Szakmailag érdekel, köpködésmentesen, ha lehet

Fórumok

Valaki végzett hasonló méréseket már, amit szintén megörökített mostanában az utókornak? Miből erednek a különbségek? Merthogy durva különbségek vannak, az szembetűnő.

https://www.youtube.com/watch?v=zkFyN8s2vhc&feature=youtu.be&fbclid=IwA…

Hozzászólások

#popcorn
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Igen.
Gondolom a kutyák miatt. Azoknak is négy lába van.... :)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"Mert értek a kutyákhoz."
Annak is négylába van, tehát megbotolhat.
Ahogy bármely kezdő linuxos is...
Szakmailag?
Hát.... User vonalon nem érzek benne késztetést, hogy vállalkozást alapítsak az ilyenfajta felhasználók bármilyen telepítési kényszerére... :)
No meg azért valljuk meg őszintén, kb mióta elmúltak az XP-s idők, nem kell 3 havonta telepítgetni. Innentől kezdve meg kit érdekel, hogy az általam kiválasztott rendszer mennyi idő altt települ? :) A rendszert kell használni, néha babusgatni. De a telepítés számomra sokadlagos téma a mai next->next->finish telepítőkkel.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nem hiszem, hogy valaha értelmes ember értelmes céllal hasonlót csinált volna. Apám (a BME-n tanított mérést) besírna, ha megmutatnám neki, pedig a tescós hőmérős paksi csajokon csak hümmögött. :D

"Aztan ha felmegy 30 fole mi van ? "

http://www.atomeromu.hu/hu/rolunk/vizhomerseklet/Lapok/default.aspx

"Az atomerőmű több évtizedes konzervatív üzemeltetési gyakorlata szerint az alacsony valószínűségű helyzetekre is szükséges az előre átgondolt alapos felkészülés, így arra az esetre is létezik intézkedési terv, ha a Duna vízhőmérséklete a torkolattól mért 500 méteres szelvényben meghaladná a 30 Celsius fokos korlátot. Ebben az esetben a hőmérsékletkorlát túllépésének mértékében - 0,1 Celsius fokonként 20 MW-tal – kellene csökkenteni a teljesítményt mindaddig, amíg az előírt korlát alá nem süllyed a vízhőmérséklet."

Igen.
Ezzel a méréssel az első baj ott van, hogy amikor nyár van az összes csaj hajlandó bemenni folyóvízbe. De csak bokáig, mert ott meleg. Esetleg mint a videó alanyai is, egy combközép bevállalható, de ha a férfiembernek is hasznos dolgok is elmerülnek, ott nyáron főleg a fázásról van panasz... :)
De kint akkor is meleg, vagy "langyi" a víz.

Ezek meg nem a reális áramlást mérik, hanem a folyó kb. szélét, ahol a sok méter helyett 20-60cm víz van, ami délelőtt 10-re átmelegszik nyáron. :)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nem. Nagyon nem. Nem egy, hanem több ponton és mélységben történik mérés, a mérési pontok koordinátáit -ha jól tudom- geodéziai pontosságot nyújtó gps-szel rögzítik, és az így kapott adatsorból készül a folyó keresztmetszetére egy hőmérséklet-eloszlást mutató eredmény.
Valahol volt erről eyg videó is, de sajnos nem találom.

https://g7.hu/kozelet/20180825/hajszalon-mult-hogy-nem-kellett-leallita…

"Azt viszont nem lehet megmondani, hogy Paksnál pontosan mennyire közelítette meg a hőmérséklet a határértéket, mivel a Vízügyi Főigazgatóság paksi mérőegysége épp augusztus elején hibásodott meg. Egy zátony kialakulása miatt a készülék rossz adatokat küldött, ezért a hatóságnál kézi mérésre álltak át. Ebből viszont – szemben az automatikus óránkénti méréssel – naponta csak egyet csináltak, méghozzá reggel hétkor, amikor a leghidegebb a Duna."

Nomostan az, hogy a vízügy, mint hatóság hogyan kontrollálja a paksi erőmű által végzett mérések eredményeit, az ne az erőmű sara legyen már... És ha nekik reggel hét van az elfogadott mérési utasításban, nem pedig -mondjuk- délután kettő, akkor az szintén ne az erőmű, hanem a mérés időpontját jóváhagyó illető felelőssége. Az erőművi méréseket bizony csónakból, több ponton, a meder sodorvonala felé beevezve mérik több mélységben, ahogy írtam.

Bocs nem olvastam annak idején elég figyelmesen, hogy nem az erőmű, hanem a vízügyi hatóság emberei bénáztak. Számomra egyébként mindkettő kritikus feladattal és elég pénzzel felruházott szervezet, tehát nem értem, hogy miért esne egyik vagy másik más elbírálás alá.
De végső soron csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy jópofa dolog bénázó civilekre köpködni, de vajon miért is érezték szükségét annak, hogy valaminek utánajárjanak? Miért nem képes egy arra hivatott hatóság a feladatát korrekten ellátni? Ez valahogy nem szúr szemet senkinek.

Van mindkét helyen egy-egy elfogadott, hatóságilag meg atyaúristenileg jóváhagyott mérési utasítás, amit mindkét helyen betartottak, és annak megfelelően végezték el a _mérést_. Azaz de jure _is_ meg szakmailag _is_ helyesen mértek.

Ha a pancsoló nagylányok legalább haloványan hiteles _mérés_-re emlékeztető tevékenységgel jöttek volna elő (hitelesített hőmérő, a mérés pontos helyének megadása, több ponton történő mérés, stb.), akkor lenne miről beszélni, de így marhára nincs, mert amit alkottak, az maximum néphülyítésre alkalmas, elfogadott hiteles mérések cáfolatára nem. Mintha te azt mondanád a rendőrnek, hogy a huszonéves autód km-órája szerint a kék alapon fehér harmincas táblánál te biza' 32km/ó sebességgel haladtál, nem pedig 25-tel, ahogy azt a hitelesített mérőeszközzel ők mérték.

"hogy jópofa dolog bénázó civilekre köpködni, de vajon miért is érezték szükségét annak, hogy valaminek utánajárjanak"

Segítek: Utánajárni valaminek nem azt jelenti, hogy a háziasszony hímzőkör nekiállt szakérteni. Kerítsenek valakit, aki hozzá tud szagolni a témához. Ha nem tudnak, akkor felesleges telekürtölni a sajtót mindenféle fals csúsztatásokkal.

--
trey @ gépház

Nem tartom a kóklerkedést semmire. Semelyik oldalról. Viszont a kérdésfelvetésnek kell legyen helye és módja, különösen, ha kétely merül fel. Max. nem volt jogos a kétely, és minden rendben van. Sajnos itt az önjelöltek teljesen alkalmatlanok még a kérdésfelvetésre is, de az ő bénázásuk nem jelenthet önigazolást a hatósági bénázásra. És attól, hogy a kérdező hülyén teszi fel a kérdést vagy szerencsétlenkedik, a kérdés mögött még nem kizárt, hogy van tartalom. Szóval őket nem biztatom semmire, de a hülyeségük nem jelent feltétlenül egyet a kérdés alaptalanságával.

Láttunk már azért Magyarországon ipari katasztrófát hanyagságból bekövetkezni, úgy hogy a hatóság és a "szakemberek" mindent rendben találtak.

Nem kell felmenteni őket. Csak nem kell mást belelátni mint ami, egy médiahack annak viszont mint itt is látszik sikeres.

Kérdés ha szereztek volna pl Németországból egy hitelesített műszert (ami másodpercenként 100 000 000 mér és abból átlagol) és kimennek motorcsónakkal mérni (beevezni nem menő*) akkor szerinted visszaterhelik Paksot?

Ellenben a hivatalos mérés elbaltázottságát mi menti fel? Szelektív vakságon kívül?

* Zátonyon kell mérni iszonyat lehetett a vízmélység, úgy is rekord kisvíz volt.

Ne haragudj, de leszarom, hogy visszaterhelik-e Paksot vagy sem, itt én és mások nem azt kérdőjelezték meg, hogy jót akartak-e, hanem műszaki szemmel néztük a nevetséges kontárkodást. Ez nem médiahack, hanem bohóckodás és még ha jó is az ügy, azzal teszik komolytalanná, ahogy csinálják. Ráadásul támadási felületet is szolgáltatnak.

A probléma pedig az vele, hogy a harmadik ilyennél mindenki csak legyinteni fog rájuk, hogy ezek idióták.

--
trey @ gépház

Ha műszaki szemmel nézzük akkor kimegy két bölcsész (vagy büfészakos) hozza az elvárt színvonalat.
Ha műszaki szemmel nézzük Vízügyi Főigazgatóság mérnökök által tervezett mérnökök által jóváhagyott mérése viszont nem hozza az elvárt színvonalat.

Arra utaltam hogy a médiahack kívül egyébként meg nem volt semmi, ha rendes mérést csinálnak azt vajon elfogadja e bárki aki számít validnak, nem, azaz semmi értelme. 10x-50x annyi pénzből még ott se lennének vele ahol most hisz nem jött volna elő itt sem a téma.

civileknek a nukleáris energiától az űrkutatáson át a génsebészetig mindenbe belekóklerkednie
Azért tudnak belekóklerkedni mivel a nagyságos hivatal és az általa alakamazont szakértők nem állnak a helyzet magaslatán. Csak egy példa amerikai engedélyező szakhatóság FAA amely a Boeing 737 Max engedélyezési folyamatának nagy részét átengedte a Boeing-nek.

Szóval nem hiszem, hogy a civileknek kellene megváltozni inkább a mérnököknek meg a hatóságoknak.

"Ha műszaki szemmel nézzük akkor kimegy két bölcsész (vagy büfészakos) hozza az elvárt színvonalat.
Ha műszaki szemmel nézzük Vízügyi Főigazgatóság mérnökök által tervezett mérnökök által jóváhagyott mérése viszont nem hozza az elvárt színvonalat."
És akkor most én kérek elnézést, amiért a nap által könnyen átmelegítő vízrészeket mérték, és érdemi folyógerinc hőmérsékletet meg nem látunk. Azaz igen. Ami meg lett mérve, az helyes. De nem azt mérték meg amit kiindulákor elterveztek, hanem ugyannak a mérési tárgynak egy körülbelül nem releváns paraméterét.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Mintha itt egy tök felesleges és rosszul kivitelezett mérésről szólna az egész.
Ha a vízügy ugyan jól mér de tök feleslegesen (célhoz kötöttség) cél hogy ne legyen melegebb a Duna 30 foknál nem reggel 7 kor hanem kb soha.
Kinek a sara mindkettejük tulajdonosa, fenntartója az állam az ő sara, ha egy ilyen egyszerű feladatott nem képes megszervezni, a mérés időpontját jóváhagyó illetőt vagy annak főnökét a mindenható és mindenhez is értő állam nevezte ki.

Persze ha az a cél hogy Paks vezetőinek évégi prémiuma ne kerüljön veszélybe, akkor a mérés tökéletes volt, pont jókor romlott el az automata hőmérő pont elég ideig volt "rossz".

Pancsoló lányok mérése ellenben arra jó volt hogy felhívta erre a figyelmet, lásd itt is felhozta valaki.

Egyébként az egész felesleges. Duna mint védetett folyó, mit védünk?
Az árterei 90% elvettük, a medrét áthelyeztük a kanyarokat levágva. Kapott gyönyörű duzzasztógátakat Vaskapu, felvízi szomszédaink 1903-1998. között szinte teljesen becsatornázták a Dunát (azaz hatásaikban egymásig érő gátak és víztározók rendszerét alakították ki, hajózási, árvízvédelmi, vízgazdálkodási és energia kinyerési célból) vége Bős–Nagymaros. Szennyvizet bevezettük tetézve ezt az ipari hulladékkal. Célnak kb azt határoznám meg, hogy amit beleengedünk minnél gyorsabban elfolyjon az országból.

