Négynapos (4x8 óra!) munkahét az IT szektorban

Címkék

Vágyálom, soha nem fog megvalósulni
41% (161 szavazat)
Vágyálom, talán még (munkavállalóként is) megérjük (20-30 év+)
24% (96 szavazat)
Nem holnap lesz, de belátható időtávon belül elkerülhetetlen (5-10 év)
24% (96 szavazat)
Jövőre bevezetjük!
3% (12 szavazat)
Már most is négynaposba toljuk
7% (27 szavazat)
Összes szavazat: 392

Hozzászólások

Jelenleg is 4,5 napos hétben dolgozom, mert pénteken csak 2-ig vagyunk. Ugyan korábban érkezem reggel mint a dolgozók 94%-a, azt is tudom, hogy a napi 8 óra munka azért nem ugyanaz, mint az AUDI-ban a soron. Tegye a szívére a kezét mindenki, aki az IT-ban dolgozik és úgy mondja, hogy percre pontosan ledolgozza a teljes munkaidőt...

Persze, a másik oldalon ott vannak a hétvégi és munkaidőn túli munkavégzések. Vannak az IT-ben olyan területek, amik megkövetelik, hogy akkor dolgozzon az ember, amikor más már pihen. Cserébe, ezen emberek akkor pihennek, amikor más dolgozik: lecsúsztatás, rugalmas munkaidő

Összefoglalva: vannak olyan IT területek, ahol az ilyen fix órázás nem nagyon értelmezhető.

--
trey @ gépház

Azt hiszem, abban van a lényeg, ahol a túlmunkát emlegeted. Meg abban, hogy ez nem egy olyan szakma, ahol 5-kor eldobod a fandlit. Lehet csökkenteni a hivatalos munkaidőt, a munka akkor is megvár. Holtidőben meg úgy sem munkahelyi „rendrakással” foglalkozol... Szóval: a kérdés is már nehezen értelmezhető. Különösen a távmunka-korszak hajnalán :)

----------
Registered Linux user #46079

"Tegye a szívére a kezét mindenki, aki az IT-ban dolgozik és úgy mondja, hogy percre pontosan ledolgozza a teljes munkaidőt..."

Gondolom, uzemeltetore gondoltal: szerintem eleg szarul uzemeltet az, aki 8 oraban 8 orat (percre pontosan) "tevekenykedik"; egy jo rendszer nem kezenfogva mukodik, es a felhasznalok is ismerik a programjaikat. Ez akkor felugyelet/keszenletet jelent __leginkabb__; tehat veri a farkat egesz nap, ha epp semmi mas erdekeset nem tud csinalni (pl. tovabb kepezni magat).

Persze vannak sokan, akik vetitenek, mert igy probaljak kommunikalni az amugy it-ben teljesen kulturalatlan vezetoiknek, meg a tobbi dolgozonak, hogy dolgozik, es szukseg van ra. A masik tipus meg szo szerint szopik, mert nem ert az uzemeltetesghez ott, ahol foglalkoztatva van; de o is ugy megy at a koztudatba, hogy megdolgoziki a penzeert.

Igazából ez hullámzik szerintem, főleg az infós szférában. Van hogy minden jól megy hetekig, van hogy akkora gebasz van hogy 2-3 napig nem alszik az egész csapat, teljesen más az eloszlás mint más munkakörökben.

Ettől függetlenül rendes szervezéssel szerintem bőven hozható lenne a 4x8 óra, persze azzal a lehetőséggel a levegőben hogy ha meló van akkor csinálni kell és pont, nem vetíteni és időt húzni. Pl nálunk simán benne van hogy HO-ból be kell lépni és intézni dolgokat munkaidőn kívül (jó, részben kívül mert oncall), természetesen fizetve van minden másodperce a belépésnek és magának a rendelkezésre állásnak is.

Látszik, h. eddig csak himi-humi 10 fős cégek IT szupportját láttad. Nem véletlenül nyílnak sorra bp-en a 100-200e fôs globális multik szupport központjai: nem győzik az embereket felvenni, annyi a meló.

Ezzel nem azt akarom mondani, h. jól csinálják amit csinálnak ezek a cégek üzemeltetés területen, hogy ennyi élőmunkára van szükség. Hanem hogy ekkora szervezetekben akkor is van meló minden napra, ha épp nem fosta össze magát egy kritikus rendszer sem. Pusztán csak a szervezet méretei miatt is.
--

én nyárra 60%ba kértem magam. 2 hónapra. Elvesztek vele ketto szabinapot, nyerek 16ot, és a nettóm is csak az eredeti 80%a lesz arra a két hónapra. ( adosavok miatt) Így olyan mintha kaptam volna nyolc fizetett es 8 fizetes nelkuli szabit.

Ha így akarunk olyan országokat és cégeket legyőzni ahol 6x12-öt nyomnak, akkor jól toljuk. Sok sikert hozzá. Biztosan gyógyír a munkaerő hiányra is. Amúgy innen n-4 és megvan az alapjövedelem is. :P

Most volt a hirekben vagy 2 honapja,
hogy a kotelezo munkaorat valami heti 68-rol 62-re csokkentik, mert nem b@sznak eleget.

Lehet a szamokra nem jol emlekszem, de valami ilyesmi volt.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hjam a sok kiszervezett foscsit lassuk csak az utolso ket 500-as listaban levo cegnel dolgozva mind visszajott a melo egy par eves kiterovel. Papiron egy ideig stimmelnek ezek a kiszervezesek aztan lehet, hogy nem IT-ra kifizetve de valahol megszopod.

A hocipom tele volt az indiai ja ja sure teamekkel amik kb hordakban ultek es vegeztek 3 szem rizsert azt a melot amit nalunk ket kozepes IT-s elvitt a hatan de ugye az sok volt es nyomta a UK berkoltseget. Utana ez atkerult mas koltsegbe feleannyiert a vege meg az lett ,hogy mar harom hordanyi patel-t fizettunk majdnem ugyanannyiert mikozben a melo minosege leesett a felere es egy UK embernek meg mindig elvitte a fel napjat a takaritas utanuk. Aztan 3 ev szenvedes utan visszakerult a melo mas cimszo alatt. Ekozben persze kifizettunk 3x annyit mert az atszervezes projekthez kellett felvenni "agilis" menedzsereket is utazgatas egyeztetes bonus a vezetoknek mert mennyit sporoltak etc...

