DVB-S + CI Digihez

Fórumok

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata DVB-S kártyákkal? Digis előfizetés van (két szobás beltérivel, ebből az egyiket szeretném kiváltani), azt szeretném gépen nézni, másik helyiségbe streamelni. Láttam, hogy vannak olyan DVB-S kártyák, amin van CI foglalat, viszont semilyen tapasztalatom nincs velük. Valaki használ hasonlót?

Köszönöm.

Hozzászólások

Szia!

Én egy TBS-7220-as tunerkártyával nézem otthon a Digi DVB-C adását, ez tökéletesen működik, a képminőség kiváló, simán veri az örökké problémás, (sz)akadozó, "kockásodó" telekomos IPTV-t és a saját teljesen szubjektív meglátásom alapján a UPC digitális adását is. Műholdas adásnál biztos másképp van, de koaxon a csatornák 99%-a kódolatlanul fogható, így SmartCard nélkül is nézhető az adás.

Gondolom, ezt már nézted, de legyen itt, mint hiteles referencia:

https://digi.hu/ugyintezes/tudastar/kategoria/digi-smart-cam?page=1

Kb. másfél éve futottam köröket a témában, akkor sajnos nem találtam CI+ foglalatos, Linux alatt támogatott tunerkártyát megfizethető áron, de mint ahogy fentebb is írtam, nem is volt erre szükség.

Arra figyelj, hogy a CI és a CI+ nem ugyanaz a szabvány! CI-s tunerkártyából én is találtam párat, viszont ebben nem fogod tudni használni a Digitől kapott CI+ modult.

Itt egy érdekes cikk a témában, tavaly íródott, de szinte biztos, hogy még most is aktuális:

https://www.businessbox.hu/blog/2017/01/13/tv-dekoder-tipusok-dvb-t-dvb…

"Persze a műholdas tévéadások is digitálisak, ezt hívjuk Satellite-nek (és innen az S). A legtöbb magyar szolgáltató ad ilyen adást, de nagyon fontos tudnunk, hogy ezek csak a szolgáltató beltéri egységével (Set-Top-Box) működnek. Pedig vannak TV készülékek, amelyekbe DVB-S vevőt szereltek. Hiába, mert nem tudjuk kihasználni a nagy szolgáltatóknál itthon."

Ez esetben annyit tehetsz, hogy a set-top-boxot HDMI-vel rákötöd egy IPTV encoder dobozra, ami egy MPEG-TS stream-mé konvertálja az adást. Itt egy wiki oldal, ebből érdemes kiindulni:

https://www.mythtv.org/wiki/IPTV_Encoders_as_a_Capture_Device

Ezt az MPEG-TS stream-et meg tudod nyitni pl. VLC-vel vagy tovább stream-elheted más formátumban, erre már kismillió (ingyenes) opció áll rendelkezésre. Egy "apró" probléma, hogy 50e Ft alatt nem igazán lehet IPTV encodert vásárolni, így ez egy elég drága opció egy otthoni projekthez, ráadásul nem fogsz tudni megszabadulni a STB-tól és még arra is ki kell találnod valami megoldást, hogy távolról tudj csatornát váltani (én a CEC környékén néznék körül, ha támogatja a beltéri egység, ezen keresztül viszonylag egyszerűen megoldható a dolog).

Elvileg egy mezei HDMI beszedő kártyával is megoldható a streamelés és ezek lényegesen olcsóbbak is, de szinte biztos, hogy a beltéri egységed HDCP-t használ, ami megakadályozza a HDMI kimenet rögzítését... ez elvileg megkerülhető egy ilyen kis dobozzal (itt legalábbis ezt írják, én sosem próbálkoztam még ilyesmivel):

https://www.amazon.com/dp/B004F9LVXC/?tag=hotoge-20

Egy másik alternatíva, ha eleve online adást néznél, érdemes körülnézni a neten, mert nagyon sok csatorna nézhető online (némelyik ingyenes, némelyik fizetős). VoD szolgáltatása van a Diginek is, és úgy tudom, ez alapból jár a TV-előfizetések mellé, ezt nézted már?

