MÁV késés statisztika

Fórumok

Hátha valakit érdekel, egyelőre napi statisztika az átlagos késésről a valós idejű adatok percenkénti feldolgozásából:

https://mav-stat.info/

Hozzászólások

Kivancsi vagyok, meg a heten feljelentenek-e, vagy csak a jovo heten (á la DKV)...

Az ikon a MÁV-os desingra hajaz, és a mav-stat.info URL is. Félrevezető, olyan mintha az ő oldaluk lenne.

Egyébként egész jó, a helyükben megrendelném, hogy fix szolgáltatásként járasd ezt az oldalt a piszkálódós csiga logó nélkül. Van még hova fejlődnie a MÁV-nak.

menő.

ilyesmit én BKKra akartam egy időben (konkrétan lementeni a GTFS-RT adatait, s megőrizni historikusan), mert kb. lehetetlen most utólag visszaellenőrizni, hogy tényleg olyan gyakran járnak-e a metrópótlók, mint a BKK ígérte az elején. továbbá, hogy mennyire romlik az idővel.

aztán már nem járok metrópótlóval, s most lett jobb dolgom is :\

A MÁV nem ad GTFS-RT adatokat, csak GTFS adatokat, így azt a forrást használom, ami a http://vonatinfo.mav-start.hu/ mögötti JSON. Ez is fos, mert sok kérésnél nem JSON jön vissza, hanem HTML fragment, de hát ez van.

Ja, lett 'legnagyobb késés' grafikon is. Majd idővel le lehet kérdezni adott viszonylatot (vagy hogy hívják a vasúti szakszót). De arra be kellene szereznem valami adatbázist, hogy melyik számú szerelvény melyik viszonylat.

--
https://iotguru.live

A késések nincsenek, emlékeim szerint.

Én azt akartam, hogy (mondjuk fél percenként) lementeni az összes Budapesti járatról, hol van.

Később mellé-parseolni az előre kiadott gtfs menetrendet. S ebből már számolható késés, vagy az, hogy egyes napokon egyáltalán hány százalékát adta ki a bkk azoknak a járműveknek, amik benne vannak a menetrendben.

+1, én az áramszolgáltatóval voltam vitában, ami aztán a kommunikációs osztállyal való levelezésbe torkollott, ott az volt a technika, hogy nem pont arra válaszoltak, amire kellett volna, illetve szándékosan félreértették és félremagyarázták a bizonyítványt (classic paliravétel tipikus esete). Elengedtem a dolgot. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

> Az ilyen toszódást egyébként büntetni kellene.

Mi az hogy! Próbálna meg egy "állampolgár" ilyet játszani mondjuk a NAV-val, amikor kérik, hogy fizesse be az adóhátralékát... A határidő lejárta után a MERKÚR-csoport kopogtatna az ajtaján, aztán egy szál alsógatyában vinnék el. Demokrácia rulez!

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Értem én, de szarok rá. Volt már NER-es rendőrségi ügyem, a bíróság meg úgy dobta vissza, ahogy azt kell. Amíg a bíróság nem lesz annyira elfogult, mint a rendőrség egy része, addig nincs baj. Ha meg már a bíróságot is bedarálják, akkor meg majd más országból szarok rá.

--
https://iotguru.live

Meglepően kevés, mondjuk lehet azért, mert nincs nyár. De szvsz ez teljesen elfogadható.

Szerintem is valami el van hegesztve, valszeg egy pont hianyzik, vagy arrebb kerulhetett a szorzasnal.

A max 40-50 perces keses tuti kamu. En mar ultem olyan vonaton ami 3 orat kesett. Nem hinnem, hogy egyedi eset lett volna...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért azt tudni kell, hogy a számításokat hogyan végzi a MÁV.
A menetidő nem abból áll, hogy a vonat mikor indul és mikor áll meg a 2 végállomás között (start-to-stop).
Hogy a statisztika jó legyen pl. a Nyugatiba való beérkezés ideje nem a szerelvény megállása, hanem az amikor a Nyugati külső részén (kb az Állatkertnél van) lévő érzékelőnél elhalad a szerelvény. Ilyenkor a példa szerinti vonatok még 1-5 percet simán várakoznak a pályaudvari megfelelő vágányra való beállás előtt, kinn a nyílt pályán...
Ezt a kedves MÁV nem számolja pontossághoz. Az a vonat amivel néha én járok, még soha nem érkezett meg a menetrend szerint (start-to-stop). A default késés 5 perc, de néha 30p-ig is fel tudják tornázni.
--
Feri

Annyit fűznék hozzá, hogy az állomások előtt elhelyezett "érzékelők" (szigeteltsínes szakaszok, illetve tengelyszámlálók) semmilyen összeköttetésben nincsenek a MÁV informatikai rendszereivel.
Konkrétan a Nyugati pályaudvaron egy elektromechanikus biztosítóberendezés üzemel, ami több, mint százéves konstrukció, a WestEnd alatti vágányokon pedig Domino55 jelfogós berendezés működik, aminek az alapjait 1955-ben tervezték.

A fenti példából is látszik, hogy a berendezések túlnyomórészt nem is alkalmasak bármilyen adattovábbításra, ez alól kivétel az újonnan telepített elektronikus biztosítóberendezések (Bp-Szfvár vonal például), de az online menetrendi adatbázis itt sem abból táplálkozik.

Egyszerűen a járműveken elhelyezett GPS-vevő x időnként elküldi a pillanatnyi pozícióját (meg még sok más adatot, üzemanyagtartály állapota, stb.) mobilneten keresztül, az állomásokra érkezés, illetve onnan indulás tényét pedig úgy állapítják meg, hogy az adott vonat GPS-pozíciója be-/kilépett-e az adott bizonyos rádiuszú körbe/-ből. Ez a rendszer van, hogy jól működik, de van, hogy nem.
Az említett kör shape a Nyugati esetében simán lehet, hogy kiér egészen az Állatkertig.

Igen, valóban az adatok többsége a Prolan fedélzeti berendezésekből jön, de van a PÁVA-nak felülete, ahol kézzel bepötyögheted.

Ezen szempontból viszont nehogy azt higyjük, a többi magyarországi valósidejű utastájékoztató rendszer jobb, sőt, a többiben csak GPS van, se érzékelő, se kézi felület.

Ez nem lehetne gond. FOR már elkészült.
"A FOR - a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág stratégiai rendszereként - valósidejű tájékoztatást tud majd szolgáltatni a vasútvállalatoknak vonataik aktuális helyzetéről."
MÁVFOR: vonatközlekedési információs rendszert épít a vasút

Egészen kedvező a statisztika, mikor nem voltak mozgásban szerelvények.

Féloff:
A "szerelvény" szavakat javítsd légyszi "vonat"-ra a lapon, hogy hűek legyünk a vasutas szaknyelvhez.
Bocsi, kiszólt belőlem az ex-vasutas :)

Informatív, szép munka egyébként!

szerelvény = több jármű/járműegység összekapcsolva

vonat = egy olyan komplex valami, aminek van menetrendje, szerelvénye, vonatszemélyezete (minimálisan egy mozdonyvezető), A-ból B-be közlekedik, ha személyszállító vonat, akkor még utasok is lehetnek rajta

"x. vágányra szerelvény érkezik" közleményt olyankor használják, ha az adott szerelvény később egy induló vonat szerelvénye lesz.
Ha pedig fent említett vonat érkezik, akkor "személy/sebes/gyors/...vonat érkezik..." a bemondás.

"x. vágányra szerelvény érkezik" közleményt olyankor használják, ha az adott szerelvény később egy induló vonat szerelvénye lesz.

Hát, ezt egzaktul Székesfehérváron mondták egy darab Flirt-re, amiből éppen egy érkezett Budapest felől és visszafelé indulva se lett kettő.

--
https://iotguru.live

Jó cucc. Rögzíted az adatgyűjtés napját is? Lehet érdekes lenne összevetni időjárási adatokkal és hogy a hét melyik napján valószínűbb a késés és kb mekkora.

-

Perszehogy. Darabonként a vonatokat is, GPS koordinátával, járatszámmal, egyebekkel. Percenként. Szóval utólag is lehet majd turkálni az adatbázisban.


trainnumber | relation | created | delay | lat | line | lon | servicename
-------------+--------------------------------+--------------------------------------+-------+----------+------+----------+-------------
554533 | Székesfehérvár - Budapest-Déli | e583a840-5a13-11e9-ad06-414c5c93e2cb | 0 | 47.41581 | 30 | 19.04161 | MAV

@Gépház: miért nyelődnek el a szóközök? :D

--
https://iotguru.live

Na, lássuk:


 relation                    | trainnumber | created                              | delay | lat      | line | lon      | servicename
-----------------------------+-------------+--------------------------------------+-------+----------+------+----------+-------------
 Budapest-Déli - Szombathely |       55900 | faf0a920-4c63-11e9-bfb6-91baf2e88eaf |     0 | 47.49087 |   30 | 19.02923 |         MAV

Baszki, tényleg.

--
https://iotguru.live

Lazán kapcsolódik:

Mindig sírnak, hogy itthon hogyan járnak a vonatok és összehasonlítják mondjuk Japánnal, ahol felakasztja magát a miniszter, ha 30 sec. késés van.

Történetesen szombat éjjel buliban voltam Bp-en és a Déliből induló hajnali 4:30-as vonattal jöttem haza Győrbe. Én is azt gondoltam, hogy nincs az az isten, hogy ilyen korán a vonat késéssel induljon, főleg, hogy onnan indul eleve. Mégis sikerült valami 30-50 sec. késéssel indulnunk. Persze itt is kiderült, hogy nem a vasutas és a vonatvezető volt fasz, hanem az utasok, akik nem tudtak időben odaérni és a vonat ahelyett, hogy elindult volna időben, arra várt, hogy méltóztassanak felszállni időben.

Szerintem itt kulturális különbségek is vannak a magyar és a japán emberek közt. Ott nem csak a vonat pontos szerintem, hanem az emberek is pontosak és precízek...

--
trey @ gépház

Történetesen például az 5-6 éve felújított székesfehérvári vonalon az a helyzet, hogy a hét öt munkanapjából átlag négy napon percre pontosan jönnek a vonatok, egy nap meg 5-15 percet késnek (nyilván nem mindig ugyanazon a napon). Havonta egyszer-kétszer pedig 15-60 perces sáv is előfordul, ültem már 90 percig a puszta közepén vesztegelő vonaton.

Ennek az oka általában műszaki meghibásodás vagy a mágikus "forgalmi ok", vagyis az, hogy felújították EU pénzből a vonalat, aztán azóta egy forintot nem költöttek rá karbantartás címszó alatt, ezért rohad minden, ami amúgy az átadáskor jó volt. A lift például már lassan egy éve nem megy, a MÁV pedig változatos indokokra hivatkozik, hogy éppen miért nem lehet megjavítani. A peron feletti tető pedig az átadás óta csak akkor ázik be, amikor esik. Akkor pedig pont a középre helyezett padokra folyik a víz.

A polgármester már kirakott egy táblát, hogy megunták a MÁV baszogatását, mert nem történik semmi, de aki akarja baszogatni őket, itt a telefonszám.

"Persze itt is kiderült, hogy nem a vasutas és a vonatvezető volt fasz, hanem az utasok, akik nem tudtak időben odaérni és a vonat ahelyett, hogy elindult volna időben, arra várt, hogy méltóztassanak felszállni időben."

Ha megnézed a második grafikont, akkor látod, hogy a legnagyobb késés tipikusan 30-60-90 perc, ami nem azért van, mert megvárják mindenhol a szaladgáló pontatlan utasokat.

--
https://iotguru.live

Nem állítottam, hogy a szerencsétlenkedők kizárólag a késések oka, de biztos vagyok benne, hogy messze nem olyan a közlekedési kultúra itt, mint mondjuk Japánban.

Egyébként nekem összességében pozitív tapasztalataim vannak a vonatozással. Igaz, csak Győr-Bécs és Győr-Bp szakaszokon közlekedem jellemzően, de sokkal kényelmesebb mint autózni. Ha tehetem, ezt választom.

--
trey @ gépház

Ez egy picit ferde és nem korrekt, hogy az ország legjobb vonaláról alkotsz általános véleményt, ami viszont mindegyikre érvényes lesz mint vélemény, de mint minőség biztosan nem. A Győri 1-számú fővonalat naponta kétszer használom és minden más vonatozó ismerősöm csodálkozik amikor annak minőségéről és megbízhatóságáról vagy sebességéről.

Az utas és a kulturális problémák hatalmasak és egyre rosszabbak, erről tényleg nem tehet a MÁV. Amiről tehet, azért tesz is és napi ingázóként folyamatosan látom a fejlődés darabkáit, hol kisebbet, hol nagyobbat. Vagy ha nem azt, akkor azt, hogy alapvetően rendben van minden lényeges, kivéve ha változik az időjárás, az azért nagyon meg tudja lepni a MÁV-ot vagy az alvállalkozóit, pl a téli peron vagy lépcső jégtelenítés vagy hókotrása azért generálisan sci-fi kategória. Itt minden évben minden fagyos időben csúszkálás és kapaszkodás vár, kivétel nélkül és akkor kezdenek el vele foglalkozni amikor már elolvadt és majdnem fel is száradt és amikor jelzem a jelzési pontokon a problémát ott egyszerűen a jelzés megy a kukába.

Amikor az ember a véleményét és tapasztalatait írja le (ez lenne a fórumkomment), akkor a saját véleményét és tapasztalatait osztja meg.

Nyilvánvalóan, amikor eldöntöm, hogy vonatra szállok egy szakaszon, akkor nem a Bivajbasznád és Simagöröngyös közt közlekedők véleményét és tapasztalatait veszem alapul a döntésem meghozatalakor. Igazából, ezek a vélemények és tapasztalatok teljesen irrelevánsak az én döntésem meghozatali folyamatában.

--
trey @ gépház

Hol tettem ilyet? Próbáltam árnyalni a népszerű, "minden szar itt" képet. Egyébként, az országos kép azok számára érdekes, akik az egész országban vonatoznak állandóan. Nyilvánvalóan, ezek száma elenyésző. Nagyobb értelme lenne a késéseket vonalanként vizsgálni, de gondolom arra nincs lehetőség.

--
trey @ gépház

Fura árnyalása a dolgoknak, amikor egzakt mérés alapján szar, hogy nálad éppen nem az, amikor ritkán igénybe veszed.

Másrészt, nyilván, amikor másfél méter híg szarban kell állni, akkor nem mindenkinek fog pont nyakig érni, lehet árnyalni a népszerű "nyakig ér a szar" képet azzal, hogy neked éppen csak ellepte a könyöködet.

Mondjuk az is nagy kérdés, hogy személyvonattal szoktál-e közlekedni vagy a tapasztalataidat nagyrészt RailJet adja.

--
https://iotguru.live

Nagyobb értelme lenne a késéseket vonalanként vizsgálni, de gondolom arra nincs lehetőség.

Meg ha tippelnem kéne az már (párt)politikai kérdéssé válna pillanatok alatt. Persze ehhez igaznak kell lennie annak a két feltételnek, hogy a (frissen) felújított vonatsín kiszámíthatóbb vonatközlekedést jelent (ezt ugye minden felújításnál elmondják, hogy minden szebb és jobb és gyorsabb és pontosabb...) és hogy az ellenzéki vezetésű városok irányába haladó síneket kevésbé szereti felújítani (ill. kocsikat cserélni) a MÁV...

Franko, lehetne ilyet, hogy (akár csak a megyeszékhelyekre közlekedő vonatokra), csoportosítani a városvezetés politikai hovatartozása alapján az átlagos késéseket? Akár az jönne ki, hogy mindenhol szar, akár az, hogy csak a mocskos ellenzéki fészkekben szar, hasznos lenne tudni... :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Valahol egyfajta mentális probléma eredménye az, hogy tömegek jutottak el oda, hogy mindenről az aktuálpolitika kell, hogy az eszükbe jusson ;)

[egyébként pletyka szinten hallani olyat, hogy kormánypárti városvezető szólt a MÁV-nak, hogy a hasonló kategóriájú, állandó "ellenség" városba menő vonalat és azon a kocsikat nem fejleszthetik... miután a saját irányukba megkapták a felújított vágányt és az új kocsikat...]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

en is szeretek ilyen varosi legendakat kitalalni. Kettore kulonosen buszke vagyok, mert kb. koztudatba attevodott..

Mindig legyen valami igazsagmorzsa, de aztan csak a kepzelet szab hatart a konteonak...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nem szivesen arulnam el, mert haveri kor ram ismerne.

