[Pol] Az Entek háborúba mennek...

Valószínű, hogy a vesztünkbe menetelünk,
ez lesz az utolsó utunk.

Idézett a Gyűrűk Urából egy munkatársam a mai események után. Vigyázat! A poszt személyes, de politikai vonzatú, a legutóbbi blogom folytatása. Aki hadilábon áll a valósággal, az kérem kapcsojja ki! Jövő héten (remélhetőleg) úgyis fog értesülni róla a sajtóból.

Rekord sebességgel szerveződtek meg az MTA alkalmazottjainak szakszervezet-szerűségei, miután mindenki belátta, hogy most aztán tényleg irtó nagy szarban vagyunk és tenni kell valamit. Szerencsére van egy teljes Jogtudományi Intézet is a kutatóhálózaton belül, így nem kellett messzire menni jogi tanácsért. Megalakult tehát, aminek meg kellett alakulnia és ma már a második "Akadémiai Dolgozók Fórumát" tartották az MTA TTK új épületében. A konferenciatermük zsúfoltságig tele volt, sokan már csak a kinti hangosítást hallgatták, úgy 500 kutató biztos ott volt, ami igen jelentős szám.

És hogy miért épp most gyűltünk össze? Pár napja megjelent ugyanis a kiírás az NKFIA oldalán "Tématerületi Kiválósági Program" néven, amit mi csak - kis iróniával - Palkovics-tervnek neveztünk el, amiben körvonalazódik, hogy milyen módon tervezik kivégezni az MTA-t. Fogták és egy laza mozdulattal meghirdették, hogy ezentúl bárki pályázhat az MTA alapfinanszírozási keretére, nem csak az MTA (eddig nem is kellett alapfinanszírozásra pályázni, azért alapfinanszírozás...). Sőt, az eredeti kiírásban még alapítványok is benne voltak, szóval akár még a Századvég is pályázhatott volna pl. a társtudósok keretére (ezt aztán gyorsan kiszedték a kiírásból...). Gy.k: az alapfinanszírozási keretből tudott volna legutóbb Kadlecsik Józsi is venni pár nyomorult HDD-t, hogy ne kelljen leállítani a hazai Ubuntu tükörszervert.

Ügye milyen kényelmes megoldás? Bead majd egy-két pályázatot pár kormányközeli "kutatóintézet" is az MTA keretére, és ezután majd "tök véletlenül" az jön ki eredményül, hogy az MTA-s intézeti pályázat csak a 2. helyen végzett, így "nagyon sajnálják", de nem kap finanszírozást. Továbbá már most század (!!!) százalékra meg van adva, hogy a keretet milyen arányban osztják szét. Ebből látszik, hogy első fordulóban mely tudományágakat akarnak lassan megszüntetni: ha a humán ágak megkapnák az összes kiírt támogatást, az is csak a ~60%-a lenne a tavalyi költségvetésüknek.

Meg még számtalan mérhetetlen hülyeség van az egészben, pl. a gazdaságtudományt besorolták a "kultúra és család" "kutatási terület" (nem, nem létezik ilyen) alá. A fizikát és a matekot meg az "ipar és digitalizáció" alá, juhéj. Nem fogjátok elhinni, de még migránsoznak is benne! Ott van a 4. oldal alján feketén-fehéren, nem én találom ki! Még Pálinkás (az MTA korábbi elnöke, nemrég kegyvesztett volt miniszter) is őrültségnek nevezte ezt az egészet egy friss rádiós interjúban (17:40-től, illetve itt 3:30-ig). Így képtelenség működtetni egy kutatóintézetet, sehol a világon nincs is hasonló.

Nem ragozom tovább, ezzel a sajtó is foglalkozott az elmúlt időszakban. Aki szerint mégis minden rendben, az úgyis reménytelen, itt 1-2 további bekezdésben úgysem tudom meggyőzni.

Szóval tehát összegyűltünk szép számmal és néhány rövid áttekintő előadás után elkezdtünk megfogalmazni egy közös nyilatkozatot. Nem volt könnyű szülés (mondhatnék pár "hány akadémia kutató kell egy villanykörte kicseréléséhez" típusú viccet), de végül sikerült eljutni egy 3 pontból álló nyilatkozathoz, amit elsöprő többséggel szavaztunk meg a végén. A nyilatkozat lényege tömören és - előre is elnézést érte - kissé vulgárisan:

Dugja fel magának a kormány a Palkovics-tervet!

Egységben az erő! A fizikus kiáll a bölcsészért, a bölcsész kiáll a társtudósért, a társtudós a matekosért, a matekos a nyelvészért, stb. stb. (hadd ne soroljam fel az összes tudományágat) majd végül valaki kiáll a fizikusért és bezárul a kör. Szerencsére a többség belátta, hogy külön-külön simán eltipornak bennünket. Ha bárki bead egy pályázatot erre a nemtommire, akkor abban a pillanatban vesztettünk, és bezárhatjuk az MTA-t. Tehát az a terv hogy külön nem ad be senki pályázatot. Ez az egyelten esély, hogy bármi megmaradjon a kutatóhálózatból. Jöjjön inkább a gyors halál, mint az egymás ellen fordulás és az egyenkénti, lassú kivéreztetés, ha a kormány el akar menni a falig (és úgy tűnik, hogy igen, ez fog történni).

Jövő hét kedden fog összeülni az MTA legfelsőbb vezetése, hogy döntést hozzon. Ott dönthetnek ugyanis csak arról, hogy megtiltják az intézeti igazgatóknak, hogy külön-külön pályázzanak. Meg fogják kapni a most elfogadott nyilatkozatot is. Lovász nagyon okos ember, szerintem tudja ő is jól, hogy ha belemegy a kormány játékába, abból csak vesztesen lehet kijönni. Még kérdéses az intézeti igazgatók/vezető kutatók lojalitása. A kormány a mézesmadzag-húzásban baromi ügyes. Mindig ott lesz bizonyos emberek vállán egy kisördög, aki azt suttogja a fülükbe, hogy "ki nem szarja le a bölcsészeket, amennyiben az én intézetem túléli". Remélhetőleg ez a nyilatkozat kicsit betapasztja a kisördögök száját is, hamarosan meglátjuk.

Mindenesetre bármi is lesz az elkövetkező hetekben/hónapokban, ha itt lenne ma Széchenyi István, szerintem büszke lenne arra, amiért ma az MTA-s "pórnép" egységesen kiállt. Még akkor is, ha az egész hiába volt, mert nem hallja meg a mi vészkiáltásunkat sem az ország és a legrosszabb fog bekövetkezni, majd pedig pár éven belül az egyik "üzleti ügyekkel nem foglalkozó üzletember" egy újabb luxusszállodát nyit egy szép, Lánchídra néző budapesti épületben...

Hozzászólások

> Aki szerint mégis minden rendben, az úgyis reménytelen

Így van! Én pl az vagyok. Úgy gondolom, h az MTA tagjai a magyar társadalomnak részei és nem felette állnak. A tudományos gőg amivel a szereplők sokszor megnyilatkoznak, vagy épp veszik a bátorságot, h ne nyilatkozzanak meg, bennem legalábbis azt az érzetet kelti, h ők ezt másképp gondolják. Engem különösebben nem érdekelnek a történet "technikai" részletei, ki mit mondott, mit ígért, h nem tartotta be az ígéretét stb. A szubjektív megérzésem, h azt talán túlzás lenne állítani, h a társadalomban nagyon határozott igény mutatkozna arra, h a demokráciában legnagyobb legitimitással bíró erő jelölje ki a tudósok társadalmi helyét. De az nem túlzás, h ennek levezénylése nem fog a társadalom széles rétegeinek ellenállásába ütközni. Mérhetetlenül fontosnak találom, h közös nyilatkozatokat fogadtok el. Remélem az fel sem merült a csilláron logó közgyűlésen, h ezen nyilatkozat tvbeli beolvasását kéne követelni ;-) A közös stratégiátok kimenetelét érdeklődéssel fogom követni. Kérlek majd időről-időre számolj itt be, h állnak a dolgok! Az adott közegben kétségtelenül remek PR értékkel bír az ubuntu tükrözés leállítása. Gyakorlatban persze ez nem sokat jelent, ugyanis egy rakás másik szerver elérhető, ahol talán nem attól teszik függővé az üzemeltetést, h annak megszüntetéséből származhat-e esetleg politikai nyereség.
Ez a luxusszállódás kiszólás egy külvárosi kocsmában - bár nem rendelkezem autentikus ismeretekkel - vagy mondjuk az ATV-ben talán nem tűnne ki a zajból, de az MTA-s politikai agitáció szokatlanul egyszerű formájának tűnik.

Ezt nagyon benézted. Gondolod, hogy nem levezethető, hogy valakinek kell az épületük? Az életben, ha valami irracionálisnak tűnik, akkor szinte mindig csak rossz helyen gondolkozol és nem ismersz minden részletet. Hidd el valószínűleg ők is elkezdték levezetni a szakmai dolgokat amiből kijött, hogy ez egy hatalmas faszság amit a kormány csinál. Aztán TFH nem faszok azok, csak valami olyat akarnak, ami még nem derült ki. A gőgöt én nem látok, de kurvára megérteném, ha lenne, mert fájdalmas lehet faszságokkal és ostobákkal foglalkozni ennyi ideje.

Az MTA-nak meg HAJRÁ!

Nos én valóban nem vagyok ingatlanspekulánsi fixációval sújtva, talán épp ez kímél meg bizonyos kényszerképzetektől (helyettük vannak mások, úgyhogy nem kell irigykedni)
Ez lenne a levezetés: irracionálisnak tűnik; szinte mindig; hidd el valószínűleg; nem faszok azok; még nem derült ki?

okoska...amikor szembejon veled a kocsmak vilaga es fejbeb***sz.

https://magyarnarancs.hu/riport/lehuztak-az-egbolt-rolojat-111238

Januárban vehette észre a csillagászatbarát járókelő, hogy a Gellérthegy I. kerületi részén, a Filozófusok Kertje és a Mambo sztriptízbár szomszédságában fekvő TIT Uránia Csillagvizsgálót az ünnepek után elfelejtették kinyitni. A Facebookra kikerült egy baljós üzenet, ugyanaz, ami az intézmény honlapján ma is olvasható: „A csillagvizsgáló programjai átmenetileg szünetelnek.” A páratlan fekvésű, lélegzetelállító panorámára néző ingatlan kapujáról rövidesen lecsavarozták az Uránia emblémáját, és fölerősítettek egy másikat: az Emmi alá tartozó Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) megnyitását márciusban jelentette be a kormány. Az Urániát fenntartó Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) vezetője és a KINCS megerősítette: a csillagvizsgáló megszűnik, a távcső már a TIT raktárában pihen.

A politikusok gogje, amivel megnyilatkoznak, mennyivel fogadhatobb el, mint a tudosoke? Csak kerdem.
Foleg akkor jopofa, amikor lathatoan es hallhatoan fogalmatlan politikusok gondoljak ugy, hogy okosabbak. A balneologia azota is a kedvencem, bar Palkovics megnyilvanulasai is idonkent mar a hircsardat suroljak.

Milyen gőg? Mi is teljesen hétköznapi emberek vagyunk, nem gyíkemberek. Nem állunk a társadalom felett, miért gondolod ezt a blődséget? Egy kutató épp a társadalomért dolgozik, hiszen a társadalom tartja el őt. Csak hogy egy nemrég meghallgatott előadás témáját említsem: egy tavaly hazatért kolléga sejt szinten vizsgál különféle látásproblémákat és megpróbál rájuk célzott génterápiás kezelési eljárásokat kidolgozni. A motivációt az egyik fiának szembetegsége adta. Pár év múlva talán sikerül egy hatékony eljárást kidolgoznia, amivel sok látássérült gyereknek adhat esélyt, hogy könnyebb legyen nekik boldogulni az életben. Ő az MTA TTK-n dolgozik. Gondolj bele, ilyen emberek jövője múlik jelenleg egy fűszálon.

De nem hiszem hogy teljesen reménytelen lennél. Akkor nem olvastad volna el a posztot, nem szóltál volna hozzá. Hogy a hasonlatomnál maradjak, egy (jóindulatú) kisördög ott ülhet a te válladon is, ami azt sugdossa a füledbe, hogy "mi van ha ez a félnótás mégsem gyíkemberek által fizetett troll, és igaz amit ír?!".

Fúúj! Ezt ne...
Ha olyan csúsztatásokkal állsz elő, amik nem felelnek meg a formál logikának (lásd: a társadalomért dolgozik, _hiszen_ a társadalom tartja el őt) azzal - könnyen belátható- h a szándékoddal ellentétes hatást fogsz elérni.
Kétélű dolog reflexből demagóg húrt pendíteni az [nagybetűs] Akadémia és a [kisbetűs] társadalom viszonyának kapcsán (lásd: a saját gyerekének betegségét közpénzből kutató esete) mert könnyen rárezonál a lélegeztetőgépek szükségességére.
Úgy tenni, h az Akadémia és a társadalom kapcsolata nem terhelt súlyos ellentmondásokkal, akár ellenségességgel valótlanság lenne. Több olyan kérdés is van amiben teljes értetlenséggel és felháborodással tekintenek a polgárok az Akadémia megnyilvánulásaira ill. annak elmaradásaira - jellemzően ezek társ.tudományok területéhez tartoznak - amikkel a fentiek szerint Ti dacszövetséget kötöttetek, ezzel magatokra véve azok bűneit. Fontos látni, h a kiemelt érdeklődés nem az átpolitizáltságból eredeztethető, hanem fordítva. A természetes és organikus érdeklődés következménye az átpolitizáltság.
Végezetül rendkívül furcsának találom, h ugyan az Akadémián a legmagasabban kvalifikált tudósok munkájuk során olyan egyedülálló eredményekre, tudásra jutnak, melyek potencionális innovációs lehetőségeknek nyitnak új utakat, valahogy mégis amikor a tudásukat pénzre kéne/lehetne váltani, akkor gyámságra szoruló gyermekként láttatják magukat. És arról megy itt a hangulatkeltés, h jaj szegényeknek milyen szűkös forrásokból kell gazdálkodniuk, wc papír így-úgy meg h betelt a winchester :-Z. Talán aki dolgok mélyére lát esetleg írhatna arról, h a közpénzből történő un. alapkutatás talán mégsem mentes a lobbiérdekektől, illetve milyen egyéb - egyenlőre elhallgatott módon - váltják mégis pénzre a megszerzett tudást a gyámoltalan tudósaink!

> Több olyan kérdés is van amiben teljes értetlenséggel és felháborodással tekintenek a polgárok az Akadémia megnyilvánulásaira ill. annak elmaradásaira - jellemzően ezek társ.tudományok területéhez tartoznak - amikkel a fentiek szerint Ti dacszövetséget kötöttetek, ezzel magatokra véve azok bűneit.

+1

Emiatt nem tartom én sem annyira bölcs dolognak ezt az összezárósdit.

> (lásd: a saját gyerekének betegségét közpénzből kutató esete)

Ez odabasz. De komolyan. Hogyan lehet egy betegseget kisajatitani?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"lásd: a saját gyerekének betegségét közpénzből kutató esete"

Hát tudod tegnapi nap szinte mindenki politikáról beszélt csak, de messze-messze ez a legundorítóbb mondat, amivel találkoztam. Egy Bayer-szintű lovagkeresztet megérdemelsz érte. Képzeld, sokan azért választják a kutatói pályát, mert a környezetükben tapasztalt problémákra keresnek megoldást, amivel másokon is segíthetnek.

"Végezetül rendkívül furcsának találom, h ugyan az Akadémián a legmagasabban kvalifikált tudósok munkájuk során olyan egyedülálló eredményekre, tudásra jutnak, melyek potenciális innovációs lehetőségeknek nyitnak új utakat, valahogy mégis amikor a tudásukat pénzre kéne/lehetne váltani, akkor gyámságra szoruló gyermekként láttatják magukat."

Megsúgom, hogy az ember vagy főállású kutató, vagy egy innovációs cégben dolgozik (ami kapcsolódik a kutatási témájához). Összeférhetetlenség miatt tiltva van, hogy egyszerre két lovat üljenek meg, mert akkor felmerülhet annak gyanúja, hogy a közpénzből támogatott kutatást közvetlen a saját cégében használ fel. Tehát, ha aprópénzre akarja egy kutató váltani a tudását, akkor véget ér az akadémia karrierje (sokan tesznek így, főleg most). Vissza szinte senki se jön, mert akkora hátrányba kerül, hogy előbb-utóbb úgyis véget érne az akadémiai karrierje.

Hogy őszinte legyek, kezdem elhinni, amit alul írnak a többiek, hogy nem te voltál a legélesebb kés a fiókban. Szinte megváltás lenne, ha bevallanád, hogy fizetett troll vagy és ezeket nem csak rosszindulatból/tudatlanságból írod.

> Képzeld, sokan azért választják a kutatói pályát, mert a környezetükben tapasztalt problémákra keresnek megoldást, amivel másokon is segíthetnek.

És ez mennyiben mond ellent annak amit írtam?
Nem én kezdtem beteg gyerek gyógyításával érvelni hangulatot kelteni. Pont h kifogásoltam ezt. Aki tud olvasni láthatja.

Stilárisan: "megsúgni" nem a szabályt kell - azt lehet mondani hangosan-, hanem a szabály megkerülésének a módját.
A kérdésem ez utóbbira irányult.

Lehetsz őszinte! Sőt még szép is...csak mint az akadémiai szint reprezentánsát nehéz Téged innentől kezdve elfogadni. Vagy ha mára ez az akadémiai szint, akkor tényleg jöjjenek a buldózerek!

Mindosszesen annyit kellett volna irnod, hogy "elnezest, elszaladt velem a lo".

Szerintem mar nincs hova fokoznod, de probalkozhatsz, hatha van meg...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ne keverjük össze az MTA tagjait, és az MTA alkalmazottait. Az MTA tagjai az akadémikusok. Nagyon kis részét teszik ki az alkalmazottaknak. Őket megválasztják, kiemelkedő tudományos teljesítmény alapján. Igen, "egyszerű" tagjai a társadalomnak, ugyanúgy, mint egy magyar bajnok úszó, egy olimpiai kerettag vívó, vagy a fociválogatott tagjai (csak nincsenek lemaradva a nemzetközi élvonaltól, ugyanakkor sokkal kevesebb pénzbe kerülnek).
Az MTA alkalmazottai tudományos kutatók. Ők tényleg egyszerű állampolgárok, akiket én ismerek, nem is szoktak nagyon máshogy viselkedni. Végzik a dolgukat, valamilyen meggyőződéstől vezérelve Magyarországon, pedig máshol többet kapnának érte. Azt hiszem, jogos elvárás, hogy a kutatási témájukat ne a kormány szabja meg, hiszen azt sem tartanánk helyénvalónak, ha a kormány akarná megmondani, hogy milyen műtétet végezzen el egy sebész. Ráadásul világszerte bevált eljárás, általában a fejlett országok nem azt szokták előírni, hogy mi legyen a témád, hanem azt, hogy az általad választott témát magas színvonalon űzzed.

> Azt hiszem, jogos elvárás, hogy a kutatási témájukat ne a kormány szabja meg, hiszen azt sem tartanánk helyénvalónak, ha a kormány akarná megmondani, hogy milyen műtétet végezzen el egy sebész.

Ácsi, ácsi!
Egyrészt én ebben nem akarok állást foglalni, másrészt -némi túlzással- Palkovicson kívül senki nem tudja mi fog történni és mi miért történik. (ez részemről csak egy megállapítás most, ami nélkülöz minden értékítéletet)
Ahogyan felveted ezt, az egy finom csúsztatás. Nincsen tisztázva h milyen értelmezési keretet v. scope-t használunk. Nyilván ez egy hatásos képi dolog, h a műtéthez készülő beöltözött team felett ott áll Kormány képviseletében Palkovics v. Orbán, és amikor meg kívánják ejteni az első bemetszést akkor rácsap a sebész kezére. Másfelől meg igen, a Kormány döntései mindenre kihatnak, ami végül oda konjugálódik, h egy műtétet meg lehet csinálni, egy másikat meg nem.

Talán azt kéne megfogalmazni és megindokolni, h mikortól és miért találsz túl közvetlennek egy eljárásrendet, ami alapján a kutatási projekt -az állam által biztosítandó- feltételének v. a feltételeinek [egyjellegű] csoportjának a jóváhagyásáról dönt a Kormány?

'Palkovicson kívül senki nem tudja mi fog történni és mi miért történik.'

ha ez a palkovics annyira aggódik a közpénzért, vajon miért csak ő tudja mi fog történni, avval a közpénzel, és a köz miért nem?

végülis ki ez a palkovics? v.mi király?
mertogy nem olyan füligszaros mint mi?

nagyívben tesz a közpénzre, ahogy a többi gyökér.
hoax az egész, hogy a haverok zsebében veszítse el közpénz jellegét az a kis pénzecske.

"másrészt -némi túlzással- Palkovicson kívül senki nem tudja mi fog történni és mi miért történik."

Na, ez már önmagában tragikus következményekkel járhat a magyar tudomány jövőjére nézve. Ha nem akar az ország teljesen lemaradni a nyugattól, akkor szükség lesz a munkájukat magas színvonalon végző kutatókra. Magyarországon nehezebb körülmények között lehet kutatni (rosszabb az infrastruktúra), alacsonyabb fizetésért. Az egyetlen, amiben az ország képes lenne versenyképes lenni, az a stabilitás.

Amúgy az eljárásrendre: elfogadhatónak azt tartom, hogy az ország a GDP kb. akkora százalékát fordítja alapkutatásra, mint egy egészséges, nyugat-európai ország (amúgy pl. az ázsiai kistigrisek, amikor fel akartak zárkózni, többet költöttek, sikerült is egész jól felzárkózni). Azt is szükségesnek tartanám, hogy az akadémiai kutatóintézet-hálózat rezsi- és alapbér-kerete (a kutatói álláshelyek számában) ne csökkenjen, és az Akadémia ossza el. Nagy kincs a kutatóintézet-hálózat, nagy veszteség lenne (az országnak) tönkretenni. Amúgy kifejezetten gyanús csúsztatásnak tartom, hogy palkovics nyugati példaként a Helmholtz-Gesellschaft-ot emlegeti csak (hogy ott milyen sok kiváló alkalmazott kutatás folyik; pedig azért ott is van szépen alapkutatás), és közben nagyon hallgat arról, hogy a németeknek amellett van még a Max-Planck-Gesellschaft (84 intézet, zömében alapkutatás), és a Leibniz-Gemeinschaft (91 kutatóintézet).

A költségvetésük
Max-Planck-Gesellschaft: 1.8 milliárd euró, 22000 alkalmazott (2016)
Leibniz-Gemeinschaft, 1.8 milliárd euró, 18700 alkalmazott (2017)
Helmholtz-Gemeinschaft, 4.38 milliárd euró, 38733 alkalmazott (2017).

A magyar tudomány jövőjére nézve az járt tragikus következménnyel - több más bűn közt - h leállt kokettálni olyan izével, mint ez a gender-elmélet. Aminek ideológiai meghatározottságát, ember- és életellenes voltát engedte tudományos terminológiák közé rejteni. Ezzel alapvetően rombolta le a társadalomnak a tudományba vetett - már egyébként is jócskán megingott (gondolj csak pl az oltásellenes mozgalmakra) - bizalmát. És most is ez folytatódik, amikor elérik h a természettudományok képviselői zárjanak össze a társ.tudományos társaikkal, a közös érdek jegyében vegyék a hátukra azok gennyedző púpjait.
Ezért pl. ki fogja vállalni a felelősséget, tessék mondani!?
De ez is csak egy kis szelet, hátrább lépve az egész tudományos élet szorulhat zárójelek közé. A szcientizmus, a természettudományos világkép piedesztálra való emelését és ott tartását fejcsóválva tekintik egyesek - nem csak tévútnak, hanem - tévhitnek. Erősen kétséges, h a tudomány alkalmas eszköz lenne-e a világunk leírására. Ha pedig a puszta leírásán túl, annak megváltoztatására is vetemedik - ahogy teszi -, akkor olyan - a tudományos tudás belső logikájának korlátaiból eredő - akár az életet közvetlenül veszélyeztető problémákba ütközünk, mint pl. az antibiotikumok problémája. Mely gyógyszer megjelenése rengeteg ember életét mentette meg, de mindeközben hatására baktériumok ellenállóbbá váltak, míg elérkeztünk oda, h olyan szuperbacik jöttek létre amik ellen már nincs orvosság.
Ismeretelméleti alapon tudjuk, h az univerzális állítások sosem igazolhatóak végérvényesen - mert a halmaz minden elemére vizsgálni kéne az érvényességüket. Amikor rászabadították a világra az antibiotikumokat, akkor az olyan mint egy univerzális állítás. Nem vizsgálták a hatását a világ minden entitásával/objektumával kapcsolatban, hiszen az elméleti lehetetlenség.
A tudományba a tökéletlenség bele van kódolva és ez beláthatatlan következményekkel fenyeget.
De léphetnénk még hátrább filozófiai síkra is..azonban inkább megállok itt.
Azért eresztettem ilyen bőre ezt dolgot, mert rá akartam mutatni, h Palkovics nélkül is van olyan dolog ami tragikus következményekkel jár a tudományra, nevezetes önnön maga.

A Kormány MTA-val kapcsolatos intézkedéseivel szemben nem mutatkozik széles társadalmi ellenállás. És ebbe sok minden máson kívül belelátom, h az emberek vesztik el a bizalmukat a tudománnyal kapcsolatban.

Szerintem a jelenlegi, rendkívül feszült helyzet nem tartható fent sokáig. Rövid időn belül kell történnie valaminek, ami már kijelöl egy perspektívát. A kutatókat sajnálom, nincsenek könnyű helyzetben, h most érdemes-e inkább kivárni, vagy érdemesebb mások előtt lépni.

Talán nincs is olyan területe az életnek Magyarországon, ahol ne örülnének, ha a német gazdasági viszonyokat/körülményeket tapasztalhatnák.
Felületesen utánaolvastam most, és amennyire sikerült felfognom az alapján úgy látom, h ezeddig nagy autonómiát élvezett az MTA. A pénzt közvetlenül a költségvetéstől kapta, az állam nem szólt bele dolgaiba pl. van olyan 15 tagú testület, ahova a Kormány összesen 3 főt delegálhat - de azokat is csak véleményezési joggal. A gyakorlatban nincs is meg a három fő, csak kettő.
Az IT-t közbeiktatták a pénz egy [kisebbik] részének kifizetésébe, aminek azért még nem kéne azt jelentenie, h gyökeresen megváltozott a helyzet. Nem lehet érteni, hogy Palkovics olyan pénzt h tarthat vissza, ami jog szerint járna az MTA-nak? Mert az MTA ezt kommunikálja. Akkor miért nem indul el a megfelelő jogi eljárás? Vagy mégis létezik olyan jogértelmezés, ami szerint ez a pénz visszatartható?

Most örüljek kurvára annak, hogy az oltásellenes mozgalmak áldásos hatására egy csomó (viszonylag) fejlett országban (inkluzíve USA) sorra halnak meg gyerekek - meg felnőttek is - olyan betegségekben, amikben nem kéne?

Erősen kétséges, h a tudomány alkalmas eszköz lenne-e a világunk leírására.

Ja, akkor ugorjunk:-)
https://port.hu/adatlap/film/tv/van-masik-nincs-masik-eotvos-gabor-a-bo…

+1

Annyit tennék hozzá, hogy az orvostudomány az egyik legelrettentőbb példája annak, hogy mennyire korruptak a tudomány intézményei: mára nyilvánvaló lett, hogy a legtöbb halálos áldozatot követelő betegségeket az orvostudomány által propagált étrendi ajánlások okozzák. Az étrend által okozott betegségeket pedig állandó gyógyszerezéssel és csonkító műtétekkel próbálják kezelni. Az orvosi lapokban megjelenő "tudományos" cikkeknek jelentős része színtiszta hamisítvány, a maradék pedig hibás alapokra építkezik. Nem véletlen, hogy a tudomány minden "erőfeszítése" ellenére nem csökken jelentősen a rákos halálozások száma.

Nem vitatom, hogy a kutatók egy része jóhiszemű, csak sajnos nem ők a legélesebb kések a fiókban, mert képtelenek észrevenni, hogy egy csaló rendszert szolgálnak ki.

Aztán ott van a pszichológia: Freudtól kezdve csalásokra épül az egész elmélet. A pszichiáterek pedig csak gyógyszereznek, amivel lényegében szedálnak mindenkit, aki a kezük közé kerül. A gyógyszereik hatásossága erősen kétséges, sőt úgy néz ki, hogy öngyilkosságot, illetve gyilkos hajlamokat okoz.

Az antropológia teljes tévedésekre épül, politikai okokból betiltották az emberi rasszok közötti különbségek vizsgálatát. A bőrszínen kívül mindent társadalmi hatások határoznak meg szerintük. Aki kétségbe vonja, azt meghurcolják és kizárják a köreikből. James Watsont, aki a DNS szerkezetének felfedezéséért Nobel díjat kapott, lényegében kitagadták a tudományos társadalomból azért, mert tudományos tényeket nem volt hajlandó meghamisítani, illetve letagadni sem.

A tudomány bevallottan nem tudja megválaszolni azt a kérdést, hogy mi az élet értelme. Ezzel semmi baj nincsen, ilyen a természete, és aki érti ezt a dolgot, az a helyén tudja kezelni. A baj ott kezdődik, hogy a tudomány nevében elítélik az emberi hitvilágokat, és azokat tudományosnak álcázott - valójában minden alapot nélkülöző - hitvilágokkal próbálják lecserélni. A "tudósok" próbálják megmondani mi az élet értelme. A legtöbb amit ki tudnak hozni, az persze az, hogy: SEMMI ÉRTELME AZ ÉLETNEK. Miből vezetik le? A tudomány nem tudja vizsgálni az élet értelmét, tehát Occam borotvája szerint nincs is semmi értelme. Ezzel a betonbiztos levezetéssel próbálják a tudomány nevében a nihilizmust a társadalomra kényszeríteni. Mi ez, ha nem a tudomány nevében elkövetett csalás? (És hogy hogynem a nihilizmus a Kalergi terv malmára hajtja a vizet...)

A múlt történeti értelmezése szintén a politika játszótere. Az őstörténetünk értelmezésében például nem az a fő kérdés, hogy mi a valóság, hanem az, hogy az adott értelmezésnek milyen hatása van a ma élő emberre? Mi történne, ha inkább azokat tekintenénk az őseinknek, akik már a honfolgalalás előtt is itt voltak? Pláne, hogy a honfoglalás elmélete szerint is maximum a lakosság 10%-át adták a "honfoglalók"?

A társadalomtudományokat régesrégen eltérítette a politika. Akit érdekel utána tud olvasni, dokumentált a folyamat (tudományos művekben is, nem csak Femina cikk szintjén). A gender studies csak a jéghegy csúcsa, sokkal régebbi és sokkal szisztematikusabb a rothadás.

Nem kell mindezt elhinni! Csak annyit kérek, hogy értsétek meg: vannak akik számára a tudományos intézmények egyáltalán nem a kritizálhatatlan tökéletességet testesítik meg.

1. Watsont nem azért "tagadták ki", mert nem volt hajlandó meghamisítani tényeket, hanem éppen ellenkezőleg, mert hülyeségeket beszélt, azt állította, hogy olyan dolgoknak van genetikai eredete (anélkül, hogy valaha kutatta volna azt a témát), aminek ismerten (statisztikailag megalapozottan) életmódbeli (elsősorban pénzügyi háttérbeli) oka van.

2. Az élet értelmét a természettudomány nem tudja megválaszolni (meg nem is akarja). De ebből nem vonja le azt a következtetést, hogy nincsen neki. Pl. ugyanannyira levonható belőle az a következtetés, hogy a te saját életed értelmét te magadnak kell megtalálnod. A csalás ott van, ha a tudomány (illetve a tudósok) szájába adsz olyan dolgokat, amiket nem mondanak.

3. A múlt értelmezése már megint nem tudományos kérdés, hanem kultúra. A tudomány feladata feltárni, hogy mi hogyan történt. Az meg igazán nem tudom, hogy jön ide, hogy kiket tekintesz az őseidnek.

4. "A társadalomtudományokat régesrégen eltérítette a politika." [citation needed] (Ha felhozol egy-két lebukott csaló klikket, az nem bizonyítja. Csaló klikket minden szakmában lehet találni, a társadalomtudományoktól az informatikáig, kőművestől a pálinkafőzőig, azt kellene bizonyítanod, hogy az egészre szisztematikusan jellemző. De ha szigorúbb politikusi kontrollt akarsz, akkor azt is, hogy még a politikusoknál is rosszabbak, de erre nem fogadnék nagy összegben.)

5. A tudomány sosem szándékozik a kritizálhatatlan tökéletességet kelteni. A tudományos módszer lényege éppen a folyamatos javulás, az új tények beillesztése, az eddigi tényanyag szisztematizálása, és ennek alapján a predikció, újabb ellenőrzés, és így tovább. Nyilván minél bonyolultabb rendszert próbálsz megérteni, annál lassabban vezet eredményre, viszont mindezidáig ez volt az egyetlen módszer, ami bármiféle prediktív erőt bírt felmutatni.

6. Amúgy a táplálkozástudomány elég rossz példa, gondolom, ott az amerikai "javasolt étrendre" gondolsz (60-as évek eleje óta egyre inkább zsírszegény, a szénhidrátok hatását figyelembe nem vevő diéta), ami pont úgy született, hogy hosszú ideig nem volt az összeállítók között biokémikus (tehát pont nem vette figyelembe igazán a tudományos eredményeket), és a bizottság összetételét a politika szabta meg (Eisenhower a saját háziorvosát bízta meg a bizottság összeállításával).

1. Pont ez az, hogy az antropológia mai dogmának keretein belül Watson állításait még vizsgálni sem lehet.

2. Egyetértünk, a baj az, hogy a tudományra hivatkozva mégis megváltoztatják a társadalom kereteit például a vágyott nyugaton. A genderelmélet térhódításának eredményeiről vannak hírek nyugatról: nemváltó gyerekek, transz-nőt (vagy férfit, már azt sem tudom melyik-melyik) kritizálók vegzálása, abortusz a terhesség kilencedik hónapjában: ezeket mind a tudomány nevében terjesztik.

Valamiért ezek a tudósok mindig meg akarják jobbítani a világot, aztán persze katasztrofális vége van.

A példák alapján jobb ezeket csírájában elfojtani.

3. A lényeg az, hogy a nemzeti eredettörténeteknek motivációs hatása van a nemzet tagjaira. Aki tehát silány eredettörténetet fabrikál, az ártalmas a nemzetre nézve. Aki pedig ugyanazt szépre színezi, az jót tesz a nemzettel.

Egyetértünk, hogy valóban nem tudományos kérdés ez. Viszont tudománynak álcázva művelik a mai napig, sajnos a világ jelenleg úgy működik. A magyar nemzettudat rombolásában az MTA történészei vastagon bűnösek.

4. A tudományvallás elleni eretnekség volna linkeket hozni, úgyhogy ettől eltekintek.

5. A tudomány nem szándékozik, de az MTA igen. Pont erről van szó.

6. Igen, pont erre gondoltam. A mai napig azon gyökérből indulnak ki a javasolt étrendek ezt lehet az orvosoktól hallani mindenütt. A mai javasolt étrend - amit például a gyerekmenzákon előírtak - is csak minimálisan tér el az eredetitől, és katasztofálisan rossz.

Aki pedig ugyanazt szépre színezi, az jót tesz a nemzettel.

Éljenek a nemzeti színbe csomagolt átlátszó hazugságok!!!!négy! De persze csak a határnak szigorúan ezen az oldalán, mert a végén még kiderül, hogy "azok" "odaát" egy olyan hazugságot csomagolnak nemzeti színbe, ami nem kompatibilis a miénkkel.
Nem lenne egyszerűbb... tudod... nem hazudozni?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

1. Hogyne lehetne. Pont a Watson-ügyben volt, aki a saját kutatásaira hivatkozott. Vagy amikor Jeszenszky Géza mondott hasonló baromságokat, nem tudott volna Ceizel Endre válaszolni, tisztességes tudományos érveléssel.

2. A tudomány eredményeit mindenki arra használja, amire akarja. A tudás hatalom, és a hatalom azé lesz, aki a tudást kikutatja. A gender-témával kapcsolatban: ismét, nincs "genderelmélet", genderkutatás van, és az nem akarja előírni, hogy megengedjék-e a gyerekeknek a nemváltoztatást, vagy a nőknek a késői abortuszt. Azt a kérdést megvizsgálhatja a tudomány, hogy hogyan változik pl. az öngyilkosságok vagy a gyerekgyilkosságok száma, ha megengeded/megtiltod az abortuszt, de az továbbra is társadalmi/politikai kérdés marad, hogy ezzel az adattal mit teszel.

2a. A tudomány nem meg akarja jobbítani a világot, hanem meg is jobbítja. Ha nem hiszed, akkor egy napra kapcsold ki a telefonod (tranzisztor: fizika), kapcsold ki a villanyt (elektromosság: fizika; vigyázz, a gázfűtésnek is van keringetőszivattyúja), ne vegyél be gyógyszert (orvostudomány), ne hordj szemüveget (fizika), ne használj autót (van benne elektronika, a motor tervezése se menne fizika nélkül), ne használj szótárat (nyelvészet).

3. [citation needed]. Mire motivál téged egy ócska mese? Nem hiszem, hogy annyira gyereknek kellene tekinteni az embereket, hogy azt higyük, hogy lerombolja a világukat az igazság ismerete. (Természetesen az, hogy a honfoglalók elkeveredtek-e az előtte már itt lévőkkel, egy igazán érdekes kérdés. Kerested, hogy vizsgálták-e, vagy csak úgy mondod, hogy nem? Az, hogy a nyelvben mely nyelvekkel közösek az igazán régi szavak, szintén egy érdekes téma, és ezt szerintem vizsgálták, és a finnugor nyelvekkel. Engem mondjuk nem motivál sem kevésbé, sem jobban az, hogy ha a nyelvünk finnugor eredetű, mintha mondjuk latin lenne, de attól még érdekes. Viszont ha rájövök, hogy valaki hazudozik nekem, az baromira demotivál.)

4. Nekem nincs különösebb bajom az eretnekekkel, ha színvonalasak. Csak az a kérésem, hogy az idézett mű olyan alaposan vizsgálja a kérdést, amit a tudománytól elvárunk. (Tehát az nem ér, hogy x y sértetten panaszkodik, hogy annak csak politikai háttere lehet, hogy nem az ő nagy igazságában hisznek, amit megálmodott. Tárj fel valami szisztematikus csalást, amiben a társadalomtudósok döntő része benne van (nem egy klikk, hanem a többség), különben max annyit tudsz állítani.)

5. Az MTA sem hiszem, hogy valaha azt állította volna magáról, hogy tökéletes vagy hogy tévedhetetlen. Azt esetleg igen, hogy jobban értenek a tudományhoz, mint a politikusok, vagy te, vagy én, és ebben valószínűleg igazuk is van.

6. Azok az orvosok le vannak maradva. Elég sokkal, és amitől le vannak maradva, az bizony a tudomány (link).

Egyetértek.
És igen a kutatók benne vannak a saját kánonjukban, eleve erre vannak preparálva, nem várható tőlük h könnyedén meghaladják azt.
Én régen úgy gondoltam a tudományokra, mint a vonatsínekre, amik a végtelenben összetartanak. Tudás csak egy van, pusztán mi neveztük önkényesen a tudás egyik részét így, a másikat máshogy. Így hát a jövőben a tudomány fejlődésével arra is számíthatunk, hogy egy szakterületi kérdésre a válasz a szomszédos tudományágból érkezik majd. Oda-vissza működik ez, míg végül eggyé válnak a tudományágak.
Ma már egészen máshogy látom!
A tudományágak soha büdös életben nem fognak találkozni. Csak örökösen és végtelenül további tudományágakra bomlanak. minden tudományág egyre jobban elszigetelődik a többitől, saját kánonja és külön madárnyelve lesz. Míg végül már [rég] nincs olyan ember aki több dolgot is átlátna, nemhogy az egészet.

Tudományágak pedig összeérnek. Gondol olyanokra, mint a biofizika (fizika alkalmazása az élő szervezetre), kvantumkémia (kvantummechanika alkalmazása a kémiában), kvantumelektronika, stb.
A világ teljes megismerése szinte biztos, hogy lehetetlen, de éppen az teszi emberivé, hogy befejezetlen, mindig tartogat újat annak, aki kikutatja.

Megéri-e kiönteni a gyereket is a fürdővízzel? Miért nem csak az MTA Szociológiai intézetet strukturúlják át? A romantikus tradicionalizmusodnak is megvan a maga helye és ideje de erre a kérdésre jó lenne egy konkrét válasz.

Szerk.: 18 ember kutat az MTA szociológiai intézetében társadalmi nemeket. Szerintem nincs rendben, hogy emiatt szopjon mindenki. Azt meg már csak halkan teszem hozzá, hogy rohadtul nem miattuk van ami van, vagy mert a kormánynak bármi bajuk lenne ezekkel a kutatásokkal :D
https://szociologia.tk.mta.hu/csaladformak-es-tarsadalmi-nemek

Nem tudom a választ. Ad abszurdum megérheti...Pláne ha a gyerek kényszeresen visszamászik lavórba h őt is kiöntsék.
Lehet h a Kormány a liberális ellenség keltetőfészkét v. átteleltetőjét látja az MTA-ban és mint ilyet akarja szétzúzni. Lehet h van egy világos vizioja, h mit akar elérni csak ez egyenlőre valamiért leplezve van. Új szervezeti struktúra, más finanszírozás lehet h majd hagyják h pénzt is keressenek a kutatók!

csak ez egyenlőre valamiért leplezve van.

Tegyünk fel, hogy megelőlegezünk bármennyi jóindulatot a kormánynak (erős feltevés, nem tesszük, az emútnyócévben már sok mindent letettek az asztalra, ami alapján elég jól tippelhető, hogy megint ki lesz baszva a náluk intelligensebbekkel, mert azt ők nem szeretik). Ez összesen annyit jelent, hogy inkompetens vezetők (és ők vezetik az országot... wow), minden vezetéselmélet 101 úgy kezdődik, hogy a vezetettek motivációjának az első lépése egy közös vízió kialakítása, még ha az úgy is néz ki, hogy kitalálsz valamit _és azt kommunikálod_.

Lehet h a Kormány a liberális ellenség keltetőfészkét v. átteleltetőjét látja az MTA-ban és mint ilyet akarja szétzúzni.

És a kormányt (nemecsek módra maradjon minimum kisbetű, a nagy K betűt megkaphatják az állandósult szóösszetétel másik szavaként) erre ki hatalmazta fel és az MTA-nak ezt egész pontosan miért is kéne szó nélkül tűrnie?

Új szervezeti struktúra, más finanszírozás lehet h majd hagyják h pénzt is keressenek a kutatók!

És miért a kormány akarja megszabni, hogy az MTA milyen szervezeti struktúrában működjön?

Egyébként vitya is a nyílt levélben azt írta, hogy ugyanezt már milyen faszán megcsinálták a felsőoktatásban (segítek: nem, nem faszán csinálták meg, EU-s pénzek nélkül bezárhatna kb. az összes egyetem), aminek a bevezetésekor ("ezt fenntartói elvárás" volt az egyetemek torkán letolt indoklás, ami már akkor is orbitális hazugság volt, mert az emmegmimafasz minisztérium szereti a fenntartó címet hangoztatni, miközben már rég óta a költségvetés kisebb részét biztosítja... de azért az ő szabályai vannak, mert csak) az volt a szöveg, hogy de hát ezt milyen faszán megcsinálták a közoktatásban (és kb. egy évvel később a KLIK-rendszert tovább barmolták, mert a milyenfasza rendszer addigra dőlt magára és már tarthatatlan volt azzal együtt is, hogy szomorúan sok iskola menekült át inkább az egyházi fenntartású státuszba, hogy azt a szart megússzák).

_EZ_ a mai magyar akadémiai, felsőoktatási, oktatási valóság. Nem lehet, hogy jó szándékú a kormány. Nem az. Pont.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Lehet h van egy világos vizioja,"

Lehet, csak mintha mindenki más (USA, UK, BRD, Japán) szembemenne az autópályán. (Hogy ki, hol lát liberális ellenség keltetőfészkét, abba nem érdemes belemenni. Ha az akadémián látnak ilyet, akkor ott tartanak a paranoiában, mint a kommunisták az ötvenes években, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. Aztán azok is mire mentek vele.)

> Lehet h a Kormány a liberális ellenség keltetőfészkét v. átteleltetőjét látja az MTA-ban és mint ilyet akarja szétzúzni.

A heller félék négyszázmillióinak kifizetése és a Glatz Ferenc „A magyarok krónikája“ című munkája (nem tudom mennyibe került az adófizetőknek) mellett nem lehet szó nélkül elsétálni.

Akkor is az lenne a kérdés, hogy ki mondja. Ha egy magyar nemzsidó Magyarországon magyarul viccelődik a magyarok rovására, abban kb. a mondat felel meg, hogy egy izraeli zsidó Izraelben héberül kifigurázza a zsidókat. Nem hiszem, hogy sokan megvádolnák az illetőt antiszemitizmussal.

Érdekes, a Magyarok krónikáját (igaz, az újabb kiadást) 2006-ban a Gondola (!) eléggé dicsérte, kiemelve, hogy milyen szépen bemutatja a magyarok eredményeit (pl. Jedlik Ányos találmányait).

(Amúgy érdekelne, hogy az említett mondat milyen kontextusban volt a könyvben. Nem lepne meg, ha I. István király érdemeit hangsúlyozná éppen, a gyors fejlődést.

1. Glatz nagyon régen volt a tudományos akadémia elnöke.
2. Ha nagy tisztelője valaki I. Istvánnak, akkor lehet, hogy kicsit elragadtatja magát. (Azt amúgy én is sokszor úgy érzem, hogy a népszerűsítő történelmi írások sokszor elkövetik azt a hibát, hogy a történelmet úgy láttatják, mintha az a nagy emberek egymásutánja lenne, és a többiek csak úgy mellékesen ott vannak, de nem számítanak. Nem csak egy nemzeten belül, hanem általánosan. Valószínűleg így sokkal könnyebb népszerű könyvet írni, mert az olvasó beleéli magát a "főszereplő" helyére.)
3. Nem tudnál esetleg a könyvből idézni? Ez valami másodlagos forrás (ráadásul nem egy tudományos kritika, idézéssel, oldalszámmal, hanem egy youtube videó valakitől, aki eleve utálja Glatzot), vagy ez van a könyvben, vagy nem, vagy így, vagy kontextusban. Nem tudjuk, mit állít a magyarokról a könyvben.

A Glatz esetre van valami rendes hivatkozásod, nem csak egy random youtube videó, amin egy random ember beszél? Mert a videó alatt volt egy komment, ami hivatkozott egy fotóra a kiadványból, ahol azt állítják, hogy a fenti idézet félig hamis, félig meg torzított. Tehát 1:1-re áll a meccs. Ilyenkor a jól bevált módszert kellene alkalmazni: elővenni az eredeti könyvet és megkeresni benne a kérdéses részt. Megtetted ezt?

1. El tudod nekem röviden mondani, hogy mi az a "genderelmélet" (amúgy két tagból összetett, egybeírjuk, aki nemzethy, az adjon a nyelvére)?
A wikipedián nincs olyan szócikk, hogy "gender theory". Szerintem a "genderelmélet" az egy mumus, amivel az állampárt riogatja a népet, hogy ne tűnjön fel a lopás. "Gender studies" az van, az a nemek szerepét kutatja a társadalomban. Ezzel kapcsolatban azt kellene elmagyaráznod, hogy hogyan ember- és életellenes. Lehetőleg tényekkel alátámasztva (azaz mutass valami konkrét példát, amikor létezett "genderelmélet" és azzal emberéleteket oltottak ki).

2. Az antibiotikum-témához: itt is van zavar az erőben. Az ellenálló kórokozók nem az antibiotikumtól jönnek létre, hanem véletlen mutációktól. Az antibiotikum csak kiválogatja őket. Antibiotikum nélkül valóban lassabban terjednek el, viszont ez nem azt jelenti, hogy az antibiotikum okozza a kárt, csak azt, hogy egy antibiotikummal csak véges sok embert tudsz megmenteni, utána újat kell kifejleszteni (vagy valamilyen más megoldást a problémára: védőoltást vagy a baktériumot megfertőző vírust, stb.). Itt nem a tudomány kudarcáról van szó, hanem arról, hogy nem érted a biológiát, és csodát vártál a fehér köpenyes okos bácsiktól. Utána pedig úgy állítod be, mintha ők okoztak volna valami nagy kárt neked, mert most már vannak bacik, amik ellenállnak annak az antibiotikumnak, amit szerinted úgysem kellett volna használni, pedig akkor pont ugyanott lennél, mint most (6 feet under).

