MacOS-re valtas

Fórumok

Sziasztok,

Most tervezem, hogy lecserelem a laptopom egy MacBook Pro-ra. Az eddig altalam olvasottak alapjan a MacOS-el remenyeim szerint hamar meg fogok baratkozni. De persze van nehany kerdesem... :)

- Van valamilyen 2 paneles file-kezelo Mac ala ? (a'la Total Commander)
- Tud a MacOS NFTS-t olvasni/(irni) ? (Vagyis ha csinalok egy XP particiot, akkor van esely arra, hogy mozgathatok fileokat valahogy a ket OS kozott ?)
- VMWare vagy vmi hasonlo virtualizacios cucc letezik Mac-re ? (Tamogat ez Linuxot, XP-t?)
- Eclipse-el, Java-val vannak gondok Mac alatt ? (Ugyertem, hogy tobb gond mint mondjuk win/linux alatt ? :)
- Lehet valahogy (akar 3rd party toolokkal) virtual desktopokat varazsolni MacOS-re ? (Nyilvan valami _hasznalhato_ dolgot szeretnek, mert XP ala is van ilyen cucc, de igazan joval meg nem talalkoztam)
- BSD ala letezik valamifele Linux compatibility layer, amivel elvileg kepes Linux progikat futtatni. Adott ez a cucc MacOS ala is ?
- Mailer. Tud a beepitett levelezo _rendesen_ IMAP foldereket kezelni ? (Pl amikor frissitem a leveleket, akkor belenez minden folderbe, vagy csak az inbox-ba ?)
- Mailer meg. Tud valamifele cached-IMAP modot ? (Magyarul, hogy letolti a leveleket IMAP-rol, es localban (is) tarolja oket)
- Letezik valami TOAD-szeru/funkcionalitasu Oracle tool MacOS-re ?

Ha van valaki aki mar atesett ezen a valtason, akkor mi volt a legnehezebb ill. legkonnyebb a valtasban ? Gyakorlati tapasztalatok erdekelnenek :) (XP-rol es/vagy Linux-rol valtasban)

Milyen portalokat erdemes olvasni MacOS ugyben ? (ofcoz a HUP-on kivul :)

Koszi mindenkinek a segitseget !

bye,
tfe

Hozzászólások

Ami kimaradt:

- Media tamogatas. Elsosorban a DivX, Xvid etc tamogatas erdekel. Azt azert sejtem, hogy valahogy ezek a movie-k is lejatszhatoak, de hogy ? (QuickTime plugin, vagy esetleg mas progi kell hozza, etc)
- Active Directory / Exchange integracio. Mennyire mukodik ez ? Mennyi vele a gyakorlatban a szivas ? (A marketingszoveget olvastam, gyakorlati tapasztalat erdekelne)
- Mennyire "zart" a MacOS vilag ? Ugyertem hogy pl a mailer-bol ki lehet exportalni valami ertelmes formatumba a leveleket (nem ugy mint az outlook-nal) vagy ugyanez a contact listaval, etc.
- Mekkora OpenSource community van a MacOS mogott ? Ugyertem, hogy "altalaban" lehet talalni free progikat Mac-re amik mukodnek, jok etc.
- Windows Share kezeles. Ez megy rendesen ? AD-ben is ?
- Skinezheto a Mac felulete ? Kinezhet mashogy is, mint a default ? (mert az annyira nem tetszik :)

Thx again :)

- mplayer mindent visz amit nem azt megprobalhatod windows media player 9-el vagy flip4mac-el, altalanos ervenyu hogy a dolgok 98%-a megy nehany elkurt codec illetve asf nem, de pl a legujabb flip4mac-el megy a hirtv elo adas is
- http://www.apple.com/itpro/articles/adintegration/ (mernem lehet apple.com-ot atbongeszni legalabb 1x?)
- mbox formatumbol importalni tud de emlx-ben tarol arra viszont van mbox konverter (http://www.cosmicsoft.net/emlxconvert.html) osxen koltoztetesekor eleg masolni a maildirt esa configjat termeszetesen
- bsd licences egy jo resze a dolgoknak, fink-el vagy mas csomagkezelovel fel lehet tenni mindenfele gnu szemetet ugyhogy mondhatjuk van mogotte. Mindenfele dolgokat keresni: www.macupdate.com www.versiontracker.com
- klikk, klikk, katt juzer/passs enter
- nemkell skin mert szinten mindent tudsz allitgatni, de van theme lehetoseg is illetve mindenfele thirdparty cucc amivel varialhatod. Bar szerintem kretenseg skinezni a jelenleg letezo legszebb feluletet, de cleardock pl szukseges.

