Ha új gépet vennék, az leginkább azért lenne, mert kevésnek találom a mostaniban a(z) ...

RAM-ot/max RAM-ot
11% (44 szavazat)
CPU-t/legjobb beletehető CPU-t
23% (94 szavazat)
GPU-t/legjobb beletehető GPU-t/GPU-kat
10% (40 szavazat)
SSD/HDD méretet/ezek slotjait/cserélhetőségét
1% (5 szavazat)
SSD gyorsaságát
1% (6 szavazat)
portok kínálatát (pl. nincs Thunderbolt 3, kevés a 2 USB, stb.)
0% (2 szavazat)
valamelyik egyéb hardvert (pl. touchpad, töltő nem USB-C, ujjlenyomatolvasó, billentyűzetvilágítás laptopon, stb.)
2% (8 szavazat)
kedvenc/általam kinézett OS supportját ezen a hardveren (pl. hiányzó/bugos Linuxos driver, Mac-re váltás, stb.)
2% (7 szavazat)
Egyéb okból, leírnám
5% (21 szavazat)
Tökéletesen elégedett vagyom jelenlegi fő számítógépemmel, fogalmam sincs mikor mi miatt lesz majd kevés
44% (182 szavazat)
Összes szavazat: 409

Hozzászólások

Egyéb: ha valami elromlik benne. Így jártam tavaly decemberben a VGA kártyával. Így lett egy HD 7870 -> valami GeForce csere. (Fogalmam sincs már, hogy mit vettem helyette).

Másrészről meg, 6 éve vettem egy jó erős gépet (E5-1620, 32G ram, HDD-ből meg addig is el voltam látva), ezidő alatt egyedül a VGA kártya lett cserélve 5 éve, mert kevés volt. (4850->7870). Most lemezhelyből kezdek kifogyni, de az könnyen orvosolható plusz HDD-vel.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Monitort akartam cserélni, aztán rádöbbentem, hogy a laptop videója nem tudja a 4k-t. Ez melyik kategória? Tudom, GPU, bár ugye nem cserélhető.

Ha van rajta displayport, lehet megy a 4k, igaz csak 30Hz-en. Már ha a képernyődnek van dp bemenete. Esetleg, ha dokkoló van hozzá minimális összegért, amin van diplayport. Nekem t430 van így, kifejezetten displayportos monitort vettem, sajnos tévéknél ez nem jellemző, néha azoknak jobb ár-értéke van pedig. A dp-hdmi adapter meg azért nem opció ha a gépen van dp, a kijelzőn meg csak hdmi, mert az olyan adaperek az újabb dp verzióval tudnak 4k hdmi-re konvertálni (aktív), de ott meg eleve van natív 4k hdmi szintillesztéssel is.

Ha valaki asztalnál használja a notiját, akkor esetenként létezik külső gpu-ra is lehetőség :D A t61-esemhez van dokkoló, amibe betehető asztali vga. Egy Gt610-es került oda. A ram 8GB limitje miatt váltottam. A t430-hoz is beszereztem biztos, ami biztos expresscard-os exp gdc-t, amivel gt1050-et próbáltam, bár ha továbbra is ennyit játszom, akkor a gt610 ehhez is elég lett volna :D Most 16GB limit lesz a kulcs. De egyelőre úgy tűnik még kibekkelek valamennyi időt (4k kép van, 4 mag 8 szál elég. sata ssd is megfelelő még)

Nem cserelek egy ideig (min. 5+ev), bovitek, nemreg cserelodott a 10 eves architektura egy 6c12t ryzenre.
Feltehetőleg ssd, majd valamikor RAM sorrendben.

Nme feltetlenul cserelnek gepet, lehetoseg szerint inkabb az alkatreszt ami keves benne :)

i5-4670 4c4t, 16G ram, 120+64G SSD + 3-4T hdd kapacitás (több darabban), nekem egyelőre mindenre elég.

Szintén zenész. 4690k, 16G ram, 120 SSD rendszer, 120ssd primocache egy 1 terás HDD-ra, plusz egy külső USB3-as szintén terás HDD, vga meg 6 gigás 1060. Talán majd valamikor HDD ha elfogy a hely, de lehet inkább takarítok majd. Monitorom relatíve új, egy 21:9-es 2560x1080 freesync-es LG, talán majd emiatt valamikor AMD VGA-ra lesz csere ha még a proci kihajtja.

Plusz most vettem egy ps4-et mert az ex címeket szeretném kijátszani az elkövetkezendő 1-2 évben, meg ugye a gép se limitál ha azon játszanék.

Egyébként a gépben a CPU-t leszámítva szinte minden cserélődött az évek során:
Nagyobb ház (Antec Solo -> Corsair Carbide 500R
újabb táp (Corsair VX-450 -> Be Quiet Pure Power 10 500W)
több RAM (2x4G -> 2x8G)
felszereltebb alaplap (microATX helyett ATX, M2 és 4 ram foglalat miatt)
hatékonyabb VGA (HD4850 -> HD7770)
megjelentek az SSD-k

Szerintem még mindig a proci a legdrágább alkatrész a gépben. Ha azt cserélni kell, akkor lap+proci+RAM csere lesz, a többi szerintem marad. I7-et már nem tennék bele, még mindig drága használtan is, annyiért már inkább jobbat veszek.

Asztali gépet tervezek venni, leginkább a CPU miatt.
Kinéztem egy erősebb I7 CPU-t, a foglalat alapján rákerestem az alaplapokra egy nagyobb webáruházban, de így is van vagy 200 féle. Próbáltam tudatosan tovább szűrni, de elég hamar elakadtam. Még a hálózati csatlakozó is gaming, értelmes paramétert keveset találtam.
A memóriamoduloknál még rosszabb a helyzet. Van 50 féle ugyanazokkal a paraméterekkel.
Kérdeztem számtech boltos ismerőst, aki határozottan rávágta, hogy melyiket ajánlja, majd amikor visszakérdeztem, hogy mégis miért, "hát csak" volt a válasz.
Nem sürgős, ha lesz időm, kedvem utánaolvasok, nem szeretnék "szín" alapján választani.

Jelenleg csak az vesz i7-et aki a sajat penztarcajanak ellensege vagy mindenkepp kell neki a +15-20% egyszalas teljesitmeny dupla aron. Vagy, mert *szarazamd*.

Szoktak mondani, ennyi legy nem tevedhet :D

https://www.amazon.com/Best-Sellers-Computers-Accessories-Computer-CPU-…
https://www.amazon.co.uk/Best-Sellers-Computers-Accessories-Processors/…
https://www.amazon.de/gp/bestsellers/computers/430177031

Alaplapot erdemes ugy venni, hogy megnezed melyik nepszeru. Annak jo esellyel kiderulnek a hibai (es lesz rev2-3) valamint talan lesz hozza bios upgrade.

Én ezzel az alaplap dologgal úgy szoktam lenni, hogy inkább veszek használt egybe gépet. Sokkal jobbak azok a lapok. A tuningból meg már kinőttem :) Egy normálisabb dell, hp vagy lenovo egybe gépnél (de ez igaz a business laposokra is) minimalizálható a driverekkel való szopás.

A legdrágább külön kapható lapok is nagyon gagyik egy rendes WS laphoz képest. Az teljesen elavult ATX formátumtól is sikerült elszakadni szerencsére. A proci, meg a ram szinte mindenben cserélhető. Amibe lehet rakni GPU-t az is. Az elkók egy ideje már nem jelentenek gondot, volt egy korszak amikor döglöttek, de annak már rég vége.

Supermicro, Asus pl. Ezeknél eleve nincs is "brand" RAM meg hasonló, esetleg RAID vezérlőből. Azon túl csak egy tesztelt/ajánlott lista, hogy pl. milyen ramokkal, procikkal, stb. vetted. Mondjuk nyilván kevesebb értelme van venni egy workstation lapot, ha köré szart pakolsz.