3. Szerintem a dolgok nem a tudományra lesznek tragikus következménnyel. Amilyen keveset ez az ország tudományra költött, az nem sokban tudja befolyásolni a tudomány haladását. Azok a tehetségek, akik jutnak egy ekkora populációra, majd szépen máshol kifejtik a hatásukat (mint régen Hevesi, Neumann, Kürti, Szilárd, Wigner, Kemény, ...). Amire tragikus hatással lesz, az az ország, azon belül az oktatás színvonala, utána a saját innováció. Nem lesz itt más, mint Európa Kínája, amíg csak kevesebbel drágább valamit Magyarországon összerakni, mint a vám+szállítás, ha Kínából hozod, addig lesz munka, utána majd lejjebb kell menni az életszínvonallal.

4. Az Akadémiának eddig valóban elég nagy szabadsága volt. A tudomány finanszírozás autonómiáját angolszász helyeken "Haldane principle"-nek hívják (R.B. Haldane után, aki amúgy politikusi oldalról jött rá, hogy a tudományfinanszírozás akkor működik a legjobban, ha a politikusok nem szólnak bele a témaválasztásba, csak megszavazzák rá a keretet, és elvárják, hogy amit csinálnak, azt magas (vagy legalábbis a finanszírozásnak megfelelő) színvonalon csinálják). Ez azóta is így megy a legtöbb országban.

5. Kétharmados kormány esetén nincs értelme a jogértelmezésnek vagy a jognak a magyar jogrendben. A németben pl. van, mert ott egy alkotmánymódosításnak is alkotmányosnak kell lennie a régi alkotmány alapján (a kormány csak csökkenteni tudja a saját hatalmát, növelni nem). Ha akarnak valamit, akkor azt joggá lehet alakítani, ennek csak a kormány úriembersége vagy józan esze szabott határt, amíg volt neki olyanja.
Az eddigi törvények szerint ez a pénz járt az Akadémiának (nem hiszem, hogy a pénz kisebbik részéről van szó), de persze hozzá lehet szabni a törvényt a visszatartáshoz. A fő kérdés itt nem az, hogy lehet-e úgy jogászkodni, hogy távolról nézve jogilag rendben legyen a dolog, hanem hogy mennyire káros ezt meglépni, mekkora kárt okoz az országnak.

bocs h csak most válaszolok, de az sem tudom per pill hol áll a fejem.

1) Ugye tudományos kutatást _bármivel_ kapcsolatban lehet végezni, mert ezen kutatást nem a tárgyának jelentősége, hanem a módszere definiálja. Szóval ha valaki hipotetikus társadalmi nemeket akar tudományosan kutatni, akkor azt pontosan addig tekintem ártalmatlan habóknak, amíg nem próbálnak jelentőséget tulajdoni neki azzal, h ideológiát építenek rá a társadalom átalakításához. AZ életellenes kifejezés nem az élet kioltását jelenti elsősorban, hanem tartalmazza pl. a meg nem született, az élhetetlen minőségű vagy az Isteni elrendeléssel szembeni életre való utalást is.
Létezik arra irányuló akarat, h azon - részben identitásképző -kapcsolódási pontokat, melyek a társadalom pilléreit jelentik relativizálják vagy megsemmisítsék. Ide tartozik a nemek férfin és nőn túli meghatározása is. De pl. a nagy rasszkörök összekeverésének is az célja, h olyan társadalmat hozzanak létre, ahol a polgárok már a legelemibb kérdésekben sem értenek egyet.

2) Természetesen az antibiotikumok előtti és az aktuális pozíció nem egyenlő - minthogy a legyőzendő a kórokozók is megváltoztak. Az antibiotikumok és a kórokozók versenyében - úgy tűnik - vesztésre állunk. Ugye úgy jutottunk idáig, h egy időben nyakra-főre írták fel az orvosok az antibiotikumokat, olyan betegségekben is amikben nem is kellett volna. A betegek pedig sok esetben nem is vitték végig a kúrát, amikor jobban lettek abbahagyták a gyógyszer szedését. És akkor még az élelmiszerekben pl. méz megjelenő antibiotikumokról szó sem volt.. Ez vezetett a rezisztens bacik elterjedéséhez. Mire észbekaptak a fehér köpenyes okos bácsik, h ebből baj lesz, már késő volt. Ha óvatosabbak lettek volna, most nem itt tartanánk.
De ez csak egy példa volt, amiből a mintázatnak a felismerése a lényeg, miszerint:
- minden beavatkozás egyben szükségszerű értékítélet a világ felett
- a beavatkozás hatásai soha nem jósolhatók meg teljes körűen. Lehet h megold 1 problémát, de generál 10000 másikat.

3) > Nem lesz itt más, mint Európa Kínája
Hirtelen nem tudtam, h ezen sírjak v. örüljek neki :)

4) Ha politikus lennék akkor kötelességemnek érezném, hogy küzdjek az ellen, ha olyasmivel akarnak - akár - tudományos szinten foglalkozni, ami nem fér össze a választóim értékrendjével és tiltakoznak ellene. Ez pl biztos lehetne egy korlát a témaválasztás felett.

5) Tehát az MTA szerint jogellenesen nem kapják meg a pénzüket, de azért nem tesznek jogi lépéseket mert...őőőő...nincs értelme a jogértelmezésnek! Oké, én is szoktam fáradt lenni ;-)

1. Szerintem kutatást valóban szinte bármivel kapcsolatban lehet végezni. Általában, ha a téma jelentéktelen, akkor nem szokott különösebben sokáig tartani. Miért ne lehetne megvizsgálni a nemek szerepét a társadalomban (társadalmi nemek)? A tudományos módszer fő érdeme az, hogy az új hipotéziseket (új bonyolultságot) nem akarja elfogadni, ha nincs rá alapos oka. Ha a társadalom úgy működne, hogy vannak férfiak és nők, akik korán összeházasodnak, majd futószalagon gyerekeket termelnek, akkor az jönne ki. Csak éppen nem ez szokott kijönni, hanem pl. Amerikában, az abortusz erőteljes betiltása idején tömegével haltak meg a nők illegális műtétekben, vagy itthon is szépen megugrott az öngyilkosságok száma Ratkó elvtársnő sikeres működése idején.
Mellesleg az eredménytől függetlenül a tudomány nem csinál belőle ideológiát. A tudomány közli az információt, az már a politikusok asztala. Attól tartok, hogy itt valakiknek nem a jól működő és élhető társadalom kialakítása a célja, hanem valami más, és fél az információtól. Más magyarázat erre a viselkedésre nincs. (Akinek igaza van, annak nem nagyon kell attól félnie, hogy ez kiderül.)
Az istenekkel, elrendelésekkel kapcsolatban valószínűleg nem értünk egyet egy csomó mindenben, ha minden igaz, pontosan egy (triplet állapotú) istennel többen nem hiszek, mint te. De ez nem tudományos kérdés, ismerek fizikust, aki hisz benne.

2. Azért, ha olyan nagyon vesztésre állnánk, akkor az antibiotikumok felfedezése előtt lett volna annyi a várható élettartam, mint most, és most lenne annyi, mint előtte.
Ráadásul az antibiotikumok nyakra-főre való felírását pont a tudomány nem helyesli már elég régen, csak éppen itt a csoport érdeke nem egyezik az egyénével (a csoportnak nem érdeke vállalni a kockázatot azért is, hogy egy pár nappal hamarabb mehess vissza dolgozni, nem csak azért, hogy ne halj bele, neked meg esetleg igen).

Abban nem vitázunk, hogy egy probléma megoldása mindig újabbak felbukkanásához vezet. Ha ezen eszel és nem halsz éhen, a jövő héten újra éhes leszel. Ha legyőzünk egy betegséget, lesz másik. Csak közben az élet azért jobb és hosszabb lesz. Hasonlítsd csak össze az életszínvonalat ma, és mondjuk 100 évvel ezelőtt.

3. Ízlés szerint.

4. A kérdés itt az, hogy hülyének nézed-e a választóidat. Ha nem, akkor feltételezed róluk, hogy ha információhoz jutnak, azt be tudják építeni a világképükbe. Ha kis debileknek nézed őket, akkor megóvod őket az értékrendjüket sértő tudásmorzsáktól.

5. Ha a jogot egyénekre és csoportokra szabott törvényekkel lehet alakítgatni, mint a gyurmát, akkor valóban nincs sok értelme értelmezni. Valószínűleg ma jogellenesen nem kapják meg, holnap meg majd más lesz a törvény. Engem nem a dolog jogellenessége zavar, hanem a károssága.

Szerintem egyszeruen igy akarjak kinyirni (vagy legalabbis nem finanszirozni kozpenzbol) a Gender Studies es hasonlo altudomanyokat, amiknek nem eleg, hogy semmi haszna, de meg karosak is. Az Elte G.S. kinyirasa, es a Soros Egyetem ugye legalabbis ebbe az iranyba mutat.

Az viszont nem tetszik, hogy ezaltal tenyleges tudomanyokat is visszafogjak, pedig pont nekik kellene az igy megsporolt plusz penzt juttatni.

Egyebkent az MTA Nyelvi Intezetenek van egy titkos fegyvere, aminek nincsenek tudataban: ok hagyjak jova az engedelyezett nevek listajat. Ha az osszes jelenlegit visszavonjak, es fel evig csak Kovacs Orbanegygeci szuletik, az hosszu idore emleket allitana a jelenlegi hatalomnak. :)
De a helyesirasi szabalyzattal is visszavaghatnak.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nem mondtam, hogy Orbanek tervevel ertenek egyet. De ez a lepes beleillik a korabbi ketto altal kijelolt iranyba.

Szemely szerint nem tiltanam be, ugyanakkor a portlandi kutyafuttatos-Mein Kampfos kutatok zsenialisan ramutattak, mekkora kamu az egesz. Az meg, hogy nyugaton - es neha keleten is - az o nyomasukra kifejezetten rossz torvenyeket hoznak, arra is ramutatott, hogy karos a tevekenyseguk.

szerk: aki esetleg nem ismerne a tortenetet: https://youtu.be/xWhuQOVTFGw

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

> Szerintem egyszeruen igy akarjak kinyirni (vagy legalabbis nem finanszirozni kozpenzbol) a Gender Studies es hasonlo altudomanyokat

Ha ezt akarnák, simán beírnák, hogy olyan témával nem lehet pályázni. De ahogy látom itt mindenkit érint ez az átszervezés, a természettudományos, műszaki, stb. területeket is.
Viszont, ha mégis tényleg erről van szó, akkor fel lehet tenni a kérdést: tényleg megérte-e legitimálni a társadalomtudományok ideológiával átfűtött ágait, a történelem ismeretében? Szomorú vagyok hogy homokba dugott fejek miatt most ez a pitiáner hatalom tort ül - a történelmében eddig példátlan módon - az MTA-n...

BTW: fentebb BehringerZoltan hupu 100% pontossággal kifejtette, mekkora társadalmi szolidaritásra számíthatnak a kutatók. Ennek tudatában, minden erőt összegyűjtve kell határozottan képviselnie magát az MTA-nak. Nehéz menet lesz, kitartást kívánok!

"Tehát az a terv hogy külön nem ad be senki pályázatot. Ez az egyelten esély, hogy bármi megmaradjon a kutatóhálózatból."
Ebből nekem nyomban ez ugrott be: https://en.wikipedia.org/wiki/Platonia_dilemma#Luring_Lottery
Sajnos a vége az lett, hogy senki se nyert...
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Elolvasva a kiírást, csak annyit jegyeznék meg, hogy a versenyszférában "ölni tudnának" egy ilyen "pályázatért" (100%-os támogatás, engedékeny feltételek).
Az, hogy az Akadémiának ez nem felel meg, hááát...
"Nem jó ott fűnek lenni, ahol elefántok szexualizálnak."

Én mindenesetre nem látom ilyen fekete-fehéren a sztorit (Darth-Palkovics vs. Jedi Tanács Akadémia).

"Több mint tíz évig dolgoztak az államnak

A Welt 2000 Kft. az első Orbán-kormány idején lett beszállítója a magyar államnak. Egy pályázatkezelő szoftvert adtak el az akkor Matolcsy György vezette gazdasági minisztériumnak. Néhány évvel később ezt fejlesztették tovább úgy, hogy a program az EU-s pályázatokat is kezelje. Ezeket az eszközöket az államigazgatás a mai napig használja.

A program forráskódja mindvégig a Welt 2000 tulajdonában maradt, a cég frissítette és tartotta karban a programot, ami elég jó üzlet volt: 2004 óta becslések szerint körülbelül 15 milliárd forint megrendelést jelentett. A cég munkadíját EU-s pénzből fizette a magyar állam.
Lealkudták

Komáromi András a Welt 2000 alapítója volt (még 1995-ben), sokáig tulajdonosa is, 2006-ban adta el a részét. Az EMIR-nek azonban ezután is jogtulajdonosa maradt. A programot ugyanis, mint szellemi terméket levédették. Így a mostani adásvételi szerződés Komáromit is érintette, mert a kft. mellett az EMIR jogait is megvette az állam."

"ne legyen már akadálya a közpénzek racionális elköltésének."

kormanyvaltasra mar gondoltal? :DDDDDDD
ugyanis jelenleg a fideszkormany a legnagyobb akadalya ennek.
a kismilliomodik stadion es a huszonnyolcadik sorosmigranskampany minden csak nem a kozpenzek racionalis felhasznalasa.

egyebkent meg mindig nem nyilatkoztal, hogy mi akadalya lett volna egy uj szoftvernek vagy egy korrekt uzleti ajanlatnak!

"egyebkent meg mindig nem nyilatkoztal, hogy mi akadalya lett volna egy uj szoftvernek vagy egy korrekt uzleti ajanlatnak!"

Miért derogál Neked elolvasni a cikket? Ott van benne a kérdésedre a válasz:
"Még októberben született egy kormányhatározat, ami arra kötelezte a kormányt, hogy január 1-től vegye át a Welt 2000 által végzett feladatokat. Ezt meg lehetett volna oldani elvben egy új program rendszerbe állításával is, de erre valójában esély sem volt: egy új rendszer brüsszeli akkreditációja nem lehetett volna kész ennyi idő alatt. Vagyis ősztől a kormány lényegében előírta a Welt 2000 Kft., vagy legalább az EMIR állami tulajdonba vételét, miközben a cég és a program tulajdonosai egyiket sem kívánták akkor még eladni."
Magyarul egy új programot akkreditálni kellett volna, miközben a régit már nem lehetett volna hivatalosan használni. 2014-ben, amikor a 2007-2013 közötti ciklus pénzei még bent vannak, nem állhatott elő egy ilyen beláthatatlan helyzet.

tehat a kormany hozott egy hatarozatot (ez a legfingabb ize a kormanytol) es ezert a kormanynak muszaj volt lepnie.. :DDDDDDDD

ugye te nem erzed a "humorat" ennek a faszsagnak?

sorolhatnam az orban kormany hasonlo idiotasagait, amikor azelott dont mielott korbenezne maga korul vagy megkerdezne valakiket akik ertenek ahhoz a dologhoz amiben donteni akarnak..

"Korábban minden vételi szándékot kategorikusan visszautasított ő is, és Komáromi is. Pedig voltak próbálkozások, akkor is amikor Bajnai Gordon felügyelte az EU-s pénzeket, és a 2010-es kormányváltás után is. Többek között Rogán Antal, a Fidesz mostani frakcióvezetője is érdeklődött nem hivatalos úton. Amióta pedig Lázár János vette át az EU-s pénzek kezelését, hivatalos kormányzati cél lett az EMIR jogainak megszerzése."

Ha sikerülne a fent idézett cikket feldolgoznod, akkor tudnád, hogy ez a probléma még valamikor 2004 előtt keletkezett azzal, hogy szerzői jogot alapíthatott közvagyonra. Aztán Bajnainak volt már annyi esze, hogy észrevegye a problémát. Orbánék meg a maguk módján "megoldották".
A tulaj meglehetősen furcsa körülmények között szerezte a tulajdonát.

szerzoi jog , kozvagyon..
dobalozol a fogalmakkal anelkul hogy ertened vagy ismerned oket.
de felesleges is ezzel torni magad, mikor:

"Félmilliárd forintot fizetett az állam a Welt 2000 Kft.-ért és az uniós pénzek pályáztatását kezelő program jogaiért. A céget, tulajdonosai először nem akarták eladni, a kormány végül mégis elérte, hogy hozzá kerüljön. A szerződést 2014 novemberében írták alá, éppen abban a hónapban, amikor a kormány bejelentette, hogy az EMIR helyett egy új rendszert fejlesztettek ki. "

Jól értem? Az első Orbán-kormány döntése miatt született egy probléma. 2010-ben, amikor a második Orbán-kormány hatalomra került, akkor már ismert volt a probléma. 2014-ig a közel 4 év nem volt elég egy új program elkészítésére, és akkreditálására.

Vagy esetleg úgy gondolták, hogy egy einstand jobb lesz nekik?

Egy akadémiai pályázat nem összehasonlítható direktben egy versenyszférás kiírással. Mi nem egy profitorientált cég vagyunk, nem állítunk elő hagyományos, a piacon eladható terméket, amiből el tudnánk magunkat tartani egy kezdeti tőkebefektetés után, mint egy rendes cég. Teljesen értelmetlen így ez az összehasonlítás.

Meg hangsúlyozom, hogy most nem extra pénzről van szó, hanem az alapfinanszírozásról. El tudsz úgy képzelni egy céget, hogy egyik évben működik, aztán 1 évig 0 bevétele van, az áramot se tudja fizetni, aztán megint bejön valami finanszírozás? Én nem.

Akadémia for profit == versenyszférás cég. Az alapkutatás egyszerűen nem tud úgy működni, ahogy elképzeled. A világon csak pár olyan cég van (pl. IBM, Intel, Google) akik tudnak házon belül is alapkutatással foglalkozni. A többi innovációs cég csak felhasználja az alapkutatók eredményeit, készít egy terméket, profitot termel, befizeti az adót, amiből meg minket fizetnek (eddig). Van ennek is egy rakás hibája, de amit most a kormány tervez az MTA-val az teljesen abszurd, és a világon nincs rá máshol példa.

Nem azt írtam, hogy az akadémiának teljesen for profittá kell válnia, hanem azt hogy abba az irányba is tennie kellene lépéseket.
Az alapkutatások a jelenlegi formában nem feltétlenül termelnek hasznot, de ha mégis akkor se feltétlenül sikerül itt az országon belül hasznosítani. Tehát a magyar adóforintokból legyen megfinanszírozva egy-egy olyan kutatási eredmény, ami más államokban hozna hasznot?
Magyarul az összes költség és kockázat legyen itt, és az esetleges haszon meg jó helyen van máshol?

Ezzel a logikával te akkor elutasítasz minden olyan technikai vívmányt, amit külföldön, külföldi kockázatvállalással, külföldi pénzen fejlesztettek ki? Első körben akkor húzd ki a kábelt a falból, mert az internetet se magyarok találták fel. Feltételezem, hogy még messziről se láttál még alapkutatást, se alkalmazottat. Az a nagyon nagy baj, hogy most Palkovics is ugyanezt tettei magáról.

Az alapkutatás az egész emberiség egy közös, szinte utópisztikus projektje. Minden állam belerak x Ft-nyi pénzt, a kapott eredmények (jó közelítéssel) mindenki számára szabadon elérhetőek. Egy magyar innovációs cég (ha lenne ilyen) felhasználhatja egy finn vendégkutató Svájcban elért eredményeit, mint ahogy ugyanúgy felhasználhatja pl. egy amerikai cég egy magyar kutató eredményeit. Ez benne a jó.

Ahhoz, hogy több hasznot lásson itthon a kormány az alapkutatásból, ahhoz bizony berakni kellene még egy rakás pénzt az alapkutatásba, nem kivenni. Ezzel párhuzamosan meg valahogy létrehozni pár tényleg innovatív céget, akik valóban együtt tudnának működni hazai alapkutatókkal néhány olyan területen, ahol erős a hazai gógyi. Csak hát ettől a garnitúrától ilyen lépésre nem számíthatunk, csak rombolásra.

"Ezzel a logikával te akkor elutasítasz minden olyan technikai vívmányt, amit külföldön, külföldi kockázatvállalással, külföldi pénzen fejlesztettek ki? Első körben akkor húzd ki a kábelt a falból, mert az internetet se magyarok találták fel. Feltételezem, hogy még messziről se láttál még alapkutatást, se alkalmazottat. Az a nagyon nagy baj, hogy most Palkovics is ugyanezt tettei magáról."

Figyelj ezzel az érveléssel csak két baj van! Az egyik, hogy semmi ilyesmit nem mondtam. A másik, hogy személyemben támadsz. Ha Neked tényleg olyan fontos lenne az Akadémia, akkor nem így állnál a véleményemhez.

Csak próbáltam valami mindennapos, kézzelfoghatóbb szemléltető példát felhozni, ha már harmadszorra írtam le ugyanazt, kicsit átfogalmazva, nem volt célom személyeskedni.

Az érvelésedet prezentáltam egy másik szemszögből. Igen, az alapkutatás kockázatos, igen, lehet, hogy egy külföldi cég fog magyar eredményekből hasznot húzni. De akkor semelyik állam se költsön egyetlen fillért se alapkutatásra attól rettegve, hogy más állam fog belőle hasznot húzni? Erre válaszolj akkor légy szíves. Manapság szinte bárhova is nézek, olyan dolgok vesznek körül, ami az emberiség összesített tudását használtál fel. Pl. a notebookomat véve fel se tudnám sorolni, hogy hány Nobel díjnyi tudományos eredmény van benne, vagy hogy mely állam kutatói eredménye egy-egy komponens.

Talán kezdjük onnan, hogy az ország méretünkből adódóan is korlátozottak az (anyagi) lehetőségeink. Összehasonlítva más országok lehetőségeivel pláne előjön ez a korlát. Az alapkutatás eddigi rendszere ezt a tényt figyelmen kívül hagyta, és egy olyan szerteágazó rendszert működtetett, ami fajlagosan alacsonyabb szintű finanszírozást eredményezett.
Ez a helyzet gazdaságilag nem fentartható, ha tetszik, ha nem. Az, hogy minden terület megkaphassa a megfelelő anyagi fedezetet, az utópia.
Ellenben arra igen is van lehetőség, és reális célkitűzésként megfogalmazható, hogy egy szűkebb körön belül legyen mindez elosztva. Így elérve a megfelelő finanszírozási szintet, amivel már értékelhető eredmények is születhetnek.
Kevesebb felé, de többet, vagy sok felé keveset?

A korlátozott erőforrásokkal maximálisan egyetértek. A posztba nem írtam bele, de most nyamvadt 20 milliárd forintról van szó. Ebből dolgozik úgy 3000 kutató az MTA-n belül egy évig. Én úgy ítélem meg, hogy ennél még sokkal többet is tudna hazánk az itthoni tudományra költeni. A 2017-es plakátkampány 12 milliárd forintba kerül az adófizetőknek. Mindenki eldöntheti magában, hogy társadalmilag évente 2 db gyűlöletkeltő plakátkampány vagy 1 db MTA a hasznosabb.

Mi, a Wigner-ben olyan 2,5 milliárd Ft-nyi támogatást kapunk az MTA-tól és ezt hazai és külföldi pályázatokkal 5 milliárdra tornásszuk fel, ebből dolgozik úgy 350 kutató egy évben. 2018-ban a felcsúti focicsapat 9 milliárdnyi TAO pénzt kapott. Megint felteszem a kérdést, hogy hazánk boldogulása érdekében ránk van szükség (többen kutathatnánk nem éhbérért 9 milliárdból), vagy a nemzetközileg legendás eredményeket elért felcsúti focicsapatra. (Reméltem, hogy nem kell focicsapat/stadion példákat felhozni, de arra jók, hogy az arányokat szemléltessem).

Na kérem, hagyjuk az ideológiákat, meg lett mondva, hogy a focicsapat és a stadion jó, mert attól egészségesebbek lesznek a gyerekek!!!négy! Ti meg a Wagnerben csak egy 15 órás operaciklust tudtok felmutatni. Hát egészségesebbek lesznek attól a gyerekek? Nem? Naugye.

Q. e. fucking' d.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Várjál, ez egyre jobb. Szóval, foci, ami a wikipedia szerint 11. Van egy jelentkezési lap 8 csapattagnyi hellyel. A plakáton pedig 4+1 (? ezt még próbálom értelmezni) fős csapatokat keresnek :D

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Tök mindegy, mert pár éven belül több lélegeztetőgép lenne az országban, mint amennyire szükség van, így kidobott pénz lenne újakat vásárolni.

