Halszagú hőelvezető paszta

Sziasztok!

Majdnem pontosan 1 évvel ezelőtt vettem egy fecskendő ilyet: http://www.deepcool.com/product/dcoolingaccessory/accessory/2013-12/48_…
Most bontottam fel, és azt tapasztaltam, hogy enyhe halszaga van még néhány perc száradás után is (papírzsebkendőre tettem belőle egy pöttyöt, kíváncsiságból).

A kérdésem az lenne, hogy ez normális-e, más is járt-e ugyanígy, vagy azt jelentené ez esetleg, hogy az említett pasztában volt valamiféle szerves anyag, ami megromlott volna 1 év alatt? (a csomagoláson nem találok lejárati időt feltüntetve.)

Előre is köszi a válaszokat.

Hozzászólások

Csak az érdekel, hogy biztosan nem valami tréfás kedvű "kollega" viccelt-e meg, és nyugodtan használhatom, vagy ez afféle "kenj rá baracklekvárt" szintű óvodás humor.

https://logout.hu/cikk/hutopaszta_vs_lekvar_2_resz/teljes.html
Folytatás: Baracklekvár, Fekete szeder lekvár, Ketchup, Méz, Amodent fogkrém, Aloeverás kézkrém

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Időközben utánaolvastam, hogy bizonyos elektrolitoknak lehet jellegzetes ammónia / hal szagára emlékeztető beütése, rémlik is, mintha éreztem volna már rozsdás fémen hasonlót.

Csak ennyit akartam tudni.

További szép napot mindenkinek! :)

Nem Magyarország halszagú.? Vagy össze vagyok zavarodva.?
--
God bless you, Captain Hindsight..

Csak halkan. Szinte bármilyen "kenőcs" jobb mint a semmi - régen a szilikon zsír volt a kedvenc (nem folyt ki ha felmelegedett). Ha komolyan gondolták akkor berilium-dioxide - nagyon mérgező - hővezető képesség 330 W/(K-m) - wikipédia "Beryllium oxide.

Viszont, ha komolyan gondolod akkor csak is az Artic MX-4 tudom ajánlani a mai kor felhozatalából hővezető képesség: 8,5 W/mK
K'rva drága.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Sziasztok!
- ha már hőpasztánál tartunk, ezzel valakinek tapasztalata:

Thermal Grizzly Conductonaut folyékony fém
Hővezetés: 73 W/mK
Viszkozitás: 0,0021 Pas
Sűrűség: 6,24g/cm3
Kiszerelés: 1 g

jó/nem jó ? megéri ?

valaki használja ?

Azokon ránézésre SP-700 van, ami 2,93 W/m-k, szóval annyira nem rossz; utánanéztem, mert nekem is van még egy kevés belőle, cserébe vezeti az áramot, szóval én idén nyáron maradok a "halkrémnél".

Nem bízom magamban. Ha véletlen sokat rakok belőle és lefolyik a proci szélén, zárlatot okoz.

Egyébként szerinted van értelme pl. olyannak, hogy ilyen hővezető padot ragasztani olyan videokártya hűtőbordájra, amin nincs ventilátor?

Érdekel a passzív hűtés, és ez legalább megfizethetőnek tűnik.

Tehát ha mondjuk csinálok egy olyat, hogy a gépemben minden ventilátor helyett ilyeneket rakok, próbált már valaki hasonlót?

(szerk.: nem akarom túlhúzni.)

hővezető pad - vegyes a tapasztalat - volt, jó de volt ami semmit nem ért - vastagsággal óvatosan: pl. ha vastag - akár 0,5mm - laptopnál jártam úgy, hogy nagyobb erőnek tette ki a nyákot - nem volt szerencsés - leszedtem inkább.

VGA kártya - pad paszta helyett - sztem rosszabb lesz.

ventilátor helyett meg passzív hűtés - meg nem kivitelezhető - a pad nem arra való.

PAD = olyan helyekre, ahol a karbantartás nem megoldott vagy ritkán jut eszébe valakinek pl. tápegység, VGA-k laptopok belülről.

Attól függ hogy mit értesz "megéri" alatt. A hővezető pasztát azért gyártják hogy egy hajszálnál is vékonyebb filmréteget képezzen a proci és a borda egymásra szorított síkjai között, és a nagyon apró egyenetlenségeket kitöltse, a levegőt kiszorítsa, mert a levegő elég jó hőszigetelő.

Innen nézve bármi megfelel, ami egy kicsit jobban vezeti a hőt a levegőnél, hiszen a két felület ami között el kívánjuk vezetni a hőt egyébként is "csatlakozik" egymáshoz, a paszta csak azért van hogy még "közelebb" hozza egymáshoz őket.

Core 0: +69.0°C (high = +84.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +68.0°C (high = +84.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2: +66.0°C (high = +84.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3: +61.0°C (high = +84.0°C, crit = +100.0°C)

Ez egy hónapok óta maxra kihajtott Q6600 (jó öreg kályha), és fogkrémet használtam mert már évek óta nincs pasztám. Azt gondolom hogy hővezető pasztából egyféle van, a "jó", oszt kész. Ami efelett van vagy kammantás, vagy az extrém tuningolás területére tartozik.

Ugyanebből a gondolatmenetből kiindulva, az "újrapasztázás" is inkább unaloműzés.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Én olyat még a büdös életbe nem láttam, hogy ez tényleg gondot okozna. Az említett q6600-oson is csak azért van fogkrém, mert kicseréltem a gyári procit rajta, ami tippre 10-15 évvel ezelőtt került az alaplapra, pasztával meg bordával együtt, és senki nem piszkálta. És nem melegedett jobban. (szerk.: száraz is volt amit lekapartam).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Akit esetleg érdekel, kipróbáltam a gyanús szagú pasztát.

Eredmény: ~1 órát (se) tesztelgetve benchmark progikkal (OCCT Perestroika, Novabench) szinte azonnal felforrt 70 fokra és ~5 óra normál használatot követően már nem ment 80 alá és 100 fok volt az átlag.

Ekkor lecseréltem a Spire SP-700-as ezüstpasztájára mégis, hát nem spatula kellett volna, hogy leszedjem ezt a szirupot, ami a procimon gőzölgött, hanem merőkanál, ilyet még az életben nem láttam :D

Ugyanazokat a progikat futtatva, maximális kihasználtság mellett sem volt hajlandó 5 perc után sem 60 fok fölé menni, majd amikor mindent bezártam, a hőmérséklet szinte azonnal visszacsökkent a boot-olást követően mért 28 fok köré.

Tanulság: ilyen rossz minőségű "trutyival" még az életben nem volt dolgom, a melegítés hatására fokozódó szagélményről nem is beszélve. Nem éri meg az árát.

Nem.

Azok az ipari paszták nem tipikus számítógépbe valók. Ipari gépekben az éveken, évtizedeken át ki nem száradás a cél, cserébe rosszabb a hövezető képessége.
A linkelt terméknél korrekt módon fel is tüntetik azt: hővezető képessége 0,4 W/k0,m

A körömnyi felületen 100w-ot elfűtő cpu-khoz rendes, erre való paszta kell.
A már emlegetett mx4 bőven jó bárhová, ahol nem kifejezetten tuningverseny a cél. 8.5W/mK
1500 körül kapni egy 4g-os tubust ami több tucat gépre is elegendő.
Láthatóan több, mint 20x rosszabb az ipari tégelyes.