Garanciakiterjesztés (szerver + storage) - Ti hogyan oldjátok meg?

Fórumok

Sziasztok!

Az érdekelne, hogy ti meg szoktátok-e hosszabbítani a HW-supportot a szerverekre, storage-okra? A HPE elég magas áron adja az alapgarancia után (CarePack), de a többi gyártó is, főleg egy 7x24-es SLA-val. Ha pedig End of Service Life a termék, akkor már nem is lehet hivatalos gyártói support-ot kapni.

A beszerzésnél egyébként hány évre szoktátok kérni a support-ot?

Tudom, hogy sok mindentől függ (éles rendszer-backup; budget stb.). Már elég sok helyen láttam különböző megoldásokat: ahány ház, annyi szokás. Hátha sikerül 1-2 jó tippet adni egymásnak, engem pedig a munkám miatt is érdekelnének a trendek.

Köszönöm!

Üdv.:
Zoli

Hozzászólások

5y szoktam venni beszerzeskor, utana pedig vannak aftermarket szereplok.....
etalon informatikat nezd meg

Én eddig mindenhol, ahol volt közöm a beszerzéshez is, az 5 év 5x8-t preferáltam (szerver, storage). A 7x24-nek túl nagy volt a felára szinte mindenhol. Olcsóbbra és megbízhatóbbra jött ki egy tartalék rendszer felépítése. Így lehetett tesztelni is bizonyos műveleteket.
Egyszerűbb hálózati eszközöknél (kábel, switch, sfp) a "legyen tartalék a polcon" módszert preferáltam. Egy ASA-t nem tartok a polcon, ahhoz túl drága.

Ha kis és közepes cégről van szó, akkor 99%-ban garasoskodás megy. Volt, ahol használt cuccot vett a cég, habár elmondtam, hogy az már EOL, EOS és ha bármi tönkremegy benne, akkor kalap-kabát. Igaz, 6 hónap garanciát kapott a cuccra, de a cég 1 napos kiesése több kárt okoz, mint használt cucc értéke. Ha nekik megéri...

Mondhatjuk, hogy nálunk is garasoskodás van, ezért szinte kizárólag használt szerverekből építkezem, de annyira nem spórolunk, hogy ne legyen +1 (vagy inkább 2) komplett szerver a polcon tartaléknak/alkatrésznek. Emiatt ugyan nem mindig a feladathoz legoptimálisabb konfigurációt veszem, inkább legyen kicsit túlméretezve, de a lehetőségekhez mérten legyen minden gép egyforma. Még így (túlméretezve, +1 komplett tartalék) is olcsóbb, mint a gyári új, garival.

Garanciával sajnos soha sehol nem voltak jó tapasztalataim (1 kivétellel). Az érvényesítésével való nyüglődés is sokszor többe kerül, mint saját zsebből cserélni és menni tovább. (nyilván, ha darabja többmilliós az eszközöknek, akkor azért ez máshogy van)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Értem, akkor ez így jó megoldás nálatok - mondjuk ehhez az is kell, hogy értsen hozzá az ember. Sok helyen egy diszket is félve cserélnek, ha pedig az alaplap hibásodik meg, bele se kezdenek.

A garancia tényleg nagyon kiszámíthatatlan, volt már, hogy 2 nap alatt megjött a cserealkatrész, volt, hogy 2 hónapba telt. Ezért jó az SLA-s support.

FirmWare-t akkor nem is frissítgeted, ugye?

Jó dolgot vetettél fel: Nálunk elvárás rendszergazda pozícióban (3-an vagyunk) a HW ismeret. Olyan elképzelhetetlen, hogy "Hozzá sem nyúlunk, majd jön a szerviz". És bevallom, furcsán szoktunk nézni, mikor partnercégeink informatikusairól kiderül, hogy van, aki azt sem tudja, hogy néz ki egy szerver.
(Mondjuk alaplapig én sem bontok le egy gyári szervert. Akkor mennek a disk-ek meg a kártyák a B vasba, aztán hajrá!)

Múltkor egy Dell Workstation-ben ment el egy SSD. Kicseréltem, raid resync, munka megy tovább. Gondoltam, mégis csak pár 10e HUF, felhívtam a supportot, hogy itt a sz@r (amúgy is bóvli) SSD, azért küldjenek helyette egy újat, mégis csak fizettünk a garanciáért, polcon elfér tartaléknak. Válasz: - Ja, ahhoz neki a gépen lefuttatott support szoftver reportja kell. - Köszi! :)

FirmWare-t ész nélkül nem tologatok fel minden frissítést, mert ha megy, minek. De időnként, nagy karbantartásoknál be szoktam hozni a lemaradást. (Igaz, több gép amúgy is EOL - már eleve kb. az utolsó FW-el mennek)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerintem semmi meglepő nincs benne, hogy nincs a rendszergazdának hardver ismerete. Nyilván kis cégnél ez nem fordulhat elő, de már egy 8-10 fős csapatnál is jellemző, hogy nem mindenki ért hozzá azonos szinten. Vannak desktoposok, szoftveresek, hardveresek stb. Néha vicces szituk is előfordulnak. :)

Sokszor nem érdemes partnercéget bevonni (mondom ezt úgy, hogy a mi cégünk is HW-supporttal foglalkozunk), mert egyszerűen nincs értelme. Főleg ha ért hozzá a csapat, vannak csereeszközök, backup és ha netalán be kell szerezni valamit gyorsan, van egy jó forrás.