De nehez igazan utosoket kiagyalni. Meg eleg huzos a mezony kb. napi szinten gyartjak a konteokat....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha már a hülyeség, akkor csak úgy jelzem, hogy a pletykák szerint a győri (egyébként fideszes) polgármester nem fekszik jól a miniszterelnöknél. Jelezném, a győri focicsapat jelenleg az NB II-ben bohóckodik, pedig ha igaz lenne, hogy minden fideszes város ki van tömve pénzzel és hátszéllel, akkor simán az NB I-ben kellene lennük, hiszen sokak szerint ez csak pénzkérdés lenne. De, mivel Borkai nem éppen kedvenc, ez no go.

Persze, sokkal jobban hangzik hangulatkeltés szempontból az, hogy Győrben azért nem késnek (annyit) a vonatok, mert fideszes város, ahelyett, ami nyilvánvaló tény, hogy pl. Győr egy kibaszott tranzit csomópont, ami már több száz évvel ezelőtt is kitüntetett helyen volt Bécstől, Pozsonytól és Budapesttől egyenlő távolságban.

Ebből fakadóan nyilván nagyobb figyelem (és felelősség) is irányul rá, mint mondjuk egy kevésbé ilyen földrajzi adottságokkal rendelkező helyre.

--
trey @ gépház

Ebből fakadóan nyilván nagyobb figyelem (és felelősség) is irányul rá, mint mondjuk egy kevésbé ilyen földrajzi adottságokkal rendelkező helyre.

Nem is ti vagytok a kormánypárti mintaváros ;) És ez továbbra sem magyarázza meg, hogy két hasonló státusztú, hasonló földrajzi adottságokkal rendelkező, ... város közül miért tűnik preferáltabbnak az egyik a másikhoz képest... miközben az egyikből utazó pont ugyanazt a kilométer díjat fizeti, mint a másik... (már aki még hajlandó ennek a díszes társaságnak a "szolgáltatását" igénybe venni)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Én azért úgy emlékszem, hogy NB I-es volt az ETO a Quaestor csődjéig :) Azóta ha jól követem, a Gyirmótnak megy jobban. Ők is kaptak 600 milliót 2014-ben stadionra.

Egyébként azt is sejtem, hogy mivel a női kézilabda klubcsapatnak sokkal jobban megy a szekér, inkább az élvez viszonylag kiemelt támogatást. Veszprémben sem költenek sokat a focira egy ideje, szerintem ez érthető.

"Én azért úgy emlékszem, hogy NB I-es volt az ETO a Quaestor csődjéig :)"

Az ETO a harmincas évektől a kétezres évekig NB I-es volt:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C5%91ri_ETO_FC#Bajnoki_m%C3%BAlt

"Ők is kaptak 600 milliót 2014-ben stadionra."

És?

"Egyébként azt is sejtem, hogy mivel a női kézilabda klubcsapatnak sokkal jobban megy a szekér, inkább az élvez viszonylag kiemelt támogatást"

Kitől?

Itt arról van szó, hogy ha a feltételezés igaz lenne, hogy minden fideszes város kiemelten van kezelve, akkor nem lenne az ETO az NB II-ben. De ott van, sőt az NB III-at is megjárta az elmúlt években. Korlátlan rendelkezésre álló lóvéval nem ott lenne.

--
trey @ gépház

"Az ETO a harmincas évektől a kétezres évekig NB I-es volt:"

Tudom, emlékszem a Verebes érára is, én sem tegnap születtem. A Quaestort pénzelte többek között a közszféra, ami pedig az ETO-t, így közvetetten közpénzt toltak oda is. Amikor a Tarsoly féle forrás megszűnt, nem tudták az NB I-hez szükséges pénzt kiköhögni.

"Kitől?"

Például az önkormányzattól, aki a sikerek miatt többségében nem a botlábúakra költi a pénzt.

https://www.kisalfold.hu/sport/mintegy_nyolcszazmillio_forint_jut_a_gyo…

" "Ők is kaptak 600 milliót 2014-ben stadionra."

És?"

Azt írtad, hogy oda nem dől a lé, írtam ellenpéldát, még ha tulajdonképpen csak aprópénzről is van szó.

"Itt arról van szó, hogy ha a feltételezés igaz lenne, hogy minden fideszes város kiemelten van kezelve, akkor nem lenne az ETO az NB II-ben."

Nincs is annyi hely az NB I-ben, ahány Fideszes város van. :)

Ha igaz lenne, hogy a fociba itthon _válogatás nélkül_, _számolatlanul_, _korlátlanul_ ömlene a pénz, akkor a patinás ETO nem a másodosztályban lenne.

Valahol már valaki írta, hogy több focicsapat van, mint hely az elsőosztályban... vagyis nem lehet mindenki az első osztályban, tehát amellett, hogy lehet, hogy válogatás nélkül, számolatlanul és korlátlanul ömlik a pénz a fociba [egyébként nem számolatlanul, néhány esetben, többnyire már legfelsőbb bírósági biztatásra kiadtak pl. TAHÓ adatokat, úgyhogy valahol van egy számolgató... vagy hasraütött számokat adtak meg...], a lusta kis parasztoknak időnként még össze is kell hasonlítaniuk magukat egymással és ilyen osztályokba rendeződni... (BTW, komcsi-e vagy, hogy nem tetszik, hogy osztályok vannak és osztályharc van? ;) :P )

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Megvolt hozzá a patinás támogató.
Quaestor
A forró krumplit senki nem kéri sehol egy miniszter államtitkár.
Akkor meg nem ömlik oda a TAO pénz. Különben is a nagy cégek TAO pénze teszem azt el van osztva kellene egy újabb nagy cég. Lehet hogy a saját lábnak megtetszik, de kétlem.

A patinás 1. FC Kaiserslautern

A németeknél is van pénz a fociban. (kicsit több is mint itt)
Ott is van patinás csapat ami most sehol nincs.
A focit gólra játsszák. A patina semmit nem ér.

Erre volt példa a 1. FC Kaiserslautern

A másik felét meg ha nem érted, akkor nem akarod. (Saját lábnak nem tudom van e már focicsapata ha lesz lesz ott pénz is.)

Segítsél már, mint elkötelezett Fidesz támogató, mi volt a Fidesz EP kampányának a fő témája?

a, hétpontos bevándorlásellenes akcióterv, benne Brüsszelezés, Soros és migránsok
b, az EU adjon több pénzt a vasúti közlekedés minőségének javítására

Várom megtisztelő válaszod.

--
https://iotguru.live

Te nem, de ne kárhoztasd az embereket azért, ha a politika célja az, hogy mindenről soros jusson az emberek eszébe akkor mindenről soros jut az eszükbe. Inkább ünnepeld, hogy milyen jól működik, nem véletlen ment el rá annyi pénz.

Politika célja hogy uralja a közbeszédet siker. Szerinted is siker, hisz működik.

De látom ezzel nincs bajod.
Én meg azt hogy az aktuálpolitikának meg mindenről Soros. :)

Jó, de ahogy itt valaki rámutatott, azok sorosoznak, akiknek nem tetszik a sorosozás, amit a kormány csinál. Érted. Nem az sorosozik, akinek "kimosták az agyát", hanem az, aki "átlát a szitán". Itt mondja azoknak, akik nem sorosoznak.

Ez olyan, mintha az én frusztráltságomat azzal vezetném le, hogy neked a túlmozgásos, idiótának kinéző Cseh Kata botmixeres abortuszértekezését (gondolom nem hallottál róla, az Index nem írta) nyomán be minden topikba. Gondolom, egy idő után már unalmassá válna.

Jó, önkritikát gyakorolok: a "kígyók kígyóznak"-ot legalább kétszer elsütöttem én is már :D De azt is csak viccből, mert Feri legalább olyan vicces tud lenni, mint Győzike! ;)

--
trey @ gépház

Tudod, van egy olyan dolog, hogy paródia. Elég sokan úgy is értették. Kivéve persze azokat, akiket kormánypártiként amúgy zavar az, hogy a kormány kommunikációja és kampánytémája kimerül ennyiben, lásd például az EP kampány hétpontos akciótervét.

"Ez olyan, mintha az én frusztráltságomat azzal vezetném le, hogy neked a túlmozgásos, idiótának kinéző Cseh Kata botmixeres abortuszértekezését (gondolom nem hallottál róla, az Index nem írta) nyomán be minden topikba."

Szóval ilyen az, hogy nem érdekel a politika, de azért minden politikai bulvárt elolvasol vagy megnézel...

--
https://iotguru.live

"Tudod, van egy olyan dolog, hogy paródia. Elég sokan úgy is értették. Kivéve persze azokat, akiket kormánypártiként amúgy zavar az, hogy a kormány kommunikációja és kampánytémája kimerül ennyiben, lásd például az EP kampány hétpontos akciótervét."

A kormánynak nagyon sok akcióterve van, ma is jött egy. Kár, hogy csak egyet tudsz felidézni.

"Szóval ilyen az, hogy nem érdekel a politika, de azért minden politikai bulvárt elolvasol vagy megnézel..."

A politika nem is, de a flame igen. Ezt már tudhatnád ;)

--
trey @ gépház

És miért az miért baj ha azok is használják akik nem értenek vele egyet? Ők nem láthatják a plakátokat? Vagy a Horizon2020 kapcsán felmerült szálat?

Abortusz nem érint, (illetve támogatom gyógyszeres lenne a legjobb).
Ezért ezek a hírek nem hagynak bennem mély nyomot.

Az iskolák Klik einstandját is támogattam. Az érveimnek a támogatók annyira már nem örültek de az az ő bajuk.
Sőt az MTA kutatóhálózat einstandját is támogatom.

Egyébként téged miért zavar az abortusz?

Bárhol felbukkanhat a sokszorozás egy Informatikai portálon.
Soros kábel.
Kutatás
„A Soros-egyetem valóban vezet bizonyos rangsorokban, például a Horizon2020 uniós támogatások elnyerési rangsorában, 14 millió euró összeggel. A Corvinus Egyetem 1,2 millió környékén sincsen. Ebből is látszik, ez egy üzleti modell: Magyarországon kiadnak egy amerikai diplomát.”

"Nem értelek. Miért hagyná abba, ha ez működik? "
Zöldek miért hagynák abba a hőrögetést ha működik.

Kormányra és kormánypártra nézve ez dicsőség, zöldekre nézve meg hőrögetés?
Zöldeknek nagyságrendileg kevesebb pénzük van bekerülni a médiába.

Értem mit akarsz írni, a pénz, mint erőforrás valóban véges, azaz ebből adódóan nem lehet számolatlan/korlátlan. Hoztam forrást arra, hogy öntik bele a pénzt így is, hogy sokat vagy keveset, az már mindenkinek szubjektív.

Űgy tűnik, hogy a sporfinanszírozás kérdésében eltér a véleményünk. Én a tömegsportot támogatnám, az élsportot pedig hagynám tisztán üzleti keretek között. Jelenleg idehaza más a koncepció.

Biztosan valamit félreértesz, mert én a focit rühellem, egy forint nem sok, annyit nem adnék rá ebben a formában. A magyar focit meg sem bírom nézni. A külföldi klubfoci sem érdekel, főleg azóta, amióta minden napra jut már egy "El Clásico" jellegű meccs. Amit immel-ámmal követek, az az EB-VB, azoknak is kb. a vége. Vagy az sem.

Ettől még tény, hogy az ETO hol van, hol kellene lennie a történelmi múltjából adódóan és az is, hogy nem nagyon szórják a pénzt arra, hogy a jelenlegi helyzetéből kimozduljon. Nyilvánvaló, hogy azzal, hogy felújították a stadiont, a játékoskeret nem változik. Ahhoz, hogy jobb játékosokat tudjanak venni, ahhoz pedig pénz kéne. Sok pénz.

De én nem értek a focihoz.

--
trey @ gépház

Ezen logika mentén lehetne normális háló(s)kocsi* normálisan felszerelve (értsd: rendes(!) keménységű párna ez a félbehajtva sem elegendő kispárna helyett, rendes takaró huzattal, lepedővel, egy szál pokróc helyett, konnektor a kocsikban, stb.) az Észak-Erdélyi vonalon a Corona IC-n, mert amit a MÁV ad az nem túl versenyképes azzal összehasonlítva, amit a CFR rak az Ister IC-re...

* Nem tudom mi a pontos terminus technicus a le/felhajtható ágyas fülkés kocsikra.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Kb. egy-másfél hónapja voltam Erdélyben. Fogalmazzunk úgy, hogy nem győzött meg az, amit a MÁV rakott alám szemben azzal, amit a CFR (román "MÁV") a másik vonalra. Ok, utóbbi a Budapest-Bukarest vonal, előbbi meg "csak" Budapest-Brassó, de na.

Mondjuk eddig én sem gondoltam volna, hogy azt fogom mondani, hogy a CFR jobb kocsikat ad, mint a MÁV, mert eddig nem ezt tapasztaltam tőlük. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Akkor lehet, hogy az a neve. Olyan, mint a sima fülkés kocsi, felül egy-egy ágy fixen, a CFR-es kocsin az alsó ülés háttámláját lehet felhajtani, a MÁV-oson felülről lehet egyet középre lehajtani, így van 6-6 alvóhely egy fülkében. Nem emlékszem, mi volt a pontos neve a szolgáltatásnak. Aztán eladnak 2-3-4-6 helyet ebből, nem feltétlen adják el mind.

Arra viszont nagyon is, hogy az Isteren egész jól aludtam, a Coronán meg akár székben akár a termes kocsiban is jobban aludtam korábban. Jó, a Coronánál eleve nehezített körülmény az, hogy ott még a sín is sokkal szarabb, főleg a Kárpátoknál.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ahogy utánaolvastam, ennek a "japánban nem késnek a vonatok" dolognak, azért az jött le, hogy ott is tudnak azért késni... Felsővezeték-szakadás vagy ilyesmi ugyanúgy létező jelenség ott is, vagy hogy ráesik valami a sínekre, stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tudnak. Csak annak alapvetően vis maior okai vannak, nem pedig normál üzemi problémák, amelyeket meg lehetne oldani, ha több melós lenne, mint főnök és nem egy korrupt kifizetőhely lenne, hanem nagyrészt a piacról élő szolgáltató.

És persze a MÁV nem kér elnézést ilyenkor. Türelmemet és megértésemet kérik, ha pedig szeretném visszakérni ilyenkor a jegy árából az engem jogosan megillető részt, akkor ez nem automatikus, hanem szopatnak, hátha nem kérem vissza.

--
https://iotguru.live

+1, tőlünk tavaly utazott valaki Japánba, pont egy nappal azután, hogy egy tsunami végigsöpört a szigetnek azon a felén, ahol a vonatsín volt, amin mentek. Minden lehetséges kommunikációs csatornán jött, hogy "jajúristenmindmeghalunktsunamivoltéskésésekrekellszámítani", aztán nézegettük a hivatalos híreket és jelentéseket: így, hogy volt egy természeti katasztrófa hoztak átlag 10-15 perc késést azon a vonalon... tehát majdnem elérték a MÁV standard ügymenetét :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Én március végn voltam japánban.
Osaka - Tokyo 550 km a menetrend szerint 15:10-kor megérkeztünk a peronhoz Tokyoban, ja és ezt az utat 3 óra alatt tette meg. Nem mágnes vasút, rendes sínpáron ment.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Ez egy jó kérdés. Elég ritkán utazom vonattal, viszont ha igen, akkor ahhoz képest meglehetősen gyakran kerékpárral, sok esetben olyan vonattal, ahol van kerékpárszállító kocsi. Na most ez többnyire a vonat valamelyik végén van (kivéve, ha nem, mert sose lehet tudni), azt viszont jellemzően nem közlik - még a vonat érkezése előtt közvetlenül sem - hogy a kerékpárszállító a vonat elején vagy a végén van-e. Szabályzat szerint a peronon nem szabad kerékpározni, tehát amikor beérkezett a vonat, akkor lehet elkezdeni keresni, aztán ha megtaláltad, szedd le a bringáról a csomagokat, hogy fel tudd tenni, és szállj fel. Gyakorlatilag már a bringaszállító kocsihoz eljutás is beletelik egy percbe, ha kerülgetni kell az épp fel- leszálló utasokat, akkor több, és akkor még nem vagyok fenn.

Tudom, hogy a példa épp végállomáson volt, ahol időben kiérkezve nincs ilyen probléma, de akkor is.

Az viszont tetszett, amikor tavaly augusztusban mentünk Nagykanizsára, akkor Kelenföldön (meg egyébként több balatoni állomáson is) külön segítők voltak, akik segítettek a kerékpárokat fel- és levenni.

Ja, kulturális különbség: Amikor - még 1991-ben - Franciaországban jártunk, az állomáson a peronra fel volt festve, hogy hányas számú kocsi fog megállni az adott helyen. Így aki helyjeggyel utazott, nem a vonat beállása után kezdte el keresgélni, hogy melyik kocsiba szálljon.

A statisztikat nagyban javitja az elovarosi kozlekedes. Tobb vonat gyakrabban indul kevesebb kesessel. De azert a "messzi vonatok" szinte mindig osszeszednek 25-40 perces keseseket. Vagy tobbet neha. :D

Amugy koszi a munkad.

ez király lett!
esetleg a grafikonra oda lehet-e biggyeszteni még mondjuk olyan adatot, hogy "melyik" vonat volt a legtöbbet késő?
illetve a 2. grafikon nem 24 órás időintervallumot fed le, ezért kicsit furán hat. az összehasonlítás miatt jobb lenne, ha azon is 9-től 9-ig mutatná az adatokat.

"illetve a 2. grafikon nem 24 órás időintervallumot fed le, ezért kicsit furán hat. az összehasonlítás miatt jobb lenne, ha azon is 9-től 9-ig mutatná az adatokat."

Annyit fog lefedni, de az a grafikon tegnap kettő körül indult, ma kettő körül megoldódik a problémád. :)

--
https://iotguru.live

Kene egy terkepes resz, ahol szinekkel jelolne, hol mennyi a keses, kb. ahogy a gmaps a dugot...

Es akkor latszodna, hogy trey privat vonalan mindig zold, vagy legalabbis zoldde teszik amikor trey felszall:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát igen, ha megnézzük a trianoni határokat, látszik, hogy nem az rnd vezérelte a ceruzákat... Pl Arad, Nagyvárad, Szatmérnémeti, ami kb egy vonalban van, autóúttal és vasútvonallal kb a határ mentél több száz km hosszabn nem véletlenül került át a másik oldalra :-( De ez már a múlt.

Egyébként volt egy elképzelés egy V0-ra: https://hu.wikipedia.org/wiki/V0_vas%C3%BAtvonal

Kiraly lett, grat!

Szemelyes kedvencem a kesesek okai. Szerintem valami random generatorral toljak, mert ha egy vonalon nezed a kesesek okait, akkor az egymast koveto vonatoknal tok mas szokott lenni. :D

Igen, ezt most vasárnap volt alkalmam megtapasztalni, mikor Dunavarsányba mentem volna. Leszakadt a felsővezeték Soroksár és Haraszti közt, nyilván borította az egész vonalat. Mondjuk relatíve gyorsan úrrá lettek a problémán, valahogy 10 körül történt a baleset, 12 valahanyassal mentem volna, késés oka leginkább az volt, hogy már visszafele késve ért a szerelvény.

Az mondjuk érdekelne, hogy ott egyébként is megbontották volna a két FLIRT-ből álló vonatot, vagy csak kivételesen rugalmas volt a MÁV és inkább ketté szedték, hogy az egyel későbbi ütem már időben indulhasson.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem, rendes vasút. S25-ös, Budapest-Keleti* - Kunszentmiklós-Tass.

(Am ha már HÉV, kiváncsi vagyok, mikor fog az Elvirába bekerülni a HÉV...)

* Eredetileg Kőbánya-Kispest, de a metró felújítás miatt behozták a Keletiig. Mondjuk ennek úgy, Észak-Budáról mentem, csak örültem. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nagyon jó az ötlet és a megvalósítás is tetszik. Az ötlet azért jó, mert civil kezdeményezés és kicsit erősíti, hogy a máv van értünk, mint szolgáltató vállalat és nem mi érte (ok, ok, majd eloszlik a rózsaszín köd... :-) )

Annyi javaslatom lenne, hogy engem érdekelne, hogy az adatokból látszik-e, hogy melyik vonalakon rendszeres a késés vagy van-e más mintázat, amit fel lehet ismerni.

(még régebben, kb 10(?) éve olvastam, hogy évente 100-200 milliárdot költünk az adófizetők pénzéből a MÁVra, szóval van alapja annak, hogy valami befolyást, rálátást is kapjunk cserébe)

Látom már eltűnt a MÁV logó meg a csigabiga, mire én megnyitottam :)

Szerintem a probléma gyökere a közszférabeli általános üzemeltetési kultúrában rejlik, úgy mint:

- eleve használt eszközök beszerzése, kivételektől eltekintve (autót is egy éves korában érdemes venni, lehetne ebben ráció is)
- karbantartásnál a gyártó által javasolt alkalmanként cserélendő alkatrészek egyáltalán nem cserélése (amíg megy a gép, addig jó, a gyártó csak nyerészkedni akar az alkatrészen - ez egyébként néha igaz is)
- vagy mi jobban tudjuk, mint a gyártó, elég azt ritkábban cserélni
- vagy szimplán kaotikus karbantartás-szervezés (amikor valaki a karbantartóknál elkezd sípolni, hogy elfogyott valami amit cserélni kellene, akkor kezdenek el közbeszerzést kiírni, aztán pályázás, bonyolítás, szerződés (már ha az egyik nem nyertes pályázó nem talál jogalapot a győztes megfúrására, plussz idő töltése) megrendelés, aztán valamikor majd jön az alkatrész - nekem UPS-em aksihibával állt így közszférában, nem MÁV-nál, de ugyanígy kezelték a fénymásoló alkatrészeket, és sokminden mást, sőt a sima a4 papírt is)

De persze az is lehet, hogy ez hazai pénzügyi kultúra inkább, mert a felelős gazdasági vezető, akihez az üzemeltetés tartozik, az így egzaktul fel tudja mutatni, hogy ő mennyivel olcsóbban üzemelteti a gépparkot ahhoz képest, mintha betartanák a gyártói ajánlásokat és no lám no lám, nagy katasztrófa nem történt, a spórolt pénz felét kéri sikerdíjba. Olyan érzésem van, hogy ez a slider, hogy "nem történt katasztrófa" mi az ami ebbe belefér, itthon jobban el van tolódva, mint japánban/nyugaton (mármint hogy spórolunk az üzemeltetésen az üzembiztonság rovására).

A mai napig nehezen emésztem meg azt az élményt, hogy a közbeszerzési katalógusból _kell_ vásárolni, és a szabadpiacon pont ugyanaz a termék olcsóbb. Amíg a politika jól keres rajta, addig nem lesz ebben sem változás. Teljesen egyértelmű közpénzpazarlás folyik, aki erre is rálát, azt nehéz meggyőzni, hogy olcsóbban és jobban is lehet üzemeltetni, mert láthatóan az ország elitje nem ebben érdekelt. Sosem volt. Sosem lesz. Pártállástól függetlenül. A MÁV és a közszféra egy olyan telephely ahol lapátolhatják kifele a pénzt egészen addig, amíg nagyon nagy gebaszt nem csinálnak, ez az egyetlen amire figyelnek (pl tömegszerencsétlenség)... késik 50 vonat?

És ami kimaradt belőle, hogy _ezeken_ felül a felsőoktatási intézményeknél 2014 január 1 óta előzetes miniszteri engedély kell a 200k-t (k. Nem m.) meghaladó informatikai beszerzésekre... (állítólag valaki hallotta valakitől, hogy legendák szólnak egy emberről, akinek egyszer sikerült ilyet szereznie...)

BTW, azt a 2013-as rendeletben senki nem definiálta, hogy mi minősül informatikai beszerzésnek (úgyhogy értelmezéstől függően akár egy toner is...), itt legalább odáig eljutottak, hogy a kormányrendeletben kiírták, hogy _majd valamikor_ lesz egy miniszteri rendelet, hogy mi az informatikai beszerzés.

Egyébként a hvg-s cikk per pill. vihar a biliben, az eredeti kormányrendeletben (tavaly dec, meg lehet keresni) szerepel, hogy onnantól kezdve, hogy bejegyezték a Zrt-t 120 napos beszerzési moratórium lesz egyébként is, sokadik nekifutásra (többedik kormányrendelet, hogy mostmáraztánatökömtudjamelyikminiszterdekurvagyorsanjegyezzebe) azt hiszem áprilisra jutottak el odáig, hogy megvolt a cégbejegyzés és kaptak adószámot - tehát elvileg onnantól indul a 120 nap.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nagyszerű, de mintha nem én röfögtem ide, hogy SOROSGYÖRGY!!!

A legszebb az egészben, hogy kb. 1:40 arányban hallottam ellenzékben lévő embereket pörögni az egész migri és soros témán a fidesz hívőkhöz képest. Hogy-hogy nem, most is. Az egész kibaszott sorosgyörgyözés csak és kizárólag azért tud működni, mert az egész ellenzék balfasz módon ráugrik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Nagyszerű, de mintha nem én röfögtem ide, hogy SOROSGYÖRGY!!!"

Oszt a kormánypárt miért röfögi mindig?

"Az egész kibaszott sorosgyörgyözés csak és kizárólag azért tud működni, mert az egész ellenzék balfasz módon ráugrik."

Sajnos nem, ez ellenzék nélkül is működik, az emberek szeretik a két perc gyűlöletet.

--
https://iotguru.live

"Ki a faszomat érdekli, hogy mit röfög a kormánypárt?"

Ez a szál erről szól. Ha nem tudod elviselni, akkor vagy nem szólsz bele vagy a kontextusnak megfelelően szólsz bele. Hm?

"Ha egy hülye elkezdi a sorosgyörgyözést, akkor neked is csinálni kell?"

Majd ha a kormány abbahagyja, akkor én se fogom kifigurázni.

--
https://iotguru.live

Nem értelek. Miért hagyná abba, ha ez működik? Ez egy politikai párt. A politikai pártok célja, hogy ők nyerjenek. Ez eddig egy nyertes program. Mi a lófaszért változtatnának rajta?

Most lehetne jönni azzal, hogy ez hazugság, a többi párt meg az igazmondó juhász, de szerintem ezt te sem tudnád leírni bugyborékoló röhögés nélkül.

Ha a saját céljait nézzük, tökéletes munkát végeznek.

--
trey @ gépház

Nekem úgy tűnik, hogy egészen eddig a MÁV-val és ahhoz kapcsolódóan a közbeszerzési rendszer problémáiról volt szó. Aztán ideröfögted, hogy SOROSGYÖRGY! (mintha köze lenne bármihoz is), majd jól benyőgöd, hogy ja, egyébként a kormány csak gumicsontnak dobja be. Azóta is csak a sorosgyörgy megy...

Ergo, pont a hozzád hasonlók miatt működik a sorosrgyörgyözés. Az egész sorosgyörgyözésnek a célcsoportja nem a Fidesz szavazó. Minek is lenne az? Hiszen őket már megnyerték maguknak. Azért van, hogy ráugorjon az ellenzéki oldalon mindenki. Te is felültél erre a vonatra. Gratula hozzá.

El akarod tüntetni a sorosgyörgyözést a közbeszédből? Hát faszom, ne hozd fel. Ilyen egyszerű. Az egész ezer éve lecsengett volna, ha nem lenne mindig egy lelkes idióta, aki felböfögi újra és újra.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Aztán ideröfögted, hogy SOROSGYÖRGY! (mintha köze lenne bármihoz is), majd jól benyőgöd, hogy ja, egyébként a kormány csak gumicsontnak dobja be. Azóta is csak a sorosgyörgy megy..."

Nézz meg egy korrupcióval kapcsolatos tetszőleges kérdés-választ egy tetszőleges kormánypárti képviselő esetén. A válaszban mindig lesz bevándorlás és Soros. Ki van adva a kommunikációs panel.

"Ergo, pont a hozzád hasonlók miatt működik a sorosrgyörgyözés. Az egész sorosgyörgyözésnek a célcsoportja nem a Fidesz szavazó. Minek is lenne az? Hiszen őket már megnyerték maguknak."

De, a célpont a Fidesz szavazó. Pont ezért nyomják, a belső csatornáikon is, hogy egyben tartsák a tábort.

"Hát faszom, ne hozd fel. Ilyen egyszerű. Az egész ezer éve lecsengett volna, ha nem lenne mindig egy lelkes idióta, aki felböfögi újra és újra."

Nem a kormány tett ki nemrég plakátokat Sorossal? Nem a kormány tett ki plakátokat, hogy állítsuk meg a bevándorlást? Ez maga a propaganda. A Goebbels-i propaganda, egy pillanatra se szabad abbahagyni, mert akkor kopni kezd és az emberek még azt hiszik, hogy már nincs is ellenség.

--
https://iotguru.live

Abszolút ellenzéke vagyok a pártok felső 90 százalékának, mert különféle módokon mind balfasz volt és hosszú távú előnyöket áldoztak fel rövid távú sikerekért.

Nem tudom mi a problémád a migránsozással és Sorosozással, amikor a kormánypárt mindenre ezt válaszolja, nem lehet ezt a választ karikírozni? Megtiltod? Vagy rosszul érzed magad miatta?

--
https://iotguru.live

Fussunk beki még egyszer:
- van egy cselekedet, amivel nem értesz egyet (sorosozás)
- eme cselekdet kurva idegesítő a Fidesz részéról
- ebben úgy látom még egyet is tudunk érteni
- megállapítottuk, hogy működik a gumicsont
- van egy normális téma
- annak kacsán szóba kerül az, hogy hogy megy a közbeszerzés (megjegyzem, mindig is így ment, itt nem a rendszerrel van a baj, hanem az emberi természettel)
- erre ugyanazt a faszkodást hozod ide "abszolút ellenzékben", mint amit egy random Fideszes csinál, ugyanazokat a jelszavakat ismételgeted
- csodálkozol, hogy a Fidesz hasznos idiótájának néznek téged

Az egészben az a legszebb, hogy még te is elismerted, hogy azért működik ez a módszer, mert van, aki ismételgeti folyamatosan.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Pont a héten jött szembe a Twitteren egy fizetett hirdetés, valamelyik hazai jogvédő alapítvány részletes és hivatkozásokkal (hírek, bírósági ítéletek stb.) teli írása arról, hogy az előző választások után mennyire bízhat az EU a vasárnapi választások tisztaságában (műfajában szvsz. ritka elfogulatlan, mindkét oldal nyilatkozatait behozva). A cikk kommentjei és a twitter válaszok csak sorosozás volt.

Hogy fizetett trollok voltak-e, vagy tényleg vannak ennyire sötét emberek, azt nem tudom. De az biztos, hogy Gyuri bát nem csak a mocskos libsik hozzák fel mindig...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Hát, az az óriási zakó az előzetes felmérések (https://hu.wikipedia.org/wiki/2019-es_eur%C3%B3pai_parlamenti_v%C3%A1la… sorol egy csomót) alapján úgy néz ki, hogy hozza a papírformát: az előző parlamenti választáson listán 50% körüli Fidesz kapja a szavazatok 50-egynéhány százalékát, a többi párt osztozik a maradékon.

Ugyanezt volt legutóbb, ott annyi apró különbség volt, hogy az egyéni helyekkel tudtak szórakozni (egyéni helyek száma, a választókerületek meghatározása stb. - mind ellenzéki szavazat nélkül, a saját kétharmadukkal ment át), így összeszedtek egy 2/3-ot.

Persze a kommunikáció megint az lesz, hogy mekkora győzelem és (az ÁTLAGOS szavazójuk intelligenciáját ismerve) bízni fognak abban, hogy senkinek nem tűnik fel az 50% és a két harmad közötti különbség.

(az ellenzék meg nyivákolni fog, hogy elcsalták, a bíróság egy-két helyen már annyira védhetetlen csalással fog találkozni, hogy nem lesz más választásuk, minthogy kimondják, hogy hát ja, business as usual...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Fuck it, a hupper automatikus javítása törölte a részletes kifejtést, úgyhogy röviden :)

Most persze a legtöbb indulónak a bejutás a célja (kivéve talán az MKKP, ők csakazértis) ill. vannak, akik az esélytelenek nyugalmával indulnak (nagyon újak még, a Mi Hazánk), viszont presztízskérdés lehet a következő választásokra. Az esélyeseknél a reális néhány hely is fontos lehet, több szempontból: pl. tényleg képviselni akarják azt az összesen 40+%-nyi lakost, aki erre érdemesnek mondja őket, lehetőséget akarnak kapni a hazai 2/3 nemzetközi ellensúlyozására, szeretnék ha legalább _valaki_ nem égetni állandóan az országot az EU-s intézmények előtt, vagy csak simán megalomán állatok, akik _bármi_ hatalmat akarnak (a megfelelő aláhúzandó).

A rájuk szavazók viszont azért fognak rájuk szavazni, mert velük értenek egyet leginkább és szeretnék ha az ő véleményüket legjobban tükröző képviselők képviselnék őket...

Szerk.: ui. egyébként pedig (szerencsére) itt nincs olyan nagy tétje annak, hogy ki hány helyet visz, mert ha akarna sem tudna magának teljhatalmat összelopni a tuggyukki - jobb a 12 hely, de a 0 és 1 között nagyobb a különbség, mint az 1 és 10 között.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem nagyon láttam az EU-ban ellenzékieket képviselni kívánó politikusokat, akik valóban képviselni akartak volna. Láttam ellenben mószeroló, felnyomó bohócokat. Reméljük, az új garnitúrának nem ez lesz a követendő irány :)

"ui. egyébként pedig (szerencsére) itt nincs olyan nagy tétje annak, hogy ki hány helyet visz,"

Persze, nincs. De a "kutyát nem érdekli EEP-ből" való "kizárás" az akkora ügy volt, hogy hetekig forgott rajta az RTL-Index-faszomtudjakikvannak még. Pedig előtte azt sem tudtam, hogy létezik :D Meg a lakosság 90%-a sem. Így lesznek a semmi dolgokból valamik, a valamikből meg semmik hirtelen.

--
trey @ gépház

"Mert apáinknak igénye lett volna a 40-50 évnyi hazudozás után másra."

Na, most is ez a helyzet, csak kettő generációval arrébb vagyunk.

"BTW: az MSZMP jelenleg is szavazható. Csak kivettek belőle egy "M"-et. Bongóné és társai most is elérhető opciók."

Ja, opciók. De szerintem darabra a Fidesz soraiban több volt MSZMP tag van, de nyugodtan cáfolj meg, ha vannak pontosabb adataid. Demokráciához való hozzáállásban meg a Fidesz az új MSZMP, Orbán meg is mondta egyszer, hogy "a nyolcvanas években én nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát".

--
https://iotguru.live

Nem a tagok számítanak, hanem a programok. Korábban elmondtam, nem hiszem, hogy a tiszta demokrácia mindenhol üdvözítő. A HUP-on sem nagyon alkalmazom, mert ha az lenne, már 1 év után be lehetett volna zárni.

Sajnálom, de én nem hiszek abban, hogy fontos kérdésekben minden félnótásnak szavaznia kellene.

Velem rosszabbul járnátok. ;)

Bongóéknak meg megmaradt a patkány-téma.

--
trey @ gépház

"Nem a tagok számítanak, hanem a programok."

Na, azok a programok pláne MSZMP szelleműek: központosítás; korrupció; propaganda; párt és állam összefonódása; aki nincs velünk, ellenünk van; az ügyészség, rendőrség és bíróság befolyásolása és a többi. Remek programok.

"Korábban elmondtam, nem hiszem, hogy a tiszta demokrácia mindenhol üdvözítő."

Egyrészt egy portál nem az ország, másrészt ez egészen sokan így gondolják és egészen addig, amíg a haszonélvező oldalon vannak.

"Bongóéknak meg megmaradt a patkány-téma."

Ahja, nem is szimpatizálok velük.

--
https://iotguru.live

A tények attól tények, hogy nem valaki szerint van úgy.

Nézzük például a korrupciót.

Mészáros Lőrinc 8 év alatt 400 milliárdos vagyont halmozott fel. Ha minden évben "csak" megnégyszerezte a vagyonát, akkor is 6,5 millióról kellett volna indulnia, de 2007-ben csődbe ment, 2010-ben gyakorlatilag semmi vagyona nem volt. Bár biztos meg tudod magyarázni. Legalábbis magadnak.

--
https://iotguru.live

Aham... mi köze az igazságszolgáltatásnak ahhoz, hogy Mészárosba éveken át pumpálták a közpénzt? Lett 400 milliárd forint vagyona 8 év alatt, a nulláról, 95 százalékban állami megrendelésekből. Milyen gazdasági csoda az, amivel 8 éven át minden évben minimum meg tudod négyszerezni a vagyonodat? Mesélnél erről?

És milyen igazságszolgáltatós? Tiborczba is pumpálták a közpénzt, aztán amint az OLAF megkapargatta a lámpabízniszt, inkább veszni hagyták a több milliárdnyi EU pénzt, minthogy egy tőlük független ügyészség vizsgálja ki az esetet. Tettek itthogy feljelentést? Persze hogy tettek. Az ügyészség nyomozott? Persze hogy nem. Lezárták az ügyet nyomozás nélkül.

Szerintem ezeket te is pont ilyen jól tudod.

--
https://iotguru.live

Ennek semmi köze személyekhez. Az igazságszolgáltatás folyamata: feljelentés -> nyomozás -> vádjavaslat -> vád -> tárgyalás -> ítélet

Lehet ez ellen ágálni, de ez a folyamat. Ha pedig nem tetszik, akkor lehet menni szavazni. Vagy esetleg mószerolni. Kinek, kinek vérmérséklete szerint.

Egyébként mit szeretnél? Holnap törjenek rájuk, bilincseljék meg őket és tárgyalás nélkül akasszák is fel? Pont azok akarnak ilyet, akik állandóan a jogállamiságot szajkózzák?

--
trey @ gépház

Egyébként mit szeretnél? Holnap törjenek rájuk, bilincseljék meg őket és tárgyalás nélkül akasszák is fel? Pont azok akarnak ilyet, akik állandóan a jogállamiságot szajkózzák?

Vagy ha már állami költségvetésből fizetjük vissza az EU-s támogatásokat, mert egyértelműen védhetetlen volt, akkor legalább ezután induljon el itthon egy nyomozás (nem szokott).

Egyébként nézz rá az Átlátszó vonatkozó cikk-sorozatára: https://atlatszo.hu/category/cikkek/eu-tamogatasok/ Ezek azok, amiket az OLAF kifogásolt, Polt azt mondta róluk, hogy nyomoznak az ügyekben, aztán hirtelen csend lett...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Ennek semmi köze személyekhez."

Hogy ne lenne köze. A család szent és sérthetetlen, azokban az ügyekben nem nyomoznak. Nem tudom eldönteni, hogy naiv vagy cinikus vagy-e ilyenkor.

"Ha pedig nem tetszik, akkor lehet menni szavazni."

Téged tényleg pont ennyire nem zavarna például az, hogy az MSZP csinálná azt, amit most a Fidesz?

Szerintem kurvára zavarna. Annyira zavarna, hogy te most is MSZMP-zel és Bangónézol, amikor Bangóné '72-ben született, '89-ben mindössze 17 éves volt, soha nem volt MSZMP párttag, ellentétben egy csomó Fideszes potentáttal és szavazóikkal. Akik most az újabb meglepő politikai fordulat után hűen követik a szélsőjobboldalra is a pártjukat, a propaganda ennek szépen megágyazott.

"Egyébként mit szeretnél? Holnap törjenek rájuk, bilincseljék meg őket és tárgyalás nélkül akasszák is fel? Pont azok akarnak ilyet, akik állandóan a jogállamiságot szajkózzák?"

Ez a te szalmabábod. Én mindössze transzparenciát szeretnék, ahol minden közbeszerzés minden dokumentációja automatikusan kereshetően publikus és a kormány gazdálkodását ellenőrző szervezeteknél kormánypárttól független vezetők vannak. Mint ahogy egy normális országban van. Olyan országot, ahol az állam ellenőrző szerveinél feltűnik, hogy egy ember 8 év alatt 400 milliárdos vagyont halmoz fel abból, hogy a bevételeinek 95 százaléka közpénz. Semmit többet nem szeretnék, ami többet látsz, az a saját fantáziád szülötte.

--
https://iotguru.live

"naiv vagy cinikus vagy-e ilyenkor."

Ma? Ma éppen elégedett. Az MSZP pont oda került, ahova való. A süllyesztőbe. Bongónéstul'.

"Ez a te szalmabábod. Én mindössze transzparenciát szeretnék, ahol minden közbeszerzés minden dokumentációja automatikusan kereshetően publikus és a kormány gazdálkodását ellenőrző szervezeteknél kormánypárttól független vezetők vannak. Mint ahogy egy normális országban van."

Neked ez a fontos. Más meg számos más szempontot vesz figyelembe a választáskor. Pl:

https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/05/25/szavaznal_vasarnap_de_meg…

Egyébként, pedig, ha azt szeretnél, akkor neked szar a világ, mert amióta az eszemet tudom a közbeszerzések mindig is leosztottak, mutyizottak, kartellezettek voltak itthon. Tudom, most jön, hogy nem. Pedig de.

--
trey @ gépház

"Ma? Ma éppen elégedett. Az MSZP pont oda került, ahova való. A süllyesztőbe. Bongónéstul".

Na, ezzel én is teljesen elégedett vagyok, ahogy azzal is, hogy a LMP is ment a süllyesztőbe. Már csak a Fidesz és a DK kellene abba a süllyesztőbe. A KDNP amúgy már ott van.

"Egyébként, pedig, ha azt szeretnél, akkor neked szar a világ, mert amióta az eszemet tudom a közbeszerzések mindig is leosztottak, mutyizottak, kartellezettek voltak itthon. Tudom, most jön, hogy nem. Pedig de."

És ezen szerinted nem lehet változtatni? Akkor minek egyáltalán szavazni? Az előbb még ezt javasoltad, most meg azt, hogy amúgy is mindig ez volt, ez van és ez lesz.

A kérdésre még mindig nem válaszoltál, hogy szerinted egyszerű üzleti érzék miatt lett Mészárosnak 400 milliárdja. Vagy várj, nem, pont most mondtad, hogy ez azért van, mert a közbeszerzések leosztottak, mutyizottak és kartellezettek. Tehát tudod, hogy lopnak, le is írod, hogy lopnak, hülyítesz is azzal, hogy bíróságnak kellene ezt kimondania, pedig szimplán csak cinikus vagy, amíg előnyt látsz és nem érint a hátrány, addig semmi bajod nincs a dologgal.

--
https://iotguru.live

1.meszaros beveteleinek hany szazalekat adjak EU-s tamogatasok?

2. Ha meszaros nem hajol le erte, akkor barki kepes lett volna-e ?

3. Ha senki mas nem tudott volna palyazni, akkor.ez lenyegeben ingyen penz. Sot! Ha o nem palyazik, akkor a jovoben mar ennyi penzzel kevesebbet kapna magyarorszag.

Igazabol igy vegulis neked es egyeb magyar vallalkozasok jovojet alapozta meg!

Halas lehetnel...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az LMP egy alibipárt volt megélhetési politikusokkal. A DK is mehet velük.

"És ezen szerinted nem lehet változtatni?"

Kellene. Csak nem úgy, ahogy azt egyesek elképzelik.

Ahogy neked a sorosozás, nekem meg a mészárosozás nem tetszik. Pont úgy tesznek a mészárosozók, hogy egyedül ezt a témát kéne megvizsgálni. Nem, én azt mondom, hogy ha mészárosozunk, akkor inkább TOP100-azzunk első körben.

De aztán szankciók és elszámoltatás is legyen ám, mert ugye ilyet ígért már mindenki, csak éppen mindig elmaradt ahogy hatalomra kerültek.

Ne boszorkányüldözést folytassanak a kedves ellenzéki pártok és szavazóik, illetve a "tényfeltáró" ballib média egy-egy személy ellen, hanem akkor legyen átfogó revízió és retorzió.

Sajnos ilyenhez egynek sincs fasza, mert hát ugye akkor olyanokat is górcső alá kellene venni, mint a DK vezetője stb. :(

--
trey @ gépház

"Ahogy neked a sorosozás, nekem meg a mészárosozás nem tetszik. "

Nekem nincs bajom a Sorosozással, amíg tényeken alapul, van az öregnek elég vaj a füle mögött, ami miatt lehetne vegzálni, de egy üres papírt lobogtatni, hogy Soros-terv, az bizony propaganda.

Van Mészárosnak 400 milliárdos vagyona? Van. 8 év alatt szedte össze? Igen. 95 százalékban közbeszerzésekből jön a bevétele? Igen. Ez a lopás a Fidesz fő programja? Ez.

Neked azért nem tetszik a Mészárosozás, mert remélhetőleg neked se tetszik ez a fajta hirtelen meggazdagodás, de mivel a banda a kedvenced, próbálod racionalizálni, amíg lehet. Természetes emberi reakció, de egy kis gondolkodással felül lehet emelkedni az ilyen zsigeri dolgokon.

--
https://iotguru.live

"Van Mészárosnak 400 milliárdos vagyona? Van."

Na, látod. Én nem vagyok biztos abban, hogy Mészárosnak van 400 milliárdos vagyona (értsd: hogy az a vagyon az övé)

"Neked azért nem tetszik a Mészárosozás, mert remélhetőleg neked se tetszik ez a fajta hirtelen meggazdagodás"

Nem, nem azért. Lásd: feljebb.

"de mivel a banda a kedvenced, próbálod racionalizálni, amíg lehet. Természetes emberi reakció, de egy kis gondolkodással felül lehet emelkedni az ilyen zsigeri dolgokon."

Tévedsz. Én azt mondtam volna, hogy világítsák át a TOP100-zal kezdve a milliárdosokat MÍNUSZ Mészáros? Nem, nem ezt mondtam. Azt viszont már csak elvből sem támogatom, hogy 1-2 ember vigye el a balhét, a többi meg szépen kussban megússza. Ugyanis erre megy ki a játék. Szépen vizsgálják és és szankcionálják az összeset. Akkor talán kiderül az is, hogy Mészárosnak van-e ekkora vagyona.

Egyébként, akire szavaztál, az majd elszámoltatná Mészárost? Gondolom nem állna meg nála, mert az elég demagóg lenne. Van ilyen a programjában? Csak azért kérdezem, hogy ha netán egyszer hatalomra jutna, majd tudjam kin kell számonkérni az ígéretét.

--
trey @ gépház

"Én nem vagyok biztos abban, hogy Mészárosnak van 400 milliárdos vagyona (értsd: hogy az a vagyon az övé)"

Nocsak, szóval már Te is Mészárosozol?

"Azt viszont már csak elvből sem támogatom, hogy 1-2 ember vigye el a balhét, a többi meg szépen kussban megússza."

Hol írtam, hogy egy ember vigye el a balhét? Azt írtam, hogy automatikusan publikus közbeszerzéseket szeretnék és olyan állami felügyelőszerveket, amelyek tesznek ezért. A legegyszerűbb ilyen dolog szimplán az, ahogy két gyerek hajszálpontosan felezi a csokit: az egyik vágja, a másik választ a két darab közül; az államnál erre egyszerűen az a garancia, hogy az állam felügyeleti szerveihez vezetőként nem kerül senki a mindenkori kormánypártból.

"Egyébként, akire szavaztál, az majd elszámoltatná Mészárost? Gondolom nem állna meg nála, mert az elég demagóg lenne. Van ilyen a programjában?"

Igen, így van.

--
https://iotguru.live

"Akkor minek egyáltalán szavazni?"

Sosem értettem, hogy az emberek miért a politikusoktól várják azt, hogy majd jól megfelügyelik saját magukat.

"A kérdésre még mindig nem válaszoltál, hogy szerinted egyszerű üzleti érzék miatt lett Mészárosnak 400 milliárdja. "

Mindenki tudja, hogy nem. Most akkor mi változott? Lófasz se.

"Az igazságszolgáltatás folyamata: feljelentés -> nyomozás -> vádjavaslat -> vád -> tárgyalás -> ítélet "

Ez tény.

1. De azért ugye az megvan, hogy nem minden országban független és jó minőségű az igazságszolgáltatás? (csak a könnyebbség kedvéért vegyük példának mondjuk Oroszországot vagy Törökországot.) Ebben egyetértünk, ugye?
2a. Ha az első kérdésre nem a válaszod, akkor persze nincs miről beszélni, hiszen véleményed szerint minden országban független és megfelelő az igazságszolgáltatás. Viszont ez nem így van, de ha ilyen ténykérésben sem tudunk megegyezni, akkor nincs értelme beszélgetni.
2b. Ha az első kérdésre igen a válaszod, akkor már csak az a kérdés, hogy vajon Magyarországon független és jól működő az igazságszolgáltatás? Erről persze el lehetne lamentálni de az tény, hogy a rendőrségről és az ügyészségről le szokott pattanni bármi, ami a jelenlegi rendszer ellenére lenne. A bíróságokat kicsit tovább tart megdolgozni, de már az is folyamatban van egy ideje.

Én azt gondolom, hogy sokszor a bíróságig el sem jut Magyarországon egy-egy ügy, mert az ügyészség, rendőrség politikai szűrőjén nem megy át. Szóval ilyen esetben nem igazságos a bírósági bizonyítást számon kérni. Feltételezem, hogy Oroszországban sem hinnéd el, az ügyészség, bíróság ítéletét, amikor politikailag kényes témáról kell dönteni. És ne legyen kétséged afelől, hogy a jelenlegi rendszer már nem demokratikus és az igazságszolgáltatás és a lopás hasonlóan vagy még "hasonlóbban" működik, mint egy Oroszországban.

