Új változatot adott ki a Dell a fejlesztőknek szánt, Ubuntu-s laptopjából

Címkék

A Dell alkalmazásában álló Barton George ma bejelentette, hogy új változattal álltak elő a Dell XPS 13 "developer edition"-ből. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

A 4k-s (amivel szerintem csak gond lesz) touch screen helyett adhattak volna: USB-A-t (ez nálam már szerintem alapból dealbreaker), LAN csatlakozót, normál SD olvasót, nagyobb kurzor gombokat, elérhetőbb home/end/pageup/down-t (mint pl.) meg 3:2-es kijelzőt (mint pl). Úgy látom a break is lemaradt a billentyűzetről.

Oké, megértem, hogy ezek ma már nem általános kívánságok, de ha már developer edition-nek hívjuk...

Már miért lehetne kevesebbet? Huawei-el összevetve szélességben ugyanakkora a kettő, csak a dell logó helyett képernyő van.

Pl. a Chrome Dev console 16:9-en csak oldalra nyitva nyújt használható érzést (így a desktop layout breakpoint-on gyakran túllépve), míg 4:3-on alulra is lehetne.

Szerintem pont dolgozni (pláne kódolni) minden jobb a 16:9-nél, ami hasonló horizontális felbontás mellett vertikálisan több pixelt ad.
Ott van pl 16:9 1920x1080 FHD helyett a 1920x1200 (WUXGA, 16:10), vagy a 2048x1536 (QXGA, 4:3). Csak ezek kikoptak a hülye gyártók miatt, akik kitalálták, hogy monitor = film nézés, tehát igazodjunk a filmek képarányához.

Valahogy nekem is folyton olyan érzésem van, hogy szeretnék dolgokat egymás mellé tenni, de sehogy sem jó. A képernyő nagyrésze kihasználatlan, de a két dolog amit egyszerre látni akarnék, az mégis kitakarja egymást.

Egyszer volt egy kollegám, aki állítva használta a monitorját, annak lehet értelme, de végül sose próbáltam ki. Főleg mert nem volt olyan monitorom azóta sem, amit függőlegesbe lehetett volna állítani.

Két monitor néha jól jön, de főleg csak jól meghatározott helyzetekben - pl debuggolandó program jobboldalon, debugger a balon - de sokszor belekeveredek.

> Egyszer volt egy kollegám, aki állítva használta a monitorját, annak lehet értelme, de végül sose próbáltam ki.

Nem rossz, fejleszteshez hasznaltam egy ideig, de aztan visszatertem fekvore; sajnos a monitor szelessege allitva nem eleg egy atlag Java kod sorainak megjelenitesere, szoval allandoan gorgetni kell. Konzolok nyitogatasahoz elkepzelheto, dokumentacio olvasasra meg egyenesen kivalo.

Ha nem fullHD, hanem valami scalelheto, magas felbontasu monitor lenne, akkor egy nagyobb virtualis felbontassal kellemesebbe lehetne tenni. De az 1920x1080 nekem nem volt sajnos kielegito (bar lehet kiprobalom megint, hatha)...

> Szokott lenni ilyen max 80 karakteres limit a formázási szabványokban, nem?

Változó, pl. java coding standard-ra rákeresve inkább 100-120 a jellemző. Mondjuk elvileg el kéne férnie: 1080px szélesre állítva az editort nekem 130 karakter fér el egy sorban, de ez nyilván függ a karaktermérettől.
A github-on 120 karakter fér el scrollozás nélkül.

én inkább scrollozok, mint hogy ilyesmit lássak:


if (   
       cond1 == 'val1' and cond2 == 'val2' and 
       cond3 == 'val3' and cond4 == 'val4'
   ):
    do_something

if cond1 == 'val1' and cond2 == 'val2' and \
   cond3 == 'val3' and cond4 == 'val4':
    do_something

(de a legjobb szétbontani az if-et több részre ebben az esetben)

Örök vita :) Szerintem ilyen kis kijelzőn túlzás, nem látok akkora különbséget. Helyem meg nem lesz több, hiába az óriási felbontás, mindent fel kell skálázni, meg nagy fontokat használni, hogy olvasható legyen. Nekem 14"-on is bőven sok a FullHD. 4K-nak valahol 28"-os monitortól felfelé látnám értelmét.