Ez max. akkor lehet rizikós, ha pl. egy nagyobb hiba van, ami sokba kerülhet.

Nálunk egyébként több verzió szokott lenni:

1. Mindenben kérik a segítségünket, mindenért kihívnak helyszínre (diszk cseréért, minden hibaüzenetnél stb.) a megadott SLA-val;
2. Az egyszerűbb dolgoknál csak cserealkatrészt kérnek, ha valami komolyabb meghibásodás van - ahol logokat kell elemezni stb. - kérik a segítségünket;
3. Csak alkatrészt kérnek SLA-val, minden mást megoldanak.

És egyébként az elsőre is teljes mértékben joguk van, hiszen fizetnek a support-ért, benne van az árban. Meg ha pl. történik valami csere közben, ránk hárul a felelőség. Ezt is teljes mértékben megértem.

De egy SSD-nél bekérni egy SW-riportot? :) Sikerült végül megkapnod a cserekártyát?

Cserekártyát? Dehogy! Azóta is itt kallódik az asztalomon az 512-es LiteON(!!!) SSD - "Több is veszett Mohácsnál!" - az időm is többe kerül, hogy ezen vergődjek...

Felelősség: Sajnos hallottam olyan rémtőrténeteket nálunk nagyobb cégeknél használt nagy gyártó nagy storage-áról és a support-ról: HW hibára kijöttek, havították, közben az adat bukta. Annyit mondtak, Sorry.
Illetve, nálunk a Xerox nyomtatók üzemelnek ilyen supportal, ott is előfordult, hogy "Ja, ő FW-t frissített - buktuk az összes specifikus beállítást, parkoltatott munkákat, stb."

Szóval, az ilyenek miatt inkább majd csinálom én!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Pontosan, nem ér annyit az egész, mégis kicsit bosszantó a dolog..

A felelősség kérdése pedig tényleg érzékeny téma, mi most fogunk bővíteni egy nálunk support alatt lévő NetApp DS4246-os shelf-et néhány diszkkel, ami nem egy nagy mutatvány, viszont rakaszkodik az ügyfél (az IT-csapat) az onsite technikusunkhoz, hogy ő rakja bele, mert ha valami netalán történik, miénk a felelősség. A NetApp SysAdmin-ja külföldön van, szóval még a menedzsment felülethez sem kell nyúlnunk, csak egyszerűen behelyezni a diszkeket az üres slot-okba.

Ezt persze mi örömmel meg is tesszük, csak példaként hoztam fel. :)

De ahogy mondod, sokszor több idővel és problémával jár, ha másra bízzák ezeket a feladatokat.

az onsite technikusunkhoz, hogy ő rakja bele, mert ha valami netalán történik, miénk a felelősség

Az onsite technikus v. a kedves ügyfél végez ilyen mutatványok előtt teljes mentést, vagy csak az "imádkozás és remény az eseménytelen beavatkozásra" (TM) van benne a szerződéses árban? Ha nincs mentés, és az onsite technikus elbaltázta, honnan lesz meg az adat? Mert hogy a nagy számok törvénye miatt (és biztosan egy hétvégén) ez lesz a helyzet.

Backup + redundancia szokott lenni ;).

De egyébként a mentésre mindig felhívjuk a figyelmet - egy bizonyos összegig pedig van biztosítás. Az a lényeg, hogy a gyártói garit vátljuk ki és minden ami ezzel jár - nem üzemeltetünk stb., arra vannak más partnerek.

A felelősség inkább arra vonatkozik, hogy bármilyen hibaelhárítás van (diszk, controller, alaplap stb.), helyreálljon a rendszer. Ha pedig a mi hibánkból adatvesztés lenne, arra van a garancia a szerződésünkben.

A hétvége pedig nem probléma, ha ügyeletben van az ember mindegy, hogy vasárnap, vagy szerda van. :)

Szerinted egyébként a mentés kérdése az üzemeltetés, vagy a garancia részének kellene lennie? Ezen már én is gondolkoztam.. A gyártók szoktak mentéseket csinálni, mint HW-garanciális szolgáltatás?