Meg nyilván van pár specifikusabb dolog is.Pl. Supermicro esetén van egy külön kanóc a tápból az alaplapra a monitoring(/vezérlés?) miatt. Anno 2012-ben én vettem Supermicrot, lap+ház+cpu+hűtő jött onnan, RAM más forrásból olcsóbb volt, de emlékeim szerint a tesztelt listáról választottam, HDD/SSD-m meg volt egy csomó, azzal úgy voltam, hogy legyen már mindegy a gépnek. VGA meg sima desktop, azon túl, hogy az előző HD7870 egyszer csak feldobta a pacskert 4,5-5 év után, semmi extra nincs vele. (Pedig még csak bitrákot se bányásztam vele...)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezt elhiszem, s ha nagy mennyiségben kellene ügyfeleknek összerakni gépet, akkor érzem is ebben a kockázatot. Ugyanakkor saját magamnak mindig én raktam össze, mindig mentek is stabilan. A jelenlegi is teszi a dolgát 10 és fél éve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerinted. Tudod, a magadnak összevállogatott random izét senki nem teszteli neked össze szemben a brand géppel, ahol általában azért kipróbálják, hogy mi mivel milyen együttállásban működik együtt és ha kell a drivert is hozzáigazítják.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Reális felárat szívesen fizetnék, de egy erősebb gépnél ez 100% felár körül mozog.
Régen azt az elvet követtem, hogy régóta piacon levő gyártók, elterjedtebb/drágább alkatrészeiből építkeztem, és ezek az eszközök sokáig támogatottak szoktak lenni.
Minden gépemet azért cseréltem, mert már lassú volt, és nem azért mert szétesett, vagy nem volt támogatva.

-1

Vagy teljesen más miatt, amire esetleg nem gondoltál... :-)

"Jelenleg csak az vesz i7-et aki a sajat penztarcajanak ellensege"
Autós példa esetén a Ferrari vásárlókra is igaz ez, a te szemszögedből. Hiszen van lassabb, ár/érték arányban jobb autó...

Én nagyon elégedett vagyok az i7-es processzorommal, ha valaki ebben gondolkozik, kell hozzá komolyabb, csendes vízhűtés (a hosszú élettartam és a kb néma működés miatt), sok gyors RAM, normális alaplap, NVME-s SSD, erős videó kártya. KATT, és már le is futott... :-)
Olyan ez, mint egy komolyabb (sport)autó... nem mindenkinek éri meg az a plusz, amit ad, egy sima régebbi használt autóhoz képest.

Sakk-matt,
KaTT :)

Es hogy valasztasz alaplapot, ramot, videokartyat, ...?
Mit jelent a gyors ram? Az orajelet a cpu meghatarozza, a kesleltetesre azt irjak elhanyagolhato. Tulhajtod?
Videokartyakbol is ezer fele van. Harom monitort kene meghajtani, nem szoktam jatszani. A GPU-t egyre tobb alkalmazas hasznalja. Az ero alatt a GPU teljesitmenyere gondolsz?

Írok pár infót, én mi alapján választottam.

Nekem az Asus alaplapok váltak be, konkrétan legutóbb Asus TUF-ot vettem, erre 5 év garancia van, 24/7-ben is szépen megy.

https://www.asus.com/hu/Motherboards/TUF-The-Ultimate-Force-Products/

1151-es socket, ha elég a 4 core, nekem elég. Ha nem, akkor 2066-os socket.

a TUF Z270 Mark 1 támogat 3 monitort külön VGA nélkül, ha van a CPU-ban GPU:

"- DisplayPort-kimenet támogatása max. 4096 x 2304 (@ 60 Hz) felbontással
Maximális megosztott memória: 1024 MB
DP 1.2 Multi-Stream Transport kompatibilis, támogatja a DP 1.2 képernyő-sorbakötést max. 3 képernyőig"

https://www.asus.com/hu/Motherboards/TUF-Z270-MARK-1/specifications/

RAM: 2x16 GB, én a komolyabb Kingston-okat szeretem, élettartam garanciával, ha jó helyen veszed. Később tudok mellé újabb 2x16-ot rakni. Alacsony volton menjen, minél jobb időzítéssel, alacsonyabb CL értékkel. Ez pár százalékot dob csak, optimális, ha kevésbé melegedik. Hyperx / Predator, Savage, stb...

Videókártya: Nvidia GTX 1070, ez már igazán 4K barát, vagy 1080, ez jobban fogyaszt. Ha kell bármilyen komolyabb VGA teljesítmény, például videó kódolás, komolyabb grafikus használat, a Photoshop is ki tudja hajtani + használni a memóriáját.

CPU esetén nézz nagyobb vízhűtés kompatibilis házat és komolyabb vízhűtést + egy jó pasztát a hűtő és CPU közé.

Nyilván lehet ennél olcsóbb gépet is összerakni. Használtan még inkább lehet csökkenteni a költségeket.

Sakk-matt,
KaTT :)

OFF
Köszönöm kedves helyi porondmester, tanár, portás Úr. A WC-t merre találom? Adminnak kellene itt lenned, és egyből bannolhatnál mindenkit, aki nem úgy ír, ahogy szerinted optimális. Peace!
ON
Visszaolvastam a komment előtt, de sajnos az én értelmezésemben arra válaszoltam a szál alapján értelmezhető volt. Fogadd el, én abban a pillanatban ennyit tudtam.
OFF
Hat kérdésem lenne.
1. Ki kért meg, hogy más beszélgetésébe beleszólj?
2. Látsz-e bármilyen jelzést az adatlapomon, hogy jeleztem volna, hogy lekezelő kioktatást igényeltem ingyen?
3. Ki vagy te? Kérlek mutasd be magad, hogy át tudjam érezni a helyzeted, hátha megértem.
4. Miért fontos számodra, hogy egy beleköthető beszélgetésben, amiben nem veszel részt, az egyik felet kritizáljad?
5. Megvárom, aztán ha jól tudom van olyan HUP plugin, amit miattad telepítek, hogy soha többet ne lássam, amit írsz. Esetleg ennek a pluginnak a terjedése miatt kommentelsz?
6. Van esetleg több account-od is itt a HUP-on? Mert sok időt spórolnék, ha egyből azokat is ignorolnám.

Köszönöm előre is a válaszaid, kérlek vedd komolyan, mert ez még érdekel.

OFF
Jogos. Csak a válaszával azon kívül, hogy engem kritizált, nem válaszolta meg, hogy miért tette pontosan, amit amúgy értek, de ő nem írta le.
Tehát gyakorlatilag más kis b betűt írt a nagy B helyett, én pedig nem erre válaszoltam, ez volt a nagyon komoly gond, amiért nekem írt.
Sajnos időt szántam a válaszra, de okosabb lettem. Csodálatos a világunk, hogy ilyen szemléletű embereket is megismerhetek, mint ő.

Sakk-matt,
KaTT :)

Tökéletesen elégedett vagyok a notebookommal, de a következő jobb lövöldözősjátékhoz tervezek venni egy új gaming riget asztali változatban. GPU-ra szavaztam.

Ha új gépet vennék, az leginkább azért lenne, mert új gépet akarok venni.

"Ha új gépet vennék, az leginkább azért lenne, mert új gépet akarok venni."

- de valójában nem is akarunk nagyon, mert pár évet nyugiban kivárunk, amíg az Intel v. AMD natívan túljut ezeken a Meltdown/Spectre "apróságokon". A sziliciumban, v. ami lehet még jobb, germániumban.

Én nem szoktam alkatrészeket cserélni az asztaliban. Egyszerre kirámolok belőle mindent.

CPU-t. Egyrészt mert lassan tényleg elég az IGP játszani is és kidobnám a VGA kártyát már, másrészt az egyszálas teljesítmény növelése miatt. Hiába csámcsog mindenki 2 évtizede azon, hogy ez már a több szálon futtatás kora, ha a legfontosabb alkalmazási módnál, a böngészésnél nagyrészt még mindig az egyszálú JS futtatás szűk keresztmetszet tud lenni.

MSI G41M-P28 + C2D E7500 + 8G RAM + 120G SSD + 1T HDD.

Már azt se tudom mikor vettem, de jó ez még egy ideig.

nem játszok, így a gpu helyett a cpu-ra szavaztam, memória van elég. igazából a mostani sem rossz, alapvetően elég a tudása, de néha beleférne némi sebességnövekedés. gyári w10 van rajta, működik. ssd-t esetleg lehetne pakolni bele, ezért nem kellene új gép, biztos gyorsabb lenne, de időm nincs rá hogy átköltözzek, így marad a hdd.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ha lecserelnem a gepemet az (foleg) azert lenne, hogy halkabb legyen.

Nálam láncreakció van:
GPU miatt kellene vennem új videó kártyát, ami miatt új alaplapot, ami miatt új CPU-t és RAM-ot is venni kellene.