"- http://www.apple.com/itpro/articles/adintegration/ (mernem lehet apple.com-ot atbongeszni legalabb 1x?)"

Atbongesztem az apple.com-ot. Bizony. Ez itten egy remek marketingszoveg, amiben semmifele gyakorlati tapasztalat nincs. Pontosan ezert kerdeztem itt. De mind1.

"- klikk, klikk, katt juzer/passs enter"

???

"- nemkell skin mert szinten mindent tudsz allitgatni, de van theme lehetoseg is illetve mindenfele thirdparty cucc amivel varialhatod. Bar szerintem kretenseg skinezni a jelenleg letezo legszebb feluletet, de cleardock pl szukseges."

Kretenseg ? No Comment.

BTW, koszi a valaszokat.

Amire tudok válaszolok:

-van 2 paneles nem is egy.. pl muCommander de ajánlom a www.macupdate.com-ot
-FAT32-re teszed az xp-t akkor minden menni fog
-paralells desktop a te barátod
-virtual desktop lehetőség van több is.
-media támogatás nem gond, csak bekell szerezni a codeceket.
-windows share is simán megy

***moderálva***

olyan kerdeseket teszel fel amire mind mind valaszol meg a google is!

- midnight commander
- igen
- virtualpc bazmeg, paralell workstation, stb google google!
- semmi baj a javaval
- lehet, macupdate, versiontracker de felesleges hisz DASHBOARD ES EXPOSE !
- X11 ami alatt tudsz leforditott X11-es progzokat futtatni, lasd pl gimp.
- default mailere jobb mint barmelyik kutluk, de ott az office 2004es csomag reszekent adott mikrozott entourage. (outlook a'la mac)
- default mailer, enturidzs.
- na ezt nemtom, google.

Nem nem ajanlom hogy valts, ahhoz meg kene tanulnod olvasni a sajat problemaidra megoldastkeresni es foleg megtanulni a googlet hasznalni.

- MC nem igazan Total Commander alternativa. En is hasznalom, szeretem, de azert nagyon sok mindent nem tud, es sajna nem is nagyon fejlesztik.
- ...
- Mailerrel kapcsolatos kerdesre nem valaszoltal, csak gyozkodsz, hogy ez a legjobb meg minden. Ezt mar hallottam. Valami konkret ? (Gyulolom az Outlook-ot, az eddigi legjobb mailer amit hasznaltam valoszinuleg a pine+fetchmail+procmail illetve a KMail volt)

"Nem nem ajanlom hogy valts, ahhoz meg kene tanulnod olvasni a sajat problemaidra megoldastkeresni es foleg megtanulni a googlet hasznalni."

- Nagymama, miert olyan nagy az arcod ?
- Azert mert MacOS-t hasznalok...

Hidd el nekem, altalaban megoldom a problemaimat. De a tiedeket asszem egy fokkal nehezebb... (Szocializacio meg netikett a kulcsszo)

Hjajjj...

"linuxos gyikoknak altalaban megfelel.."

Jah, nekunk "gyikoknak" altalaban megfelel.

"- mi a verre nem valaszoltam kerdeznel pontosan akkor?
amugy valoban a mutt a legjobb levelezo de ha muttot hasznalsz akkor mit jossz a guis szarokkal?"

Peldaul arra, hogy korrektul tudja-e frissiteni az IMAP foldereket (az osszeset, nem csak az inboxot), amire meglepoen keves mailer kepes manapsag. A masik konkret kerdes a cached-IMAP modra vonatkozott. De mind2 kerdes benne van az eredeti post-ban.
Csak hogy megnyugodj, mindkettot tudja. Most mar tudom.

"- ***moderálva***"
Hany eves vagy ? 16 ? Ulsz a suliban es megmondod a tutit ? :)

Én a helyedben feltennemém jelenlegi pc-mre a hackelt mac os-x 10.4.6 ot, így személyesen győződhetsz meg mindnről, és ha ok, akkor megveheted a gépet.

jaes www.macmagazin.hu ezt iJoe csinalja amit ir az fedi a valosagot
a beszeljukmac.com meg 90%ban pc-s n00bok gyulekezete 10%-ban meg okoskodo begyoposodott seggbuta dtpsek. Ertelmes valaszt ott kerdesre ne varj max 5 oldalas flamet.

"a beszeljukmac.com meg 90%ban pc-s n00bok gyulekezete 10%-ban meg okoskodo begyoposodott seggbuta dtpsek. Ertelmes valaszt ott kerdesre ne varj max 5 oldalas flamet."

