plc <=> usb kommunikáció

Tisztelt fórumozók!

Érdekelne ki mit szól, mond, ajánl a következő feladat megoldásához.

Adott egy Mitshubishi FX3G PLC built-in usb porttal. S természetesen adott hozzá minden Windows-os földi jó, ami csak kell.
Kivéve Linux. Linuxhoz nincs semmi. Se driver, se programozó szoftver, semmi. (ha jól tudom)

A programozás része még éppen mindegy is lenne, de szeretném, ha a linux is szót tudna érteni a plcvel, legalább annyira, hogy adatot tudna beírni, illetve kapcsoló állapotot módosítani természetesen usb porton keresztül. Így lehetőség lenne linuxon, python, java, illetve közel bármilyen porogramnyelven felhasználónak kezelő felületet készíteni, vagy monitorozó porgramot írni. Jelenleg ez Windows és C# kombóval működik is szépen, hisz ott van a .NET1.0 es driver, vagy talán már 2.0s is, (MX Components 4)....de nagyon húz a szívem a windows mentesség irányába.

Találkozott-e, próbálkozott már valaki hasonlóval, esetleg tud rá megoldást?
Jelenleg ahhoz sem találok dokumentációt, hogy milyen parancsokat tudna értelmezni a PLC amit küldenék neki USB-n.
Persze adott lenne az USB kommunikáció rögzítése, kielemzése, de be kell valljam ilyen szinten (még) nem értek hozzá.

Hozzászólások

0. Kéne lsusb -vvvv -d PID:VID az eszközről
1. Van infód hogy Win-en milyen driver települ hozzá? CDC-ACM vagy HID vagy valami custom?

USB-t elengedve és hozzá egy kommunikációs kártyát véve, pl.: Modbus (RS485), Ethernet már egy értelmes protokollal megvalósítható a memória írás és olvasás. Innentől kezdve csak program kérdése

Igen, ez egy valós alternatíva, nem kétséges. De ehhez hasonló bővítő kártyák a plchez több 10.000 forintok. inkább több 20.000-ek. Az USB meg adja magát,(built-in) és abból indulok ki, hogy maga a nagy Mitshubishi sem véletlen adja hozzá a C++, illetve VB-s minta alkalmazásokat, készít dokumentációt, stb stb. hogy akár még egy excel táblába is össze tudod szedetni vele azokat az adatokat amiket szeretnél viziualizálni. De ez mind Windows platformon történik.

Azt is vedd figyelembe, hogy tobbnyire a PLC a gyartosor mellett szokott lenni, a monitoroizalast vegzo szamitogep vagy a kezelofelulet (ha csak nem valami helyi control panel) pedig mashol. Az USB pedig (kulonfele konverterek nelkul) nem igazan megy tobb 10 meterig. Nezd meg a dokumentacioban, hogy mennyire javallott az USB-t folyamatos (24/7) kommunikaciora hasznalni.
Szerintem, az USB-t programozashoz valamint diagnosztizalashoz gondoltak el, vagyis laptoppal lesetalsz a gyartosor melle, USB-n racsatlakozol es nezed, hogy mi tortenik. Ha te ezt hasznalod monitorizalasra, akkor, problema eseten, valasztanod kell, hogy monitorizalsz vagy diagnosztizalsz.

Sic Transit Gloria Mundi

Ha a plc-ben van modbus/tcp, akkor tudok adni mintát linux alá.
Siemens és arduiono alá megoldottam és a linuxos oldal volt a könnyebb.

Valszeg a modbus/via serial is könnyen megoldható.

Itt van a modbus/tcp linux cliens.
A modbus_lib-et telepíteni kell és az -lmodbus meg kell adni a Makefile-ba. Természetesen a modbus.h-t is includolni kell.

> Sol omnibus lucet.

ps.: bocs a link lemaradt: https://pastebin.com/zLtpLdGy