HOVD 2018 - Kedvenc desktop Linux disztró

Címkék

archlinux és leszármazottak
12% (93 szavazat)
debian, debian variánsok és leszármazottak
20% (163 szavazat)
fedora, red hat, centos, oracle enterprise linux, scientific linux
10% (79 szavazat)
gentoo
3% (28 szavazat)
manjaro
3% (26 szavazat)
mint és egyéb ubuntu leszármazottak
7% (57 szavazat)
slackware, zenwalk, slamd64, slax, salixos
2% (20 szavazat)
suse, opensuse, sled
4% (35 szavazat)
ubuntu, ubuntu variánsok
37% (300 szavazat)
magyar vonatkozású disztribúciók: uhu linux, little susie, blackpanther OS, sulix, frugalware
0% (3 szavazat)
Összes szavazat: 804

Hozzászólások

Tudom, hogy már felmerült, de én az ubit is debian leszármazottnak tekintem, azzal együtt, hogy ezt használom már a 10.04 óta.

Akkor hasonló cipőben jársz, mint aki debian stable-t nyom. Sőt, még nehezebb is, mert nemcsak, hogy régebbi csomagok vannak, de a standard 3rd party repók sem igazán tudják felvenni a versenyt egy debian vagy ubuntu csomagtárában található szoftverkínálattal. Gyertek át a libsanes debianos topicba és meggyőznek, hogy centos helyett fedorázz - ha már a Red Hat vonalat képviseled - desktopon.
Nekem laptopon kényelmetlen volt a Centos, pláne egy korszerűbb laptopon, amin hibrid vga van, meg minden finomság és még multimédiás cuccokkal is fel akartam vértezni.

Nekem is hibrid VGA (Skylake GT2 [HD Graphics 520] plusz Topaz XT [Radeon R7 M260/M265 / M340/M360 / M440/M445]) van, megy a belső+két külső monitor dokkolóról szépen az elrepo-s kernellel - gyakorlatilag ez az egy releváns különbség van az üzemeltetett és a desktop-on lévő Linuxok között.

Az az igazsag, hogy bar ertem en, hogy mindkettot a Red Hat fejleszti, de akkora a kulonbseg a Fedora es a kategoria tobbi tagja kozott, hogy nem kene egybevenni oket.

Szerencsere van eleg haldoklo opcio, akar 0%-os is, amiket tortenelmi szerepuk (pl. Slackware), magyar vonatkozasuk vagy egyeb ok miatt nehez elengedni... de lehet hogy itt lenne az ido.

- debian, debian variánsok és leszármazottak
+ debian, debian variánsok és leszármazottak (kiveve ubuntu, ubuntu variánsok)

- ubuntu, ubuntu variánsok
+ ubuntu, ubuntu variánsok (kiveve mint és egyéb ubuntu leszármazottak)

nemtom, en mindigis igy ertelmeztem ezt a kategoriat. Maskepp nincs is ertelme ennek a listanak. Tenyleg meg kene lepni a fenti valtoztatasokat, hogy tiszta legyen a kep mindenki szamara?

Igazából egyszerűbb kiírni, hogy akik nem értik a feltett kérdést és értelmi fogyatékosok lépjenek túl a szavazáson, mint nyakatekert opciókat kiírni. Mondjuk szerintem elég problémás, ha valaki tudja milyen gráf mentén váltak szét ezek a distrok és nem képes értelmezni azt, hogy akkor egy adott csomóponttól kezdve mi hova tartozik (már csak a jelentősége miatt), akkor az kerülje el az IT-t, mert valószínűleg nagyobb károkat fog okozni máshol.

Egyébként magam részéről aminek több értelmét látom, az az, hogy szedjük le a "származékokat" az ubuntutól meg a debiantól. Érdekesebb kérdés lenne, hogy hányan használják az eredetit és hányan a származékokat.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Döbbenet, hogy a SuSE minden évben veszít szavazatot :(
Pedig anno nálam is azzal kezdődött a Linuxos érdeklődésem.

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Én régebben nagyon sok esélyt adtam neki. Aztán egy időben pár ismerősnek is azt telepítettem a különféle laptopokra, és sorra le is cseréltem mindegyiket, igaz Veled ellentétben nem fedorára, hanem debianra.

Látom a myfedora oldalad a myopensuse megszűnése óta még nem készült el.