De ne tereld a szót, szerinted az ország évi 20 milliárd forintot az MTA egy évi működésére költsön vagy legyen évi kettő újabb plakátkampány? Elfogadom bármit írsz, csak annak függvényében folytathatjuk ezt a szálat.

Meanwhile in reality: Az MTA 20 milliárdos költségvetését januártól elvették, ezzel szemben tegnap 125 milliárd forintra emelték a sporttámogatási TAO keretet. Magyarországnak döntenie kell, hogy tudományos vagy futballakadémiát akar magának. Úgy tűnik, hogy a kettő nem tud egymás mellett működni ebben az országban.

Azzal remélem tisztában vagy, hogy a TAO nem csak a fociról szól..
Egyébként a TAO a legjobb példa arra, hogyan lehetne az akadémiát is finanszírozni. Ugyanis a befizetett taojukból a cégek közvetlenül finanszírozhatnák az Akadémia működését is.
Ez például az alap állami finanszírozáson felül jelenthetne többlet forrást. Érdeklődve figyelném, hogy milyen indokkal lehetne egy ilyen irányú javaslatot lesöpörni?

Ez sajnos azért nagyon macerás, mivel az SZJA 1%-ok adatai nyilvánosak, a TAO-pénzeket pedig maximum rengeteg idő és anyagi ráfordítással lehet kiperelni. Azt hiszem, ez, illetve a lentebb emlegetett 8,3 mrd. vs. max. 50 (ami egyébként már 125) mrd elég beszédes az abszolút összegek tekintetében.

Mivel volt azzal kapcsolatban is kifogás, hogy az MTA mindenki számára érthető formában tegye közzé a kutatási eredményeket:

Gondolná az ember, hogy a ~8,3 milliárdos adat szerepel a NAV honlapján. De nem*. Szerencsére nem csak pdf, hanem xls formátumban is letölthető az adatsor, amely tartalmazza, hogy melyik szervezet mennyi pénzt kapott. Így táblázatkezelőbe betöltve könnyen számolható az összeg. Idősebb rokonaim többsége, – akik egyébként használnak számítógépet, – ha azt mondanám nekik, hogy töltsék le az excel fájlt, és szúrjanak be az utolsó sorba egy sum(…) függvényt, hogy megtudják a teljes összeget, akkor valószínűleg kiülne az arcukra, hogy ezt a viccet most nem értették meg.

*: Illetve nem kizárt, hogy szerepel valahol, de azt a weblap keresőjével nem sikerült megtalálni.

Ja, és ha már mutyi: valami ilyesmi rendszert hoznál az SZJA 1%-ra?
„A legtöbb TAO-támogatás azonban a közbeszerzéseken keresztül állami megrendelésekkel, tehát közpénzzel vastagon kitömött cégeken keresztül ment a Fidesz-kedvenc focicsapatokhoz. Pofonegyszerű, és a maga nemében zseniális, ördögien rafinált rendszer: X cég Y forint értékű közbeszerzést nyer, majd az adójának Z részét nem fizeti be az államkasszába, hanem inkább egy sportegyesületnek adja. Mészáros Lőrinc több esetben a saját akadémiáját “támogatta” így.”

Tavaly a civilszervezetek kb. 8,3 milliárdot kaptak az 1%-os felajánlásokból. Ezzel szemben:

„Nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot a 2019/2020-as támogatási időszakban a látványcsapatsportok taotámogatása”

És az 50 milliárd nem a teljes tao támogatás, hanem csak egy része. De például egy film sem kaphat 1 milliárdnál nagyobb támogatást. 10 film akár összesen 10 milliárdot is kaphat ebből a forrásból.

Tök jó lenne, ha lenne tudomány-TAO, de nem véletlenül nincs. 1%-os felajánlásokat kapunk, évi pár millió forintot. Abból finanszírozzák a fiatalok utazásait külföldi konferenciákra (évente 2x10 ember nagyságrendben). Te el tudod azt képzelni a mai helyzetben, hogy Palkovics kiharcolja a kormánynál, hogy legyen tudományos-TAO, ezáltal valamennyire függetlenné válna a kp-i költségvetéstől az MTA? :D Próbálj azért egy kicsit te is visszatérni a mai magyar valóságba.

Rátapintottál a lényegre. Emiatt megy most ez az egész szarakodás az MTA-val. Megpróbálnak létrehozni egy olyan (ál)tudományos-innovációs hálózatot, amivel tudnak majd pályázni a következő EU ciklus megnövekedett innovációs keretére. Minket ezért nem megszüntetni akarnak, vagy beolvasztani egy egyetembe, mint a bölcsészeket, hanem átszervezni egy új szervezet alá, amit haverok irányítanak. Máris megnyílt az ajtó az innovációs pénzek "elkutatgatására" illetve "elinnovációskodására". Sokan nem akarunk ehhez asszisztálni és abban a pillanatban felmondunk, hogy belekezdenek az átalakításba.

"A tudományos közeg módszeres kivégzése pedig nem egy hete kezdődött."

Igen már az ókori görögök is panaszkodtak ilyesmire (komolyan). Így nyugodtan mondhatjuk, hogy a tudományos közeg módszeres kivégzése egy idős magával a tudománnyal. Az a rohadék tudománya meg nem hajlandó kinyíródni.. :)

Mi a vicces abban, hogy aki nem a jelenlegi (kvázi egyszemélyes) kormány kénye-kedve szerint gondolkodik, azt mindentől függetlenül inkább elűzik? És igen, a tudomány nem nyíródik ki, mert vannak a világon olyan helyek, ahol viszont tárt karokkal fogadják őket.
(Bár a te szóhasználatoddal ezek az emberek elfutnak, de ha kergetnének, te is futnál.)

Először is nem érzem magamat mártírnak. Teszem a dolgom itt, mert itt érzem magam otthon. Itt alapítottam családot, és itt neveltek fel a szüleim. Én hiszek még olyan avitt dolgokban, hogy feltétel nélküli hazaszeretet.
Nagyon elegáns egyébként Svájcból haza köpködni. :) Nem, te nem vagy barom szerintem csak fogalmad sincs a nagy vonalúságról. Nem szoktunk negatív dolgokat mondani azokról a dolgokról, személyekről akikhez már nincs közünk. Neked láthatóan már nincs közöd az itt maradottakhoz.

nem "szoktunk", aha. ha otthon lennek se lenne kozom hozzad, de lathatolag te pozitivan ertekeled a dolgokat, amik otthon tortennek -> szeretsz martirkodni.

ha szerinted az MTA mostani atalakitasa, es az, amit a fidesz rendszerszintu szetlopasa rendben van, akkor komoly gondok vannak. marpedig amit itt irsz, ezt sugallja.

Igen, én is elismerem, hogy sokkal könnyebb picsogni, mint működő képes (kompromisszumos) javaslatokkal előállni. Ma áldozati kultúra van, áldozatnak lenni menő.
És nem, nem értek egyet Palkoviccsal sem, mert épeszű ember ilyen szintű módosítást nem így csinál. Hanem felépülő rendszerben fokozatosan vezetné be ezt a változást min. 5 év alatt, de inkább 8-10 év alatt. Ennek így egyértelműen bukta lesz a vége, vagy legalábbis irgalmatlan pusztítás.

Na látod, itt, egy random netes fórumban, rövid vita után eljutottunk oda, hogy megegyezik a helyzetről az álláspontunk. Már megérte létrehoznom a posztot. Valószínűleg már úgyis eljutottunk arra a pontra, hogy a magyar társadalom támogatásán fog múlni az MTA sorsa, nem rajtunk. A poszttal megpróbáltam egy olyan közösséget elérni, ami meg is érti a probléma súlyosságát, eddig összességében sikeresen.

Elolvastam a cikket, meg a linkel előzményeket is. Két mondatot emelnék ki: "A kutatáshoz pénz kell. Sok pénz." Nah ez jelenleg nincs. Tessék az egyetemek és a kutatóhálózat költségvetése után 1-2 nullát rakni és kijelölni, hogy a plusz pénz jó részét innovációra kell költeni. Tudnánk hozzá alkalmazkodni, pl. megfizetni pár embert, aki ért az üzleti részhez is. A szűk csoportban mi pont olyannal foglalkozunk (anyagtudományi modellezés), amiből lehetne innovációt, egy eladható szoftvert fejleszteni, amire van igény nemzetközi szinten (német ismerősök fejlesztenek is ilyet). De ha én most bejelenteném, hogy 5 évig egy ilyen szoftvert fogok fejleszteni, akkor félúton kirúgnának az intézetből (vagyis pontosabban nem hosszabbítanának), mert közben a publikációs teljesítményem nullára csökkent. Ha fel tudnánk venni pár fejlesztőt, akikkel együtt lehetne dolgozni, akkor töredék idő alatt meg lehetne valósítani. De ilyenre nincs pénz, magunkat is alig tudtuk eltartani eddig. Szóval mondhat, amit akar Grüner György onnan a távoli hanyatló nyugatról, de jelenleg a kutatási és innovációs keretünk 0 Ft-ra zsugorodott, amire ennek megfelelően reagáltunk. Lehetett ezt volna normálisan is csinálni, akkor egy szavunk se lehetne. De ezen már réges rég túl vagyunk.

Bocs, ha téged kibasznának azért, mert alapkutatásból egy alkalmazott kutatáson keresztül eladható terméket állítasz elő, akkor a rendszer megérett a felsózásra. Az ipar és a technológia nem üres publikációktól megy előre, hanem alapkutatások minél hamarabbi alkalmazásától az iparban.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez a "publish or perish" néven ismert jelenség valóban egy nagy rákfenéje kutatásnak szerte a világon. Ha ezt próbálnák megoldani a politikusok - akik miatt részben kialakult ez a rendszer - azt mindenki üdvözölné (hangsúlyozom, hogy nem csak itthon). Ebben a cikkben azt írják, hogy 50% kiesik a rendszerből 5 év után. Ami egyrészről nem feltétlenül baj, mert az iparnak is jól jön a képzett munkaerő. Másrészről meg rengeteg kidobott időt jelent, mert a "piszkos melót" (pl. egy bonyolult berendezés üzemeltetése és használata) végző kutatókat újra és újra be kell tanítani ahelyett, hogy nekik is lenne perspektívájuk hosszútávon.

Az összeférhetetlenségi dolgot sem az MTA találta ki, hanem a közalkalmazotti jogszabály tartalmazza. Azaz ilyen szempontból - kis iróniával fűszerezve - nekünk meg is van tiltva, hogy innovációval foglalkozzunk. :)

Lentebb válaszoltam erre.
Ez a betanításos téma azért vicces, mert panaszkodsz arról, hogy kihullanak a kutatók, meg be kell tanítani őket a favágásra, miközben, feltételezem, hogy a favágó kutató nem tud publikálni. Nos, ez esetben talán fel kéne vennetek egy jó mérnököt vagy technikust és azt képezni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A publikáció kutatói lét alappillére, így osztja meg a tudást már elég régóta az emberiség. Sajnos a politikusok ebből annyit látnak világszerte, hogy ha egy kutató évente x db publikációt hoz létre, akkor illik az összes többi kutatónak is legalább x db-ot termelni, különben mehetnek, amerre akarnak. Azt sokszor nem nézik, hogy milyenek azok a cikkek. A pályázatokban meg elvárják hogy legyen y db ilyen meg olyan cikke az embernek. Tehát ez egy öngerjesztő folyamattá vált az évek során. De hangsúlyozom, hogy ez világszintű probléma.

Nem korrupció. Ennek inkább az lesz az eredménye, hogy a pályázatok többsége megpróbál inkább a biztosra menni (== jól publikálható), ahelyett, hogy kockázatosabb, de előremutató tudományos eredményt ígérő ötlettel induljon. A politika nem fogadja el a negatív eredményt, pedig a felfedező tudományban ez is benne van.

Ez egy erős bullshit. A publikációs kényszert, csakis az intézmények és azok pénzosztói nyomatják. A politikusnak akár a sárga hógolyó is lehet mérőszám, mert mikor péniszt méregetnek, akkor sokkal fontosabb dolgokkal megy a villogás (GDP, munkanélküliségi ráta, stb.). A dolog egyszerű, dollárosítani kell a tudományos eredményt. Adott kutatás, mennyi pénzt hoz vissza, hány emberéletet ment meg, hogyan javít a környezeten? Csak tudod mi lenne az eredmény? Nagyon sok kutató menne mekibe felszolgálni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem, a kormánynak nem veletek fizikusokkal és matematikusokkal van problémája hanem azokkal a progresszív tudományágakkal, amelyek elfelejtik, hogy a kutya melyik végén foglalnak helyet.
A másik dolog, amiről senki nem beszélt, hogy a nyiszitálás célja a poloskateleltetők kiirtása. Ne feledjük, egy politikai szervezet csak akkor tud működni, ha a böjti időszakokat a megbízható kádereik ki tudják hibernálni. Azok, akik életképtelenek a versenyszférában, de nélkülözhetetlenek különféle hivatalok megbízható középvezetőiként.

Ha igaz lenne, amit írsz az alapkutatásokról, akkor szólnom kéne a havernak, hogy állítsa le a cégét, mert alapkutatással csak a nagy cégek tudnak foglalkozni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Aerodinamika. Publikációs lista nincs, mivel a kutatások jelentős része megbízásos alapú, az így készült eredményekkel a megbízó rendelkezik. Igen, ez a versenyszféra. Megbízó jön, fizet, és viszi az eredményeket. Nincs publikáció, papírkupac, dicsőségtábla. Viszont van NDA, jelentési kötelezettség, teljesítési terv, pontos elszámolás.

Szegről-végről a saját itthoni reszeléseim is alapkutatások, csak itt még megbízó sincs. Viszont, cserébe nincs teljesítési terv, nincs NDA, nincs publikálási kényszer, nincsenek pályázati pénzek, nincs közbeszerzési háló. Van viszont ebayről vett izotóp, ingyen mintában koncsorgott magas hőmérsékletű polimerek, és ebédpénznyi költségvetés. Plusz, nincs kikötve, hogy mikor lesz alkalmazott kutatás az adott projectből.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nah, tisztázzunk pár félreértést: Az alapkutatás, egy jelenség elméleti vagy kísérleti alapon történő megfigyelése, annak beillesztése a meglévő ismeretek közé, az adott jelenség megfigyelésének konkrét célja, vagy későbbi gyakorlati alkalmazásának lehetősége nélkül. Az alapkutatás ténye nem zárja ki, hogy az abból származó eredményeket később egy alkalmazott kutatás során hasznosítva legyen.

Mint ilyen nem zárja ki, hogy ezen megfigyelések és kutatási lépések egy adott időkereten belül, adott lépések, sorrendiségek betartása mellett legyenek végrehajtva. Az így készült kutatási tervezetből származtatható egy költségvetés, mely leírja a kutatási terv végrehajtásának erőforrásigényét, és egy teljesítési terv, mely tartalmazza a kutatás végrehajtásához szükséges időket. Hasonlóképp a teljesítési terv tartalmazhat döntési mérföldköveket, melyek meghatározhatják a kutatás menetét vagy végét.

A versenyszférában nem úgy működik az alapkutatás, hogy Béla leül nézi a köldökét fél évig és kifos egy 60 oldalas publikációt és mindenki örül, hanem kap egy kutatási feladatot, ebből 4 hét alatt kiötöli, hogy miképp fogja azt megoldani és bizonyos időpontokban beszámol arról, hogyan is áll.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az általánosan használt besorolás szerint az már alkalmazott kutatás. Mi is csinálunk/csináltunk pár ilyet (turbinalapátok növesztésések optimalizálása, magnézium alapú új, könnyű ötvözetek repülőgépekhez, vagy legútóbb pl. lézeres olvasztásos gyártás mikroszkopikus modellezése, amivel az ipari partner autókba gyártana turbófeltöltőt). Azt továbbra is fenntartom, hogy csak mamutcégek költségvetésébe fér bele alapkutatással foglalkozni.

Hogy hobbiból foglalkozol alapkutatással az dicséretes, csak azt tudom javasolni, hogy majd valamikor publikáld is, sose lehet tudni, hogy egy tök random másik tudományágban valaki nem fogja majd felhasználni.

A tudomány maradjon tudomány. A puha tudomány nem tudomány. Ennyike.
Az nem tudomány, ha valaki felírja a táblára, hogy "1+1=kék" és utána levezeti, hogy onnan jön az egész mert ő egy magányos kék bálna embertestbe születve.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez egy szép 19.ik századi gondolat. Miért nem tanul mindenki csak matekot meg infót az iskolában? Semmi értelme a földrajznak, törinek, stb. Szomorú mennyire népszerű ez a neonihilista hozzáállás a világhoz...

Az akadémiát a forprofit irányba terelik? Vagy inkább magukat próbálják jól bepozicionálni a 2021 után érkező nagy EU-s K+I pénzekre (és megcsappanó egyéb EU-s forrásokra)? A II. elmúlt nyolcév alapján melyiket tartod valószínűbbnek?

De az.

Ha végiggondolod, magad is láthatod: a tudományos kutatás hosszabb skálán térül meg, mint amit a pénzügyi világ jó befektetésnek tart. De ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem érdemes csinálni, hanem, hogy rossz a modell. Ez szépen látszik pl. a gyógyszerkutatásban, ami elég drága ahhoz, hogy sokszor mégse tudja egy-egy egyetem vagy kutatóintézet megpróbálni. Szépen az út szélén is hagyják azokat, akik nem jelentenek fizetőképes keresletet (olyan betegségek gyógyításával nem foglalkoznak, ami egy-egy szegényebb ország területén fordul elő, mert for-profit alapon akkor érné meg kifejleszteni a gyógyszert, ha utána az első szabadalom érvényessége alatt drágán lehetne adni, de ahol előfordul, ott nincs pénz).
Ha régebbi példát akarsz, az elektromágnesességet sem valamilyen for-profit vállalat ismerte meg elég alaposan ahhoz, hogy aztán elektromos hálózatokat, rádiót, wi-fit lehessen csinálni, hanem Faraday és Maxwell (meg még sokan mások) akadémiai keretek között.
Az egyetlen, amiért kecskebaszóbb helyeken fel lehet vetni egyáltalán az akadémiai élet for-profit irányba terelését az az, hogy lehet potyautasnak lenni, amíg civilizáltabb helyeken van tudomány (és nem módosítják úgy a szabadalmi rendszert, hogy a potyautasok úgy lemaradjanak, ahogy megérdemelnék).

MTA is ilyen volt. Mindaddig, míg a tudomány a közt és az előrehaladást szolgálja nincs probléma. A gond ott kezdődik, ha nem az emberek problémáit akarja megoldani, ha elszakad az adott ország technológiai szintjétől és az eredményei már nem képesek az országot előremozdítani. Ilyenkor a tudomány öncélúvá válik és nem a hasznosságával mérik az emberek munkáját, hanem a mennyiségével. Ilyen az akadémiai publikációs kényszer, mikor milliószámra fossák magukból a kutatók a papírokat, csak a sikerességüket bizonyítandó. Ilyenkor lehet beszántani az egészet.
Maxwell, Faraday de még Eötvös is azért alkotott, hogy segítse az embereket, hogy a munkájukkal meggyorsítsa a fejlődést. ez mára elmúlt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Dehogy múlt el. Faraday elég nyíltan megmondta, hogy fogalma sincsen, hogy hogyan lesz hasznos az, amit csinál, de biztos benne, hogy az lesz. Szerintem a mai alapkutatásban is szinte mindenki meg van róla győződve, hogy hasznos lesz, amit csinál.
A publikációs kényszerrel egész más a helyzet. Egyrészt baromira nem a kutatók akarták, hanem a politikusok, mert ahhoz bele kell ásnod magad alaposan egy témába, hogy megmondd egy kutatási eredményről, hogy az fontos-e, hihető-e, stb., többnyire csak az adott terület egy jó kutatója tud ennyire belemenni. Ahhoz viszont, hogy összeadd az impakt faktorokat, nem kell az adott területből semmit sem érteni. A fő baja, hogy épp olyan irányba befolyásolja a kutatást, mint amit palkovics szeretne: projektszemléletűvé, a jósolhatóság fontos lesz, a kockázatvállalás csökken. Pont nem mer elszakadni semmitől, és ez a baj.
A tudomány pont azzal tudja a leggyorsabban szolgálni a fejlődést, ha bátran előreszalad, a technológiai szinttől függetlenül, mert (pl. a fizika/matematika esetében) a természet leírásának megvan a saját belső logikája, és lehet, hogy valami technikában felhasználhatóhoz pont valami eléggé elrugaszkodotton keresztül fogsz visszajutni (gondolj valami olyanra, hogy hiába nincs értelme egy adott fizikai változónak komplex értéket adni, a harmadfokú egyenletek megoldóképletének levezetéséhez csak be kell vezetned a komplex számokat). És ez az előreszaladás pont ma kisebb, mint régen.

Ok. Akkor magyarázd meg, hogy egy Mo-i Higgs-Bozon kutatás, vagy egy Kvantumfizikai kutatás hogyan és mikor térül meg? Egy olyan országban, ahol effektíve nemhogy egy komoly részecskegyorsító, de még félvezetőgyártás sincs. És akkor még nem beszéltünk a társadalomtudományok, maszturbáció jellegű területeiről. Hova a retekbe szakadjunk el?
Jó, szaladjon előre a tudomány, de mit érünk vele, ha az nem hasznosítható? Ha közben más területek miatt közben megdöglünk?
Én azt mondom, legyen MTA, kapja meg ami jár neki, de cserébe min egy fúziós reaktor alapjait is tegyék le és ne azt, hogy kell-e 3 WC minden irodaházba.
A projekszelleműség és jósolhatóság fontos, és nélkülözhetetlen. Mert lehet erőforrásokat tervezni hozzá. Béla nem fogja a sötét anyagot kutatni 20 éven keresztül, eredménytelenül, kamupublikációkat gyártva, mert fél év után elzárják a pénzcsapot. Ugyanakkor mondjuk egy fehérjekutatás megkaphatja azt a pénzt ami 19,5 évig Bélára lett volna költve, de 5 év múlva kihoz egy új rákgyógyszert.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A projekszelleműség és jósolhatóság fontos, és nélkülözhetetlen

Csak épp a tudományban nem működik. Mondhatod, hogy "bázmeg, MTA, tessék péz, két év és kérek egy fúziós reaktort", lehet, hogy két év múlva kapsz egy fúziós reaktort, lehet, hogy két év múlva kapsz bizonyítékot arra, hogy a büdös életben nem kapsz fúziós reaktort, és az is lehet, hogy két év múlva újra megkapod, hogy "valszeg lehet, de még nem tudjuk, hogy". Ezzel a szituval mit kezdesz? Két évig ne kapjon enni a hülye kutató, ne szerezhessen be eszközöket, mert hát projektszemlélet van és mi van, ha nem jön be? A két évi munkájukért ne kapjanak fizetést a hülye kutatók? Vagy...

Másrészt hogyan döntöd el a társadalmi hasznosságot? Sőt: _kire_ bíznád, hogy eldöntse a társadalmi hasznosságot? Palkovicsra? Vagy közvetlenül Orbánra? Te döntenéd el? Melyik a társadalmilag hasznosabb: egy fúziós reaktor terve, aminek a megépítése mondjuk 30 évre bedöntené gazdaságilag az országot; egy az ország lakosságának 3%-át érintő betegség tüneti kezelésére adható gyógyszer (aminek egyébként a kifejlesztése és a piacra dobása az alap működési mechanizmus kitalálása/publikálása után még legalább egy évtized és _súúúúlyos_ pénzek [cserébe már egy gyógyszergyártó fizetné...]) vagy egy gépi nyelvészeti kutatás (ami továbbra is inkább a humán irány, amit te láthatóan annyira utálsz). Esetleg valami kifejezetten társadalomtudományi kutatás, de azt már fel se merem vetni.

Egyébként pedig ez a fajta projekt szemlélet _sajnos_ már most is ott van: lentebb RaptoR írja, hogy a Wigner költségvetésének a felét a pályázatok teszik ki, azok pedig pont olyanok, mint amilyet te szeretnél: a pályázat beadásakor leírod a kutatási területet, a célokat, készítesz egy költségvetést, meghatározod a mérföldköveket, és _reménykedsz_, hogy elfogadják (ha nem, így jártál, mert nincs forrás a kutatásodra). Aztán onnantól kezdve jön az összes szopás, hogy bár az ormánytól és a központi költségvetéstől rohadtul független a pénz forrása, továbbra is szophatsz az összes kreténséggel, amit az ormány kitalál (közbeszerzés "sajátos árképzése", nem tisztán EU-s pályázatnál a definiálatlanul hagyott információtechnológiai eszközökre vonatkozó nettó 200k-s értékhatár stb.) és a tényleges munkavégzés helyett a beteges méretű bürokrácia falloszát fényezed, mert egy pályázati ellenőrzés nem a tartalmi ellenőrzésről szól (leginkább mert nincs, aki meg tudná ítélni szakmai szemmel, illetve aki van, az dolgozik a pályázatban), hanem arról, hogy elég magas-e a kibaszott papírhegy, amit előállítottál. Aztán akkor az olyan szépségekről, hogy nemzetközi együttműködésben beadott pályázatoknál milyen kedves és aranyos bérkülönbségek tudnak kijönni akár szomszédos országok és a hazai kutatók között, már meg se emlékezzünk... Ja, és persze amikor arról van szó, hogy fúúdemilyenrohadtdrága az adott intézmény/terület, akkor véletlenül a kormányzati kommunikációban a pályázati források is beleszámítódnak a lenyilatkozott számokba - csak ahogy lentebb már írták: ezek nagy része kötött céllal megy, fillérre fel van címkézve, hogy a 190 millióból 187865 mehet adott eszközre (ha meg a pályázat közepén rájössz, hogy mégis kéne egy másik eszköz is, a legbiztosabb, ha azonnal felakasztod magad, mert a bürokrácián azt úgyse vered át [saját forrás meg ugye nincs], és akkor megúszod annak a dokumentálását, hogy miért nem tudsz haladni a projekttel).

Disclaimer: kívülről de közelről látok ilyen pályázatokat, a működési mechanizmusok leírása _természetesen_ pusztán kitaláció, ekkora trágyadomb sehol a világon nincs és eleve működésképtelen lenne, olyat meg Magyarisztán Ormánya ugyebár nem okozna/csinálna szándékosan...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A társadalmi hasznosságot elég könnyen lehet beosztani. Minél égetőbb és kritikusabb problémára ad választ annál hasznosabb. Energetika, gyógyászat, gyógyszerfejlesztés, infrastruktúra fejlesztés, anyagkutatás, stb.
Társadalomtudomány, történészkedés, vallástudomány, nyelvi baszódás felejtős. Adjak esetleg tippeket is? Mondjuk, olcsó, nagy sebességű orvosi analitikai berendezések. Magas hatásfokú energetikai elosztóközpontok. Olcsó, szennyezett alapanyagokból előállítható napelemek. Hideg fisziós energiatermelők rendszerek.
Ha nem tetszik az állami pályázati rendszer, akkor lehet menni a versenyszférába. Tessék csinálni kutatóintézetet és kilincselni nagy cégeknél. Viszont a rossz hír, hogy ott nem lehet üres publikációkkal kiszúrni a pénzeszsákok szemét.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Én azt mondom, legyen MTA, kapja meg ami jár neki, de cserébe min egy fúziós reaktor alapjait is tegyék le és ne azt, hogy kell-e 3 WC minden irodaházba."

:DDD Trolling lvl over 9000. Az egész Wigner olyan 2,5 milliárd forintot kap(ott) évente a kp-i költségvetésből (a többi pályázat). Ezen osztozik ~350 kutató, közöttük a plazmafizikusok is. Ennyiből fejlessze ki egy marék hazai fizikus a fúziós erőművet??? Paks 2 mennyibe is kerül, talán alsó hangon olyan 3000 milliárd forintba? Pedig az egy nyamvadt fissziós erőmű, amit már 50 éve használ az emberiség, nem kell hozzá semmi új fizikát kifejleszteni, csak felépíteni. Nagyon-nagyon messze kerültél a valóságtól. Megjegyzem, hogy a hazai plazmafizikusok benne vannak az összes európai fúziós erőműs projektben, így ha egyszer működni fog valamelyik, az részben magyar siker is lesz. A hazai tokamak kísérleti berendezést sajna már rég szétszedték forráshiány miatt...

Hadd kérdezzem meg, hogy a felcsúttól miért nem várod el ugyanilyen alapon, hogy nyerjék meg a BL-t? Majdnem négyszer több pénzt kaptak, mint mi, aminek meg kellene látszódni a nemzetközi sikerekben, nem?

A CERN-es magyar részvétel meg kifejezetten olyan, ami itthon is megtérül. Az ottani gyorsító nagyon leegyszerűsítve néhány mágnes meg pár háztömbnyi detektor. Az ottani tudást itthon is hasznosítják pl. orvosi képalkotó műszerek fejlesztésénél (tudom, mert már 5 régi kollégám is ott ilyesmin dolgozik). A CERN-ben kifejlesztett szimulációs szoftvereket is fel tudják használni pl. dózisok számolására, hiszen a legtöbb nyílt forrású, szabadon elérhető.

Nem azt mondom, hogy 2.5 milliárdból rakjanak össze egy erőművet, hanem az elméleti alapjait tegyék le. További kérdés, hogy kell-e nekünk 350 plazma és reaktorkutató? Különösen, ha még a meglévő tokamakot sem tudták fenntartani.És ez is egy kritikus pont. Kell-e nekünk 350 fizikus, 200 néprajzos, 300 hittudományos, 200 társadalomtudományos? Ezért írtam korábban, hogy ideje lenne egy tisztulási folyamatnak.

Tudom, trollkodás a fúziós erőmű kérése. De, ha a szakközépiskolás reaktorfizikai ismereteimmel, itthon, a pincémben, képes vagyok egy fisziós energialőállító berendezést összerakni, akkor hadd legyen már reális elvárásom a nálam sokkal okosabb fizikusok felé. Különben, minek is tanultak annyi ideig?

Nagy különbség a Felcsút és az MTA között, hogy Felcsút visszaosztja a befolyt pénzeket. MTA mennyit osztott vissza?

Igen, van haszna az MTA-s kutatásoknak, CERN-es együttműködéseknek, de ahogy fentebb is ítam, zoknak minél nagyobb számban vissza kellene jutniuk az iparba, hogy újabb pénzeket termeljenek.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nagy különbség a Felcsút és az MTA között, hogy Felcsút visszaosztja a befolyt pénzeket. MTA mennyit osztott vissza?
Hogy hova osztotta vissza a felcsut?

Igen, van haszna az MTA-s kutatásoknak, CERN-es együttműködéseknek, de ahogy fentebb is ítam, zoknak minél nagyobb számban vissza kellene jutniuk az iparba, hogy újabb pénzeket termeljenek.
Ugye hogy a kis telefonkaddal geotaggelt kiscicas videokat tudj megosztani a pofakonyvon, ahoz kell (tobbekkozott de messze nem jelentektelen modon) a/ fotoberendezes b/ wifi c/ gps. Ezek mind csillagaszati kutatasok spinoffjai, amikoris fel sem merult hogy "vissza kellene jutniuk az iparba, hogy újabb pénzeket termeljenek". Es hogy mennyi volt ezeknek az atfutasa mig az otletbol gyakorlati valami lett? Hat, nem egy kormanyciklusnyi hanem inkabb evtizedes idoskalak (gps eseten az alapokat meg ugye inkabb evszazados idoskalan merhetjuk, ld. Lagrange es baratai munkassaga, 18ik szazad).

Elozo heten jartam Japanban, ott a Tokyo-i IPMU-n az egyik prof mutatta az in vivo rakdiagnosztikai kiserleteit (beepitett egerrel) ami direkt gamma-tomografian alapszik igy joval jobb felbontas erheto el mint egy PET-tel. Az ott alkalmazott technologiak szinten egy ilyen "na, ez mi a kenkoves francra is jo" nagyenergias asztrofizikai muholdas projektbol jottek. Mondjuk ugy hogy elegge pislogtam es/vagy nem hittem volna el ha nem a sajat szememmel latom (oke, eger az epp' nem volt bekeszitve a kiserleti kutyube).

Es ez meg csak asztrofiz/csillagaszat.

Szoval azert igy na.

Könyörgöm. Ugye te sem hiszed, hogy a kis stadionosdi, fociakadémiáskodás nem arról szól, hogy az ezekbe beleölt pénzeket, ilyen vagy olyan módon kitalicskázzák a megfelelő helyre? Hogy az egész TAO-s móka nem arról szól, hogy kiválasztott cégek, legálisan adót optimalizáljanak.

Igen, ez mind nagyon szép, csak azért ne felejtsük el, hogy ezek a spinoffok elődjei mind-mind katonai felhasználásúak voltak.
De visszakanyarodva itt most az MTAról beszélünk. Amiben szerepem a Magyar szó, ami erősen kapcsolódik ehhez a Magyarország nevű kis köpőcsészéhez. És értem én, hogy kutathatunk dolgokat amiről nem tudjuk mire jó és egyszer jó lesz valami, de a ROHADT, TETVES, SZÁJBAVERT, KURVA ÉLETBE, nem lenne jobb olyan dolgokra elbaszni a pénzt, amik később még több pénzt fialnak? Olyanokra, amik rövidtávon biztosítják, hogy kevesebb állampolgár dögöljön meg? És amikor már van elég pénz, akkor lehetne baszakodni csillagkapuval és távolba köldöknézéssel.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Izé, itt ez a blogbejegyzés. Nem is értem... Rongyos milliós kezdőtőke kell csak és dől a lé. Ott miért nincs olyan egyszerű megoldásod, mint ahogy itt egy bekezdésben a teljes élő, élettelen és humán tudományok hasznosságának értékét megadtad? Kicsit furcsa a kontraszt.

Ha nem kutatunk minél több területeten, akkor fogalmunk sincs arról, hogy a világ merre megy. Lehet ezt ignorálni, lehet ezt pazarlásnak tekinteni. De ha nem így járunk el, az meg közép-hosszabb távon zsákutca és lemaradás. Persze, ha az a cél, hogy összeszerelő ország legyünk, akkor érthető.

Kevered a szezont a fazonnal. A linkelt bejegyzésnél, az ismerősöm rendelkezik egy know-how-al amiből szeretne kész terméket látni és szeretné ha maximálisan megtérülne. Ehhez adott egy jogi és piaci környezet, ami több, különféle alternatívát kínál. Az Ő esetében nem áll a háta mögött egy állami monstrum és baromira nem mindegy neki, hogy milyen hamar és kinek térül meg az ötletébe fektetett erőforrás.
Viszont, abban a tekintetben van átfedés, hogy ahogy Ő sem szeretné az esetleges befektetőjének a idejét és pénzét pazarolni, ahogy jó lenne, ha az MTA sem tenné.
Épp ezért kell fontossági sorrendet felállítani és fókuszálni azon területekre amik égetőek az ország életében. Mert a két dolog igen erősen egymásra hat. Ha nem jön vissza a pénz amit a kutatásba fektetünk, akkor nem lesz több pénz amit a kutatásba lehet fektetni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

nem lenne jobb olyan dolgokra elbaszni a pénzt, amik később még több pénzt fialnak?
nagyjabol 3-4 kategoriara lehet ezeket az elbaszasokat felosztani (mivel folytonos az atmenet, ezert tenyleg ezek ilyen adhoc kategoriak inkabb). natehat:
- vagy hagyod a kutatot kutatni es akkor egyszercsak kijon belole valami jo ami eddig soha nem volt es fel se merult a hianya (merthogy nem volt). lasd tranzisztor, google.
- vagy csinalsz valami kutatast ami onmagaban nem sokra jo de konnyen spinoffolhato. lasd wifi, gamma-tomografia, felhokarcolok kozott is mukodo gps.
- vagy tenyleg nem latod hogy mikor-mikent lesz ez hasznosithato, mert evtizedek-evszazadok kellenek hozza. lasd: elektromossag, elektronika, radiotechnika.

ha nem csinalsz (alap)kutatosdit, akkor nem es/vagy nagyon nehezen kapsz olyan dolgokat amik tenyleg ujitani fognak. mert egy profitorientalt konglomeratum nem feltetlen gondolkodik olyan idosavokban amik itten a gyakorlatban kell(het)nek. mindig kell valami mecenas ehhez, ami lehet az allam is akar. kockazatitokebefektetes ez az egesz, igy is mondhatjuk.

es akkor meg nem is kezdtuk osszehasonlitani ezeket a koltsegeket-szamokat a kis magyar rogvalo egyeb koltsegeivel-szamaival. de az mar tenyleg politika :]

"(...) nem lenne jobb olyan dolgokra elbaszni a pénzt, amik később még több pénzt fialnak? Olyanokra, amik rövidtávon biztosítják, hogy kevesebb állampolgár dögöljön meg?"

Kívánságod máris teljesült! Itthon némely korcsoportban a vezető halálozási ok a daganatos megbetegedés. Az intézetünkben egy maréknyi CERN-ben tanult kolléga mellékesen azon dolgozik, hogy új, pontosabb diagnosztikai eszközöket fejlesszen ki, illetve ionsugaras besugárzásos kezelést is (egészen máshogy nyelődik el a szövetben a foton és az ionsugár, az utóbbival jobban lehetne célzottan roncsolni a rákos sejteket minimális környezeti kárral).

Illetve egy másik csoport pedig fullerénekkel is foglalkozik. Ezeknek egyik alkalmazási területe a különféle gyógyszerek pontos célba juttatása.

Tehát most légy szíves mutass egy kis önkritikát. Itt vered az MTA asztalát habzó szájjal, hogy foglalkozzanak olyannal is, ami magyarokon is segít. Tessék itt van pár olyan kutatás, ami magyarok tízezreinek életét mentheti akár meg évente, csak kellene több pénz, hogy tényleg legyen belőlük valami, a gyógyászati kutatás nem olcsó. Remélem ezt a lendületet megtartod akkor is, amikor Palkovics asztalát kezded el püfölni, hogy igenis kell nekünk az MTA, adjanak nekik pénz. Különben magadat köpöd arcon.

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont? MTA Nyelvtudományi Intézet? MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont? Ezek vajon milyen rákterápián vagy alternatív üzemanyagon dolgoznak?

Mint korábban jeleztem, nem a "hard science" résszel van gondom. Hanem a puha résszel, a mérettel és a hatékonysággal. Mert én szívesebben fizetem az adómat, sőt még akár az SZJA-m jelentős részét a rákvadász neutronpöcögtetőknek, mint a lilahajúaknak. Viszont, tudatos vásárlóként, továbbra is szeretnék látni évente egy kimutatást, ahol le vannak bontva a folyamatban lévő kutatások, azok témái és azok várható folyományáról. Hogy ne csak "pár olyan kutatás" legyen, hanem az összes kutatás olyan legyen.

Palkovicsra visszatérve. Sanda gyanúm, hogy titeket szépen felültettek a kisvasútra. Mert a kormánynak kétlem, hogy fizikusokkal, matematikusokkal, kémikusokkal, vagy biológusokkal lenne bármiféle problémája. Azzal, hogy beültetek a genderszakosok és politikai megmondóknak vagonjába, elindultatok lefelé a szakadékba. Tu-tu-tuuuuúúúú...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

De, arról van szó, hogy a saját szócsöveikbe próbálják önteni a pénzt és kiírtani a másik oldal szócsöveit. Kérdés az, hogy fizikusnak, matematikusnak, kémikusnak, mi köze ehhez? Mert emlékeim szerint egyik természettudományban sincsen pártpolitika. Esetleg a biológiában...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az a közük hozzá, hogy a fizikus meg a kémikus, meg a matematikus tök drága, rajtuk lehet baromi sokat spórolni. Műszerek kellenek neki, szuperszámítógépek, vegyszerek, kísérletezni akar. Pofátlanság. Bőven elég lenne az, hogy megírja a történelmi, nyelvészeti folyóiratban, hogy ki és mi a magyar, a nemzeti büszkeség működik. Sokkal olcsóbb, és eladhatóbb annak, akinek fontos a nemzeti büszkeség teljesítmény nélkül.
Elég ráfogni azt, hogy a fizikus meg a kémikus nem csinál innoválható dolgot, máris el lehet téríteni a forrásaikat a saját kis házi "tudósainkra".
Erről szól az egész. Fogy a pénz, és nem akarják olyanoknak adni, akikből nincs közvetlen politikai haszon.

Az is lehet, hogy azok a fizikusok, matematikusok, kémikusok, akik otthon maradtak, valamiféle hazaszeretetből tették, továbbá hisznek abban, hogy a tudomány szükséges az ország hosszú távú sikeréhez. Ezért, ha éppen más tudományágak művelését lehetetlenítik el, vagy azért, hogy a saját seggnyalóikat finanszírozzák a megspórolt pénzből, vagy azért, mert azon tudományágak eredményei hiteltelenítenék a szócsöveik által harsogott propagandát, amivel elterelik a figyelmet valami másról (sikertelenség, lopás).

Az is lehet, hogy olvastak Martin Niemöllerről ("Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte"). Ha mindenki behúzza a nyakát, és csendben marad, amikor éppen nem érte jönnek, akkor szépen le lehet szalámizni mindent, a megmaradt pénzt pedig szétosztani a mészároslőrincek között.

Mert emlékeim szerint egyik természettudományban sincsen pártpolitika. Esetleg a biológiában...

Egy újszülöttnek minden vicc új.

Éltél volna a hetvenes-nyolcvanas években - az akkori ELTE oktatók még tudnának mesélni róla, milyen pl. a népnemzeti és az urbánus matematika.*

Na most lassan azt kezdjük minimum triplán hajazni.

----------------
* Igen, tudom hogy a matematika nem természettudomány

Ha jól értesültem, akkor a relativitás-elméletnek is volt egy kommunista újraértelmezése. Ami egyébként matematikailag izomorf volt az eredetivel, de megfelelt a kommunista ideológiának (talán vissza kellett vezetni, hogy legyen valami mozdulatlan állandó dolog, nem tudom), és sokkal bonyolultabbak voltak a képletek :-)

Őőőő, mit is csináltak ezek a társadalomtudósok idáig, hogy most kezd csak rájönni a kormány, hogy kemény pénzekkel kéne ösztönözni a fiatalok gyermekvállalását? És a hajléktalanok? Milyen mérőszámmal jellemeznéd az ilyen irányú kutatásaikat, ha évtizedekig ugyanúgy térdig kellett járni a hugyban az aluljárókban? Bónusz, milyen megoldást tudnak kínálni a plusz egy papír írásán kívül?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> mit is csináltak ezek a társadalomtudósok idáig

Például négyszázmillióért ezeket a filozófiai pályaműveket csinálták:

- Filozófia és tudomány az ókorban
- Az esztétikai reprezentáció történeti és elméleti aspektusai
- A tradíció folytonosságának és az életmű egységességnek kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkáiban

Ezek után nehogy azt mondd, hogy ez a rengeteg érték amit ezek a tudósok előállítottak, a mai társadalom közemberének nem éri meg ennyi pénzért... :D

Nem tudom, hogy meglepetésként ér-e téged, de elég régi tradíciója van annak, hogy az éppen aktuális kormány nem fogadja meg sem a társadalom- sem a természettudósok tanácsait. Ha nem akarsz régebbre visszamenni, nézz utána a SZETA-nak, a Kádár-kori szegénységkutatásnak.
(Pl. elég régóta javasolja a tudomány az oktatás módszertanának, a tananyagnak a modernizációját, ami azon az időskálán, amióta mondják, már csökkenthette volna a szegénységet. A finneknél lett is belőle valami...)

a jelenlegi kormany trambulinrol szarik a tanult szakertokre es habony-fele koronaorok es profi gyuloletkeltok tanacsai alapjan epitik fel a politikajukat.
jellemzoen azokkal sem tanacskozik akik evtizedek ota a temaban dolgoznak.
a kormany most is (f)idiotakra hallgat, mert a mostani bejelentesei sem hoznak sikereket.
azok akik igenybe tudjak venni az uj hiteleket azok kore csekely, raadasul nincsenek is raszorulva.
akik viszont igenybe fogjak venni azokbol lesz a kovetkezo 10-20 ev kilakoltatott nagycsaladosai.

Valamit félreértettél: Nem arról van szó, hogy a kormány nem fizet semmit a társadalomtudományi kutatásokra. „Csak” arról, hogy a rendelkezésre álló pénzre pályázni kell, és ezen a pályázaton indulhatnak a mostani kormány által létrehozott kutatóintézetek is. Tehát most nem az összeg az igazi probléma. Eddigi hagyomány: ha a kormány által grundolt kutatóintézet indult egy pályázaton, akkor az bizony nyert is. Egyszerűen nem tudnak veszíteni.

Tehát:
1. A pénzt továbbra is elfogják költeni.
2. Az MTA kutatóintézetei csak azért kellenek, hogy a verseny látszatát keltsék. Mert a pályázatos játék túl átlátszó lenne, ha csak a kormány kedvenc szervezetei indulnának.

Azaz az igazi kérdés, hogy az MTA és a kutatóintézetei akar-e statisztálni ehhez a folyamathoz. Mert ugyan lehet hogy ebben az évben egy-két pályázatot az Akadémia intézetei is megnyerek a látszat kedvéért. De a pénz nagy részét a kormány kedvencei fogják elvinni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a társadalomtudósok egy részének (akik a térséggel kapcsolatos kutatásokat végeznek) nem sok esélye van más országban folytatni a kutatást.

További probléma (nem csak a társadalomtudományok területén): Az MTA-s professzorok az egyetemi oktatásban is jelen vannak. Aki elmegy –, mondjuk Svájcba –, az nem valószínű, hogy hetente egyszer-kétszer haza fog utazni az előadását megtartani. Aki csak Bécsig megy, az talán.

valamit félreértettél.

az mta önálló intézmény, önálló költségvetéssel.

a kormánynak nincs közvetlen jogköre a akadémia felett.
ahogy nem lehetne a bíróságok fölött sem.
ahogy nem lehetne az ügyészség felett sem.
ahogy nem lehetne az egyetemek felett sem.
ahogy nem lehetne az alkotmánybíróság felett sem.
ahogy nem lehetne a közmédia felett sem.
vagy ahogy nem lehetne a kamarák felett sem.

mégis mindegyikbe bezsarolta magát a fidesz, tönkretette a a pártállás semlegességét, pusztán hatalmi/anyagi megfontolásból.
aztán kiüresítette, és gyakorlatilag funkcionálisan működésképtelenné tette ezeket.

ezt úgy hívják nem mellesleg, hogy a fennálló rend erőszakos megváltoztatása.

a pályázati rendszerről pedig tudjuk, hogy mézsáros és mézsáros szabadalmaztatott pénzlenyúló rendszere.

nem csak fegyverrel, és moltovkoktéllal lehet erőszakosan viselkedni, rendszert változtatni.

felhívnám a figyelmed a fidesz által egyedüliként megszavazott, - metrón ipodon szerkesztgetett - készített, benyújtott betonstabil alaptörvény re, miszerint:

C) cikk
(1) A magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik.
(2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.
(3) Az Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására az állam jogosult.

szó sincs fegyveres, v fizikai erőszaktól, bármilyen köztörvényes megteszi, mint zsarolás stb.

a hatalmi ágak szándékos pénzügyi, politikai, egzisztenciális ellehetetlenítse pont elég erőszakos cselekménynek.

1) Csak a friss hazasoknak jarna, holott aki mar hazas azokat kellene igazan osztonozni a 3 gyerek vallalasara.

2) Ez az egesz csok arra volt jo, hogy a telekarak es epitoanyagarak elszalljanak. Magyaran mostmar nagyitoval se talalsz epitesi telket normalis aron.

3) jelzaloghitelt epeszu ember nem vesz fel.

4) most nem tudom, hogy a 7szemelyes kocsit is idesorolod-e. De mutass egy ertelmes 10Mft alatti 7szemelyes autot. Meg minek vadi uj. Meg minek egy 3 gyerekes csaladnak 7szemelyes auto? Nem fernek be az 5szemelyesbe?

5) Ezt az egesz banki dolgot se ertem minek belevonni. Legyen levonhato az epitoanyag afaja az szja-dbol. Ha annyira az *otthonteremtest* akartak volna segiteni.

Konkretan ez az egesz felelotlen jelzaloghitel felvetelere osztonoz, egy baromi szar konstrukcioju hazba, amit valamelyik nyereszkedo vallalkozo epit pontosan 15Mft-tal dragabban, mint kellene.

De lehet, hogy csak savanyu a szolo. :-|

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mondjuk ha 4 gyerek a kétévente egy gyerek konfigurációban „jött össze”, és közte nem dolgozott az anyuka, akkor a kiesett 8 év miatt nem lesz túl magas a jövedelme. Így a 15%-os szja megtakarítás sem lesz túl sok. Ha háztartásbeli a foglalkozása (ami egyesek szerint az igazi megoldás), akkor a nulla forintos jövedelméből könnyen számolható a „megtakarítás”.

