ftp.kfki.hu-n ubuntu mirror megszűnt

Fórumok

Aki használta, annak: eddig tartott, sajnálom.

Hozzászólások

Használtam és köszönöm az eddigi fáradozást vele.

--------------------------------
...úgyis jönnek...

Mit az, amit egy ilyen mirror kér és már nem tudtad adni neki?

Feltételezem nem tárhely vagy sávszélesség, hanem inkább idő? Eddig viszont feltételeztem, hogy ez kb. egy automata szinkronizációs script egyszeri beállítását igényli aztán kész.

Szóval vagy valamit rosszul gondolok, vagy van valami más, amire nem gondoltam.

Elfogyott a tárhely és mivel a kutatóközpont nem kapta meg az ITM-től az üzemeltetésre a forrást (értsd: víz, villanytól kezdve minden), erre most tényleg nem futja.

A debian tükör maradt, az ubuntu törlésével szabadult fel elég hely. Egyenlőre még nem mondták, hogy kapcsoljam le a gépet.

Egy HDD nem csinál itt nyarat. Kellene mellé áram, net, WC-papír. Jelenleg senki se tudja, hogy ezeket miből fogjuk fizetni, ha küldik a számlákat. A kormányba annyi gerinc se szorult, hogy nyíltan kimondja, hogy nem akar egy lyukas garast sem adni alapkutatásra, menjen mindenki külföldre, vagy váltson szakmát. Helyette hónapok óta megy ez a lassú és bizonytalan kivéreztetés.

Teljesen egyetértek.

Talán ha a civil szféra adakozni kezd az akadémiai szféra irányába és ez némi publictást kap talán azok is magukhoz térnének akiknek az oktatás, kutatás fenntartása a feladata lenne (mellesleg szintén a mi pénzünkből).

Ezzel kifejezhetnénk, hogy a társadalom számára a KFKI van annyira fontos mint egy random focicsapat.

https://index.hu/tudomany/2018/07/06/palkovicsnak_elfogadhatatlanok_az_…

Itt azt irjak, hogy az innovaciora akarjak helyezni a hangsulyt.

A 444 komment szekciojaban rohogtek valamelyik cikk alatt, hogy Magyarorszag mar Bulgaria(?) mogott van innovacios tekintetben.

Ha ez igy van, akkor nem csodallom a lepest.

Innovációt állami szektortól meg tudósoktól elvárni olyan, mintha azt mondanád, hogy a nővér műtsön.
Az innováció nem tudomány, az egy találmány vagy felfedezés profitábilissá tétele.
Ezt profitorientált cégek végzik, nem tudósok. És ahhoz, hogy innováció legyen, kell az alapkutatás, amit utána fel lehet használni és profitot csinálni belőle.
Innováció nem lesz a semmiből, ne keverjük az innovációt az invencióval.

Az, hogy Magyarországon alacsony az innovációs hajlam és kevés az innováció, az két dologból ered: alacsony az alapkutatás, és nincs olyan vállalkozói réteg, akinek tőkéje lenne arra, hogy találmányokba, kutatások felhasználásába fektessen, mert itt nagyon sokat kell próbálkozni, mire egy dolog bejön.

Aki a tudomány HELYETT az innovációra akarja helyezni a hangsúlyt, az vagy gonosz, aljas és hazudik, vagy olyan hülye, hogy nem érti, mi az az innováció.

A NASA nem innovál semmit.

Szerintem nem tudod, hogy mi az innováció. Az innováció nem új dolgok feltalálását jelenti, vagy fejlesztését jelenti, hanem feltalált/kifejlesztett dolgok sikeres piaci bevezetését.

A NASA mint állami szerv nem csinál semmit a piacnak. Vannak NASA spin-off technológiák, azok innovációk, más cégek szépen piacra dobják a NASA fejlesztéseit.
Ezt a NASA ki is gyűjti évente:
https://spinoff.nasa.gov/
Az ilyen spinoffot, innovációt segítik a tudomány-technológia transzfer programok, amik pont arról szólnak, hogy a tudósokat és a vállalatokat összekötik, hogy azok, akik innoválni tudnak (a piaci szereplők, mert nekik megvan a marketing, termékfejlesztés stb. tudásuk) összeköttetésben legyenek azokkal, akik a tudományos hátteret adják, és ne vesszenek el a felfedezések, hanem pénz legyen belőlük a gazdaságban.
A kutatást, felfedezést, prototípus építést az állam által támogatott szervezetek végzik, az innovációt meg a piaci szereplők. A NASA-nál is így van ez.

Most bármi féle gondolkozás nélkül eszembe jut pl. a Pille doziméter. De a KFKI (utódai) elég sok műszert fejlesztenek, sokszor más alapkutatást végző intézeteknek (pl. a CERN-nek).

Ha régebbiek is érdekelnek: sugárzások analizálása (sokcsatornás analizátorok), számítástechnika (TPA-sorozat, BraiLab).

Például az internet, amit te épp bőszen használsz, a KFKI és a CERN közötti (meg a Sztaki és a Linzi Egyetem közötti stb.) alapkutatási együttműködés során lett "behozva" Magyarországra, a '90-92-es években több lépésben, párhuzamos utakon. A korábbi bevezetést a COCOM-lista gátolta, mivel nem lehetett az országba olyan eszközt behozni, ami kellett volna mindehhez.

A KFKI részéről ez elsősorban három kutató munkásságának volt főként köszönhető, az egyikük Telbisz Ferenc, egykori egyetemi tanárom édesapja: http://tudosnaptar.kfki.hu/historia/egyen.php?namenev=telbisz

A kezdeti időkben még nem a ma ismert szokványos protokollt használták, és csak a levelezés kapcsolódott be az EU-s kutatói hálózatba, majd ebből lett a '92-93-as évek során a mai internethez hasonló hálózat.

Az innováció (ha hívhatjuk így) viszont nem csak a technológia Magyarországra hozását jelentette, azon túl még számos érdekes problémát meg kellett oldaniuk:

"Az már homályba vész, hogyan kerültek kapcsolatba az ELTE-vel, nevezetesen
az azóta már elhunyt Daruházi Lászlóval és Telbisz Ferenccel, az egyetemi hálózati központ akkori vezetőivel. Mindenesetre Daruházi és Sz. Nagy Csaba már
1994 táján több eltés kollégával együtt volt gyakori vendég a Datanetnél: azt
igyekeztek kimunkálni, hogy az X.25-re alkalmas készülő gerinchálózatot átalakítsák az internetszolgáltatás céljaira.

Technológiailag meglehetősen „érdekes” dolog volt, hogy a kiinduláskor az IP-t
az X.25-ön keresztül igyekeztek megközelíteni az akkor még ott ténykedő volt
please-esek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy vidékre ment egy bérelt vonal, ami fölött volt egy X.25, afölött meg az IP… Természetesen – mielőtt még bárki pálcát
törne az X.25 fölött – meg kell jegyezni, hogy bizonyos környezetekben mind a
mai napig van létjogosultsága – hangsúlyozta több szakember is.