Ezert jarsz te is oda? Magad melyik kategoriaba tenned? :)

Najo, hogy legyen epito jellegu is:

2paneles fajlkezelo: muCommander (Javas, bun lassu, raadasul nincs ra szukseg igazabol)
NTFS Write: mint arrol az ntfs3g kapcsan volt szo, elvileg lehet tamogatott OS a MacOSX is, gyakorlatilag nekem meg nem volt szuksegem ezzel jatszani (PPC-s mac leven)
Virtualizacio: x86 alapu macre egyertelmuen parallels workstation...
Virtualdesktop: Virtue, Virtual Desktop, es meg olysokminden, de nem hiszem, hogy sokat fogod hasznalni... (nalam 2 napig birta)
Linux progikhoz: fink/darwinports, fink apt-get-et telepit, mocsok kenyelmes, sok cucc van.
Windozshare: domainos halozatban siman megy, AD-ben nem probaltam, de valoszinu ott is menne a dolog.
OS Community: van, szinte minden nagy OS projectnek van osx verzioja, kerdes, hogy mennyire jol hasznalhato... (OO.o, ami pl X11-et igenyel, emiatt eleg kenyelmetlen)
Magyar portal: csatlakozom tonyohoz, olyan, ahol valaszt erdemi valaszt kapsz, olyan nincs... beszmacen ha adsz egy problemat, mindenki meggyoz arrol, hogy hulye vagy, csinald maskepp... :)

- 2 paneles tema: Megszoktam. Szeretem. Azert kerdeztem. :) Ez az muCommander nem tunik annyira advancednek a site alapjan (hianyoznak pl a tabok)
- NTFS: Sajna muszaj a ket vilag kozott mozognom (munka miatt) Linux alol egeszen jol sikerult megoldanom az ilyen file mozgatos mokakat, ezert kerdem, hogy MacOS alatt mi a helyzet. Mind1, marad a fat32. :(
- Virtualizacio: Koszi, pont egy ilyen valaszt vartam.
- Virt. Desktop: Ide is valami hasonlo valaszt vartam. Szal nincs igazan jol integralt, hasznalhato cucc. (Vagyis az useability nem eri el mondjuk egy KDE szintjet a virt. desktopok szintjen)
- Portal. Mondjatok valami kulfoldit (angolt) is pls. (Az eredeti post-ban is irtam, hogy nem baj ha angol, sot talan az a jobb)

Koszonom mindenkinek az eddigi segitseget !

meglátásom szerint annyival másabb a macos szemlélete, hogy kétpaneles filekezelőre nincs szükség (nem windows) mert mindent D&D gyorsan és kényelmesen lehet csinálni, egy ismerősöm első dolga volt feltenni a mucmdt, és eddig nem használta. úgyis egy csomó dologról le kell szoknod és egy csomó dolgot meg kell szoknod :D

Az Orákulumhoz használhatod az SQL Developert (leánykori nevén Raptor project). 100% Java. Nem tud mindent, amit a brekegős progi, de bizonyos szempontokból jobb (pl. nem kell vastag kliens a csatlakozáshoz, elég egy vékony jdbc driver.)
A pingvines rendszeren én ezt használom.

Sztem arra marha jó.
Bár hiányzik belőle a .xls export funkció, ami veszettül kell néha (van helyette .csv). A TOADban ezeket nagyon jól megoldották, jóformán bármibe lehet belőle exportálni.

Viszont ha megnézel egy tárolt eljárást (betöltöd a szerkesztőbe) látsz majd érdekes dolgokat, olyanokat amit más ORA környezetben még nem láttam.

Illetve a TORA tud még érdekes dologokat, de az meg win alatt nem nagyon akar stabilan futni, a legtöbb helyen meg kénytelen vagyok wint használni. Linux alatt jó volt. Ja, a TORA kicsit lassú sok objektum esetén, én meg olyan környezetekben dolgozok, ahol néhány tízezer objektum előfordulása egyáltalán meglepő (csak a TORA-nak :). Tehát nekem - sajnos a TORA - duplán kieső helyen van egyelőre.

- Van valamilyen 2 paneles file-kezelo Mac ala ? (a'la Total Commander)

Xfolders.

- Tud a MacOS NFTS-t olvasni/(irni) ? (Vagyis ha csinalok egy XP particiot, akkor van esely arra, hogy mozgathatok fileokat valahogy a ket OS kozott ?)

Olvasni igen, írni meg sosem probáltam.

- VMWare vagy vmi hasonlo virtualizacios cucc letezik Mac-re ? (Tamogat ez Linuxot, XP-t?)

