Geary 0.13.0

Címkék

Megjelent a Vala-ban írt, elsősorban GNOME 3 desktop környezethez fejlesztett, grafikus e-mail kliens, a Geary 0.13.0-s kiadása. Benne:

  • Unread email count is now updated correctly
  • Conversations load faster, smoother with better feedback
  • Support for email accounts added via GNOME Online Accounts
  • Improved account creation and management user interface
  • Email flagged as deleted but not removed by other apps now hidden
  • Individual messages in a conversation can be deleted
  • Internal links in HTML email now work
  • Supported ordered and unordered lists in the composer
  • Rich text pasting improvements in the composer
  • Plain text versions of rich text mail includes formatting
  • Detached composers now remember their last used size
  • Better reporting when a login, security or other problem occurs
  • Reduced background synchronisation CPU use
  • Improved handling when going online and offline
  • Show an in-application notification when email has been sent
  • Flag possibly spoofed email addresses
  • Improve privacy when sending email using an alias
  • Subject, sender and date are being shown when printed again
  • Server compatibility improvements
  • Build, testing and other infrastructure improvements
  • Numerous bug fixes and minor user interface improvements
  • Numerous user interface translation updates

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

mint valami 6-8 évvel ezelőtti OSX email kliens.

En a Vala-t nem tudom hova tenni.
Ezt ugy kell elkepzelni, hogy a GTK-hoz erto programozok egy reszhalmaza?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kellett nekik is egy nyelv, amivel lehet villogni, hogy lám már nekik is van. Mostanában ez a trend. Újra feltalálják a kereket, és bár semmi hozzáadott értéket vagy valódi innovációt nem sikerült beletenni, legalább elmondhatják, hogy azért voltak innovatívak™, mert saját nyelven írták, nem az elavult™ (értsd: üldözendő) C-ben, meg C++-ban. Természetesen semmivel nem egyszerűbb benne bármit is összerakni, mint C++-ban, maximum az egyetemről frissen szabadult megélhetési tech-majmok első ránézésre ezt hiszik majd.

Ezt ugy kell elkepzelni, hogy a GTK-hoz erto programozok egy reszhalmaza

Úgy kell elképzelni, hogy ha már normális grafikus könyvtárat és ablakozót képtelenek voltak írni (GTK3) a GTK2 után, akkor legalább programnyelvük legyen már, ha már mindenki másnak is van.

Tök jó amúgy ez a screenshot, mert egy képen megmutatja, miért evolúciós zsákutca a GTK3 fejlesztők által képviselt design diktatúra, amiben sikerült minden rosszat átvenni a kommersz szoftverekből és egy szarkupacra dobni. A kontraszt nélküli nagy szürkeséget az OS X korábbi felületeiből, a színtelen-szagtalan-felismerhetetlen wireframe ikonokat a Google material hulladékából, a kontraszt nélküli, homályos szürkére szürkén írunk, mert az szép és trendi idealista, olvashatatlan betűtípusokat a webdesigner ökröktől. Tech-divatmajmoktól Linux-hipstereknek és tapicskoló óvodásoknak. Ahogy azt egykor a Gnome 3 fejlesztők megálmodták Vala.

Klasszikus desktop UI. Windows 98, 2000, Office 97, Total Commander, de nincs nagy bajom a GNOME 2 és a KDE 3 GUI világával sem, ha nem csicsatéma van beállítva. A színvonal a Windows Vistával és annak Linux oldali majmolásával kezdett el romlani. A későbbi, még meredekebb lejtmenetet az Android és a material szutyok majmolása hozta el. Az óvodásoknak szánt, steril minimalista design egyfelől ocsmány, másfelől (és ami rosszabb, hogy) társul hozzá a funkciók kivétele és a felhasználói felületek tényleges lebutítása.

Nagyon jó lenne, ha egyszer utánaolvasnál a dolgoknak és nem csak fogalmatlanul villognál fröcsögnél itt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vala_(programming_language)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Te meg fogalmazhatnál pontosabban, a már megszokott fősodratú fröcsögés, meg a kötelező rúgjunk bele a különvéleménybe típusú kötekedés helyett. Például, elárulhatnád akkor már, hogy mi volt fogalmatlan, hátha tanulhatok valamit mérnök uraságodtól. Szóval? Az volt a fogalmatlan, hogy külön programnyelv? Az. Vagy az volt a fogalmatlan, hogy a GTK3 szutykot összehordók sajátja? Merthogy az, Gnome fejlesztők tapicskolták össze. Ja hogy valódi programnyelvre nem futotta és inkább C-t generálnak belőle, mert lusták normálisan programozni (értsd: C-ben kódolni) és ezt elfelejtettem megemlíteni? Bocsi. Láttunk már ilyet többet. Ezért hadd ne én legyek már a fogalmatlan.

