Sommás vélemény az Ubunturól és a Linuxról...

https://www.youtube.com/watch?v=qUJ9b0OA4yc

Én azért csináltam neki egy reakcióvideót mindössze 256 MB RAM-al, de úgy tűnik nem fogadta meg a tanácsom.

Hozzászólások

Nem értem, miért nem w10-et tett rá. Azzal biztosan jobban járt volna. :)

Hoppá!
Az úriember azt mondja, hogy neki azt mondták, hogy a linux gyorsabb és nem az, tehát ha valaki azt mondja nekem, hogy a Windows 10 gyorsabb, mint a Windows XP akkor felrakom, majd megállapítom, hogy a win10 az szar? Amit ez az ember csinál, az az informatika megcsúfolása. Ennyire nem lehet valaki tudatlan. Modern rendszert tesz fel a lomjára és csodálkozik. Nem értem. Senki nem világosította fel, hogy milyen sok disztró létezik?

Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

A másik amikor azzal jönnek hogy a Linux csak a kockafej szakiknak való rendszer, másra nem jó. Persze többnyire olyanoktól jönnek hasonlók akik valahol már hallottak a Linux nevű rendszerről is. Na jó, kicsivel többet biztos tudnak róla.
Én meg hasonlókat szoktam mondani ilyen esetekben, hogy ha valami az egyik helyen működik a másikon meg nem, akkor a hibát nem benne kell keresni.

Csak a nézettségét növeled ezzel az egésszel! Felesleges. Ebből is látszik hogy teljesen helytálló az amit mondogatni szoktam hogy egy hülye is tud rendszert telepíteni...next-next-finish..

Nyilvánvaló volt azonnal az első percben hogy nem ért semennyire az egészhez...ha értene egy kicsit is előbb kérdezett volna, mit tegyen fel a gépre...és kapott volna olyan válaszokat hogy i3 meg openbox, stb-stb....igaz szerintem egy i3-al eret is vágott volna azonnal: "hol vannak az ikonok? miért nem tudok kattintani? hol a menü?" :D

Végülis ez is olyan, hogy autót is bárki le tud festeni...hiszen csak fel kell vinni a festéket a felületre valahogy, valamivel....csak szép az lesz e?!

'de xp-vel ment, mint a veszedelem'. Ha az O nem lenne 1G, tuti ez lenne a szignom :-)

Mielott barmit is telepitett volna, le kellett volna ultetni egy mukodo ubuntu ele, hogy "nesze, ecsem, jatsszal vele, aztan beszelgetunk"...

--
O1G

Szerintem az XP korából való UHU Linux 1.x verziója lett volna a barátja arra a történelmi vasra.
https://distrowatch.com/table.php?distribution=uhu
(Ubuntu ekkor még nem volt, jellemzően csak Slackware, Debian, Suse, Mandrake)

Egyébként amikor Linuxra átálltam (Slacware 1.x), Xwindow system + Netscape Navigator 8 MB RAM-mal szépen megvolt. Aztán 1..2 év és jött a Netscape Communicator, akkor már dupla ennyi RAM kellett.

Túl régi Linuxot semmiképpen, semmit nem tudsz rá feltenni a függőségek miatt, egy működő browsert sem.

Régi gépre 32 bites Sparky Linux IceWM, AntiX vagy MX Linux, esetleg szintén 32 bites Debian való Openbox, IceWM-mel (bár a Debian 11 dobni fogja a 32 bites támogatást). Persze szóba jönnek más stacking WM-ek is, de azok a Windowsról frissen jövő kezdőnek túl fapadosak lesznek. Az Xfce lehet határeset, de az attól is függ, hogy mennyi RAM van a gépben. Ilyen régi gépre már a Mate-t is el kell felejteni, az még határeset, de a Cinnamon, Gnome 3 Shell, KDE5 Plasma meg hasonló történeteket teljesen reménytelenek, kínzóan lassan fognak futni, ezeket olyan gépekre valók, amelyeken használható sebességgel fut a Win7-Win10.

Ami még nagyon népszerű, az a különböző Puppy-klónok, de azoknak nem vagyok nagy híve, mivel elég spéci kiadások, nem teljes értékű linuxok, pl. új progi telepítésénél pupletekkel kell variálni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Régi disztróhoz értelemszerűen régi böngésző. De a régi disztró tartozéka az is. A filmet persze se így, se úgy nem játsza le, hiszen olyan lassú.