Nem mondom ha Paks alatt valahol lenne még ártéri vagy fokgazdálkodás akkor ok. De a haladás nevében rég felszámolták. "Tekintetes Nemes Vármegye nekünk kegyes Atyáink és Pátronus Uraink!"

Le kellene dobni ezt az álszent viselkedést, minek mérni ki kellene mondani Paksot nem terheljük vissza mivel az negatívan hat az üzemidőre (és a vezetői prémiumokra) és pont. Ja akkor viszont tényleg nem is kéne visszaterhelni ami 2017 ben 11 x mégiscsak sikerült.

ui. ki enné meg a Dunából fogott halat? Ahol beleömlik a sok sz*r ott lehet ám szép nagy halakat fogni. Jó étvágyat.

"ui. ki enné meg a Dunából fogott halat? Ahol beleömlik a sok sz*r ott lehet ám szép nagy halakat fogni. Jó étvágyat." - És a krumpli is mennyire meghálálja az alaposan trágyázott földet. Hmmmm... Milyen szép nagy gumók nőnek az érlelt tehénszarral kezelt földben... Jó étvágyat a krumplihoz! :-P

Gondolom, a fekete párduc fejlesztőinek nem sikerült értelmezniük azt a checkbox-ot a Fedora telepítőben, amely arra hivatott, hogy vagy a disztribúció megjelenésekor kiadott csomagokat telepítse, ekkor nyilván hosszú lesz az azóta megújult csomagok frissítése, vagy kapásból a legfrissebb csomagokat töltse le az update repóból, s akkor nem lesz mit frissíteni telepítés után. Vagy esetleg így nem a fekete párduc végzett volna az első helyen?

Szóval, így szakmailag az a véleményem, hogy helyesen kell telepíteni, el kell olvasni, mi van a checkbox mögé írva. Valamint, hogy értelmetlen a teszt. Hasonlítsuk össze egy autó kerékcseréjének idejét egy kerékpár elkopott fékjének cseréjével. Elvégre mindkettő jármű.

Amúgy hogy a fenébe lehet összehasonlítani? Ha felrakok egy kernelt, glibc-t, meg valami minimális szervert, az nem ugyanaz, mintha toronyórát lánccal, grafikus munkaállomás, audio szerkesztő programok, video szerkesztés, anyám kínja.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Abból, hogy ez egy reklám és teljesen szakmaiatlan ilyen összehasonlítás végzése.
Minden disztribúció felépítése más, ahogy a kiadási és frissítési ciklusaik is. Hogy mennyi idő alatt települ és mennyi idő alatt frissül az függ az adott telepítőtől, az abban található csomagok frissességétől, az alaptelepítésnél települő csomagok számától, de még a frissítéseket tartalmazó szervertől is.
A gyors frissülési idő nem jelent semmit, mert ez jelentheti azt is, hogy az adott disztribúció kevés csomagot telepít, vagy épp ritkán frissülnek azok.
Amúgy cuki a tracking paraméter a linked végén. Olyan blackpantheros...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Definiálni kéne, hogy a telepítés után a funkcionalitásnak milyen szintje áll elő. A slackware
marha gyorsan fönt van egy standard telepítésnél, de amíg a pl egy fejlesztési környezetet
kialakítasz forrásból töltött csomagokkal, az bizony eltart egy darabig.

> Sol omnibus lucet.

Kb. mintha autókat vetnénk össze kipufogó átmérő alapján. Mégis melyik felhasználót érdekli a telepítési idő?

Köszönöm szépen mindenkinek a választ, valóban jó lett volna tudni, hogy mik kerülnek fel alaptelepítésben, milyen tárolókból, és mire képes utána a rendszer.

"Mert értek a kutyákhoz."

Ugyan off, de miert van egy olasz zaszlo a sarokban?

majdnem bedőltem, azt hittem tényleg valami szakmai téma lesz, aztán mikor tapsolt egyet már rájöttem hogy a 20 éve lejárt témát fogja fitogtatni...szóval turn off

A Puppy linux gyorsabb. Telepíteni is gyorsabb. Ennyit írtam a videó alá. Törölték ;)
A devuan, arch, alpine és sok más rendszer is gyorsabb.

Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

Meg azt mégis hogyan, hogy Fedorára szándékosan felhúzzák a régi csomagokat, majd „meglepődnek”, hogy jé, sokáig tart még vagy ezer valahányszáz csomag frissítése. Talán azt kellett volna mondani a telepítőnek, hogy a frisseket tegye fel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szakmaiatlanul, de ez a régi vicc jutott az eszembe:

"Két processzor beszélget! Az egyik Intel a másik AMD!

Ki kell számolniuk: 2x2 mennyi?

AMD: 5

Intel: de hát az 4

AMD: De én voltam a gyorsabb voltam!

Nem szakmaiatlanul meg nincs mihez...Sajnos...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

gondolom windows-os, aki a tesztet csinálta, azért fontos neki az (újra)telepítési idő :)

"Ne higgyünk el mindent amit hallunk, főleg hogy olyan emberek mondják, akik nem értenek hozzá."
Ez önkritika akart lenni a végén? :)

Fedora 45 perc hmmm

Jól tudom, hogy az egyik legaktívabb csomag frissítés a Fedoránál van?
Kb ½ éves kiadási intervallum alatt az adott verzióhoz gyakorlatilag a legfrissebb csomagok állnak a rendelkezésre? Ha 2-3 hónapja kint van egy Fedora verzió akkor már elég szép mennyiségű friss vagy javított csomag áll rendelkezésre.

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Nem tudom....nekem logikus, hogy felhuzok egy alaprendszert, aztan klonozom mindig, nem a nullarol telepitek ?
Halal mindegy, mennyi ido alatt telepul.

De komolyan, ez a BP mar mashogy nem tud megjelenni a hupon, mintha kamu topicot indit egy videojarol ?

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

+1, vagy épp minimál rendszer+yum-debug-restore, vagy ha nagyon "szépen" akarom csinálni, akkor kickstart :-) Ha mindezt megfejelem egy helyi repóval (Anno Pulp volt), akkor a sebességgel sem lesz gond - azon felül, hogy pontosan azok a verziójú csomagok lesznek felpakolva, amit a céges policy alapján az ember "kienged" a gépekre...

> Halal mindegy, mennyi ido alatt telepul.

Elvileg igen, de pl számomra mégis van befolyásoló hatása a program/os telepítési időnek. Ugyanúgy, húzom a számat, ha X feladatra az eddig használt 1MB-os program helyett egy 100MB-osat kell telepíteni akkor is, ha 1TB szabad helyem van. Szóval elvileg kurvamindegy, hogy 1MB vagy 100MB, de mégsem.

Ad egy érzést, hogy ha ezzel foglalkoztak, akkor valószínű a program többi része esetében is foglalkoztak ezzel. (ami akár persze lehet fals érzet is)

Ezzel csak egyetérteni lehet.
Akkor meg miért hasonlítjuk össze a békát a patkóval? ;)

Szerintem a legjobban telepíthető a Windows XP. Én 10 éve úgy csináltam, hogy beraktam az SD kártyát és 12 perc múlva felállt a rendszer. Nem kellett egeret nyomkodni, meg ilyesmi. :-D

Ha linuxról van szó, akkor CentOS minimal rendszer + desktop + etc + frissítés egy elég komoly versenyző. Mindössze néhány parancsot kell kiadni.

Amint néhányszor elhangzott, vajon mi a kérdés?

btw, vegyük már észre, hogy ez egy reklám, nem szakmailag érdekel* cucc..

szokásos bP reklámanyag. Mi vagyunk a királyok, mert gyorsabban települünk fel!
Az hogy a többi OS milyen körülményekről indult arról egy szó sincs, a bP gyorsan települ fel, használjunk bP-t.

Hiszen tapsra bP pólót kaphatunk.

Reklámszakmailag egy kalap szar.
Szakmailag egy kalap szar.
+ hogy youtube kommenteket távolítotok el az a fenti kettőt nyugtázza (nem, nem én kommenteltem a videó alá)

ennyi.

Wow, bP. Ilyenkor mindig kerdes, hogy popcorn vagy hanyozacsko kell :D

Szakmailag, ahogy már többen is elmondták előttem, teljesen felesleges egy ilyen "teszt" arról, hogy melyik rendszer települ/frissül a leggyorsabban.

A problémák:

  1. Elsődlegesen a telepített csomagok mennyisége. A tesztelt rendszerek mindegyike általában más célzattal készült, más-más felhasználásra tervezve az alap telepítéseket. Ebből adódik, hogy egy sima telepítés során teljesen más csomagok/programok fognak feltelepülni. Egyik rendszernél kevesebb, másiknál több előtelepített programok. Ha minimál install-t csinálnánk a rendszerekkel, tehát "semmi" alap program, akkor az összes gyors lenne.
  2. A telepítőmédiumok kiadási dátuma. A tesztelt rendszerek telepítői nem egyszerre egy időben lettek kiadva, így egyik rendszerhez több frissítés jött ki, mint a másikhoz, így ismételten nem lehet őket megfelelően összehasonlítani. Talán ha Nightly build-ekből lenne a teszt, akkor elvileg minden komponensnek lehetőleg frissnek kellene lennie.
  3. Ubuntu Live-ból telepítése. Ezt nem értettem már a videó alatt, hogy miért kellett betölteni a Live felületet. Az már önmagában rányom legalább egy percet, hogy azt betöltse és akkor még utána indítja a telepítést. Ennek így semmi értelme... Ja de, egy értelme van. A bPOS-nél mindig az Ubuntu-t szidják, így rá tudtak még tolni az idejére, hogy még rosszabb színben mutassák be.
  4. A bPOS által "telepített" programok. Ahogy már valaki említette, a bPOS nem telepít fel mindent, ami "Start Menü"-ben látható. Csak ikonok, amikre kattintva elindul a telepítésük. Ez alapvetően nem egy rossz elgondolás, de így a rendszer telepítésénél nem kell ezeket telepíteni/frissítés sincs ezen programokhoz. Így nem csoda, hogy ha gyorsabban települ a rendszer. Ez kb olyan, mint a Windows 10 esetén, mikor listázza a Store-os elemeket és azok is csak rányomás után kezdenek települni.
  5. A teszt bemutatása során nem tudunk megbizonyosodni arról, hogy az összes rendszer ugyanazt a virtuális konfigurációt kapta, tehát simán lehet, hogy egyik-másik rendszer kevesebb erőforrást kapott.

A végső véleményem:

Ellehet végezni az OS-ek összehasonlítását, de akkor olyan témát válasszunk, ami tényleg releváns is. Egy pontnak lehet a telepítési/frissítési idő, viszont akkor mellette legyen olyan információ is, hogy telepítés után egy-egy rendszer mennyire használható. Mondjuk egy általános irodai felhasználásra az elérhető programokkal mennyire üzemképes, milyen programok hiányozhatnak. Programok indulási ideje, erőforrás igény (CPU/RAM/Storage).

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Várom, hogy olyan videót készítsen amiben összerak egy Arch-ot vagy egy Gentoo-t. Ott mi lesz az eredmény? Hány ezerszer lesz jobb a Blackpanther? :-)

Mivel nem érkezett ilyen jellegű komment, így válaszolok arra a kérdésre, hogy miért érdekes az, hogy mennyi a telepítési idő.

Otthoni Pistikének tökmindegy, ám vállalati környezetben már egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi idő esik ki a termelésből-munkavégzésből, csak amiatt, mert valami miatt, újra kellett telepíteni egy adott rendszert. Egy gépnél lényegtelen, ám ahol többszáz gép van? Na ott nagyon is nem mindegy. Annyit megtudtam, hogy a panther a videóban látható telepítés után, teljesen alkalmas bármilyen céges munkára azonnal, ahol nem speciális tervezési munkákra kell egy oprendszer.