Az elsobol latszik, hogy nem ismered a Vala-t.

Ismerem annyira, hogy véleményt alkossak róla. Továbbá, nem kell tapasztalt Vala programozónak lennem, hogy egyértelműen lássam, hogy fejlesztői lustaságból megkreált, plusz overheadet generáló nyelv, tehát jóeséllyel a benne kódolt, komplexebb (tehát semmiképpen sem hello world szintű) app végeredménye közelebb lesz a bloatware-hez, mintha a fejlesztők nem lustálkodnának és C-ben írnák meg. Tehát, az alábbiak továbbra is megállnak.

Újra feltalálják a kereket, és bár semmi hozzáadott értéket vagy valódi innovációt nem sikerült beletenni, legalább elmondhatják, hogy azért voltak innovatívak™, mert saját nyelven írták, nem az elavult™ (értsd: üldözendő) C-ben, meg C++-ban.

Ugyanezt lentebb is leírták, picit finomabban, több szakmaisággal, más szavakkal. Azzal pedig egyet is értettél. Tehát a lényeg továbbra is: Kellett nekik is egy nyelv, amivel lehet villogni, hogy lám már nekik is van, a GTK3 fejlesztőket még jobban elkényelmesítendő.

Ettől függetlenül, örülök, hogy egyetértünk a csiligány felhasználói felületek degradáció mivoltában.

Többnyire jól képzeled el. A Vala előnye kb. annyi, hogy a GObject és a GTK+ fogalmait (objektum, szignál stb.) nyelvi szintre emeli, valamint számos modern programozási nyelvben megszokott funkciót tud - így csökkenthető a megírandó boilerplate kód mennyisége. És mivel C-re fordul, nem kell bindingokkal szívni, mint más nyelvek esetén. A bevett gyakorlat egyébként az, hogy a low level funkciókat egy C-ben írt libben valósítják meg, a Valát pedig csak a felület programozására használják.

Nagyon jó, de miért nem az evolutiont kezdték inkább kitakarítani? Lehet az annyira óriásira nőtt spagettiszörny, hogy újraírni egyszerűbb, csak az a baj, az nyakig bele van drótozva a gnómba...

Azt megértem, hogy a Gnome fejlesztőknek izgalmasabb a "trendi", hipszter nyelvükön 0-ról megírni valamit, mint a régi rettenetet foltozgatni, csak ne az legyen, hogy kiirthatatlanul ott rohad a rendszer közepén a magára hagyott, egyre kevésbé használható legacy cucc, cserébe lehet majd mellé telepíteni a félig kész prealfa hobbi projektet. Aztán válogathatsz, hogyan szívatod magad.

ps: erről a Valáról ez az uccsó információm: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GNOME-Vala-Bassi
Tök frankó ötlet erre átmigrálni a Gnome alkalmazásokat, hogy aztán pár év múlva, amikor az aktuális lelkes fejlesztőgárda dobbant, lehessen újraírni másban a következő etapnak...

GNOME3, Vala. "Atya világ!" Mi jön még?
Finoman szólva: Már a GNOME3 is egy egészségtelen elme szüleménye.

Ez vajon tud Exchange-et? Mert a Gnome Online accounts-ba az is beletartozik.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Az Exchange tud SOAP-on integrációt biztosítani: https://docs.microsoft.com/en-us/exchange/client-developer/exchange-web…
"provide access to mailbox data stored in Exchange Online, Exchange Online as part of Office 365, and on-premises versions of Exchange starting with Exchange Server 2007"
https://packages.ubuntu.com/cosmic/evolution-ews
https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/evolution-ews/

2013 és 2018 között több, onpremise-ből tolt Exchange-el leveleztem így, ment a contact list, calendar, levelezés.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nekem ezekkel az a bajom, hogy mindegyik bugos vagy alap ficsőrök hiányoznak belőle, amiből következik hogy nem váltok rá, amikor a thunderbird már fényévekkel stabilabb és funkciókban is jóval gazdagabb, illetve kiegészítőkkel tovább személyre szabható. Mondjuk egy linux alatt is normálisan működő (gui független) system tray funkciónak jobban örülnék, mint n+1 e-mail kliensnek...
Ez pl. olyan egyszerű, hogy -számomra- már használhatatlan....
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Jelentkezem. Én thunderbirdöt használok. Olyan szupi előnye van, hogy képes a háttérben futni külön böngésző oldal nyitvatartása nélkül. Érdekes, mi? Ráadásul nem zabbantja fel a memória indokolatlanul nagy részét, mint egy js-ben megírt gmail, vagy egyéb robosztus webmail.
Ezzel a Geary-vel kapcsolatban feltűnt, hogy olyan triviális dolgoknak örvendeznek vala egy bejelentésben, ami miatt inkább elsüllyedniük kellene a fejlesztőknek. Tudom, hogy ingyenes, éppen ezért minden bevert karakterért járna egy köszönöm...