Aztán rájöttek – egyetértésben az üzleti oldallal -, hogy ez így nem igazán működőképes, de tekintettel az igen zajos magyar vonalakra, úgy döntöttek, hogy az IP
alá szükség van még egy protokollra, ezt pedig a LAPD-ben vélték megtalálni."

Akit bővebben érdekel a téma: http://itf2.njszt.hu/324rtr4/uploads/20-eves-a-magyarorszagi-internet.p…

Illetve a Várban egykoron megtalálható Telefon Múzeumban is nagyon sok érdekes anyag volt a témában, de hogy ezzel a múzeummal mi lett, az jó kérdés (tippem szerint az alsómocsoládi stadionépítés miatt erre sem jutott pénz).

Szerintem az innovációnak elég szűk értelmezése az, ha csak azt nézed, ami piaci termék lesz közvetlenül. A NASA esetében miért nem innováció az, ha új megoldásokat találnak ki pl. az űrszondák műszerezettségéhez? Ha úgy tetszik, ilyen innovációkkal a NASA egyik részlege ad valamit egy másik részlegnek, vagy pl. a NASA a csillagászatnak (a Hubble műszerei által).

Elég sok hasonló példát lehet mondani a KFKI-ról is egyébként, pl. a Vega szondák műszereinek a fejlesztésével az RMKI (a KFKI egyik utódintézete) adatot szolgáltatott az üstököskutatásnak.

"Az innováció alapvető mozzanatait, Schumpeter három szinten különítette el.
Különbséget tett:

- az invenció, az új gondolat megszületése;
- az innováció, az ötlet materiális megjelenítése;
- és a diffúzió, az új termék / szolgáltatás elterjesztése és befogadása

között."
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

És ki adja? Mert pl. a wikipedia szerint ennél általánosabb fogalom az innováció, vagy pl. a Cambridge dictionary sem említ semmiféle terméket az "innovation" szócikkben. Nem érzem úgy, hogy ezeknél egy kis magyar klub nagyobb szaktekintély lenne. Ők termékre adnak díjat, és amúgy a vezetőség nagy része for profit (Olajterv, Richter) vagy politikia (BKK). Ők arra adnak díjat, ami őket érdekli, de attól még nem ők mondják meg, hogy mi az innováció.

Cambridge: "(the use of) a new idea or method".

"mintha azt mondanád, hogy a nővér műtsön", erről hirtelen ez jutott eszembe.

kiragadott részlet: "Ha egy sebész szakorvos nekiáll operálni műtősnő helyett egy fogászati asszisztenssel, anesztes helyett egy frissen végzett aneszt-intenzívesnek készülő orvossal, műtőssegéd helyett egy betegszállítóval és második szakorvos helyett egy hatodéves orvostanhallgatóval, akkor a beteg halála esetén ki lesz a felelős a történtekért? "

dehogy térnek magukhoz... sőt, örülnek is, hiszen akik adakoznak, ezzel is kevesebbek lesznek, és így kevesebb jut az aktív ellenállásra.

meg amúgy is hova tovább adakozni? már mindenki ezt teszi (kéri) most is. ahogy sokasodnak az állam/önkormányzatok által rosszul vagy nem ellátott feladatok, úgy nő az adakozási "teher" is a népességen, időben és pénzben IS. médiumokra, pártokra, ciliv szervezetekre, kórházi ellátásra, a szomszédod megfagyása ellen, tanszerre és még hosszan sorolhatnám.

Épp Alpha Stage Project van. :P

Ma épp a :

PHP Warning: fopen('randomsessionlogthingy') failed

volt a menő.

Éles rendszeren nem tolunk ilyet a felhasználó elé és nem akkor sem ha 10k-ból fejlesztik le nemhogy milliárdokból.
(Ha másért nem mert egy elvetemült véletlen nyit rá egy hibajegyet amivel aztán hetekig lehet focizni.)
Vagy rosszabb esetben zaklassa a rendszergazdát, hogy miért csinálja eztet és miért nem megy inkább...

talán azok is magukhoz térnének

Te egy másik bolygón élsz, ember, nem ebben az országban. Ha nem megy ki 100.000 ember tüntetni, napokon át, akkor esélye nincs annak, amit szeretnél, és még úgy is kétesélyes a dolog.

Ezzel kifejezhetnénk, hogy a társadalom számára a KFKI van annyira fontos mint egy random focicsapat.

Pont leszarják. A társadalmat, az embereket, mindenkit.

hogy nem akar egy lyukas garast sem adni alapkutatásra, menjen mindenki külföldre, vagy váltson szakmát
De az ugye megvan, hogy ez az "alapkutatás vs. alkalmazott kutatás" téma valójában csak egy ál-dilemma. Egyrészt azért van, hogy úgy tűnjön, mintha itt valami nagyon magasszintű - átlagember számára felérhetetlen - szakmai részletkérdésről menne a vita. Másrészt könnyű elmagyarázni, hogy alkalmazott kutatás = pénzt hoz a konyhára, alapkutatás = csak viszi a pénzt, így a többség nem vonja kétségbe a cél helyességét.

Egyébként nem hiszem, hogy az elüldözés lenne a cél (max járulékos kár). A függőviszony kiépítése annál inkább... márpedig ha a napi működési költségre is "objektíven" elbírált pályázatokkal lehet csak pénzt kapni, akkor ez történik. És mihelyt kiépült rögtön ki fog derülni, hogy az "alapkutatás" mégse olyan rossz dolog, hiszen úgy viszi pénzt, hogy nem kell kézzelfogható eredménynek kijönnie a végén.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

szerintem szó sincs függőségről. arról van szó, hogy ez egy kellően nagy költsévgetési tétel, ahhoz hogy újabb faszkalapok akarjanak kummantani belőle amennyit csak tudnak. (nem vagyok naív, gondolom eddig is voltak/vannak olyanok akik ebből a keretből is lecsíptek), csak más szintekre helyezik ezt:
10petákból 9 elmegy kutatásra vs. 10petákból 9et kummantanak 1ből meg "csináljanak tudományt".. csak közben valójában ahhoz hogy térképen maradjunk kellene mondjuk 15-20 peták..

Világos, csak ahhoz, amit leírtál, kellenek olyan akadémiai vezetők akik asszisztálnak ehhez. A jelenlegiek - egyelőre úgy látom - nem nagyon akarnak, ezért kell kialakítani a megfelelő rendszert.

A másik - ezen sajnos túlmutató - lehetőség, hogy bizonyos - klasszikus tudományos kritériumrendszernek nem kellően megfelelő - tanok "hitelesítéséhez" kellenek megkérdőjelezhetetlen tekintélyű arcok, nevek, pozíciók, intézmények.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Azt nem értem, ha valaki, akkor a wiki oldala szerint pont ő szakember lenne, aki oktatásban és kutatásban is részt vett, de akkor miért nem lojális a bővebb értelemben vett volt kollégáival? Vagy van valami nagy és jó terv, amit mi szűk látókörű parasztok nem értünk meg, de még a kutatók sem látják még teljesen?

