint is görbelábúak voltak a honfoglalók. Az tévedés, hogy sokáig tartott volna megszokni az eke mögött állást, egy generáció elég volt, a görbeség ugyanis nem genetikai, hanem a lovaglás hatása miatti csontdeformáció (forrás: kurultáj).

ii) Hogy élvezték-e a kalandozó magyarok a vérengzést, azt nem tudjuk. Kolostorokat (pl. Reims) dúltak fel. Más, kalandozó életmódot folytató népektől maradt fenn idézet, Dzsingisz kán a boldogságot is ezzel definiálta ("A boldogság netovábbja, amikor győzedelmeskedsz ellenségeid fölött, amikor üldözöd őket, amikor elragadod tőlük kincsiket, amikor gyönyörködsz a szeretteik által ontott könnyek láttán, amikor lovaik hátán trónolsz, és amikor fejedet feleségeik meg lányaik hófehér hasára hajtod." - forrás: Gabrel Rónay: Egy angol Batu kán udvarában, Kossuth, 2014).

Természetesen a honfoglaló magyarok tökéletesen tudtak egyenesen járni.
Míg másoknak a példa szerint ez a mai napig nem sikerül!
A görbeségről egyrészt nekem nem a láb jut eszembe, hanem egy egészen másik testrész, illetve a szándék ami úgy látszik sajnálatosan nem csak Galtzot, az Akadémiát, hanem téged is személy szerint jellemez - végül csak kibújt a szög a zsákból.
Gondolom a fenti frusztrált mérged belénkontó kijelentéseidet értékelhetjük úgy, h az Akadémiai átalakítása miatti sérelmeid kapcsán a továbbiakban nem kéred a szolidaritást, hanem ebben a relációban lemondasz róla!

1. Nincsenek sérelmeim. Amikor láttam, hogy merre tart az ország, távoztam. Csak sajnálom az országot, a kárt, amit okoz a kormány.

2. Fogalmam sincs, hogy görbe volt-e a honfoglalók lába. Glatz is írja, a Kurultáj is, úgyhogy legalábbis politikafüggetlennek látszik, olyan tudományos kérdésnek, amit el kellene dönteni, mondjuk honfoglaláskori sírok tanulmányozásával. Őszintén bevallom, engem még annyira sem érdekel, hogy utánanézzek, viszont sértőnek viszont egyáltalán nem tartanám. Lehet, hogy akkor volt, aki jobban szántott, vagy egyenesen gyalogolt, ők viszont jobban lovagoltak és nyilaztak. Foglalkozási ártalmak meg akkor is lehettek, most sincs semmi szégyellnivaló a számítógépes munka következményeiben (ínhüvelygyulladás, nyakfájás, etc.).

3. Milyen mérget oltottam hova? Visszaolvastam a hozzászólásomat, és nem látok benne semmi mérget, teljesen nyugodtan elmondtam, hogy nem tudom, miért sértő a Glatz-idézet, sőt, még azt is, hogy van, aki szerint tévedésen alapul.

> tudományos kérdésnek, amit el kellene dönteni

Nem, ez egy nagy bugrisságnak látszik! Miért lenne tudományos kérdés? Maga a tudományos kérdés szintagma is egy nagy bugrisság! Ugyanis a [modern] tudományt nem a tárgya hanem a módszere definiálja. Azaz "tudományos kérdést" bármiből lehet csinálni - vagyis ilyen, minőségi szempontból semmivel sem jelent többet, mint a minősítés nélküli kérdés kifejezés. Itt a "tudományos" kitétel kirekesztést jelent, azzal h a tudomány kizárólagos hatáskörébe vonja a kérdés érvényességének megállapításának és megválaszolásának jogát. Pontosan ezzel a minősítés körüli értelmezési csiki-csuki játékkal történik a kimódolt visszaélés, amely visszaélési mintát te lelkesen - és jobb esetben és kvalitások szerint csak tudatlanul, mint tudatosan - átveszel. A honfoglaló magyarok vélelmezett görbe lábának tematizálása politikai oldalt függetlenül nem szól másról, mint - bizonyos norma szerinti - magyar gyalázásáról, amit megpróbálnak tudományos terminológiák látszata közé rejteni. Ez akkor is így van, ha olyan egyenes volt eleink lába, mint a nyilaik, és akkor is ha történetesen olyan görbe, mint a szándékod!

> sértőnek viszont egyáltalán nem tartanám
> láttam, hogy merre tart az ország, távoztam.

Felmerül a kérdés, h nekünk, akik maradtak, miért kéne olyan valaki értékítéletét a legkisebb mértékben is figyelembe vennünk, akinek a magyar sorsközösséghez való viszonya már kompromittálódott?

> Hogy élvezték-e a kalandozó magyarok a vérengzést, azt nem tudjuk.

Így van! És pl. azt sem tudhatjuk, h amikor megszült az anyád és a kezébe adtak és meglátott, akkor nem úgy kiáltott-e fel, hogy óóó jahve, bárcsak szakad volna belém a feje? És még sok minden mást sem tudhatunk...