Valószínű a Cyberpunk 2077 adja meg a kegyelemdöfést neki és ezért fogok új belsőségeket venni.

8 évvel ezelőtt vettem egy Intel Core i3 550 3.2GHz desktop procit talán 30.000 Ft-ért.

Pár hónapja gondoltam ideje lenne bővíteni, 2 évente úgyis feleződik az ár, biztos töredékért árulják már az i7-eseket is, de jó lesz nekem most...

ha jól látom
i3-550 ~30.000 Ft
i3-6100 ~45.000 Ft
i5-*.* ~65.000 Ft
i7-*.* ~110.000 Ft

???

Manapsag az a 2 ev inkabb 5~6 ev, ha az inflaciot is szamitod ..

Hasonlo penzert:
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Ryzen+5+1400&id=2992
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i3-550+%40+3.20GHz&…

8394 pont vs. a regi 2827

hangyanyit dragabb:
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Ryzen+5+1500X&id=3001
10065 pont

az AMD deszka dragabb, ugyhogy cpu+deszka arakat erdemes venni.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Épp cseréltetem céges laptopot, mert kevésnek találom az aksiidőt, és soknak a tömeget/kiterjedést. Meg akkor már váltok is Macre, megunta a Win10 alatt virtuális gépben dolgozást.

Asztali gép is upgradelve lesz valamikor, ott a cpu elsősorban, másodsorban az ssd is lehetne gyorsabb (most sata3).

Képernyő felbontását (nyilván laptopról van szó).

CPU-t nyomtam, mert nem akarok külön GPU-t. Az agyamra megy, amikor bekapcsol a ventilátor a laptopban.

Mert már púposodnak a kondik az alaplapon.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Épp most váltottam le a korosodó Phenom II-t egy Ryzen 5-re, szóval a CPU-ra szavaztam :) Igaz ez most egy memóriaduplázás is lesz, 16GB-ra; viszont a dedikált grafikus kártyától meg is szabadulok, az új integrált kb. annyit tud, mint a 8 éves HD6850, amit vált.

Cpu ra nyomtam mert a legnagyobb baja a mostaninak, h a c2d proci miatt , mar nincs rajta az uj os support, emiatt a fizetos dolgaim kozul is lemondtam parat mert a regebbi os-el meg mar azok nem mennek, kb most 10 eves

Úgy értem felmegy rá w10, és minden beépített alkatrészhez van működő karbantartott driver is? Nehezen hiszem el. Itt alsó hangon is 8-10 éves gépekről beszélünk. Win10-ből se mindegy h. a 2015 augusztusi legelső release ment fel rá csak, az is gyötrődve, vagy a 2018 októberi?
--

a 3d-t igen, bár 10 éves gépnél az már elve kapufa. A legutolsó rendes driver is csak ms féle csomagból jött, az opengl már abban dobva lett. Szóval nem egy hd videójátszós gép lesz. Igaz a böngészők is valamelyest lassulhatnak ettől, de valsz már eleve blacklisten voltak ezek a gpu-k, mert nem támogatták a szükséges dolgokat a gyorsításhoz. A sleep és hibernálás terén nem tudom, mondjuk hurcolászáskor tényleg kellemetlen, ha úgy van.

Ebben szerintem tul sok az eloitelet. macOS 10.13-as verziot futtato MacBook Pro gpen (Early 2008 17", C2D 2.6Ghz, 6GB RAM, 256 SSD, nVidia 8600M GT) probaltam most egy Windows 10-et. A legutolso nVidia driver 2016 decemberi (csak 2 eves), az Apple BootCamp drivercsomagja 2013 marciusi. Ezek telepitese utan minden hardvereszkoz mukodik (beleertve a kornyezeti fenyerot olvaso szenzort, a hangkartya optikia kimenetet es bemenetet, a FireWire 800-as csatlakozot es az Express Portot is, valamint a billentyuzetvilagitast). A GPU hardveres h264 dekodolasra kepes (OS X alatt az Apple ezt soha nem engedelyezte ezen a gepen) Chrome, VLC es Firefox alatt is. A 2.6-os Core2 erzesre nem tunik gyengebbnek, mint az aktualis 12"-es MacBook, amiben Core M (m3-7Y32) CPU van. A gep alja ugyan sokkal melegebb (es meg CPU Cooler is van benne), az akku is kb 40%-al, de 2.5 oranal tobbet nem nagyon tudok kipreselni a 10 eves gepbol (az akku nincs 10 eves, csak kb 4), mig a MacBook majdnem kibirja egy napig.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Nem apple, csak egy gagyi HP Probook4510s. Win 8.1, nem w10. ATI 4300(?) különálló VGA, w8 nem ismerte fel, a MSFT generic VGA driverrel se a felbontás nem klappolt, se a sleep/hibernate nem volt elérhető. Hivatalos HP drivert W8-ra nem kapott, ATI oldaláról leszedett 2013 dátumú szerencsére rendbeszedte.
Az integrált audio-t látszólag felismerte a W8, van volume control. Csak éppen néma a speaker. HP fórumokban sírtak érte páran, megoldás nem volt, néhányan próbálkoztak mindenféle helyekről vadászott driverekkel. Én még nem álltam ennek neki.
--

...az egészet?

Játszanék néha megint... játékokkal, amik pl. mostanában (relative) jelentek meg és érdekelnek (ez is relative) (értsd pl. GTA V-től kezdve, új Doom, új Wolfenstein, de pl. egy RDR2 vagy PUBG is érdekelne kipróbálás szinten minimum).

Évek óta nincs már (asztali) gépem. Amit meg összevadásznék magamnak és kb. jó lenne még min. (ez is relative az én igényeimhez mérten) kb. 5-7 évig JÁTSZANI, az úgy alaphangon kb. 1 milla volt, mikor utoljára eljátszottam a gondolattal és nekiálltam szemezgetni (ez kb. úgy minden év karácsonya előtt 1 hónappal jön rám, amikor lenne is 2-3 nap szabadságom és nyugtom itthon, amit ezzel tölthetnék)... :P

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Jó lenne Sata 3, nem akarok portkartyazni.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egyéb: fiatalka, még csak 10 és fél éves az asztali gépem, semmi okom cserélni. CPU-t, RAM-ot valamikor bővítettem benne, a VGA elég karcsú, de filmet nézni lehet rajta. Majd akkor veszek újat, ha elfárad. Addig backup-olok szorgosan, s ha baj lenne, az új gép megvásárlásáig, összerakásáig a felhasználói profilt a notebook-omra tenném, onnan használnám átmenetileg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A laptopom nem új (3 év használat után, leselejtezéskor vettem).
Nem tökéletes, pl. csak USB2-t tud, ami bosszantóan lassú tud lenni, ha azon át akarok backupolni.
A processzor elég, a RAM épp csak elég és sajnos nem bővíthető.
Ami gond, hogy a video kártya felett eljárt már az idő, vannak játékok, amik nem futnak vagy csapnivalóan.

De nem tervezem ezek miatt cserélni mostanában.

Ha javíthatatlanul tönkremegy vagy irreálisan sokba kerülne a javítása. Munkához tudok bérelni VPS-t, használat után fizetve, a GUI-t meg elviszi egy bármilyen laptop, amit a középkategóriában van.

--
https://iotguru.live

Elégedett vagyok vele, de 2 dologgal még bővíteném.

1. passzív dedikalt memorias vga kari, hogy ne az alaplapit egye, illetve csak digit jel mehessen ki, ne vgan kelljen meghajtani a 2. Monitort
2. +4GB ram
Ráadás: szerintem az ssd el fog pusztulno, bar meg nem mutatja a jeleket, de szamitok ra. És akkor ha mar csere, venni egy pcie->minipcie bővitőkártyát nvme ssdnek

Nehéz kérdés... szeretnék új gépet...
Jó lenne legalább 16GB RAM, 2 SATA3 (+2 SATA2) port helyett 6 SATA3 (vagy 8..)

Valszeg egyelőre szerzek bele egy újabb VGA kártyát és letudom.

Amúgy 7 éves, és nem sok kivetnivalót látok benne. (i5-3570k) Elég időtálló lett. (lelassult az ipar)
Ehhez képest a 98-as Celeronom (333Mhz) 2005-ben már nevetséges volt.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Csupán, mert már 10 éves a notebookom, lassan a burkolata is feladja a napi cipekedést, a 4. akku van benne azóta.
A céges win10-es gépet elég nehezen viselem (elsőre tetszett, de azóta elhulladékosodott a rendszer), de egy hozzá hasonló konfiggal, win nélkül elégedett lennék.