Tudod, vannak olyan emberek, akik pénzért/csokiért/sörért/hírnévért/politikai előnyökért (tetszőleges behelyettesíthető) simán szembeköpik korábbi önmagukat is. Valószínűleg megvették őt valamivel és ő is beállt a sorba.

A nagy terv egyébként egyszerű: "Eltaposni mindenkit, aki nem úgy gondolkodik, cselekszik, ahogy mi! Vesszen a paraszt, ha kell a futó és a huszár is! De bástya ne, hiszen ő jó elvtárs. A király meg én vagyok."

Mondjuk vele kapcsolatban azt meg kell jegyezni, hogy ugyan nekem is ellenszenves a figura, de mikor bizonyítottan szexuális úton terjedő betegségek/vírusok rákos megbetegedést okoznak, a ne paráználkodj passzusa a tízparancsolatnak, amit említett (mármint az egész tízparancsolatot, nem a bizonyos pontját), el kell ismernem, hogy lehet nem is hülyeség, még ha én is gyarló vagyok.
Csak valahogy ezt a ballibsi média maradéka, (akiket amúgy figyelek, mert még mindig jobb, mint a kormányzati) nem nagyon fejtegette.

Az arányok azért kérdésesek: Vannak olyan rákfajták, amikre a hajlam így terjed. Vannak olyanok, amelyre a hajlam öröklődik. Aztán van olyan életmód, amit a tízparancsolat és a bibliák nem tiltanak, mégis növelik a rák kockázatát. Ugyanez vonatkozik egy rakás élelmiszerként forgalmazott termékre, vagy a nem megfelelően elkészített ételre is. Vagy a szennyezett levegőre, vízre.

Lehetne még sorolni a lehetőségeket. A kérdés az, hogy ezek hány százalékán segítene a ne paráználkodj tiltás?

A kérdés az, hogy tényleg a "ne paráználkodj"-e az a megoldás a nemi úton terjedő betegségekre, amit az egészségügytől elvársz (elvégre te fizeted).
Pl. egy másik, szintén rákkeltő folyamat az oxidáció, az aerob életmód is kockázat. Az öregedés lassítására neked jó válasz, hogy ne lélegezz? Vagy inkább valami mást vársz a pénzedért?

Nem vagyok orvos, így a szakmán belüli megítéléséről sem tudok. A Google-be keresve a legtöbb találat tavalyi. Régebbi alig van. A wikipédiát átfutva, valószínűleg értett a munkájához. Hogy most a politikus, vagy a demencia beszél belőle, azt én nem tudom megállapítani. Viszont, ha nem lenne láncdohányos, akkor talán hitelesebb lenne.

Szakmán belüli megítélése az, hogy remek vagyont tudott felhalmozni kísérleti gyógyszerek etikátlan alkalmazásából, nagyon remekül tudott mások vállán állni, mindig a reflektorfényben állni a sikereknél és a háttérben a kudarcoknál, de alapvetően egy tuskó balfasz.

--
https://iotguru.live

szerintem is imával terjed a fertőzés..

bezárjuk a kórházi osztályokat, nem oltjuk tovább az embereket gyerekkorukban, aztán buzgón imádkozunk ne legyen több rákos, szívbeteg, mindenféle fertőzött, az a néhány 100 ezer aki már gyerekkorában megpusztul, amúgy is biztos libsibolsi lett volna mire felnő :)
ha meg nem, hat így járt.

nahát pont ezt csináljuk, és hullanak az emberek a sürgősségi osztályok ajtajában, meg a kórház klozetjában bujkálnak a hullák.

de csak imádkozz ártani biztos nem használ.

Sajnos ezt közelről megtapasztalhattuk.

Apósom egész életében vallásos volt, de az utolsó pár évben valami bibliát szóról-szóra vevő "szektának" a tanításait kezdte követni.

Aztán amikor szívrohama lett és bevitték a kórházba, azt mondta az orvosoknak, hogy neki gyógyszert ne adjanak, majd ő inkább énekel zsoltárokat és imádkozzanak érte.

Így most a gyerekeimnek nincs nagyapja.

> bizonyos - klasszikus tudományos kritériumrendszernek nem kellően megfelelő - tanok "hitelesítéséhez" kellenek megkérdőjelezhetetlen tekintélyű arcok, nevek, pozíciók, intézmények.

Ezt mondjuk elég régóta csinálja az akadémia, csak most ellenkező előjelre akarják váltani. Amikor a tudományos szocializmust kellett éltetni, akkor azt éltették. Amikor a genderszakot, akkor azt.

Az egész tudományos élet tele van politikai, vagy gazdasági indíttatású csalással, erről szól legkésőbb a huszadik századtól kezdve a "tudomány".

Persze ez a társadalomtudományokra vonatkozik leginkább, és a fizikai alapkutatásra legkevésbé, a KFKI-ért tényleg kár lesz, ha tönkremegy.

Vigyázó szemeteket nyugatra vessétek: régóta megfigyelhető, hogy a külföldi trendek némi késéssel beszivárognak hozzánk is. Márpedig amit nyugaton látok, az nekem nem tetszik, és nem akarom, hogy bejöjjön.

* Férfiak férfiatlanítása: APA szerint a férfiasság káros. Már nem toxic masculinity van, hanem masculinity is toxic.
* Nők férfiasítása: promiszkuitás propagálása, hagyományos női szerepek démonizálása

Ez a folyamat a társadalom alapegységét, a családot támadja. Ráadásul sikeresen! Nézzétek meg, hogy hány házasságot kötnek, mennyi a válás, és hány gyerek születik nyugaton! Vajon miért indult el a MGTOW mozgalom? Mitől kattannak be az incelek?

Amit látni kell, hogy az egyetemek nevelik ki azokat az embereket, akik az új agendát keresztülviszik. A genderszakon végzettek lesznek a jövő médiamunkásai, akik megírják a Gillette reklám forgatókönyvét ( https://hup.hu/node/162528 ), vagy a 10000-edik cikket, ami a gyermekvállalás nehézségeiről és költségeiről szól ( https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/12/want-to-fight-clima… ). Yuri Bezmenov was right: https://www.youtube.com/watch?v=4MzQSmwkFNc

Egyrészt, azért az életszínvonal bejöhetne.

Másrészt: összekevered a gender-kutatást a propagandával. A reklámot nem gender-, hanem marketing-és média-szakosok csinálták, akik valamiért azt hitték, hogy ezzel el lehet adni a borotvát. Nyilván a marketingeseket is "egyetemek nevelik ki" (=tanítják meg arra, hogy hogyan kell profitot termelni), viszont egyrészt lehet, hogy nem csinálják rosszul (ezek a cégek sokat keresnek), másrészt ennek semmi köze a gender-kutatáshoz (kb. annyi, mint a startreknek a fizikához).