"4K felbontás nem arra van, hogy 12 px-es betűket nézzél rajta..."
Micsoda velős kijelentés.

Biztos öreg vagyok és megmaradt bennem, hogy nagyobb felbontással (ez általában nagyobb fizikai méretet is jelentett) -> több helyem lesz a desktopon. Én mindig ezért akartam nagyobb monitort. Nem azért, hogy a betűk nagyítóval se legyenek pixelesek.

13"-on, ami eleve egy kicsi munkafelület nem látom értelmét csak azért felbontást növelni 4K-ra, hogy utána mindent fel kelljen skálázni akkorára, mintha 1280x800-as lenne, hogy kényelmesen lehessen használni.

Most nagyobb monitorról vagy nagyobb felbontásról beszélünk?

Nyomtatásban már nagyon régóta a 300 DPI az alap, az, hogy a képernyők megrekedtek a 70-90 DPI környékén, az igazából a technológia egy csökevénye volt. Tipográfiai szempontból kb. meg van lőve az egész. Az egész sub-pixel rendering pont egy olyan hack, ami amiatt jött létre, mert nem lehetett elég nagy felbontásban betűket rajzolni.

Nem véletlen van ennyi féle font. Ha függőlegesen 12 px áll rendelkezésre egy betű megrajzolására, akkor lényegében meg vagy lőve teljesen nem fogsz te vékonyabb meg vastagabb vonalakat rajzolni. Ha 30-40, akkor már egy folyó szövegnél is lehet olyan távolságokat és vonalvastagságokat alkalmazni, hogy kijöjjenek a különbségek. Ehhez viszont kell a 300 DPI ugyanúgy, ahogy a papíron már évtizedek óta megvan.

És akkor most csak arról beszéltünk, hogy könnyebben olvasható szövegek jelenjenek meg a képernyőn.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Elsőre nekem is az volt a reakcióm, hogy tök felesleges 13.3"-on a 4K. De gyorsan utánaszámoltam és az jött ki, hogy ez kb. az elvi határa az átlagos emberi szemnek. Azaz ha valaki a tisztánlátás távolságából (25 cm) nézi ezt a monitort, akkor a pixelek épp felbontás-határ (1 ívperc) alatt vannak. FullHD-nál ez nincs így, ott még 25 cm-ről látszanának a pixelek.

Na persze, ki fogja 25 cm-ről nézegetni a kijelzőt? Talán nem túl sokan, de lehetnek ilyenek is. Pl. mert a grafika is fontos nekik, vagy esztétikai okokból jobban érzik magukat, ha a karakterek görbülete sem pixelesedik.

Mindenesetre kb. ez az a határ, ami megfelel az átlag, egészséges emberi szem felbontásának. Elvileg lehet tehát olyan ember, akinek számít a különbség.

Nyilván nem vagyunk egyformák. Én is látom -ha nagyon keresem- a különbséget, de nem zavar a kisebb felbontás. 24"-os fullhd monitort nézek éppen, mondjuk elég messziről, hátradőlve, szerintem ez is teljesen jó. Nekem ugyanez 13-14"-on már "retina" display, értsd: ott már keresve sem látom a pixeleket értelmes munkatávolságból, viszont az UI elemek már azon is elég kicsik, a fontokon pedig nagyítanom kell a defaulthoz képest. Ez olyan 150ppi. Innentől kezdve nekem ezen a méreten nagyobb felbontás nem ad pluszt. Inkább adnék pénzt pl jobb kijelző technológiáért és minőségéért (pl oled, hdr) mint felesleges plusz pixelekért.

Akár 30-40%-al gyengébb aksi idő (forrás), Linuxon nincs tapasztalatom, de Windowson a HDPI támogatás még mindig elég gyatra (vagy mini ikonokon kell kifolyatnom a szemem vagy ocsmányul felskálázottakat kell nézem), de feltételezem ott sem a legjobb:

"if you're buying it with the idea of running some other distro, well, do your research. Not every desktop/distro combo is going to work well with this display (I happen to really like LXQT these days, but even the Lubuntu version did not play well with the HiDPI screen out of the box)." - https://arstechnica.com/gadgets/2018/12/dells-2018-xps-13-de-the-best-o…

Meg mivel touch-os ez azt is jelenti, hogy tükröződő üveglap van előtte.