Természetesen nem csak újra telepítés létezik, hanem új is és itt is akár többszáz gépre.

"Mert értek a kutyákhoz."

"ahol 5-nél több gépet kell egyszerre telepíteni, vagy ugyanolyan konfiggal kell gépeket telepíteni, azt így telepítik, akkor tévedsz."

Mivel ritka, hogy 5-nél több gépnek ugyanolyan a konfigja egy vállalati környezetben, így a "mindre felmásolok egy ugyanolyan rendszert pendrájvról" elv kuka, csak a szűz telepítés a biztonságos, ott pedig már nem mindegy a telepítési idő.

"Mert értek a kutyákhoz."

"Mivel ritka, hogy 5-nél több gépnek ugyanolyan a konfigja egy vállalati környezetben,"

Nem tudom milyen vállalati környezetet láttál eddig, de szerintem tévedsz. Pontosan ott standardizálnak, ahol nagyszámú gépet kell kezelni. És pontosan azért, hogy a saját életüket megkönnyítsék.

--
trey @ gépház

"Pontosan ott standardizálnak, ahol nagyszámú gépet kell kezelni."

Melyik hiteles felmérés támasztja ezt alá, hogy melyikből van több a gyakorlatban?
Alapvetően teljesen mindegy, hogy 10 vagy 1000 cég látja hasznát annak, hogy sokkal gyorsabban lehet telepíteni, az számít most, hogy lesznek, akiknek mindez segítség.

"Mert értek a kutyákhoz."

Ehhez nem igazán találsz "hiteles" felmérést. Ez egy olyan cucc, hogy vagy dolgozol/dolgoztál olyan helyen ahol ilyesmit alkalmaznak, vagy nem.. Kb. ennyi.

Nyilván helye válogatja, lehet 50 gépparkos cég, vagy iskola is, amiket itt példának hoztak / hozol, ahol totálisan tök más HW van. Sajnos pl az iskolai példa pont nem jó, mert ott kb. olyan gépekkel dolgoznak amikhez éppen valahogy hozzájutnak.. de fixme, lehet már van valami "változás" ebben.

Lehet cég is, ahol egyesével rendelik a gépeket..

De egy nagyobb helyen, nem az van, hogy na, kellene akkor gép, vegyünk 5öt, most annyi kell... Terveznek. Előre. Vesznek 50-et. Egy féle/fajta/stb-t. azonos HW-val, stb. Ott az image, kész.

De, hogy valamennyire "hiteles" legyen.

Kormányhivatalok / Járási hivatalok esetében pl. image van. Pont. Remote pedig megy a teljes rendszer felkonfigolása / beállítása automatikusan tökmind1 milyen telephelyről. (remélem ezzel nem sértettem álllllamtitkot... :) )

És kb. ez minden egyes KH/Járásban így történik, mivel eléggé központi / egységes rendszer van ugyebár.
Akkor add össze mennyi KH / Járási hivatal van, településenként változó gépparkkal, szorozzál, osszál és akkor egy egész nagy szám fog kijönni a történetből.
Szerintem ez nagyjából hivatalosnak is tekinthető... :)

ps.: nem, nem vagyok KH alkalmazott

Mi segítség? Az, hogy Windowsról bPOS-re migrálnak, mert azt gyorsabb telepíteni? Vagy más Linux disztróról fognak átállni, mert a bPOS-t gyorsabb telepíteni? Irreális szempont.

A bPOS mögött egy cég áll, nem ingyen dolgozó hippik, így hosszabb távon egyáltalán nem közömbös, hogy a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásával 10 vagy 1000 partner számára eladható tulajdonsággal ruházza fel a terméket.

:)

Ehhez hozzászólnék, bár nem lesz hiteles. Nálunk 1000+ gép van és mindig is törekedtünk a homogén hardverkörnyezetre. Van X nyomtatónk, azoknak úgy a 90%-a egy gyártótól származik (de ezek után fogok is csinálni egy pontos kimutatást). A nagy gyártó készülékeiből 3 féle van: 2 nagy (színes és fekete) és egy kicsi, ami csak fekete. Ennyi. Van összesen kb. 50db. Az asztali gépek szintén közel 90%-a egy gyártótól származik. Nagyjából 100-200 db között mozog az azonos típusok aránya. Szerencsére a szolgáltatások jó része webes vagy távoli gépen fut vagy egy mindenki számára elérhető szoftveren belül fut. Windowst használunk desktop környezetben. A telepítés hálózatról megy imige formájában pikk-pakk megvan és out-of box működik minden. Pár apróságot kell elvégezni a telepítés után (tartományba léptetés) és ennyi. A szükséges szoftverek első indításkor felajánlják a frissítést (amennyiben van) de azt a user néhányszor elutasíthatja ha sietős a dolga (ha nagyon ráérek, lefrissítem neki). Friss image-t nagyjából 3 havonta készítünk, melyeket előtte pár hétig tesztelünk. A képfájlban benne van az összes szükséges driver úgy, hogy az "imidzselés" után ne akarjon azonnal frissülni, mert törekszünk a legfrissebbekre. Egyébként a gép kiláthat a windows update szerverekre de van belső is, hogy gyorsítsuk a folyamatot.

Lényeg a lényeg, hogy a gyakorlatban kb. 6 perc alatt kész a használható rendszer. Persze ha egy gép úgy kerül hozzánk, hogy image kell, akkor esélyes, hogy megnyekkent valami hardveresen is. Különben pedig, mivel már lassan szinte minden szoftverünk webes lesz vagy olyan amit pótolni lehet mással, elméletileg megoldható lenne az átállás linuxos környezetre. Szinte már csak a belső szoftver(ek) amik windows only, de azok is kezdenek annyira elavulni, hogy már tökmindegy mit raksz alá, sehogy sem akar elindulni lassan. Nem tudom mi lesz ebből a Microsoft dologból de voltak olyan hangok nem is olyan régen állami vezetők felől, hogy készüljünk a free szoftveres közigazgatásra. Én már várom nagyon de több bökkenő is lesz majd. 1 az, hogy nehéz lesz szakembert találni. Viszont ahogy látom, annyira nem gáz ez, mert néhány éve vannak csak windows szervereink is és az is úgy kezdődött, hogy nem ért hozzá senki. Aztán elküldtek mindenkit mindenféle okatatásokra + a komolyabb dolgokat megcsinálta más, aztán szépen lassan elengedik a kezünket de van országos support is cégen belül. Viszont ezek a szerverek is lassan de biztosan elavulnak. Néhány helyen működik viszonylag gond nélkül, de van ahol a régiről még nem váltottak. Kérdés az, hogy mi lesz a következő lépés. Egyik haverom egy középsuliban lett rendszergazda, persze ott nem volt annyira nehéz dolga de az összes Win és Novell szervert, tűzfalat, mindent lecserélt linuxra és BSD-re. Emlékszem annó mikor jártam vizsgázni mindenféle OKJ-s hülyeségből meg ECDL meg érettségi meg ilyenek, akkor amikor szóbakerültek pl. a fájlrendszerek, elkezdtem sorolni az ntfs és fat-on kívül vagy 20 másikat aztán csak pislogtak a tanárok is :D Sőt, akkoriban már live cd-ről ment a Knoppix infó órán mert win alatt korlátozott jogaim voltak. Azóta sok minden változott, persze.
---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Egy picit el vagy tévedve.

Még kis vállalkozásnál is már egyre terjed az a gyakorlat ami közép és nagyvállalatoknál, azaz nem szórakoznak egy-egy gép telepítésével, hanem van egy image amit központilag húznak fel és már minden be van rajta állítva. Viszont ha nem homogén a környezet akkor is inkább azt diktálja a józan ész, hogy akkor minden (egyedibb) gépről van image és arról van újrahúzva.

Ha operációs rendszer váltás vagy upgrade van, akkor sem egy ülésre vannak ezek a gépek telepítve, hanem fokozatosan, például most csak az egyik részleg gépeit telepítjük, holnap a másikét. Vagy esetleg ha már ilyen váltás van akkor új gépek szinte mindenkinek, amiket már lehet úgy venni hogy homogén környezet legyen és akkor is csak egy gép van telepítve, többi meg image-ből.

Értem én hogy ez szépen hangzik, hogy milyen gyorsan települ, de ez a mai IT-ben a legutolsó szempont.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Még ki akartam egészíteni de mire megírtam belerondítottál. :)

Amit akartam:

Egy bPOS nem biztos hogy telepítés után egyből alkalmazható. Pontosan nem tudom milyen programok települnek fel ténylegesen így a következő példám lehet nem reális.

Tételezzük fel hogy van egy kis iroda egy rendszergazdával. Internet szolgáltató bejelenti hogy kimaradások várhatóak. Rózsika nem tudja elvégezni feladatai nagy részét, így tökéletes idő a telepítésre. Kész, vissza a gép. Rózsika mondjuk amíg nincs internet addig az Office-ban szeretne dolgozni. Indítaná el, de kiderül hogy az bizony nincs feltelepítve, mert a bPOS csak egy telepítési hivatkozásra mutat, ami neten keresztül szeretné épp behúzni az Office-t. Tehát Rózsika nem tud dolgozni amíg nincs net.

Ez csak egy példa és mint írtam nem biztos hogy reális, mert nem tudom mik vannak ténylegesen egy bP telepítésben.

És még egy kiegészítés: ha már tényleg valami oknál fogva egyesével kell a gépeket telepíteni akkor meg a legegyszerűbb ha van egy mobilisabb eszköz, mondjuk egy notebook és a telepítés idejére azt használja a kolléga, és akkor ismételten lényegtelen hogy.mennyi ideig települ a rendszer. Úgy is tudjuk hogy a rendszergazdák nem szeretnek dolgozni így nem 5-10 percenként kell szaladgálni egyik géptől a másikhoz, hanem egy-egy telepítés között lehet mást is csinálni. Kávézni, megbeszélni milyen feladatokat nem akarok megcsinálni aznap, többi kolléga problémáit káromkodások közepette megoldani a Reset gomb segítségével, hiába hogy nem mentett... De ennyi elég is poénkodásból.

A lényeg akkor is annyi hogy manapság nem számít ha egy gép most 5-15-30 percig kiesik, mert alapvetően kell/kellene lennie mindenhol olyan forgatókönyvnek hogy egyik gép kiesése esetén gyorsan lehessen pótolni, és egy telepítés idejére is simán kaphat a kolléga egy másik gépet.

Aki dolgozott már ilyen helyen az tudja milyen is ez, és azért írja mindenki hogy image-et kell használni mert azt már minden beállítással együtt ki tudod osztani. Skár egy gép esetén is jobban jársz image-el. Új rendszer/upgrade esetén meg neked kell megoldást találnod a kiesés csökkentésére, ami a legtisztább tényleg a másik gép addig is.