Hardver garanciában SOHA nem láttam szerepelni adatvédelmet is, pont hogy kizárva van minden esetben. A működő backup miatt fájjon az üzemeltető feje. Nem hinném hogy akár egyetlen lótifuti Proliant Józsit is kirúgott volna a HP, mert a raidkártya csere előtt nem csinált volna backup-ot. Mivel nem az a dolga. Rákérdezni biztos rákérdez, ez benne van a TODO listájában. De ha azt a választ kapja hogy "persze, van backup-unk, cserélheted" akkor szemrebbenés nélkül cseréli, és nem lesznek álmatlan éjszakái ha ezzel megsemmisült az összes adat, max visszaállítja az ügyfél ÜZEMELTETŐJE a backup-ból. De addigra hardvercserés Józsinak már a helye is kihűlt onsite.
Csinálhat a vendor is üzemeltetêst, na akkor viszont az ő nyaka lesz kitekerve adatvesztéskor. De ezt tipikusan olyan áron vállalják csak el, amiért szerintem a pénznyomda kaliberű cégeken kívül sehol nem őket bízzák meg ezzel.
--

A backup és az esetleges visszaállítás ugyan az üzemeltető dolga, de a HW support felelőssége odáig terjed, hogy (hacsak a hiba jellege eleve meg nem követeli) a javítás mellékhatásaként ne legyen rá szükség. Azaz az okozott időveszteség az valahol mégiscsak az ő felelőssége (kellene, hogy legyen).

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Kidöglött a diszk a RAID tömbben. Hozza a lótifuti az új diszket. Annyi a dolga h. kicserélje a hibásat az újra. Ilyen esetben lehet számítani rá hogy a RAID rebuild közben másik diszk is kieshet. Az az üzemeltetés dolga, h. ezt felismerje, és mielőtt Józsi nekiáll diszket cserélni, lementik a tömb adatait.
--

Igen, ebben az esetben lehet. De pl. egy redundáns raid vezérlő, vagy táp csere, esetleg fw frissítés esetén nem. Na, ha eközben mégis megborul valami, vagy csak nem tervezetten leáll a rendszer, az már ezért lehet(ne) a HW support felelőssége.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Esetleg alkatrészellátás SLA-val? Az talán működhet még.. vagy egy Upgrade valami külsős céggel, aki az 5x8-at feltolja 7x24-re, viszonylag jó áron.

Bár a tartalék rendszernek is sok előnye van, szóval sokszor tényleg jobban megéri.

Használt gépet 6 hónapos supporttal ilyen kritikus környezetbe betenni... tényleg elég nagy rizikó. Volt vele baj végül?

Volt olyan hely, beszerzés, ahol a külsős céggel kötöttünk kiegészítő garanciát. Igen, volt neki egy ára, de még mindig jobb volt a gyárinál, mert tartalmazott egyéb tételeket is. Pl: nem nekem kell az indiai/kínai supporttal szenvedni.

A 6 hónapos helyen már nem vagyok, otthagytam őket. Pontos információim nincsenek, engem nem hívtak, nem kerestek. Feltételezem, hogy rendben működik minden (1 éven belüli a történet).

Magával a használt cuccal nincs alapvetően baj, eleve úgy kell letenni a fejlesztési javaslatot hogy benne van az "okos" megoldás. Példul használtból N darab éles és mellé a spare vagy az itt említett különutas gari. Ráadásul több olyan megoldás is van, amivel különösebb izgalom nélkül minimalizálható egy kiesés. Legyen ez valamilyen cluster megoldás vagy csak egy jól beállított backup vagy a szolgáltatások elosztása több gépre.

Érdemes alapból hosszú garival venni, ha nem akkor muszáj a gyártótól venni.

Viszont a cserén érdemes nagyon elgondolkodni mert 5-7 év alatt nagyon nagyot változik az iparág és nem biztos, hogy van értelme a régi cuccot vinni tovább.

Ha olcsón akarod, hogy legyen valamilyen HW suport de FW már nem biztos, akkor vannak cégek akik tudnak vállalni mindenre is garizást pl Etalon Informatika akit ajánlok nagyon pozitív tapasztalatok miatt.

verzett a szivem kibaszni 2 racknyi pizzat

Remélhetőleg nem megsemmisítésre ment (legnagyobb isten ellen való vétek hibátlan hardvert bedaráltatni, csak mert lejárt a gari)! Vagy raktárpolcon hagyni szétrohadni. Helyette inkább olcsón továbbadni v. elajándékozni egy (ténylegesen!) rászoruló helyre (itt is szoktak HUP-on keresni-kínálni nonprofit alapítványoknak, iskoláknak)

Pontosan! Mi szoktunk vásárolni régebbi vasakat (főleg NetApp, IBM, Lenovo, HPE, Dell-EMC, Cisco) saját raktárkészletre, hiszen nagyon sok ügyfelünknél még használnak ilyen szervereket, tárolókat.

A héten pont vettünk régebbi EMC tárolókat, Cisco szervereket és IBM BladeCenter-eket, az IT aztán ezt a nem várt bevételt egyből befektette nálunk egy 1 éves garin túli support-ba (IBM FlashSystem 900 - SLA: 7x24x4) -> win-win.

De ahogy írod, nagyon sok rászoruló szervezet van, mi is inkább oda szoktuk küldeni a működő vasakat, nem a darálóba (ha nekünk már nem kell).

Köszönöm a választ. Igen, mi is ezzel foglalkozunk, ezért is kérdeztem.

Nem is gondolnád milyen sok régi (8 évtől felfelé) szervert látunk Magyarországon gari nélkül :). Általában valami applikáció fut rajta, ami miatt nem mernek hozzányúlni / lecserélni, ez persze hosszú távon nem megoldás.