A váltás SuSE Linuxról akkor dőlt el, amikor még nem annyira öreg számítógépem folyamatosan elgyengült SuSE alatt. A hardvereim (perifériák) rendre nem akartak működni...
Fedora 16 volt a "váltó" disztró minden korábbi hardverem működött, meggyőzött. Persze ennek is vannak időnként furcsaságai, de szerintem ez a legkevésbé fúrást igénylő disztró.

Nem lesz myfedora.
--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Nekem 12 éves az alapgépem, nem volt még bajom suse-val. Ha volt is az eltelt időben az a videókártyákkal, de ugye ez eléggé eklektikus a linux alatt. Mára mondhatni amd kártyánál már ez is eltünt.
Az én favirotom még mindig a suse, sem az ubuntu, sem a redhat variánsokkal nem tudtam megbarátkozni, egyedül a debián maradt fent a rostán, de az más miatt.

https://voidlinux.org/

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

szuper disztrónak tűnik, már egy ideje szemezek vele de még nem vettem rá magam hogy felrakjam a tesztgépre

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

"mint és egyéb ubuntu leszármazottak"-ra szavaztam, de amúgy LMDE
ami Mint, de inkább Debian , mint ubuntu.

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

NixOS most az aktuális kedvenc, a listából pedig Arch

Hmm, innen nekem hiányzi egy "nem használok és nem is nagyon használnék desktopon linuxot" opció :-)

nem hiányzik innen semmi, ha nem releváns nem kell szavazni. én se szavaztam a kedvenc http szerver kategóriában mert nem használok fókuszáltan http szervert (már ha az OpenWRT-s wifi AP-men a webes kezelőfelületet nem számolom)
a kedvenc BSD rendszer kategóriában se szavaztam mert összvissz egy van amit valamilyen szinten használok és használtam valaha, ennyiből meg ugye következtetést levonni, háát...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

bár a main gépemen nem ez van, azért talán az Alpine Linux is megérdemli hogy megemlítsük :)

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

khm... khm... a manjaro nem archlinux leszármazott?

Ez nekem is feltünt, rá is néztem a manjaro oldalára, ahol a következő szerepel: Manjaro is a Linux distribution based on the independently developed Arch operating system.

Szóval miért van külön?

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

De hogy mennyire idegesítő, hogy ha már van, akkor sem használja kutya se. :/

Van a Windowsomon vagy 3-4 különböző bash (WSL, git, mingw meg még valami is rakott fel), és mindegyik mást gondol arról, hogy hol is van a $HOME a fájlrendszerben. Egy élmény mindenhova odarakni a .gitconfig-ot. Kár, hogy mindenki csak a saját vacakját tolja, és nem egységesednek ezek szépen :-(

Jelenleg Ubuntut használok (egy Dell notebookom van atm és szuper az integrációjuk) de kedvencem mindig is az Arch lesz, sok évet lehúztam vele elégedetten.
A Manjaro még említésre méltó (miért is van külön?) hisz az is egy Arch leszármazott csak megkönynített dolgokkal, nem kell fél napot az installra szánni pl. :)

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Azért eddig nem tart :D Egy alap install kb fél óra. Aztán a kedvenc DE még kb egy parancs (bár nem emlékszem hogy az xrog-ot külön kell, vagy a kde-desktop magával rántja-e). Testreszabás meg annyi amennyi, én úgy "szoktam", hogy felrakok egy alap rendszert működő hálózattal, DE-vel és a legfontosabb programokkal, aztán az egyéb extra programokat akkor rakom fel, amikor épp belebotlok, hogy szükség van rá (bármi percek alatt fent van, felesleges mindent egyszerre felrakni). A "szoktam"-ot meg azért ettem idézőjelbe, mert sacc 8 éve telepítettem a desktopomat, azóta csak frissül - kb ennyire érdekes, hogy meddig települ (még a 32->64 bit váltás is teljes reinstall nélkül ment).

Attól függ, tudja-e az ember, hogy mit kell csinálni. Ha tudja, fél óra elég egy alaprendszerhez. Van egy leírásom, hogyan telepítettem arch-ot qemu-kvm-re.

http://comfirm.hu/pub/arch-install.txt

Valódi hardveren bonyolultabb lehet az UEFI boot miatt, ezt még nem próbáltam.