Szerintem nem a 4k HW-rel van gond (a laptopom is 4k-s), hanem a software nem tamogatja rendesen. Gyarilag Win10-zel jott, kapott pluszban egy Ubuntut (KDE-vel), es megfelelo beallitasok mellett hasznalhato, de tul sok a bugos program. Csak par pelda:
W10 eseten foleg jatekokkal volt bajom (szoval ami miatt egyaltalan megtartottam a W10-et), WH40k-n kb. 1 pixel magas karakterek vannak (ami az eroforrasaid miatt gaz), a legtobb regebbi jatek eseten meg nagyon durvan vissza kell valtani a felbontast (mondjuk 800x600 korulre), hogy egyaltalan elinduljon.
KDE-n jobb a helyzet, ott igazabol az Arduino IDE az, ami zavaroan nem veszi figyelembe (bar Oregon errol blogolt, nalam nem ment), illetve a Viber neha hangyanyi meretben nyilik meg, maskor meg hasznalhatoban.

szerk: a masik szivas akkor jon elo, ha radugok egy projektort, teljesen mas DPI-vel.. de majd utanahuzzak a programokat..
Plusz fejleszteskor ki kell probalnom "normal" felbontasu gepen is, hogy jo lesz-e a UI. Nem szeretem a front endet, de most pont arra van szukseg.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Az a baj a 4K-val (ebben a kontextusban), hogy tukrozodo touch screen, igy aki matt feluletet szeretne, az nem tudja ezt a felbontasu kijelzot valasztani.

Egyebkent en a FHD-n szoktam konyvet olvasni, kenyelmes tavolsagbol viszonylag kis betumeret mellett (ket oldal egymas mellett beallitasban a Calibre-ben) en egyaltalan nem latom a pixeleket a betuk szelen, teljesen nyomtatottnak tunik, leszamitva a kontrasztot. Kabe a Kindle-hez tudom hasonlitani, csak fenyesebb a kijelzo. En ezert nem latom ertelmet nagyobb felbontasnak ekkora meretben, de nyilvan kinek a pap, kinek a paplan.

+1
Egy 6.2-es telefonon is észre lehet venni az FHD+, és a WQHD+ közötti különbséget.
De lehet ez a beleépített panelt, és a szoftveres hátteret minősíti.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

4k-s (amivel szerintem csak gond lesz) touch screen

Nálam ez nyelvtani értelmezés szerint azt jelenti, hogy a 4k-hoz tartozik az "amivel szerintem csak gond lesz", a touch screen ettől független.

Amit te írtál, azt a következő jelenthetné: "4k-s touch (amivel szerintem csak gond lesz/ami tükröződni fog) screen".

Egyébként amit nagyon sokan kérnek, és egy jó kompromisszum lenne, az a 4K matte: nem tudom, hogy ilyen van-e más gyártónál, de ha nincs, akkor ez egy komoly piaci rés lehet.

szerk.: én speciel látom a különbséget a kettő között, de pont ezért (is) jó, hogy van egyáltalán választási lehetőség.

ez nalad mennyire mukodik jol random programoknal?

a programok egy jo resze (ugy fele-fele aranyban) nem kezeli ezt jol, aztan nagyon szepen egymasra csusznak ikonok, szovegek, gombok, stb.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

ez tetszik :D bár ha kell pointer device akkor is én egy optikai patkányra vagy egy trackballra szavazok a clit button helyett...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Keresem, keresem, de nem találom ez miben különbözik a mezei 9380-tól?

Vajon javitottak-e a kovetkezo, az elmult 4 szeriaban jelentkezo hibakat:
- coil whine
- kijezlo DBC (automatikusan forditva vilagosodik/sotetedik)
- foszladozo "karbon" bevonat
Csak viccelek, koltoi kerdes volt.

Amit rontottak:
- nincs tobb USB-A
- ha jol neztem, gyakorlatilag _minden_ forrasztott, SSD es Wifi (!) modul is - sok szerencset a javitashoz/cserehez

Azert nem rossz meg igy sem, csak a 4 eves XPS-em az istennek nem akar megdogleni, kenytelen leszek uj akksit venni bele es tovabb hasznalni :)

ui: amig ez a lap ures:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Dell_XPS_13_(9380)
addig csak ovatosan, ki tudja, milyen aknara fut a tisztelt vasarlo :)

Ezt a gépet sohasem fogom megérteni. Itt a fejlesztő kb azt jelentheti, hogy van pénze.