Ha mindenképp élő adást szeretnél nézni, akkor marad a fentebb felvázolt két alternatíva. Egyébként fórumokon azt olvastam, hogy létezik olyan CI modul, amivel "visszabutítható" a CI+ modul sima CI-vé, de ez már kicsit ingoványos terep, nem biztos, hogy legális ilyesmit csinálni, és ráadásul semmi garancia nincs rá, hogy a kiiktatott funkcionalitás nélkül is nézhető marad az adás.

Bármikor kicseréltetheted ingyen hdmi kimenetesre a dobozodat. A probléma, hogy a magyar tv szolgáltatók Sat-nál egy ideje nem adnak CI modult. Azzal a beltérivel használhatod amit kapsz tőlük. Egy kérdést természetesen megér a dolog. Ha kapsz megoldottad a problémát.
Ha nem akkor három lehetőséged van. Vagy gergelykiss megoldását használod és a box hdmi bemenetét továbbítod.
A másik, hogy az RCA analóg kimenetet bekötöd egy tv kártyába és onnan digitalizálod majd továbbítod a jelet. HD így ugyan nem lesz de szívás sincs a hdcp védelemmel. Minkét megoldásnál problémát okozhat a csatornaváltás távolról ha a box nem érti a hdmi-cec -et. Ilyenkor lehet infrával próbálkozni, amit különben sok mobil alapból támogat az _ismert_ eszközöknél. A magyar tv szolgáltatók boxai nem mindig tartoznak ide. És körülményes erre még egy külön eszközt beállítani.
Harmadik megoldás az úgynevezett "card sharing" előnye... nos ha rákeresel majd rájössz. Hátránya, hogy az out of box működő műholdas box-ok drágák, viszont van saját webes felületük ahol nézheted a tv adásokat. Ha magadnak rakod össze akkor neked kell megoldanod a cardsharing -nél nélkülözhetetlen "softCAM" más néven CAM emulator beszerzését, telepítését és konfigurálását.

Így van és nem véletlenül nem kapható ilyen kártya. Az egész úton titkosítva halad a videó és a hang egész a TV belső processzoráig (tehát a CI+ CAM modul után is újabb titkosítás következik, így azt sem lehet megbuherálni hogy arra építesz egy kártyát). Sőt magával a TV-vel való kommunikációt is le tudják tiltani távolról, ha esetleg a TV-t sikerülne valakinek átalakítania.

Szia!

Ez az egész továbbra sem változott? UPC-nél gondolkodnék el azon, hogy valami Linuxos mini PC + monitorra váltanék okos TV-ről, esetleg a szerver gépről streamelném a TV adást, de nekem úgy rémlik, hogy náluk csak CI+ van. Nem találok semmilyen eszközt, amivel CI+-t rá tudnám kötni számítógépre. :S Jól gondolom, hogy UPC-nél nincs ilyen downgrade vagy mi, hogy CI-s kütyüvel CI+-os kártyát tudnék használni? Esetleg van valami lista a szolgáltatókról, amiknél ez megy?

Linux esetén engem is érdekel, milyen eszköz alkalmas kódolt TV adások nézéséhez.
(DVB-T, DVB-C, DVB-S kategóriákra)

34 db stand alone műholdvevő kiváltása az alábbi Linux konfigurációval, ami jóval több műsor megnyitását teszi lehetővé:

Linux alatt digitális DVB-S/S2 műsorork decryptelése

1 x DELL srv + 4 x TBS6909 + 4 x phx kártyaolvasó + oscam + dvblast + tsdecrypter + tvheadend

A fenti felállással lehet megoldani egy srvben 130 db vbr TV műsor párhuzamos (240-260 Mbps udp multicast) decryptelését és udp/rdp SPTS streamek készítését.