> A hocipom tele volt az indiai ja ja sure teamekkel amik kb hordakban ultek

Biztos igazad van, de szerintem nagyon jonnek fel.
Ugye fut mar a GSOC 2019, nezegetem a FreeCAD-et (BRL-CAD szervezet alatt fut), hat 11 proposalbol en 7-et indiainak nezek:

https://summerofcode.withgoogle.com/organizations/5998740693843968/?sp-…

Meg ugy mindenfele a neten indiaiakba fut az ember. Sir igy, Sir ugy.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezzel is csak azt igazoltad h. az IT munkaerőpiacon perpill globálisan dömping van kókler indiánból. Akik miatt majd sokunkat kibasznak a munkahelyéről. Mert az idióta pénzügyes valahol a ny-európai központban kitalálja, hogy majd velük lehet spórolni a k-európai kőccségen. Az elvégzett munka minősége meg a lófaszt se fogja érdekelni. Mikor 5 év múlva meg rájön a sok főfasz a ny-európai központban, h. talán mégse ezekkel a hülyékkel kellett volna feltölteni a használható k-európaiak helyét, utóbbiaknak addigra már hűlt helyük lesz.
--

Nem csak a bérköltség miatt, hanem, mert azonnal képesek komplett csapatokat felépíteni és szükség esetén leépiteni.
Miközben Európában lasszóval kell munkaerőt keresni.

Olyan minőségű szolgáltatást nyújtanak, amilyet megrendelnek.
Az, hogy te buta indiaiakkal állsz kapcsolatban, az a te munkádat is minősíti.

Nyilván nem láttam egy aláírt megkötött szerződést sem indiai szupport centerrel, amiben kerek-perec le volt írva a következő v. legalábbis nagyon hasonló price book:

- Kumar L1: hülye mint a segg, a nevét se tudja leírni. Van belőle amennyi csak kell. Kell mellé hajcsár, mert magától nem áll neki dolgozni. Rate: 1 cent/mday
- Kumar L2: már le tudja írni a saját nevét. Belőle is van amennyi csak kell. Mellé is kell hajcsár. Rate: 1,5 cent/mday
- Kumar L3: apróbb problémákat meg tud oldani, ha megmutatták neki hogyan kell csinálni, és lépésről lépésre szószerinti guide-ból. Ha egy betű el van gépelve a guide vs. a valóság, akkor lefagy. Belőle még akad sok, de már nem korlátlan. Kell mellé hajcsár. Rate: 10 cent/mday.
- Kumar L4: komplexebb problémákat is rá lehet bízni. Már kérdez ha nem ért valamit!!! Dolgozik magától!!! Kevés van belőle. 20 cent/mday.
- Kumar L5: tényleg profi szaki, nyugaton nőtt fel. Öröm vele dolgozni, érti, tudja és szereti csinálni. Akad talán 1-2, de elő kell jegyezni hónapokkal. 50 cent/mday.

--

Nem, de miattad nem jut a többieknek :-D

Egyébként nekem az a tapasztalatom, hogy aki nyugaton eltöltött pár évet, azok nagy része értelmes és képes rendesen dolgozni. Van olyan is, akinek egy évtized alatt se jött meg az esze, de kevés.

És az eddigi karrierem során nem találkoztam Indiában lakó értelmes (és nem vezérigazgató szinten dolgozó) emberrel, de tavaly hoztak két lányt pár hónapra, és mindkettő simán Kumar lv4 szinten volt. Aztán amikor visszamentek, és meglátogattam őket, kiderült, hogy a csapatban volt még két lány, akik szintén. Meg volt egy fiú, akinek fogni kellett a kezét.

Kellemes csalódás volt és a korábbi tapasztalatom alapján abszolút nem számítottam erre.

Csak jelezni szeretném, hogy India jelenleg IT-s vonalon drágább, mint középeurópa. Ha oda transzferálnak valamit, annak a pénzen kívül más hajtóereje is van.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Te egészen másról beszélsz, arról van szó, hogy miért jönnek indiai cégek Európába:

"Ehhez képest ha egy indiai cég rendesen el akar végeztetni valamit, akkor idejön Európába, pl Tata."

A SP azért van tele indiaival, mert az európai / amerikai cég megbízott egy outsourcing céget (Accenture, Cognizant például), hogy hozzon be munkaerőt.

6x12-ben tolják a szar és a semmi keverékét. Ennyi munkaidővel legfeljebb rombolni, meg másolni lehet. Amikor kérdeztük kínai gyereket, hogy "te nem vagy fáradt?" 24 órázás után (mert mi nem vállaltuk, hát rátolták). Akkor mondta vörös szemekkel, hogy nekik van egy teájuk, úgyhogy bírja. Na abból nem akarok inni.
A produktivitásuk a béka segge alatt van, 25 évesen kiégnek. Nagy go-live party, "Ki dolgozik a cégnél már 6 éve?" 300 emberből 10 fel is tette a kezét, az egyik a ceo volt.

Ne röhögtess, mert kiköpöm a vacsorámat. Nagyon jól ismerem ezen országok fejlesztőinek a munkáját. Rendszeresen takarítom utánuk a szemetet. Sorba hozzák hozzánk a cégek a projekteket, amiket előtte kiadtak két marék rizsért, hogy tegyük rendbe, mert használhatatlan. A 9 éves lányom komolyabb munkát végezne náluk. A végeredmény legtöbbször az, hogy a hulladék sokkal többe kerül, mint ha eleve megvette volna drágábban. Egy volt főnököm arany mondása, hogy "Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy olcsó dolgokat vegyünk!".

Engem nem is az 5 nap munka izgat, hanem az otthonról dolgozás lehetősége (minél több). Agglomerációba költöztem amit imádok, de így 1-1,5 óra a munkába jutás (napi 2-3 óra utazás) és nem sok minden indokolja a fizikai ott létet.

Lehet. De a MT szerint a szombat szabadnapnak számít, a vasárnap pedig pihenőnapnak (normál munkarend esetén), azaz egy évben van 52 szabadnapod, 52 pihenőnapod, és kortól függően 20-30 nap szabadságod. Na most ha a nekem járó 30 nap szabadság helyett 40 nap lenne, és cserébe elvesztem az 52 szabadnapot, az 42 nap veszteség. Nem igazán szerencsés megoldás, még ha az egy hétre eső munkamennyiség jóval kevesebb is.

Eltudom. Jobb naponta jatszani a gyerekkel mint hetvegen minosegi idonek hazudni azt a keveset. Amugy meg en igy elek. Mindenbol egy kicsi. Csalad, uzlet, tanulas, olvasas, sport, szabadido. Szerintem ez a tokeletes elet. Lenne mas valasztasom, de ez az optimum. Azt latom, hogy a tarsadalom teteje is igy el.

Cegvezetokent a total rugalmas munkaidodet szerintem eleg alavalo igy hasonlitgatni egy IT-s munkahelyhez ahol azt a 6 orat mondjuk munkaval kell eltolteni (tehat reggel bemesz mondjuk 9-re es mondjuk hurra 4 orara haza is ersz ugye van 30 perc ebedido amit le kell dolgozni) Koszi inkabb kirandulok egesz nap szombaton es igen en tudok quality time-ot tolteni a csemetevel.

Nem így gondolom! Mi hétvégén 2 napot ténylegesen együtt vagyunk, kirándulunk, játszunk, 2 nap teljes kikapcsolódás. Egy nap alatt nem lehet rendesen kikapcsolódni, az kevés hozzá. A 6 vagy a 8 óra meg már lényegében mindegy, mert az utazás úgyis elvesz a jó részét, akkor se lennénk együtt többet. A fejem se tud kitisztulni ennyi idő alatt, folyton a munkán zakatolna. Dolgoztam már 6 órás ként, nem csak találgatok, nekem nem jött be!
(Aki a TV előtt cseszi el az idejét, annak mindegy, hogy hétköznap -2 óra, vagy hétvégén + 1 nap)

Engem nem akadalyoz meg semmi abban ,hogy napi ket orat meg a gyerekkel jatszak hetkoznap:

17:40 -ig van oviban akkor felvesszuk 6-ra hazaerunk es indul a jatek ha jo ido van mehetunk rollerezni vagy jatszoterezni. 8-8:30 kozott valahol elindulunk furdeni. Es kb 9-re agyban van. Hetvegen meg mindket nap a mienk. Ez eleg szarul nezne ki ,hogy szombaton nem lehetek vele hanem 4-ig meg melozom. Aruljatok mar el ez miert jo? Vagy ti is olyanok vagytok ,hogy persze fasza ez be kene vezetni aztan mikor be kene menni szombaton melozni akkor menne a vakarozas ,hogy hat nem most rogton meg neked ez tulajdonkeppen nem is jo? :D

Te így élsz, és neked ez jó. Más pedig nem okvetlenül így él, és nem is így szeretne. Nem biztos, hogy jó dolog általánosságra kivetíteni azt, ami neked megfelel.
Pl. létezhet olyan, aki szeret utazni, megnézni távolabbi dolgokat, erre egy két (esetleg három) napos hétvége megfelelő, mert még utazással együtt is belefér a pihenés, a te elképzelt hatnapos hetedben már sokkal nehezebb lenne.

Én pl. szeretek hosszabb túrákra elmenni kerékpárral (100-200 km), ami jellemzően egész napos tevékenység, kétnapos hétvége esetén belefér egy hosszabb túra, és egy nap pihenés, regenerálódás (más részről megvan az esélye, hogy csak nem a teljes hétvége lesz esős, szeles, és akkor az egyik nap erre felhasználható). Nekem szintén nem felelne meg a 'minden nap dolgozom egy kicsit' munkarend.

Elég hosszú időt eltöltöttem munkával, és az a tapasztalatom, hogy minél inkább monoton egy munkarend, annál fárasztóbb. A két hétvégi nap már alkalmas arra, hogy kissé megtörje ezt a monoton egyhangúságot. A te elképzelésed viszont a jelenlegihez képest növelné.

Nem csak én élek így, hanem a többség aki megteheti. Tehát azok akik szabadon döntenek egy ehhez hasonlóra állnak be. A fenti módszer kiterjesztésével elérhető egy jobban tervezett szabadság ami plusz előnyökkel jár együtt, pl olcsóbb és stresszmentes nyaralás.

A cégemnél a szabadság úgy van, hogy van 2x1 hét ami fix: karácsony-szilveszter illetve július utolsó hete valamint, ha a kormány szerint valamelyik szombat igazából egy tetszőleges H-P közti érték, azt mi ignoráljuk és az ilyen szombatok is fix szabik. Ezt legalább 15 éve így csinálom és mindenkinek tetszik.

Ha nálam lenne a 6x6, akkor adnék rá lehetőséget, hogy egy héten max kétszer maximum 3 órát túlórázzon valaki, de nem lehetne csak maximum a hetek számának felében ezt megtenni, hogy így extra napokat gyűjtsön. Mit jelentene ez a gyakorlatban? (átlag alapszabi)25+(+33%)8+(max túlóra szabi)26=59 nap ami 59/6 = 9 hét szabadság !!!

Ja, tekintve, hogy jelenleg hat hét szabadságom van és ezen felül 46 szabadnapom + a vasárnap (ami indifferens, mert te sem számoltad), nem igazán vonzó a te kilenc hétre számolt szabadságod.
A 'többség, aki megteheti' bullshitnek teljesen jó, alátámasztott statisztika nélkül nem igazán igazolható állítás. Én elhiszem, hogy a te környezeted esetleg így látja jónak, de a többségtől ez messze van.