Valakinek bele kellett ültetnie a fülébe a bogarat. Találkoztam már olyannal, aki kerek-perec kijelentette, hogy ideológiák mentén kellene élniük az embereknek az életét. Mikor kijelntettem, hogy most tulajdonképp ugyanazt akarja, mint Hitler csak egy másik ideológiával, akkor eléggé zokon vette ;)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Amit vízionálsz, azt nem is akarja senki, legalábbis egyetemi szinten.

Bár értem én, hogy félsz, ha kiderül: verni a nődet nem jó... ja meg a feleséged nem a tulajdonod, etc...
Botrányos lenne!!!44

Elképesztő faszságokat beszélsz amúgy.

Akik tolják a feminista propagandát, (túlnyomórészt) pont nem jártak ezekre a szakokra.
Mint az a helyi idióta (Széles Gábor?) a véleménnyel kikapcsolható gravitációval meg a követői.

Ok, lehet, hogy te sem jártál a gender szakra, de
a) elég sokszor előkerül, mint hivatkozási alap
b) te is tolod a propagandát, hogy "ja, biztos vered a feleséged..."
+1) az összes többi tudományággal összeségében nincs annyi hiszti, mint ez az istenverte genderszak körül.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

nem ez a kérdés,
hanem az hogy annak a hisztinek, amit ezzel az ürüggyel csapott a kormány, mára - néhány hónap elteltével - mi lett a következménye.

más - egyébként fontosabb - események mellet egy vacak közérdekű/közhasznú szerver üzemeltetésére nincs évi néhány ezer forint.

neeem?

hogy nem üzemelteti tovább az ubuntu mirrort, miközben a többit igen?
akkor az a gond, hogy az ubuntu libsibolsi oprendszer, a többi meg nem?
esetleg a vécépapír/víz- és áramszolgáltatás valami bolsevista maradvány?
világosíts fel...

vagy egyszerűen csak meg akarja mutatni a kormány, hogy övé az ország, a hatalom, és a dicsőség?

Igen, pontosan az a gond, hogy sorosgyörgy által szponzorált liberálbolsikommcsi migránsafrikai oprendszer és emiatt Orbán Viktor fővezérünk és istencsászárunk személyesen adta utasításba, hogy kizárólag az ubuntu mirrort töröljék, a debiant bezzeg tartsák meg!

Nagyon uncsi már az, hogy mennyire túltolod.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

minden nap 12 órakor a kossuth rádióban híreket mondanak.

minden nap ebben a hírekben ird és mond legalább 25-ször elhangzik, hogy brüsszeli soros-ügynök migránstámogató bürokraták támogatásával 100+ - amúgy nem is létező - migráns fogtak el a déli/román/v. valamelyik határnál, akik közül 123 volt pakisztáni, 44 afgán, és 99 afrikai muzulmán, akiket visszakísértek a határhoz, miközben bécsben/brüsszelben a múlt héten terroristák több fehér embert késeltek meg.

minden egyes nap.

és én tolom túl, amikor szóváteszem hogy a kormány megvon támogatásokat, csak mert soros?

azt mondod lenne pénz rá, hogy tovább folytassák az ubuntu repo tükrözését?
hát hol is van az a pénz? világosíts fel végre.

1) Ki a faszt érdekel, hogy mit mondtak a Kossuth rádióban?
2) Te miért hallgatod?
3) Mi a faszért böfögöd ide minden egyes alkalommal, mikor kifejtettük már nem egyszer, hogy nem érdekel minket a kormánypropaganda?
4) Nem zavar, hogy tőled több sorosmigránsgecizést hallok, mint ami a kormánytól eljut hozzám bármilyen egyéb csatornán?
5) Igazából szerintem te vagy Orbán sérült, nem a Fidesz szavazók.
6) Továbbra sem látom, hogy hol feladata az MTA Csillebérc-nek az Ubuntu mirrorozása és hogy ez hol közfeladat.
6.1) Tudtommal tudományos kutatómunkáért kapják a pénzt. Ubuntu mirror üzemeltetése - bár tény, hogy érdekes kísérlet lehet - szerintem nem vág profilba.
7) Főleg annak tükrében nem tudok egy KFKI-s Ubuntu mirrorért könnyeket hullatni. Nem ez a legnagyobb probléma.
8) Igazából szerintem a politikusaink 99,99999+%-a azt se tudta, hogy van ott Ubuntu mirror.
9) És szerintem maradt még Ubuntu mirror a világon.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

'Ki a faszt érdekel, hogy mit mondtak a Kossuth rádióban?'
téged nem, tegyél bannra oszt jónapot.

'Te miért hallgatod?'
mondhatnám hogy mert orbán de nem lenne igaz, mindenesetre nekem muszáj, elég legyen ennyi.

'Mi a faszért böfögöd ide minden egyes alkalommal, mikor kifejtettük már nem egyszer, hogy nem érdekel minket a kormánypropaganda?'
téged nem, tegyél bannra oszt jónapot.

'Igazából szerintem te vagy Orbán sérült, nem a Fidesz szavazók.'
mégis érdekel?

'Továbbra sem látom, hogy hol feladata az MTA Csillebérc-nek az Ubuntu mirrorozása és hogy ez hol közfeladat.'
feladata? nem!
belefér az intézményi önállóságba? igen!
közhasznú? igen!
akkor vajon miért ne osztaná, ha egyébként maga az intézmény is használja, ill saját magának tükrözte. - eddig -

'Tudtommal tudományos kutatómunkáért kapják a pénzt. Ubuntu mirror üzemeltetése - bár tény, hogy érdekes kísérlet lehet - szerintem nem vág profilba.'
szerintem meg tévedsz, de biztos szakértesz hozzá.

'Főleg annak tükrében nem tudok egy KFKI-s Ubuntu mirrorért könnyeket hullatni. Nem ez a legnagyobb probléma.'
szerintem nem olvastad el az egész bejegyzést. próbáld meg értelmezni a többt is ugymint:
- Elfogyott a tárhely és mivel a kutatóközpont nem kapta meg az ITM-től az üzemeltetésre a forrást (értsd: víz, villanytól kezdve minden), erre most tényleg nem futja. -
vagyis nem az van hogy ez sincs az sincs, hanem semmi sincs.

'Igazából szerintem a politikusaink 99,99999+%-a azt se tudta, hogy van ott Ubuntu mirror.'
igazából szerintem a politikusaink 99,99999+%-a azt se tudta, hogy létezik kfki. különben ebben legalább egyetértünk

'És szerintem maradt még Ubuntu mirror a világon.'
nemmondod.

de ha már itt tartunk. hol van a színházak támogatása.
a kórházak támogatása.
az iskolák támogatása.
az egyetemek támogatása.

ez a ubuntu repo ügy csak tünete a kormány szemétkedésének, v inkább jellemző következménye annak, hogy a saját népe ellen visel hadat a fidesz.

Nyilván nem ezért kapta a pénzt. A KFKI-nak nagy szerepe volt az információs infrastruktúra kiépítésében, és azért akkor kapott is pénzt.
Ma is sok informatikai jellegű feladata van, és ezek ellátásához kellenek tartalékok, amit, amíg tartalékok, lehet éppen ubuntu mirrornak használni. Ha kell a tárhely, akkor törlik az ubuntu mirrort. Ez történt most, és a jelentősége a KFKI és annak feladatai szempontjából elsősorban az, hogy a jelenlegi helyzetben elfogytak a tartalékok.

és?

mikor kijött a fajok eredete mennyi hír volt róla? majmos-Darwinos karikatúrából folyót lehet rekeszteni.

Welles világok harca rádiójátékáról évtizedetik ment a hiszti, hogy a média mekkora befolyással bír, mígnem 2000 után valakinek eszébe jutott, hogy ezt leellenőrizze.
a polywaterről is milyen hiszti ment a hatvanas években tudományos körökben. aztán ~10 év alatt gyanús lett, hogy nem üti meg a tudományos mércét, s sikerült rendesen cáfolni.
ha jól követem a világot, a Zimbardo-féle börtönkísérletről is mostanság kezdik el rebesgetni, hogy lehet kamu volt az egész, s ~40 évig teljesen fasságok alapján ment az a rengeteg hír, hogy az emberek mennyire szadisták.

nekem ebből két dolog jön le.

az emberek rengeteg fasságok állítanak, ami sokszor meredeknek tűnik elsőre. aztán ez vagy kiállja a tudomány próbáját, vagy nem. S hosszútávon megbukik az, ami fasság, s bármennyire is szentségtörőnek tűnik most 1-2 elképzelés, ha tényleges tudományos eredmény van mögötte, nem tudjuk megváltoztatni.

a másik pedig, hogy a politika nem mondhatja meg, hogy mi tudomány, s mi nem, de erre nincs is szükség. lásd, a darwini evolúció-elméletet is próbálták egyes helyeken törvénnyel tiltani, de ma már ez mennyire abszurdnak hat. továbbá, bár igen, a tudomány lassan cáfolja fasságokat, de pont a manapság elindult publikáljunk hülye gender-tanulmányokat mozgalom mutat rá, hogy lehet, néhányan kicsit túltolták ezt. de ez messze nem azt mutatja, hogy a teljes tudományterület fasság, s tiltsuk be erővel...

erre az lenne az elfogadható megoldás, szerintem, ha valami döntéshozónak bassza a csőrét a gender-studies irányból kieső elméletek, hogy adjunk pénzt ellenőrzésre, arra, hogy a mi tudósaink újra elvégezzék ezeket a kísérleteket, etc.

http://tatk.elte.hu/mesterszakok/tarsnemek

"A Társadalmi nemek tanulmánya (Gender Studies) mesterképzés társadalomtudományi alapokon nyugvó interdiszciplináris program, melynek középpontjában a társadalmi nemek közötti viszonyok és a társadalmi struktúra közötti kölcsönhatások elméletileg megalapozott és szisztematikus módszertani apparátussal történő probléma-orientált vizsgálata áll. A mesterképzés kurzusai különböző tudományterületek oldaláról adnak fogalmi és gyakorlati megalapozást ahhoz, hogy a diákok az egymást keresztbe metsző társadalmi egyenlőtlenség-rendszerek (pl. kor, osztály, etnicitás, szexualitás stb.) mentén a társadalmi nemek szempontját fókuszba állító tudást tárjanak fel és ezt felhasználva képesek legyenek különféle szakmai megoldási javaslatokat, terveket felvázolni. A képzés során az általános és átfogó elméleti alapok elsajátítása mellett különös figyelmet fordítunk a társadalmi nemi egyenlőtlenségek magyarországi és kelet-közép-európai megjelenési formáira, a régióspecifikus magyarázatokra, elméletekre, megközelítésekre. A mesterszakos kurzusok oktatóinak sokféle diszciplínát átfogó háttere, és az egyetem karai közti együttműködés a garanciája a színvonalas és tartalmas képzésnek."

Egyébként, tényleg komoly tudománynak hangzik!

Nem is tudom, hogyan tudott az emberiség eddig e kiváló tudományág nélkül eljutni a fejlettség eme szintjére.

Még szerencse, hogy nem csak BSc, hanem MSc is létezik belőle!

--
trey @ gépház

ezért aztán üssük ki a kfkit, hátha az atomki reaktora biliárdgolyóvá gyalulja budapest egész területét, mint hirosimát.

teljesen logikus.
inkább pusztuljon bele az ország, mind hogy egy szaros genderszak, vagy egy rohadék ceu itt baszakodjon. még szerencse hogy van elég pénz az offshore számlájukon, hogy a bimini szigeteken kivárják hogy mindenki éhen haljon országszerte.

neked is van?

pénz b+.

az kell az üzemeltetéshez.
ha nincs pénze a kfki-nak, és már a seggüket sem tudják kitörölni a pénzhiány miatt, nincs pénz üzemeltetni többet közt a reaktort sem.

mi lesz vele otthagyják felügyelet nélkül? oszt jónapot?

v. csernobilig hajlítgatják az igazságot?

más 2000-ben is pénz kérdése volt.
csak nem mindegy miért nem jut rá pénz.
mert épp válság van, v. mert épp kirúgnak egy néhány embert épp emiatt, esetleg máshova megy dolgozni akinek ez, v. az szívügye volt.

és most is az, pénzkérdés, de ezt a pénzkérdést most mesterségesen állították elő.
ezért aztán éppen arrol beszélek amiről te szeretnéd, csak nem akarod érteni, hanem inkább beálsz a genderező sorba, mintha neked nem lenne mindegy hogy miről szól az a .k. gender.

nem kötelezett téged senki, hogy elvégezz egy ilyen kurzust, v hogy elfogadd, v. bármit tégy vele, viszont miatta kiütik alólunk akár a - számukra - ártalmatlan/érdektelen tevékenységeket is, csak hogy egymásnak ugraszthassák az embereket.

hát gratulálhatunk nekik, mert sikerült.

remek képzavar. majdnem elmés is - csak majdnem! - de sajnos csak szánalmasan mosolyogtató.

de ha nincs 5 ft. működtetni egy szervert, miből akarnak működtetni egy reaktort?
és mint olvashattuk szarni is hazajárnak a do'gozok, me' klotyópapír sincs, meg öblítővíz a klotyóba.
meg gondolom kedvük sincs do'gozni.

egyenes út a pokolba.

lesz ennél rosszabb is.

a határon dőlnek befele a migráncs terroristák, - by ov - akik egész európát meg akarják késelni,fel akarják robbantani, nem beszélve arról, hogy a koszos mocskos bécsben ott a nogo zóna - ahol a bécsi magyarok többsége is lakik - tele mocskos bevándorló terroristával, - by lázár keljfeljancsi - mi meg megvonjuk a pénzt egy olyan intézménytől ami sugárzó anyagokat tárol budapest közepén, miközben úgy kellene vigyázni rá, mint fort knox-ra

na erre varjá' gombot.