Ha te ezeket nem látod, az sajnálatos. Ha pl egy olyan nyilvánvaló eset nem szúrja ki a szemed, amikor a Tiborcz által épített LED-es lámpák után a magyar állam fizeti be az adófizetők pénzéből az EU-s támogatást (nem két forint), mert belátta, hogy ez már akkora csalás, hogy védhetetlen az EU előtt, akkor tényleg nincs értelme erről beszélni. Ez a befizetés így annak a nyílt és tök egyszerű beismerése, hogy csalás történt. És ezer másik ilyen eset van. Ezek tök egyszerűen ellenőrizhető tények. De "valamiért" a magyar igazságszolgáltatáson ezek nem mennek át. Kb, mint Oroszországban.

Megtisztelnél, ha a felsorolt 1. és 2b kérdésre válaszolnál, kíváncsi vagyok.

Még egyszer leírom. Az igazságszolgáltatás folyamata feljebb olvasható. Hogy szerinted, _Franko_ szerint, Gyurcsányné szerint, OLAF szerint, EU szerint stb. csalás történt az bizonyítás nélkül csak egy vélemény. Hogy nem függetlenek a bíróságok, azok bizonyítás nélkül csak vélemények.

Ezek a világon mindenhol így működnek. Pontosan úgy el kell fogadni, mint ahogy egy köztörvényes vádakkal illetett személyt a Gyurcsány-család és holdudvara kimentett a büntetőeljárás lefolytatása alól. Ezek a törvények, amik, ahogy látszik, nem tökéletesek, de mivel jobbak jelenleg nincsenek, ezekhez kell magunkat tartanunk.

--
trey @ gépház

"Pontosan úgy el kell fogadni, mint ahogy egy köztörvényes vádakkal illetett személyt a Gyurcsány-család és holdudvara kimentett a büntetőeljárás lefolytatása alól."

Miért kell elfogadni?

"Ezek a törvények, amik, ahogy látszik, nem tökéletesek, de mivel jobbak jelenleg nincsenek, ezekhez kell magunkat tartanunk."

Egyrészt ez egy kurvára kényelmes álláspont, amit egészen addig fenn tudsz tartani, amíg téged nem érint hátrányosan (pontosan ismerjük tőled a "works for me" és "másvalaki problémája" hozzáállást).

Másrészt hogyne lennének jobb törvények... a jelenlegi törvények egy része direkt úgy íródott, hogy rendszerszintű visszaélésekre adjon lehetőséget.

Például lehetett volna hozni törvényt arra, hogy a közpénz elköltése során minden pályázat és költségvetés automatikusan publikus és kereshető adatbázisba kerül. Ehelyett olyan törvényt hoztak, hogy minden ilyen információ automatikusan titkos és szabad szemmel messziről is jól látható pénzt kérnek egy rosszul fénymásolt papírért, amire nemhogy 30 napot kell várni, hanem sokszor több körös bírósági ítéletre kell várni.

És akkor ilyenekbe futsz bele: https://kimittud.atlatszo.hu/request/futar_gtfs_realtime_api_elerheto

--
https://iotguru.live

"Miért kell elfogadni?"

Mert mit kellene csinálni? Azért, mert lenne egy párt, aminek eszébe jutott a választási program nevű sajtpapírjára felvésni a "megreformálom a választási törvényt", "megreformálom a közbeszerzési törvényt" hangzatos mondatokat, akkor azonnal futni kellett volna szavazni rá, még akkor is, ha egyébként a választási ígéretei többi része köszönőviszonyban nincs azzal az iránnyal, ami nekem megfelelne?

"Egyrészt ez egy kurvára kényelmes álláspont, amit egészen addig fenn tudsz tartani, amíg téged nem érint hátrányosan (pontosan ismerjük tőled a "works for me" és "másvalaki problémája" hozzáállást)."

Ha pedig hátrányosan érint és azt elfogadom (mert semmi sem fekete és fehér), akkor pedig jön, hogy birka vagyok.

"Például lehetett volna hozni törvényt arra, hogy a közpénz elköltése során minden pályázat és költségvetés automatikusan publikus és kereshető adatbázisba kerül."

Miért nem kérdezed meg tőlem, hogy ezt támogatnám-e? Természetesen támogatnám. Csakhogy, a választás nem arról szól, hogy kiszemezgetünk magunknak egy-egy kedvenc témát és azt szajkózzuk. Komplett programokra szavaz, akinek esze van. És azt választja, ami _neki_ a legjobban megfelel, még akkor is, ha nem feltétlen ért mindenben egyet.

Hát, ennyi a sztori.

PS:

"amíg téged nem érint hátrányosan (pontosan ismerjük tőled a "works for me" és "másvalaki problémája" hozzáállást)."

Komolyan gondolod, hogy egy választáson azért kellene elmennem szavazni, hogy a te érdekeidet képviseljem? Nyilvánvaló, hogy akinek esze van és szavazni megy, az a saját érdekei szerint választ. Erről szól a választás.

--
trey @ gépház

"Miért nem kérdezed meg tőlem, hogy ezt támogatnám-e? Természetesen támogatnám."

Miért nem teszel érte valamit? A demokrácia nem arról szól, hogy pár évente szavazol... ha nem tetszik a párt működése egy bizonyos témában, akkor ezt lehet közölni velük különféle erősségű eszközökkel. Az egy mellékvágány, hogy hagyod őket orbitális mértékben lopni, mert úgy kényelmes és közvetlenül nem érint, a többi téma meg nagyjából elmegy.

"Komolyan gondolod, hogy egy választáson azért kellene elmennem szavazni, hogy a te érdekeidet képviseljem?"

Nyilván nem. De eljutottunk oda két nap alatt, hogy csak kibökted, hogy Mészárossal nincs minden rendben. De mivel a kedvenc párt embere, ezért hozod a kognitív disszonanciát és relativizálsz: más is lopna, mindig is loptak, soha nem volt tiszta a közbeszerzés, tövényes, nincs bírósági ítélet és a többi. De láthatóan zavar a dolog.

Tegyél ellene, ne magyarázni próbáld. Tudod, tehetsz úgy is ellene, hogy közben gerinces Fidesz szavazó maradsz, nem próbálod védeni a védhetetlent, nagyrészt mégiscsak téged basznak át, a saját szavazójukat...

--
https://iotguru.live

Nem, nem arra jutottuk, max. te szeretnéd ezt látni. Megint véleményeket fogalmazol meg, azt próbálsz számba adni. Részemről a közügyekbe belefolyás kb. a szavazással kezdődik és ott is fejeződik be. Nem kívánok ezzel többet foglalkozni. Ha kívánnék, akkor politikusnak álltam volna, beléptem volna pártba, utcára vonulnék. De el sem hiszed, hogy ezek milyen távol állnak tőlem.

De, te nyugodtan alapíts pártot. Ha a programod olyan lesz, ami nekem is tetszik, talán még szavazok is rád. Mondjuk eddigi kommentjeid alapján felsejlő világképed nem ezt vetíti előre :D

--
trey @ gépház

"Részemről a közügyekbe belefolyás kb. a szavazással kezdődik és ott is fejeződik be."

Értem, errefelé mindig is deficites volt a demokráciafelfogás. Egyébként ennek a hozzáállásnak a vége mindig egy szakadék, mert a képviselők napról-napra egyre többet fognak megengedni maguknak, te meg napról-napra racionalizálod, hogy ez még belefér.

"Nem kívánok ezzel többet foglalkozni. Ha kívánnék, akkor politikusnak álltam volna, beléptem volna pártba, utcára vonulnék. De el sem hiszed, hogy ezek milyen távol állnak tőlem."

Én ezt elhiszem és meg is tudom érteni. Csak ez csomagban azzal jár, hogy a passzivitásoddal tevékenyen és aktívan támogatod például Mészáros irreális gazdagodását és minden olyat, ami alapvetően zavar. És azt, hogy a Fidesz minden percben átbasz, azt nem azzal akarod megoldani, hogy a képviselődet helyezed nyomás alá, hogy legyen tisztább a közpénzek elköltése, hanem véded a szekértábort.

--
https://iotguru.live

Talán azért lehet, mert én a világot nem látom olyan anyagiasan, mint egyesek. Vannak, akik egy guruló krajcárért megbasznák az anyjukat, mindent pénzben mérnek, számukra mindent csak pénzben lehet kifejezni. Ha én is ilyen lennék, akkor lehet, hogy az életem központi témája lenne a ki mit nyert el, ki mit vitt el, ki miért lett gazdag.

Szerencsére, azt hiszem, hogy egészségesen állok hozzá ehhez a kérdéshez. Fontos a pénz, de nem minden. Valószínűleg én nem tartozom ahhoz a táborhoz, ami itthon nagyon is megfigyelhető: a mások zsebében turkálók táborához.

Ettől, még ha te ezt felvállalnád, támogatnám. De ennyi.

--
trey @ gépház

"Talán azért lehet, mert én a világot nem látom olyan anyagiasan, mint egyesek."

Ez relatív, hogy mit nevezel anyagiasnak. Nekem például a luxusóra vásárlás már bőven anyagiasság.

"Szerencsére, azt hiszem, hogy egészségesen állok hozzá ehhez a kérdéshez."

Szerencsére mindenki így gondolja. Viszont ez egy self-justification nevű pszichológia folyamat eredménye, az ember mindig úgy gondolja, hogy ő az etalon és kurvára oda kell figyelni ahhoz, hogy megkérdőjelezze a saját értékítéletét.

--
https://iotguru.live

"Nekem például a luxusóra vásárlás már bőven anyagiasság."

Hogy neked mi az anyagias, az a szíved joga. De az, hogy te azzal foglalkozol, hogy én mire költöm az általam megkeresett pénzt, az tipikusan az a másik zsebében turkálás, amitől okádok.

Egyébként osztod, hogy kinek mit kéne tenni... A te zsebedben van rendőrségi feljelentés Mészáros ellen?

--
trey @ gépház

"De az, hogy te azzal foglalkozol, hogy én mire költöm az általam megkeresett pénzt, az tipikusan az a másik zsebében turkálás, amitől okádok."

De azért lehet olyan véleményem, hogy aki luxusórát vesz, az anyagiasabb, mint az, aki nem?

"A te zsebedben van rendőrségi feljelentés Mészáros ellen?"

Az én zsebemben nincs, de az ügyészség simán lepattintotta az ilyen feljelentéseket.

--
https://iotguru.live

"De azért lehet olyan véleményem, hogy aki luxusórát vesz, az anyagiasabb, mint az, aki nem?"

Természetesen, hisz' írtam, hogy szíved joga.

"Az én zsebemben nincs, de az ügyészség simán lepattintotta az ilyen feljelentéseket."

Pedig te mondtad, hogy meg kellene tenni mindent, nyomást gyakorolni stb. Nem hiszem, hogy fel kéne adnod, mert másnak nem sikerült.

Mondjuk az nem árt, ha valaki feljelentést tesz konkrét személy ellen (nem ismeretlen tettes, ugye), akkor szilárd bizonyítékai vannak... Ezt éppen tegnap láttam a Breaking Bad-ben...

--
trey @ gépház

"Pedig te mondtad, hogy meg kellene tenni mindent, nyomást gyakorolni stb. Nem hiszem, hogy fel kéne adnod, mert másnak nem sikerült."

Van értelme ugyanazon a ponton át rohanni a falnak? Minden ilyen feljelentés lepattant az ügyészségről, ha mégsem, akkor érdemi nyomozás nélkül lezárták az ügyet. Számolatlan ilyen eset volt az utóbbi években.

"Mondjuk az nem árt, ha valaki feljelentést tesz konkrét személy ellen (nem ismeretlen tettes, ugye), akkor szilárd bizonyítékai vannak..."

Tehát ha tőled ellopnak valamit, akkor addig nem tehetsz feljelentést, amíg szilárd bizonyítékokat nem gyűjtesz egy konkrét személlyel szemben? Te, nem gondolod, hogy ez amúgy a rendőrség dolga?

"Ezt éppen tegnap láttam a Breaking Bad-ben..."

Annak aztán tényleg sok köze van a magyar jogrendhez.

--
https://iotguru.live

"Van értelme ugyanazon a ponton át rohanni a falnak? Minden ilyen feljelentés lepattant az ügyészségről, ha mégsem, akkor érdemi nyomozás nélkül lezárták az ügyet. Számolatlan ilyen eset volt az utóbbi években."

Én emiatt nem adnám fel a helyedben...

"Tehát ha tőled ellopnak valamit, akkor addig nem tehetsz feljelentést, amíg szilárd bizonyítékokat nem gyűjtesz egy konkrét személlyel szemben? Te, nem gondolod, hogy ez amúgy a rendőrség dolga?"

"Nem árt". Meggyorsítja az ügyet. Odamehetsz azzal is, hogy Mészáros ellopott tőled valamit, de azt javaslom, hogy ennél azért többel kopogtass be.

"Annak aztán tényleg sok köze van a magyar jogrendhez."

Szarkasztikus megjegyzés volt.

--
trey @ gépház

"Én emiatt nem adnám fel a helyedben..."

Okos ember más kárán tanul. Mi változott az ügyészséget tekintve, tudsz valamit? Ha meg nem változott, akkor miért várjuk egy újabb kísérlettől, hogy más eredményt fog hozni?

"Meggyorsítja az ügyet. Odamehetsz azzal is, hogy Mészáros ellopott tőled valamit, de azt javaslom, hogy ennél azért többel kopogtass be."

Volt konkrét cég is megnevezve, azt is dobta az ügyészség érdemi vizsgálat nélkül.

--
https://iotguru.live

Ránézésre a Fidesz nem fog magától transzparens lenni, mert az alapműködése a sunyi korrupció és a hierarchikus zsarolás. A Fidesz szavazóbázisa nem fogja rábírni a Fideszt arra, hogy transzparensen működjön, mert a nagy részüknek ránézésre bármi jó, csak Orbán legyen a főnök.

Arra egyre kevesebb esélyt látok, hogy state capture helyzetben ilyen gőzhengerrel szemben bármilyen értelmes programmal nyerni lehessen, így a nagy változás az lesz, hogy a következő válság végre úgy éri az országot, hogy a Fidesz kormányoz és/vagy elfogy a másoktól elzabrálható vagyon, ezért elkezdik egymást marni és szétesik az egész a picsába.

De az már látszik, hogy a Momentum az új Fidesz és a Fidesz az új MSZMP, legalábbis életkorilag.

--
https://iotguru.live

"Cselekvést kérsz számon, miközben azt mondod, hogy majd egy kedvezőtlen gazdasági helyzet fogja ezt megoldani."

Egy state capture helyzetben hajtogathatod, hogy miért nem tesz az ember feljelentést, de az ügyészség dobni fogja az ügyet, ahogy mindig is dobta, ha a párt védett emberét érinti, külföldnek pedig értelemszerűen nincs joga nyomozni és vádat emelni. Szépen látszik az is, hogy az összes OLAF által megkapargatott ügyet lezárták érdemi nyomozás nélkül és veszni hagyták az EU pénzt, minthogy hagyják, hogy független nyomozók nyomozzanak. Haladunk az orosz modell felé.

Egyébként fejből meg tudod mondani, hogy ki volt Polt előtt a főügyész?

--
https://iotguru.live

Én azt sem tudom, hogy most ki a főügyész. Mint említettem, nem foglalkozom vélt gazdasági bűnügyek felgöngyölítésével, magánemberkánt pedig nincs dolgom sem ügyészekkel, sem főügyészekkel.

Te hajtogattad, hogy én miért nem teszek valamit a szavazáson kívül. Azt gondoltam, adsz majd tippeket, hogy mit lehetne tenni.

--
trey @ gépház

Mi garantálja az EU ügyészség pártatlanságát és korrektségét?

Egyrészt az összetétele, másrészt az, hogy jól definiált jogosultságai vannak; és legfeljebb nyomozóhatóságként járhat el, a bírósági részt már a megfelelő nemzet bíróságának adják át. Tudod, a hülye libsik állandó nyivákolása a hatalmi ágak szétválasztásáról, ami ezeket a garanciákat adja. És ami itthon nincs meg.

az EU ügyészség nem egy, az EU nyomásgyakorló eszköze lenne a tagállamok irányába?