Szerintem tul sok whiskey-t ittal a jol sikerult uzlet utan :D

Magyarazd mar el kerlek, hogy az miert jo nekem ha 7 napbol 6 napot dolgozok egy heten meg ha csak 6 orat is naponta? :D
Tehat szombaton sem lehetek egesz nap a csaladommal csak akkor ha erre kulon szabadsagot veszek ki...
Munkaadokent lehet ,hogy ez neked tetszene en aznap huznek el toled a verbe mikor ezt bejelentened :D

Dolgoztam 6 órás munkában (igaz, csak heti 5 napot). Reggel 6-tól 12-ig nyomtam.

Eszméletlen jó volt, hogy minden egyes délutánom szabad volt.

6x6 biztos nem mindenkinek jönne be, én megfontolnám. Ha az asszonynak és a gyereknek is lenne munka és iskola szombaton délig, akkor teljesen jó lenne. Ha én lennék egyedül, aki dolgozik szombaton reggel, miközben asszony és gyerek arra vár, hogy elinduljon végre az "igazi" hétvége, az nem lenne jó. A plusz szabadnapok nagy része arra menne el, hogy lehessen 2 napos hétvégéket csinálni.

Ha választani lehetne, inkább tolnék 1 nap 12 órát, a maradék 4 napon 6-6 órát az 5x7,5 vagy a 6x6 helyett.

Nekem olyan volt. Kb. 2x annyi szünettel, mint masoknak. Nem volt buli.
Persze az se volt realis, hogy 400km-t vonatozzak/repuljek minden hetvegen.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pedig oltári átgondolatlan a magyar iskolarendszer.

Nézem a 6 éves kislányom a 15 kg-os táskával a hátán és megállapítom, hogy valószínűleg a kocsmából szabadult, aki ezt kitalálta.

A 9 éves gyermekem is folyamatosan lázad, mert élni akar és nem 150 matek példát megcsinálni délutánonként. A gyermeknek joga van a gyermekkorához, az iskolának nincs joga ezt elvenni tőle.

Többek között ezért vettem neki 9 évesen számológépet. Pont arra való a számológép, hogy 150 példát megcsinálj. Az agyad nem erre való.

Na jó, nekem a 7-8 órás tanítási napok középiskolás koromban voltak, általános iskolában inkább az 5 óra volt jellemző (bár hat azért előfordult).

Aki pedig 150 matek példát felad (remélem, csak költő túlzás volt részedről)? az szimplán elmebeteg. Bár ha ez csak a szorzótábla begyakoroltatására van, az kicsit más, de a 150 akkor is sok.

Lehet, hogy nem értünk egyet, de bizonyos dolgok begyakoroltatását (esetünkben pl. a négy alapműveletet) fontosnak tartom. Van számológép, de nem mindig áll rendelkezésre, illetve esetenként lassítja a megoldás megtalálását. Valamint ha készségszinten megy fejből, akkor sokat tud könnyíteni olyan esetben, amikor nem kell pontos végeredmény, hanem csak egy becslés, amibe akár 20-30% pontatlanság is belefér.

Emiatt a mechanikus számolás gyakoroltatását fontosnak tartom. Azonban ennek nem az a megfelelő megoldása, amit a te gyermekeddel csináltattak, vagyis nem 100 példa egy alkalomra, hanem (mondjuk) 10 példa, de azt tíz alkalommal (a 100 így is kijön, de a többszöri nekifutás miatt jobban rögzül). Olyan ez, mint mondjuk angolból az erős/rendhagyó igék bemagoltatása, vagy akár a szavak megjegyzése is. Egyszerre keveset, sokszor.

Viszont számológéppel kiváltani ezt a megoldást nem jó (még ha az adott helyzetben a gyerek terhelésnek csökkentése miatt te jónak tartod (amit egyébként megértek).

Én rendesen 4.-5. osztályban tudtam először olvasni (szóképes olvasás miatt).

A kislányom első végén már mindent elolvas (bár lassan és hibákkal), mindenesetre sokat elmond arról, hogy mennyit változott az iskolarendszer.

Feladnak a 3.-os gyermeknek 15 oldalt elolvasni, 2 naponta (kötelező olvasmány). Mondanom sem kell, hogy hangosan felolvassuk, hogy megértse. Szerintem 15 oldal sok egy harmadikos gyermeknek elolvasni.

Mondjuk a matekfeladatai viszik a pálmát:
- volt, amihez lineáris egyenletmegoldást használtam
- volt, amihez másodfokú egyenletmegoldást
- volt, ahol számítógéppel végigfuttattam egy programot, ami 13 millió lehetséges variáció közül kiválasztotta a 7 jó megoldást (egyet kellett volna megtippelnie)

Néha úgy érzem, hogy a matekpéldái a papának íródnak.

Nézd, a gyermek nem tudta megoldani, a feleség nem tudta megoldani, engem meg nem érdekelnek este 7-kor már a jó ötletek. :)

Van 11 számod és egy ház oldalaira kell tenned, hogy az összeadások kijöjjenek. 11 faktoriális ahogy elhelyezheted őket, ez nem nagy szám.

Fél órát nézegettem, hogy a puzzle darabjait hogyan lehetne összerakni, utána levontam a következtetést, hogy ennyi idő alatt egy perl scriptet is írhattam volna.

A rokonaim közül egyedül egy 20 éves csaj oldotta meg a feladatot, 2 óra ügyeskedés után. A többiek feladták.

Script kész, 5 perc alatt löki a megoldásokat.

Azért ha belegondolsz az nem sok. Vagy sokjegyűek azok az összeadások? Ha nem gyakorolja mitől tanulja meg? Nekem ezzel semmi bajom nem lenne, hogy mondjuk 20 percet el kell tölteni számolással - bár lehet, hogy sokkal gyorsabban is meg lehet csinálni. Sőt, a számológéppel még nehezebb is, mert be kell gépelni, arra is koncentrálni kell, satöbbi.

Egyébként elvben egyetértek azzal, hogy a suli túl sok, és jórészt felesleges, sőt egy része még káros is. Csak pont a matek begyakoroltatásával nincs bajom :-).

123+546, ilyeneket számolt.

Egy harmadikos gyermeknek nem csak a számolás okoz nehézséget, hanem az írás is.

A vége az lett, hogy én számoltam számológépen, diktáltam a megoldást, a gyermek így 20 perc alatt befejezte. Semmi értelme.

Amikor már nekem is elegem van az összeadásokból és fejszámolás helyett gépet használjak, akkor mit tegyen a gyermek.

Szerintem egész hasznos az ilyesmit gyakorolni. Trenírozza az agyat, hogy egy dologra tudjon koncentrálni, trenírozza a "munkamemóriát", hogy hány dolgot tud egyszerre fejben tartani, illetve hogy ki tudja zárni az ingereket, hogy ez a munkamemória stabil tudjon maradni. Ezekre a képességekre bármilyen más gondolkodásban is szükség van. Ezért is hasznos az ilyen. Annak ellenére, hogy egy mai embernek feleslegesnek tűnhet fejben számolni tudni.

Azért én legalább nagyságrendileg mindent végig szoktam számolni fejben is, hogy hihető-e, segít megtalálni a szisztematikus hibákat például egy Excelben is. Szóval azt sem lehet mondani, hogy a számolástudás felesleges volna.

A kislányomat úgy kell elképzelni, hogy semmi nem megy neki, mindig segíteni kell a megoldásban. A tanítónéni elküldte matek versenyre, szülőként gondoltam: tapasztalat szerzésnek jó lesz, a teljesítményét 100-ból 30 pontra tippeltem. Az előző 5 év matekverseny feladatait végigvettem vele, gondoltam 30 pontra képes önállóan is.

A kislány 100-ból 76 pontot írt, az iskolában a harmadik legjobb eredményt. Én készültem fel vele, amikor a feleségem mondta, hogy ennyit írt, az első kérdésem az volt, hogy most hülyéskedsz? :)

Nem egy magolós típus, utálja a monoton feladatokat, játssza az eszét, hogy nem érti és inkább mesét akar nézni. Több napon át matekoztam vele és a tényleges tudását kevesebb, mint felére értékeltem, mint amit produkált.

Nem lehet, hogy apu mellett befeszül?
Az én lányom is szarabbul teljesít mellettem mint órán. Mondjuk belátom az elvárásom magasabb, de nem szándékosan,hanem inkompetenciából. Tegnap mondta, hogy kapott algebrából egy ötöst, pedig előtte hiányzott az óráról, de szerencsére én már 2 éve ezt belevertem.

4x10 sokkal jobb mint a 6x6, mert kevesebbet kell utazni. Alsó hangon napi két óra oda vissza utazni plusz az erre fordított előkészületek (kaja csomagolás, hasonlók), rosszabb munkahelyen erre jön fél óra nem fizetett ebédidő. Ami neked ugyan nem ledolgozott idő, de nekem sem szabadidő, mert inkább dolgoznék, mint hogy munkatársak pofázását hallgassam evés közben. Az meg a munkáltató érdeke, hogy kajálás hiányában a munkaidő második felében ne akarjam leharapni az ügyfél fejét.

Szóval a 4x10 az heti 50 munkával kapcsolatos óra, a 6x6 meg 51, hiába kevesebb a közvetlen munkával töltött idő. És akkor erre jön az, hogy heti 52 szabad nap ugrik, amiért cserébe adnál 8-10 extra szabadnapot - sok tevékenységhez ha adott nap dolgozni kell, akkor azt a napot meg lehet baszni, tök mindegy, hogy hány órát kell dolgozni. Ugyan ez igaz sokszor az 1-1 önmagában álló szabadnapokkal is.

Ebbe maximum úgy mennék bele, ha 2/3-a kötetlen home office, de akkor meg nem lenne értelme 6x6-ról beszélni. Vagy ha a "mennyivel adtok többet a duplájánál" kérdésre mondanak egy pofátlan számot, de az se lenne nyugdíjas állás.

Dettó, de a főnököm ragaszkodik hozzám, így havonta legfeljebb egy napot enged otthonról végezni.
Pedig semmi sem indokolja a bent létemet, a fizikai eszközök (szerver/storage/stb), mind menedzselhetőek távolról, bővítés nem lesz többé (egyre több VM-et viszünk ki szolgáltatóhoz), a tonert meg ki tudja cserélni a helpdeskes tanuló is.
Még azt is vállalnám, hogy napi 9-10 órát dolgozzak itthonról, ha nem kellene bemennem, akkor is többet lehetnék a családdal, és nem a kocsiban ülnék napi 2,5-3 órát :-(
És sokkal több munkát tudok elvégezni otthonról, mint az irodából, mert itthon senki nem zavar meg 5 percenként.

Halogattam en is, "majd jobb lesz", "na mar csak fel ev, es biztos valtozik valami", stb... Nem eri meg. Mielott valotottam volna, allandoan levert, depresszios voltam, mert nem ugy es nem azt dolgoztam, amit szerettem volna. Az uj helyen optimista vagyok es ujra fenyesen latom a jovot, mert itt ugy latom, hogy megbecsulnek, es rugalmasak (nem emlekszem, hogy volt-e egyszer is olyan, hogy az egesz csapat bent volt eppen egyszerre, es nem volt valaki epp egy masik irodaban, vagy otthon). Ha aznap epp dolgod van, akkor reggel irsz a kozos chat-be, hogy sorry gyerekek, de ma WFH van. A technologiai oldalra: 5 honapja vagyok itt, es meg csak most kezdem atlatni rendesen, hogy mi is tortenik a hatterben - es meg sok mas egyeb tudast is fel kell szivnom mellette a kulonbozo toolokrol, rendszerekrol, deploymentrol, stb. De ez nem baj, hanem kihivas. Masreszt a piaci ertekem is no azaltal, hogy mas rendszereket is latok mukodes kozben, ezaltal a targyalasi poziciom is jobb lehet a kesobbiekben.

Igaz, ez a UK, szoval nem tudom milyen kinalat van otthon, de lehet, hogy erdemes korbenezni.

Én nem vagyok depis, sem szomorú, legfeljebb jobban érezném magam, ha többet lehetnék HO-ban.
És azért sem rohanok új munkahelyet keresni, mert elég jól meg vagyok fizetve.
Amerikai multinál dolgozom, a sok hátrány mellett a fizu minden hónap utolsó hetében megékezik időre, nem mutyiznak, be van mindenki jelentve hivatalosan.

Outsourcing cégnél vagyok középvezető, két körös interjú van: velem és az ügyféllel.

Fél órán keresztül mesélek a cégről, pozícióról, feladatokról, csapatról.
A végén mindig megkérdezem, hogy van-e kérdése, illetve foglalja össze, hogy mit értett meg.
Két szónál többet keveseknek sikerül: oncall, heti 1 home office.
Aztán jön az ügyfél, megint elmond mindent, megint felteszik a kérdést és a kérést és megint két szót sikerül visszamondani.

Nem lehet h. a többi céges bullshit az ő szempontjából lényegtelen (dinamikusan fejlődő, fiatalos csapat, változatos meló)? Főleg ha ez a héten már a 10. félórás bullshit mese amit végighallgatott? Jójó én is tudom, ő jelentkezett ide tehát erőltesse meg magát és adja elő h. élete értelmét találta meg az adott cégben és a többi nyilt hazugság.
--

Szerintem félreérted. Senkit nem érdekel ugyanaz a mese ismeretlen cégekről 30x. Ha már felvették valahova, van értelme megismerni AZT a szervezetet. Akkor már van értelme nagyon odafigyelni a tudnivalókra. Addig viszont kivülállóként tényleg nem sok. A kamuzások általában úgyis csak aláirás után derülnek ki, abban a 3 hónapban. Addig bármikor felállhat még az ember másnap.
--

Az más. Ha a szeánsz elején elmondod neki, hogy hallani fog 1 mesét, amit a legvégén visszakérdezel tőle, akkor nyilván máshogy fog figyelni, mintha csak annyi történne, h. beül a 25. állásinterjújára a héten, ledarálnak neki valami dögunalmas mézesmázos ideális munkaképet és a dögunalmas szervezeti feléptést, amit aztán visszakérdezik a fél órás mese végén. Hallottam már én is rengeteg szuper fényezős sztorit, a munka meg a valóságban köszönőviszonyban sem volt vele, hanem szimpla favágás heti 60 órában.
--

Rengeteg lehetőség van rá, én pl 7 évet dolgoztam egy multinál, ebből utolsó 5 év HO only. Egyedül a túlóra papíromat kellett bent aláírva leadni. Igaz ez főként amiatt volt mert éjszaka melóztunk mert akkor volt alacsony load a prod környezeten, az éjszakai közlekedés meg nem volt éppen kompatibilis a rendszerrel.

Amúgy ezzel vigyázni kell, nekem speckó jó volt mert irodazaj könnyen elvonja a figyelmemet, mindneki hív beszélgetni, dohányozni, indokolatlanuk hosszú ebédszüneteket tartani, stb, HO-ra váltás után érezhetően megugrott a produktivitásom. Viszont kollégánál pont fordítva volt, ő melóhelyen pörgött, amint be lett téve HO-ba kb fele annyit ha megcsinált mint előtte.

Pont tegnap jött egy levél, hogy az amerikai kollégák szeptemberig "compressed work week" és "summer hours" módon dolgoznak, azaz péntek délután 1-től már nem dolgoznak.

Az attól függ, hogy kinek dolgozol, illetve az aktuális főnököd hozzáállásán. Ha indiai a főnököd, de amerikai cégnek dolgozol, akkor kb. az indiai kultúrát kapod meg (fuss!). Ha a főnököd amerikai, akkor teljesen más a légkör, a hangulat, de még a munkád átnézése is.

A kérdésedre válaszolva pont azt jelenti hogy nem dolgoznak péntek délután 1 után.

Olvastam már elég corpo-lingo bullshitet céges kommüniké címszó alatt. Az amerikai nem engedi el a rabszolgáit hamarabb haza, azaz a compressed ilyenkor azt jelenti h. besúvaszják 4 napba a 40 órát + péntek még 4-5 óra ráadás. Csak hogy szammer legyen. Erre vonatkozott a kérdés.
--

Szerintem It-tól függetlenül valahol a 6 óra környékén lenne az ideális munkaidő.
Vagy úgy, hogy hétfőn 4-ig, kedden fél4, szerda 3, csüt fél3, péntek 2.

Nem hinném, hogy bárki is képes folyamatosan 8 órán át koncentrálni bármilyen feladatra. Még a kamionosoknak is meg kell állni bizonyos időközönként de még így is legyalulják egymást/másokat néha. Nagyjából 20 percig lehet folyamatosan egy dologra koncentrálni (állítólag). Utána kell egy 5 perc szünet, ezt még az iskolában is mondogatták annó. Aki dohányzik, annak még rátesz egy lapáttal az is a dologra, de ugyanez amikor össznépi kávézás van a kollégák között. Reggeli, déli, délutáni rituálé, amivel természetesen a munkaidő telik. Mivel én nem kávézom, nem dohányzom, így vajon jobb vagy rosszabb helyzetben vagyok? :D Egyszerűen nem tudom mivel elütni az időt ha épp nincs konkrét feladatom, mert a kollégák körülöttem jönnek-mennek, beszélnek mindenfélét - amire érdemes figyelni mert van ami rám is vonatkozik. Emiatt nem tudok jobban elmerülni pl. egy tananyagban. Ha viszont otthonról dolgoznék és épp nem lenne feladat, akkor tudnék koncentrálni másra is, ami egyébként hasznos lehet(ne) a munkám szempontjából is.