Én is dolgoztam ilyen helyen, kellett gépeket telepítenem szüzen, de valahogy nem zavart a Windows 0,5-1 órás telepítési ideje, mert amíg települtek a gépek addig másik 3-4 ticket meg lett oldva tehát így még jobban is jártam, mint hogy gyorsan települnek a gépek és akkor csak azokra tudok közben figyelni.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

"...de valahogy nem zavart a Windows 0,5-1 órás telepítési ideje, ...."
Huh, erről egy nosztalgikus emlék ugrott be, 8-10 gép párhuzamos Windows 95 telepítése floppyról. Régi, szép idők... Őööö, vagy inkább nem...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Jahm. Míg rá nem vették a helyi "rendszergazdát", hogy talán elég lesz neki egy telepítőkészlet "vésztartaléknak" a kilenc helyett.
Aztán jött az egy gép, két kupac floppy, amit a vicces kollégák kellemesen fel tudtak dobni, a "még nem volt" kupacban lévő floppyk sorrendjének megkeverésével.
Huh, kezdem öregnek érezni magam...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem biztos, hogy az image a jó. Inkább a backup, vagy install szerver.
Központilag megadhatod, hogy milyen MAC-hez mi tartozik. Így akár többféle oprendszert is telepíthetsz.
Az egyedi konfigok is lehetnek a szerveren. Ekkor az egységes backup telepítése után az egyedi dolgokat is megkapja a gép.
Aztán sok gép se kell hozzá. Telepítettem Budapestről Miskocra, üres gépre adatbázisszervert, hogy 8 perc múlva elindult. Ha kivártam a 15 percet, akkor adatbázissal együtt. Mindezt 2Mb/s vonalon.
És mindezt vagy 20 éve. ;)

jó kis nim szerver. egyszer megkérdeztem egy kollégát, hogy mióta tud az os bootolható backupot készíteni. azt mondta, hogy ő még csak '82 óta foglalkozik vele, de akkor már volt mksysb :)

Nem biztos, hogy az image a jó. Inkább a backup, vagy install szerver.

+1

kickstart + cookbook.

Mi hasznod származik ebből a reklámból?

Elképzeltem:
BP: Jó napot!
CTO: Jó napot, miben segíthetek?
BP: Azt szeretném, ha az önök vállalata BP-t használna.
CTO: Igen? Na és miért?
BP: Hát mert gyorsan települ!
CTO: Leszarom. Van más ok is rá?
BP: Öööö... a szuper motivált közösség?
CTO: Isten ments. Viszlát!
BP: Viszlát!

Tényleg nem okoskodok csak egy fotós vagyok, de :

Biztos, hogy mindent nem pótol a biztonsági mentés, de azt ami a "rettegés" tárgya pl. az újratelepítést nagyban megkönnyíti.

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Nem, nem alkalmas.
Mert a legtöbb céges munka az adott cégnél használt szoftverkörnyezetet igényli. Ma már nem elég egy word+excell irodai munkára. Különösen egy olyan cégnél, ahol több száz alkalmazott van. És bizony ezen környezetek telepítése sokszor lényegesen lassabb, mint magának az OSnek a telepítése. Épp ezért is telepítenek imageből, vagy automatizált telepítési környezetből.
Amúgy, az inkonzisztens környezet miatt szükséges "vanília telepítés" is már egy erős mítosz az utóbbi 15 évben. Nem egy rendszermeghajtó alatt cseréltem komplett gépet és a jelentős részük mindenféle varázsolás nélkül mehetett vissza a termelésbe.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Asszem te még nem láttál vállalati környezetet. Betolnak 100+ szervert, amiknek megvan a rola-ja és automatikusan be kell join-olniuk a már meglévő clustetekbe, stb. Ha ezt te kézzel vegezned, sosem lennél kész. Kicsit segítek: pxe, kickstart, IaaC (puppet, chef, ansible, salt, etc), git. Vagy valamilyen előre összerakott tool, mint a satellite es hasonlók. Minden telepítés egyszerre indul. Kurvara mindegy, hogy mennyi egy server telepítési ideje, mert nem egyesével zajlik, nem a sebesség a lényeg, hanem hogy senki ne nyulhasson kézzel bele semmibe.
Fingod sincs arról miről beszélsz.
De legalább lehet rajtad szívből röhögni. :)

Amúgy csak így finoman jegyezném meg, hogy a bP OS hivatalos kommunikációja most is a toppon volt, elég csak a videó alatti hozzászólásokat elolvasni.

Igazából ki akartam szedni néhány részletet az egyik hozzászólásból, de rájöttem, hogy az egész nevetséges.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

nem sikerült rájönnöm, hogy a videó milyen nyelvű
felirat lesz?

A korrekt összehasonlításhoz kellenének még az alábbiak:

- Mekkora a telepítő médium mérete,
- Csomagok száma,
- Telepített csomagok száma,
- Egyforma programok listája,
- Extra dolgok.

Egyébként a Slax lenyomja a bP-t simán.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

A telepítés+frissítés+egyedi csomagok telepítése függ nagy mértékben az alábbiaktól:

- az rpm szerintem eleve lassabb kicsomagolású, mint a deb alapú. (fixme)
- tükörszerverek upload sebességétől függ a csomagok elérése, rendszerfrissítéskor jelentős lehet a szumma idő
- rendszer frissítéskor a frissítendő csomagok száma erősen befolyásolja az igényelt időt.

Nem lehet szvsz a fentiek miatt konzekvens következtetést levonni.

Ez kicsit olyan, mintha összehasonlítanánk, hogy mennyi idő alatt raknak össze két eltérő autó típust a gyárban. Kit érdekel? A végeredmény az érdekes, a használhatóság, a teljesítmény.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köpködés mentesen: A kóla az sokkal jobb, mint a fanta, mert az 1.25-ös kólás üvegből kétszer is lehet inni, míg a 0.5 literes fantából csak egyszer. Ez a bemutató kb hasonló volt.

Azért nem mindegy mit írnak rólad. Azt hogy feltalálták egy víztisztító berendezést, ami olcsó és nagy számban szorhato ki a harmadik világ fertőzött vizeinel lakó embereknek ezzel milliókat mentve meg a koleratol.
Vagy azt hogy vicces videókon nagykanallal eszed különböző állatok belsarat.

Itt az utóbbiról van szó.

Híres vs. hírhedt :)

De írtam is. Ha bP, akkor popcorn vagy hanyozacsko. Azt a sok dilettans hozzanemertot aki ott felszopja egymást....Úristen :)

Na, azért én nem gondolom, hogy "sok-sok dilettáns" így helytálló:

- Van egy működő operációs rendszer, sok fejlesztéssel a háttérben. Ennek elkészítése, még ha csak arról lenne szó, hogy összedobálod, már izgalmas feladat, és jónéhány sárdobáló bicskája beletörne.
- A pB a vitát eredményező üzleti stratégiája miatt céltáblája lett a mainstream anyázásnak. (Foglalmam sincs hányan nem tesztelték maguk a bP-t mielőtt anyáznak.)
- A pB szerencsétlen kommunikációja árt a projectnek.
- Végül, de nem utolsó sorban, ami már nem magának a pB milyenségének az eredménye, de a fő fejlesztője volt, aki szembe menve a MS WIN-t megkövetelő állami kommunikációs platformmal, elérte, hogy keresztplatformos megoldással lehessen az ÁNYK-t használni.

- En is csinaltam Linux distrot. Nem ez a nagy vaszisztdasz, hanem annak a karbantartasa es supportja amennyiben mar nem csak Te hasznalod. Az enyemet (enyeimet) csak en hasznalom es nem is akarom senki torkan lenyomni, hogy a legjobb mert fujj-fujj a tobbi, meg mert azt hinnem magamrol, hogy egy disztro osszerakasatol valamifele linux magus leszek :D (a bP-n dolgozo emberek kommunikacioja viszont et sugalja).
-- Engedj meg egy megjegyzest. Eppen most jutott eszembe egy jo hasonlat roluk. Kulcslyukon keresztul nezik a vilagot es azt hiszik az annyi is. Majd hatalmas mellennyel kinyilatkoztatnak arrol, milyen is a vilag olyanoknak, akik nem hogy kulcsylukon, hanem a sztradan szaguldo autobol nezik.

- Leszarom az uzleti strategiajukat. Vagy keresnek vele penzt vagy nem. Az sem erdekel mennyit. Az sem erdekel ha ingyen csinaljak vagy vesztesegesen. Ez az o dolguk. Ugyanigy nem erdekel a CBA eves beszamoloja sem. Szoval kijelentheted hogy ez az ok, bar ez nem igaz. Ez amolyan bP fele indok lenne, hogy a sok-sok ok helyett kiragadjunk valamit. Ez az ok. Ennyi. A gyulolkodok irigylik az uzleti sikereinket. WTF. :D
Sokkal prozaibb okai vannak annak, hogy a bP-t nem kedvelik az emberek. Es ez nem a bP OS miatt van, hanem az egesz kozosseg es szellemiseg miatt, lasd fent.

- A bP kommunikaciojara en nem epitenek utzletet. Ezt egy marketing szakos elso eves hallgato is tudja. De ez az uzletnek art es nem a projektnek(!!! ), ellenteben azzal amit irtal. A projektnek maguk a resztvevok es hozzaallasuk art. Igaz nelkuluk nem is lenne projekt. Csak igy meg minek.

- A legtobb sorozatgyilkos, tomeggyilkos, diktator amugy tok jo ember volt es szerette a kiscicakat. :D
Ezt csak arra mondom, hogy enged meg nekem ne essek hasra az ANYK elott. Kepzeld el, hogy mi lett volna, ha mondjuk nem az ANYK-t erolteti valaki, hanem egy webes platformot inkabb. Van hogy egy innovacionak gondolt dolog evekkel visszaveti a fejlodest. En igy gondolok az ANYK-ra is. Ennek ellenere persze respect, hogy ezt o egyedul minden segitseg nelkul pusztan az akarataval elerte, masok segitsege es minden kulso tenyezo nelkul. ;)

"- Végül, de nem utolsó sorban, ami már nem magának a pB milyenségének az eredménye, de a fő fejlesztője volt, aki szembe menve a MS WIN-t megkövetelő állami kommunikációs platformmal, elérte, hogy keresztplatformos megoldással lehessen az ÁNYK-t használni."

Bárcsak sokan használnák az agyukat is, ahogyan te is teszed. Igaz, a bP lett volna a helyes rövidítés, ám tényleg nem komoly probléma ebben a helyzetben az elírás. :-) Egyébként még jópár linuxos dolgot elért a fejlesztője a bP-nek, kapott már más OS is saját ötleteket (igen, ubuntu is vett át), valamint van jópár most folyó újításuk is, amit vagy most, vagy később, de át fognak venni mások is. Az, hogy milyen a fő fejlesztő stílusa, na az ami nem határozza meg a rendszer használhatóságát. Ezt nem neked írtam, hanem másoknak, akik vagy érdekeik mentén, vagy érzelmeik mentén állítanak butaságokat.

"Mert értek a kutyákhoz."

(igen, ubuntu is vett át)

erre kíváncsi lennék .. referenciával, hogy mit is vett át az Ubuntu a bP-től ? :)
Meg hogy mikor ?

Mert az nem "átvevés" számomra, hogy XY gondol egyet és mondjuk fejjel lefele süti a melegszendvicset.. Z meg később ugyan erre jön rá. Hol van az hogy bPtől "vették" át ... ugyanmár...

Ennyi erővel mindenki mindenkitől átvett valamit. a bP honnan vette át azt amit az Ubuntu átvett tőlük ? Vagy Vector álmodta meg? Vagy esetleg láttátok egy tök ismeretlen disztróban és Ti is onnan vettétek át.. hah.

"Vagy Vector álmodta meg?"

Igen ő. Bármilyen is a stílusa, zseniális meglátásai és ötletei vannak, amikkel nem csak könnyebbé válik a disztró használata, hanem biztonságosabbá, logikusabbá, stabilabbá, esetenként plusz funkciókkal ellátva. Bizonyára mindenütt megtalálhatók ilyen jellegű fejlesztések, így ez nem kuriózum. Szerintem nem is ez a cél.

"Mert értek a kutyákhoz."

"A hozzászólásodból véletlenül kimaradt a konkrétum, valamiért csak az általános tömjénezés maradt csak meg. Gondolom ez valami Drupal bug."

Csak egy példa a sokból: Krusader áttervezése. Innentől kezdve rábízom mindenkire, hogy köpködni akar, vagy értékesen hozzászólni, az érdekembereknek nem fogok válaszolni.