Pl. az, hogy az EU túl hülye/demokratikus (volt) ahhoz, hogy értelmes nyomásgyakorló eszközt vezessen be (merthogy eddig sem volt [lásd a dac-szövetséget a néhány másik balkáni határos országgal, amelyek miatt nem tudnak Mo ellen érdemi eljárást indítani, mert a szomszéd jóska egy ellenszavazata miatt már biztonságban van) és jó eséllyel ezután se fog tudni.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

https://ec.europa.eu/info/law/cross-border-cases/judicial-cooperation/n…

Megnéztem ezt az EU ügyészséget. Egyelőre egy sóhivatalnak látszik. Éppen próbálják létrehozni, 2020-as indulással. Azt hittem, ez már üzemel. :(

"The European Public Prosecutor’s Office is currently being set up, with the aim of becoming operational at the end of 2020."

Elolvastam, hogy hogyan tervezik működtetni.

"The rights of the suspects and accused persons will be guaranteed by comprehensive procedural safeguards based on existing EU and national law. The European Public Prosecutor’s Office will ensure that its activities respect the rights guaranteed by the Charter of Fundamental Rights of the EU, including the right to fair trial and the right to defence."

Elég érdekes lesz. Csatlakozni azután is lehet, ha már megvan a hivatal, látjuk a működését és az értelmét. Még egy nem funkcionáló, bürokratikus szervezetnek felesleges a tagságát gyarapítani. Arról van infó, hogy a többi távol maradó miért maradt távol?

- Ireland
- Poland
- Sweden
- United Kingdom
- Denmark

--
trey @ gépház

Elég érdekes lesz.

Mármint?

Éppen próbálják létrehozni, 2020-as indulással.

Egy Európai Bizottsági jóváhagyásra várnak már csak, amit legkorábban jövőre kaphatnak, de...

Csatlakozni azután is lehet, ha már megvan a hivatal, látjuk a működését és az értelmét. Még egy nem funkcionáló, bürokratikus szervezetnek felesleges a tagságát gyarapítani.

... beszélni már most is kellhet róla, mert per pill. a hivatalos kormányzati álláspont nem az, hogy "majd lehet, hogy később csatlakozunk", hanem hogy nem.

United Kingdom

Amikor az alapító országok elkezdtek ugrálni (2017), már túl voltak a Brexit szavazáson.

- Sweden

Áprilisban a miniszterelnökük már bejelentette a csatlakozási szándékát.

- Denmark

Opt-outoltak az AFSJ-ből, ha akarnának se léphetnének be.

Az íreket passzolom. A lengyelek meg vitya jó barátjai... (The Polish government explained its refusal to join the group with concerns related to the Union intruding upon the competences of its own national prosecutor’s offices. - https://polandin.com/38326882/european-public-prosecutors-office-poland…)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Egy Európai Bizottsági jóváhagyásra várnak már csak, amit legkorábban jövőre kaphatnak, de..."

Tehát a bürokrácia....

"... beszélni már most is kellhet róla,"

Természetesen, azonban egy nem létező valamiről beszélni nem túl produktív.

" per pill. a hivatalos kormányzati álláspont nem az, hogy "majd lehet, hogy később csatlakozunk", hanem hogy nem."

Ez a jelenlegi álláspont. Nagyon nehéz lenne érvelnem bárkinek is a csatlakozás szükségességéről egy jelenleg csak papíron létező valamihez, amiről azt sem tudjuk milyen lesz, mennyire lesz működőképes.

--
trey @ gépház

Nagyon nehéz lenne érvelnem bárkinek is a csatlakozás szükségességéről egy jelenleg csak papíron létező valamihez, amiről azt sem tudjuk milyen lesz, mennyire lesz működőképes.

Nagyon nehéz lenne érvelnem bárkinek is a csatlakozás _ellenességről_, ha a hivatal által kivizsgálható ügyek állítólag nem érintenek - ha már hivatalosan én vagyok felkérve annak a biztosítására, hogy az országon belül törvényesen menjenek a dolgok...
Az pedig, hogy az ormány ennyire elzárkózik a csatlakozástól, még a korábbi már nyilvánosságra került ügyeik ismerete nélkül is gyanús lenne.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

További négy ország, plusz Dánia. Dánia olyannyira, hogy nagyon. A magyarázattal még mindig tartozol.

Valóban felesleges érvelned. Tudatos vásárló vagyok, szeretem látni azt, amit megveszek. Majd ha lesz valami (működik és hatékonyan), akkor majd felülvizsgálom a véleményem.

Kíváncsian várom addig is, hogy ez a hivatal a többi, csatlakozott országban mennyi visszaélést tár fel. De ennyi kevés, én a retorzióra (ez szokott elmaradni) leszek igazán kíváncsi. A politikusok (és ez nem magyar sajátosság), nagyon kreatívak, ha dolgokat kell elmaszatolni, eltüntetni, ha az érdekeik úgy kívánják.

Nincsenek illúzióim arról, hogy az EU-nak sikerül a korrupciómentes Európát megalkotnia.

Bohóctestületek felállításához nem fogok asszisztálni.

--
trey @ gépház

"Én azt sem tudom, hogy most ki a főügyész."

Hát... egyrészt szerintem szomorú, ha igaz, másrészt szerintem tudod, hogy ki a főügyész, csak most is játszod a hozzá nem értőt, mint pár nappal korábban Mészáros témában.

"Te hajtogattad, hogy én miért nem teszek valamit a szavazáson kívül. Azt gondoltam, adsz majd tippeket, hogy mit lehetne tenni."

Írtam egy csomó dolgot. Például nyomasztani tudod a képviselődet, hogy milyen pártügyek nem tetszenek. Feltéve, ha tudod, hogy ki a képviselőd.

--
https://iotguru.live

"Részemről a közügyekbe belefolyás kb. a szavazással kezdődik és ott is fejeződik be. Nem kívánok ezzel többet foglalkozni. Ha kívánnék, akkor politikusnak álltam volna, beléptem volna pártba, utcára vonulnék"

Nem ítéletet mondva a hozzáállásodról annyit szeretnék mondani, hogy hasznos, ha a választópolgárok ellenőrzik a hatalmat, mert ellenőrzés nélkül a hatalom nem a választópolgárok érdekeit fogja szem előtt tartani. Gondolom, ez elég könnyen belátható.

Az emberek alakítják a társadalmakat, ha mindig csak a hatalom által eléjük tolt szavazási/választási lehetőség közül választottak volna, akkor még mindig rabszolgaság, feudalizmus, királyság stb stb lenne.

"Mire gondolsz ellenőrzés alatt?"

Utánanéz az ember, mit csinál a hatalom. Tájékozódik újságokból és az internetről, mire költik a pénzt, milyen terveik vannak. Ez azért nem túl bonyolult :-) (bár persze nálunk a hatalom általában nem szereti, ha ellenőrzik, ezért nem szívesen ad ki adatot, igyekszik megnehezíteni, sokszor irreálisan pénzt kér érte).

"A demokrácia nem arról szól, hogy pár évente szavazol..."
Pedig a pocakos tsz elnok es a szavazoi ezt bizonyitjak mar a sokadik alkalommal. A szavazoikat egy dolog erdekli: a sajat boldogulasuk, semmi mas. Ameddig mukodik ez a ujra elovett gulyaskommunista tempo, addig igy is marad.

Nagyon jók ezek a hangzatos mondatok, de előbb mindenki próbáljon meg oda eljutni, hogy a saját "elvtársai" közt eléri, hogy legalább elmenjenek szavazni. Az 50% alatti részvétel azt jelenti, hogy az ország fele nem hogy nem szavaz az érdekei szerint, hanem telibe' szarja az egész politikátokat.

--
trey @ gépház

Szerintem akik nem szavaztak, pont igy voltak ezzel a kerdessel. A suliban anno annyiban merult ki a dolog, hogy a komcsikat el kell tavolitani a hatalombol, mert szemkilovetok, libsik meg amugy is komcsik, es amugy is az a rohadt szemet Gyurcsany meg a szadeszos Kovacs Pistikek... Ja, meg Orban a keresztenyek egyetlen remenye. Kb ennyi remlik.

Amikor én iskolában tanultam, akkor se Orbán, se Gyurcsány nem létezett még a politikai palettán. A többpártrendszer sem. Sőt, ha jól emlékszem, szavazás sem.

De, hát látod, tegnapelőtt Gyurcsány kinyilvánította, hogy megnyerte a választást, így minden rendben van a demokráciával.

--
trey @ gépház

Abbol kell fozni, ami van.

Gyurcsany azt nyilvanit ki, amit akar, az legyen az o gondja, ettol nem fog valtozni a demokracia minosege. En is elmondhatom nyilvanosan, hogy mit gondolok a pocakos tsz elnokrol, az sem valtoztat rajta. Ami valtoztat az az, hogy kit es milyen modon befolyasolok ezzel: az ugyintezot, akinek dontest kell hozni egy kerelem elbiralasaban vajon kepes objektivan fog donteni?

"Hogy nem függetlenek a bíróságok, azok bizonyítás nélkül csak vélemények."
Igen, a véleményedet kérdeztem, hogy szerinted Magyarországon az igazságszolgáltatás, ügyészség független-e? Ez egy igennel, nemmel esetleg egy nem tudommal megválaszolható kérdés.

"Ezek a világon mindenhol így működnek. "
Pont erről beszélünk, hogy igazságszolgáltatás van máshol is, csak nem nem mindenhol megfelelő minőségű és így részrehajló. Nézzük meg Oroszországot, mint egyszerű és közeli példát (de sok ilyen van).

"Pontosan úgy el kell fogadni, mint ahogy egy köztörvényes vádakkal illetett személyt a Gyurcsány-család és holdudvara kimentett a büntetőeljárás lefolytatása alól."
Lehet, hogy félreértettük egymást. Nem kell elfogadni azt, ha a Gyurcsány család befolyásolja az ügyészséget, bíróságokat. Nem várok el ilyet. Arra, hogy Mészáros, Orbán, Rogán ne lopjon nem az a helyes válasz, hogy Gyurcsány is lopott. Semmi közöm Gyurcsányhoz, ha lopott, csalt, törvényt sértett, akkor menjen börtönbe. Lehet, hogy a kormánypropaganda 2 millió fideszesnek sikeresen beleplántálta az agyába, hogy vagy Orbán vagy a világvége Gyurcsánnyal és a migránsokkal, de ez nem így van.

"Mit kéne csinálni? "

Ha elégedett vagy az igazságszolgáltatással, akkor semmit :)

Bár mondjuk nem tudom, hogy melyik a "bármelyik más ország", mert nem mindegy. Mert pl egy ilyen eset https://444.hu/2019/02/12/nem-az-eu-a-magyar-adofizetok-fogjak-kifizetn…, amikor teljesen nyilvánvaló, hogy lopás történt az Oroszországban, Ukrajnában nyilván nem lenne ügy, de mondjuk Finnországban, Németországban stb ebből ítélet lenne (na jó, valójában nem, mert Finnországban ilyen lopás nem igazán történik)

Ezt most komolyan gondolod? Egy Polt Péter vezette ügyészség mellett?
Nem véletlen lettek a fékek és ellensúlyok bedarálva. Ezzel az ügyészséggel esély sincs rá, hogy bármi is egyáltalán bírósági szakaszba kerüljön.
És erre nagyon jó példa az ELIOS kontra OLAF ügy....

"nem hiszem, hogy a tiszta demokrácia mindenhol üdvözítő. A HUP-on sem nagyon alkalmazom, "
- azért ezt válasszuk ketté: a hup a saját tulajdonod, azt csinálsz vele amit akarsz - az ország és a lakossága viszont nem a fideszé, megválasztották őket és nem volt szó róla, hogy lerabolják az országot, autkratikus államformában üzemeltetik és úgy manipulálják a választási rendszert, hogy soha nem lehet már demokratikus úton leváltani őket.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nézd, ez a "4 évente menjünk mindig más irányba", amiről a rendszerváltás utáni 20-25 év szólt, bukta volt. Amit az egyik elkezdett, azt lerombolta azonnal a másik. Én azt gondolom, hogy meg kell próbálni azt az utat is, hogy 2-3 cikluson keresztül egy erő kormányoz.

"hogy lerabolják az országot, autkratikus államformában üzemeltetik és úgy manipulálják a választási rendszert, hogy soha nem lehet már demokratikus úton leváltani őket."

Ez maximum csak az ország egyik fele szerint igaz. Úgy gondolom, hogy a másik fele nem véletlenül szavaz rájuk.

--
trey @ gépház

Úgy gondolom, hogy a másik fele nem véletlenül szavaz rájuk.

És akkor szerinted máris rendben van, hogy az ország fele nincs képviselve a parlamentben?

Egy utópiában működőképes lehet a 2/3 (még akár úgy is, hogy csak 49%-ot képviselnek...), de amíg az van, hogy párton belül oda szavazunk, ahova a vezír elvtárs mondja, nem működik, mert esély sincs arra, hogy akár egy képviselő véleményének megváltoztatásával (amire tudod alkalmasak lennének az ilyen szakértői vélemények [amik nem készülnek], a szakmai egyeztetések [amik nincsenek], az ellenzékkel folytatott érdemi vita [ami nincs] és hasonló úri huncutságok).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az ellenzék "konstruktív" ajtónak rohangálásával, egymást megkötözős földre fekvésével, pókemberezésével és patkányozásával nehéz azonosulni. Jobb program kéne :(

Szánalomból nem fog rájuk szavazni senki. Az meg, hogy vannak, akik nemzetállamokban hisznek a gyurcsányi Európai Egyesült Államok helyett... Hát, istenem. Ezért valakit nem lehet szembeköpni.

--
trey @ gépház

Jobb program kéne :(

Van jobb program, csak esélyed sincs hallani róla, ha nem a kapcsolódó szakmai körökben mozogsz (pl. az összes nagy ellenzéki párt [még a Jobbik is!] megegyezett egy oktatási minimum programban az előző választások előtt... soha nem hallottál róla, mert a választási időszakban mindenhol csak az ment, hogy jobban teljesít [nem], hogy soros [nem] és migráncs [nem]).

Az meg, hogy nincs más eszközük a "konstruktív ajtónak rohangálás"-nál, a jelenlegi regnáló kormányt minősíti és nem az ellenzéket. Az meg, hogy az egyetlen utolsó eszközükkel (gyk. csúnya gonosz árulkodó ellenzék Brüsszelben beárulja a Tisztelt Kormányt, mert soros pézeli őket és benne vannak a zsidó-földönkívüli-gyíkember összeeszküvésben) élnek (sajnos olyan hatékonysággal, amilyennel, mert a közhülyítéssel ellentétben nincs nagyon jogköre az EU-s intézményeknek a hazai ügyekbe beleszólni), szvsz. természetes.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Van jobb program, csak esélyed sincs hallani róla,"

Bocsánat, de én vettem a fáradságot és megnéztem a jelenlegi pártok választási programjait. Ne mondd, hogy nincs esélyem hallani róla. Bárki számára elérhetők.

https://hu.wikipedia.org/wiki/2019-es_eur%C3%B3pai_parlamenti_v%C3%A1la…

Szerinted melyik jelenlegi politikai erőre kellene ma szavazni?

--
trey @ gépház

Hát nem abba, amelyiknek a "programja" hazugságokkal van teli:

A program szerint a migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak.

Ez eddig is pontosan így nézett ki, "Brüsszel" csak annyiról döntött, hogy a nemzeti bürokraták emeljék fel a valagukat és végezzék el a munkájukat. Kurva sok központi támogatással (amit mi ugye elszórtunk plakátkampányra) és előre fixált mennyiségben.

Javasolta továbbá, hogy egyetlen ország se legyen kötelezhető migránsok befogadására akarata ellenére,

Egyrészt nem az, másrészt akkor viktátor meg ne nyivákoljon leghangosabban, hogy az erre kapott pénzek neki márpedig járnak...

és senkit ne engedjenek be Európába érvényes igazolvány, dokumentumok nélkül.

Ez eddig is így volt (kivételes esetektől eltekintve, ahol viszont a hatóságok eljártak), leszámítva, amikor különgéppel hozatták be az összes nemzetközi elfogadólistán szereplő "jó migráncs" elvtársakat...

Szorgalmazta azt is, szüntessék meg a migránskártyákat és a migránsvízumot,

Az egyik nem is volt, a másikat pedig már a megfelelő ország bírósága törvényellenesnek nyilvánította (és rengeteg feltétele volt).

Brüsszel pedig ne adjon több pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett térítse meg a határvédelem költségeit.

WUT? Akarunk még egy EU-gyalázó plakátkampányt, amit el lehet határvédelem költsége címszóval könyvelni és kifizettetni központi alapból?