Az új generációknál szerintem érdemes gyártói support-ot venni, ott az első évben sok FirmWare jön ki többek között a bug-ok miatt. Egyébként ha már nincsen releváns FW, vagy nem frissítik őket, nem feltétlenül.

Én általában így szoktam ajánlani:
- Új generációs vasak: 5 év gyártói, utána a kiselejtezésig valami alternatív megoldás, mint az Etalon, vagy mi;
- Ha már kint van 1-2 éve: 3 év gyártói, utána a kiselejtezésig valami alternatív megoldás, mint az Etalon, vagy mi.

Nem csak nem mernek hozzányúlni, hanem nincs aki hozzányúljon. Egyrészt az app vételekor, írásakor meglévő technika körül is eljárhat az idő (5-6 év után már simán), másrészt simán már nem dolgozik ott az egyetlen aki mélységében ismeri a cuccot. Ez egy töksima weboldaltól a szuperfontos ERP, CRM csodarendszerekre ugyanúgy igaz lehet.

A B tervek sok esetben papíron léteznek, ha léteznek.

Clusterbe pakolt szerverek 5*8, vagy NBD support. (legalább 1 gépnyi HA buffer)
Cluster shared storage 7x24 support.
Garancia 5 év nice to have, ha csak 3 év van, akkor álltalában +1-2 év hosszabbítás a gar lejárta után.
5 évesnél idősebb vasat nem szeretek használni, max tesztkörnyezetbe.
Annál is inkább, mert 5 év alatt fejlődik annyit a technológia, hogy ugyanakkora rack helyen több teljesítményt kap az ember. Ez akkor jelent sok spórolást, ha pl. co-locationban van a szerver. Ekkor 3 év alatt a TCO jelentős része a co-loc költség.

Nyilván a policy elég sok mindentől függ. Ha közvetlenül "pénzt termel a vas" akkor könnyű a szolgáltatásba beárazni, "minőségibb" vas árát.

Ha kiszolgáló tevékenység az IT, az már macerásabb.

Igazából az egészben a lényeg inkább az, hogy legyen egy működő B-terv, ha beüt a baj. Vagy hívjuk a supportot, vagy leemeljük a tartalék vasat a polcról. Én preferálom, ha csak telefonálni kell, ha gáz van, ezért én általában inkább a supportra költök, mintsem porfogókra.

Köszönöm a hozzászólást @zwei!

Értem, teljesne egyetértek. A lényeg, hogy legyen egy működő B-terv, legyen az gyártói garancia, helyben backup alkatrészek stb..

Csak a hosszabbítást tartom néha a gyártó részéről pofátlannak az árak miatt, főleg, ha már nincsenek releváns FW update-ek.

Mondjuk a munkám miatt egy kicsit elfogult vagyok :-), mivel mi pont erre az időszakra adunk gyártótól független alternatív support-ot.

"Csak a hosszabbítást tartom néha a gyártó részéről pofátlannak az árak miatt,"

Ki kell számolni, megéri -e vagy sem újat/használtat venni, vagy supportot hosszabbítani.
Szerintem sok esetben a gyártói support ára azért olyan magas a régi vackokra, hogy inkább az új terméket vedd meg.

Nem minden gyártó köti support szerződéshez a firmware upgrade-et, vásárlás előtt lehet ez is egy döntési tényező.

Szerintem egy bizonyos szintig mindegy, hogy gyártó, vagy független féltől van -e a support.
Az átlag felhasználó szempontjából a lényeg, hogy az elvárt SLA teljesüljön. Vagyis, ha lerohad valami, a vállalt időn belül meglegyen a megoldás.
Kicsit komplexebb (drágább) cuccok esetén mondjuk a gyártói support előnye a mögöttes tudásbázisban van. (Van gyártói oldali support tapasztalatom, egész komoly adatbázis, és proaktív karbantartási előírás van egynémely gyártó esetén.)

Így van, én is sokáig dolgoztam egy IT-disztribútornál, láttam az árakat.. A cél egyértelmű: új vasakat eladni. A gyártóknak, a disztribútornak és a partnereknek is. Abból lesz (bónusz) sok ajándék a fa alatt. :)

Jól látod, a cél érdekében a gyártók sok mindent megtesznek, pl.: magas support árakat adnak hosszabbításkor.

Egyetértek, a lényeg, hogy az SLA be legyen tartva, de sok helyen nem is tudják, hogy van alternatíva (gyártót független support) és öntik a pénzt az OEM zsebébe.

Egyébként melyik gyártóknál lehet hozzájutni a FW-hez hivatalos support nélkül?

Ezt nem is tudtam. Azt hittem, hogy a Dell-nél is support-hoz van kötve a FW letöltése. Még egy ok, hogy az alapgari lejárta után egy alternatív megoldást keressen az ember. :-)

Mondjuk a Dell support-ja Magyarországon nem rossz.. talán a legjobb szerver-oldalon?

A Dell-es ügyfeleink általában csak az kedvezőbb árak miatt jönnek át hozzánk, a többi gyártónál viszont sokszor egyéb okok is vannak (pl. SLA-k nincsenek betartva).