Azon tűnődöm, hogy egyáltalán van-e létjogosultsága a mai Ubuntu x86_32 ágának. Lassúak az x86_64 előtti hardverek a mai igényekhez. Az ócskásnál 10.000 Ft-tól kapsz már (lassú) hardvert, amelyik x86_64-et viszi.
Max arra jók, hogy tapasztalatlanok a régi ócskavasukra felvarázsolva ilyen "húdelassú" videókat gyártsanak.

A régi böngészővel az a baj, hogy frankón nem fognak vele bejönni a mostani oldalak. Persze Chrome, Chromium, Opera, Vivaldi, Firefox, Pale Moon mind felejtős régi gépen, maximum ilyen Falkon (volt QupZilla), Midori, Slimjet, haladóbbaknak/vim-eseknek qutebrowser. Ezeken is max. 2 könnyebb, 1 nehezebb tab és kifújtak a lehetőségek. YouTube is csak esetleg SMTube Minitube, mpv+youtube_dl, és hasonló megoldásokkal megy folyamatosan, akkor is max. 360-480p környékét lehet belőni, igaz ez attól is függ, hogy a videókártya mit támogat hardveresen.

Csodák nincsenek, 32 biten, lightweight megoldásokkal sem, meg hiába az esetleg RAM-bővítés, SSD, a gép kora mindenképp érződni fog használat közben, meg késznek kell lenni nagyon erős kompromisszumok kötésére.

Abban egyetértünk, hogy régi géppel nem érdemes az embernek magát szopatni. Az abszolút minimum ma már valami ütőseb C2D/C2Q meg valami értelmes PCIe-s videókártya, 4 GB RAM, ez alatt kínszenvedés lesz minden. De már nem drágák használtan az 1-3. genes Core i gépek sem 4-8 GB DDR3-mal sem. SSD is nagyon alap ma már mindenben.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nagyon sok ilyen laikus felhasználó van, hogy a Linuxról úgy formál véleményt, hogy azt nézi, hogy az ócsakvasán hogy megy az Ubuntu vagy Mint. A vicc egyébként az, hogy a videón az látszik, hogy az Ubuntu teljesen korrektül fut, felismert minden hardvert, csak baromi lassan fut ilyen régi gépen, amit előre lehet is tudni, a papírforma bizonyosodik be. Nem hallgattam végig az ömlengését, de szerintem ez a gép kapásból nem felel meg az Ubuntu oldalán közzétett System Requirement pontjainak sem.

Erre az XP korszakbeli gépre valami ultra lightweight IceWM, Openbox lett volna való. Az i3wm-et ennyire amatőröknek nem ajánlom, nem fog tudni mit kezdeni vele, már eleve semmit nem fog tudni elindítani rajta.

Az is vicces, hogy a faszi feltelepítette az Ubuntu, anélkül, hogy előtte Live-ban kipróbálta volna, hogy hogyan fut. Ez van sajnos, ha valaki ész nélkül rohan neki a témának, mert egy fórumon valaki azt írta, hogy telepítsen Ubuntut, valójában meg úgy értették, hogy próbáljon ki valami géphez való Ubuntu-variánst.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Őszintén sajnálom, hogy az internet platformot ad a buta embereknek a butaságaik terjesztésére.

Ja, ezért is ajánlottam fentebb az AntiX-ot. Meg a Sparky Linuxot is a te YT-csatornádon láttam először, azóta ajánlom is minden gyenge gépesnek. Bár ez változni fog, mert ha a Debian 11 dobni fogja a 32 bitet, akkor más disztrókat kell ajánlani ezekre a gépekre.

Esetleg alternatíva, hogy CentOS-t feltenni, abban régi kernel van, elvileg nuku systemd, régebbi csomagverziók, de még támogatott a 7-es és 6-os főág is, az talán még gyorsabban fut régi gépen. Nem vagyok híve a CentOS-nek, de ilyen felhasználásra jó lehet. Persze nem egy annyira kezdőnek, mint akiről a topikindító szól. Haladóknak szóba jön még az Arch 32 vagy Void Linux.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igen, pont ezt írom én is. Nem vagyok nagy híve az ilyen régi rendszernek, de régi gépre jó lehet, annyira csak nem régi gép, hogy egy sima sysvinit és egy 2.6-os kernel lassú legyen rajta. Régi gépen új támogatott verzióra váltani meg minden rendszerrel macera lesz.