Van ennek a bezártságnak elég sok hátulütője. Értem én, hogy néha kell fizikailag egy-egy ember a munkahelyre de ezt is meg lehetne oldani úgy, hogy 1-1 hétig van ott 1-2 ember az irodában, a többi otthonról dolgozik és folyamatosan váltják egymást.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem az ebéden megy a huzavona. Én is ebédelek, mint ahogy más is. De nem kávézom napi háromszor negyed órán át. Sőt, egyszer sem. Ezzel nem is az a gond, hogy irigylem vagy ilyesmi csak én addig mit csináljak? Azért nem fogok rászokni, hogy a "csapat" része legyek. Mint ahogy az ivásra és a dohányzásra sem. De az ilyen esetekben mégis mindig én érzem magam szarul pedig szerintem nem kéne csak ezt még magammal is nehéz elhitetni néha. Ha otthonról dolgoznánk, akkor pl. ez is megoldódna, mert akkor és annyit kávézol vagy cigizel amikor és amennyit akarsz, nem kell várni a többiekre és ha ki akarsz maradni belőle, akkor eközben foglalkozhatsz mással. Itt azért mondjuk nincs arra lehetőségem, hogy amíg a többiek kávézgatnak, én gyors bedobom a mosnivalót vagy kiszedem a gépből, hogy ne munka után kelljen még azzal is foglalkozni. Ez csak egy példa de a kieső időt sok szempontból hasznosabban is el lehetne tölteni - ha épp az agyamat akarom pihentetni én is.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

az nem azt jelenti hogy addig elmész nem dolgozni, hanem ahelyett hogy a képernyőt néznéd bemehetsz egy tárgyalóba meetingelni ahol egy kivetítőre messzebbre nézel vagy csak odamész egy kollégához megbeszélni valamit, amikor nem a képernyőt nézed, rendet raksz a kis szekrényedben, stb stb, de nem a cigizés a jó példa.

--
nincs aláírásom

A munkáltató a szünetekre adhat olyan munkát, ami belefér a munkaszerződésben szereplő munkaköri leírásba, de még sose tette. Nincs semmiféle szekrény, amiben pakolászhatnék, se óránként 10 perces meeting kiírva. Ha random kollégákat mennék óránként 10 percet baszogatni akkor tuti, hogy a főnök zavarna el cigizni :D

Btw ennek a rendeletnek külön bája, hogy "szoftveres" IT-ban gyakorlatilag nem létező fogalom a legális túlóra, hacsak nem hétvégére esik, vagy egész napos meetinget jelent.

Sok helyen a programozós fizuk 4/5-éből is meg lehetne élni, tehát kicsit optimistán azt is mondhatnám, hogy ha valaki nagyon akarja már most is megcsinálhatja. Csak olyan melót kell keresnie, ahol kevesebb a dolgozók közötti interakció, és rugalmasabb a főnök. És akkor ki lehet alkudni.

Tömegesen szerintem nem fogják bevezetni, esetleg válságban, ha csökken a zseton és nem akarnak elveszíteni embereket. Az előző válságban volt ahol 4 napos munkahétre álltak.

+1 Én is kb. ezirányban gondolkozom, hogy mivel az IT-s drága munkaerő, de kisebb cégeknél esetleg nincsen kihasználva a heti 40 órányi kapacitása, ezért - ha mindkét félnek jó - miért ne dolgozhatna akár csak heti 3 napot egy szerényebb (de még mindig jó) fizetésért?

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

"négynaposba" /o\

Ok en nem ekezettel irok de annak nem az az oka ,hogy negyedikben megbuktam nyelvtanbol...

Nincs az az isten, hogy mondjuk 6x6-ban dolgozzak, személy szerint az 5x8-nál is kevesebbet szeretnék, így a 4x8-cal bőven kijönnék. Egyre kevesebbet kellene dolgoznunk, nem többet, pláne nem az ázsiai országokkal versenyezni..

Nagy üzlet lenne 6x3 órát utazni 5x3 óra helyett. A legnagyobb terhelés emberre és környezetre is a bejárás. Mindenki jobban járna heti 30 óra lehívható kerettel ami tényleges munkavégzés és napi 10 órás keretben felhasználható. A lehívás 1 hétre előre megbeszélt időpontokban.

Normális országban a banki ügyintézővel is skype-on beszélnek (ha kell egyáltalán) nem beballagnak valahova, és húznak egy számot. Nem ül ott 10 ügyintéző és nézi a plafont amikor nincs senki, én meg nem várok fölöslegesen, mert percre pontosan jön a hívás.

A 20-30 évre voksoltam. Indokolt lenne a csökkentés, utoljára már >25 éve csökkentették a munkaidőt (44 óráról akkor lett 40), de nem látom az esélyt rá.

Én munkavállalóként már biztos nem érem meg, de nekem már nincs sok hátra.

Olyan opcio miert nincs, hogy "minek?"?

Akinek ez budos, az elmehet esetleg kozszferaba dolgozni, ott is van IT melo es ott szoktak ilyen du. 3-4 korul mar hazacuccolni az emberek. Meg ott vannak ilyenek is, hogy a hetfo az meg szinte hetvege, kb a kedd is, a csutortok az majdnem pentek, a pentek pedig kis szombat.

Nekem rohadtul nem lenne kedvem heti 3 napot "pihenni". A hosszu hetvegeken mar igy is halalra unom magam.

Aki a kozepsore szavazott miert gondolja, hogy elkerulhetetlen?

En inkabb ezt a tipikusan magyar munkamoralt erzem mogotte, amikor az illeto napi jo ha netto 3-4 orat dolgozik, de azert legyen 4 napos a munkahet. Ha majd egyszer tenyleg 4 napos lesz a het, akkor meg inkabb legyen mar 3 napos mert igy meg ugy meg amugy (ide jonnek a kreativ magyar indoklasok: bejaras, BKV, agglomeracio, csalad, M0-ason dugo, nincsbot, stb.)

Ha meg nem szivesen csinalod, akkor csinalj helyette mast, ne kevesebb meloert rinyalj.

"Ha meg nem szivesen csinalod, akkor csinalj helyette mast, ne kevesebb meloert rinyalj."

Ez eleg kitekert logika. Szeretem a munkam, de a maganeletem jobban - tudod, azert dolgozom, hogy eljek, nem forditva. A maganeletnel es a csaladnal nincs fontosabb, mindent annak rendelek ala, na ezert kellene a kevesebb munka.

