Force NumLock=on (Debian 8.11; Mate 1.8)

Fórumok

Tessék engemet bátran kinevetni, de csak egyetlen megoldást találtam a google segítségével, és az sem jó:

numlockx on; xmodmap -e 'keysym 77 = '

A nemjóság abban fejeződik ki, hogy a NumLock ugyan fixen be lesz ettől ragadva, viszon megszűnik működni az Alt+F2, Alt+F4, Alt+Tab stb. De még keresgélek, nyilván én bénáztam. (Különben is, hamarosan jön a Linux Desktop Éve, azzal bizonyára ez is megoldódik.)

Hozzászólások

Hát igen, de elég régi az a Debian.

Valami építő jellegű:

Mate felületen
Telepítés:

apt-get install dconf-tools

Futtatás:

dconf-editor

A szerkesztőben végig kattintgatunk:

org > mate > desktop > peripherals > keyboard

Ki vagy bekapcsoljuk a bejelentkezéskor bekapcsoljon-e a Num Lock:

remember-numlock-state

Azt megkérdezhetem, hogy miért kell a force? Egyszer bekapcsolod, utána mi kapcsolná ki? A Num Lock azért nem olyan helyen van, hogy véletlenül megnyomd. Mondjuk én a billentyűzetről is leszedném már, mert minek rá. Amelyik billentyűzeten, gépen van numerikus rész, ott azt úgyis mindenki numerikusként használja fixen. Ez a Num Lock még a 84 gombos PC/XP model F billentyűzet hagyatéka, amelyen nem volt még külön kurzormozgató középső blokk, és váltogatni kellett a numerikus részt, hogy mire legyen használva.

De a Caps Lock is nettó felesleges már, senki nem használja, arra jó, hogy csak véletlenül megnyomva bosszúság legyen. Akinek kapitalizáció kell, az megoldja szoftverből. Én átdrótoztam a Caps Lock-ot Shift-té, így vi/vim-modalizmust használó alkalmazásokban az alapsoron tudok módot váltani. De a Scroll Lock is nettó felesleges. Sajnos a PC-s világban sok ilyen őskövület túlél, még akkor is, ha nincs funkciója már.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Tudom már 2 éves komment, de ez a Linux desktop éve szöveg nagyon elcsépelt volt már 2010-ben is. Nagyon sokunknak nagyon sok éve eljött már. Az, hogy egy ilyen spéci force igény nem megy, attól nehogy már ne legyen alkalmas desktopnak. Ilyen rétegigények Windowson és Mac-en is nehezen, keserves tákolás-hekkelés árán oldhatók meg. Mivel alapból az ilyen spéci igényeket nem szolgálják ki.

A legtöbben Num Lock-ot se használnak, mivel laptopjuk van már az embereknek. Akinek mégis van numpadja a billentyűzetén, annak meg elég szokott lenni az automatikus bekapcsolás boot után. Ilyen force-ra való igényt még azóta se láttam másnál.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, benne van a numlockx is... Szerintem ez a főbűnös: https://tronche.com/gui/x/xlib/input/XGrabKey.html
Xlib.h-ban:


/* Key masks. Used as modifiers to GrabButton and GrabKey, results of QueryPointer,
   state in various key-, mouse-, and button-related events. */

#define ShiftMask               (1<<0)
#define LockMask                (1<<1)
#define ControlMask             (1<<2)
#define Mod1Mask                (1<<3)
#define Mod2Mask                (1<<4)
#define Mod3Mask                (1<<5)
#define Mod4Mask                (1<<6)
#define Mod5Mask                (1<<7)

Ígéretes: https://superuser.com/questions/834568/disable-numlock-preserving-mouse…

Továbbá:
https://superuser.com/questions/1296401/xmodmap-how-to-remap-keys-and-d…

Valamiért úgy érzem, hogy az xmodmap túl egyszerű volt, ezért lett az xkb nevű megkönnyítés. Sajnos nekem a megkönnyítések nem szoktak elsőre jól működni...

xmodmappal kösd rá a numlock gombjait a számokra, az nem jó?