Elég sokan írtatok ezen bejegyzésem után, több helyen sikerült régebbi, kiselejtezett szervereket / tárolókat felvásárolnunk cserealkatrésznek és 1-2 helyen a méregdrága gyártói támogatás kiterjesztését váltottuk ki egy jóval kedvezőbb árú szerződéssel.

Ha esetleg még valakit érdekel, keressen nyugodtan.

Általában 5 év next-business-day és ami kopik abból hidegtartalék. Jellemzően olyan helyeken mennek a gépek, ahova mindenképp egy kolléga, hogy bejusson a hw szápportos és az erősebb garikat elég horror áron adják. EoL gépnél általában a hidegtartalék a megoldás, relatív olcsó egy "barebone"-t és néhány diszket venni, ha már 2-3-4 hasonló masina üzemel. Emiatt a sales oldalon elég nehezen lopom be magam a szivekbe. :) E mellett többször futottak aknára, amikor a fantáziadúsan árazott alkatrészeket vagy egész gépet tornáztuk jóval lejjebb vagy a hozzáállásuk miatt kvázi kiestek.

A tapasztalat az, hogy az 5 év NBD-nél többet időben nemnagyon ad egy gyártó sem, de néha garancia időn belül +1-2 évet rá lehet húzni. Ezzel együtt ahol új gép az elvárás ott 5-6 évente azért férjen bele a csere, hiszen nagyságrenddel komolyabb a meghibásodás esélye.

Na, ez a téma nálunk egyre fontosabb / aktuálisabb, elég sok beszerzés csúszik, sok helyen kérnek pár hónapra garikiterjesztést, de van ahol már most megkötötték több évre... nem terveznek venni új vasakat.

Illetve az is egyre trendibb, hogy büdzsé lenne, de nem kell az új hardver és kitolják bőven End of Life utánra a cserét.  

Nektek mi a tapasztalatotok?

Jakab Zoltán

Az (x) lemaradt a "poszt" mellől, bár ahogy vissza olvastam ez már egy éve is lényegében hirdetés volt ;-)

Egyébként egy kérdés: sokadjára futok bele olyan dologba, hogy használt szervert árul két nagyon ismert Mo-i cég (YT übergagyi kampányuk is volt) de a webshop tele fake termékekkel illetőleg kedvező áron rendelhető konfig is 1-2db van. Felmerül a kérdés, hogy intézik így a garanciát?!

Nálatok van raktáron napra készen tartalék alkatrész, konfig - ha beüt a hiba, akkor legyen miből cserét biztosítani?

Általában rengeteg még működő de használt eszközt halmoznak fel, gyűjtenek firmware-t mindenre, stb, valamint ha nekik nincs akkor külföldi hasonló cégektől szerzik be. Ami még megesik, hogy a gyártók vagy disztribútorok raktárait vásárolják fel end of HW support végekor különböző vállalatok. Alapvetően picit speciális téma, de egy iparág gyakorlatilag.

Nagyjából a Dell az egyetlen aki FW támogatást ad minden olyan termékére amire nincs garancia, előfizetés stb, így ilyen megfontolásból az IBM, Lenovo, SUN, Oracle, HP kerülendő.

A használt eszköz extra garanciával történő beszerzése szerintem jó ötlet, mert ezek enterprise eszközök és rendkívül alacsony a meghibásodási arányuk tapasztalatim szerint nagyon alacsony, kivéve a 15k-s lemezeknek mert azok nagyon hullanak.

Na, nem is kellett volna összefoglalnom az előző kommentemben a dolgokat, tökéletesen (és jóval rövidebben :) ) megtetted. 

 

A FW-es témával kapcsolatban, szerinted hol lehet problémás pl. egy garancián túli, 4-5 éves IBM, Lenovo vagy HPe server/storage-nál ez a dolog? 

Jakab Zoltán

Kérdésben a válasz, hiába kerül fel az utolsó még elérhető fw, hogy ha kiderül egy bug, amire csak vért izzadva tudod megszerezni a javítást. Az más helyzet, hogy ha az adott vezérlőhöz, eszközhöz eleve nem jön ki új, akár van rá garid még, akár nincs, bár ez ritka. HP ILO-nál még ILO2-höz még 2018-ban is jött ki szabadon elérhető letölthető cucc, és ILO3-hoz pedig idén is. Mindkét eset bőven 5 év feletti szápportot jelent, ami szerintem bőven jó. Azért azt sem várhatja senki, hogy millió évig fognak egy régen EoL/EoS akármit támogatni.