Megoldás:

Egy legalább 4 gyerekkel bíró család esetén, családi vállalkozást kell alapítani. Mindenki minimálbért kap, kivétel a felesség, aki a többiek „normális fizetését” is megkapja. Mivel nincs nyugdíjmaximum, így a férj és a felesség együttes nyugdíja sem lesz rosszabb, mint a trükközés nélküli esetben.

A KSH adatai szerint kb. 55 ezer 4, vagy több gyermekes család van. Ez éves szinten, havi 300 ezres bruttóval számolva, ~29 milliárd forint. Olyan adatot nem találtam, hogy ezekben a családokban a feleségek hány százaléka dolgozik. Pedig az lenne az érdekes.

Kicsit unalmas a sok barbár, aki a humán tudományokat úgy ahogy van, lelilahajúzza. (Amúgy, ha a nem teljesen sztenderd megjelenés alapján akarnánk mindenkit szétkergetni, akkor kezdhetnénk az informatikusokkal is).

Tessék, amúgy itt egy cikk a humán tudományok hasznáról:
https://mta.hu/az-mta-es-az-itm-kozotti-koltsegvetesi-vita/a-human-tudo…

És ha olyan tudatos vásárló vagy, akkor miért nem ott kezded, ahol sokkal többet költesz? Gondolod, stadionokból és századosztályú fociból több hasznod lesz, mint akármilyen tudományágból? Vagy csak rettegsz, hogy ha kimondod, hogy egyvalamiben nincs igaza a kedvenc pártodnak, akkor Gyurcsánnyá változol?

Tudod egyáltalán, hogy miért jött létre az MTA? Ajánlom a Wikipédiát:

A beszéd [Felsőbüki beszéde] keltette általános lelkesedésben, Széchenyi a hallgatóság közül a követek asztalához lépve, engedélyt kért a szólásra, s ezt mondta: „a nemzetiség és nyelv erősítése, terjesztése és pallérozása szent céljára” felajánlotta minden birtoka egyévi jövedelmét, amelyet 60 000 forintban állapított meg. Leírhatatlan örömmel és meghatottsággal fogadták e kijelentését, s utána egymásután keltek fel és tették meg ajánlatukat.

Amit pl. a nyelvészek csinálnak, az Magyarország, a magyar nyelv és úgy egyáltalán a magyar kultúra fennmaradása érdekében felbecsülhetetlenül fontos. Ismerek olyan nyelvészt, aki pl. az új magyar nagyszótáron dolgozik, és büszkén mesélte, hogy végre eljutottak az "E" betűig (meg is tudod náluk venni a szótárat). Mások pl. régi magyar szövegeket digitalizálnak be és ~800 éven átívelő szöveges emlékeken kutatják a magyar nyelv és kultúra változásait.

Ébredj ár föl légy szíves és vedd észre, hogy az MTA beszántásával ezek is elvesznek, ami hatalmas veszteség az egész országnak. Vagy talán hagyjuk a francba a magyar nyelvet és identitásunkat és beszéljünk valami "migránsnyelven"? Mondjuk oroszul?

"Palkovicsra visszatérve. Sanda gyanúm, hogy titeket szépen felültettek a kisvasútra. Mert a kormánynak kétlem, hogy fizikusokkal, matematikusokkal, kémikusokkal, vagy biológusokkal lenne bármiféle problémája."

Épp fordítva. A genderszakos hisztéria csak arra jó, hogy a felszínes emberek csámcsogjanak rajta, ami látod, remekül működik. Az MTA humán intézeteit egyszerűen megszüntetik, vagy hozzávágják egy egyetemhez, de egyébként magasról szarnak rájuk, mert azok nem nagyon tudnának innovációs pályázatokon indulni. Azokkal lesz majd több problémájuk, akiken keresztül megpróbálják ellopni az innovációs EU-s pénzeket a következő ciklusban, tehát a természettudósokkal és a matekosokkal, mert ehhez a többség nem akar asszisztálni.

Hello, az ugye megvan, hogy az MTA alapításakor Ferenc magyar király volt hatalmon? Hogy akkoriban épp rohadtul nem voltunk pusziban a sógorékkal? Ugye megvan, hogy épp akkoriban kezdtük kitalálni a magyaros identitás dolgot?
Ez mind nagyon szép, és miképp visz minket előre? Egy dolog, ha van egy nemzetnek múltja, de megcseszheti ha nincs jövője. És egy nemzetnek nincs jövője, ha a múltjában/nak él.
A nyelvészeti, történészeti feladatokra elegek lennének az egyetemek. Nekik még erőforrásuk is lenne a hallgatók képében. Legalább egy kis szakmai gyakorlatot is tanulnának a diákok, nem csak a magolást.

Bocsáss meg, a genderizé csak a kicsúcsosodása annak, hogy a komoly kutatók átmentek twitter megmondó emberekké és valahogy mindig, mindenbe sikerül belekeverni a napi politikát.
Az innovációs EUs pénzek lenyúlása nem most kezdődik, már jó ideje tart. És ha nagyon le akarnak nyúlni a pénzt akkor nem kelletek még statisztának sem. Tudom, láttam már drónos pályázatot betonipari cég által megnyerni. A teljesítésekhez, meg mindig lesz pár lelkes/hülye egyetemista. De ez így megy mindenhol.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

nagyonjo peldat hoztal, az mta is allhatna ilyen profokbol, aki fog valaki mas altal kitalalt "ezmiafrancrajo" technikat, es csinal belole valami mukodo cuccot. es akkor mar meg is van az amit itt sokan szeretnenek latni az mta-tol. A "miafrancrajo" dolgokat meg kutassa a penzes nemet kozpont, nekik van sok felesleges penzuk. vagy ha valaki mindenkepp azt akarja kutatni, az menjen olyan helyre ahol azt kutatjak.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

aki fog valaki mas altal kitalalt "ezmiafrancrajo" technikat
Aha. Tehat ha a nemet prof kitalalja az otletet alapkutatasbol akkor majd biztos ideadja neked pusziert hogy "na, hajra, innovalj valamit meg oda, amire epp Palkovics gondolt csutortok delelott 11-kor". Amikor meg a kiscicas videot is te toltod fel a pofakonyvre, hogy te kapd a lalykokat erte, akkor miert is adnad at masnak a viszonylag szignifikans mennyisegu szellemi tokedet csak ugy?

Tehat igy nem :)

Vannak persze epeszu kapcsolatok, relaciok a tudomanyos-kutatasi-ilyenolyan egyuttmukodesben, de az nem ez.

Meg persze vannak olyan hibai a magyar (vagy ugy enbloc a nemzetkozi) kutatosdinak is, amit szinten lehetne torvenyekkel meg belso logikaval orvosolni sokmindent (a kozbeszerzeses elbaszasoktol kezdve a hatekony tarsadalmi kommunikacion at - amit jogosan sokan hianyolnak ebben a threadben - a sajat munkank helyen valo kezeleseig, ld publish-or-perish valahol kicsit feljebb), amibol egyreszt mind a hatekonyabb penzfelhasznalas, mind a jobb kozerhtetoseg, mind az odainnovalasnak a hatekonyabb mivolta kovetkezne. De erdekes modon ezekrol nincs szo mostan.

Egyreszt elegge helyzeti elonyben van az aki kitalalta, masreszt meg mire atmegy az alapkutatasi szuron (cikk megirasa, elfogadasa, megjelenese, stb) azalatt se olyan hulye az illeto hogy ne kezdene el hasznositason gondolkodni amennyiben van prompt hasznositasra is mod. A google-fele keresoalgoritmusokbol is vannak tudomanyos cikkek. Miert is nem mas csinalta meg belole a bizniszt? Harmadreszt meg siman lehet hogy a kutatasod kimenetele nem cikk lesz, hanem szabadalom. Pont ezert (is). Ertekelik am azert azt is.

"miafrancrajo" technikakrol szoltam, ott meg nincs helyzeti elony, hisz egy tokre mas terulet fogja hasznalni (urcucc vs rak). es ha meg gondolkodik a hasznositasan akkor meg mar nem "miafrancrajo" technika.

tehat akkor a mi mta-k miert ne tudja raallni a _publikalt_ "miafrancrajo" dolgok "erreleszjo" dolgokka alakitasahoz kutatasara? azt meg az egyszeru ember is erteni fogja ha kipottyan egy-ket hasznalhato dolog az intezetbol.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

akkor a mi mta-k miert ne tudja raallni a _publikalt_ "miafrancrajo" dolgok "erreleszjo" dolgokka alakitasahoz kutatasara?
Talán mert pontosan annyira kiszámítható a kimenete a kutatásnak, mintha a „miafrancrajó” lenne a végeredmény? De legalább rendes késésben van az eredeti kutatók „miafrancrajó”-jához képest.

Az van, hogy valaki kutatja azt a "miafrancrajó" témát. Egyrészt az a valaki tanítja az egyetemen azokat, akik majd rájönnek, hogy mire is jó.
Ha nem tartod meg azokat a tudományágakat, akik a jelenlegi technológiai szinttől elrugaszkodva kutatnak valamit, aminek most még nem tudod, hogy mire lesz jó, akkor belebetonozod az oktatásba is a jelenlegi technológiai szintet. Hiába lesz megosztva, publikálva, ha nem lesz az országban olyan ember, aki el is tudja olvasni.
Ezen kívül, az alapkutatásban egy csomó ember nem élete végéig vesz részt, hanem egy ideig (diplomamunkások, doktoranduszok rendszeresen váltanak a for-profit szektorba). Ők viszik magukkal a megszerzett tudást.

Ezen kívül hátra van még az is, hogy "normális" elképzelés-e, hogy a tudományban az egész ország legyen "potyautas", lesve azt, hogy nem lehet-e gyorsan termékké alakítani valamit, amit a gazdag országok kikutattak. Ha esetleg annak ellenére, amit fent leírtam, mégis menne, akkor előbb-utóbb nekik is elegük lesz belőle, és majd nem lesz publikus, ezzel végképp elzárva a hozzánk hasonló országok esélyét a felzárkózásra.

"Nem azt mondom, hogy 2.5 milliárdból rakjanak össze egy erőművet, hanem az elméleti alapjait tegyék le."

Kívánságod ismét teljesült. Az alapvető elméleti alapokat már rég lerakták. A nemzetközi összefogással épülő ITER kísérleti fúziós reaktor lesz az első, ami már 500 MW-ot tud termelni. A további kutatásokhoz elengedhetetlenen a kísérletezés, mert nem lehet mindent papíron kiszámolni, illetve minden egyes apró lépést ellenőrizni kell, mert a kísérlet mondja ki mindig az utolsó szót, nem az elmélet.

"Tudom, trollkodás a fúziós erőmű kérése. De, ha a szakközépiskolás reaktorfizikai ismereteimmel, itthon, a pincémben, képes vagyok egy fisziós energialőállító berendezést összerakni, akkor hadd legyen már reális elvárásom a nálam sokkal okosabb fizikusok felé. Különben, minek is tanultak annyi ideig?"

:DDDD Most vagy megint trollkodsz vagy tényleg halvány lila gőzöd sincs a fúzió bonyolultságáról. A fisszió ehhez képest triviális: csak lapátolj össze uránt meg szenet és kész, megvan a láncreakció. Még természetes úton is létrejöttek "reaktorok" a földbe szivárgó esővíz moderálásával. A fúziós erőmű picit más. Kezdjük azzal, hogy miként állítanál elő 15 millió fokos plazmát? Jah hogy ezt semmi sem bírja ki? Akkor lebegtessük a plazmát. Itt kezdődnek a problémák.

Ez a "Különben, minek is tanultak annyi ideig?" meg akkora hülyeség már megbocsáss. A matematikusok meg minek tanultak annyi ideig, ha nem tudnak elszámolni végtelenig?! Az orvosok minek tanultak annyit, ha nem tudnak mindent meggyógyítani?! Miért csak szegény fizikusoknak veted föl, hogy nem oldottak meg minden problémát?

"Nagy különbség a Felcsút és az MTA között, hogy Felcsút visszaosztja a befolyt pénzeket. MTA mennyit osztott vissza?"

Tehát már az is az MTA "bűne", hogy nem lopja a pénzt. Fuck logic. ¯\_(ツ)_/¯

Nah, és hány ITER-t fogunk belátható időn belül Pakson felhúzni? Jahm, egyet sem, mert nem lesz rá keret.
Ezt most, megint nem értem. Egyszer azzal jöttök, hogy MTA thinktank No.1. itt az országban. Most meg azzal jössz, hogy a fúzió kurva nehéz. Pedig még a természetben is létrejöttek fúziós reaktorok!!!44444!!!111 Értem én, hogy kurva nehéz lehozni a csillagot az égből, összetartani a plazmát, mágnessel terelgetni és a többi. (Emiatt égettem már ki mikrót.) De, ha a legnagyobb koponyáknak ez nem megy már lassan 60 éve, akkor talán keresni kéne valami egyszerűbb megoldást, nem?
Minden tudományágnak megvan a maga unikornisa. A fizikusoknak az egyik ilyen a fúzió. Viszont van egy ősi, bölcs, Hiéna mondás: "Ha éhes otthon a gyerek, nem egyszarvúra megyek vadászni."
Attól, hogy sokat tanultál és nagyon okos vagy, de azt nem használod, vagy nem jól használod, épp ugyanolyan, mintha nem tanultál volna semmit. Ez nem csak a fizikusokra vonatkozik.

Nem. Nincs logikai hiba, szimplán csak megy a sírás, hogy ennyi milliárd, annyi milliárd megy a fociakadémiába, közben még egy gyerek is tudja, hogy ezeknek a pénzeknek a töredéke megy valóban focira. Látszik is az eredményeken. Ezek után kérdem, hogy vajon az MTA beleállna-e egy ilyen dologba, és milyen formában kerülne visszaosztásra a pénz? Ha ötleteket kéne adni, akkor egy gyorsító vagy egy TOKAMAK jó pénznyelő lenne, és kb. ugyanúgy szétrohadna, 2 év alatt, mint egy műfüves díszstadion...
-
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Nah, és hány ITER-t fogunk belátható időn belül Pakson felhúzni? Jahm, egyet sem, mert nem lesz rá keret."

Mivel nincs még kereskedelmi forgalomban kapható fúziós erőmű, így nem lehet tudni, hogy mennyibe fog kerülni. Lehet olcsóbb lesz 3000 milliárd forintnál.

"Egyszer azzal jöttök, hogy MTA thinktank No.1. itt az országban. Most meg azzal jössz, hogy a fúzió kurva nehéz."

Hol zárja ki a kettő egymást? A fúzió nehéz. Apró lépésekben halad felé az emberiség, de az ITER építése pont annak előszele, hogy igenis van haladás. Ez lesz az első pozitív energiamérlegű fúziós erőmű. 100 év múlva lehet csak fúziós erőművekkel fogjuk az áramot előállítani (de lehet hogy nem). Mit értesz egyszerűbb megoldáson? Ezzel párhuzamosan megy pl. a napelemek fejlesztése is.

Meg 60 év az nem sok. Az univerzumnak is kellett vagy 500 millió év, mire létrehozta az első csillagokat. Miért nem találták fel mondjuk az MRI-t 200 évvel ezelőtt? Mert nem volt meg a technikai szint hozzá. Azt elismered te is, hogy 15 millió fokos plazmát kontrollálhatóan előállítani nem egyszerű. Volt-e egyáltalán egy évtizeddel ezelőtt annyi számítási kapacitás, amikkel szimulációkat lehetett végezni? Papíron sok minden elfér, de mint mondtam: a kísérlet mondja meg hogy mi az igaz belőle.

"Ezek után kérdem, hogy vajon az MTA beleállna-e egy ilyen dologba, és milyen formában kerülne visszaosztásra a pénz?"

Egyértelmű, hogy nem állnánk bele ilyenbe. De erre is van megoldás, a megszűnő kutatócsoportok helyét tökéletesen fel lehet tölteni a haverokkal, akik majd tetszőleges pénzmennyiséget elkutatgatnak. Az eredményeket meg majd nem nézik olyan alapossággal, mint most. Csak ez már nem tudományos akadémia lesz, hanem egy rossz vicc.

A probléma, hogy a fúziós reaktor, mint ahogy a fisszós reaktor is abból a koncepcióból indul ki, hogy "csináljunk melegvizet és abból áramot", miközben más technológiák rohadtul elmentek mellette. 70-80 évvel ezelőtt "nem volt gazdaságos" a napelem technológia, ahogy TEG is csak játék kategóriában volt.(Pontosabban az oroszok nem csak játszottak a TEG-ekkel)
Pillanatnyilak millió tonnányi kimerült fűtőelemen és egyéb rodioaktív hulladékon ülünk melyeknek a felezési ideje ezer éves nagyságrendű. A radiolumineszcenzia már vagy 200 éve ismert jelenség, kombinálva a fotovoltaikus energia előállító rendszerekkel kész az instant ezer éves akku. Jahm, hogy a fajlagos energia előállítása gyíkfing? (0,05W/kg a pincebeli rekordom) Ki a rákot érdekel, ha 1000 évig napi 24 órában csorog a delej. És ez csak egy a lehetőségek közül amit a nagy koponyák valahogy nem vesznek észre a plazmagőztől.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Csaxólok, hogy a "hagyományos" atomenergetika egyik legfontosabb kutatási-fejlesztési iránya az üzemanyagciklus zárására irányul. Ebben előrelépve, a ciklus zárására alkalmas erőművek építésére "ráfeküdve" jelentősen csökkenthető a nukleáris hulladák mennyisége.

"Jahm, hogy a fajlagos energia előállítása gyíkfing? (0,05W/kg a pincebeli rekordom) Ki a rákot érdekel, ha 1000 évig napi 24 órában csorog a delej." Nomostan legyünk errősen optimisták, és tételezzük fel, hogy egy nagyságrenddel jobbat tudna az ipari szintű megvalósítás a pincebeli rekordodnál, folyamatosan.
Ebben az esetben is egy tonna motyó kéne 500W folyamatos termeléshez, ami ugye napi 12kWh, ami relative szép teljesítmény, csak ugye kéne hozzá "némi" tárolás is, mert az egy tonnás 500W-os termelőegységből nehezen fogsz például egy mikrót vagy épp egy mosógépet megtápolni.
Másik oldalról nézve a hazai teljes napi termelés olyan 80-90GWh, erre jön plusz 60-70GWh import, hogy a fogyasztást fedezni lehessen.
Házi feladat: kiszámolni, hogy mondjuk 50GWh napi termeléshez hány tonnányi monstrumot kell összerakni.
(Súgok: 50GWh/12kWh a megoldás a rekordodhoz képest egy nagyságrenddel nagyobb termelés esetén is - azaz megint az a fránya, rohadt "nagységrend"....) - és ez az 50GWh a napi fogyasztásnak kb. harmada...

Csaxólok, hogy házi feladatod megoldása, felfelé kerekítve 28000 tonna. Hogy dimenzionálisan képben legyél, ez kb. megfelel egy ESSEX osztályú repülőgép hordozó vízkiszorításnak, ez úgy 250m x 45m x 8m. Vagy szilárdabb példát hozva, a gizai nagy piramisból 20 ilyent ki lehet rakni. De, hogy az itteni olvasók ingerküszöbét, is elérje a Puskás stadionba 31000 tonna beton és egyéb acélelem került beépítésre.
A tévedés jogát fenntartom, éjfél felé kicsit összemosódnak a nullák...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Számold csak szépen újra (röviden visszaellenőrizve az eredményedet látszik, hogy valami nem kerek: 28000*500W=14kW). A te eredményedhez képest egy nagyságrenddel jobb kihozatallal számolva egy kg tudna 0.5W-ot, egy tonna ennek az ezerszeresét, azaz 500W-ot. Innen két irányba számolhatunk: az egyik, hogy a napi 50GWh-t osztjuk el 24 órával, ami 2.0833..GW-ra jön ki. Ebben az egy tonnával termelhető 500W megvan 4166666.67-szer.
Ha a másik irányba megyünk, akkor azt kapjuk, hogy egy tonna napi 12kWh termelést jelent (0.5kW*24h), itt az 50GWh osztandó el a 12kWh-val (pontosabban a 12kWh/t értékkel, hiszen a 12kWh az egy tonnára eső napi termelés, és tonnában várjuk az eredményt), ami -milyen meglepő- szintén négy egész egyhatod millió tonna. Szerintem.

Konkrétan a Higgs-bozon vagy a sötét anyag kutatásáról nem tudom most megmondani, hogy mire lesz hasznos (Faraday sem tudta az elektromosságtól, és ő akkor a téma legismertebb kutatója volt), de a részecske- és atomfizikával kapcsolatban elég sok hasznot fel lehet sorolni: a sugárterápiás berendezések egy része egy részecskegyorsító, szintén a rákgyógyításban vannak olyan eljárások, amikor valamilyen részecske-nyalábbal pusztítják el a daganatos sejteket. De van hazai kutatás, ami szerint egy barlangba lemenve, ott a kozmikus részecskék fluxusát mérve lehetséges a hegyről tomográfiás képet készíteni, hogy hol vannak még barlangok benne. Ezen kívül, már leírtam valahol, hogy a hazai akármilyen kutatás azért is fontos, hogy amikor kiderül, hogy van haszna, akkor legyen, aki oktatni tudja.
A másik az előreszaladás: hány évre tervezed még az emberiség életét a Földön? Ha 10-20-nál többre, akkor előre kell szaladni, akkor is, ha nem tervezhető. A szilárdtestek elektronspektrumának sávszerkezetét is évtizedekkel előbb ismerték fel, mint hogy elkészült volna az első tranzisztor. Ha ott is erőltették volna a projektszemléletet és a jósolhatóságot, akkor még az elektroncsőnél tartanánk (vagy ott sem). Projektszemlélettel olyan feladatot lehet végrehajtani, ami viszonylag rövidtávú (tudsz mutatni egy, mondjuk 20 évig tartó projektet, ami az eredeti terv szerint haladt, az eredeti költségkereten belül, és sikerrel zárult?), és már kidolgozott módszertana, vagy legalább ismert elméleti alapja van.
A fúziós reaktoron meg rugózhatsz, az tényleg egy nagyon régóta folyó kutatás, az, hogy ekkora nemzetközi erőfeszítés ellenére sincs még kész, valószínűleg azt mutatja, hogy milyen baromi nehéz probléma. A másik, hogy nem igazán alapkutatás.

Teszek ide is egy subscribe-ot.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Kadlecsik Józsi ne az adófizetők pénzén vegyen vinyót az Ubuntu szerverbe és ne az adófizetők pénzén üzemeltesse..
Az a problémám az egésszel, hogy MTA kapcsán zavart érzek az erőben. Elvitathatatlan a hasznossága egyes területeken, de néha gyanúsan soknak tartom kutatók számát egy-egy területen. Pl. kicsit furcsa, hogy egy 5000-es településen lakóként 5 embert is ismerek aki a fizetését valamilyen szinten az MTA-tól kapja. Kell az országnak ennyi néprajzos és társadalomtudós?
Ugyancsak furcsa, hogy amikor történész ismerőssel beszélgetek és felvetettem neki a "kicsi honfoglalás" ötletemet, akkor elkezdett hümmögni, hogy igen, van benne ráció és megmagyaráz dolgokat. Mikor rákérdeztem, hogy nem tudna-e erre pénzt szerezni az akadémiában, úgy nézett rám, mint akit meg akarnék ölni. Aztán kibökte, hogy egy ilyen ötlet, még felvetés szintjén is a szakmai öngyilkossággal lenne egyenértékű. Pusztán csak azért, mert megkérdőjelezné az akadémia nagykutyák munkásságát.
Akadémiai területen még olyan kérdést sem vethetsz fel, ami megtámad/hat olyan elméleteket, amire akadémiai karriereket építettek fel.
Ilyenkor felmerül bennem a kérdés, hogy miért is fizetek erre adót?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az a kérdés, hogy melyik az az 5000-es település. A kutatók eloszlása az országban aligha egyenletes.