Megérett egy szavazásra, hogy: fejlesztő vagyok, laptopon dolgozom (az nem ér, ha külső minden: k-v-m)

Kicsit igen, de most már abbahagyom, ne haragudj! :)

Egyébként itt a Developer Edition nyilván annak szól, hogy a gép alapból Ubuntuval jön, nem Windows-zal - egyebekben ugyanaz, mint egy XPS 13.

Szóval a szórend fontos: Dell Whatever Laptop - Developer edition, nem pedig Dell "Developer (Edition)"-Laptop.

Azért ne told túl a hülyeséget!

https://www.dell.com/learn/us/en/555/campaigns/xps-linux-laptop_us

"Systems developed by and for developers"

"Part of Project Sputnik, Dell started an open-ended exploratory project to identify what developers wanted in an ideal system. With their input, Project Sputnik became an official product and continues to evolve. Today, beyond developers, Sputnik serves data scientists, academics and media and entertainment professionals."

--
trey @ gépház

Azért, ha "developer" a célközönség, egy "nyamvadt" LAN csatlakozást legalább kaphatott volna.

Nem igaz, hogy manapság lasszóval kell fogni olyan gépet, ami használható is valamire - nem törik össze a kezedben, bírja a cipelést, nem spórolták le róla a LAN csatlakozást - mert őrült módjára kell vékonyítani ezt is -, cserélhető akkumulátora van vagy legalább normális kapacitású, nem zárja ki egymást az M2 foglalat a SATA foglalattal és normális billentyűzete is van.

Ja, meg a dokkoló az valóban dokkoló és nem a manapság divatos valami, ami inkább port replicator egy "vacak" kábellel csatlakoztatva és kb. csak a baj van vele.

Jó drágán adnak olyan gépeket, amik kb. nem jók semmire, de legalábbis visszalépésnek érzi az ember.

Egyre inkább kacatokat árulnak csak, még üzleti szériás gépként is.
Kb. úgy, amennyire ez a gép "fejlesztői"... :S

Értem én, hogy marketing... kár, hogy tényleg csak az.

Akkor jöjjön a saját esetem, XPS 15-tel.

Az elmúlt három és fél évben havonta kb. négyszer utaztam oda-vissza vonattal 2 és fél órát irányonként, 2-3 napra. Az úton fejlesztettem, megállt a vonat, leszálltam, a szálláson tudtam folytatni - vagy otthon, amikor hazaértem.

Bluetooth-os egeret használok, a billentyűzete jó, nem használok külső monitort.

A hálózat wifi, így Ethernet csatlakozó sem kell, cserébe lehetett vékonyabb a gép, így elég volt mindehhez 1 darab hátizsák. Szóval ha valaki asztali gép helyett keres gépet, akkor inkább vegyen asztali gépet. Vagy olyan laptopot, ami megfelel az igényeinek. Szerencse, hogy itt ugye van választási lehetőség.

Szerencse, hogy itt ugye van választási lehetőség.

Éppen ez a gond, hogy egyre kevésbé van választási lehetőség.
Ahogy telefonokból is gyakorlatilag kiveszett a hardveres billentyűzet.

Az összes gyártó ebbe az irányba megy, beleértve a Dell üzleti szériás gépeit is.
Kb. hardcore játékra szánt gépek a strapabíróbbak jelenleg, de ki tudja, meddig.

Amíg mindenki talál igényeinek megfelelő gépet, addig nincs gond, de egyre inkább azt látom, hogy lényeges dolgokat próbálnak kihagyni belőle azért, mert valaki eldöntötte, hogy _mindenkinek_ extra vékony gép kell.

...és nem, nem asztali gép helyett keresek gépet és nem, nem jó helyette asztali gép.

"Amíg mindenki talál igényeinek megfelelő gépet, addig nincs gond, de egyre inkább azt látom, hogy lényeges dolgokat próbálnak kihagyni belőle azért, mert valaki eldöntötte, hogy _mindenkinek_ extra vékony gép kell."