"Mert értek a kutyákhoz."

bárki lehet rajongója, fejlesztője, utálója. attól mert beszél/ír róla, nem feltétlen jelenti, hogy a team tagja bármilyen formában is...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Eddig a Krusader átdizájnolásán kívül nem jött semmi érdemleges példa arra, hogy mi az ami annyira egyedi lenne/volt a bP-ben, hogy a többi disztribúció azt átvegye.

Az oldalatokon sincs semmi feltüntetve, hogy miben lennétek jobbak bármelyik másik N+1-es Linux disztribúciónál.

A képgalériában szépen ki van emelve egy kép, hogy az a Pro verzióból van, de azon csak annyi látszódik, hogy át lett véve a Windows 10 csempés start menüje.

A DistroWatch-on is a leírás így hangzik:

"blackPanther OS is a Hungarian Linux distribution which borrows features from other major projects, including Mandriva Linux (graphical configuration tools), Fedora (graphical user interface) and Ubuntu (driver management). The distribution is designed for use at school, home and work as it contains applications for common daily tasks, such as time management, office work or media playback. "

Tehát amíg nem kapunk egy értelmes választ arról, hogy mi is az a része a rendszernek, ami annyira egyedi és jó megoldás, hogy a többi rendszer is átvette, addig felesleges újabb vitaköröket indítani. A DW leírás is azt sugallja, hogy nem mások vettek át tőletek, hanem ti vettetek át mindenkitől. A DW-nek is lehet írni. Le lehet cseréltetni a kiírást. De jelenleg mindenhonnan csak az jön vissza, hogy a bP vett át sok mindent a többi rendszertől és nem fordítva, hiába hogy itt azt hangoztatjátok.

Szerk.: Ha már DW, kedvenc Review:

"Beautifull, well thought out, responsive distribution with not very good documentation. It took me one day to install the chrome browser. It is supposed to be somewhat rpm based. Downloaded the rpm package. Could not install it, with the Wizard gui or with the command line "telepités". It complained that it could not find the package, and/or the package is not registered.. Finally from the You-tube info, I run app-helper, reloaded the package data base nad lo and behold chrome could be installed from the menu, I could not find skype but from the command line "telepítés skype" "telepités viber" worked like charm.
Final judgment. Good distribution, once you get to know it, which is not easy. Do not try to add third party packages yourself."

Tehát magyarul: Elvileg van angol ("külföldi") verzió, amihez nincs megfelelő dokumentáció és még a nagy magyar parancsok is benne vannak ebben a kiadásban. Gratulálok!

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A bP OS onmagaban egy a millio disztribuvio kozul amit semmi sem emel ki a tobbiek kozul. Megha vert pisalnak is a keszitoi, hogy ezt elhitessek magukkal. :D (masokkal meg eroszakosan es bunkon probaljak elhitetni. aki meg probalja megmagyarazni nekik, hogy nem ez nem a szent gral, csak egy kibebaszott Linux kernelt haszalo valami, amibol ha eldobok egy kovet feljajdul 10+, az meg egy ottromba frater es nem erdemli meg az o dragasagukat)

A tamogatast meg hagyjuk is jo? Volt itt par honapja errol szinten egy jo hosszu thread. :D

Sajnos a bP eseteben a seggfejseg csak seggfejseget jelent nem zsenialitast. Ok azok akik az autoban szembe mennek a forgalommal es mindenki mast tartanak idiotanak, magukat meg zseninek. :D

Ezzel szemben a harcmezőre igen gyakran akárkiket küldtek, bedrogozva, bevodkázva. ;)

De ennek semmi köze ahhoz, ha megbízható oprendszert akarsz ismételhetően, gyorsan telepíteni.
Mint AIX hívő azt mondom, hogy amit árulnak és támogatnak POWER platformra, az minden bizonnyal jó. Ebből létezik a SLES, RHEL és újabban az ubuntunak is van hasonló képességű disztrója. Speciális driver igény nélkül olcsóbb a CentOS, ami effektíve RHEL.
A megbízható, garantált eredményű munkavégzéshez elengedhetetlen a megfelelő szintű, mindenre kiterjedő dokumentáció. Ezt a fenti rendszerek tudják. A többi meg vérpistikés.

Nem mondom meg, mi az átlag és mi van alatta-felette. A fentiek kivételével az összes többi lejjeb van. Aki nem hiszi, nézze meg a komolyabb hardvergyártók milyen linux esetén nyújtanak támogatást.

Mivel nem látok bele a bP projektbe, ezért jóindulatú felületes külső szemlélőként pozitívan tekintek rá. Ha valakinek megfelel a termék, a szolgáltatás vagy a csoport, engem nem zavar, sőt, egyfajta értéknek tekintem.

Párducos témában nekem is hiányérzetem van több dologgal kapcsolatban, de ez nem jelenti azt, hogy más ne lehetne elégedett vele.

:)

Szerintem szükségtelen, de ha igényled...:

Mivel nem látok bele a bP projektbe, ezért jóindulatú felületes külső szemlélőként pozitívan tekintek rá. Ha valakinek megfelel a termék, a szolgáltatás vagy a csoport, engem nem zavar, sőt, egyfajta értéknek tekintem.

Párducos témában nekem is hiányérzetem van több dologgal kapcsolatban, de ez nem jelenti azt, hogy más ne lehetne elégedett vele.

:)

Mekkora clickbait, szóval ez csak egy újabb arrogáns bP OS reklám. Szerencsétlenek :)

"Mekkora clickbait, szóval ez csak egy újabb arrogáns bP OS reklám. Szerencsétlenek :)"

Olvass utána annak a kifejezésnek, hogy arrogancia.
Meg fogsz lepődni, hogy olyannal akarsz felruházni másokat, ami rád jellemző. Már ha érted miről van szó.

"Mert értek a kutyákhoz."

Csak irigykedtek, de konkrétumot, hogy mi lehet esetleg még fontosabb vállalati környezetben mint az installálás sebessége, senki nem tud mondani!

Megnéztem a videót, rögtön föltettem a BlackPanthert, és most sokkal jobb nekem, mert ez egy marha gyors install volt!

"mi lehet esetleg még fontosabb vállalati környezetben mint az installálás sebessége" - bármi más? Merthogy céges környezetben automatizált telepítés, vagy épp template-ből klónozás van, ami messze fürgébb és bőven kisebb hálózati forgalommal jár, mint egy nulláról telepítés. Ja, és vállalati környezetben nem is biztos, hogy minden telepített kiszolgáló kilát a nagyvilágra...

Nehéz róla köpködésmentesen írni, mivel egy elfogult videó, ami a saját terméküket akarta eleve győztesként kihozni. Egyébként meg az a 45 perces Fedora-mérés nem reális, valami ott nem volt rendben, hogy ilyen hosszú volt, egy Ubuntu/Mint szintjénél nem lett volna szabad hosszabbnak lennie.

Ha bevettek volna egy Arch-alapú disztrót, pl. Manjaro vagy ArcoLinux, az még gyorsabb lett volna a BP-nél is. De egy disztróban nem csak a telepítés, és frissítés sebessége számít, hanem a csomagkínálat mérete, a csomagok frissessége, a külső tárolók megléte, stabilitás, támogatottság és annak időtartama, felhasználói bázis, a fejlesztők száma, a frissítési metódus, felhasználás jellege. Ezt így nem lehet kijelenti, hogy ha X disztró gyorsan települ és frissül, akkor az lesz a legjobb mindenkinek mindenféle célra.

Eleve az összehasonlítás sem volt fair, egy Mint-en élből eleve több csomag van előtelepítve, kevésbé gyakrabban adnak ki .iso-t belőle, és emiatt telepítés után eleve több csomag is fog frissülni. Továbbá a tükrök sebessége sem mindegy, nem látszik a videón, hogy azok át lettek-e állítva a legközelebbi, leggyorsabb szerverre, az is elég nagy időbeli diffiket tud okozni, nagyon nem mindegy, hogy 100-200 KB/sec-kel vánszorognak le a csomagok, vagy több megás full sávszélen jönnek lefelé, meg az sem mindegy, hogy a telepítés, frissítés HDD-re vagy SSD-re történik. SSD-n mérve eleve kisebbek a különbségek a disztrók között, HDD-n a lassúság miatt nagyobb lesz a szórás.

Illetve pl. Minten, Ubuntun eleve be lehet lőni, hogy telepítés közben azonnal húzza le a frissebb csomagokat, ezzel időt lehet spórolni, míg a videón azt látom, hogy előbb volt egy offline telepítés, aztán egy külön frissítés.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Fedoránál az volt a baj - írtam feljebb -, hogy lehet választani, hogy

1) a megjelnéskori csomagokat telepítse, ezt követően, ha hónapokkal ezelőtti a megjelenés, lesz néhány ezer csomag, amelyet le fog tölteni és frissíteni fog, ami nyilván sok idő

vagy

2) egyből az update repóból a legfrissebb aktuális csomagokat telepítse; ebben az esetben nem lesz mit frissíteni, tehát gyors lesz a telepítés

Na, vajon melyik metódust választották a bP „szakemberei”? Jé, hát nem az elsőt? De. Mert így biztosan lassú lesz a Fedora telepítése. A telepítőben erre van egy checkbox.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szóba került, hogy:

- telepített csomag/méret alapú szorzót kellene alkalmazni
- a bP funkcionalitása az utólagos telepítések miatt kérdéses
- friss csomag telepítést lehet választani (Fedora, Ubuntu)

nem került még szóba:

- az Ubuntutól hivatalos daily ISO tölthető le...

Nyilván meg kellene ismételni a tesztet a jelzett okok miatt, főleg ha a (legalább a teszt) "szakmaisága" nem csak a topik címében lenne fontos kifogás. De ez nem erről szól, legalábbis eddig úgy tűnik, hogy csak VPS az egész.

"az utólagos telepítések miatt"
még mindig fájó pont az egykattintásos telepítés? jelezném, hogy egy vödörnyi (plusz) alkalmazást nem telepít ugyanígy alapból se debian, se bubuntu, se centos, se fedora.

"friss csomag telepítést lehet választani"
"Ubuntutól hivatalos daily ISO"
amint beszalad néhány százmillió Ft befektetés, zofort előáll a technikai háttér ilyenekhez nálunk is.
ergo az összehasonlítást/véleményezést inverz módon is végrehajthatjátok :)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

kötekedés nélkül érdeklődnék, hogy ha kbarcza nem igazán szeretne foglalkozni a hup közönségével, neked hogy jutott ilyen eszedbe...?

tudja bánat mióta olvasol hupot, de bizonyára rájöttél (vagy rájöhetnél már), bármit is írunk/írtunk a pantherről, az mindig kiváltja a szociopata hozzászólásokat a hupkrémből... elenyésző darabszámban lehet csak találni ontopik hozzászólást, észérveket meg egyet sem. mondjuk miután egyikük sem nézte meg, miről is olvasott...

bár a foglalkozás (részben) elérte a célját, ismét 6ezer fölötti az oldalnézegetés darabszáma... :P
ezt meg nehéz párosítani az állítólagos érdektelenséggel :)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Én még itt olyat nem olvastam, hogy valakinek a distroval lett volna baja. Azt tegyük félre, hogy sokan feleslegesnek tartják. Ami baja a közösségnek, az a kommunikáció. Szerintem igazán szakmai szintig a diskurzus sohasem jutott el bP-vel kapcsolatban. Bevallom én szívesen elolvasnék egy szakmai érv anyagot a disztroval kapcsolatban.