Ha nem tetszik a "tudományos kérdés" szókapcsolat, szívesen átfogalmazom. Azt értettem rajta, hogy egy olyan kérdés, amit meg lehet vizsgálni, el lehet dönteni (legalábbis elviekben), és ezt érdemes tudományos eszközökkel tenni, ha véletlenül tényleg az igazságra vagyunk kíváncsi. Nem hiszem, hogy bármivel visszaélnék, nem tartom megalázónak azt, ha valakinek görbe lesz a lába a sok lovaglástól. Az az akkori életmód szerint munka, a sok munka pedig nem szégyen, sőt, épp ellenkezőleg. Ha kapáláskor hólyag lesz valakinek a tenyerén, az sem szégyen, inkább az, akinek nem, ő ugyanis lógott.
A kérdéssel nincsen semmiféle szándékom, alapvetően az eleink lábformája számomra teljesen érdektelen kérdés. Alapvetően inkább többre becsülöm azt, aki képes volt egy új helyzetben alkalmazkodni (a honfoglaló magyarok letelepedni), mint akinek egyszerűen mázlija volt, és beleszületett egy kellemes helyzetbe.

A másik, hogy egy vélemény esetén figyelembe kell-e venni azt, hogy kinek a viszonya kompromittálódott a mihez. Én nem szégyellek tanulni attól, aki sikeresebb, és onnan nézve azt láttam, hogy nyugaton jobban mennek a dolgok (amúgy innen nézve is ezt látom). Ott a lakosság egy nagy része nem így gondolta. Nem hiszem, hogy sorsközösséget kellene vállalnom a butasággal (az Akadémiával kapcsolatban butasággal, de más kérdésekben az aljasság szót használnám a jelenlegi kormány politikájára, és arra is, akinek tényleg tetszik, nem csak visszaböfögi, mert retteg, hogy különben visszajön a Gyurcsány).
Az értékítélet szóval is bajom van, érzelmeket viszel bele egy olyan kérdésekbe, amik tényekre vagy praktikus dolgokra vonatkoznak, és ezzel rontod az esélyét, hogy megtalálod az igazságot.

A kalandozással kapcsolatban: itt már megint olyanon sértődsz meg, amin nincs értelme. A kalandozás (=vérengzés=rablóhadjárat) a munkájuk volt. Nincs benne erkölcsi ítélet, mert nincs értelme. Az erkölcseink, ami szerint ez nem szép dolog, a mai világra vonatkoznak. A munkáját meg van, aki élvezi (annak jó), van, aki nem.

A mamámat meg leszel szíves kihagyni a diszkusszióból, mert ellenkező esetben kénytelen leszek levonni a következtetést, hogy egy retardált fasz vagy, aki csak személyeskedni tud, ahelyett, hogy érvelne. Kérdezzek vissza, hogy te meg munkabalesetnek számítottál-e? Ha le akarunk menni erre a szintre, lehet.

Ja, felvenni a zártkörű megbeszélést, az bugrisság. Hazudni a zártkörű megbeszélésen, meg kb. folyamatosan, amikor nyitva a miniszter szája, és nincs benne leveseskanál, az okés.

A hazudozásra jó példa a korcsmányinfón ez a "volt egy megegyezés". Nem megegyezés volt, hanem azt mondta az Akadémia elnöke, hogy enged a zsarolásnak, majd utána a miniszter azt mondta, hogy nincs zsarolás, erre az Akadémia, hogy ha nincs zsarolás, akkor nincs minek engedjünk.

Mellesleg ez egy egyenlőtlen küzdelem, ahol az egyik félnek igaza van (sima hazugság, hogy a kutatóintézet-hálózat rosszul működne, a publikációs teljesítmény hasonló a nyugati intézetekkel, az egy cikkre eső költség meg lényegesen alacsonyabb), a másiknak meg hatalma. Egyenlőtlen küzdelemben nem elvárható a sportszerűség.

Van egy rossz hírem, ezt nem titokban rögzítették. Ez a rendes hang amit az előtte lévő mikrofon vett. Tárgylások állt a nem az MTA tárgyalójában zajlottak (ha meg igen akkor másnál nem nagyon lehet hangfelvétel csak náluk, öszöd óta erre nagyon figyelnek).
Megnéznéd ki a tulajdonosa annak a kanális médiának. (lehet, hogy hasonlítanak a tulajdonosaikra de az neked nem lehet probléma) Direkt szivárogtatták (nem valószínű hogy a MTA ból nem az ő stílusuk). A kanális média, is arról ír amiről engedik, csak lazább a póráz, hogy ne lógjon ki a lóláb.

https://ripost.hu/cikk-kejbarlang-a-magyar-tudomanyos-akademia-kutatoin…

A cikk által semmi olyan nincs bizonyítva, ami alapján bármi terhelőt lehetne az MTA-nak felróni. Semmi más csak aljas hangulatkeltés, a propagandamédiához méltó tartalom.

Rettentően szánalmas a kormányközeli média vergődése, ahogy egyre mélyebbre ássa magát a saját pöcegödrében.

Ki kapta, milyen felosztásban?

Ja, az nem derül ki, hiszen a bázisfinanszírozás megszűnik, minden pénzt pályázati úton kell ismeretlen szempontrendszer alapján elnyerni. Aki benyal, annak jut, aki nem, annak nem?

https://magyarnarancs.hu/belpol/tenyleg-kapnak-plusz-22-milliardot-az-m…

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/23201-tddsz-kozlemenye-a-kutatoh…

https://merce.hu/2020/07/25/egy-friss-kormanyhatarozat-teljesen-kiszami…