A másikhoz: kicsit fura is, hogy azért ne lehetne rá pénzt kapni, mert megkérdőjelezné valakinek a munkásságát. Az legfeljebb arra ok, hogy ne az ő kutatócsoportjában kapj pénzt rá beosztottként. Saját témaként inkább az a kérdés, hogy a) van-e olyan addigi, rokon területen felmutatható teljesítményed, hogy kapj egy grantet, és b) meg tudsz-e elég embert győzni arról, hogy a téma esélyes (=lesz belőle elég sok új, publikálható eredmény).
Sajnos a projekt-szemlélet az utóbbit nagyon megnehezíti. Igazán érdekes eredményt nem lehet biztosan szállítani, viszont kockáztatni meg projekt-szemléletben nem lehet. Nagyobb esélyed van egy közepesen unalmas, de garantált projekt után kapni még egyet.

Kadlecsik Józsi ne az adófizetők pénzén vegyen vinyót az Ubuntu szerverbe és ne az adófizetők pénzén üzemeltesse.

Rendben, szólok neki, ha legközelebb látom. Lőjük le akkor már az NTP szervert, sőt a SZTAKI Szótárat is.

Pl. kicsit furcsa, hogy egy 5000-es településen lakóként 5 embert is ismerek aki a fizetését valamilyen szinten az MTA-tól kapja.

Meglepő módon az emberek nem közlekedéssel akarják tölteni egész életüket, így próbálnak a munkahelyükhöz közel lakni. Az MTA-nak túlnyomó többségében a fővárosban vannak intézetei de van egy-egy a következő helyeken: Martonvásár, Debrecen, Sopron, Pécs, Tihany, Vácrátót, Szeged. Ezek alapján egész jól meg tudnám tippelni, hogy hol laksz, de nem teszem.

A tudománytörténelem során meg számtalan olyan eset volt, hogy egy elméletről először azt mondták, hogy hülyeség, aztán idővel átvette az elfogadott elmélet szerepkörét (igaz, lehet csak évtizedek múlva). Az ismerősödnek azt tudom csak javasolni, hogy csinálja, amit sokan mások: szerezzen egy "unalmas" témára pénzt, aztán kutasson, amit szeret mellékágon. De erről valszeg ő is tud.

te mit keresel egyáltalán egy számítástechnikai portálon, ha fogalmad sincs miről beszélsz.?
pláne unixoson?

normális esetben egy ekkora intézetben a maradék/vésztartalék helyén is 6 linux diszró férne el. normális esetben.

nem hogy kifogyjanak a helyből, normál üzem közben.
valójában ezért - ha nem tudnánk hogy megvonták a támogatást. és még hidegvízre sincs pénz - ki kellene rúgni.

Először definiáld kérlek, hogy mit nevezel normál esetnek. Az akadémiai szférában itthon elég szűkösek a források. Ha épp nincs egy futó pályázat, akkor eléggé meg van kötve az ember keze, hogy mit tud vásárolni (leginkább semmit). Sőt, nem úgy megy ám legtöbbször, hogy "most elromlott épp valami, veszünk egy újat". Ha nincs beleírva a pályázatba konkrét forrás erre, akkor lehet, hogy nem is lehet elszámoltatni. Erről jut eszembe, hogy egy kísérleti kolléga mesélte, hogy egy berendezés javíttatását alig tudták egyszer elszámoltatni egy OTKA pályázatban, mert az ügyintéző azt kifogásolta, hogy nem írták bele előre, hogy el fog fog romlani a berendezés. :)

háhanem akkro' milyen?

és ne gyere most azzal hogy politikai, mert nem a számítástechnika foglalta el a pártpolitikát, hanem a pártpolitika foglalta el az egész ipart, kereskedelmet, magánéletet. az egész társadalmi életet, beleértve a szakmai társadalmat is.

vagyis ez itt egy következmény, és nem az ok!

Mi az a HUP?

Magyar UNIX Portál (Hungarian UNIX Portal - HUP)

Elsősorban a UNIX, UNIX-szerű operációs rendszerekkel foglalkozó szakembereket célozza meg, de emellett igyekszik a közérthetőség és a hasznosság határain belül maradni, ezáltal azokhoz is szól, akik csak most ismerkednek ezzel a világgal, vagy esetleg csak érdeklődés szintjén foglalkoznak a témával. A HUP 2000. óta működik, és szolgálja a magyar UNIX közösséget.

beszél össze vissza :))

Ácsi, az NTP szerver és a SZTAKI szótár közhasznú dolog. (abba ne menjünk bele, hogy NTP szervert még a Fidesz is üzemeltet.) Az Ubuntu repó nem az. Ha oktatásban kiemelt szerepű dolog lenne és a köz által csak így lehetne elérhető, akkor az lenne.

A tudománytörténelem során számos esetben a hülyeségnek tartott dolgokat magán vagy mecenatúrás tőkéből kutatták. Emiatt lehetett kutatni. Ugyanis a mecénásnak legfeljebb annyi elvárása volt, hogy az okos emberével felvághasson a haverjai előtt.
Ha voltál már alapkutatásban, tudhatod, hogy rendszeresen kell "out-of-box" thinking. És ha voltál akadémiai területen, azt is tudhatod, hogy ott csak a reputáció és a papírköteg számít, mert ez alapján osztják a pénzt. Ha te pénzosztó pozícióban lennél, adnál pénzt olyan kutatásra, ami tönkreteheti a reputációdat? Különösen, ha a területed "bemondásra" alapul?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

neked is csak az tűnik fel, hogy kellett volna 1-2 db hdd, - szerinted - tök feleslegesen, nagyságrendileg pár 10 ezres:) ezen ki vagy akadva.

mindenesetre kevesebbe kerülne mint amit habony egy ora alatt elfüstöl ibizán.
igaz hogy habonyon látszik hogy be van tépve, a vinyók meg el vannak dugva valami szerverteremben..

Nem, azon vagyok kiakadva, hogy fenntart egy privát szolgáltatást, állami eszközökön, az adófizetők pénzén. Ezért a közösség, akik ugyanezen szolgáltatás használatából pénzt csinálnak, hősnek kiálltják.
Mikor ugyanezen személy, közli, hogy nincs kerete fenntartani a szolgáltatást (továbbra is adófizetők pénzéből), akkor a közösségnek maximum sajnálkozásra futja.
Egy olyan országban, ahol így működnek az emberek, akkor a Habony szintű alakok nem kirívó példák, legfeljebb csak ezért, mert nagyban és nyíltan nyomják.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

mitől lenne privát szolgáltatás?

nagy valószínűséggel maguk is használnak pl szerver célokra debiánt, meg ubuntut...

az a minimum, ha már ingyen jutnak hozzá, hogy visszaosztják, ill hozzájárulnak valamilyen módon.

de ha neked van információd arról, hogy csak window$ szerverek vannak ott, ill minden gépen fizetős, gyári szoftver fut, legyen az szerver, vagy munkaállomás, laptop, vagy akármi, - ami elég meglepő lenne az intézmény profilját, és anyagi helyzetét tekintve - ne fogd vissza magad, és tájékoztass minket.

> Ácsi, az NTP szerver és a SZTAKI szótár közhasznú dolog.
> ...
> Az Ubuntu repó nem az.

En nem latom be, hogy az egyik mitol kevesbe kozhasznubb a masik kettonel.
Pontban deli 12-kor kell szotarazni, vagy mi a szosz?

Pl. ha szeretnel ntp szervert uzemeltetni, ahhoz akar egy ubuntu szerver is jol johet.
Vagy milyen mirrort uzemeltessenek windows 10?

Eszem f@szom megall itt a rovidlatasotokon.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

az ntp, SZTAKI közhasznú, mert olyan szolgáltatásokat nyújt, ami a hétköznapi tevékenységek hatékony elvégzését segíti. A kfki ntp szerver dedikált platformon, folyamatos rendelkezésre állással üzemeltetik, olyanok, akik talán értenek az időhöz. A SZTAKI szótár egy non-profit, reklámmentes szolgáltatás.

Az Ubuntu tükör nem ez. Egy hétköznapi helyzetben szükség van pontos időre, vagy egy könnyen elérhető szótárra, de valahogy soha nem fordult elő velem, hogy mondjuk az utcán menve, hirtelen Ubuntu tükörszerverre lett volna szükségem.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Egyik kutatóközpontnak (Wigner, Sztaki) sem tartozik az írott feladatkörei közé sem NTP, sem internetes szótár üzemeltetése - úgy, ahogy ubuntu mirroré sem.

Mindegyik olyan szolgátatás, amelyeket mi magunk használunk. A tavalyi felmérésünk szerint (és az azt megelőző szerint is) az ubuntu az egyik legnépszerűbb desktop/laptop disztribúció a kutatók, munkatársak között. Ezért saját érdekünk (lenne) mirror üzemeltetése.

A saját véleményem, hogy egy közpénzből üzemelő (már amikor, ameddig) intézménynek kötelessége az ilyen szolgáltatások publikussá tétele. Ha ezt a közpénz pazarlásának tekinted, ám legyen - nem értünk egyet.

Akkor megfordítom a kérdést. Ha nektek, kutatóknak ennyire fontos egy MO-i. Ubuntu tükörszerver üzemeltetése, akkor a központjaitok miért nem tudják összedobni annak az üzemeltetési költségét? Hiszen, ahogy feljebb is írták a kollégák csak pár 10k-ra lenne szükség.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

2019. január 1-től az ITM az összes akadémiai kutatóközpontnak csak a munkabérre szükséges összeget utalta, utalja át.

Az összes akadémiai kutatóközpont napi üzemeltetésére az ITM mindösszesen 0Ft-ot utal (víz, villany, gáz, bérleti díjak, bármilyen üzemeltetés).

Miből dobják össze? Miért dobják össze? Van másik tükör? Van. Mi is áttérünk azokra.

Jobb lenne, ha lenne nálunk tükör? Szerintem igen. De most totál felelőtlenség lenne a részemről, ha a tükör új diszkjeire akarnék a vezetőségtől pénzt kérni a géptermi klíma szivattyúinak esedékes újracsapágyaztatása helyett.

Hozzá kell még tennem valamit: persze, Palkovics azt mondja, hogy semmi gond, a kutatóközpontoknak van pénze, hiszen sikeres pályázataik vannak.

Ő is pontosan tudja, hogy ezek a pénzek (EU-s, H2020-as, hazai pályázatok) mind keményen pántlikázottak, fillére ki van számolva, hogy mely részüket mire szabad elkölteni.

Továbbá a pályázatok egyre nagyobb része utófinanszírozású. Papíron "van" pénz. Fizikailag nincs, a kutatóközpontnak kell meghitelezni és kiíró dönti el a pályázat végén (vagy mérföldkőnél) a benyújtott számlák és beszámolók alapján, hogy mennyi részt fogad el, mint jogos kiadást.

Pont azért van szükség likvid forrásra, hogy a pályázatokon nyert összegeket ténylegesen be lehessen hozni.

Nekem az utolsó infóm az volt a SZTAKI Szótárról, hogy megvette az Origó:

https://index.hu/tech/hirek/282428/

Ez mikor változott meg?

Egyébként régen sem volt valószínűleg fenékig tejfel az élet, mert a HUP-on is beszámoltam róla 2002-ben, hogy Vasat gyűjt a SZTAKI SZÓTÁR.

Csak akkor még nem használták fel a helyzetet politikai célokra.

--
trey @ gépház

"Egy szervezet önmagában semmi, nem cselekszik, nem befolyásol. Azt a benne dolgozók teszik. Az átalakítás gazdasági, egzisztenciális és hatalmi érdekeket sért."

https://aristo.pestisracok.hu/a-tudomany-hangja-avagy-a-penz-beszel/

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Szalami taktika. Kommunistak ezt nagyon jol kitalaltak es mukodott.
Egyeni erdekek menten felforgacsolni es egyenkent ledaralni. Szepen modszeresen.

Lesz ez meg igy se. A klasszikus el lehet menni lassan el kell mennire valtozik.
Marmint abban az esetben, ha egy szalagszerelonel nagyobb celjaid vannak az eletben.

„A klasszikus el lehet menni lassan el kell mennire valtozik.”

Volt a „Gyere haza fital” program. Ezt egy olyan fiatal vezette, aki hazajött az USA-ból. Aztán ez a program erősen mérsékelt sikerrel véget ért. A vezetője azóta csak olyan feladatokat kapott, ami miatt az ideje nagy részét külföldön kell töltenie. Először csak Izraelbe küldték, most meg már mindenhova kell mennie. Gondolom számára büntetés, hogy folyton kis hazánktól távol kénytelen lenni.

eddig nem volt fontos az "értelmiség társadalmi felelőssége", csak most hogy már létük alapjait fenyegetik?

nekem csak 2 dakota közmondás/szólásmondás jut eszembe hirtelen:)

korábban kellet volna felébredni..
késő bánat, mostmár utánam a vízözön..

a kovetkezo poziciokra keresunk fizikusokat:

Master’s student position: Quantized heat transport through atoms and molecules
Master’s student position: Image-based materials defect classification using machine learning algorithms
PhD student position: Quantum transport
Post-doctoral researcher / PhD student positions: Fabrication and characterization of exploratory devices
PhD student position: Nonlinear photonics
Master’s thesis: Cryogenic measurements and modeling of electrical devices
Post-doctoral researcher: Quantum computing
Post-doctoral researcher: CMOS circuits
Post-doctoral researcher: Quantum optimization

es egy a biologusoknak:
Master’s thesis project in Systems Biology group: Spatiotemporal modelling of DNA replication

egy a matekosoknak:
Research Staff Member / Post-doctoral researcher: Cryptography

--

ez mind europai, a teljesseg igenye nelkul valogattam a ceges allashirdeteseink kozul, ennel sokkal tobb fizikust/biologust/matematikust keresunk!
nevezzuk forditott-Lendulet programnak ;-)

Köszi a felhívást, de sajna nincs releváns tapasztalatom a fenti pozíciókra. Azt azonban vállalom, hogy jövő héten, ha úgy alakul, akkor kirakok a hirdetőtáblánkra egy IBM-es nyomtatvány ezekkel az állásajánlatokkal. :) Látni fogja minden kvantumoptikus és kvantuminformatikus, aki még ott dolgozik (egy valaki már úgy hallottam, felmondott).

nem tudom, de neked ez nagyon be van akadva, hogy at kene mennie mindennek. szerintem rendben van az, hogy zsakutcakat kutatunk neha, hiszen amugy sosem tudnank meg, hogy zsakutca...

nekem is volt szemely szerint olyan projektem amin dolgoztunk 2 evet, majd kuka lett, de azert a szabadalom a mienk lett :))

Off
Már párszor jelezni akartam, talán itt a megfelelő alkalom: nagy tiszteletem, hogy Svájcból(?) rendszeresen segítesz itt többeknek, hogy tapasztalatot gyűjtsenek. Több blogbejegyzésben olvastam, hogy általad jutottak ki néhány hónapra olyan helyekre, ahol igen sokat tanulhattak. Öröm az ilyet látni - több ilyen ember kellene, és rögtön előrébb lenne az ország :)

koszonom szepen!

ha valaki nem is akar kikoltozni hosszu tavon (igen, Svajc, az IBM egyetlen europai szintisztan kutato kozpontja (tehat csak R, nem R&D :)), es otthon kamatoztatna a tudasat, annak is megeri, olyan dolgokkal talalkozhat, ami otthon nincs, vagy csak nagyon keves helyen.

februar 25-ig kell jelektnezni az idei Great Minds programra, en is ezzel jutottam ki anno ~8 eve. a feltetel az, hogy BSc mar meglegyen, MSc pedig folyamatban. ha ismer barki ilyet, ajanlom a jelentkezest mindenkepp!
a sima master student pozik is tok jok, egyetlen baj van vele, hogy nem fizetett... sajat zsebbol pedig eleg mely kell arra a par honapra :)

> Egységben az erő! A fizikus kiáll a bölcsészért, a bölcsész kiáll a társtudósért, a társtudós a matekosért, a matekos a nyelvészért, stb. stb. (hadd ne soroljam fel az összes tudományágat)

Ezt úgy kell érteni, hogy a gender studies is bele tartozik az egymást körbevédők körébe?

Az MTA túlélte 1848-at.
Túlélte a Bach-korszakot, Haynau terorrját.
Túlélte a kiegyezést.
Túlélte az első világháborút
Túlélte a tanácsköztársaságot
Túlélte a vörösterrort.
Túlélte a fehérterrort.
Túlélte Trianont.
Túlélte a Horthy-korszakot.
Túlélte a nyilaskereszteseket.
Túlélte a Rákosi-korszakot.
Túlélte 1956-ot és a megtorlást.
Túlélte a Kádár-korszakot.
Túlélte a rendszerváltást.
Túlélte az MDF-et, az SZDSZ-t, a szocialistákat.

A Fideszt...na, hát a Fideszt nem élte túl.

Csak, hogy kicsit perspektívába helyezzük, kiket sikerül a kormánynak leelőznie.

+1

Az Akadémia alapításakor anyagilag független volt a felajánlásnak köszönhetően. Marha jó lenne ha valaki összeírná, hogy mi történt ezzel, mikor olvadt el. Sejtésem szerint a Rákosi korszakban beállamosították az akadémiai vagyont ami a független munkát megalapozta, és azóta "költségvetési fejezet" az akadémia költségvetése és azóta nem áll saját lábakon. Az egyházaknak elkezdték az egyházi vagyont visszaadogatni a fidesznyikek, de az akadémiának miért nem? Konkrétabban vissza az akadémiának a vagyonát amit beállamosítottak, hogy funkcióját el tudja látni.
De tényleg csak afféle fermati sejtés, jó lenne utánanézni.

Nem valószínű, hogy az a vagyon túlélte volna a két világháborút és a hiperinflációt. Az akkori akadémia amúgyis sokkal kisebb volt (a kutatóintézeteket többnyire a második világháború után alapították, ebben nagyon nagy volt a lemaradás a németekhez (Kaiser Wilhelm Institut-ok), angolokhoz (Cavendish Laboratory) képest.

Az MTA kiadványában csak ennyi van: "Az ekkor már 120 éves intézmény a második világháború után több szempontból is a megszűnés határára jutott. Az Akadémia munkája anyagi helyzete miatt ismét ellehetetlenült: földbirtokait felosztották, pénz- és értékpapírvagyona a hiperinflációban olvadt el, bérházait pedig államosították"
A földbirtokaira és a bérházaira gondoltam. Az egyház miért kapogatja ezeket vissza, az Akadémia pedig nem? Pedig hát ők is a kommunizmus áldozatai... de nemhogy kárpótolnák őket, hanem inkább megnyesegetik.
(Gondolom azon az alapon nem kaptak kárpótlást, hogy a működés feltételeit úgyis az állam adja, ezáltal biztosítva van a mindenkori működés... egészen addig amíg az állam meg nem gondolja magát - kishazánkban ugyebár csak motorja van a kormánynak (schmitt pali elszólása), fékek és ellensúlyok ilyen esetekre nincsenek ~ mármint hogy bármi visszatartaná az államot attól, hogy beleavatkozzon, szétdaraboljon, megváltoztasson olyan intézményeket amiknek csak a független működését volna szabad garantálnia: jelen ciklusra eső kettő a bíróságok és az MTA).
Valószínűleg csak egy népszavazás állíthatná meg ezt a gőzhengert, mert a 2/3 minden sarkalatos törvényt vagy alkotmányt is legyűrne, hiába garantálna bármit. Az MTA egyetlen, utolsó reménye a közvélemény.

Szor menten: majd megjonnek az egyutt tunikezo tuntike-partok, es a maguk megelhetesi-politikus pecsenyejet sutogetik most epp a ti a zsirotokon. Vegul ott fogtok allni lerabolva, akarmi is lehet a szorolapon.

Egy kozepesebb osszeget ratennek erre a forgatokonyvre.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha bárki bead egy pályázatot erre a nemtommire, akkor abban a pillanatban vesztettünk, és bezárhatjuk az MTA-t.

igy van. Btw. szerintem fel kene venni a kapcsolatot egy Soros alapitvannyal. Finansziroz titeket 1 evig az oreg, aztan maris Becsben vagytok, es szarhattok erre az elbaszott orszagra.

nem hallja meg a mi vészkiáltásunkat sem az ország

ha a lokal nepet kihagyjuk az orszagbol, akkor az orszag veletek van...

--
O1G = orbanegygeci

Felmerült bennünk is, hogy ha a jövő hét kedden rácseszünk, akkor a CEU alternatíva lehetne. Csak sajnos az évtizedek alatt kialakított laborokat nem tudnánk magunkkal vinni, így Gyuribá tollának elég vastagon kellene fognia a csekken, hogy érdemi kutatómunkát lehessen végezni. Nagyobb baj, hogy sok vezető kutató már közel van a nyugdíjkorhatárhoz, így az a véleményük, hogy egyszerűen abbahagyják, nincs energiájuk nulláról újrakezdeni. Ez hatalmas veszteség lenne a hazai kutatás számára.

Köszi szépen a támogatást (illetve minden támogatónak a threadben)! Sokat jelent, hogy azért vannak szép számmal olyanok is, akik belátják, hogy az MTA az ország javát szolgálja.

Ilyen, amikor az értelmiségnek szembe jön a "demokrácia". Itt a nyugat, baszd meg. Ez már nem az a rendszer, amiben elvisznek, ha pofázol. A "demokrácia", a vele járó szabadság nem azt jelenti, hogy mindent megkapsz, amire szükséged van, hanem azt, hogy ~mindent megkaphatsz, amiért megküzdesz. Hahó! ~Vége a szocializmusnak.* Küzdeni kell. Ennyi.

* Még mindig a rendszerváltás időszakában vagyunk.

:)

Azt meg lehet valahol talalni, hogy mennyi volt az MTA alapfinanszirozasi kerete 2016,2017 es 2018-ban?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

MTA-nak éves költségvetési beszámoló kiadási kötelessége van. A honlapjukon elérhető:
https://mta.hu/kozerdeku-adatok/az-mta-koztestuletenek-gazdalkodasi-ada…
https://mta.hu/kozerdeku-adatok/az-mta-titkarsaganak-gazdalkodasi-adata…

Igen, már itt kezdődik a mismásolás, mert az MTA titkársága, az bizony külön álló szevezet.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az erdekelt, hogy a tervezett 27milliardos keretosszeg milyen viszonyban van az MTA eddigi forrasaival.

Kosz, mostmar nagyjabol kepben vagyok.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Esetleg van valahol egy nyilvános oldal, amin összefoglalva láthatjuk, hogy az akadémia működésének milyen kézzelfogható eredményei vannak? Mondjuk, ahol paraszt bácsi felmegy és laikus nyelven le van írva, hogy 2018-ban ennyit kaptunk, ezt tettük le az asztalra.

Ez biztosan segíthetne az ország jelentős részének abban, hogy meg tudja ítélni miért fontos egy ilyen intézmény fenntartása.

--
trey @ gépház

Könyvtár? Szakfolyóiratok? Konferenciakiadványok? Persze utána kell menni, "némi" nyelvtudás sem árt, illetve az adott szakterületet is ismerni kell valamilyen mértékben hozzá, mert az emberek jelentős része még a felvetett kérdést sem érti, nem, hogy a rá adott válaszokat.

Nem, nem. Te - meg egyesek itt - széles társadalmi támogatottságot szeretnének egy épületnek, aminek a falain belül történtekről a kívülállók jó részének halvány fogalma sincs.

Az nem jó hozzáállás, hogy leugatunk az elefántcsont toronyból, hogy hogy "mit érdeklődtök, ócska parasztok, ésszel ti nem érhetitek fel azt, ami itt folyik".

Szóval, ha itt valami komoly változást szeretnének a tudós urak, akkor nem ártana az utca népét is tájékoztatni arról, hogy mivel töltik azt az időt, amit mások 1-2-3 műszakban 6-tól 2-ig, 2-től 10-ig, 10-től 6-ig csinálnak.

Az általuk fizetett adóból.

--
trey @ gépház

a korhazi apolok,noverek munkajat minden alsomocsoladi 4elemis takaritono es raktaros illetve gyori vasbuzeralo ismeri elsokezbol meg sincs annyi tarsadalmi tamogatottsaguk, hogy annyi fizetest kapjanak ami a megelheteshez kellene nekik. ennyit a "parasztok" hozzaallasarol es az empatia teljes hianyarol.

Úgy olvastam, hogy most az a megszokott eljárás, ha az adófizetőt érdekli, akkor közérdekű adatigényléssel fordul az adott szervezethez. A szervezet pedig közli, hogy ez mennyi jó magyar forintba fog kerülni az adatigénylőnek. Aztán az összeg befizetése után valamikor, kap egy nagyadag papírhalmot, lehetőleg festékhiányos fénymásolón/nyomtatón előállítva. Ha jó fej a szervezet, akkor ezt beszkenneli, és nem papíron, hanem valamilyen adathordozón adja át. Ez egy nem túl régen bevezetett eljárási rend. Ha esetleg sokallod a megjelölt költséget, akkor pedig jogod van perelni.