Én UPC Direct-et nézek. Jó pár éve a CI foglalatos kártyák nem igazán működtek még Linux alatt stabilan, de egy 'sima' usb-s smartcard kártyaolvasóval és OSCAM softveres dekódolóval össze lehetett hozni, azóta is ezt használom.
Így nem függ a konkrét DVB-S kártyától, akár több tunert/tunerest is lehet használni egyszerre és cam modul sem kell.

Nagyon részletekbe menően nem emlékszem már rá, mert kb. 5-6 éve raktam össze, azóta csak másoltam a config-okat gépcsere vagy dist-upgrade esetén. Ha ettől bővebben szükséges, akkor persze szívesen kibogarászom.
Nekem egy NAS-nak használt gépben van a cucc, ami folyton megy, jelenleg 16.04-es Ubuntu-val.
Kell dvb-s kártya/kártyák, ami megy Linux alatt. A régi, atom-os alaplapban két PCI-os Technisat Skystar, majd Skystar HD-k voltak. Amikor alaplapot cseréltem, akkor PCI-E-s kártya kellett, ez húzós tud lenni. Végül egy régebbi, használt, dual portos DigitalDevices kártya lett német ebayről.
Két tuner a kártyán, két két portos dyseqc switch, két tányér 1-1 dual fejjel. Az egyik az Astra-ra, másik a Thor-ra UPC-nek.
Tvheadend innentől veszi a free adásokat és streamelni tudja belső hálón, jellemzően Libreelec van a htpc-ken.
Fizetős rész:
Van egy UPC előfizetői kártyám, ami nincs STB-hez kötve, ez megy bele egy Omnikey 3121-es smartcard olvasóba. Ezt a kártyaolvasót is alapból felismeri Ubi.
A kártyaolvasót közvetlenül pcscd kezeli, ezzel nincs sok teendő szerintem csak fel kell tenni.
A lényeg, hogy ppa tárolóból fel lehet tenni az oscam-et, ezen kell beállítgatni minden vackot, ez a macerás rész, itt kell szívni/olvasgatni egy darabig. Ha ez sikerül, akkor eléri a pcscd-n keresztül a kártyát, és emulálja a cam modult, lehet hozzá csatlakozni a beállított userrel.
Innen már csak annyi, hogy a tvheadend-ben beállítod a CAs résznél az oscam userét és portját, és a kódolt csatornáknál használni fogja.

Felbuzdulva az első hozzászólásodon, ma én is belőttem az oscam-met. Az eddig használt CT2-4650 CI darabja £66 volt, de oscam-mel elég lesz a MyGica T230C stick £30-ért (DVB-C/T). Nekem egy CCID kompatiblis filléres MSI StarReader olvassa az előfizetői kártyát (ez volt a fiókban).

Itt egy openwrt router a tvheadend, különösebb gond nélkül sikerült összelőni mindent, de azért pár órát olvasgatni kellett hozzá, illetve kellett egy olyan beállítás, amit csak puszta szerencsével találtam el (cw_delay = 700). A hardware-es CAM-mal azért nincs ilyen hekkerkedés, összedugja az ember és megy.

Nem tudom a Digi milyen kódolást használ, de van rá esély, hogy az oscam ismeri. Azt hiszem tényleg ebbe az irányba kellene menni a posztolónak ha megér ennyi időt a project.

Egyébként nem a dekódolás a nehéz, mert az nyilt forrású library-kban is implementálva van (libdvbcsa, FFdecsa). Még a különböző kulcskezelős módokat is meg tudják oldani (oscam), hanem hogyha a kártya hozzá van rendelve egy fizikai eszközhöz (ca modul vagy box). Ami felszínes ismereteim alapján szintén egy kulcsot vagy sorozatszámot jelent, amit van, hogy meg lehet adni oscam-nek, de van hogy nem lehet kideríteni.

Elvileg a ci+ másik hátulütője, hogy az nem kulcsokat kezel, hanem a videostream megy át a modulon, mivel idő és egyéb tényezők alapján is letilthatja a szolgáltató, hogy mikor, meddig, mivel lehet nézni, esetleg sd minőségű váltzatot enged csak gyengébb védelem esetén. Szóval esetleg akkor működik oscam ci+ mellett, ha a szolgáltató engedi a visszafelé kompatibilis módot is, avagy, az a kártya ci modulban is működne.