PPC-re Virtual PC, x86-ra Paralells.

- Eclipse-el, Java-val vannak gondok Mac alatt ? (Ugyertem, hogy tobb gond mint mondjuk win/linux alatt ? :)

Legfrissebb SUN-féle Java figyel fent. Mivel Eclipse tudtommal javában írodott, így nem látom okát, hogy ne működjön.

- Lehet valahogy (akar 3rd party toolokkal) virtual desktopokat varazsolni MacOS-re ? (Nyilvan valami _hasznalhato_ dolgot szeretnek, mert XP ala is van ilyen cucc, de igazan joval meg nem talalkoztam)

Desktop Manager, nálam ez vált be, a többi elég unstable.

- BSD ala letezik valamifele Linux compatibility layer, amivel elvileg kepes Linux progikat futtatni. Adott ez a cucc MacOS ala is ?

Binárist nem, de forrásból fordítva - ha nem valami suttyó, magát überhekkernek képzelő luzer írta - általában menni szoktak. Érdemes fink-et ill. Darwin ports-ot megnézned.

- Mailer. Tud a beepitett levelezo _rendesen_ IMAP foldereket kezelni ? (Pl amikor frissitem a leveleket, akkor belenez minden folderbe, vagy csak az inbox-ba ?)

Passz.

- Mailer meg. Tud valamifele cached-IMAP modot ? (Magyarul, hogy letolti a leveleket IMAP-rol, es localban (is) tarolja oket)

Igen.

- Letezik valami TOAD-szeru/funkcionalitasu Oracle tool MacOS-re ?

Passz, nem ismerem.

- Media tamogatas. Elsosorban a DivX, Xvid etc tamogatas erdekel. Azt azert sejtem, hogy valahogy ezek a movie-k is lejatszhatoak, de hogy ? (QuickTime plugin, vagy esetleg mas progi kell hozza, etc)

Attól függ. Ha elég MPlayer, akkor nem kell semmi más. De ha szeretnéd, hogy a többi alkalmazás, ami QT-t használ (pl. FrontRow) működjön, akkor DivX plugint, Flip4Mac plugint illetve Vorbis plugint bemásolod a megfelelő helyre és kész, müx.

- Active Directory / Exchange integracio. Mennyire mukodik ez ? Mennyi vele a gyakorlatban a szivas ? (A marketingszoveget olvastam, gyakorlati tapasztalat erdekelne)

Hála a megváltónak, ki bűnös lelkünk megmentéséért hullajtotta vérét, soha nem kellett e két szeméttel szopnom.

- Mennyire "zart" a MacOS vilag ? Ugyertem hogy pl a mailer-bol ki lehet exportalni valami ertelmes formatumba a leveleket (nem ugy mint az outlook-nal) vagy ugyanez a contact listaval, etc.

Igen.

- Mekkora OpenSource community van a MacOS mogott ? Ugyertem, hogy "altalaban" lehet talalni free progikat Mac-re amik mukodnek, jok etc.

Mint más mögött.

- Windows Share kezeles. Ez megy rendesen ? AD-ben is ?

AD nélkül próbáltam, az működik gond nélkül.

- Skinezheto a Mac felulete ? Kinezhet mashogy is, mint a default ? (mert az annyira nem tetszik :)

Igen. www.versiontracker.com, itt szoktak lenni mindenféle dolgok.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Koszi a valaszokat.

Eclipse-hez meg annyit, hogy valoban JAVA-ban irodott, de a GUI-ja nativ (SWT widget-set) Nekem a legnagyobb gondom linux alatt a betubeallitasok voltak mindenfele JAVA-s progihoz (elsosorban Eclipse-hez persze) Nagyfelbontasu LCD-t hasznalok laptopon (1400x1050) es nem szeretem a 100dpi modot, innentol kezdve szoktam szivni vele :) Mindenesetre majd meglassuk...

AD-hez: Jo neked. Nekem sajna minden munkahelyemen eddig ezt hasznaltak. (Hidd el, en sem vagyok oda erte :)

Sziasztok!
Én csak arról érdeklődnék, hogy kinek milyen html-, php-, css-, C, JavaScript editor vált be eddig a legjobban Mac-on. Én linux alatt Quantát használok. De érdekelne hogy Mac-on mivel lehet úgy programozni, hogy az kiemeli különböző színekkel a dolgokat, tud használni ftp-t ésatöbbi... Próbáltam már pár programot de olyan igazán jót még nem sikerült találnom. Ha valakinek van tapasztalata az megköszönném hogyha megosztaná velem.