--
ulysses.co.hu

Természetesen volt benne egy kis túlzás de én biztonség kedvéért úgy ugrok neki, hogy a napom szabad. :)
A nagykönyv szerint megvan egyébként könnyen.. az a fránya UEFI viszont szokta szivatni az embert.
Ha nincs nagyobb gáz akkor 2-3 óra alatt megvan egy normális, működő rendszer. Igaz ez Manjaro esetében kb 15 perc ezért volt a 'költői túlzás' :)

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Régen SuSE-val kezdtem, aztán néhány év múlva már Debian, Ubuntu, Mint és variánsai. A Debian szerelem maradt.
Mindig próbálgatok mindenfélét, kíváncsiság, tanulás. Legutóbb a Manjaro Deepin ami mostanában vendégeskedik nálam és hát csak nézek hogy ez mennyire jó és szép asztali rendszer. Próbálta már valaki?

Pár hete kiírtam a Distrowatch listáját, ami a hit/day érték szerinti rangsorolja a disztrókat. Mivel ez így nem túl releváns, hozzávettem a listához az elégedettségi indexet. A felhasználók 1-től 10-ig értékelhetik, hogy mennyire elégedettek egy disztróval.


Manjaro     8.54/800     3813/nap (1)       (Arch)
Mint        8.61/725     2293/nap (2)       (Ubuntu)
MX          9.42/490     2169/nap (3)       (Debian)
elementary  8.31/183     2019/nap (4)       (Ubuntu)
Ubuntu      7.52/375     1310/nap (5)       (Debian)
Debian      8.50/417     1116/nap (6)
Fedora      8.35/301      863/nap (7)
OpenSUSE    8.78/270      728/nap (8)
...                      
Centos      8.53/49      605/nap (11)       (Fedora,RedHat)
...
Arch        9.32/250     563/nap (13)
...
FreeBSD     9.13/63      424/nap (21)
...
Slackware   9.62/147     309/nap (30)

Az oszlopok: név, elégedettségi index/értékelések száma, hit/day, (helyezés), (alapdisztró).

Az MX felhasználói feltűnően elégedettek. A Manjaro-nak a dw szerint nagy tábora van, a felhasználói kicsit elégedettebbek az átlagnál. A ritkább disztrók userei a legelégedettek.

--
ulysses.co.hu

Érdemes akkor a HOVD (jelenlegi) állását is melléírni:


Manjaro  1.  8. (23)
Mint     2.  5. (50)
MX       3.  - na -
Elem.    4.  - na -
Ubuntu   5.  1. (248)
Debian   6.  2. (131)
Fedora   7.  4. (68)
OpenSuse 8.  6. (25)
Arch    13.  3. (83)

Tehát a DW HPD-je és a HOVD szavazása között az az összefüggés, hogy...

Meg az, hogy ott a Manjaro az első, itt meg nyolcadik.

Az, hogy globálisan mi a legkedveltebb (ha a DW-HPD releváns egyáltalán ebből a szempontból) az nem jelenti, hogy lokálisan is az a legkedveltebb. Gondolom, az UHU a DW-listán sose volt nagy magasságokban, itt pedig (évekkel ezelőtt) egész jó helyezést ért el.
Ahogy már korábban is írtam/írtuk, DW HPD != HOVD.

Őszintén szólva nem értem miért kell mantraszerűen ismételgetni, hogy a dw listája mennyire nem "releváns". És hogy mit jelent ebben az esetben a relevancia. A dw listája jelenti, amit jelent, ezzel szemben a HUP-os mikrokörnyezetben adódott egy másik rangsor, amit senki nem vitat.
--
ulysses.co.hu

Fentebb néhány szóban írtam.

Szerk.: bocs, lehet, hogy félreértettelek, mire gondolsz.
Már sokan, sok helyen írták, hogy a DW listája a DW oldalán való kattintásokat számolja, nem pedig azt, hogy egy adott disztrót hányszor töltöttek le vagy hány gépre van telepítve.
A visszajelzések elemzése már talán jobb lehetne, ha a felhasználok nagyobb része hagyna nyomot. Viszont a HPD sorrendje nem túlzottan egyezik az értékelések sorrendjével.

"a DW oldalán való kattintásokat számolja"

Nemcsak. A felhasználók értékelik is a disztrókat, feltételezhetően személyes használat alapján. Ebből az látszik, hogy egy-egy disztrót többen értékeltek, mint az összes itteni szavazó. Történetesen a Manjaro az átlagnál jobb értékeléseket kapott. Tehát hülyeség azzal jönni, hogy a DW irreveláns.

De ha nem volna értékelés, akkor is hülyeség az irrevelencia mantrázása. Ha csak a kattintásszámot nézzük, az is mutat valamit, nevezetesen, hogy mi iránt érdeklődnek az olvasók.

Az egy érdekes kérdés, hogy a HUP közönség ízlése miért tér el annyira mainstreamtől.

--
ulysses.co.hu

Ha csak a kattintásszámot nézzük, az is mutat valamit, nevezetesen, hogy mi iránt érdeklődnek az olvasók.
vs.
a DW listája a DW oldalán való kattintásokat számolja, nem pedig azt, hogy egy adott disztrót hányszor töltöttek le vagy hány gépre van telepítve
A HPD nemigen mutat meg abból semmit, hogy az adott rendszert hányan használják. Ha azt akarod felderíteni, hogy kb. melyiket használják a legtöbben, a HPD használhatatlan adat.
Régebben, mikor követtem a DW-t, akkor én is gyakran rákattintottam a legújabb kiadást bejelentő hírekre - azoknál a disztróknál is, amiket életemben le sem töltöttem, nemhogy használtam volna.
Természetesen ha azt akarod kiokoskodni, hogy melyik disztrónak az adatlapjára kattintanak legtöbben a DW-n, akkor a HPD lesz a megfelelő adat.

Tehát hülyeség azzal jönni, hogy a DW irreveláns.
vs.
Az egy érdekes kérdés, hogy a HUP közönség ízlése miért tér el annyira mainstreamtől.
Tehát a DW ranglistája lényegesen különbözik a HOVD ranglistájától. Nem vagyok nagy adatelemző, de ez alapján úgy gondolom, hogy a DW ranglistája és a HOVD eredménye között nincs igazán szoros kapcsolat (azaz nem releváns a HOVD tekintetében).

Egyébként szerintem nyugodtan elengedheted a témát, az általad preferált Manjaro külön lett szedve, aki akart, szavazhatott rá.

A Manjaro nem foglalkoztat különösebben. Például senkit sem akarok rábeszélni. Az viszont miért van, hogy a HUP-osok nem akarják észrevenni, ha valami történik a világban? Szerintem a Manjaro első helye a DW-n igenis szokatlan, feltűnő, és éppen ezért figyelmet érdemel. Feltéve, hogy valakit egyáltalán érdekel, mi történik a Linux körül.

Amit írsz, az mind igaz. Csak éppen lerágott közhely, és nem következik belőle, hogy a DW "irreveláns".

--
ulysses.co.hu

Manjaro nem foglalkoztat különösebben
Ezt jól leplezed - folyamatosan a Manjaro-t hozod példaként (egy-két esetet leszámítva), hogy első, és miért van egy kupacban, és a Mint miért nem, és hogy milyen jó visszajelzések vannak, és ezt a huppereknek is észre kellene venni :)
Örülök, hogy tetszik a Manjaro, használd egészséggel és teljes megelégedéssel! :)

szerintem a LinuxMint gyakorlatilag eleve ubuntu variáns, ezért nem értem, miért van "mint és egyéb ubuntu leszármazottak" kategória,
valamint "ubuntu, ubuntu variánsok" kategória is?
Akkor most hova jelöljem meg a LM-et?
nem lett volna jobb, hogy pl. csonagkezelő alapokon felsorolni, és alájuk betenni a származásokat, valami hasonló modon,
mint a https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions oldalon?
ezt nem kritikának szántam, hanem a későbbiekben, mint ötletet vetettem fel, ha esetleg valaki kiváncsi lenne egy ilyen tipusú összehasonlításra is..

Ráadásul aközött is van különbség hogy fogom a debiant/ubuntut egy az egyben, és a default package set-et módosítom, ráteszek egy artwork -öt meg hozzáteszek pár kisebb csomagot, és aközött, hogy fogom a dpkg/apt -t, és saját infrát és csomagolási mechanizmust építek köré. (utóbbira volt példa az uhu).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

kb. Szerintem anno azért került be a variánsos, hogy a sok hópihe, aki a kubuntut, xubuntut, mittoménbuntut tette fel, és nem nem volt hajlandó megérteni, hogy egyszerűen csak azon az ison másik DE metacsomagja volt defaultból bent, vagy feltett még pár másikat, az is tudjon hova szavazni.