Te a folyamat melyik lépésnél tartasz most?

"Szóval, ha itt valami komoly változást szeretnének a tudós urak, akkor nem ártana az utca népét is tájékoztatni arról, hogy mivel töltik azt az időt, amit mások 1-2-3 műszakban 6-tól 2-ig, 2-től 10-ig, 10-től 6-ig csinálnak.

Az általuk fizetett adóból. "

Na ezt egyes miniszteriumok es a politikusok nagy reszevel is szeretnem latni.
Bar ok mondjuk esetenkent mar a kozerdeku adatigenyles megtagadasa utan konkretan a behajtasi fazisban vannak. Vajon miert?

Kértél elérhetőséget a munkájuk eredményeivel kapcsolatban. Adtam. Ha tényleg érdekel, utánajász, utánaolvasol. Mert a szintén közpénzből fenntartott közmédia a politikai agymosáson kívül erre (az adóforintokból lett tudományos eredmények), meg úgy egyáltalán a tudományos ismeretterjesztésre gyakorlatilag egy kanyi vasat sem fordít - az agymosásra költött pénzekhez képest. Pedig nekik _is_ feladatuk lenne az, hogy közérthető formában tálaljanak minden olyat, ami közpénzből megvalósult eredmény - lett légyen egy arasz magas kilátó (ja, az EU-s pénz volt...), vagy egy három sorban leírható című tudományos kutatás.

Az nem jó hozzáállás, hogy leugatunk az elefántcsont toronyból, hogy hogy "mit érdeklődtök, ócska parasztok, ésszel ti nem érhetitek fel azt, ami itt folyik".

No, hát erre csak annyit, hogy ha úgy gondolod, hogy sok esetben nem lenne igazság egy ilyen hozzáállás mögött, ajánlom szíves figyelmedbe a figyelős "jaj-csúnya-libsi-MTA-sok" listáját, aminek a "szerzője" (összeokádója?) sok esetben a tanulmányok _címét_ sem tudta értelmezni ("rejtélyes című" - idézet a cikkből :( ), az angol nyelvű publikációk címeit pedig következetesen rosszul fordítja, ami azt jelenti, hogy nem sikerült felfognia a tanulmány _címét_.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Teljesen jogos kérdés.

Minden akadémiai kutatóközpontnak minden évről szakmai beszámolót kell készítenie az abban az évben elért legfontosabb eredményeiről, amelyeket el kell küldeniük az akadémiának. Ezekből összefoglaló készül, az akadémia honlapján a "Kutatóhálózat", "Az MTA kutatóhálózatának eredményei" menüpont alatt találhatók meg.

A beszámolóból nálunk publikus évkönyv készül és a Wigner honlapján a "Rólunk", "Évkönyv" menüpont alatt megtalálható.

A 2018-as elkészítése folyamatban van. Az akadémia honlapján magyar, a miénken angol nyelvű összefoglalók vannak. Egyik sem egyszerű, laikusok által könnyedén befogadható, értelmezhető, mert szakmailag pontos leírásokat akarnak adni. Egyes kiemelkedő eredményekről vannak könnyedebb sajtóhírek, de egész éves beszámolókból tudtommal nem készül ilyen.

"Egyik sem egyszerű, laikusok által könnyedén befogadható, értelmezhető, mert szakmailag pontos leírásokat akarnak adni. Egyes kiemelkedő eredményekről vannak könnyedebb sajtóhírek, de egész éves beszámolókból tudtommal nem készül ilyen."

Pedig szerintem ez fontos lenne.

--
trey @ gépház

Nagyon jó példát hoztál, ugyanis ennek a hasznosságát meg tudja a nép határozni egyszerűen. Pl. az eladott jegyek száma, a TV közvetítések, a hazai és nemzetközi eredmények alapján.

Szemükkel láthatják, hogy szar. Az akadémia esetén hiányolom sajnos nem látszik az egyszerű emberek számára semmi.

--
trey @ gépház

a fociakademiaknak nem az eladott jegyek, vagy a merkozesek eredmenyei a mutatoik, hanem a felnevelt fiatal (sajat nevelesu) jatekosok mas, foleg kulfoldi csapatokhoz torteno eladasaik utan kapott bevetel lenne.
a fenti nb1-es csapat 2/3-a kulfoldi, felnott jatekos. ha veletlenul egy meccsen bekerul 1 sajat nevelesu fiatal az mar csodaszamba megy.
tehat nem tudod megitelni, hogy az a rengeteg milliard amit _elviekben_ a fiatal jatekosok kepzesere koltenek, megerte-e.

En azon morfondirozok, hogyha egyszer a fidesz csillaga lealdozik (tegyuk fel, hogy nem csak tuntike partokbol all az ellenzek, hanem lesz egy vallalhato koztuk),
akkor mi lesz ezzel a rengeteg stadionnal?

Valoszinu, hogy a kovetkezoknek nem lesz egy sarokpont a stadionepites.
Akkor azok majd allnak magarahagyva a pusztaban amolyan mementokent az autokor nemzedekenek?

Mellekszal, meg kosza gondolat. Csak ugy eszembejutott.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

akkor mi lesz ezzel a rengeteg stadionnal?

Hehe, erre épp tudom a "választ" (illetve: egy választ).

Volt szerencsém még a stadionépítések hajnalán az egyik legnagyobb stadion valami nagyon főfejes projektvezetőjétől (természetesen: ex-focista) végighallgatni egy előadást a stadionok "gazdasági oldaláról". Kb. 3 percben összefoglalva, hogy "hát teltházas meccsekkel 10 éven belül megtérül" (LOL - btw, már ott is feltűnt, hogy a számításban azzal nem számolt, hogy a megtérülési idő alatt fenntartási költség is van, de ilyen apróságokkal nem foglalkozunk egy teremnyi közgazdász hallgató előtt...) és egyébként kiadható rendezvény-helyszínnek, már meg is van az árazás (hint: szerintem nincs 100 cég az országban, amelyik megengedhetné magának a bérleti díjat). A maradék 87 percet a nagyon mánáger ember azzal töltötte, hogy ecsetelte, hogy milyen fű lesz a stadionban és mennyi időt szántak a megfelelő fű kiválasztására...

Szóval "van terv rá".

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

- A „stadiont a szülőfalumba” ötletet is lopták. (Igaz, utána továbbfejlesztették.)

- „Ma körülbelül ezren járnak a negyedosztályú klub mérkőzéseire.” Tehát közel 30 évvel a vezér bukása után nagyjából annyian járnak a csapata mérkőzéseire, mint nálunk a hatalma teljében levő vezér Puskás Akadémia FC-jének hazai mérkőzéseire. (1122 fő átlagban a hazai mérkőzéseik nézőszáma.)

Ne csináljunk úgy, mintha régen nem épültek volna stadionok. Győrben mindig is volt stadion. Még a Kádár idejében épült talán. Mégse fájt senkinek. Senki sem akarta elbontani, se amikor jól ment az ETO-nak, se akkor, amikor csak néhány ezren (vagy százan) lézengtek benne.

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1ba_ETO_Stadion

Mire használják? Régen úttörő olimpiát rendeztek benne, most meg pl. az EYOF-ot részben abban rendezték. Miben rendezték volna? A Duna parton a fűben?

--
trey @ gépház

nem a stadion építésekkel, van a baj - elsősorban - hanem az átgondolatlanságával.

oda is 30 ezres stadion épül, ahol egy sportpálya is elég lenne egy egyszerű lelátóval.

nincs átgondolva a hasznosításuk sem. mivel ezek nem többfunkciósak, nem igazán alkalmasak rendezvényekre.
nincs benne futókör, tehát még iskolai tornaórákra sem jó.

viszont van mindegyikben vip páholy, de sajnos csak egy azaz egy darab orbán viktorunk, és egy azaz egy darab mészáros lőrincünk, és sajnos az országnak csak egy azaz egy darab veje van. tehát ez is mindig zárva van

nincs átgondolva az üzemeltetésük sem. olyanok mint a stadler stadionja.

mennyivel jobb sporttelepet lehetett volna ebből a pénzből építeni. igaz nem lenne fűthető focipálya, vip páholy, királyi váró/fogadóterem..
viszont többcélú lenne, több embernek, kevesebb pénzért.

Hát pedig ha az MTA-t "bedózerolják", énbennem tényleg pont ez merült fel. Hogy az alapkutatásoknak nincs gyakorlati haszna, nosza vegyék el az egyházak összes állami támogatását is, államosítsák vissza az egyházi ingatlanokat, mert nincs alkalmazott, gyakorlati haszna. Ha ez az MTA-val most végbemegy, akkor előbb-utóbb semmi nem fogja megakadályozni azt, hogy az egyházakat is ne szervezzék ki egy Prohászka Ottokár Kft-be, aki majd kezeli a templomok üzemeltetését, karbantartását, meg a papok fizetését, és majd megbízható kormány által kinevezett káderek döntik el, hogy mire lehet mennyit költeni abból, amit az állam ad az egyházaknak.
(Persze ahhoz, hogy ez megvalósuljon az kellene, hogy az unió komoly pénzeket osszon az egyházaknak címezve, de ki tudja lehet ezért a fillérekért is lehajol majd a kormányzat ha még két ciklust marad, még ha nem kapnak uniós pénzeket is, mert akkor már nem lesz mi mást "beKLIKesíteni").

Aztán majd pár ciklussal még odébb lehet, hogy már az sem lesz túl elrugaszkodott az addigra megvalósuló vívmányok mellett, amiknek a dícséretét Johannes Öhquist fő művében lehet olvasni, és megnézni, hogy a másik nemzetvezető milyen haszontalan dolgokat számolt még fel, amikor azt mondták, hogy csak azt lehet megtartani, ami hasznot hoz. Pl. Ott szerepelt, hogy micsoda megtakarításokat hozott az államkasszának, amikor felszámolhatták az értelmi és fizikai fogyatékosok ellátásait/intézeteit, mert bevezették az eutanáziát a társadalomnak csak terhet jelentő személyekre (T4 program).

Bocsánat a túlzásnak tűnő hasonlatokért, de aki érintett szenvedő alanyként az MTA szétverésében, annak ezek nem tűnnek túlzásnak. A jogállami keretek fellazítását is azt hittem csak átmeneti dolog lesz, amíg a kívánt változtatásokat megcsinálják, de a fékek és ellensúlyok nem kerültek vissza a rendszerbe és nagyon úgy néz ki, hogy van egy elszabadult hajóágyúnk amit ha nem kötözünk meg akkor szépen lassan mindent ledózerol, ahogy ring a tenger.

Pont ezért! Képzeld hogy növelné ennek a hatékonyságát ha közvetlen kézivezérlésre kapcsolnának ott is >:-D, elvégre a médiánál sem volt elegendő, hogy annyi sajtóorgánum közvetlen irányításuk alatt van, bele kellett dobni egy nagy közalapítványba őket, biztos ami biztos. A papok sem megbízhatóak, mert itt-ott már némelyiknek ott is sok, ami megy, sokkal megbízhatóbban mehetne ez is közvetlen kézivezérléssel - előbb-utóbb szerintem ennek is el fog jönni az ideje. Na meg előbb-utóbb stadion lesz már mindenhol, akkor jöhetnek a templomfelújítási-karbantartási szerződések az m&m cégeknek, mert még a legkisebb faluban is van templom, meg a kegytárgyakra is majd közbeszerzést kell kiírni. Hű de jó ötleteim vannak, remélem figyel egy illetékes aki lát benne fantáziát...

Egyetlen egy dolgot nem vélek előre látni... hogy mi lesz az a pont, ahol a népnek már túl sok lesz, amit csinálnak. Vagy száguldunk addig, amíg egy betonfalra felkenődik képletesen az egész ország? - elmegyünk a falig.

Ááá nem, az teljesen szükségtelen. A sajtótermékek is megmaradtak külön meg a közoktatási intézmények is mind külön néven futnak csak egy központ kezeli a pénzüket, ld KLIK, a központi szemetes cég, média közalapítvány. Ezek analógiájára egy kft vagy közalapítvány kezelhetné az egyházi vagyont, amit visszaállamosítunk, a közpénzt csak közbeszerzéseken lehet elkölteni, megbízható kormány által kinevezett embereké a döntő szó minden pénzügyi kérdésben - a vallásszabadság nem sérül, érted, csak a vagyongazdálkodást meg a béreket kell államosítani :) Amolyan egyházi KLIK. Nem kellene szöszmöszölni az egyházi adókedvezményekkel, innentől minden egyházi tulajdon állami/közalapítványivá válna, és az egyházi alkalmazottak fizetését is ettől a közalapítványtól kapná. Ha pedig nem megfelelő a hangnem a szószéken, akkor Kövér mintájára meg lehet vonni egy havi bért. Ez így jóval hatékonyabbnak tűnik :)

> En azon morfondirozok, hogyha egyszer a fidesz csillaga lealdozik (tegyuk fel, hogy nem csak tuntike partokbol all az ellenzek, hanem lesz egy vallalhato koztuk),

Oh, Wishful thinking anyway ha így is lesz, engem a hup relációjában az kérdés érdekel, hogy vajon, hány akkor már vállalhatatlan fórumszál fog törlődni és mennyire gyorsan, azokkal a gyíkokkal együtt, akik most sütkéreznek a narancsszín nap fényében...

Ha tippelni kellene, hogy Gabucino gyűjteménye vagy a Wayback Machine fog tovább működni, akkor én az utóbbit választanám. Másrészt Gabucino csak azokat az információkat gyűjti ki, amiket ő valamiért fontosnak tart. Nem tudom mi igaz belőle, de egyesek szerint hup-os fiókért cserében törölt már bejegyzéseket. Így az nem jelent semmit, hogy most ott meg lehet találni valamit.

"Ha egy cikk címében kérdőjel van, akkor a kérdésre adott válasz: nem. Ha pedig feltételes módban fogalmaz, akkor nincs rá bizonyíték." :D

Vagy másképp:

"Nem tudom mi igaz belőle, de ironcat illegális tengerimalac-viadalokat szervez piréz bevándorlóknak"

Szerinted ha ezzel a dumával teleplakátolom az országot, mennyi időn belül kapom kézhez a keresetleveled másolatát?

Gondolom Gabucino elmorzsolt egy-két könnycseppet a szeme sarkában, amiért a védelmére keltél. Bár az nem világos előttem, miből gondoltad, hogy Gabucino nem képes segítség nélkül megvédeni magát.

Másrészt néhány éve valaki itt a HUP-on írta, hogy vele megtörtént az eset. A „nem tudom mi igaz belőle” azt hivatott jelezni, hogy a kijelentés hitelességét nincs lehetőségem ellenőrizni. Tehát nem én találtam ki a történetet. Ha valaki nagyon ráér, akkor akár meg is keresheti a vonatkozó bejegyzést. Persze, csak akkor, ha azóta nem került kimoderálásra a topik.

Illetve időnként megesik, hogy néhány user hosszabb-rövidebb idejű hupos inaktivitás után után hirtelen visszatér, és a hangneme jelentősen eltér a korábban megszokottól. Ezekről később többnyire kiderül, hogy Gabucinohoz került a nick. A legutóbb – ha jól emlékszem – szegecs néven „publikált”. Ez még nem igazolja, hogy a korábbi állítás igaz, de a gyanú felkeltésére mindenképpen elég.

Köszi.

Átnéztem mindegyiket. Némelyikből megtudtam hasznos információkat. De olyan redundáns és pol. korr. szeleknek erőltetetten megfelelni akaró infók helyett, hogy mennyi nő dolgozik a kutatók közt (érdektelen számomra, az sem érdekel, hogy a Tesco-ban mennyi a férfi-nő arány), ami több prospektusban is visszatér, inkább az eredményekről olvasnék.

Az irány jó, de azt hiszem, hogy ezek a fronton lenne még hova fejlődni. Gondolom ebben az intézményben is lenne erőforrás arra, hogy az eredményeket hangsúlyozó prospektusokat állítsanak inkább elő.

--
trey @ gépház

Sajnos nincsenek hozzászokva, hogy bizonygatni kell a létjogosultságukat, mert ez számukra olyan természetes :( Csak reménykedni tudok, hogy időben észbe kapnak ... szerintem nem ártana küldeni konstruktív kritikát nekik - pl. MTA titkárságra.
Ha szervezeten kívülről tartanak tükröt nekik, talán az a leghasznosabb. Mivel mind magasan képzett tudós és bizonyos alapvető értékeket vallanak, így bizonyos kérdések eleve meg sem fogalmazódnak bennük és fel sem merül, hogy benne kellene lennie pl ezekben a kiadványokban. Mások a szempontjaik.
Talán kellene nekik egy "átlagválasztó" olvasószerkesztő team, hogy kicsiszolják a kiadványaikat, akiket jelen esetben nem lehet elintézni annyival, hogy ők jobban tudják, mert most mindenkinek meg kellene értenie, hogy miről van szó. És ez sajnos egy nehéz menet lesz. A létük a tét, meglátjuk fel tudnak-e nőni a feladathoz.

Amúgy nem tudom mi lenne, ha a Lovász azt mondaná, hogy most 3 hónapra paripát nem kapunk csak fizetést, kutatni úgysem tudunk akkor mars ki mindenki ebben az időszakban az utcára, megmagyarázni a népnek, hogy miért vagyunk, és miért jó az, ha úgy maradunk, ahogy vagyunk.

"Gondolom ebben az intézményben is lenne erőforrás arra, hogy az eredményeket hangsúlyozó prospektusokat állítsanak inkább elő."

Nincs benne az erőforrás. Elég kevés a pénz, nem nagyon marad tudománykommunikációra. Egy amerikai vagy angol egyetemen erre általában van külön személy, akinek van tudományos végzettsége, de nem kutatóként dolgozik, hanem az a feladata, hogy megértse az eredményeket, és lefordítsa hétköznapi nyelvre. Magyarországon próbálták az utóbbi időben rátolni ezt a feladatot pluszban a kutatókra (hogy a pályázaton támogatást nyert témáknak legyen honlapja), de már nem emlékszem, hogy mi lett a vége (lehet, hogy ez már az a pályázati kör lett volna, amikor Pálinkástól végül átvette a hatalmat palkovics).

Amúgy ennek ellenére az egyes intézmények honlapján szokott lenni összefoglaló, pl. a Wigner Fizikai Kutatóközpont honlapján a hírek között szokott lenni tudósítás a kiemelkedő eredményekről. Az MTA honlapján sem csak a férfi/nő arányról van cikk, hanem pl:
agykutatásról, a Duna élővilágáról és a környezetszennyezés hatásairól,
a búza kártevőiről, csillagászatról, biotechnológiáról.

Nem mintha a férfi/nő aránynak ne lenne fontos szerepe. Ha olyan munkakörülményeket teremtünk, ahol a nők is érvényesülnek (pl. van lehetőség szülési szabadság után visszatérni), akkor kevesebb a nők tehetsége sem vész kárba.

Lemaradtál pár körrel, a helyzet még az általad felvázoltnál is rosszabb, mert "Palkovics az MTA legjobb barátja" ld: hvg index

Megmondták: ha valami nem tetszik, el lehet menni külföldre. Semmit nem fogtok elérni, de ne legyen igazam.

A Professzorok Batthyány Köre szerint (2018. 12. 18.):

„Üdvözöljük a kormány szándékát a kutatás, a fejlesztés és az innováció növekvő támogatására. Fontos azonban, hogy a szervezeti modernizálás ne károsítsa a már meglévő, főleg alapkutatási potenciált. Nagy port vert fel a Magyar Tudományos Akadémia autonómiájáról folytatott élénk vita, mely a tudós testület és a kormány között komoly feszültséget gerjesztett. Az MTA mint köztestület bizonyos tekintetben kormányzati feladatokat is ellát. Erre támogatásának egy jelentős, állandó részét az állami költségvetésből kapja, tevékenységéről évente beszámol a kormánynak, kétévente pedig az Országgyűlésnek. Ezért téves az az állítás, hogy a költségvetési fejezet átalakítása jelentősen sérti az intézményi autonómiát, mert ez mindig is alá volt vetve –ha nem is egy minisztériumnak, de – a kormánynak és a törvényhozásnak. A tudományos kutatás különleges jellege miatt bölcsen jár el a fenntartó állam, ha az autonómiát a lehető legszélesebbre bővíti, de nem ellenkezik az Alaptörvénnyel, ha – mint a világon mindenütt teszik – fenntartja magának a jogot egyes, a gazdaság számára fontos irányok preferálására, ezek kiemelt támogatására. Ugyanakkor a kiemelés csak akkor lehet eredményes, ha a támogatásban részesülő kutatók azonosulnak a kitűzött célokkal, minden erejükkel igyekeznek ezeket elérni. A sokszor kapkodó és udvariatlan kommunikáció nem segíti a kibontakozást. Az előttünk álló évben az érintett intézmények alaposan felkészülhetnek a változásokra, hogy azokat kihasználva jobban teljesíthessék feladataikat. Hogy megfelelő tudású egyetemi tanárokat lehessen kinevezni, fontosnak tartjuk, hogy megmaradjon, sőt, kiteljesedjen az Akadémia minőségbiztosítási funkciója (legtöbb szakmában az MTA doktora cím), ami garanciát jelenthet arra, hogy a helyi csoportérdekektől függetlenül, csak a dokumentálhatóan arra érdemesek kaphassák meg az egyetemi tanári kinevezést.”

Kiemelés tőlem.

Kíváncsi lennék rá, hogy ez az alapos felkészülés hogyan fog megvalósulni. (A szöveg tördelése elég érdekes, de ez az eredeti szövegben is így van.)

Ugy oszinten, az MTA -rol max a politika tud erdemben nyilakozni az embereknek, mivel nekunk halvany lila fingunk nincs, mivel is foglalkoznak ott.
Az ellenzek annyival tamogatja meg oket nagylelkuen, hogy O1G. Ez igy keves.

Az Entek ma tényleg háborúba mentek... Csurig betelítettük az MTA előtti teret. Az élőlánc nem is élőlánc volt, hanem inkább valami élő-szerves-polimer-lánc volt, mert vagy 5-10-szer körbeértük az MTA épületét. Izzadhatnak most a királyi tévé híradósai, hogy miként vágják meg az anyagot, hogy ne látszódjon 10-20 embernél több. Csak hogy érzékeltessem, mekkora összefogás volt: az intézetünkből a 3 legelvakultabb kormánypárti szavazó közül is 2 ott volt (az első és a harmadik helyezett). De voltak ELTE-s tanárok is szép számmal, meg nyilván más egyetemről is, csak őket nem ismerem.

A "hozz magaddal egy könyvet" remek ötlet volt, amikor az emelésre került a sor, be lehet azonosítani különféle csoportokat, hogy ott nyelvészek, amott szerves kémikusok, itt meg fizikusok vannak. Én egy régi ELTE-s tanárom könyvét vittem: Tél Tamás - Gruiz Márton: Kaotikus dinamika. Az alkalomhoz remekül illett. Annak üzenném, aki egy Elméleti fizikai példatárat hozott magával, hogy sok szerencsét a közelgő zh-hoz. :D

A mai este még érdekes lesz, ugyanis az MTA vezetőségéből és az intézeti igazgatókból álló agytröszt hoz majd egy döntést, ami meghatározó lesz a magyar kutatás jövőjére nézve. Reméljük jó döntést hoznak, ez már rajtuk múlik. Mi a magunk részét megtettük.

Bye bye "Entek". RIP MTA Kutatóhálózat, volt egyszer ilyen is Magyarországon. Kíváncsi vagyok mi lesz a jelenlegi alkalmazottakkal. Lesz-e jogutódlás, vagy bosszúból nem, és csak azokat fogják átvenni akik nem kapálóztak ellene, esetleg a kapálódzókat csökkentett bérrel, mert hát "szorult idők ezek duma". Választási időszak elmúlt, most már jöhet a buldózer. Persze közel vannak az önkormányzati választások, de hát 4000 ember úgysem tud akkora vihart kavarni a biliben... gondolhatják. De ha látják, hogy ennyire ellen mer állni a kutatóhálózat még az adott körülmények között is, és mégis meglépik, valószínűleg sokkal nagyobb károkat fog okozni a rendszerbe belenyúlás, mint amit bármilyen többlettámogatás beleöntése ellensúlyozni tudna.

Nem értem miért kellett ezt.
A pályázati kiírásokat úgyis a kormányzat intézi, a közbeszerzési rendszerekre szintén döntő befolyásuk van, miért kell még durvábban belenyúlni az MTA-ba, teljesen érthetetlen.