Orbán Viktor végül követelte, hogy Európában senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés azért, mert kereszténynek vallja magát

Egyrészt a kurva anyját, mert ez csak akkor játszik, ha senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetést azért, mert _bárminek_ vallja magát (ha a vallásszabadság addig tart, amíg keresztény vagy, akkor az nem vallásszabadság), másrészt a kurva anyját, mert akkor ne járjon _pozitív_ megkülönböztetés azért, mert a környéken legnagyobb szekta hívője vagy.

és bevándorlást ellenző vezetők álljanak az EU-s intézmények élén.

Tehát a fogalmatlan kis zsebdiktátornak fogalma sincs, hogyan működik a demokrácia (gyk.: a választott képviselők jelölik ki az intézmények vezetőit - ha elég sok bevándorlást ellenző képviselő van, nagyobb eséllyel azok között lesznek a legalmasabbak az intézmények vezető tisztségeire)

Hangsúlyozta: a brüsszeli elit hatalmi törekvéseit meg kell fékezni, a bevándorlást meg kell állítani.

Újabb hazugság, nincs olyan, hogy "brüsszeli elit". EU parlamenti képviselők vannak, akiket megválasztottak a tagállamok állampolgárai. Elhiszem, hogy itthon kurva kényelmes, hogy a 2/3-ad és a "jól nevelt" párttagság miatt mindig "neki van igaza", de ne várja már el az EU-tól, hogy a maga 500+ milliós lakossága úgy táncoljon, ahogy a 10 milliós ország 49%-a által támogatott balfasz fütyül. Igen, ha akar valamit, dolgozni kell, bármilyen szokatlan is ez.

A többi faszságát hagyjuk, tételesen minden egyes mondatot lehetne cáfolni abból a faszságból (vitya ugyebár mindenhez ért, szociológus, genetikus, történész stb. és mindegyiknek pont annyira szar, mint miniszterelnöknek)

Komolyan, ennél az MKKP programja is több komolyságról árulkodik és abban legalább vannak olyan pontok, amik számonkérhetők (még ha egyértelmű, hogy teljesíthetetlenek is).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az, hogy miért volt olyan a rendszerváltás amilyen, megérne egy külön elemzést, de nem azért amiért gondolod. A Fidesz szabadrablása, a politikai, állami berendezkedés, az oligarchisztikus "state capture"-működési modell, az uram bátyám-világ rekonstruálása, az elszegényedő középosztály, a rászorulók nyomorgatása, a szociális rendszer szétverése, a kivándorlás miatti elnéptelenedés, az állandó politikai ellenségeskedés, az balkáni, Kína és oroszbarát külpolitika, a slepp etetése nem az ország többségének érdeke és akarata. Nem erről volt szó ugyanis! A többség pedig nem az ország fele! Aki ebben jól érzi magát, az valamiképpen kedvezményezettje ennek a körnek, ezért szemet huny a történtek felett, de hamarosan kivétel nélkül mindenki sorra fog kerülni, mert a sleppet etetni kell és a pénz pedig fogy, az EU nem fog mindig lóvét tolni ebbe az intézményesített tolvaj rezsimbe.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ne keverjük a szezont a fazonnal, az hogy mennyien mentek el választani és ebből mennyien voksoltak a fideszre nem azonos azzal, hogy a választókorú lakosság nagyobb része pedig nem a fideszre voksolt (sót, el se ment szavazni), illetve hogy sok helyen többen szavaztak az ellenzék pártjaira, mint a fideszre összesen.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Úgy nem nehéz választást nyerni, hogy van egy kizárólagos média felület hozzá, van pénz a propagandára, van pénz a szavazat vásárlásra belföldön és külföldön egyaránt, míg az ellenzéknek ezek mind nem állnak rendelkezésére, sőt a külföldön dolgozó magyaroknak mindenféle sunyi trükkökkel megnehezítették, ellehetetlenítették a voksolást. Ez pont arról szól, hogy nyerni, bármi áron. Na most ehhez képest ez az 52% is már kínkeserves jött össze, pláne hogy Víktor 60%-ot akarsz.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mert nem a %-olat, hanem listás szavazatok ÉS megnyert választókörzetek alapján osztják a parlamenti helyeket ebben a demokráciában. Hogy az elmentél ezt nem akarja megérteni, arról nem tehetek.

(Igen, tudom, hogy rajzolgatják folyamatosan a választókerület-barátokat, tapasztalataim szerint ősi szokás a modern demokráciákban). Igen, azzal is egyetértek, hogy valóban jobban kifejezné az országos állapotokat a csak listás, viszont az máshogy lenne igazságtalan. Nincs kedvem a felesleges körökhöz, négy évente lemegy ez a műsor.

A téma a MÁV.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Fejlesztettem egy kicsit a statisztikát, a legnagyobb késés grafikonra rákerült a medián és a 90 százalékos medián is.

Ezt úgy kell értelmezni, hogy a kékes színű vonal mutatja a legnagyobb késést, vagyis az éppen aktuálisan késésben lévő vonatok közül a legnagyobbat.

A sötétszürkés színű vonal a 90 százalékos medián, vagyis a vonatok 90 százaléka ennél kisebb késéssel közlekedik, a felső 10 százaléka pedig ennél nagyobb késéssel.

A zöldes színű vonal pedig az 50 százalékos medián, a vonatok fele ennél több késéssel közlekedik, a másik fele pedig ennél kisebb késéssel.

--
https://iotguru.live

Szerintem az 1920px az elterjedtebb, mint az 1680. Viszont nem értem, hogy hol 1680... Nekem úgy tűnik, hogy 1000/1024-nél van a határ, ahol már nem változik a grafikon. Konkrétan 981px széles az ablakom, mikor összébbugrik először a grafikon.

Ezt csak azért nem értem, hogy miért jó, mert az 1920 egy elég elterjedt képernyő felbontás, 2000px nem annyira jellemző.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Na, arra gondoltam, hogy úgy tudnék vizualizálni, hogy felosztom a térképet n*n pixeles részekre, és a vonat GPS koordinátája alapján az adott n*n területet színezem késés alapján zöld-piros átmenettel.

Vélemény?

--
https://iotguru.live

Offtopic: Nem tudom, mi ez a két szám, de a "MÁV 3583" keresésre előugró első találat ("A MÁV 35,83 milliárd forint veszteséggel zárta a múlt évet") árulkodó... Nem lehet véletlen :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ez a BP-Szfvár járat ld: http://vonatinfo.mav-start.hu/ (itt vonatkereső)
4583-ra meg azt mondja ilyen nincs is... az valami titkos kormányvonat lehet :)

Amúgy az, hogy az késett legtöbbet, most akkor egzaktul mi, leghosszabb időtartam aggregált késés? Késés legtöbb alkalommal? Ma? Teljes db? Ha teljes akkor mióta?

Valahogy reverzbe kellene tolni a dolgot, pl az lenne érdekes, hogy kinézi az ember amivel jár, és akkor annak a késés statisztikái, legnagyobb 10 adott járatszámmal mikor volt, mennyi volt, mennyi az átlagkésés, az utóbbi hét max késései, etc.

Fejből írtam, nem találtam el... :)

Szóval a gond az, hogy nyers adatom arról van, hogy egy adott viszonylat adott járatszámú vonata mennyi késett egy adott pillanatban. Ebből kellene összerakni azt, hogy egy adott viszonylaton egy adott típusú vonat (személy, gyors, gyorsított, zónázó, satöbbi) a menetidejéhez képest mennyit késett. De ehhez fel kellene építenem egy komplex adatbázist, amiből ezeket ki tudom szedni járatszám alapján. Ilyenem pedig nincs, ami van, abból meg nagy meló kiszedni.

Van például MÁV GTFS adatom, de azt nem tudom összekötni ezzel, mert nincs összekötési pontom. :/

Lentebb írtam, ilyen adatok érkeznek, kivéve a created, amit én teszek hozzá:


 relation                       | trainnumber | created                              | delay | elviraid       | lat  | line | lon  | servicename
--------------------------------+-------------+--------------------------------------+-------+----------------+------+------+------+-------------
 Budapest-Déli - Székesfehérvár |      554542 | 612cdac0-7486-11e9-ac42-f5013becfef4 |     0 | 5611681_190512 | null |   30 | null |         MAV

A nyers JSON ilyen:

{"@Delay":0,"@Lat":47.422730,"@Relation":"Budapest-Déli - Székesfehérvár","@TrainNumber":"554542","@Menetvonal":"MAV","@Line":"30","@Lon":19.0418,"@ElviraID":"5611681_190512"}

Mondjuk annak az üzleti/technológiai döntésnek is kíváncsi lennék a hátterére, amelynek során eldöntötték, hogy minden járatszám elé odaírják azt, hogy '55'.

--
https://iotguru.live

Szia! Nagyon frankó :-)

Olyat esetleg nem lehetne, hogy a közlekedő vonatok hány százalékának van 5 percnél nagyobb, 10 percnél nagyobb, 15 percnél nagyobb késése?
--
Csaba

Beletettem, majd valahogy másképp kell megszövegeznem, de benne van a 'közlekedő vonatok száma' grafikonban, hogy darabra mennyi vonat közlekedik és mennyi ebből ami 5 percnél kevesebbet késik, mennyi késik 10 percnél kevesebbet és mennyi késik 15 percnél kevesebbet.

--
https://iotguru.live

Nagyon köszi. Nézegettem ezt az IoTGuru eszközt, amivel kiplottoltad az adatokat. Saját? Tetszik, elég hasznosnak tűnik. Ha saját, lennének kérdéseim: pl. lehetne bele tenni ilyet a plot opciók közé, hogy save data as csv? Meg, hogy mennyire skálázódik jól a service? Köszi még egyszer.
--
Csaba

Saját.

"Ha saját, lennének kérdéseim: pl. lehetne bele tenni ilyet a plot opciók közé, hogy save data as csv?"

A grafikonrajzoló nem saját és nemsokára cserélem másikra, de van API, amit tudsz használni: https://iotguru.live/apidocs/measurement

"Meg, hogy mennyire skálázódik jól a service? Köszi még egyszer."

Cassandra van alatta és stateless szolgáltatások, szóval tud skálázódni, ha kell.

--
https://iotguru.live

Egyébként nagyon szépen látszik a kétpúpú trend, reggel kilencre a vonatok 20-25 százaléka már több mint öt percet késik, aztán ez délig visszaesik, 10-15 százalékra, aztán estig felmegy 30-35 százalékra. Szóval a dolgozni járók nagyjából azzal szembesülnek, hogy a járatok negyede-harmada több mint öt percet késik és ez halmozottan igaz bizonyos vonalakra.

--
https://iotguru.live

Belegondolva az lenne még hasznos, ha előre tudna jósolni, hogy:
az elmúlt 3 napi
a heti
a havi

késések alapján, pont ez a járat mennyit fog késni? Előtte egy járat választó.
Budapest Déli - Érd felé menő vasúti vonalon rendszeresen elmaradtak járatok, vagy 20-40 percet késtek, amikor maga az út talán 15-20 perc volt.
Ahogy a Déli - Kelenföldi útvonalon is, ami 10 perc alatti, sokszor 10-40 percet késett, induláskor!!! Messzebbi járatokon meg ülőhely sincs, stb... Nem is sorolom...

Továbbá összefüggéseket kezelni, például ha X vonat megy valahova és egyből indul vissza, akkor ha már érkezéskor késik, akkor az indulásnál is fog.

Vagy ha X vár Y csatlakozására, és Y késik, az X késni fog várhatóan. Stb.

Szép munka, további kitartást a fejlesztéshez! :)

Sakk-matt,
KaTT :)

"Belegondolva az lenne még hasznos, ha előre tudna jósolni"

Kevéssé hiszem, hogy jósolható lenne, tapasztalataim szerint teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor omlik össze a menetrend. Az öt perc alatti késések mondhatni teljesen természetesek és az átlagot néhány nagy késés húzza fel néha, amikor megdöglik egy szerelvény vagy egy biztosítóberendezés. És akkor dominó van.

"Továbbá összefüggéseket kezelni, például ha X vonat megy valahova és egyből indul vissza, akkor ha már érkezéskor késik, akkor az indulásnál is fog."

Ez sokszor nem így van, mert a MÁV elég sok időt hagy arra, hogy fordulással már ne legyen késés. Például Déli-Martonvásár-Déli viszonylatban 10:40-kor indul, 11:07-kor érkezik és 11:48-kor indul vissza, megérkezik 12:19-kor, hogy 12:40-kor indulhassunk újra. Szóval két óra alatt megy 58 percet. És ez a jellemző, nem az, hogy feszesen visszaindulnak.

--
https://iotguru.live

Azért megoldották rendszeresen, hogy a Déli-Martonvásár-Déli szakaszon a déliből indulás sem sikerüljön időben, néha pedig bemondták, hogy a járat, amit várunk, az nem is fog indulni. Persze biztos sok más útvonalon nincs ez, én ezeket fogtam ki régebben rendszeresen, aztán nem jártam többet rendszeresen vonattal, csak esetenként.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ott sokkal rosszabb a helyzet, mert behozza "A" mozdony a vonatot és "B" mozdony viszi, ami ugye jön valahonnan egy tárolóhelyről... Ha nincs is konkrétan körüljárás, de mégis cserélődik a mozdony.

A motorvonatos vagy akár vezérlőkocsis (lásd Railjet) üzem jóval gazdaságosabb ebből a szempontból.

Összeraktam egy térképes vizualizációt a késésekről (hol és mennyit késnek a vonatok). Van valamennyi elcsúszás a térképen lévő útvonalak és a rajzolt körök között, ezen még szerintem hangolok, hogy fedésben legyenek, amennyire csak lehetséges.

Nincs még hozzá szép felület, minden nap készülni fog egy dátum szerinti kép, amire egész napra aggregálva percenként rárajzolom, hogy épp hol van az adott vonat és mennyit késik. Minél nagyobb a rajzolt piros kör, annál többet késik, minél sötétebb, annál több vonat késett arrafelé.

A mai térképet egy órája kezdtem rajzolni, néha rá kell frissíteni, mert 5 percenként változik: https://mav-stat.info/20190829.jpg

--
https://iotguru.live

Gondolom egy megcsúszik, aztán borítja magával az egész vonalat. Pár hete mentem Erdélybe a Corona IC-vel, első megállóig sem jutottunk, Nagykátánál több, mint két órát várakoztunk, mert Nagykáta és Tápiószele között elromlott a betáp a felsővezetékhez a másik vágányon meg a biztosítóberendezés, csak, hogy egyszerű legyen :) Végül, mikor már 4 szerelvény állt Nagykátán, az lett a vége, hogy ami mögénk állt be gyorsvonat, azt "üresben" mögénk kötötték, majd elindítottak minket a szembe irányú vágányon, majd a puszta közepén arra szedtük fel az Alföld IC-n rekedt embereket, akiket Szolnokig húztunk magunk után. Alföld IC-ért meg küldtek egy dízelt, persze előbb még egy másik személyvonatot is ki kellett húzni arról a szakaszról. Ez alsó hangon 6 szerelvénynek órás nagyságrendű késés és csak a Budapest felőli irányból...

A később induló vonatok már AFAIK eleve Cegléd fele kerültek.

(Mondjuk Coronával hallottam már 270 perces késést is Csík magasságában, bár azt nem tudom, hogy hol szedte össze.)

Nagyon frankó (pun intended), de nem gondolkozol esetleg azon hogy átültesd OSM-re? Van transport map layer (így néz ki) amin látszanak a vasútvonalak, vektorgrafikus, szépen nagyítható/mozgatható és nem utolsó sorban nem lenne ennyire elcsúszva az adat a térképhez képest. OpenLayers támogat vektorgrafikát (demo).

Edit: közben találtam még egy vasútvonalak listája adatbázist is, térképen egész jól néz ki.

Felmerült, de akárhányszor eddig OSM-el találkoztam, abból irdatlan szopás lett, egy képre rajzolni nem olyan nagy meló. Majd egyszer talán.

"Edit: közben találtam még egy vasútvonalak listája adatbázist is, térképen egész jól néz ki."

Mind a kettő hiányos, a másodikról például a Győri vonal komplettül hiányzik nálam.

--
https://iotguru.live

Ennél kevesebb node már nem igazán nevezhető HA megoldásnak és ennyi is bőven kiszolgálja a kéréseket. Minek szopassam magam fancy buzzword szolgáltatásokkal, amikor nincs rá szükségem? Ne tegyünk már úgy, hogy 20-30 req/sec statikus tartalmat már csak CloudFlare segítségével lehetne kiszolgálni.

A szerverek dolgának nagy része amúgy REST és JSON kommunikáció, amit vagy le kell tenni adatbázisba vagy onnan fel kell olvasni, arra amúgy se alkalmas a CloudFlare, csak lassít és ha rosszul dönt, akkor csak szopok miatta.