--
openSUSE 42.2 x86_64

A közeljövőben fogom lecserélni a gépem. Rám több pont is igaz.

A GPU-s pontra szavaztam, nekem a notim Intel GPU-ja a leggyengébb pont. Régi is, elégtelen teljesítményű (ezeket én 3D-s lassítóknak csúfolom), csomó mindent nem támogat (régi OpenGL verziók, Vulkan, DX12, stb.). Már a linuxos támogatása sem patent (Intel Xorg driverrel fagyások vannak, de az Intel kernel modesetting driverrel sem hibátlan, néha beragad miatta a login manager),

De a portkínálattal sem vagyok elégedett (USB 3.1 külső SSD kihajtásához, Thunderbolt jó lenne).
Valamelyik egyéb hardver okán is igazoltnak látom a cserét: TN panel van benne, IPS itt külföldön csak horror áron szerezhető bele, ami a gép értékéhez képest nem éri meg. OS supportban is hiányzik, a Win10 már nem supportált rajta, ugyan fut rajta, de problémákkal, játékokhoz meg kéne néha napján. Az egyik SATA3 sebességű mSATA SSD-m is csak SATA2-módban fut, mert az mSATA helyén csak ezt támogatja az alaplap, ez sem tetszik.

Ezek az okok több mint elegendőek a cserére.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP[/size]

A kovetkzo gepem valoszinuleg Zen2 lesz 4x (kesobb talan 8x) tobb RAM 4x (kesobb talan 8x) tobb cpu .

A RAM arak az egekben, ha csak 4x tobb rammot veszek (128G) akkor is az lesz a legdragabb.

GPU-m eleg gyors, de a tobb PCIe lane jol jon majd az IB hez.

SATA->m.2 miatt nem kene cserelnem, vannak adapter kartyak.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

nalam az alaplapot kellene csak lecserelni, mert nincs hozza linux USB3 support (beneztem vasarlasnal)..

A jelenlegi desktop gepemnek (i7-2600, 8GB RAM (upgradelheto lenne 32G-ig ha kellene), HD6970, 1TB HDD valamint 128 GB SSD, ez egy 2011-es iMac 27") teljesen eleg a teljesitmenye mindennapi hasznalatra, viszont megszunt a szoftveres support (nincs ra frissebb OS). A masodlagos, azaz a hordozhato gepem (Core2Duo T9500 2.6GHz, 6GB RAM, Nv8600GT, 256 GB SSD, ez egy 2008-as MacBookPro 17") szinten eleg mindenre amire utkozben szuksegem van, meg az akku is birja kb 2 - 2.5 oraig, de hosszabb utakra mar vinnem kell magammal a toltot. Mivel egyik gepre sem tudok ertelmesen 10.14-et varazsolni (de ez is csak a videokartyan mulik, az iMacban talan ki lehet majd cserelni), ezert le kell cserelnem a gepeket. Elsonek a hordozhatot fogom, az iMaccal varok az utolso pillanatig (kb jovo tavaszig hasznalhato rajta az Xcode), hogy kideruljon maradhat-e GPU csere utan. Ennek fenyeben a GPU-t tettem meg valtasi indoknak, noha nem erzem kevesnek, de 10.14-tol csak DirectX 12 feature settel rendelkezo videokartyakat tamogat teljes mellszelesseggel az OSX.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Azert az meglepett, hogy sokan (a valid szavazok majdnem fele) a forrasztott CPU-jukat/CPU socketjuket talaltak szuk keresztmetszetnek. Tenyleg az a legfontosabb, hogy osszeadva 10 helyett csak 7 masodpercet toltson a gep egy nap lzma tomoritessel, es 100ms helyett csak 85ms legyen egy SSL handshake a https requestekhez?

Mac-eket vasarolgattam, 10 eve kiserti a Mac-eseket, hogy 16GB a max LPDDR3 RAM, es az is forrasztva van, a szavazatom egyertelmuen arra ment. Ha a ram elkezd compressed/swap iranyba menni, akkor az 100ms -> 500ms szintu lesz, vagy akar 100ms -> 1000ms + laggolo animaciok.

Szinten Mac-ek gyerekbetegsege (de sok masik kismeretu laptope is), hogy Intel GPU only. Az is minimum egy egesz szam tizes alapu logaritmuson, hogy mennyivel kevesebb teljesitmeny egy normalis GPU-hoz kepest + csomo program el se indul rendesen.

Ezert mikor magamnak customise-oltam Mac-et, mindig kimaxoltam a GPU-t es a RAM-ot, de CPU-bol elhoztam az alapmodell CPU-jat, a legkisebb is jo lesz alapon, nem szamitott az a 10% kulonbseg i5 es i7 kozott, de szamitott, hogy ne kelljen ujrainditnom ha egyszer megszalad a swap, es ritkabban szaladjon meg, es szamitott, hogy Intel GPU-n mi indul el egyaltalan.

De desktop PC-nel is ugy tudom, hogy egyik alaplap elvisz 2 GPU-t, masik 4-et is, ezt is nagyobb indoknak latom valtani, mint CPU-nal.

Akinek meg tenyleg annyira regi az alaplap socketje, hogy tudna tobbszoros gyrosulast a CPU-val, az meg 10x gyorsabb SSD-t is tudna venni, leven nem SATA hanem nvme SSD-khez lenne hozzaferese, ami megint csak sokkal gyakrabban szuk keresztmetszet, mint a CPU.

Ehhez jon hozza, hogy az Intel nem igazan vitte tulzasba a CPU fejlesztes muveszetet, lassan egy evtizede alig gyorsulnak a CPU-i, az Apple altal gyartott ARM alapu CPU-k mostanra utolertek sebessegben.

Szoval nem ertem mi ez a sok szavazat a CPU-n, mennyire van ez egyaltalan atgondolva.

"Azert az meglepett, hogy sokan (a valid szavazok majdnem fele) a forrasztott CPU-jukat/CPU socketjuket talaltak szuk keresztmetszetnek. Tenyleg az a legfontosabb, hogy osszeadva 10 helyett csak 7 masodpercet toltson a gep egy nap lzma tomoritessel, es 100ms helyett csak 85ms legyen egy SSL handshake a https requestekhez?"

Vagy egy 8 perces build 5 perc alatt lefusson? :)

Nem lehet mindenki dokumentumfejlesztő...

--
https://iotguru.live

óvatosan ezekkel a passmark eredményekkel... kicsit gyanús lehet, hogy a 16 magos Threadripper 2950X jobb eredményt produkál, mint a 32 magos Threadripper 2990WX, de az is vicces, hogy még a 12 magos Threadripper 2920X is előrébb van a sorban, mint a 32 magos EPYC szerver procik.

Az eredmény több tesztből áll össze.
A 16 magos sokkal jobb egy szállás működésben. 32 magos rendering testeken szinte mindig nyer, de egy szálon rosz. Ha megnézed az óra jeleket nem olyan meglepő. Amit hiányolok a passmarkrol, egy olyan pontot ami csak multithread testekből áll. single thread only van..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Tisztában vagyok azzal amiket leírtál, csakhogy ez nem single thread only teszt, tehát nem kellene ennyire annak számítania és arra súlyoznia, hogy egy szálon milyen teljesítményt produkál (hisz ahogy írtad van rá külön teszt és ranglista). Másrészt ha megnézed a 24 magos 2.0/3.0 GHz EPYC 7401P és a 32 magos -szintén - 2.0/3.0 GHz EPYC 7551 proci szinte teljesen ugyanazt a pontot hozza (18546 vs. 18483), sőt a több maggal rendelkező, de ugyanazon órajellel rendelkező és azonos generációjú processzor lesz a lassabb ráadásul, ami kb. lehetetlen, hacsak nincs valami óriási elbaszás.

Persze rá lehet fogni, hogy a kevés a minta, de nekem eléggé gyanús, hogy direkt torzítják hibás mérési eredményekkel ezeket a számokat.

Ugy nez ki, hogy windows-on valahogy nem megy a sok mag kezelese, numa, HT ...
Memoria managment vagy scheduler a gyanus.

https://www.techspot.com/review/1683-linux-vs-windows-threadripper-vs-c…

Lentebb linkeltem meg parat.

Egy szalas testnel a CPU monitoron latszik, hogy Windows tudja hol a numa hatar,
de egyetlen szalas tesztnel sem ragad a feladat egyetlen core-ra,
talan a kis zaj a megszakitas kezelesbol/rendszer taskokbol kenyszeriti vandorlasra...

Igy a tobb mag konyen lehet, hogy tobb L2 cache misset eredmenyez,
ha minden context switch utan a task random helyre kerul vissza..

Windowsnak van API hivasa cpu maskolasra (egyesek szerint nem mukodik jol, nem hivhato akarmikor),
valamint arra is, hogy localis legyen a memoria foglalas..
Egyesek szerint load alatt tobbet vandorol a task a kelletenel.

Linux alatt is egy evtezedig tartott meg NUMA elfogadhatoan mukodott anelekul,
hogy az alkalmazas fejleszto vagy a sysadmin mindent micro manageljen,
Admin altalai micro manageles nem tudom menyire mukodik windowson.

Remelem valaki windows oldalrol, jol megszakertni mi a fene folyik itt.

phoronix neha egesz mas eredmenyt ad:
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-linux-2990wx&nu…

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ha teheted, próbáljad ki a 4,2 GHz-es i7-et 32 GB RAM + Z270 chipset + NVME SSD (+ erősebb VGA, grafikus alkalmazásnál), amire másodperceket vártál egy régebbi géppel, kb a kattintás alatt lefut. Nyilván nem csoda, azonban ha csinálnod kell egy 500 lépéses hosszú feladatot, jóval gyorsabban készen vagy, mert nem VÁRSZ másodperceket minden esetben.
Kódoláskor egy komolyabb IDE + több százezer - milliónyi sornyi kód esetén egy gyorsabb gépen a keresés kb valós idejű, egy lassabb gépen gépelsz... vársz... vársz, aztán gépelsz... vársz... vársz... nyilván, úgy is el lehet végezni a feladatot, csak ha lehet gyorsabb gépen, akkor azon jobb.

A régebbi alaplapokba hiába raksz erősebb procit, ha nincs NVME támogatás, vagy eleve a belső sávszélesség / buszsebesség jóval alacsonyabb. Nyilván segít az új proci, több ram, de nem lesz ugyanaz.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha meg meginkabb megteheted (ja, bocs, felaron van) probalj ki egy 8/16-os vagy 6/12-es ryzent is. Minden fentebb emlitett dolog meg fog tortenni, workload fuggvenyeben 20%+-, csak fele annyiert es meg kapsz gyari coolert is hozza xD
Ha kitermeli a dupla arat, hogy az Intel 20% elonye (szintetikus teszteken, a hattertarhoz nem nyultal meg), akkor persze.

Sok negatív tapasztalatom volt az AMD/ATI desktop eszközeivel, viszont a szerver oldalon volt sok pozitív, így én maradok az Intel irányon desktop/workstation szinten, de ha lehetőségem lesz, kipróbálom a Ryzent is, köszönöm az ajánlást.

Attól, hogy én ezeket fogtam ki és így jártam NEM rossz az AMD/ATI, csak nem veszem el más elől a lehetőséget, hogy használja... :-) Még egyszer, egy szóval sem mondom, hogy az Intel bármiben is jobb, csak nekem ez jött be.

Sakk-matt,
KaTT :)

Mondjuk azt, hogy nekem mindkettovel volt jo is meg szar is. Cserebe nem vagyok a sajat penztarcam ellensege :D

Latott mar valaki CPU-t megdogleni? Pont az az utolso amivel a gond szokott lenni, robosztus kis joszagok, nincs bennuk kb. semmi ami elromlana, hamarabb hal ki alola a deszka/hattertar/RAM/korites.

Ránéztem a Ryzen procikra, de nem érzem azt az őrült nagy pénztárca kímélést.
Egyértelműen olcsóbb, de aránylag új technológia, kicsit kockázatos is.
Amiket néztem ott a több mag hozta a több teljesítményt, és ugye rengeteg alkalmazás egy szálon fut, biztosan gyorsabbak általános használatra is?

Én nézegettem AMD procikat is, konkrétan i5-9600k vs 2700x, mindkettő 100 ezer körül van, és utóbbi nyer ugyan kb 30%-al, de ehhez 16 szál kell neki, az i5-ös meg hat szálon hozza. Magyarán egy HT nélküli Intel mag annyit ér, mint egy SMT-s AMD, ami pl webszerverben biztos jó, de nem tudom milyen program használ ki rendesen 16 szálat, azt ellenben tudom, hogy elég sok általam használtnak többet ér a magas egyszálas teljesítmény, mint a több mag.

Azt meg már említettem fentebb, hogy nem tudom hova tenni, de felettébb bosszantó, hogy a teljes modern AMD kínálatban két darab processzor van integrált gpu-val, nem igaz hogy nem tudtak volna egy nyomorék uhd 620 közeli teljesítményű gpu-t benyomorgatni a többi processzor mellé is, hogy ne kelljen irodai géphez is külön vga-t venni.

Ez nem egészen így működik. Van ami 2, 4, 8 stb magig még viszonylag jól skálázódik, de felette már nem. Vagy például játszok olyan körökre osztott stratégiai játékokkal, ahol körváltás alatt a számítások egy részét nem lehet csak egy szálon futtatni, de a többi része kezel több szálat, pl Stellaris. Sajnos ez már rettenet lassú late gameben a mostani gépen, igazából ez az egyetlen, amire érezhetően kevés a gép.

Jahogy jatekra! Merthogy amugy ami workload parhuzamosithato, az tipikusan skalazodik 32-64-2048 szalig is. A VGA is ezer feletti feldolgozoval rendelkezik. Aztan valahogy azert meg szoktak oldani egyes jatekmotorok eseten, hogy a CPU-n veletlen se hasznaljon tobbet 1-2-nel. Vajon ki lehet ilyenkor a szponzor? Intel, Te vagy az? :D

Jatekra mi a frasznak kell igp?

Fullhd/60fps-re boven jo egy 2400g is mint cpu es ha tenyleg fontos az igp legalabb van benne egy normalis.
Ha jatekgep inkabb sporolok 30-50k-t a cpun, es beletolom egy jobb VGA-ba, mert tobbet er :)

A játék nem egyenlő a szerepjátékos hülyeségekkel meg az fpssel, vannak más irányzatok is. Konkrétan írtam is a Stellarist, ha nem ismered a trailerek ne tévesszenek meg, ezek a Paradox féle 4X játékok arról szólnak, hogy bámulsz egy térképet, néha grafikonokat, ennek cpu kell.

"ami workload parhuzamosithato, az tipikusan skalazodik 32-64-2048 szalig is"

A VGA faék egyszerűséggel párhuzamosítható vektorműveleteket végez, de az nem tipikus példa. A játékok - és sok más program - nem azért támogatnak kevés szálat mióta megjelent az első tobbmagos cpu, mert az Intel előre látta, hogy az AMD 10 év után feladja a technológiai versenyfutást és brute forcera váltva okádja bele a magokat a processzoraiba, hanem mert nehezen megvalósítható a jó párhuzamosítás bonyolultabb folyamatokra, és amíg nincsenek rákényszerülve addig nem erre költik a fejlesztési pénzeket, vagy eleve nem is hozna gyorsulást az overhead miatt.

A játékok - és sok más program - nem azért _nem_ tamogatnak sok szalat, mert 1x eve nincs mar egy szalas CPU, hanem mert az Intelnek szar a HT megvalositasa (csak kb. 30%-ot gyorsit atlag), de feladta a versenyfutast es brute forcera valtva tud 5GHz-ig boostolgat 100+W fogyasztas mellett. :)

Ha olyan nehezen megoldhato a parhuzamositas, akkor mi a magyarazat arra, hogy leteznek olyan motorok amik tudjak, mig vannak olyanok amik nem. :)

Az egeszet az AMD kezdte a Mantle-lel, de MS/NV se akart lemaradni, kinott a foldbol a DX12 valamint Vulkan es a Metal.

Amig a jatekfejlesztesbe az Intel/NV tolja a marketing lovet, nem is lesz valtozas.

Amit emlitesz jatekot egy 2007-es engine-re epul, raadasul 32bites. Nem tudom mit varsz -.-

Baszki ne akard kihozni belőlem az Intel fant, mert nem vagyok az, több AMD procim volt eddig mint Intel, de egyrészt a ryzenek többet fogyasztanak, másrészt ne az 1-2 éve létező magelőnnyel akarj már évtizedes folyamatokat megmagyarázni.

Azt várom, hogy ha upgradelnék (emiatt nem fogok), akkor javuljon abban az egy dologban, amire a mostani gép érezhetően kevés, ezt meg csak az Inteltől várhatom. De megnyugtatlak, ha szűlőkhöz építenék gépet, az 2400g lenne. Ha irodába kellene új asztali, ott is valamilyen AMD lenne, legalább lenne indokom videókártyát vetetni bele, ha meg elromlik, oldja meg az IT a pótlását.

ne akard kihozni belolem az amd fant, tobb intel procim volt az elmult 20+ evben mint amd, de az intelek tobbet fogyasztanak (90W TDP egy 4 magos i3!? - hagyjukmar... https://ark.intel.com/products/126689/Intel-Core-i3-8350K-Processor-8M-…- )

ne az 1-2 éve létező magelőnnyel akarj már évtizedes folyamatokat megmagyarázni. - hogy mivel mit akarjak csinalni? :D 8-10 eve mar csak eros akarattal vehetsz 4 magnal kevesebbel rendelkezo CPU-t (kiveve persze intel, mer' ok ge*ik es a sz*rt is eladjak :D).

1. Intelnek nem szar a HT megoldasa , mas tul jo hogy szalaknak nagy elonyet lassad ;-)
2. Windows scheduler-nek voltak erdekessegei, nem neztem windows sok sok eve, nem tudom jobb -e
3. A jatekok azert nem hasznalnak sok szalat, mert nem mindig lehet/ nem eri meg
- Memoria intesive dolgoknal egy szal is eleg, hogy memoria ne unatkozzon
- kisebb reszek konkurens modositasanal a lockolas koltsege nagyobb lehet, mint a nyereseg
- Boven van igy es dolog amit ki lehet rakni szalakra, de nem minden

Altalaban amikor beharangoztak, hogy egy-egy jatek megkapja a super-cool multi-thredinget grafikara,
nem lett gyorsabb, cserebe gyakrabban crashelt.
Altalaban ez lett jo, ha nem grafikaval kapcsolatos dolgot tettek ki kulon szalra.

Vulkan -nal, az lesz jo hogyha okosabb vagy mint egy opengl driver iro, vagy jobban ismered a workloadod
mint egy genric megoldas, akkor tudsz sokat nyerni. Valoban, a Vulkan kevesebb megkotes a szallak hasznalata teren is.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Tudok olyan programot irni ahol HT 2x gyorsabb intel CPU esten.

A volasagban azert nem latsz ilyet, mert a programozo ill. a forditos is igyekszik ugy megirni a programot,
hogy az egyetlen szalon is gyors legyen es lehetoseget adjon a CPU-nak a parhuzamos futatasra.
Elvileg lehetne olyan programot irni ami 4~8 thread eseten es 4~8 szoros mutatot irna.

A program nem jobb, csak demo, szandekosan nem hagytam a forditot okosabbank lenni,
ill. en is szandekosan buta voltam.

Idealis esetben HT -nek nulla haszna van, akkor kerul elonybe
ha egytlen szal nem tudja kihasznalni az osszes vegrehajtasi egyseget.
Egy corenak tipikusan ~8 execution unit-ja van, lehet olyan programot irni ami csak egyet kepes hasznalni,
ha a hasznalt utasitasnak varnia kell a megelezo eredemnyere ill. az utasitasitas csak egyet hasznal,
akkor akarmit csinal a CPU 7 egyseg uresen maradna, ilyenkor egy plusz szal ki tudja hasznalni a fenmarado
unitokat ... Pontosan tul hosszu leirni, ez a rovid valtozat ..

Gyakrolatban, van boven olyen eset, amikor CPU rosszul tippeli a jovot, hiaba kap hinteket is,
ilyenkor egyetlen szal nem tud csinalni semmit jo par orajelig, ilyenkor a masik szal meg mindig
ki tudja hasznalni a szabadon maradt exection unitokat.

Ha minden jo es midket szal boven tud dipsetchelni, akkor per szal teljesitmeny leseik,
mert a vegrehajtasi egysegekert versenyeznek. A total teljesitmeny nem feltetlen csokken,
hacsak nem kezdenek el nagyon a cachert is versenyezni.

A szolokank akkor is elonyuk van, ha a LOAD high,
kevesebb ido megy el context switchre.

16 processt jobb futatni 8 core (16 thread) -en, mint csak 8 core/8 thread -en.

Ez elenkezojet is lehet trollkdni, CPU foo buta, mert csak sok szal eseten
tudja kiasznalni a execution unitokat..

BTW, van olyan ritka eset szelso eset is, hogy HT art,
a fentebb emlitett cache-ert valo verseyezes miatt akkor negativ is lehet a vegeredmeny.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

+1

Nagyon soktényezősek ezek a kérdések. Szoktunk ilyeneket mérni amikor optimalizálunk (de nem ASM-ben, ahogy hajbi szeretné), és furcsa eredmények tudnak kijönni. Sokszor meglepődünk, aztán gondolkodunk, hogy ennek meg mi lehet az oka.

Egyébként nagyon sok algoritmusnak a RAM elérés a szűk keresztmetszete, és ezek nem skálázódnak jól sok magra, mert a memória busz közös (AFAIK, de szakértőktől várnék erre okosságot).

Ha sok a CPU-n belüli számolgatás, vagy legalább a cache-en belül tud maradni sokat a processzor, akkor lehet lineáris skálázódást elérni.

Koszi az inside-ot, nekem ennel feluletesebb ismereteim vannak az architekturakrol.

hint: ugyanolyan workloadnal az amd smt-je latvanyosan jobb mint az intel ht.

Vagy vegyunk ilyen risszrossz game-eket, az latszik, hogy a ht inkabb ront a helyzeten mint hasznal:
https://prohardver.hu/dl/cnt/2018-11/149046/ashes_of_the_singularity_ch…
https://prohardver.hu/dl/cnt/2018-11/149046/deus_ex_chart.jpg
https://prohardver.hu/dl/cnt/2018-11/149046/rise_of_the_tomb_raider_cha…
https://prohardver.hu/dl/cnt/2018-11/149046/strange_brigade_chart.jpg
:(

Szoval ertem, de valami architekturalisan is szarabb kell legyen, arra hajazok, hogy tul sok a kozos feldolgozo es/vagy cache problemak vannak, talan ezert verzik el ennyire a ht.

Linux test HT -ra ugyan az a CPU:
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=intel-ht-2018&num=1
"HT/SMT on this Core i7 8700K processor yielded about a 30% performance improvement in many of these real-world test cases."

Erdemes lenne hasonlo dolgokat nezni windowson,
mint mondottam CPU scheduler Linux oldalon fel van keszulve HT-re es NUMA-ra.

Rendszerint futas idoben leszukitheted, hogy hol fusson a process
https://linux.die.net/man/1/taskset
Boot idoben kitilhatod kernelt bizonyos core-okrol, igy azok csak az app hasznalhatja...

Linux igyekszik csak a core-oket egyedul megrakni es csak akkor tenni melle masik feladatot
(vagyis hasznani HT szalat) ha az ures core-ok elfogytak.
Ezon kivul memoria allokaciokat is igyekszik ugy teni,
hogy az kozel maradjon a processzhez, admin vagy programozo ebben is segithet (explicit keresek). (NUMA)
X399/Threadripper -nek eleg fura nevu bealitasai vannak a nem felkeszult alkalmazasok/oprendszerek tamogatasara.

Linux igyekszik arra core-ra/socket-re utemezni feladatot
ahol elozoleg volt, hogy cache/memoria kozelben maradjon.

Erdekes lenne olyan teszteket latni, ahol nr_core..nr_thread kozott mozognak a taskok,
ami szerveren egyaltalan nem ritka.

A testbe szereplo ThreadRipper valojaban ket 8 core-os processzor egy tokban,
Arra tipelnek, hogy a NUMA miatti latency buntetes szuntetheto meg az egyik fel letiltasaval.
Tokon beluli komunikacio meg mindig jobb, mint az Intelek alaplapon torteno komunikacioja.
(Nem a HT lett letiltva, a masik die)
Mivel azt nem irtak hogy memoria fele is eltunik, igy valoszinuleg cache coherencia megorzese
lehet a draga ..

Programozo oldalrol neha azt lehet tenni a HT erdekeben, hogy olyan reszekre bontod
a feladatot, hogy lehetoleg eleg kicsi legyen ahhoz,
hogy ne usson ki a cachebol tul gyakran olyan dolkot ami masik szalnak kell.

NUMA baratkozashoz, neha valamit mindket NUMA nodon kulon kell manageleni...

szerk:
Itt egy Linux vs Windows test AMD threadripper procin:
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=2990wx-linux-window…
Sajnos nincs , HT ki/be, de a linux egyertelmuen jobban nez ki

Neztem meg par testet es commentet,
Ugy nez ki windows 10 benchmarkok nagyobb core count esten,
teljesen irrelevansak Linux-ra.
https://www.phoronix.com/forums/forum/hardware/processors-memory/104067…

Lehet a Windows 10 schedulere a problemak forrasa.
Szerk:
Ugy nez ki nem en vagyok az egyetlen ezzel a tippel,
de sem az AMD sem az MS nem akarja megerositeni (meg javitani?),
ill. kezel foghato mas pontot hibaztatni.
A formuzok azt is tudni velik, hogy Win7/Server 2008 valamennyivel jobb volt,
de az sem volt `tokeletes`.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

2600x pariban van vele kb 12 vs 6 szálon, azonos mennyiségű szálon csúnyán kikap. Olcsóbb 28 ezerrel, játszós gépben ennyi a történet, de ha alapból nem kellene diszkrét vga, akkor a ryzenhez a legótvarabb ezer éves gpu 12 ezerről indul. Van amire jobb a ryzen, van amiben kikap.

Hát pedig játszós gépen pont nagyon jól jön, ha a CPU-n megspórolosz 28 ezret, amit normális dedikált GPU-ra költhetsz még pluszban. A játékok inkább igénylik a GPU-t, mint a CPU-t. Az igaz, hogy van, amire jobb az Intel, de a játszós gép tipikusan nem ez a kategória, esetleg akkor, ha szigorúan régebbi, egy szálas játékokkal játszol, mint a Crysis 1.

Én is fontolgatom a Ryzent. Nagyon rég nem volt már AMD-m, meg az AMD abban mindig is szimpatikusabb volt, hogy nem kell az új procikhoz lapot cserélni, egy foglalattal sokáig lehet húzni. Ár/teljesítmény arányban is jobbak most, mint az Intelek, integrált GPU is normálisabb bennük, és a Spectre típusú sérülékenységeknek is kevésbé vannak kitéve az AMD CPU-k. Viszont az AMD-s lapok ergyábbak szoktak lenni, a chipset kényesebb a RAM-ra, szarabb SATA vezérlő szokott rájuk integrálva lenni (bár ez NVMe-nél egyre kevésbé probléma), stb.. Mindent összevetve erősebben hajlok a Ryzen felé.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem Mac -em van, tehat 32GB a laptopba is belefert, a problema a CPU homerseglete, hiaba bir sokat papiron,
annyit melegszik, hogy a rendszernek le kell fognia az orajelet, tehat lenyegeben csak burst -re jo.

GPU nem igazan erdekel laptopban (van nvidia meg intel is bene),
mert komoly jatekra ugyis alkalmatlan, azok amik nem teljen alkalmatlanok,
>>5kg feletti tomegukkel, meg nem igazan mobilak.

Egyesek kulso GPU-val probalkoznak.

32GB foleg virtalis gepekre megy el.

A kov laptopnal a suly es az akku ido lesz a fo szempont,
meg sem probalom vele kivaltani cloud szolgaltatasokat vagy egy HEDT -vele.

Desktopba altalaban tobbet berakni csak high-end GPU-ukbol erdemes,
az meg csillagaszati ar osszessegeben, nem beszelve a futoertekrol.
4k -rol lemondok, 1440p -meg ertelmes aron ki lehet hajtani egy GPU-val,
alkalmankenti nagyobb szamitasra meg ott van a cloud.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

inkább az lephetett meg, hogy vannak tőled eltérő szokású felhasználók is. nagy sokk lehetett. :)

mindenki más. enyémben (acer v5-171) egy régi intel alaplapi video van. amikor dolgozom a géppel, akkor engem egy gyorsabb processzor segítene például, intenzív gpu felhasználásom nulla, nem játszom. cserélni tudnék ssd-re, a benne lévő 8 giga memória meg nekem elég. így kizárásos alapon marad a cpu, ami még jó eséllyel forrasztott is lehet.

de lehet csak annyi a rejtély, mivel új gép vásárlásáról van szó, így az okok között első helyen egy nem cserélhető összetevő szerepel, minden más cserélhető az aktuális konfigban.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Szinte az összes pontot kipipálhatnám (memória, CPU, GPU elégtelen, nincs USB 3, nincs SSD, nincs 5 GHz-es WiFi, stb). Igaz, 7 éves olcsó gépről van szó ...

Lényeges egyéb ok: Kevésnek tartom a megtakarítást. (villany)
És soknak a megtérülést. ;)

[X] Egyeb
Minden elvault benne, mert 6+ eve raktam ossze es mar akkor is egy also-kozep kategorias konfig volt --> Mindent cserelnek benne az SSD-n kivul, ami melle jonne +1 SSD :)

-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Jól látom, hogy a többség csak álmodozik, de nem cserél?

() nincs pénz
() annó jól sikerült hosszú távra belőni az igényeket

8.5 éves laptop. Kevés a 4G RAM (DDR2->DDR4 upgrade is kéne), C2D-ről egy lowend Ryzen-t szeretnék, bónusz lenne az M2-es ssd és pár USB3.X-es port, mert az sincs.

4.5 éve vettem egy HP EliteBook 640 G1-et dockolóval, 8 GB rammal (i5)
Ezóta csak pár dolog kellett hozzá. Az első a gyári aksi volt ami elég hamar megadta magát, vettem egy extended-et ami kilóg de új korában 10 órát bírt vele a gép, de még most is 3 óra felett van.
Az 500-as HDD-t cseréltem 500-as SSD-re, majd azt 1000-re. Hibátlanúl muxik még a gyári előretelepített Win7-tel :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Meg persze ügyelve arra, hogy az SSD-nek optimáisan kerüljön a helyére az összes adat... Anno Windows XP-t valami backup toollal (Acronis?) toltam át tengelyes diszkről SSD-re, itt egy bootolható CD-ről indult a restore, ami arra is ügyelt, hogy a partíciók jó helyen kezdődjenek. Windows7-nél backup/install/restore volt a "menetrend", amikor legutóbb ilyet csináltam, a jó ég tudja, mi volt a neve a mentőszoftvernek (Talán Macrium Reflect?) - a lényeg az, hogy backup/(install)/restore a szokásos menetrend Windows esetében.

Define normális tool: linux.
Windowst mindig úgy rakunk fel, hogy először particionálunk linux tool segítségével (fdisk és tsai), majd megmondjuk nekijje, hogy hova költözhet.
Innentől a mozgatás is ujjgyakorlat dd-vel. Sőt, egy majdnem tele diszken belül is mozgattam össze-vissza partíciókat. Barátod az ntfsresize. Bár ez nálam nem játszik, mert szinte kizárólag fat32 és exfat partíciókat használok.

Nemrég volt egy problémásabb költöztetésem, miközben a hajamat téptem. Valószínűleg az összes toolt, ami létezik bármilyen rendszerre is kipróbáltam, de sikertelenül. Aztán találtam egy ősi 32 bites linux cédét, amin volt régi parted. Egyetlen cp parancs volt a mission impossible megoldása!

Van egy darab Windows 10 install média, innen indulunk, nem onnan, hogy csilliom+1 parancssort kell matatni. Ezzel, meg egy mentésre elegendő méretű plusz diszkkel nagyjából next-next-finish a költöztetés. De ha nincs extra diszk, akkor is van egy rakat 3rd party eszköz, ami hasonlóan kényelmesen használható. Ja, és a dd-vel ellentétben nem fogja a teljes üres területet is átlapátolni, mert azt pont nem kell bitről bitre másolni :-P

Acer Aspire One, egymagos Atom procival és XP Home-mal. Na ez úgy mindenben _is_ kevés érdemi feladatokra, egy-két ssh (cygwin) vagy épp valamilyen soros terminálemulátor futtatására viszont elég, úgyhogy amire kell, arra alkalmas: kényelemsebb, mint Android alól ssh-zni :-D

Nem lesz a Linux szenvedés. A használhatót arra értettem, hogy a gép nem lesz desktop feladatokra használható, pl. böngészés, nagyobb GUI-s programok (pl. LibreOffice, GIMP) lassúak lesznek rajta, sokat fog swapelni a rendszer.