Menj a kasszához, és "közgazdaságtani szavazatodat" add az Ethernet csatlakozós gépekre. Ha nincs a Dellnek, akkor ne vegyél a Dell-től. De persze szerencse, hogy van neki: a Vostro, a Latitude és az Inspiron vonalakból az összesben van Ethernet csatlakozó. Amiből hiányzik, az az XPS és bizonyos Precision modellek (de van, amelyikhez jár dongle). Tehát most ez megint micsoda? Vihar a biliben: senkinek sem kötelező megvennie ezt a gépet. Akinek hiányzik az Ethernet csatlakozó, találni fog olyat, amin lesz.

(Kicsit mintha tévedésben lennénk: ez nem az Apple kertje. Ott gond van abból, ha nincs a laptopokon ethernet csatlakozó, mert akkor hivatalosan sehol nem fogsz találni olyan gépet, amin lesz ethernet csatlakozó ÉS macOS-el érkezik. Ebben az esetben viszont nem vagy gyártóhoz kötve, bárkitől vehetsz Ethernet csatlakozós gépet és nem maradsz le semmiről.)

"Kb. hardcore játékra szánt gépek a strapabíróbbak jelenleg, de ki tudja, meddig."

citation needed (mert hogy az én XPS-em leutazott több ezer kilométert, miközben használva volt rendesen, és semmi baja nincs)

Szerintem csak így érzed: a média arról nem ír, ha megjelent egy újabb tucatgép. Az ilyenekkel viszont szívesen foglalkozik, mert ezek szépek, lehet rá írni, hogy "MacBook alternatíva", meg hasonlók: hozza a kattintást.

Vagy egyszerűbb: sétálj be egy MediaMarkt-ba, és vesd össze az arányokat.

Nem erről van szó. Inkább arról, hogy milyen gépet használjak akkor, ha a jelenlegiről váltani kényszerülök, de hasonló kategóriában szeretnék maradni.
Most nem kifejezetten a LAN hiányára gondolok, hanem arra, hogy lejjebb adták az általános minőséget a régebbi szériákkal összehasonlítva - a LAN elhagyása hab a tortán.

Legutóbb akkor néztünk jobban körbe, amikor tavaly kollégám kapott egy új gépet, üzleti szériából.
Használható, meg jó, de kompromisszumos és a saját gépemhez képest, hogy úgy mondjam... nem irigykedem.
Azzal a géppel kapcsolatban az egyik legnagyobb szívfájdalmam (tervezési hibának látom), hogy az M.2 foglalatban lévő SSD mellé nem tudsz SATA eszközt beletenni, egyszerűen fizikailag nem fér el... vagy a SATA eszköz mellé nem tudsz M.2 foglalatba SSD-t tenni, mert... nem fér el.

A másik szívfájdalmam (és ez általános mostanság), hogy a hagyományos dokkoló állomásokat mindenütt leváltják Thunderbolt szörnyetegekre.
Működik, meg jó is, csak...
- Egy nyamvadt kábelt kell csatlakoztatni - fenti gép esetén az oldalán lévő csatlakozóba
- A dokkoló "van valahol" - ez vagy jó, vagy nem...
- Tápellátás megszűntét követően, visszaálláskor a külső monitor nem lesz aktív, megoldás: csatlakozó kihúzása és visszadugása.
Mindezt Windows alatt, és arra nem is merek gondolni, vajon mit produkálna Linuxon.

Konkrétan a dokkoló csatlakozóját körbetekerte, hogy nehogy véletlenül rátenyereljen és letörjön valami - rossz helyen van oldalt.

Akkumulátort meg ne akarj normál üzem szintjén cserélni benne, mert az már nem opció.
(Akku cserélhető, könnyen, de fedlap alatt van.)

Mindemellett vékonyabb a sajátomnál, nem gyenge, de gyengébb felépítésű a háza.

Ez egy gép persze, de nem egy gépet néztünk, és ez még egy egész vállalható típus volt.
Nem médiából tájékozódtunk, a választékkal nem voltam elégedett - úgy, hogy volt összehasonlítási alapom, és nem sikerült minden szempontból ideális jelöltet találni azzal együtt, hogy kategóriai besorolásban a választott gép is azonos szinten van. Magamnak inkább nem erőltettem a dolgot, csak visszalépésnek lett volna jó sajnos.