--
https://iotguru.live

Félreértesz. Én pontosan tudom mikor és mennyire jön jól a CF. Esetedben a statikus tartalmat lehetne cache-eltetni velük, ha pl. index szerű rohamokra jobban fel akarsz készülni, és bónuszként még néhány statikus WAF szabály is felvehető, jött már jól. Pont a CF nem fancy és buzzword, elég sokszor mentette meg vagy épp menti a T. Ügyfél hátsófelét.

A fentit lehet helyben is, lighttpd-vel, varnish-sal, nginx-szel, meg mindenfélével, de van amit helyből esélytelen vagy kezelni.

"és bónuszként még néhány statikus WAF szabály is felvehető, jött már jól"

Pont a WAF fizetős tudtommal. :)

"Pont a CF nem fancy és buzzword, elég sokszor mentette meg vagy épp menti a T. Ügyfél hátsófelét."

Használtam már egyéb projektekben, tudom, mire jó és mivel lehet szopni és nem gondolom úgy, hogy pont most szopni akarok.

"ha pl. index szerű rohamokra jobban fel akarsz készülni"

Gond nélkül vitte a terhelést, beesett ~10 ezer user egy nap alatt, letöltöttek ~14 ezer index.html oldalt és ~26 ezer képet, statikus tartalomra ez lófasz tejszínhabbal. Minden csoda három napig tart, már töredéke jön csak.

A grafikonok etetésével ennél kicsit többet izzadt a szerver, mert azokat adatbázisból szolgálom ki, de a Cassandra node-ok se rezdültek ki alapvetően a szokásos terhelésből, azért lássuk be, hogy egy nap alatt ~300 ezer CQL lekérdezés nem tétel és ezeket amúgy se akarom CDN-re tenni, mert minek.

--
https://iotguru.live

Az onlinestream.live is egy statisztika- (és gyűjtő) oldal, aminek elég nagy látogatottsága van. A nagy látogatottság kötelező velejárója, hogy előkerülnek az okoskodó jogászok melyekből egyre több van már aztán jönnek a felszólítások, hogy ezt a TV-t meg azt a rádiót távolítsuk el. A SpamAssassint ezekre az esetekre is megtanítottuk. Azóta nyugalom van.

-------------------
https://onlinestream.live/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Ha a nép gázszerelője megveszi akkor végre rendben lesz ez is:)

Nem, bevallom hogy a nagyrészét nem értem. Ha értem, akkor képes vagyok a "balos" vicceken is nevetni. Még akkor is ha vezéremet és leendő királyomat vagy az udvartartását figurázzák ki.

Egy részét azért nem értem, mert valami aktualitásra utal. Egy részét meg azért, mert teljesen máshogy jár az agyunk.

Balosat nem tudok, mert azokat nem értem. De például ez egészen biztosan valami balos poén akar lenni, mert Kövér László van paraszti szerkóban ábrázolva: https://index.hu/napirajz/2019/09/06/mehed/

Azonkívül, hogy aktuálpolitikában általában balos állásponton van, további balos jellegek: a nyelv torzítása (állandó tárgyeset, stb), töredékesség, a belsős szubkultúrán kívül érthetetlen utalgatás, a folyamatos oknélküli káromkodás (ez volna a humor forrása?) és az, hogy mindenkire rávetíti hogy mindenki állandóan ideges.

Egy viszonylag aktuális jobbos vicc volt nemrég, amiből az USA-ban komoly balhé kerekedett ez volt: "Islam is right about women."

Vagy egy másik erősen jobbos vicc: https://i0.wp.com/politicallyincorrecthumor.com/wp-content/uploads/2019…

Nem, bevallom hogy a nagyrészét nem értem. Ha értem, akkor képes vagyok a "balos" vicceken is nevetni. Még akkor is ha vezéremet és leendő királyomat vagy az udvartartását figurázzák ki.

Egy részét azért nem értem, mert valami aktualitásra utal. Egy részét meg azért, mert teljesen máshogy jár az agyunk.

Eközben valahol az elmaradott Ázsiában

20 másodperccel korábban indult a japán vonat, közleményben kért elnézést az üzemeltető
a Tsukubába tartó vonat a menetrendben meghatározott 9:44 helyett már 9:43:40-kor, azaz 20 másodperccel korábban indult el.
„Őszintén sajnáljuk az utasainknak okozott komoly kellemetlenséget”.

Ilyet én akartam csinálni! :)

Amúgy innen nézve már látom is a hibáját: van egy olyan szakmai állítás, hogy a szegedi vonal a budapesti keresztirányú forgalom (pl. Kelenföld-Keleti) miatt van szinte konstans késésben, mert egyszerűen nem kap időszeletet Ferihegy és Nyugati közt - a vasúti sorompó a vonatnak is sorompó. De mivel ez megborítja a fordát, így nem látszik, vagy nem tudom.

Ebben a rendszerben csak az a széria (hívjuk szakasznak) lesz piros, ahol a vonat az eddigihez képest új késést szed fel, vagy ha késik rajt, akkor már piros?

Egyelőre annyi van, hogy ami jön adat a MÁV-tól a vonatokról, abban van GPS pozíció és késés, egyszerűen percenként ráteszek egy pöttyöt az aggregált térképre és a pötty annál nagyobb, minél nagyobb a késés. Szóval egyszerű dolog ez.

Szóval, jahm, az is egy jóféle nézet lenne, hogy hol növekszik meg a késés.

--
https://iotguru.live

Valamit változtattak a vonatinfo adatokban. Itt vagyok a Keletinél. Pl. a szolnoki jó 45 perccel később érkezik. A térképen nem látszik.

16:15 szolnoki és 16:20-as sülysápi helyi szerintem egybe lesz vonva.
Meg eltűnt egy vonat az induló tábláról, de nem voltam elég figyelmes. :-) A mellettem lévők mondták, hogy eltűnt.

Most itt ülök a szolnokin, de még nem indult. Viszont jó tömött, mert hát csak több vonat utasa jön össze. :-)

Most engedték el mellettünk a 16:45-ös szolnokit (Maglódon állunk).
Ez is nagyon jó, hogy a Keletiben nem tudták volna közölni, hogy aki siet és pl. Sülysápig megy az inkább amarra szálljon.

A 16:15-ös szolnoki nincs a térképen. Helyette egy sülyi helyi közlekedik. Jó tömötten. Mindenhol megáll.

@_Franko_ ha jól sejtem, ezeket az adatokat te mind mented, ugye? Ezt az adatbázist nem lehetne kereshetőve tenni utólag? A Közlekedő Tömeg (meg egyéb civil szervezetek) valszeg imába foglalnák a nevedet, hogy tudnak még több, és részletesebb adattal tudják baszogatni a MÁVot, hogy legyenek már jobbak.

Meg közvetve így az utasok is.

Szia!

Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg született olyan API, amin keresztül historikus adatokat tudnék kinyerni az általad használt adatbázisból? A cél az lenne, hogy szeretnénk agglomerációba kiköltözni, és MÁV-val ingázni Budapestre, de ez kicsit attól is függ, hogy mennyire megbízhatóak az adott MÁV vonal járatai. Ehhez keresek valamilyen megoldást. Sajnos a http://vonatinfo.mav-start.hu keresztül nem sikerült historikus késési adatokat kinyernem. 

Köszönöm a segítséged előre is!

Üdv
Fulmi

Köszi a gyors választ! Igen, a térképeket nézegettem, ez a Tatabányai vonal lenne, és elég sűrűn piros, ezt szerettem volna kicsit jobban adatok segítségével megérteni.

Esetleg arra lenne lehetőség, hogy az "Egy vonatra eső átlagos késés" grafikont továbbfejlesztd, és ne csak "all trains" szűrő legyen, hanem hasonlóan Heti/Havi bontás mellé esetleg szűkíthessek akár több vonatszámra és állomásra is, és ez alapján frissüljön a chart? Vagy túl nagy fejlesztés lenne?

Az én problémámat ez biztosan megoldaná, szerintem másnak is segíteni, ha az ember nem csak az összképet látná, hanem lokális adatokat is, bár értem, hogy ez csak egy profin kivitelezett hobby oldal tőled, de ha már ilyen sokat tud, hátha ez is belefér egyszer :)

És esetleg egy olyan szűrőt kirakni, amivel pl. a @Line, @Lat és @Lon alapján lehetne szűrni? Pl.

  • @Line: dropdown-ból lehetne választani, vagy sima freetext
  • @TrainNumber: dropdown-ból lehetne választani, vagy sima freetext
  • @Lat: két értéket lehetne megadni, és a kettő közötti értékekre szűrnél
  • @Lon: lásd @Lat 

Gondolom ezt a JSON-t használod:

{
    "d": {
        "__type": "Utas.Map.App.Vonatinfo.Framework+ret",
        "action": "TRAINS",
        "param": {
            "history": false,
            "id": false
        },
        "result": {
            "@PackageType": "Gpsdata",
            "@CreationTime": "2020.09.23 17:39:21",
            "Trains": {
                "Train": [
                    {
                        "@Delay": 0,
                        "@Lat": 46.692510,
                        "@Relation": "Budapest-Déli - Balatonszentgyörgy",
                        "@TrainNumber": "5518406",
                        "@Menetvonal": "MAV",
                        "@Line": "30",
                        "@Lon": 17.288820,
                        "@ElviraID": "5767910_200923"
                    },
                    {
                        "@Delay": 3,
                        "@Lat": 47.049820,
                        "@Relation": "Tapolca - Budapest-Déli",
                        "@TrainNumber": "5519703",
                        "@Menetvonal": "MAV",
                        "@Line": "29",
                        "@Lon": 18.255340,
                        "@ElviraID": "5768096_200923"
                    },
............

 

Vagy ha túl sok munka, én szívesen megcsinálnám magamnak, ha valahogy megkaphatnám az általad lementett nyers historikus adatokat kb. az elmúlt egy évből.

Lehetne, csak az a baj például, hogy a Line egy csomó olyan vonatot lefed, ami mondjuk nem áll meg ott, ahonnan és ahova mennél, szóval irreleváns, hogy például a Székesfehérvár-Budapest vonalon az összes IC és gyorsvonat pontos, a személyvonatok viszont gyakran késnek. Ugyanez igaz a Lon/Lat szűrésre.

A szűréssel a probléma az, hogy egy NoSQL adatbázisba mennek az értékek, percenként, ebből kerül ki real-time néhány metrika alapján statisztika. Nincs olyan lekérdezésre indexelve, amire szeretnéd, szóval át kellene forgatni az egész adathalmazt új kulcsok és indexek mentén is, amire egyelőre nem volt időm.

Vagy ha túl sok munka, én szívesen megcsinálnám magamnak, ha valahogy megkaphatnám az általad lementett nyers historikus adatokat kb. az elmúlt egy évből.

Ez 100-150 millió sor lenne, és egyben nem kérdezhető le, vissza kell kérdezni kulcsokra metaadatok alapján.

Köszi a választ! Igen, erre én is gondoltam, ezért adnám meg még a @TrainNumber is pluszban, mondjuk az összeset, amit tudom, hogy megáll ott, ahol szeretném. És így, plusz a Lon/Lat, plusz időpont együtt kiadja, hogy adott időintervallumban, adott helyen, átlagosan mennyi volt a késés.

Mindenesetre akkor elkezdem gyűjteni az adatokat hétvégétől én is, és akkor lassan lesz nekem is miből számolnam.

Köszi a választ! Igen, erre én is gondoltam, ezért adnám meg még a @TrainNumber is pluszban, mondjuk az összeset, amit tudom, hogy megáll ott, ahol szeretném.

Hát, ha tudsz mondani viszonylat-vonatszám adatbázist, az jól jönne... szerintem ennek nekifuthatnál, hátha. :)

És így, plusz a Lon/Lat, plusz időpont együtt kiadja, hogy adott időintervallumban, adott helyen, átlagosan mennyi volt a késés.

Ez gyakorlatilag rajta van a térképen, hogy az adott Lon/Lat ponton mekkora volt a késés átlagosan az adott napon: https://mav-stat.info/20200925.jpg

Mindenesetre akkor elkezdem gyűjteni az adatokat hétvégétől én is, és akkor lassan lesz nekem is miből számolnam.

Hajrá... :)

Nos, sikerult osszerakni az elso valtozatot, egy hete gyulnek az adatok, 5 percenkent kerem le oket, amit lehetne persze surubben is, de egyelore celnak megfelel.

Ide toltottem fel egy grafikont, amit a jobb oldalon levo szurokkel jol tudok arra hasznalni, amit szerettem volna.

Esetleg nem mented a lekerdezeseket fajlba? Irtam egy beolvaso reszt a kodba, vagyis ha gyujtod, es megkaphatnam a 2020-as JSON fajlokat, szivesen beolvastatnam azokat is az adatbazisomba, es akkor a grafikonom is tobb adattal tudna dolgozni, ill. en is hamarabb latnam, hogy hogyan muzsikal a MAV az altalam kiszemelt vonalakon es megallok kornyeken.

Ide toltottem fel egy grafikont, amit a jobb oldalon levo szurokkel jol tudok arra hasznalni, amit szerettem volna.

Jó lett. Kérdés, hogy idővel mennyire lassul, bár évente csak 20 millió adatod lesz, nekem ez 100 millió adat. Továbbra se tudom egyszerűen exportálni, de majd ha lesz erre időm hideg téli estéken, akkor újra előveszem a projektet. :)

A riport lassulasara gondolsz? Azt szerencsere Extract-kent toltom fel idokozonkent a Tableau szerverere, ami remelhetoleg birja tobb millio adat eseten is, majd meglatjuk mit tudnak :)

Nem exportra gondoltam, hanem hogy esetleg a multban lementetted fajlba a visszaerkezo JSON response-t es azokat at tudnad kuldeni (kb. 40-60 KB/fajl, tomoritve kevesebb). (En lementek backup-kent minden JSON valaszt eloszor fajlba, es csak utana irom a DB-be az adatokat belole.)

Ui: csinaltam egy dashboardot is, majd bovitem meg diagrammokkal.

Szia!

Nincs kedved kirakni a github-ra a kódot? (Akár csak egy részét is)

Szia!

Ma reggel álltam neki, szóval lehet, hogy alap kérdéseim lesznek.
Ezek érdekelnének:
1. találtál-e valamit a ROUTE/ROUTE_DETAILS/TRAINS/TRAIN/STATION actionokon kívül? (a js onclick-ek elég jól mutatják az api-t)
2. ki tudod-e szedni a TrainNumber-eket apiból, vagy a TRAINS action válaszából parseolod?
3. mi a 'v' ami a TRAIN/TRAINS action-ben szerepel?
4. tudsz-e egy adott vonalról delayt kiszedni visszamenőleg (ez a végcélom)

Ez vagy másnak még nem tűnt fel vagy mindenkinek nyilvánvaló és csak engem zavar, de ha jól látom a grafikonokon az idő UTC-ben értendő. Az megoldható lenne esetleg, hogy az idő igazodjon a klienshez, vagy legalább átváltásra kerüljön magyarországi időre? Azért is érdekes mert hamarosan jön a nyári-téli óraállítás ami a vonatközlekedést is befolyásolja.

Utána néztem, elsőre a következő két lehetőséget látom.

Ha azt szeretnéd, hogy mindenhol ugyanabban az időzónában jelenjenek meg az adatok, akkor be kell húzni a Moment.js-t valamint a Moment Timezone libeket ahogy arra a konzolra logolt hibák (Highcharts error #25: www.highcharts.com/errors/25) is utalnak, például így:


<script src="https://momentjs.com/downloads/moment.min.js"></script>
<script src="https://momentjs.com/downloads/moment-timezone-with-data-10-year-range.min.js"></script>

Ekkor a time.timezone értéke alapján fogja kiszámolni a timezone offsetet amit meg is adtál Europe/Brussels-nek (ez lehetne Europe/Budapest is, de nincs jelentősége).

Ha nem szeretnél más külső libraryt behúzni, vagy a 172KB JS-en felül az extra 27KB-ot már soknak érzed, akkor használhatod a kliens saját időzónáját is a time.useUTC flag false-ra állításával.

Na ma: 3366-os vonat a térképen 77 perces késést mutat.
Azaz mintha a 16:45-ös szolnoki lenne. Valójában a 15:45-ös +60 perc késéssel.

Ez akkor nem igaz, ha simán leszállítanak a vonatról, hogy kényelmesen eléred a csatlakozást. (...ami egy óra múlva a következő vonat..) Ez nyáron megtörtént velem, az is, hogy eladtak kerékpárra jegyet oda, ahol busz szállított az utasokat. Nem nyavajgok, újabb 30 évig szarok a MÁV-ra.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