Nem egészen értem, hogy ezzel mi a bajod. Valahogy azt érzem normális megközelítésnek, hogy ha valamivel kapcsolatban van adat, akkor abból érdemes statisztikát készíteni, az adatot feldolgozni, egyáltalán, megérteni, hogy fel lehet-e benne fedezni összefüggéseket.
Az, hogy a társadalomban vannak egyenlőtlenégek, nyilván nem vitás. Az sem, hogy ez befolyásolja a mindennapi életet, hiszen az egyenlőtlenségek feszültség forrásai, de motivációt is adnak. A dolog összefüggéseinek a megértéséből, a rendelkezésre álló adatok feldolgozásából milyen károd lehet? Ha jó okod van feltételezni, hogy nem ezt fogják csinálni, akkor ne tartsd magadban. Viszont ha nincs, akkor azért a legócskább egyetemi oktatóban is nagyobb bizalmam van, mint a legjobb politikusban, már csak azért is, mert az előbbinek nem fűződik érdeke a hazugsághoz (egy publikáció sikere nem attól függ, hogy olyat mondasz-e, ami valakinek tetszik, hanem hogy olyat mondasz-e, ami új).

Hadd ragadjam meg itt az alkalmat, hogy kicsit védjem a szakmunkát, ill. szakmunkásokat. Ha már szóba került, pl. a kőműves szakma nagy tudást igényel, nem kell lebecsülni. Persze most nem a sokkókler csalóról beszélek, mert abból is van éppen elég, hanem a becsületes szakemberekről. Nos, ők építik fel az otthonainkat, hogy legyen hol laknunk. Most, hogy építkezünk, csodálattal néztem, ahogy dolgoznak.

Tőlünk nyugatabbra meg is becsülik őket emberileg és anyagilag is. A balkáni népekre igaz a kivagyiság meg lenézés.

Visszatérve a példádra, a sok gazdag kölök, akiknek a képessége és szorgalma stb... sajnos az ilyenek kőművesnek és péknek is alkalmatlanok, diplomát lehet pénzért venni, tudást, szakértelmet nem.

--
robyboy

Te itt valamit félreérthettél. Én nem a szakmunkást becsültem le, hanem azt mondtam, hogy ütődött gazdag kölöknek nem kell diploma, ha csak a szakmunkás szintet tudja megugorni.

Azért lássuk be, szakmunkásnak más szintet kell teljesítenie. Ez nem lenézés, hanem tény.

--
trey @ gépház

Pedig szerintem már boldog boldogtalan diplomához juthat, ha akar, kb. csak pénzkérdés, míg egy szakmát meg kell tanulni, érteni kell hozzá, stb...
A diploma olyan kb. mint a jogsi. Jogsit is kap boldog boldogtalan, aki nem csak, hogy nem tud autót vezetni, de érzéke sincs hozzá, soha nem is fog tudni, és csak veszélyt jelent embertársaira.

Hány diplomásunk lehet, aki nem ért kvázi semmihez, vagy semmi értelmeshez, amivel bármit is hozzátenne a világhoz?

A szakmunkának mindenesetre van értelmes, kézzelfogható eredménye.

--
robyboy

Robi, nem is vitatta senki. 2 szakmám is van, 0 diplomám. Szerinted hiányzott az életben bármikor a diploma? Kérte tőlem valaha valaki? Mondta valaki, hogy ejj, de kár, hogy nincs diplomád, mert akkor ez meg az lenne?

Senki. Lófasz se. Nem hiszem, hogy nekem kellene bizonygatnod. :)

--
trey @ gépház

Megnéznék egyébként egy olyan statisztikát, ami egyrészt nem hazudik, másrészt meg kiderül belöle, hogy ma Magyarországon hányan dolgoznak a szakmájukban, és hányan más területen?

Megelölegezem: szerintem többen dolgoznak a szakmájuktól eltérö munkakörökben.

--
robyboy

> egy publikáció sikere nem attól függ, hogy olyat mondasz-e, ami valakinek tetszik

Kivéve, amikor nem egy, de több kamucikket azért jelentetnek meg, mert valakinek (gy.k. "a gendernek") tetszik: read and weep. (Tudom, ezt mi még nem vettük át, és nálunk ilyen elő sem fordulhat.)

- - -
TransferWise

> Nincs olyan szakma, amiben ne lenne csaló.

Ezt sajnos én is így látom. De ha elolvasod a cikket, láthatod, hogy itt nem "egyszerű" csalásról van szó. Itt a rendszer hamis. Az nem tudomány, hogy f*szságokat jelentetünk meg elismert(?) szaklapokban, mert "olyan jól megírták", és mert "illeszkedik a narratívánkba". Mit szólnál, ha neves természettudományi lapok megjelentetnének mindenféle laposföldes meg kemtréles-vakcinás cikkeket? Mert én azt már nem nevezném tudománynak....

(Az pedig, hogy az idézett kamucikkeket szándékosan írták azért, hogy megmutassák, "meztelen a király", és hogy ezt a tudatos kamut nyalták be a neves "tudós" urak/hölgyek/apacs helikopterek, hát az csak a "tudományukat" minősíti.)

- - -
TransferWise

Amugy a lekozles meg egy eleg finom jelzes volt csak; ha megvarjak, hogy valaki konkretan hivatkozzon ra a sajat tanulmanyaban, az mar azert komolyabbat szolt volna. Viszont ez etikussagi kerdeseket vet fel, plusz no a lebukas veszelye is az ido elorehaladtaval, a buszken bejelentett leleplezodes ellen.

Szoval vegulis logikusan csinaltak, csak igy kevesbe ut, mint uthetne.

Ha kevés a szakképzett vízszerelő*, akkor szerinted az a megoldás, hogy egyetemi szakokat záratsz be, egy olyan országban, ahol van egy csomó semmilyen szakképesítéssel nem rendelkező ember? Miért nem azoknak akarsz szakmát adni?
Mostanában divat lett szidni a nyugatot, de azért az vitathatatlan, hogy gazdaságilag elhúztak mellettünk, és semmi jel nem mutat a felzárkózásra. Márpedig ők nem kivettek pénzt az oktatásból, hanem raktak bele. Úgy tűnik, hogy akkor lesz egy ország sikeres, ha az emberek minél nagyobb része azt tanulhatja, amiben ő jó. És ha valakinek X szakmához van tehetsége, de azt nem tanulhatja, attól nem lesz Y szakmában jó. Ha az IT-n spórolnánk, te jó operaénekes lennél? Vagy festőművész?
=======
*bár abból, hogy valamit kontárok csináltak, ez még nem következik, lehet, hogy csak a kontár olcsóbban igérte, és pénz meg kevés van.

Nem kéne bátorítani egyetemi tanulmányok végzésére olyanokat, akik alkalmatlanok egy középiskolai szintű feladatra is.

Meg kell nézni, hogy mennyi a kibukási ráta az egyetemeken, pedig állítólag, a mi egyetemeink a legszarabbak a földkerekségen. Komolyabb előszűrők kellenének és a könyvtár és büfé szakokat be kéne zárni.

Ja, jól mondod. Sajnos bizonyos értelmiségi körökben elég nehezen megy a beismerés, ha kiderül, hogy tökkelütött kölkük született.

Pontosan tudom miről beszélek. Ma államvizsgázott a gyerek (3 ötös kapott, plusz mondták, hogy az elmúlt évek legjobb szakdolgozatát adta le). Tippeld meg, hogy hányan voltak ott vele azok közül, akikkel kezdett? Tippeld meg, hogy milyen szakdolgozatokat adtak le védésre? A szakdolozatok témájának szintje? AHAHAHAHA.

Sajnos a szülők épp olyan hibásak, mint azok, akik szerint ilyen szakokat kell erőltetni.

--
trey @ gépház

Nem hiszem, hogy a kibukási ráta azért ilyen magas, mert az emberek nem alkalmasak az egyetemi tanulmányok elvégzésére. Sok nyugati országban magasabb az egyetemet végzettek száma, és alacsonyabb a kibukási ráta. Erre pedig három magyarázatot tudok adni,
a) Mo-on az általános iskolák és a középiskolák minőségével (is) baj van, vagy
b) nyugaton, ha nem megy valami, akkor van pénz korrepetitorra, vagy
c) a magyar hülyébb nép, mint a nyugatiak.
Én az a)-ra (és részben a b)-re) tippelek, de kísérletileg tényleg csak úgy lehetne megvizsgálni, ha megpróbálnánk végre egy kicsit több pénzt adni az oktatásra.

Azt szintén nem hiszem, hogy a mi egyetemeink lennének a legszarabbak a földkerekségen. Sok szempontból nem jók, az alulfinanszírozottság miatt olyan nagyon nem is lehetnek jók (pl. természettudományban, hogy hány hallgatóra jut a laborban egy mérőeszköz, vagy hogy egy oktató hány órát kap a munkaidejéből, hogy felkészüljön egy órára), de ahhoz képest, hogy mennyiből hozzák ki, egész jók (az már más kérdés, hogy az ország sikerességét már nem ahhoz képest nézzük, hogy mennyit költünk az oktatásra).

Szakok erőltetése: szerintem sem kell semmit sem erőltetni, sem arra nem szabad az embereket kényszeríteni, hogy valamit tanuljanak, amiben nem jók, sem azt, hogy olyat ne, amihez tehetséget éreznek. Igaz, hogy az államnak is kockázat valakinek az oktatásába pénzt fektetni, de az illetőnek is időt. A haszonból is jut az államnak, ha sikerül (többet adózol, hozzájárulsz a tudásoddal a világ fejlődéséhez, stb.), normális, hogy a kockázatból is jusson.

Visszakanyarodva a genderszakhoz, a népgazdasági hasznosságát még mindig nem értem. Értem én, hogy divatos, mert trendi, meg jaj de haladók vagyunk, hogy a külföldről származó szart minden különösebb átgondolás nélkül felcsipegetjük... De nekem kb. ennyinek tűnik.

--
trey @ gépház

Egyrészt egyes nyugat-európai országok gazdasága annyival jobban megy a mienknél, hogy az már önmagában ok lenne arra, hogy amit csinálnak, azt ezerszer inkább átvegyük, mintsem pont szembemenjünk vele.

Másrészt, pont a gendernél maradva, lehetne vizsgálni olyan kérdéseket, hogy pl.
a) társadalmi vagy biológiai oka van-e annak, hogy a férfiak rövidebb ideig élnek
b) tényleg a nemed befolyásolja-e alapvetően a fizetésedet
(pl. az utóbbinál olvastam olyat is, ami szerint a felsővezetői pozícióba jutás esélyét nem elsősorban az befolyásolja, hogy férfi vagy nő-e az illető, hanem hogy mennyire hajlandó adott esetben a családját szarban hagyni, ha a munka éppen azt kívánja; és pl. felmerül a kérdés, hogy ha a cégek azt jutalmazzák, ha adott esetben a munkát a család elé helyezed, akkor nem épp emiatt csökken a fejlett országokban a gyerekek száma), stb.

Nem beszélve arról, hogy ha megértünk valamit, az tényleg csak akkor képvisel-e értéket, ha a népgazdaság szempontjából közvetlenül hasznos. A Mona Lisa, Beethoven szimfóniái, vagy a Fermat-sejtés (Wiles-tétel) nem feltétlenül a népgazdasági hasznossága miatt szükséges, hanem mert az ember részben a kultúrától lesz ember.

Véleményed szerint ebben az országban hány darab ilyen "tudós" lenne szakmailag indokolt? Mennyit kellene kiképeznie a társadalomnak ebből?

Játszottam nagyon sok stratégiai játékot, elég jó érzékkel építettem fel városokat a Ceasar 3-ban. Ott is kellett mindenféle dolog, elég jó érzékkel lőttem be a számokat.

Szóval, egy 10 milliós társadalomba ilyen szakemberből szerinted mennyire lenne szükség ahhoz, hogy ne szólják meg a ház elejét?

--
trey @ gépház

Nehéz megmondani. Egy színvonalas tanszék fenntartásához biztos kell mondjuk 10. Az sem ritka, ha valaki tanul valamit az egyetemen, és utána nem pont azt csinálja az életben, de addigra megtanult tanulni, problémát megoldani. Az sem ördögtől való, ha elvégzi, utána dolgozik benne 5-10 évet (PhD+egy postdoc), majd pályát vált. Párszáz éve az emberek 30-40 évet éltek, és egy szakmájuk volt. A mai 70-80-ba beleférhet kettő.

Amúgy egyszer megnéztem pl. egy Bank of England doksit a kockázatelemzésről, az alapján pl. egy angol közgazdász (mondjuk aki Oxbridge-ben végzett) egész jó matek háttérrel rendelkezik. Gondolom, ott egy társadalomtudóst sem lehet eladni statisztikából. Ezen kívül van egy alumni networkje. Ez transferable skill, elmehet még más témába, ahol jól fog jönni.
A másik: tényleg inkább átvennéd a számokat a Caesar 3-ból, mint mondjuk egy jól működő országtól?

Halkan kérdezem, hogy ki dönti el, hogy mi tudomány és mi nem az? Te? A kormány (segítek, még ezekbe a vadbarmokba is szorul annyi jóérzés, hogy a Gránit Szilárdba belevésték, hogy ez kurvára nem az ő tisztük - X. cikk 2)... más kérdés, hogy a saját maguk hozta szabályokat se képesek betartani...)?

Vagy szerinted ami nem természettudomány (bölcsészettudomány, társadalomtudomány, jogtudomány, művészettudomány és mondjuk részben az orvostudomány [hiszen sok esetben reprodukálható kísérletek nélkül, tisztán statisztikai alapon állítanak ki dolgokat], de lehet, hogy egy kávé múlva még tudnám sorolni), az kóklerség - és mivel ezt természetesen természettudományos alapossággal (már ha van ilyen és az bármiben más, mint az általános tudományos alaposság) be is bizonyítottad? Vagy a véleményedet próbálod objektív tényként beállítani?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A népgazdasági hasznossága pont ugyanannyi, mint a társadalomtudományok zömének. Most erre lehet azt mondani, hogy akkor állami pénzen kell ezekből képezni mondjuk 3 darabot, a többi meg képződjön önköltségi alapon. Ahogy egyiptológusból is képeznek kb. évente 1-2 darabot, és nagyjából ennyire van szüksége népgazdaságnak...