Miben jobb, mint amiből származik?

sokaknak úgy van baja az egésszel, hogy meg sem nézik, miről megy a diskurzus. a hupon lévő kommunikációt mag a hup közönsége alakította oda, ahol most éppen van.
szakmai diskurzust így nem egyszerű keletkeztetni. kb mintha én szakértenék(!) programozást.
elég régóta nem lehet téma, hogy miből jött, hiszen az elmúlt 15 évben több olyan változáson ment keresztül a blackPanther OS, melyek alapján a mandriva-fork mint jelző, nem állja meg a helyét.
tényleg az a kérdés, hogy jobb-e bármelyiknél is? ez relatív. a népszerűbbekkel összevetve vannak különbségek pro és kontra, szerintem nem lehet egyértelmű választ adni az ilyen kérdésre.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Ahogy már írta más is, az emberek nagy része nem a bP-t fikázza, hanem a bP közösség bizonyos tagjainak viselkedését. Például ebben a threadben is ezerszer el lett mondva, hogy miért nem releváns a telepítés hossza vállalati környezetben, ami természetesen süket fülekre talált, így egy cringe fest lett az egész topic.

a blackPanther OS fejlesztőinek alapvetően nem a huppal van problémája, hanem a hup közönségének default ellenszenvével, bármilyen pantheres témánál felbukkanó gyopálással -gondolom én-.
nektek meg amúgy is mindegy, mi hol jelenik meg a blackPanther OS-ról, zsigeri utálat szüli minden véleményeteket, már ha éppen nem offolással kezditek éppen.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

a HiSzTi NiNcS sEhOl

https://hup.hu/node/155735

> röhej, hogy megint olyan pofázik erről
> mielőtt alaptalan faszságokat írogatsz a birkacsordával együtt sipákolva...
> gondolom ez a második lépés, mielőtt nekiláttok gulágot/gázkamrát fejleszteni... :D :D :D
> szegedi faszfej

es ez csak a te kontribuciod, csak 1 db threadben

Ezzel nyugtatgathatod magad, hogy "mer' a petike es tomika mindig is utalt es kesz", csak ez nem igaz. Igy konnyebb szamodra elfogadni, hogy ha valakinek meroben eltero velemenye van, vagy akar szakmailag is megindokolt velemennyel rombolja le a vilagodat a bP OS-rol.

Ez amugy minden fundamentalistanak jol jon. A mert ugyis "gonoszok", "nem erdemlnek meg minket", "hulyek es kesz", stb. stb. Meg a vegen magukba kellene nezniuk. Azt meg inkabb ne, mert elszornyulkodnenek attol amit ott talalnanak. :D

Tegnap megnéztem a honlapot, végig olvastam a nyitóoldalt és azt már tudom, hogy utáljátok a windowst és van valami ami kiválthatja. Azt is megtudtam a honlapról, hogy lopnak a politikusok.

Szerintem ezt nem így kellene. Érdemes lenne elolvasnotok Eric Berne Emberi Játszmák könyvét ami alapján azt kell mondanom, hogy gyerekes a kommunikáció. Ha ezzel most vitatkozni kezdesz az megint gyerekes, ha meg akarod érteni, hogy miért na az már egy érettebb hozzáállás. Ez esetben vedd meg a könyvet.

a weboldal tartalmát nem én szerkesztem. nem gondolom, hogy utáljuk a windows-t, sokkal inkább "nem értem" jellegű kérdések vannak (már vagy 20 éve) porondon.
emelem a kalapom, hogy valaki innen képes volt akár csak egyetlen mondatot is elolvasni a webtartalomból.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

az ÁSZF-ből Ti csináltatok botrányt. de sem a hentesnél, sem a mobilcégeknél (meg máshol sem) pattogtatok, hogy hát honnan veszik a bátorságot pl pénzt kérni bármiért is...
fordítva ültetek fel a bilire, amin egyébként jól szórakoztam :)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

ott aki indította a témát, az nem adott teljes képet a történtekről. ami pedig azt a témát illeti: le lett írva, miért kapott olyan levelet, amilyet kapott. nem csak Te nem akartad megérteni.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

ráncigálhattok minden újabb pantheres topikba korábbi dolgokat, de kurvára értelmetlen.
ha reagálunk, az a baj, ha meg nem, akkor meg az.
hány pantheres előadáson voltál jelen (Te vagy bárki más innen a hupról), ahol téves következtetéseidet tisztázandó, az (írottnál értékesebb és értékelhetőbb) élőszóban történő kommunikáció révén olyan képet kaphass a témáról/fejlesztőkről, amilyenek azok valójában?
mit tettél Te vagy ebből az informatikai hulladéktárolóból bárki is azért, hogy egy-egy pantheres téma a tizenéve megszokott köpködés helyett normális menetben csordogáljon? ehhez képest még Te ugatsz szégyenről, Te mutogatsz (másokkal együtt persze) számotokra elfogadhatatlan minőségű beszólásokra? na ne bohóckodjál...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

"Huh, ez kemény. Szóval nekünk kellene utána járni, hogy hogy lehet minket meggyőzni.
Ez nem a ti feladatok lenne? :)
Vicces egy srác vagy te."

Nem tudom, hogy szándékosan ferdítesz, vagy mindez már véletlenül, mintegy zsigerből jön. Miért nem bírjátok felfogni azt az egyszerű tényt, hogy a kutya sem akar benneteket meggyőzni, arról pláne nem, hogy használjátok bármelyik rendszert is. Adott egy videó, ami bemutat egy folyamatot. Volt aki tudott hozzáfűzni értékes véleményt, amit kulturáltan megfogalmazott, voltak akiknek mindez nem sikerült.
Hátha könnyebb lesz így: SENKI SE HASZNÁLJA A blackPanthert, ott van helyette például az ubuntu. Remélem, így sikerült örömöt okoznom pár embernek legalább :-)

"Mert értek a kutyákhoz."

te még nem tudod, így elmesélem: a hupról átkattintók cirka 95%-a windows-ról lesegette a webtartalmakat. a nagy hup hatalmas linuxgurui b+

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

A windows páratlan előnye, hogy sok putty ablakot lehet nyitni rajta.
Meg fut rajta a foobar2000, így zenét is tudok hallgatni. Méghozá olyan szerkezeten, amihez az ffado driver tizenéve sem készült el. ;)
Sőt, szkennelni is tudok a legolcsóbb HP szkennerrel, ami linux alatt meg se nyekken.
Ráadásul Windows XP/SP2-t használok, mert a kutyákhoz ugyan nem értek, de ... :-D

Hu, te aztan mindent tudsz parduszisten :D

Tetszik ez a linuxguru is. Ezzel a szarkazmussal azt akarod jelezni, hogy Te tobbet tudsz rola, mint itt a legtobben?
Mert a vicces hozzaszolasaidbol nekem az jon le, hogy azon a szinten allsz, mint akiket ki szoktunk baszni az interjukon, hogy beirja hogy "Linux expert", aztan tulajdonkeppen tud egy firefoxot nyitni valami distroban. :D
Ha ez a Linuxozas, akkor a bP OS hulyei kivallo szakemberek. :D

nem. de ha tudnám, a hupon akkor sem osztanám meg.
ha pedig megfigyelted, a pár hete kiadott újabb verziójú blackPanther sem került itt bejelentésre, ahogy számos egyéb projekt sem.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

miről beszélsz cimbora?, az ott egy válasz volt egy kérdésre... tanulj meg szöveget értelmezni te is, meg golgota haverod is, így nem tesztek téves kijelentéseket.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

"Ha nem akarnál meggyőzni semmit, akkor ne nyomtad volna a reklámot."

Megpróbálkozhatnál végre hazugságok nélkül is írni.
Egyértelműen leírtam kedves TROLL fórumtárs neked is, hogy nem kívánom senkinek sem azt, hogy használja a bp oprendszert. Kész. Az, hogy te mit látsz amögé, hogy kitettem ezt a videos linket, az már csak a te fejedben létezik, ne akard rám erőltetni a te érzéseidet. Használd tovább azt a rendszert ami neked tetszik és nem kell itt a hiszti, mert van más alternatíva is.

"Mert értek a kutyákhoz."

Nem.
Te belinkeltel egy "laposfold hivo" videot, hogy mi szakmailag(!!!) mondjunk velemenyt rola. Nehez a laposfold hivoket szakmailag ertelmezni. Utana meg jossz azzal, hogy itt mindenki troll, mert nem az jott ki, hogy a fold lapos. Bruhuhuhuhu. Szazas zsepid tuti van ugye? Mert most nem a bP-re onanizalast kellene feltorolni vele, hanem a konnyeidet, hogy jajj hat teged hogy megbantottak itt erzelmileg, mert mit mondtak a bP OS-rol.
Szanalom gyermeke Te. :D

"hogy mi szakmailag(!!!) mondjunk velemenyt rola."

Pontosan, szakmailag. Amit ti itt páran produkáltok, az minden, csak nem szakmai vélemény, hanem hiszti, mert nem csak a zubuntu létezik és a windows.
Igen elhangzottak itt korrekt szakmai vélemények is, azokat köszönöm is, vannak benne értékek.
Amit a hozzád hasonlók művelnek, az nem más, mint egy vélt, vagy valós koncféltés, hogy kiesik a szátokból a sajt, így jobb megelőzni ezt és elfojtani még csírájában is azt, ami másabb, mint ahonnan mi kapjuk a jutalomfalatainkat.
Azon pedig nagyon jól szórakozok, hogy bacca a csőrötöket, hogy nem hívom a versenyzőket a bp használatára, hanem ellenkezőleg, azt javaslom, hogy ne használják :-))))))
Tudom-tudom... ti ettől kipurcannátok közösségileg (anyagilag is), ha nem lenne istenítve egyik vagy másik linuxos oprendszer, hiszen az áltömeg látszatát fenn kell tartani ahhoz, hogy jöjjenek pénzek valahonnan. No és itt nem értitek meg sokan azt, hogy a francba csinálja a blackpanther azt, hogy felesleges tömegek nélkül is fejlődik a rendszer, a fejlesztők nagyon jól megélnek belőle úgy, hogy nincsen mutyipénz az állambácsitól, nem kell nekik hazudozniuk a nemlétező hatalmas közösségükről (akik jelentős része semmivel sem járul hozzá ahhoz, hogy a linux fejlődjön).
No most szépen töröld meg a szomorú szemed szamuráj és harcolj a továbbiakban önmagaddal, mert a TROLLságot is rosszul műveled :-)))

"Mert értek a kutyákhoz."

Hát öregöcsém, jó nagy lufot rúgtál, de ez egy fogalmatlan fanboy-tól nem meglepetés. Nem ubunut-t használok és nem is a mainstream distokat, hanem mint azt fent is írtam, a saját disztribemet. Csak én nem hiszem, hogy az lenne a legjobb linux distrib, mégha a bP OS-t kenterbe is veri felhasználhatóságban. :D

Jó a homokba dugni afejet és azt szajkózni, hogy "mer ezek mint zubuntuznak azé ilyen gonoszok, hüp, hüp, hüp, pediag a párduszfos mennire jobb lenne nekik, szegény eltévelyedettek nem értik meg". Tudod, ilyenek a laposföld hívők is, meg a chemtrail-esek. Mindenki őket basztassa, pedig hát nekik van igazuk. Aztán kitalálják, hogy "mer tuti gyíkember összeesküvés" az egész hup. :D

Hidd el, mi ezerszer jobban szórakozunk rajtatok. :D

Nyugi, nem kell javasolnod, hogy ne használjuk. Nem fogjuk. Bedobhatsz ide minden héten egy ne használd a bP OS-t topicot, de annyi haszna lenne, mint annak, ha arra buzdítanál embereket, hogy használják. Semmi. :D

Ezt az anyagi faszságot nem tudom honnan szeded, de megint nagyon mellélőttél. Itt a legtöbb igazi szakember - azaz nem olyanok, mint Te/Ti - baszottul jól vannak megfizetve. Mer tudod, nekünk nem kell bP OS-el bohóckodni, mivel minket keresnek rendes és hasznos munkára is :D

Te figyi hülyegyerek - most már muszáj leírnom, mert úgy néz ki totál retardált vagy - itt senki sem sitenít linux distribúciókat, csak Ti a saját szarkupacotokat. Itt az emberek használják a Linux alapú rendszereket és kész, azt ami nekik a legjobban megfelel. Leírhatod mg ezerszer, hogy "mer' ezek mást istenítenek", de akkor az "ezek" Ti vagytok.