De az is igaz, hogy ha csak SSH kell, akkor még grafikus felület sem kell, felpattintasz rá egy Arch Linuxot vagy Ubuntu minimalt, Debian netinstall és lehet csapatni konzolból.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Konzolból csapatni... Ja. csak ha picit összetettebb a feladat, amihez például vágólap masszívan hasznos, vagy épp böngésző is kell (nem, a lynx/links/konzolcsodák nem jók, nem meyg velül a vcenter...), akkor hajra kenhető egy konzol-only Linux.
Üzemeltetéshez alapesetben nem kell LO/GIMP, ellenben kell vpn kliens, böngésző, putty vagy más ssh, meg valami remote desktop kliens, oszt' jónapot. Ja, meg néha szükség lehet valamilyen terminálemulátorra, merthogy néha soros konzolon kell matatni valamit.
Ezt ezen a gépen egy XP Home teljesen jól elviszi.

Ezt most írod először. A Vcenter határeset, az szerintem menne ilyen IceWm-es minimál Linuxon is. A VPN-t, remote desktopot nem tudom, ahhoz már lehet tényleg a szóban forgó hardver kevés.

Ilyen atomos/celeronos/Acer Aspire minicsodákra egyébként már inkább csipketerítő való, rá virágvázával, ahogy itt a HUP-on szokta mondani valaki. De ha valamit mégis rá kéne erőltetni, az nálam mindenképp a Linux lenne.

Putty nem kell Linuxra, az SSH-t, soros porti kapcsolatot viszi Linux alatt a sima rendszerkonzol. VPN-es lehetőségeket nem ismerem, remote desktophoz, rendes böngészéshez valóban kell grafikus felület.

XP-ből meg a Home nem a legszerencsésebb mindenféle hálózati munkára, akkor inkább hegesszél fel egy XP Posready 2009-et, nincs aktiváció, modern telepítő, kiválaszthatod mit telepítsen, és az XP Pro-nak felel meg. A licenccel nem kell foglalkozni, az XP már abandonware, kapni sem lehet, 4 hónap múlva meg már a Posready támogatás is le fog rá járni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ilyen atomos/celeronos/Acer Aspire minicsodákra egyébként már inkább csipketerítő való, rá virágvázával, ahogy itt a HUP-on szokta mondani valaki.

Viccelsz? Acer Aspire ES1-132 Intel Pentium N4200-val minden probléma nélkül futtat Fedora 28-at, még csak nem is lassú, nem vergődik. Vagy nekem alacsonyak az igényeim, nem tudom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A Pentium a határon van, azt nem is soroltam bele. Plusz nem is tudtam, hogy van pentiumos változat egyáltalán Acerből.

Br én ilyen Acert nem vennék össze, egy régebbi, refurb Thinkpad X2xx, vagy Dell Latitude 62xx vagy 52xx-es gép, i5-i7-es procival, és még úgy is olcsóbbra jön ki, ha beleteszel 8 GB RAM-ot meg SSD-t.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Lehet, hogy te nem, én viszont nagyon megkedveltem ezt a kis gépet, elégedett vagyok vele. Tartok egyet a munkahelyemen - az a linuxos gépem -, meg egyet itthon szintén Fedorával. Munkahelyen a másik gép egy DELL, amit a cég biztosít számomra, Windows 10-et futtat. Van, akik szerint az is operációs rendszer, de bizonyítékot még senki sem tudott rá hozni. :P

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyébként meg garantálom, hogy a szálban említett gépen a Linux gyorsabban fog futni, mint az XP Home. Nagyon sok ilyen régebbi, gyenge gépen megfigyeltem már, hogy az XP-nél lényegesen gyorsabban fut róluk a Linux, gyorsabb bootidő, nem akadoznak a lemezműveleket, nem kerregteti a HDD-t, jobb a memóriamenedzsment, a cache-elés, nem töredeznek annyira a linuxos fájlrendszerek, mint az NTFS/FAT32, nem kell a rendszernek registryt karistolnia állandóan. A böngészők is kevesebbet malmoznak, ugyanaz a verziós Firefox, Chromium szemmel láthatóbban gördülékenyebben fut, mint a windowsos változat. Plusz Linuxon a grafikus felület is jobban testre szabható, jobban témázható, effektezhető, szebb a fontok élsimítása, mint XP-n.

Tudom miről beszélek, nekem is voltak ilyen P4 szintű, atomos, core2 celeronos gyenge gépeim 1-2 GB RAM-mal, integrált Intel grafikus lassítóval, pontosan ismerem ennek a kategóriának a határait. Láttam, hogy hogy fut rajtuk egy Win7 Starter, Win7 Prof, XP Prof, Lubuntu, Arch Linux LXDE/Openbox/IceWM.

A Win10 alapból nem való ilyen gyenge procis, 1-2 giga RAM-os gépekre. Elmegy, de köszönet nem lesz benne. Mindenképp Linux való az ilyenekre, a Fedoránál is vannak még pehelysúlyúbb disztrók, ha csak SSH-ra, minimális böngészésre, remote desktopra kell, másra nem.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Linuxok igen jól skálázódnak, gondoljunk csak az alig néhány MB RAM-ot tartalmazó otthoni router-ekre, valamint a TOP50 szuperszámítógépekre.

Mindamellett - noha fogalmam sincs, hogyan csinálják -, szerintem sokkal jobban bevált a Linuxok azon alapvetése, hogy attól, hogy valaki megnyitott egy file-t, még más valaki is megnyithatja azt. Ha Evince nyitva tart egy pdf-et, majd egy másik alkalmazásból módosítom, egyfelől sikerül a módosítás, másfelől az Evince kiszúrja a változást, s újra rendereli a képet.

Windows-on, ha nyitva van akár csak olvasásra a pdf, már felülírni nem tudom egy másik alkalmazással, előbb be kell zárnia annak, aki „fogja” a file-t.

A kettő közül az előbbi megközelítés kényelmesebb, jobban használható, s gyanítom, a frissítések során Linuxon ezért is sokkal kevesebb alkalommal kell reboot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Atom CPU van benne - nem gyors, de egy böngésző (vmware maszírozásához), egy openvpn meg egy-két putty elmegy (jó, eldöcög) rajta. Az XP home az, amivel érkezett a gép, amire kell/kellett, arra használható (volt), plusz melót beletolni nem cél, mert annyit nem ér, lassan tényleg múzeumi darab így mindenestől, annak ellenére, hogy üzemeltetési területen található olyan feladat manapság is, amire használható.

Abban igazad van, ha ez egy ilyen régi gép, meg alig használod, akkor nagy munkát nem érdemes beleölni. Bár én azért el szoktam az ilyenekkel legózni, Archot teszek rá, megnézem melyik WM-mel mennyit fogyaszt, milyen böngészőkkel használható, stb.. Csak hobbi szinten, hogy egyes gépekből mi hozható ki.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A legózás nálam is játszik, sőt, talán kimondottan szórakoztatónak is mondanám. Valahogy jól esik kipréselni az utolsó cseppet is az ilyen gépekből úgy hogy hasznuk is legyen :)
Nyilván itt nem kazán P4-esekre gondolok amik jobban pörgetik a villanyórát mint amennyi hasznuk van, de pl egy alsó kategóriás atomban meglepően sok rejlik ha nincs sietős dolgod, ellenben szeretnéd hogy automatikusan intéződjön minden a háttérben.

Na ja... Csak ez a gép most már az új telefonom mögé szorult abban a kérdésben, hogy SOS távoli matatás esetén mit veszek elő, az időmet meg inkább másra használom, mint desktop eszközök maszírozása, ami ugyan jó móka, de van számomra fontosabb/hasznosabb tevékenység is.

Persze, én is szívesebben fordítom másra az időmet de volt egy korszak amikor nagyon rá voltam állva a témára. Igaz az annyira jól sikerült hogy azóta hozzá se kellett nyúlni csak megy. Meg csomó apróságot már csak néhány pillanat összedobni hozzá, család meg nagyon örül neki hogy van letöltőgép ami válogat, konvertálgat, feliratot keres, telefonon elérhetővé teszi a dolgokat, backupként funkcionál ha véletlenül törlésre kerül az asztalról a hihetetlenül fontos cicás kép, stb.