A HP fw-ek részelgesen elérhetőek, ami garihoz vagy elő szerződéshez kött, az általában a BIOS frissítések és a Service Pack DVD image-ek. Ezeken kívül ha sima eszköz (raidkártya, hálózat és társai) fw vagy driver kell, az simán leszedhető. Személy szerint teljesen HP-ra vagyok rágyógyulva, anno ezt adta a gép, és úgymaradtam, de igazából szeretem is a cuccaikat. :)

15k-s diszkekből még van egy gépem ahol 600G-sek, bár újonnan vettek voltak, mennek, de mennek még eddig nem volt cserés. Egyébként ott járunk, hogy GB-ra vetítve egy enterprise SATA SSD (pl. Samsung PM883 vagy SM883) akár jobban is kijöhet, pláne ha nagy tételben kell és már a fogyasztás is számottevő. SSD fronton pláne RAID1+0 hívő vagyok, a megbízhatóság eddig pazar a kb. 30-40db-os mintát nézve.

Nekem úgy adja ki általában jól, hogy diszkből (ssd included) lehetőleg újat vagy akár keverve (van aki eleve a diszkek keverésére esküszik) használttal, és így az érzékeny ponton mégiscsak ott lesz a sokéves gari, ami általában 5 év. Rendben, ezek nem NBD-s cuccok, de jellemzően eleve jobban megéri a megfelelő darabszámúval többet venni és a polcra tenni. HDD fronton még olyanra is van példa, hogy valamilyen régi diszkből újat tudnak adni (bontatlan 0km-es), mert gondolom ez az a kifutú/beragadt készlet felvásárlás, amit írsz. A relatív olcsóság 1-2 év garit is jelent egyben, nem a vadiúj diszkes 5 évet.

Örülök, hogy jók a tapasztalataid! :) Nekem felemásak :D

A FW nálunk napi téma, a következő a tapasztalatom (meg úgy általában a gyártófüggetlen szervizeléssel kapcsolatban): 

- Az első években megy a bug-fix, de End of Support után már nem nagyon fejlesztenek (új feature-öket meg pláne nem hoznak ki, csak ritkán);

- Ha meghibásodás van és a FW a megoldás, akkor oda kell adni / meg kell engedni, hogy letöltse az ügyfél - ha van a háttérben egy partner, aki ezzel foglalkozik, akkor nem kell vért izzadni :);

- A gyártók az EoS eszközökkel már nagyon nem foglalkoznak, inkább az új vasakat akarják eladni (ezért is olyan drága a hosszabbítás - CarePack);

- Ha még jön ki új feature és erre igény is van, a gyártónál kell maradni;

- A legtöbb helyen csak meghibásodásoknál frissítenek FW-t a gyártó kérésére, akkor is, ha van hivatalos SW-támogatásuk és hozzáférésük, egyébként hagyják (jelige: amíg fut és jól működik, DONT TOUCH IT!), sokszor inkább galibákat szokott okozni;

- A diszkekre nincs annyi garancia, de ez nem is számít, amíg van rá support, addig ha meghibásodik szó nélkül cseréljük és annyi van raktáron, hogy Dunát lehetne rekeszteni belőlük, illetve mi sem akarunk naponta kijárni diszket cserélni, ezért nem hulladékot viszünk ki, ami másnap elromlik;

- Sokszor olcsóbban kijön megvenni a support-ot, mint betartalékolni (itt nem túlárazott CarePack-ről van szó :) ) és a support mindenre érvényes, nem csak a diszkekre -> ha pl. egy controller meghal, az elég drága mulatság ha nincs support / gari;

Ahogy fent freeoli írta: "Alapvetően picit speciális téma, de egy iparág gyakorlatilag." Külföldön (főleg USA, UK, Németország) már szinte mindenhol - ahol van fizikai vas - igénybe vesznek ilyen szolgáltatást, Magyarországon is kezd elterjedni, de még van hova fejlődni. :)

 

Itt az EU-s rendelet a FW-es témához, hogy ki kell adniuk a gyártóknak, ha egy hiba javításához szükséges:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R042…

Jakab Zoltán

Ha van néhány azonos, de legyen csak nagyjából azonos, géped, akkor egy "sima" gari és valamilyen alap szapport bőven jobb lehet, mint egy NBD vagy erősebb sztori. Elég hajmeresztő árat kaptam itthon NBD garira "utólagos hosszabbítás"-ra, az egy gépre erső éves díjból konkrétan két másik fullos gépet tudtam volna venni, igaz ez pár éve volt. Értem én, hogy szolgáltatás, meg nagyonjó, meg NBD és jönnek ha baj van, de hát szal alapvetően diszk, venti és cachemodul (elem) hiba jön elő, amire fel lehet készülni, és egy fullos tartalék gépet sem olyan nehéz megugrani, szóval több gépnél nem látom az átütő erejét ennek. Ha 1 vagy 2 gép van, akkor simán jó lehet, de a polcos diszkről akkor se mondok le, ott van cseréljük és majd kapunk másikat. Volt duplagép + storidzs projekt, ahol 2 gép anno sokmilliós volt, a sztorázs szintén, a 250k-300k körüli pótdiszk páros (1-1 fajta diszk) nem volt különösebben meghatározó tétel. Természetesen ez szigorúan NBD garival és szápporttal, mert mindenhez is nem lehet érteni.

