IoT és smarthome tevékenységi kör?

Itt már futott valaki köröket abban a témában, hogy milyen tevékenységi kört kellene felvennem a vállalkozásomba, hogy tudjak hivatalosan foglalkozni IoT és smarthome dolgokkal? Egyedi hardver konfigurációkat (tehát meglévő hardverek összekötését), beszerelést és/vagy üzemeltetést tekintve. :)

A hivatalban a vállukat vonogatták, hogy fogalmuk nincs.

Hozzászólások

A kormányablakban fognak segíteni.

"Mert értek a kutyákhoz."

Néha azt gondolom, hogy a legegyszerűbb megoldás az, hogy felveszel minden tevékenységet 000000-999999 között és majd ők kiválogatják a papírjaid alapján, hogy mire vagy jogosult.

Ha mindenki ezt tenné, napokon belül lenne publikus lista arról, hogy mivel mit végezhetsz (vagy naponta csak egy új tevékenységet vehetnél fel).

--
https://iotguru.live

Annó valami ingatlanos dolog miatt küldtem levelet földhivatalnak, majd mondták hogy ez igy nem jó, megkérdezte hogy akkor hogy kéne, küldjenek egy mintát, a válasz "azt Ők nem tudják", mondom hogy akkor mihez hasonlítják azt amit beküldök, néma csend volt a másik oldalon. Végül ügyvéd feltalálta magát és fabrikált valami elfogadhatót.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Tudtommal ez csak a statisztikai hivatalnak megy, nem fognak megbaszni akármit is veszel fel. Én felvennék szoftveres meg hardveres dolgokat is. Esetleg megnézném, hogy akarok-e majd pályázni vagy ilyesmi, és aszerint orientálnám a készletet.

De hallottam olyat is, aki az összes tevékenységet felvette biztos ami biztos alapon. Ma ezt talán már nem lehet megtenni sajnos.

Hát ezt rosszul tudod, kicsit több mint két éve bármilyen tevékenységet veszel is fel, egy hónapon belül érkezik a levél, hogy cipeld be a hivatalba, hogy van hozzá végzettséged, szükséges esetben engedélyed, telephelyed és a hozzá a szükséges hatósági mindenféle papír. Például felvennél olyant, amivel gyárthatnál egyedi elektronikát, azaz a "261201 Elektronikai áramköri kártya gyártása" nevűt, akkor úgy veszik környezet- és munkavédelmi szempontból, mintha tonnaszámra csinálnád, nem felel meg az, hogy van egy pákád a műhelyben.

--
https://iotguru.live

Gondoltam nyilvánvaló, hogy ha nem kell a tevékenységhez végzettség, engedély, telephely vagy egyéb hatósági papír, akkor nem kell bevinni.

Az a helyzet, hogy eléggé kevés olyan tevékenység van, amihez nem kell szakmai képzettség, például takarítást se vállalhatsz már szakirányú tisztítás-technológiai szakmunkás OKJ nélkül...

--
https://iotguru.live

"Gondoltam nyilvánvaló, hogy ha nem kell a tevékenységhez végzettség, engedély, telephely vagy egyéb hatósági papír, akkor nem kell bevinni."
- sajnos akkor is kell valamilyen tevékenységi kör, különben nem tud róla számlát kiállítani.
Akért van egy jópár olyan, amihez nem kell szakmai végzettség.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Azért javasoltam a kormányablakot, mert nekem is ők segítetek megtalálni azt, hogy a kutyakiképzésben mihez kell végzettséget igazolnom és mihez nem. Nekem is be kellett mutatnom a kutyakiképzői vizsgámról készült bizonyítványt és csak így kezdhettem el a panzióztatást például.

"Mert értek a kutyákhoz."

Nem tudom mennyire gyakori, ám nekem is kellett futni jópár kört, a KSH, a NAV, a kormányablak, mire kiderült, hogy hová vagyok sorolható, ugyanis esetemben sem volt senkinek sem ötlete, hogy pontosan miket vehetek bele és ahhoz mi kell, ám kb 1 hét alatt lezongoráztam. Innen egy kicsike új információ, majd onnan egy kicsike és mozaikokból lett készen. A te esetedben nem tudom, hogy van-e mozaik.

"Mert értek a kutyákhoz."

Nem mintha tudnám a választ, de valszeg az sem mindegy hogy tervezni/gyártani/telepíteni/kereskedni akarsz vele.

Szerk:
Szereléshez/üzemeltetéshez valszeg nem árt egy villanyszerelői végzettség.

Helyileg érdekelt Kereskedelmi és Iparkamara? Elvileg pont hasonló dolgokban segítség (is) lenne a dolguk. Meg persze a vállalkozók érdekeinek képviselete...:)

Azért csak félig vicc, mert voltam már olyam PMKIK által szervezett előadáson, ami hasznos volt. Viszont a BKIK-tól még nem sok hasznosat láttam, szóval ez valószínűleg helyfüggő is.

keress 1 jó könyvelőt :)
nem lesz 1 teaor kód, ami a teljes IoT-t lefedi, szűken ~5 tevékenységi kört kell felvenni ...
más szám alá tartozik a telepíptés, máshova a kiépítés, máshova a szolgáltatás
elsőre :http://www.teaorszamok.hu/6190/Egy%C3%A9b%20t%C3%A1vk%C3%B6zl%C3%A9s/
a 61.., 62.., 26.. számok környékén érdemes körülnézni
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

pedig de ...
kukucs: http://www.ksh.hu/ovtj_menu
... a teaor alapján számozzák
"Másrészt ez egyáltalán nem távközlési szolgáltatás"
pedig de ...
ne a saját fejeddel gondolkodj a tevékenység besorolásáról, hanem a tintahuszáréval, aki a skatulyázást +csinálta
keress 1 jó könyvelőt :) 1edül nehéz a papírral harcolni
//pár éve a besorolások neve és száma is változott//
mind1 mi a tevékenység, csak a papír legyen tiszta, mert ahogy Zahy írta, visszamenőlegesen is, bármiért is +b@$z6nak
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Leírom még egyszer, lassabban: TEÁOR nem használható egyéni vállalkozók esetén, ott az ÖVTJ használható.

A többi, amit írtál, semmivel se visz előre, értem én, hogy közlési kényszered van, de ha nem jutunk előrébb a légből kapott ötleteiddel, akkor csak pazaroljuk egymás idejét.

--
https://iotguru.live

"ha jol ertem azt akarja mondani hogy a teaor kod es a ovtj kod eros korrelacioban van"

Én ezzel tisztában vagyok, de nem annyira erős az a korreláció, a TEÁOR nagyjából 2008 óta változatlan, az ÖVTJ pedig nagyjából évente változik, megnevezések, kódok és leírásokat tekintve is. És nincs sehol egy összerendelés arról, hogy milyen szakmakóddal milyen tevékenységeket lehet végezni, ahogy az se, hogy mondjuk egy Sonoff bekötése villanyszerelés-e, mert a épülettel kapcsolatos a tevékenység vagy technikusi tevékenység, mert beüzemelek a helyszínen egy elektromos berendezést...

Sajnos ennek én már jobban utánanéztem, mint szerettem volna... :/

--
https://iotguru.live

Ha ez ilyen egyszerű lenne... :D

Megpróbálom még egyszer megfogalmazni: van vezérlés- és szabályozástechnikai technikusi végzettségem (is), amivel üzembe helyezhetek olyan berendezéseket, amelyekkel automatizálni lehet dolgokat, igen, ráköthetem az előzetesen kialakított villamos hálózatra. Villanyszerelő például korlátozottan tehet ilyet, mert ez már részben (épület)gépészetnek számít, ami külön szakma, és én is korlátozottan tehetek olyan dolgokat, amit a villanyszerelő is vagy az épületgépész is végezhet, mert nincsenek jól körülírt pengeéles határvonalak és valószínűleg pont ezért tanácstalanok a hivatalban is.

Mondok egy példát: a klímaszerelő rákötheti a klímát a villanyszerelő által kialakított kiállásra, de nem készíthet kiállást. A villanyszerelő rákötheti a klímát a villamos hálózatra, de nem szerelheti fel a klímát. A klímaszerelő javíthatja a klímát, amiben ott van a 230 VAC; a villanyszerelő nem javíthatja a klímát, pedig ott van a 230 VAC. Egyszerűen az a helyzet, hogy van egy csomó olyan tevékenység, amit mind a kettő szakember végezhet, mert összeér a szakterületük. Ilyen a gázkazán bekötése is például, a villanyszerelő alakítja ki a villamos hálózatot, de a gázszerelő is rákötheti a kazánt. Termosztátot én is felszerelhetnék, a gázszerelő is és a villanyszerelő is.

Szóval nem olyan tiszta ez a dolog, ahogy gondolod. :)

--
https://iotguru.live

A hozott példád így is működik. A villanyszerelő aki nálam szokott dolgozni, mellette egy klímás cégnek is csinál szekrényeket, villanyszerelést és ráköt klímát a hálózatra.
Viszont a termosztát felszerelését a gépész nem csinálhatja, hanem a cég technikusa aki összeépíti és beüzemeli a fűtésvezérlést. A csatorna kialakítását és a cat5/ysly kábelezést a villanyszerelő csinálja. Ha végignézel egy építkezést akkor rögtön látszik, hogy mely szakág mit csinál. Ha ezt egy emberként akarod csinálni, akkor sajnos az összes szakág végezettsége kell szerintem.

"Viszont a termosztát felszerelését a gépész nem csinálhatja, hanem a cég technikusa aki összeépíti és beüzemeli a fűtésvezérlést."

Oké, de nekem van vezérlés- és szabályozástechnikai technikusi végzettségem, amivel beüzemelhetek például fűtésvezérlést...

"Ha ezt egy emberként akarod csinálni, akkor sajnos az összes szakág végezettsége kell szerintem."

De én nem akarok villanyt szerelni. Vezérlést és automatizálást szeretnék szerelni... :D

--
https://iotguru.live

"Egyéb számítástechnikai tevékenység" ha van még ilyen.

Van egy erzesem, hogy ez a dolog vicces lesz. Legyarthatod, de ha nem vagy villanyszerelo akkor nem szerelheted be. :)

Ez a rész nincs rendesen szabályozva és nincs is egyértelműen leírva. Az épület automatizálása nem klasszikus villanyszerelés, hanem erősen átlóg az épületgépészetbe, amivel például villanyszerelő nem foglalkozhatna. Az épületgépészetbe pedig belelóg a vezérlés- és szabályozástechnika, amilyen végzettségem például van, tehát gyárthatok, javíthatok és beüzemelhetek vezérlési- és szabályozástechnikai berendezéseket, elvileg smart-home vezérlőt is beüzemelhetek a helyszínen. Falat nem véshetek, falban vezetéket nem húzhatok, az a villanyszerelő dolga és alapvetően úgy gondolom, hogy ezzel szopjanak a villanyszerelők... :)

--
https://iotguru.live

Ez igaz, de a vezérléstechnika nem csak jelvezetékről szól, hanem erősáramú vezetékekről is. A villanyszerelőnek addig van hatásköre, amíg a falban vagy az épületben megy a vezeték, mert a villanyszerelő egy építésügyi szakma. Egy berendezés automatizált működéséhez már nincs köze a villanyszerelőnek, holott ott is van erősáram, ahogy egy tápegységben is, amit például a végzettségem szerint javíthatok, de inkább nem teszem. :)

--
https://iotguru.live

"Egy erősáramú kiállásra ráköthetsz?"