Ja igen, valamelyik frissiés után nekem is voltak gondjaim a csomagból telepítettel, visszaraktam a korábbit és hold-oltam, az stabilnak tűnik. Otthonról megírom a verziót. Bár nem tudom, ez openwrt-n mennyire hasonló.

Ez van fent, ha ez segít valamit: oscam-svn_1.20.9496+svn201507212331~ubuntu14.10.1_amd64.deb

A downgrade segített. Az r11066 még hibátlanul működik, az r11067 már vacakol a váltásnál. Innen még 6 frissebb release-t kipróbáltam random a legfrissebbig (r11438) és mindegyik problémás.

És így már a hackish `cw_delay` beállítás sem kell, megy out-of-box.

Köszi a tippet!

FYI: jól befürödtem a MyGica T230-cal. Mint kiderült, több eszközt forgalmaznak ugyanezen a néven. Nekem sikerült egy olyat kifogni, amit még az internet sem ismer, nemhogy a Linux. Az új üdvöském egy Hauppauge WinTV-dualHD ami ugyan nem olcsóbb mint a CT2-4650, de azért a pénzért 2 tuner van benne.

gondolom T230c -t sikerült venni. Legalábbis még újabbról nem hallottam. De az astrometánál is volt változás, a régebben a panasonic chipet cserélték egyel újabbra, most meg tán valami sony chip került a helyére. Ezek még egész sokáig változatlanul maradtak. Korábban például dvb-t stickekből minden évben más chipsetes jött ugyanabban a szürke burkolatban.

Állítólag a CrazyCat féle linux media és CoreElec dvb firmware repóban már benne van. Szóval LibreElec közül is lehet, ami már ismeri. A mainline kernelbe még valsz nem került be. Úh, annó régen is mindig külön media tree-t kellett buildelni a dvbt tunerekhez :D Mennyivel egyszerűbb, hogy bedugod és megy, max firmware fájlt kell felmásolni...

OpenWrt-re amúgy is media tree fordul, ez nem gond. Viszont CrazyCatre nem akartam áttérni mert a linuxtv.org media tree már bevált és nem akarok újabb szopóköröket futni a többi tuneremmel. Szerencsére találtam patch-et a linuxtv féle media tree-hez, flottul illeszkedik, hibátlanul működik: https://lore.kernel.org/patchwork/cover/904817/
BTW azóta megjött a Hauppauge WinTV-dualHD is, az pöccre működik, patchelés nélkül.

A wrt1200ac routeren így ezek ketyegnek:

  • TechnoTrend CT2-4650 CI v1.1 (Conax CAM)
  • Mygica T230C2
  • Hauppauge WinTV-dualHD

    Közben hozott az előjézuska egy LG 55B8 TV-t, de fel se fogom, hogy miért tart neki 3-5mp-ig egy csatornaváltás. Meg az is gyász, hogy ebben az árkategóriában még mindig nem telik 2 tunerre, hogy lehessen rögzíteni a B műsort miközben nézem az A-t. Így a Tvheadend + Kodi marad, bár az LG WebOS-e egész elfogadható.

  • //nemide login után rosszhelyre kommentel

    Műholdas Digihez nem jár online elérés? Mert én három Android eszközről is nézhetem az adást egész Magyarországon és kirakhatom TV-re is, mondjuk nekem optikai előfizetésem van.

    Keresem, de nem találom az OSCAM és a DVB program közötti illesztőfelület - dvbapi és newcamd - protokol leírását.

    Nem tud valaki segíteni?

    Köszönöm a választ.
    Tényleg a protokoll kell.
    A két linket már többször átnéztem, és nem találom amit keresek.
    A forráskódból valóban visszafejthető lenne, de elég nagy és kellemetlen munka.
    Ha valaki meg tudná adni a protokoll dokumentációjának az elérhetőségét, az nagy segítség lenne.