Hogy a példádnál maradjunk, a régebbi és "brand" RAID vezérlők nem olyan vészesek, bár HP esetén hol integrált, hol külön van, szériafüggő már. Új gépnél az NBD + polcos fogyóeszköz (általában diszk + venti), ami bevált, a használt gépeknél a normál gari és a tartalékolás, ami beválni látszik, bár ez utóbbinál a szerverek darabszáma adja meg a választ Ha január 1-én (idén így indult az év, de igazából 31-én adta meg magát a diszk), akkor ott a csere és ennyi. Nem látom, hogy 5+ gépre az NBD gari mennyivel jobb, ráadásul általában ott kell lennem a cserekor. Sőt nemrég egy gyári NBD garis géphez jött diszk, simán futár hozta, tehát mindenképp helyi erőnek kellett cserélnie.

Jó, hogy mondod a külföldet. Külföldről vett, gondolom az iparágas vonalat tolják, szerver csomagban (5+ gép) pár héten belül elég sok ventit, szerintem 6-7db, kellett cserélni és 1-2 raid cache elemet. Nem tudom, hogy csinálták, de hasonló gépeknél én összesen talán csak 1-2 halott ventivel találkoztam.

Igen, teljesen igazad van, nagyon sokszor jobban megéri betartalékolni, főleg a te esetedben: értesz hozzá, egyébként is ott kell lenned a cserénél, van tapasztalatod - minek költenél extra garikiterjesztésre? Illetve ha a polcon van a diszk, annál jobb SLA-t se a gyártó, se mi nem tudunk nyújtani. :)

Summa summárum, ha lejár a gari, vagy alapból sincsen rá (mert használt, vagy már régen lejárt) és szeretnél nyugodtan aludni :), akkor érdemes elgondolkozni egy alternatíván a túlárazott gyártói gari helyett.

Ha magadnak szeretnéd megoldani, se a gyártóval, se velünk nem érdemes leszerződni. 

 

Ami egyébként még érdekes, ez főleg Supermicro-nál, Synology-nál és egyébb kisebb gyártóknál szokott előfordulni, hogy nincsen nekik hivatalos helyszíni hibajavításuk Magyarországon / nehéz beszerezni a cserekomponenseket és kell valaki, aki elhárítja a helyszínen a hibát / küld cserealkatrészt - pont úgy, mint a többi nagy gyártó.

 

Bár nekünk most van egy elég problémás Supermicro környezet, amit így támogatunk és ott 2 hetente megyünk ki :D, mindig van valami hiba és elég sok cserealkatrészt használtunk már el, de még így is megéri, az ügyfélnek meg főleg :) - az átalánydíjban ugye minden benne van.

Jakab Zoltán

A Supermicro-nak nagyon jó hazai forgalmazója van, bár néhány esetben a Supermicro köti a kezüket, de a gari intézése egészen gyors. Supermicro-ból is van néhány vas amire rálátok és eddig talán egynél kellett garizni, ezen kívül kettő onnan jött diszket cseréltünk. Szóval ott nem érzek ekkora parát. Ugyanakkor a Supermicro láthatóan abból indul ki, hogy neked eleve sok géped van és eleve van hideg-meleg-langyos tartalékod, így a sima garis csere (ami szerintem relatív gyors egyébként) nem lehet probléma.

Ha 2 hetente kell SM-mel foglalkozni, ott valami más probléma is lesz vagy tényleg nagyon régiek és folyamatosan koppon tekernek azok a cuccok, esetleg több rack szekrény van tele...

A Synology sajnos már nem ilyen rózsás, két NAS-t is kellett "egyszercsak megállt" hibával gariznunk és egy bő hónap volt, pedig exkluzív módon a partner tőlünk elvitte azonnal leadta gariba és azonnal hozta. (https://community.synology.com/enu/forum/1/post/123813 & https://raynew.com/synology-acknowledges-cpu-concernsextends-warranty/ )

Igen, a SM-nál sok helyen azt hiányolják, hogy lehet hivatalos onsite support-ot venni. Nálad ez nem probléma, megoldod, de sok helyen nem akarnak vele foglalkozni... Amit mi támogatunk, az már tényleg nagyon-nagyon régi, azért kell ilyen sokat kijárni + több rack van tele. :)

 

A Synology-nál akkor egy hónap volt az SLA... meg el is kell vinni, leadni stb.. ilyenkor azért jól jönne egy helyszíni javítás, mondjuk a következő munkanapon, cserealkatrésszel együtt. 

Jakab Zoltán

Itt az EU-s rendelet a FW-es témához, hogy ki kell adniuk a gyártóknak, ha egy hiba javításához szükséges

Na és kinek kell bizonygatnia, hogy az éppen aktuális hibádat az javítja? Ilyen erővel az összes fw upgrade-t megkapná support nélkül imindenki ngyen, mert általában éppenhogy hibákat javítanak benne. Ugye ha megvesz az ember egy vasat, a fw-t hozzá meg 10 évig reszelgetik, akkor elvileg 10 évig hibás terméket használt az ember. 

Másik kedvencem mikor a fw changelog-ot is  aktív szapport mögé rejtik a kapzsi gyártók, nehogy ki tudd deríteni végfelhasználóként mi a f'sz baja vam a drága szarjuknak. Lehet csengetni a smúzolós biznicpartnernek, aki meg jópénzért rakja fel a peccset. Ott sok sikert kideríteni, hogy az új fw-t ingyen szapport nélkül kiverjed belőlük.