Ha az én gépemről lenne szó, és gyenge lenne már a modernebb disztrókhoz, akkor Arch 32-őt vagy Voidot tennék rá fel, JWM, IceWM, i3wm, Openbox valamelyikével, épp melyikhez van hangulatom.

A topiknyitóban írt emberkétől azt az érvet sem tudom elfogadni, hogy de az XP röpült rajta. Egyrészt ez nem igaz, a tökre felfrissített (SP3 utáni update-ekkel is felfrissített) XP-nek is nagyobb már a hardverigénye, valami normálisan C2D szintű, 2 GB RAM-os gép annak is a minimum. Másrészt meg ha fel is tesszük, hogy az XP „száguldott”, akkor is adja magát a kérdés, hogy mi a rákot lehet csinálni egy ilyen „száguldó rendszeren”, mert lassan támogatott böngésző sem lesz rá, meg az újabb programok nagy része nem fut már rajta. Tipikusan az az eset, hogy „száguld”, csak minek, nem lehet semmire használni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

hál istennek itt is, ott is jól kiosztottak téged.

--
GPLv3-as hozzászólás.

sry, de akkor remélem jó belovastál neki. Meg kár ilyen videókkal foglalkozni, csak felidegesíti az embert.

Annyiban kiegészíteném a videódat, hogy még jáccani se ajánljál windózt. (inkább olyan játékokat ajánlj ami fut linuxon, steamplay miatt ez nagyon könnyű.) Annyit észrevettem, hogy elég jól el vagy látva win-nel. 3 gépedből 2 win-es, igaz csak az elejét néztem a videódnak.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Közben végignéztem a videót is. Ez egy belépős C2D gép, az Ubi még el is vergődne ezen valahogy, de szemmel láthatólag már a bootolás swaphegyekbe fullad. Azt nem monda, hogy mennyi RAM van benne, de a kommentekben fél gigát emlegetnek. Na, az nagyon kevés, annyival még az Openbox, IceWM, i3wm is határeset, inkább JWM, dwm és annyi (azok is háttérkép nélkül, minimál konfiggal). Meg a Firefox-ban böngészést is el kell felejteni, leginkább MiniTube, vagy határeset az SMTube.

De ha valaki nem fillérb4×ó, vesz bele 2 ezerért 2×1 GB vagy végső esetben 1×2 GB DDR2-t (ennyit támogat max. a gépben lévő 945-ös chipset), ez benne van kemény 2-3 ezer forintban, meg mellé pendrive árában egy olcsó 120 gigás SATA2-SATA3 SSD, 3-6 ezer között. Ennyit nem igaz, hogy valahogy nem tud előteremteni, egész más dimenzióba tolná át még Linuxon is a lehetőségeket, arról nem is szólva, hogy talán a Win7 is menne rajta.

Esetleg egy T7200-as C2D bele, ez megúszható megint 1-2 ezer forintból. A 945-ös chipset támogatná még a T7400, T7600-as procikat is, de azok ritkábbak, emiatt négyszer olyan drágák, és érdemben nem gyorsabbak (mindhárom épp úgy 4 MB cache-es, 667 MHz FSB-s, 2 mag 2 szálas proci, csupán 160 MHz órajelkülönbség van közöttük). Tudom, most egyesek mit mondanak, ez azért alsó hangon apránként összeadódik 10 ezer forinttá, és van akinek nincs ennyije, de az érdemi része kijön 3-4 ezer forintból, az SSD-t már nem a gépre költi, azt át tudja tenni másik gépbe is, meg pendrive-nak is használni később egy olcsó SATA3-USB3 átalakítóval.

Ezzel az upgrade-del sem lesz egy combos gép, de egy 64 bites Xubuntu, Lubuntu vagy hasonló normálisan megy rajta, úgy, hogy nem vágja fel az ereit, meg el lehet nézegetni vele böngészőben 480-720p-s YouTube-os, egyéb videókat.

XP erre a gépre teljesen felesleges, egyedül DX8-DX9-es játékok miatt lehetne megfontolandó, de a GMA950-es GPU még az integráltak között is akkora hulladék, hogy bármilyen játékra alkalmatlan. Jó, ilyen GTA3, Quake3, Re-Volt szintje eldöcög rajta, de más semmi.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP