LVM

Fórumok

Sziasztok. Van egy 2T-s vincseszter, amin van 3 partíció LVM-ben. Külsőnek szeretném használni LVM nélkül a rajta lévő adatok megtartásával. Sosem használtam még LVM-et, a kérdések a következők:
Szeretném a 3 partíciót egyesíteni, lehetséges adatvesztés nélkül?
Szeretném az LVM-et lecserélni és egy darab sima ext4 partíción tárolni a már rajta lévő adatokat, létezik valamiféle konvertáló eszköz amivel ez végrehajtható?
A futó rendszer Gentoo (már nem tudom megmondani mióta, de régóta), ezért írtam ide.

Hozzászólások

Nem tudom módosítani a hozzászólásom.

Jelenleg így néz ki:
/dev/sdb1 2048 411647 409600 200M EFI System
/dev/sdb2 411648 1435647 1024000 500M Linux filesystem
/dev/sdb3 1435648 3907028991 3905593344 1,8T Linux LVM

lvscan
ACTIVE '/dev/sabayon_sabayon/root' [50,00 GiB] inherit
ACTIVE '/dev/sabayon_sabayon/home' [1,76 TiB] inherit
ACTIVE '/dev/sabayon_sabayon/swap' [7,75 GiB] inherit

By

dzsolt

az sdb1 a grubnak kell, az sdb2 gondolom a boot. az sdb3-on van az lvm. sajna nincs lvm konverzio, ha csak hordozo vinyot akarsz csinalni, rendszer nelkul akkor lemented az adatot+ujracsinalod+visszamasolod. ha lenne is valami konvertalo akkor is menteni kell az adatot, fo a biztonsag elven.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem kell ezen már semmi ami a rendszerhez tartozik, kapott egy SSD-t és itt kezdődtek a bajok! 4 éve amikor a lányom hozzám költözött, kapott egy laptopot és hogy gyorsan kész legyen, de ne legyen nekem ismeretlen terep, ráeresztettem egy Sabayon telepítőt automatán. Az eredménye látszik. Pár hónapja gépet cseréltünk nála és kapott egy SSD-t is. Azon van Windows is, mert kell a suliba (azelőtt VBoxban futott, most nativ). Az LVM fel se tűnt volna, de a szokásos (régről ismert) ext olvasó progikkal nem látja az adatait ami viszont kellene, így eszméltem rá, hogy LVM is van a rendszeren.

Akkor nem marad más, mint keríteni valahonnan egy lemezt, amin van 1-1,5T hely :(

Köszönöm!

By

dzsolt

Sajnos (vagy szerencsére) nem sok beleszólásom van az ő gépének működésébe. Idén 18 lesz, még a végén kirakja a szűröm :D
Az új gépben AMD a videó és nem remekelt VBoxban a játékaival, míg a korábbin gépén el sem indult, de mivel ez már mégis komolyabb, kért egy windowst rá! Annyit kértem, hogy legyen egy operációs rendszer is a gépén, ha véletlenül baj lenne a vírusgazdával ;) Így vész esetére van egy, plusz egy indító USB Stick is, ha valami balul ütne ki.

By

dzsolt