Ha annyira jól megy a bP-nek, meg mi itt mind retardált hülyék vagyunk, akkor minek irogattok ide? Minek vagytok kíváncsiak a mi véleményünkre? Ha csakis a nektek tetszőt fogadjátok el? Szerettek kitárt karral beleszaladni a faszerdőbe??? :D

"Te figyi hülyegyerek - most már muszáj leírnom, mert úgy néz ki totál retardált vagy "

Mivel belőled van sok, így nem csoda, ha sokat kivágtak annak idején a bp csoportból, akik aztán jöttek ide is nyávogni, hogy milyen aljadékok ezek a bp-sek, mert visszaütöttek :-) Egyébként ha nem lenne igazam, te és a hozzád hasonlók, már régen tovább léptetek volna ebből a topicból és nem itt vernéd a nyáladat, ráadásul irtó bunkó módon (na jó, kinek milyen eszköz adatik meg ugyebár). Azt írod, hogy jól meg vagy fizetve, na látod ezt el is hiszem, ezzel a stílussal tuti kikönyököltél egy államilag támogatott státuszt, vagy egy olyan céget, ami arra szakosodott, hogy teletömjék pályázatokkal a zsebeket, mégha csak pár emberét is. Az a lényeg, hogy te büszke vagy önmagadra, amibe beletartozik nem csak a jól megfizetettséged, hanem a stílusod is :-) Csak így tovább a Lenini úton :-))))

"Mert értek a kutyákhoz."

"Haha, tipikus, aki sokat keres az csókos? :D"

Na te aztán tényleg oszthatod itt az észt, mikor egy egyszerű szöveget sem vagy képes helyesen értelmezni :-)
Sehol nem írtam ilyet, ellenben olyat igen, hogy a stílusa, személyisége okán, lehet élni nyugodtan a gyanúval.
Hálát adok az égnek, hogy a bp fejlesztői régóta rájöttek arra, hogy a hozzád hasonlóktól meg kell szabadulniuk, ha fejlődni szeretnének. Így koloncok nélkül haladhat a hajójuk.
Most nem érted ugye? Ezt sem :-)

"Mert értek a kutyákhoz."

Te olyna vagy, mint a magyar válogatott egy játékosa. Szeretsz jól mellérúgni. A gólt meg még hírből sem ismered. Nyugtatgasd a lelkecskédet azzal, hogy államicsókoszsemét vagyok, egy multi helyett. :D

Konfabulálsz, hogy valahogy megindokold a szánalmas kis életed, miért jobb mint az enyém. Örülnél Te még egy csókos állami megbízatás aljának is, de oda sem kell a "szakértelmed". Pedig ott aztán dillettánskodhatnál. :D

Ha annyira jól megy a bP-nek, meg mi itt mind retardált hülyék vagyunk, akkor minek irogattok ide? Minek vagytok kíváncsiak a mi véleményünkre?

mert innen jött nekik egy rakat kattintás.

Régóta leszarja a bP a közösséget. Tette ezt régebben is teszi ezt most is... Tette ezt annak ellenére, hogy voltak olyan javaslatok hogy ne tegye. Nem feltétlenül a hup közösségre értve.

A videó elérte célját vagy sem. Sokan megnézték, sokan anyáztak, ez majd náluk úgy fog "eladásra kerülni" hogy nézd már mennyien nézték meg ezt a videót!!!!!

A negatív kritikákat meg szelektálják kifele....

A fő fejlesztőnek van egy felfogása, amitől nem lehet eltéríteni, semmien irányba se... próbáltam, nem sikerült. Ami nem baj, vannak ilyen emberek / fejlesztők. Láttunk már ilyet az UHU esetében is.. bár ők nem erőltették még ~~~15év után is a propagandát.

Sebaj, van ilyen. Ez reklámfogás volt + felkavarta az "állóvizet" a bP körül, mert erről kommentelgetünk most.

"Játszmák könyvét ami alapján azt kell mondanom, hogy gyerekes a kommunikáció. Ha ezzel most vitatkozni kezdesz az megint gyerekes,"

Igen, hiszen te megmondtad hogy gyerekes vitatkozni azzal amit mondasz, akkor az úgy van, még akkor is, ha nem. Nincsen igazad szerintem és ha ezzel vitatkozol, akkor az gyerekes, ha megpróbálsz megérteni, akkor az már érettebb hozzáállás.

"Mert értek a kutyákhoz."

kbarczának vannak jó ötletei, meglátásai: Nem a kűlcsin a legfontosabb, de ha valakinek a csillivilli tetszik, akkor pB magasan veri a mezőnyt. Tartalmaz olyan egyedi fejlesztésű beállító programo(ka)t, ami(k) növeli(k) a felhasználói élményt. Úgy általában látszik a felületen, hogy törekedtek a fejlesztők egy informatív, intuitív megjelenést biztosítani. Ezen a téren kedveznek a kezdőknek, vagy a lusta haladóknak. Kifejezetten kellemes rendszert láttam benne.
A köpködés a rosszul kezelt, elmérgesedő kommunikáció miatt alakult ki. Azóta divatköpőtál lett a pB itt. Az ilyen videók is rossz helyre kerülnek, ha HUP-on kéri valaki a videó véleményezését. Átgondolatlan lépés volt, nem hiszem, hogy kbarcza támogatta volna ezt a lépést. Ezzel a videóval lehet a nem szakmai közönség előtt, nem szakmai középiskolában villogni, megaztán lehet mutogatni akár szakmai iskolában is a notebookon, mert csinos a rendszer, könnyű telepíteni, mégis Linux van rajta, az meg már nem semmi.
Olyat nem hallottam, hogy valaki magát a rendszert köpködte volna, mert pl. nincs postfix csomag vagy ütközések miatt nem lehet telepíteni valamit, vagy elszáll egy program stb. Abba bele sem merek gondolni, hogy egy csomag hiánya előfordulhat-e más disztribeknél, de szükség esetén mit szoktunk ilyenkor tenni anyázásmentesen. Bizonyára a pB sem 10 diszkes bluray csomagban érhető a világ valamennyi open source programjával.
(Bocs, hogy átlépek a vektor vs. HUP köpködés vitán, meg a full elcseszett videó kitárgyalásán.)

Végre egy normális érv a bP mellett.

Egységsugarú felhasználóknak elfogadom, hogy lehet jó a rendszer, meg kinézetileg is. Viszont mivel itt a HUP-on lévők nagy százaléka munka során foglalkozik egy vagy több disztribúcióval, főleg szerver oldalon, így ez sajnos itt elenyésző tény.

Azok a beállító programok mennyiben másabbak a többi rendszerhez elérhető megoldásoktól? A DW oldala szerint a grafikus beállítót a Mandriva-ból vették át, ez mennyire állja meg még magát?

Van olyan disztribúció amelyik átvette volna ezt a beállítás kezelőt? Ugyanis a legnagyobb probléma, hogy kikepzo állítása szerint több mindent is átvettek a többi disztribúciók a bP-ből, de eddig egy példát sem kaptunk tőle arról, hogy mik is lennének ezek.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

"Végre egy normális érv a bP mellett."
pedig itt igény régóta nincs ilyenre. számonkérés meg témaelhúzás, sok esetben hangulatkeltés az van.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

"Olyat nem hallottam, hogy valaki magát a rendszert köpködte volna"
dehogynem. majd' minden témában elhangzik, hogy n+1 disztróra nincs szükség. épp csak azt nem mondják, hogy amíg nem bubuntu, addig érdektelen -legyen az bármi is-.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

> majd' minden témában elhangzik, hogy n+1 disztróra nincs szükség

1) Ki mondta?
2) Minek torodsz vele?

Nekem a bP volt anno a masodik disztro, amit kiprobaltam, valami Corel-fele szutyok utan. Vagy a harmadik, nem emlekszem pontosan, hogy ez volt-e elobb, vagy az UHU. Tovabbra sem az a flame oka, hogy letezik, hanem amit muvel a bP shill csipet-csapat.

A bP, szamomra nem azert erdektelen, mert nem Ubuntu, hanem mert manapsag csak szerveren es IoT cuccokon hasznalok Linuxot, oda meg sosem merul fel, hogy bP-t kene tennem. Sokat emlegetted fentebb a szovegertest, talan kicsit fejlodhetnel benne te is.

az első hat kocka a nyitóposzt alatt jellemzően túlzott korrektségre utal, tényleg.
aztán nemsokkal alatta paksi erőmű-kérdések, aztán lejjebb egyéb túlzott korrektségek, majd nyomokban fellelhető egy-egy használható input is.
legalábbis nekem így tűnik.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Ez az én véleményem, és nem akarok vele senkit megbántani, de:

Simán lehet, hogy egy jó OS, és gyorsan megszeretné bárki. Csak a videó alapján: Megvallom őszintén, hogy nincs is kedvem kipróbálni, mert komolytalanná teszi a kérdést a kommunikáció, pl, a youtube-on a "blackPanther Europe" felhasználó összehasonlítja az X darab disztribúció telepítésének a sebességét, ami egyértelmű hogy nem hasonlítható össze, a több eltérő paraméter miatt sem.

Amikor többen jelzik, hogy ez így nem volt korrekt, akkor csinál egy (általam kicsit sértődöttnek érzett, szerintem gyerekes) "OS Race 2" videót, ahol még 6 disztribúcióval összehasonlítja.

Ezek miféle összehasonlítások? Nyilván nem szakmaiak, véleményem szerint max egy gyenge TV reklámra hajaz, mert 1.) szerintem hülyeséget hasonlít össze, ha a dolgok mélyére nézünk, akkor mit is hasonlít, gyorsabbak a fájlműveletek, vagy gyorsabb lesz az internet, vagy mi értelme ennek? Nyilván meg van az oka a különbségnek, mert a bP sem tud gyorsabban másolni, mint a Centos, vagy bármelyik másik disztribúció, pl eltérő csomagok, frissebb csomagok? Arról nem is beszélve, hogy el tudok képzelni valamit, ami 1 másodperc alatt települ, de abban sincs köszönet.

2.) Ha már összehasonlít, akkor rögzítve kellene hogy legyenek, és meg kell hogy egyezzen minden paraméter és feltétel, minden disztribúció telepítésekor. (Hogy összehasonlítható legyen két dolog). Pl egy futó versenyen mindkét futónak 100m-t kell futnia.

Ha nem írtad volna, akkor fel sem tűnt volna, hogy kijött azóta egy újabb videó a témával.

Ami feltűnt: Elővettek mindenkit, hogy akkor most írjanak hozzászólásokat, hogy őket mennyire meggyőzte a telepítési idő... Ez kicsit szánalmas.

Főleg amikor ilyet olvas az ember:

"Az a vicces hogy a két videó elkészülte előtt rendszeresen érveltek azzal a blackPanthert támadó alakok, hogy a blackPanther lassan települ, frissül, stb XY disztrókhoz képest."

Eddig az összes vitát követtem meg részt is vettem benne, de valahogy nem emlékszem sehol sem arra, hogy bárki is a telepítési időt szidta volna.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Amúgy tényleg jó lenne "megbízható forrásból" hasonló teszt... mondjuk hivatalason elérhető leggyorsabb manuális "quick start guide" alapján összekattintgatott rendszerekről... vagy ilyesmi. Sokszor kéne gyorsan valami linux ...néha felinstallálva.

