computing node

Fórumok

Tegyük fel hogy már megvan a storage.
"computing node" kellene nekem otthonra, szóval mondjuk 1-200 körül jó lenne ha megállna.
Kellene bele 32 (64) GB RAM és a lehető legjobb CPU.
Lehet normál vagy rack kivitel is, használt szerver kategóriás gép is jó.
Zaj nem számít, fogyasztás sem nagyon.

Virtualizáció és környéke érdekel, ha az jön ki h kéne bele vegyek egy pici ssd-t pluszba az nem gond.

Hozzászólások

AMD-t majd más ajánl. Intelből:

i7-8700K (6 mag, 12 thread) + egy olcsó alaplap + a gatyád ráfizeted a DDR4 RAM-ra

Vagy nézel egy Ivy-Bridge-es E5 Xeon alapú sokmagos (10 mag, 20 thread) workstationt itt: workstation4u.de - HP 420 2nd gen-t vettünk, ketyeg szépen.

A kérdés, hogy fontos-e neked a per core teljesítmény, mert abban a 8700K sokkal jobb mint az Ivy-Bridge.

+1 a 8700K-ra, nagyon jó kis proci, nekem sikerült zsákolni egyet, amikor még 95k volt, cserébe akkoriban drágább volt a ram, mint most. Ilyen érdekes világban élünk, amikor a hardverek ára a megjelenésük után idővel nem csökken, hanem nő. :D

(Csak csöndben jegyzem meg, mert tudom, hogy a hupon ettől a laposföld-hívőkkel leszek egyenértékű, de ez a proci szépen húzható is, a legtöbb szépen viszi az 5Ghz-et, egy jó alaplappal még a P-state-ek is megmaradhatnak közben. Szóval ez a része ingyen pénz.)

megoldottak mar a hutest normalisan? 7700K-val szivtunk sokat, huzas nelkul, de maxon jaratva (rendereles, word2vec szamolas stb) allandoan tulmelegedett (100 fok), akarmekkora batar nagy hutot raktunk ra, olyan kis feluleten nem lehet azt a hot elvezetni a cpu magokrol. delidding talan segitett volna, de azt nem mertem megkockaztatni... vegul 7820X-re valtottam, az kozel 4x akkora meretu, ott mar nem volt gond a hutes sem, stabilan megy 4.5ghz-en 8 maggal.

Nekem egy noctua NH-L12S hűti és egy gigabyte z370n itx lapban van benne, meghajtva gyári frekin 65 fok körülre melegszik, idleben 34 fokos, ilyenkor a hűtő is kb. 600 rpmen teker, de terhelésen is csak alig emeli a fordulatszámot.
Kicsit meghúzva 4.5Ghz-en sem tűnt sokkal melegebbnek, de nagyon nem tesztelgettem meghajtva, csak kipróbáltam, hogy bírja-e.

mprime-al nezd meg, nekem az 10 sec utan kivagta 100 fokra
https://www.mersenne.org/download/

gzip nem melegitette ennyire, de a gensim word2vec trainere vagy barmilyen avx2-t hasznalo render igen.

meg az se mindegy, hogy engeded-e minden magon a turbot, vagy csak 1-2 magon, mert akkor meg lehet birja, ez bios beallitas fuggo.

uhh, ez tényleg komoly, jól kifújta a port magából a gép, úgy megindult a cpu cooler. :D

71 fok a max amit sikerült összehoznom, bios-t még kicsit megtúrom a turbo kapcsán.

https://drive.google.com/file/d/1HHmM0ALd15912l7M2dPYEqB8CIC3f_PK/view?…

edit: kb 5 percet futtattam a torture max heat tesztet, de 1 perc után már nem ment jelentősen feljebb a hőfok

Jó hely, vettünk már onnan cuccokat. A másik nagy kedvenc: https://serverelite.hu
A jó használt szerver ára nagyon lent van. Párszáz ezerből olyan gépet összerak az ember, csak pislogok én is. Múltkor vettek kollégák valahonnan (talán e kettő közül valamelyikből) 128 GB RAM nettó 100-ért egy DELL R720-ba:)

Topiknyitonajók, csak ide kapcsolodik:
Szerintem is inkabb nezz szet hasznalt szerverek kozt, 2-3 generacioval korabbi proci nem olyan sokkal gyengebb, ellenben lehet 2 prois kivitelt olcsobban megkapsz mint a legujabb procival szereltbol 1 cpu-val epitve.
Amirol nem volt szo hogy mennyi es mekkora tarhelyet akarsz bele hogy 200k-ba beleferjen, mert sokat valtoztathat az is a kiepitesen, ha csak virtualizaciot akarsz tesztelni akkor valami kis-kozepes meretu ssd gondolom eleg, meg akkor azt mondanam memoriaban adhatod lejjebb elso korben ha most nem annyira olcson kapnal memoriat, lehet ev vegeig tovabb csokkennek a memoria arak es akkor kibovited ha szukseged van annyira.

Elvinném off irányba, remélem nem baj, de hogy valami cloudos compute engine nem lenne kifizetődőbb?
Bár nem tudjuk mit akarsz művelni vele, de ha nem folyamatos, akkor lehet egy usage alapú masina talán jobban jönne ki.

Ezen gondolkodom én is, van DO meg AWS lehetőségem is már készen.
Meg azért a NAS-on is elfut egy-két cucc.

Az a "baj" hogy szeretem "otthagyni" a dolgokat aztán visszatérni hozzájuk.
És ha kellően nagy gépet "hagysz ott" a cloudban azért az drága tud lenni.
Persze ha itthon megy a gép folyton, az is drága tud lenni.

Egyelőre lehet h DO-ban nyomom aztán számolgatok.
--
Gábriel Ákos

Nyilván egyszer kell invesztálni tanulásba, meg függ a feladattól is, de azért amit csinálsz, azt egy ansible playbookba (vagy egy sima install.sh-ba) írni nem szokott annyira borzasztó lenni, egyszer kell megcsinálni, aztán tudod folytatni.

Meg egyébként mondjuk AWSben nem futó diszkek kb gombokért vannak, gondolom a doban is.

Igen, ez egy darabig működik.
Aztán mikor elkezded az alkalmazást konfigolni és elkezd írogatni adatbázisba meg redisbe meg mindenfelé akkor az állapotának lementése kezd azért bonyolódni.
Persze mindent meg lehet oldani de nem fogok havi 5 EUR-ért órák hosszat bohóckodni valamivel amit megcsinálni amúgy tök fölösleges.

--
Gábriel Ákos

Nyilván függ az alkalmazástól, meg nyilván az adatok egy másik mese, simán lehet, hogy nem éri meg. Haladni mindenképp valamivel lasabb, csak úgy tűnt, hogy nagy gapekben dolgozgatsz valamin, ott meg pont a fonál felvétele miatt nem rossz az, ha két hónap múlva van egy olvasható playbook, hogy így kell összerakni nulláról, ahol eddig tartottam.

De persze nem akarlak én rábeszélni semmire te látod azt is, hogy mennyire reális ez nálad, meg azt is, hogy mennyire szórakoztat, ha ilyennel foglalkozol, csak mint alternatíva megemlítettem.

Az akkor jó, ha tényleg tudod terhelni 7/24. Ha burst jellegű a terhelésed, akkor jobb az olcsóbb, mert rövid távon kapsz annyi vCPU-t, amennyi benne van a csomagban. Használtam már build szerverre, kevés esetben van ütközés, hogy másnak is kell épp a CPU, de előfordul.

--
https://iotguru.live

így van, én is hasonlót tapasztaltam az elmúlt fél évben. viszont a topiknyitóból nekem úgy jött le, hogy ez tényleg 24/7-es számítási kapacitást igénylő projekt, így szerintem jobb lesz neki a dedikált.

szerk.: asszem mégis igazad van. ránéztem a grafikonokra, és inkább tényleg béreljen fele pénzért "sima"-ból majdnem kettő ugyanolyat, vagy kicsivel kevesebbért dupla annyi vCPU-t. jobban jár. legalábbis a finnországi kp-ban lévő vasakon nem tűnt olyannak a helyzet, hogy túladnák a kapacitásaikat és emiatt a "sima"-val problémák lennének.