En ezt ugy oldottam meg (apple billentyuzet), hogy usb bedugasnal udev rule-lal felismeri az apple billentyuzetet (usb id alapjan), es futtatja a beallito szkriptet (alma<->alt csere).

Remelem az apple kihoz egy kulso billentyuzetet awesomebar-ral, vagy hogy a turoba hivja azt a kis erintokepernyot a laptopjaikon.
Azzal jo lenne jatszani linux alatt. Bar lehet csak a szivas lenne. Nem is ertem miert nem jott ki egyik billentyuzetgyarto se vele...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pillantnyilag az xkb kikapcsolását szeretném kipróbálni, csak nem találom a módját. Persze miért is találnám, pont az a megkönnyítés lényege, hogy a juzer ne találjon meg semmit, ami nincs kivezetve a GUI-ra.
(Ezt volt régen az XkbDisable opció)

Hát akkor tegyük félre az xmodmap-ot, legyen xkb.


xkbcomp $DISPLAY proba.xkb
sed -i.bak 's/<NMLK> = 77;/<NMLK> = 98;/
            s/<KATA> = 98;/<KATA> = 77;/' proba.xkb
xkbcomp proba.xkb $DISPLAY

Szerintem ezt a leírást senki ne kövesse. Pl. ISO-8859-2 és az ISO8859-2 kódlapot, ha meglátok most 2021-ben valakinél, nagyon a seggére fogok verni, élére fordított léccel, ezt most megígérem. Már vagy 15+ éve mindenhol az UTF-8 az alap, ne gányoljunk már dinoszauruszok előtti kódlapokkal, emberek. Ezt hagyjuk meg hajbazernek, az XP-jén még az kiválóan fut.

A másik, hogy a locale symlinket nem szabad begányolni, mert erősen disztró és initrendszerfüggő, hogy mi ennek a szabályos módja. Általában systemd-alapú disztrókon külön megoldás van erre (locale.conf alapján generált localegen script), az aktuális disztró Wiki-jében kell utánaolvasni, nem ilyen Q&A oldalakon.

Ezzel a numlock force-szal még mindig nem értek egyet, de elvileg a topikindítóban lévő megoldásnak hibátlannak kéne lennie. Annyiból egyébként jogos gond, hogy a xkeyboard opcióknál anno nem figyeltek a NumLock-ra. Bezzeg a Caps Lock letiltható, átdrótozható, de a Num Lockra ilyen funciót elfelejtettek csinálni, így csak a kézi szögelés marad.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem csak a symlink, kb. az egész oldal ilyen, amit linkeltél. Csak megjegyeztem belőle pár dolgot a kódlap meg a locale symlinkek kapcsán, de ha annyira akartam volna, elmazsolázgatok belőle még.

Azt sem engedem meg, hogy tévedésből nyomogasd a Num Lockot. Abban igazad van, hogy ha az xkb kidolgozásánál a Caps Lockra csináltak opciót, hogy egyszerűen ki lehessen kapcsolni, akkor a Num Lock-ra, Scroll Lock-ra is meg kellett volna tegyék. Lehet ők úgy érezték, hogy az utóbbi kettőt nem lehet véletlenül megnyomni. Megjegyzem, én még nem nyomtam meg véletlenül a Num Lock-ot, de ki tudja, ha valakinek nagy keze van, hosszú vagy vastag ujjai, talán meg tudja nyomni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Semmit nem írtam az xkb-ről, csak azt, hogy rendkívül flexibilis és felhasználóbarát. (Ez  polkorrekt kifejezés az 'elbonyolított és dokumentálatlan'-ra).

De azt még mindig nem értem, hogy milyen szimlinket gányoltam be. Illetve egy AIX-specifikus gond megoldására valóban írtam ilyesmit, de hát az átlagolvasó Aix-ot akkor lát, ha épp a francia Provance-megyében jár, szóval ez elég marginális részlet.