Történetesen a gmail tényleg egy bloatszar. Nagyon szeretem, amikor egy i7-es gép izzad amikor megnyitom a gmail-t böngészőben és ha netán nyitva is felejtem akkor megeszi a gép összes erőforrását. Mindezekért cserébe olyan okos, hogy ha átállítom az elrendezést az x220-on használhatóra, akkor a full hd kijelzős Y520-on is átállítja magát, mert elképzelhetetlen a google okos fejlesztőinek, hogy több gépen, eltérő felbontásokon is használnám a szarukat. Ja és egyáltalán nem reszponzív, mert minek.
--
Lenovo x220: Windows10 | Lenovo Y520: Mint/Cinnamon

"Na de ki hasznal mar barmilyen OS-en vastag kliens emailt????"

Én használok. Az Evolution jól integrálódik a gnome-ba, nem kell se böngészőt se magát az evolutiont elindítani, attól még fetcheli a leveleket, notify-ol, stb. A browser pedig nálam a privacy irányába van konfolgatva, így kényelmetlen lenne abban használni.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Bár sok példát hozhatnék és is írtak itt többen már párat, de már csak a levelek rendezése (használható szűrők és mappák - nekem nem promociók meg a fórum, hanem mondjuk cégek szerint, szolgáltatások szerinti -értsd könyvelés, bankok, közüzem, stb.- ezeknek külön -értsd mappánkénti- archiválása) és az offline keresés mondjuk egy 2007-es levél után már meghaladják a gmail tudását alapértelmezetten a thunderbird meg simán tudja.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Megértem a problémákat, amiket itt felhoztak, de nekem nincsenek ilyenek gondjaim.
Viszont aláírhatjuk, hogy normális exchange támogatás az outlook-on kívül nincs semmiben, az meg Linux-ra nincs. Használhatom a webeset és még...ja várj nincs más. :D
Bár átérzem mások gmail fanyalgását/gyűlöletét, nekem tökéletesen megfelel minden funkciója és pl. a keresés a levelek között szerintem az egyik legjobb amennyiben használ az ember saját labeleket, stb. Nekem kb. a webes felület, de a telefonom is fél másodperc alatt megtalál bármilyen levelet és általában azt amire szükségem van.
Sokáig használtam thunderbird-öt és szívtam az outlook integrációval, hogy nem kezeli a gmail labeleket rendesen (csak 5-8 add-on kipróbálása után féligmeddig), hogy a keresésben nekem kell megkeresnem még azt a levelet amit tényleg szeretnék megtalálni, mert hát khmmm... jó szar az úgy ahogy van (volt). És nálam probléma volt, hogy sokszor lassabb volt, mint bármelyik webes levelező. Hozzá képest az egy hétig chrome-ban futtatott gmail olyan gyors volt, mint egy boldogan szökellő gazella. :D

Lehet, hogy tevedek, de a GNOME-hoz elsosorban nem az Evolution-t fejlesztettek?

De, továbbra is az Evolution a GNOME elsődleges e-mail kliense. Viszont volt egy Yorba Alapítvány, akik fejlesztettek néhány szoftvert (Geary, Shotwell), majd a megszűnésükkel átadták a szoftvereiket az SFC-nek, a projektjeik pedig gyakorlatilag beolvadtak a GNOME projektbe.

Kb. a HTML rendereren all vagy bukik a projekt. A legtobb ilyen kliens ott bukik el, hogy nem tudja rendesen megjeleniteni a HTML leveleket.

Definiáld a szerző: ha a fogalmatlan ótluk userről beszélünk, aki nem érti, hogy a wordben tök jó az elrendezés, akkor az outlook miért nem képes A4-es méretű levelet küldeni (komoly :( ) vagy ha a fogalmatlan marketingesről, akinek N+1. alkalommal is újra el kell magyarázni, hogy ha nem ágyazza be a képeket, akkor attól még a címzettnél nem fog megjelenni, hogy ő a saját e-mail kliensében beállította, hogy mindig jelenjenek meg a képek, mert a mail kliensek nem engedik követni a usert (de hát neki meg pont a követés kell!!!!négy!)

Meg amíg van olyan mail kliens, ami egy dokumentumok szerkesztésére kitalált program renderelő motorját használja a HTML levelek megjelenítésére, nem lesz olyan, hogy mindenhol úgy jelenjen meg, ahogy azt a szerző megálmodta... (és szvsz. ez nem is baj, ha ez kell, akkor csatolj PDF-et)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)