Erre szerintem az IT tipikusan a legjobb munkaterulet: az otthonrol dolgozas lehetosegevel es a rugalmas munkaidejevel az egyik legcsaladbaratabb munkakor meg alkalmazottkent is. Olyan lehetosegekrol nem is beszelve mint a sajat cegben dolgozas vagy a kontraktor / freelancer eletmod. Mi szukseg van itt 4 napos munkahetre?

+1
Sokan elfelejtik, mi végre is csináljuk ezt az egészet nap mint nap. :)
Ami nem is lenne gond, de az időnk erősen korlátos.
Én kifejezetten szeretek dolgozni, de egyre többre értékelem a szabadidőmet.
Mindenki a nyugdíjas évekre gyűjt, tolja mint az őrült, aztán a végén simán lehet meg se éred azt a kort.
Meg aztán hetvenévesen már egy csomó mindent nehézkes lesz csinálni.

"akkor dolgozz sokat (alkalmazottkent)"

Én csak azt nem értem miért olyan negatív alkalmazottként dolgozni? Kiszámítható, van szabadság, nem kell annyit adminisztrálni, van egy csomó előnye.
Aki akar vállalkozzon, de egy normális cégnél alkalmazottnak lenni egyáltalán nem rossz dolog.

Az is lehetőség lehetne, hogy 4 napos munkahét mellett ne okvetlenül a péntek legyen a szabadnap, hanem akár a szerda is, így két munkanap után jön egy szabadnap, a hétvége meg megmarad ugyanúgy kétnaposnak. Kevésbé lépne fel a 'hétfő' illetve a 'péntek' effektus. De azt is el tudnám képzelni, hogy választható lenne, melyik napot veszi ki valaki hétközben, akár rotációval is. Akkor nem unnád talán te sem halálra magad, ha három napig nem tudsz mit kezdeni magaddal (amúgy inkább érdemesebb lenne megfelelő szabadidős elfoglaltságot keresned - egyébként is, mert hosszú távon csak a munkával foglalkozni nem jó).

És hogy miért elkerülhetetlen? (bár nem a középsőre szavaztam) Az automatizálás miatt. Jó párszor jelent már meg cikk arról, hogy a mesterséges intelligencia, robotizálás nagyon sok ember munkáját fogja elvenni. Ezt fel lehet oldani úgy, hogy több lesz a munkanélküli, de úgy is, hogy továbbra is annyian dolgoznak, mint korábban, de mást és kevesebbet. Nyilván az utóbbi a humánusabb és összességében is jobb.

> , hogy továbbra is annyian dolgoznak, mint korábban, de mást és kevesebbet.

Pedig ez tortenik, a vak is latja. Rengeteg adminisztracio, olyan dolgokat kell lepapirozni, amihez regen eleg volt kezet razni, vagy azt se, mert teljesen plusz melo.

A papirgyartas megy ezerrel. Ha minden automatizalva lenne, akkor az automatizmust papiroznank. Vagy papiroznank azt aki papirozik.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyéb: Egyéni vállalkozó vagyok annyit dolgozok amennyit akarok! :)

[x] nem vagyalom, valoszinuleg nem fog sosem megvalosulni

Nem akarnék 20%-al kevesebbet keresni.

A szavazás azt sugallja, hogy egységes lesz a szektorban (soha), a válaszok között már van ami csak rám vonatkozik. Most akkor mit akar tudni a kérdező?

Mivel a termelést, szolgáltatást támogatja, ezért azokhoz igazodik. Ha ott megvalósulna valaha, akkor azzal együtt itt is lehetőség nyílna rá.

Remélem soha nem fog megvalósulni. Ami viszont részemről sokkal inkább vágyálom, hogy a heti 4x8 melóórámat úgy osszam be, ahogy akarom. Szívesen maradnék néhanapján 5-ig vagy akár 6-ig is, csak ne kelljen 8-ra bemennem. Ugyanis ha "időben" be akarok érni, akkor 5:30-kor kell(ene) kelnem, hogy minden teendőmmel végezni tudjak. (Anyagcsere, edzés, mosakodás, reggeli készítése és elfogyasztása, öltözködés és néha takarítani és vásárolni is kell, pláne akkor ha majd délután becsúszik 1-2 túlóra)
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Akik a döntéseket hozzák élvezik a napi 10 -12 -16 órás fáradtságos döntéshozó melót. Ezért ha rajtuk múlik kb soha mert ők imádnak melózni.

Folyamatos üzemeltetésben van ilyen hogy 2x12 nappal + 3 nap szünet, majd 2x12 éjjel + 3 nap szünet, repeat. De legalább hat fős team kell, különben szabadságok esetén, 2x12-ből 4x12 is könnyen lehet. Kell még 7.-8. ember is aki a csapat bármely tagját szabadság és betegség esetén helyettesíti. Ez a jumpin munkakör minden negyedévben továbbszállhat másik 1-2 emberre. Ciklikusan.

Van ahol 24/7-en így oldják meg: 2 team így nyomja 1x12 nappal, 1x12 éjjel, 2 szünet, repeat. De lennie kell egy harmadik teamnek, ahol csak beugrást csinálnak ha az első két teamből valaki szabin van vagy beteg.

12/24-12/48-ban dolgoztam vagy hét évet (ezt úgy kell érteni, hogy hétvége illetve ünnepnap nem létezett, volt, hogy karácsony vagy szilveszter éjjel is benn voltam), jó volt a hétközben napközbeni szabadidő és hasonlók, de az alvási ciklust teljesen tönkrevágja. Most már nem vállalnám be.

Már nem is emlékszem, mikor dolgoztam produktívan heti 1-2 óránál többet.

Elnézve az itteni és a HUP hozzászólások mennyiségét, a kérdések nehezen korrelálhatók a valósággal, mert sokan látszólag egyáltalán nem dolgoznak, legfeljebb a munkahelyükön vannak. Azaz nem munkahét a kérdés, hanem munkahelyen eltöltött idő.