...de mindegy... komolyan szeretném, hogy ne legyen igaz a fenti.

nekem egyébként sokkal szimpatikusabb, hogy a monitorban van ethernet port, usb-k, hang, stb. majd egyetlen egy darab usb-c kábellel csatlakoztatod ezt a monitort a laptopodhoz és innen kapja az áramot, valamint megy rajta a többi adat is. inkább látom ezt a jövőnek mint ezeket a gusztustalan 50-60-100 ezres dokkolókat amik nyilván nem érnek annyit amennyiért árulják őket. (mindezt jól mutatja, hogy 2-3 évvel a boltba kerülésük után meglehet venni használtan ezeket 3-4-5 ezer forintokért mert a kutyának se kell egyébként.)

Nekem a kedvencem a külön fizikailag szeparált hálózat, ahol időnként az önjelölt hálózatépítők sikeresen összehurkolták a két hálózatot. Erre egyébként rendszerint úgy derült fény, hogy lejárt az IP és a public hálózat DHCP-je kezdte el szórni az IP-ket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Na akkor most bedobom a kedvenc hardver témámat, a billentyűzetet.

Miért van az, hogy konkrétan nem lehet olyan új gépet kapni, aminek normális billentyűzete van? Mindenhol ezt a szigetes fost erőltetik, csak azért mert 2 mm-el vékonyabb gépeket lehet vele csinálni. Cserébe használhatatlan az egész. Még jó hogy egyelőre bírják a gépeim.

Egy fejlesztőknek szánt laptopba ez a max 16GB ram, szerintem nagyon sovány.
Kollégáknak már több mint egy éve 32GB ram-os lenovok vannak munkára kiosztva.
Az enyémben csak azért van 16GB, mert egy öreg MacBook, amit kértem, hogy rakjanak el nekem. (Volt némi varia a policy-ken, és per pill Dell-only őrületet vezettek itt is be, és így sikerült egy 2015-early model MBPro-t megmentenem magamnak a rollout-tól.)

2015 - e a r l y! És már abban 16G ram van.

2019-ben meg kijönnek egy olyan fejlesztőknek szánt modellel, amiben max 16GB ram van, és még csak nem is az a default?
Ez most tényleg komoly?

Btw.: A saját 2011-es Dell-emben (Studio XPS) van 8GB ram, és nem vagyok meggyőződve róla, hogy ne lehetne upgradelni, csak akkor annyira volt zsém.

8 év alatt nem tudták megnégyszerezni a memóriát? Értem, hogy Moore törvényét már nem annyira tudjuk mindenütt tartani.
De ez azért gyász.

Ez a laptop a leírt speckók alapján, nem más, mint parasztvakítás.

Itt egy másfél kiló alatti laptop, kb. tavalyi modell
-- abból gondolom, hogy már tavaly év elejeén/közepén szemezgettem vele, csak azt a '11-es Dell-t még nincs szívem nyugdíjazni --
és 32GB DDR4: https://system76.com/laptops/galago
De hasonlót láttam európában is. Fórumban említették, hogy melyik Clevo-modelt kell keresni, ami ugyanez, csak neked kell rátenni a bubuntut.

A 15-ösben 32 giga a max memória (ha már te is 15-öst hozol példának). A 13-as Macbook Pro-kba is max 16 giga fér (ahogy a 15-ösben ott is 32 a max.).

Egyébként pedig ajánlom figyelmedbe mondjuk ezt:
https://www.notebookcheck.net/Review-Dell-XPS-15-9530-Late-2013-Noteboo…

(tl;dr: 2013-as cikk, 16 GB RAM az elődben - szóval egy 2015-ösben 16 giga nem újdonság)

szerk.: azért az a Galago esztétikailag a Dell közelébe sem ér, viszont az esztétika ebben az esetben gondolom megszorításokkal járt.

Valószínű az LPDDR3 alacsonyabb fogyasztásával és 16GB-ba maximált méretével van összefüggésben a limitáció. (https://macdaddy.io/macbook-pro-limited-16gb-ram/)

Szóval ez valamennyire az Intel sara is, mivel több éves lemaradással kezdik csak el az LPDDR4 támogatást: https://appleinsider.com/articles/18/05/17/intels-first-10nm-cannon-lak…