Az én olvasatomban nem a rendszerre írta, hogy összekattintott... Arra utalt a kedves kolléga, hogy a tesztet ismételjék meg, vegyék elő az összes rendszernek a Quick Start Guide-ját és az alapján kattintgassák végig a telepítést, úgy hogy kb minden rendszer a lehető leghasználhatóbb legyen.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Teljesen elfogulatlanul mondom, hogy kb. az utolsó szempont az, hogy egy op.rendszert mennyi idő alatt lehet feltelepíteni.

--
robyboy

Akkor lássuk, hogy eddig mi is történt ezzel a témával kapcsolatosa, nem fogok idézgetni:

  1. Ki lett rakva a poszt, benne egy YT linkkel és szakmai véleményt kért kikepzo
  2. Az elején jött egy-két ember aki látta, hogy bP-es videó és készítette a popcorn-t
  3. Majd fel lett vetve, hogy hülyeség ez a mérés. Többen kifejtették, hogy miért hülyeség (köztük én is). Például Disztró összeállítás, telepített csomagok mennyisége, frissessége, telepítő média frissesség, stb...
  4. El lett mondva, hogy átlag felhasználónak teljesen mindegy a telepítési idő, céges környezetben meg mi a bevett gyakorlat a nagy számú telepítésekre. Szerintem ez meg az előző pont kimeríti a szakmai véleményt.
  5. kikepzo továbbra is jött azzal, hogy céges környezetben és iskolákban nem homogén a géppark. Az iskolák el is lettek fogadva, majd a többiek jöttek TÉNYLEG életbeli példákkal, hogy hogyan is működik egy cég akiknél jelentős géppark található.
  6. Elismerem idő közben tényleg jött olyan, aki csak a bP miatt jött trollkodni (jogosan), de közben feltűntek a bP pártiak is, akik terelik a témát, nem fogadják el, hogy jelentéktelen tényező a telepítési idő és ismételten kilyukadunk a régi vitáknál és megint ott tartunk, hogy állításuk szerint a HUP közössége ha egy bP-s hír/cikk/téma feljön, akkor csak szidni tudják az egész bP-t.
  7. Ismételten elsiklanak a bP-sek afölött, hogy az itt hozzászólók 90%-a válaszolt rendesen, csak a válasz nem tetszik nekik. A HUP közösség nem a bP rendszert szidja. Legyen, létezzen, használja aki akarja. Amivel itt megint probléma van, az a bP közösség/fejlesztők. Megint ott tartunk, hogy nem kaptak pozitív visszajelzést ezért keresztes hadjáratot folytatnak itt és a YT videók alatt.
  8. Eddig a legnagyobb érv a HUP közösség ellen az volt, hogy csak Ubuntu-t és Windows-t használnak és ezen rendszerekről látogatják az oldalukat. Kérdem én: Ezzel mi baj van? Ha valaki Unix/Linux-al foglalkozik, akkor 7/24 az előtt kell ülnie? Van aki munkából látogatja az oldalt és mondjuk ott Windows a munkaállomás, de mellette kezelhet akár több 100 Unix/Linux szervert, a Windows csak a PuTTY miatt kell, de akkor is Windows-os b*zinak van titulálva.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

nem tudom mennyire tűnt fel, de én kurvára leszarom a telepítési időt, ehhez nem is szóltam hozzá - se pro, se kontra.
aztán ki tudja, feltűnt-e, hogy épp csak reagáltam egyes beszólásokra, melyek szemmel láthatóan szapulások voltak. persze ezek mellett nyugodtan haladjunk el, nem szükséges foglalkozni ilyen apró szarokkal. a hupon mindenki másnak igaza van blackPanther téren, kivétel a projektben bármilyen mértékben is részvevőket.
a lényeg, hogy a statisztikát rendbe raktátok úgy, ahogy szeretnétek azt látni.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Nem kifejezetten rád értettem amit írtam.

De azért ott van az az egy hozzászólásod ami nem a kommentekre válaszul jött fel, hanem a témára válaszoltál. Abban kikepzo-nek célzod a felvetéseidet, majd közvetlen utána a HUP közösséget becsmérled, meg te jöttél konkrétan azzal, hogy bármilyen bP-s vonatkozásnál a HUP-osok csak szidni tudják a bP közösségét...

Ha annyira a statisztika lenne a szempont, akkor az lenne a legjobb, hogy ha az összes bP-s hír/blog/téma el lenne tüntetve az oldalról.

Azért azt szerintem mind a két fél elismerheti, hogy ha nem lettek volna bizonyos előzmények, akkor nem ott tartana, minden bP téma, hogy 300+ hozzászólásban megy a sárdobálás mind a két irányból.

Plusz még egy meglátás ahhoz, hogy a HUP-on csak Windows huszárok vannak: A főoldal hírei között, csak egy Windows hír van jelenleg, az is egy hiba miatt. A fórum témák között, nincs Windows jelenleg. A Windows fórumon belül lassan két hete volt az utolsó téma nyitás és hozzászólás. Az összes többi téma jóval nagyobb figyelmet kap. Mint írtam attól, hogy valaki Windows-ról nézi az oldalt és/vagy munkában Windows az elsődleges munkaállomás, attól még az idelátogatók nagy része még mindig nagyobb részben foglalkozik Unix/Linux rendszerekkel.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Arra gondoltam, neked lenne jó elvárnod önmagadtól. Sajnos bthomyka társunkat már elvesztettük. Pedig régen nem volt ilyen lehasznált ribanc. Némelyik írását szívesen olvastam (megkockáztatom: szívesen olvastuk). Aztán az lett belőle, aki idejön a topikodba, hogy veled együtt hánytassa meg az embereket. Nem jó ez.

:)

"Nem várom el, és nem is akarom elvárni, csupán a figyelmed hívtam fel egy fejlődési lehetőségre, amiből – szerintem – a legtöbbet te profitálhatsz."

Csűrheted-csavarhatod a javaslataidat, amennyit nekem kell ez ügyben fejlődnöm, az rád is igaz. Megkérlek, ne beszélj már bolondokat :-))))

"Mert értek a kutyákhoz."

"ráugranak minden szarra...a bP OS-ről kérlek ne beszélj így, mert valakik sírva fakadnak azonnal...anyuuuuuu :D"

Most komolyan, te akarod az eszeset osztani, amikor egy egyszerű szöveget sem vagy képes helyesen értelmezni?
Édes istenem, hova kerültem? :-))))

"Mert értek a kutyákhoz."

"Ismételten elsiklanak a bP-sek afölött, hogy az itt hozzászólók 90%-a válaszolt rendesen, csak a válasz nem tetszik nekik. A HUP közösség nem a bP rendszert szidja. Legyen, létezzen, használja aki akarja. Amivel itt megint probléma van, az a bP közösség/fejlesztők. Megint ott tartunk, hogy nem kaptak pozitív visszajelzést ezért keresztes hadjáratot folytatnak itt és a YT videók alatt."

+1

Errol van szo.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

esetleg megszámolnád az összes, itt postoló bP-st? aztán ha mind az egyet sikerült felderíteni, akkor esetleg megszámolhatnád (újra) azt a 90%-ot is (azzal a zsenivel együtt, amelyiktől ezt idézted)...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

unsubscribe

(Tényleg, miért nem lehet ilyet?)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Linux-kezdő -> Flame

--
trey @ gépház

"Kereste a megfelelő kategóriát ("rakás szar"), de nem találta, ezért a Linux-kezdőbe tette."

Már megint képtelen vagy tisztességesen kifejezni önmagadat, így kénytelen voltál vulgáris lenni. Javaslom, hogy olvass szépirodalmat, tudományos folyóiratokat és meglásd, hamarosan lesz elfogadható szókincsed is :-)

"Mert értek a kutyákhoz."

Amúgy neharagudjatok, de tényleg komolyan gondoltátok, hogy az a legmeggyőzőbb pl a szoftveretek iskolai népszerűsítésére, ha beleírjátok az ezt népszerűsítő cikkbe h "anál-szex a mobilplatorm-al" ?

Amugy innen https://www.youtube.com/watch?v=T0INR4MqZ48 jutottam, ide :

https://hu.blackpanther.hu/oktatasba-elherdalt-milliardok-magyarorszag-…

Erre a részre gondoltam :
https://imgur.com/a/942mrVd

Legalább még ki is emeltétek mint fontos információt

Ráadásul az egész szöveg bullshit, pl.:

A probléma törvénysértő módon a sűrűjében rejlik, kettőt kiemelünk gyorsan!
Burkolni próbálták, de azért csak odabökték, és így a jogszabály előríja :
• a Word-öt:
• C# programnyelvet:

A rendelet szövegében a Word egyszer fordul elő, a „Kiadványszerkesztési ismeretek ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsga általános követelményei” alatt a szükséges ismeretek „A legismertebb szövegszerkesztő program (Word) lehetőségei” követelményében, mégis mit kellett volna a helyére írni?
A C# a rendeletben kétszer fordul elő „A Java vagy C# programozási nyelv elemei és alkalmazása, az IDE alapvető használata.” követelmény formájában, tehát választható. A nagy MS-ellenesség végül egy C# elleni kirohanásban ölt igazán testet, kár, hogy olyan hatalmas faszság, hogy inkább szóra sem méltatom.

Bár mégis:

16 éve nem használtunk Word-öt, és C#-ot sem

16 éve kicsit többen használtak Wordöt, sőt C#-ot is, mint BP-t…

Valaki világosítsa már fel őket, hogy sehol sem kötelező a MS Office és C# használata.

Középiskolában tanítok... A diákok nálunk dolgoznak MS Office-al és LibreOffice-al is. C#-ot tanulnak azt elismerem, de azért mert a Java mellett az az egyik legkeresettebb nyelv és azért is szerepel a rendeletben.

Plusz tegyük hozzá, hogy C#-ot Linux-on is lehet tanulni és használni.

Meg ha már akkora Microsoft gyűlölet megy azt is ismertesse valaki velük, hogy a Linux kernelbe az elmúlt néhány évben a Microsoft tolta bele a legtöbbet...

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

"Amúgy neharagudjatok, de tényleg komolyan gondoltátok, hogy az a legmeggyőzőbb pl a szoftveretek iskolai népszerűsítésére, ha beleírjátok az ezt népszerűsítő cikkbe h "anál-szex a mobilplatorm-al" ?"

Amúgy ne haragudj, de te az egészből csak ennyit értettél meg? Minden rendben van az oktatásunkban az operációs rendszerekkel kapcsolatban?

"Mert értek a kutyákhoz."

"lol, szóval az análszex nem zavar, de arra kiakadtál, hogy valaki leírta egy fórumon, hogy "szar"
ettől még nem leszel kevésbé gyerekes, ugye tudod?"

Te tényleg nem unod még ezt a gyerekes, ál-érvelési technikát? Komolyan azt hiszed, ha elolvastál erről pár dolgot, akkor máris használhatod eredményesen? Ugye most már belátod, hogy nagyon gyerekes a gondolkodásod mindaddig, míg nem vagy képes felnőtt módjára az egyenes gondolkodásra. Már ha érted amit írok.

"Mert értek a kutyákhoz."

Most adjátok már fel, amikor csak pár látogatás kell a 10.000-hez? :-)

"Mert értek a kutyákhoz."

A 10.000. látogató, kap egy friss ISO-t a blackPanther OS 18.1 verzióból :-) Természetesen a letöltési linket kapja meg, az a legtutibb forrás :-)

"Mert értek a kutyákhoz."

jó válaszhoz először szükséges egy jó kérdés. avagy: hülye kérdésre hülye válasz / trollkodás. Fuss neki még párszor egy jó kérdésnek..

"jó válaszhoz először szükséges egy jó kérdés. avagy: hülye kérdésre hülye válasz / trollkodás. Fuss neki még párszor egy jó kérdésnek.."

Ne keseredj el, ha neked nem sikerült értelmezned a kérdéseimet, voltak akiknek könnyen ment és válaszoltak is okosan :-)

"Mert értek a kutyákhoz."