Mondjuk a "tudományos szocializmust" többnyire nem az Akadémián éltették, hanem az erre rendszeresített, és a más szakok hallgatói számára is kötelezővé tett előadásokat tartó tanszékeken, pártszemináriumokon, stb. Az Akadémián leginkább a háttérbe szorultak a társadalomtudományok, és kész (mert nem arra kaptak pénzt).

Azt meg nem hiszem, hogy a társadalomtudomány a 20-dik századtól kezdve lett volna politikai, vagy gazdasági, pláne csalás. Inkább csak előtte ezeket a kérdéseket sokkal kevésbé vizsgálták, vagy szabadott vizsgálni, de azért a fejlődés pozitív (eljutottunk az inkvizíciótól odáig, hogy legalább szabadon lehet beszélni, de kvantitatív eredményekig még csak ritkán). Nyilván nincs azon a fejlettségi szinten, mint a természettudományok, de komplexebb is a rendszer, amit vizsgál.

Igen. Én nagyon sajnálom, hogy a thread fenti része totálisan félrement, ráadásul pont úgy, hogy egy propaganda-célból elszórt gumicsontra (genderszak) sikerült ráharapni. :/

Én pontosan olyasmire gondoltam, amiket emlegetsz: humán tudományokba természettudományos módszertanok bevezetéséről. Az utóbbi években többször olvastam történelemtudományos eredményekről. Ez a tudományterület - a reprodukálhatatlanság miatt - hírhedten "nem egzakt". Mégis több olyan eredményt olvastam, ahol megpróbálnak a történelmi tények mellé kvázi konfidencia-értéket rendelni az alapján, hogy a különféle források mennyire lehetnek hitelesek és ez alapján leválasztani a mítoszokat a bizonyítható(bb) tényekről. Mert ha egy körülményt először olyan forrás említ, ami több generációval az esemény után készült, akkor ott jó eséllyel utólagos kitalációról van szó. Hasonlóképpen ha még valami korabeli aktuálpolitikai motiváció is azonosítható, akkor igencsak leromlik a forrás hitelessége. Szóval nemcsak szubjektív narratívákról és értelmezésekről lehet szó, hanem bizony lehet a történelemnek objektív alapokat is adni.

Nagyon sok fontos eseményről derül ki, hogy az iskolában is oktatott kánonhoz képest a valóságban sok körülmény nem egészen úgy volt. Vagy legalábbis jónéhány történeti elem nem bizonyítható.

És igen, ezek között olyan is van, ahol kiderül, hogy egy bukás nem (vagy nemcsak) valami leküzdhetetlen külső erő, hanem a saját hibánk miatt is történt. Én valahogy ezeket jobb szeretem. Hiába illúzióromboló (BTW: nem kellene annak lennie), de mégis ez az ami konkrét tanulsággal tud szolgálni a jövőnkre nézve.

Ha ennek a helyébe lépnek aktuálpolitikai átértelmezések, érdemtelen személyek rehabilitálása, mítoszgyártások, (esetleg soha nem volt) dicső múltba révedések, abból milyen jó dolog fog származni a nemzetünk számára? Vagy konkrétan ordas eszmék tudományos közbeszédbe emeléséből? És akkor még nem beszéltem olyan meg nem értett (de bizonyos körökben jól helyezkedő) zsenikről, akik szerint az egész középkort csak egy nagy világösszeesküvés keretében utólag toldották be a történelembe és most nem is 2019 csak kb 1619 van, és ez nekünk milyen jó, mert így eltűnik a hunok és magyarok közötti időbeli szakadék és végre állíthatjuk, hogy Attila népe vagyunk.

Nem szeretnék ilyesmit az MTA égisze alatt látni... csak reménykedni tudok, hogy nem fogok, bízni nem.

Szívszorító látni, hogy mi történik KFKI-val, de ami még szörnyűbb, hogy nem is a KFKI az igazi célpont, csupán egy járulékos kár.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A félreértések elkerülése végett: egyik reaktor sem képes áramtermelésre.

A BME-s oktató, a KFKI telephelyen található pedig kísérleti reaktor. Utóbbinak két célja van: neutrontermelés a kísérletekhez (például ami Pakson az aktív kör csöveiben tíz év alatt játszódik le azt egy év alatt ellenőrizni lehessen), valamint az izotóptermelés a gyógyászathoz (például ha volt a családodban rákos, akkor áteshetett izotópos diagnosztikán). A működtetéséhez áram kell és nem is kevés.

'A működtetéséhez áram kell és nem is kevés.'

akkor ingyé' üzemel a reaktor?
nem csoda hogy megvonták a kfki-tól a támogatást, még eszébe jut valakinek hasznot húzni belőle :)
pláne beteget gyógyítani izotóppal. v szervereket üzemeltetni a számítástechnikai részlegen pfujjjj! tisztára gender

hová jutna a világ!

off
az ubul NTP mikor lesz kivégezve?
--

Sokan nagyon sajnáljuk. Nem feltétlenül az Ubuntu mirror (remélhetőleg csak átmeneti) elvesztését, hanem sokkal inkább azt a lehetetlen helyzetet, amibe sokan kerültek az ismert okok miatt.

$MTA_KFKI =~ s/izikai/utball/g;

Szánalmas... De azért "jobbanteljesít"! Köszi az eddigieket :-/

Mik a technikai feltételek hogy működjön tovább? /Tárhely, sávszélesség, nyilván pub Ip../ ?

...so long and thanks for all the fish.

ez így kemény :\ az utolsónak már nem is kell majd lekapcsolnia a villanyt :(

Köszi az eddigi munkádat, a debian mirror-t én is aktívan használom :)

akárhogy is, köszönjük az eddigieket a közösség nevében. amíg ubim volt ezt használtam. sajnálom hogy így kellett lennie, és nem önmagában azt hogy elveszett egy tükör a rendszerből.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Szerintem mar stadionokban epitik a mirrorokat :)

Elhiszitek, hogy azok stadionok? Elhiszitek, hogy egy olyan országban, ahol a focin kívül majd' minden sport jobban teljesít a foci miatt építenek ilyen mennyiségben stadionokat?
Én nem hiszem...
Tudni nem tudok semmit, de ötletem van néhány. Csak agyaljatok rajta, nektek is lesz :D
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

olyat is hallottam régről hogy a kormány ugyanúgy adta a pénzt, csak az a sok lépcsős útközben eltűnt és a kormányra mutogattak, a kormány meg észre se vette

Sub.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Sajnalom, es koszonjuk az eddigi munkat.
Az meg, hogy a hozzaszolasok hova fajultak, szegyen.

Ez eléggé meglepett. Pont most, amikor a legjobban dübörög a gazdaság?...