Cisco-nál is rendszeresen jönnek a security update-k, mégsem láttam soha 1 szabadon letölthető IOS image-t se rúterre tőlük. Főleg ha a kitétel arra (is) vonatkozik, hogy viszont ingyen csak az adott hibajavításokat kapd meg, az új fícsörök már nem jarnak ingyen. De  cisxo nem csinal külön branch-t security-only IOS-nek, nem választjak szét a 2-t. Innentől lehet takarózni azzal h. nincs kapacitasuk neked security update-t adni ingyen, mert akkor megkapnad a fizetős új fícsöröket is.

Pár éve (2012) Toyota Avensis gyári navigáció: a v1.0-ból kispóroltak a magyarországi TMC lincenszet (a környező EU országok mind benne voltak!) így idehaza nem működött egyáltalán. Cirkuszoltam velük h. hol a faszba a magyar licensz, nem működik a szarjuk idehaza. Le se szartak, az nem jar a kocsihoz, kussoljak el. Rá fél-1 évvel kijött a v2.0, benne a TMC licensz Mo-ra is faszán. Viszont nem választották szét a térképfrissítéstől, ami meg alkalmilag 30 ezer ft-os fizetős móka volt. A v2-t nem voltak hajlandóak odaadni ingyen, mert akkor az updetelt térképet is adni kellettt volna. Így kijátszották a törtenetet szépen, rohaggyon meg a Toyota Magyarorszag kft is a jó annyába. Na azóta nem adok gyári naviért 1 büdös tetves fillért sem.

Nagyon jól látod, ez elég bonyolult dolog... aki ebben benne van és ezzel foglalkozik nap mint nap, tudja, hogy hogyan működik, de ha ügyfélként néha-néha előfordul, akkor az horror. A rendelet egyébként azt mondja ki, hogy csak a javításhoz lehet, tehát ha egy új feature kell és azért szerzed be, az nem legális. Ha ezt a gyártó tudja bizonyítani, akkor baj van: a partnernál, aki adta, az ügyfélnél, aki kapta. Mi ezért ezt soha nem szoktuk csinálni, nem éri meg... ha viszont hiba van, akkor minden további nélkül.

"Ugye ha megvesz az ember egy vasat, a fw-t hozzá meg 10 évig reszelgetik, akkor elvileg 10 évig hibás terméket használt az ember." -> nagyon elgondolkoztató.... 

A Cisconál pedig tényleg oda kell figyelni, ott amíg nincsen End of Support / Last SW Release, addig nem lehet (érdemes) gyártó nélkül menni. Ott nem működik ez a modell. 

 

Erről a Toyotás dolgról nem is hallottam, hihetetlen... 

Jakab Zoltán

Részben hirdetés, igen :), látom neked is van egy link és egy kis marketing az aláírásodban, majd beszélhetünk, hátha tudunk együttműködni (az ügyfeleink néha kérdezik, hogy adunk-e bérbe szervert) - illetve mivel én sokáig külföldön foglalkoztam ilyen garancián túli supporttal, a magyar piacot nem annyira ismerem, ezért is indítottam anno a posztot. Tehát nem csak reklám volt, de az is. :) 

Mi nem árulunk használt szervereket, szóval nem tudom, hogy a webshop mennyire fake… a garanciakiterjesztés / szervizelés a profilunk. Tehát újonnan megveszik, lejár a gari, velünk meghosszabbítják. Használt gépekre is szoktunk garit adni (ügyfél beszerzi valahonnan, mi pedig adunk rá onsite SLA-s támogatást / carepack-et). 

Ha beüt a hiba, bejelentik és ahogy a gyártó, mi is SLA szerint reagálunk, elemezzük a hibát és küldjük a szervizmérnökünket. Szerencsére külföldön több nagyobb, Magyarországon egy közepes méretű raktárunk van Budapesten. Tehát van naprakész alkatrész és konfig - ezeket több forrásból szerezzük be, nagy mennyiségben nemzetközi disztribútoroktól, ügyfeleinktől visszavásároljuk, illetve több hozzánk hasonló céggel működünk együtt. 

A level 3-as hátteret pedig a nemzetközi mérnöki csapat adja, ők a helyi szervizmérnökökkel vannak kapcsolatban és segítik őket. Az egésznek az a lényege, hogy ha lejár a gari és a gyártó túl magas áron adja a hosszabbítást, legyen egy alternatíva (vagy ha már End of Service Life-os a cucc, akkor se maradjon support nélkül). Vagy ha nincs rá gari, régóta nem is volt (használtan lett beszerezve, vagy lejárt pár éve és nem lett meghosszabbítva), lehessen rá kötni újra. 

Magyarországon mióta itt vagyok (kb. 2 éve) IBM, Lenovo, HPe, EMC-Dell eszközök pörögtek, idén viszont egyre több Fujitsu, NetApp, SuperMicro megkeresés jön.  

Jakab Zoltán