Jövedelmemet jellemzően ... kapom meg.

bankszámlára, utalással
97% (403 szavazat)
készpénzben, kézhez
3% (12 szavazat)
Összes szavazat: 415

Hozzászólások

Jövedelem itt: fizetés, bér, elvégzett munka után kibocsátott számla ellenértéke, munkanélküli segély, szoc. juttatás, nyugdíj stb.

(Biztos nincs ilyen, mert csak hollywoodi rossz filmekben van erre példa, de ha mégis... Ha valakinek a bére egy része feketén kerül a zsebébe, de nagyobb része utalva érkezik, akkor a "bankszámlára, utalással" opciót válassza a korrektség kedvéért. Ugyanez, ha a fizetések kisebb hányadát mondjuk készpénzben fizetik ki (pl. bérlet árának megtérítése stb.) Thx.)

--
trey @ gépház

KKV "vagyok" és 10++ éve minimum csak utalva fizetek munkabért. Nem mellesleg az árbevételem 95++%-ka is így érkezik. A kettő kombinációja ami szerintem szükséges feltétele lehet annak, hogy a NAV ne tegyen fel felesleges kérdéseket illetve az ilyen kérdéseket redukáljam. Ez amúgy jelentős költségmegtakarítás.

Van egy általam olvasott és javasolt könyv ebben a témában:
https://bookline.hu/product/home.action?_v=Hegedus_Zoltan_Amit_erdemes_…

Adót csalni sosem érdemes. Optimalizálni már igen. Az olyan csalás, mint számla nélküli bevétel több költséggel és kockázattal (ezt illik beárazni) jár, mint az alternatív módok az adó csökkentésére, optimalizálásra. Most nem egy egyszemélyes "cégről" beszélek, hanem minimum 3 fő.
Ha adót csalsz ilyen formában:
- nő az elszámolás költséged cégen belül
- nő a kockázat, hogy meglopnak
- megjelenik a kockázat, hogy lebuksz
- zsarolhatóvá válsz (ezáltal korrumpálódsz)
- ha szervezet módon csinálod, akkor az minősített eset
- iszonyatos nagy presztízs veszteség házon belül és kívül
- a számla nélküliség rontja a szakmai hitelességed és elkönyvelnek simlis kis piti csalónak (elmegy a fókusz arról amit csináltál és arra tevődik, ahogyan csináltad. Továbbá a fókusz a pénzre tevődik a szakmaiságról, mert ez a záró emlék.)
(kb a könyv is ezekről szól, ha emlékeim nem csalnak)

Szerintem oktatni kellene az iskolákban mi is az adó. Közös pénz vagyis közpénz. Arra van, hogy amiért direktbe nem fizetünk, de élvezzük az is meglegyen. Emiatt van bölcsőde, iskola, út, közlekedési lámpa, rendőr, tűzoltó, MTA, etc...
Ezek a dolgok, mind azért közösek, mert ez az optimum. Persze, ha az egyén nagyon-nagyon gazdag akkor mindebből lehetne sajátja is, de akkor nem lenne optimális.
Meg kellene mutatni játékpénzzel kiscsoportos játékkal, hogy az adott közösség választ valakit, aki utána elkölti a közpénzt.

Ez amúgy rém vicces, mert az állam (ország) érdeke lenne az, hogy ezt oktassák, de a politikusoké nem. :) ISten ments, hogy a polgárság felfogja, hogy a közpénz = közös pénz.

Szerintem oktatni kellene az iskolákban mi is az adó. Közös pénz vagyis közpénz. Arra van, hogy amiért direktbe nem fizetünk, de élvezzük az is meglegyen. Emiatt van bölcsőde, iskola, út, közlekedési lámpa, rendőr, tűzoltó, MTA, etc...
Ezek a dolgok, mind azért közösek, mert ez az optimum.

Ez így leírva remekül hangzik :)

A gyakorlatba viszont ez sajnálatos módon elég nehéz átültetni úgy, hogy mindenki jól érezze magát.

És most nem arra utalok, hogy akikre "rábíztuk" ezt a "közös pénzt", azok gátlástalanul ellopják és/vagy a haver/család cégeibe talicskázzák a nagy részét.

Ja, de.

Na de ha mégis megpróbálunk ettől eltekinteni, akkor is van egy eltartó réteg és egy eltartott réteg. Ezt (gondolom) sokan igazságtalannak tartják, és példát vesznek a nagyokról: úgy döntenek, inkább ők lopják el = adót csalnak. Pesze ezzel egyből a sokkal kényelmesebb eltartott rétegbe helyezik át magukat, ami még jobban felborítja - az amúgy is csak elméletben létező - egyensúlyt.

--
zrubi.hu

Bocs, Oregon mester, az etikai része vitathatalan annak, amit felvázoltál. De ne feledjük el, hogy a másik - gyakorlatilag cég, méghozzá csődben lévő! :-\ - fél, aki beszedi az adókat, az az általa felvett hitelek kamataira fordítja a jó részét a behajtott, összesíbolt lének... ha már "etikusságról" beszélünk... :)
S a csődben lévő cég másik feladata funkciója az persze - az adók beszedése mellett -, a "rend" fenntartása, ergo, valamennyicskét muszáj költögetnie ;] a "közjó" oltárára is... de percse csupán annyit, hogy ne törjön - MÉG - ki a parasztlázadás... :D
Ha ezt sikerül felfogni mindenkinek , akkor nem kell moralizálni... :D amíg ez bárkinek az újdonság erejével hat... :-/ nos... :"-(

en egy "nem" opciot is kernek a szavazasba. :DDD

Hozzá lehetne csapni egy "Miként szeretném"-et is. Egyéni vállalkozóként megpróbáltam néhány nagyobb ügyfelet a készpénzes megoldások felé terelni, mérsékelt (0) sikerrel.

Kaptam már készpénzt KATA alanyként, nem volt azzal semmi baj. Sőt, kis munkánál tipikusan készpénzes számlát adtam, a nagyobb céges megbízásokra jellemző leginkább az átutalás, magánembertől legtöbbször készpénzt kaptam, ritkán akartak átutalni, POS terminált meg nem vittem magammal.

--
https://iotguru.live

Ezt a szavazást inkább a kettő arányára nézve tettem volna fel - ez csak a két véglet.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A válaszodat olvasva sikerült kicsit átértékelnem a kérdést. Elsőre furcsák voltak a vállalkozós kommentek, de valóban arra is ráhúzható és ott fekszik a "jellemzően" A/B választás is. Én elsőre egyszerű, alkalmazotti bérjövedelemre asszociáltam és arra nem sikerült ebben a formában teljes mértékben ráhúznom. (Tudtommal azt már évek óta nem is lehet hivatalosan kp.-ban fizetni)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

2019-ben egy kriptovalutaban opcio is hianyzik
---
Where there is a shell, there is a way.

jo regen lett volna lehetosegem egy kulfoldi cegnek dolgozni btcben kapott fizuert rendesen lepapirozva. nyilvan olyan fizuert ahol nem szamitott volna ha megrangatjak az aznapi arfolyamot. vegul nem mentem, de nem a crypto "szerencsejatek" miatt, hanem a ceg otletet nem talaltam eleg stabilnak.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

<troll>
érintéses mobilfizetéssel
</troll>