Igen. Kiállást nem készíthetek, de ráköthetek egy meglévő kiállásra és értelemszerűen vezethetem a gépen, berendezésen vagy automatikán belül az erősáramot oda, ahol majd munkát végez. A gépészethez kapcsolódó villamosipari szerelés és a villanyszerelés között a gépek és az épület közötti sáv a határvonal, ami értelemszerűen nincs egzaktul definiálva, mert inkább az életszerűség számít (lásd például, a klímaszerelő rákötheti a klímát a meglévő kiállásra). Kazánvezérlést például teljes joggal beszerelhetnék, világításvezérlést már nem biztos, mert azt sorolhatják az épülethez is. A villanyszerelő meg teljes joggal beszerelhet világításvezérlést, de kazánvezérlést már nem biztos, mert azt sorolhatják a gépészethez is.

--
https://iotguru.live

Nemrég szobafestő volt nálunk és délután felkapcsolta a villanyt. Ezzel megsértett valami villamos berendezés kezelésére vonatkozó szabályt? És le is ragasztotta takarószalaggal, hogy ne legyen festékes a villanykapcsoló. Ezzel villamos berendezést alakított át, pl. megváltoztatta a szigetelési paramétereit is. Milyen hatósághoz fordulhatok a panaszommal?

Ez is szürke zóna. Nyilván nem fog a festő villanyszerelőt hívni, ha ki kell kötni egy konnektort, amíg lefesti korrektül alatta is a falat. De nyilván nem fog villanyszerelésről számlát adni. Ha viszont nem teszi vissza jól a konnektort, abból baj lehet, de ugye semmi nyoma nincs, hogy ki volt az, aki rosszul tette vissza a konnektort.

--
https://iotguru.live

Hi,
Ahogy írták is, mozaik innen - onnan. A net használhatatlan a fent lévő számok épp nem voltak aktuálisak mikor én próbálkoztam vele, pedig jól kinyomtattam amit szerettem volna, és vittem nekik papíron.
Ekkor szerettem volna egy listát, amit jól meggreppelhetek a mintáimmal, de nem adtak. Valami öreg rongyos kis alakú kék könyvet szorongatott a kormány ablakban ülő szerencsétlen, mert újabb (aktuális) nem volt neki, mert arra nem tellett az önkorminak (Magyarország legnagyobb kerületében a XVIII-ban!).
Annyit ér ez a bagázs, amennyit itt elfecséreltünk most időben kb, mert 100x jobbat lehetett volna már kitalálni ennyi idő alatt, de senkinek nem érdeke.
Akkor kezeld Te is így!
Páka,
vfero

A szemem elott nezte meg a joember a gepben, a kerdesemre, hogy adott feladatra pontosan milyen tevekenysegi kort kellene felvenni. Amikor rakerdeztem, hogy ez megis hol hozzaferheto, merthogy hiaba kerestem a neten nem talaltam, azt mondta hogy egyelore csak naluk, de tervezik talan, hogy valmikor publikus lesz.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Na, a hosszú hétvégén vettem egy nagy levegőt és végignyálaztam a teljes ÖVTJ-t és leszűkítettem egy tucat tételes listára, amivel elvileg foglalkozhatok és többé-kevésbé lefedi a végzettségeimet és a tervezett tevékenységeimet az elektronikától egészen a felhőben történő adattárolásig:

261201 Elektronikai áramköri kártya gyártása
262001 Számítógép, perifériás egység gyártása m.n.s.
262002 Számítógépmodulok összeszerelése
332005 Ipari folyamatirányító rendszer összeszerelése
332024 Mérőműszer üzembe helyezése (kivéve fogyasztásmérők)
332031 M.n.s. egyéb ipari eszköz üzembe helyezése
620102 Rendszerszervezési, -karbantartási tanácsadás
620201 Egyéb számítástechnikai szakértés, tanácsadás
620301 Számítógép-üzemeltetés
620902 Számítógép üzembe helyezése
631101 Egyéb adatbázis-szolgáltatás
631201 Világháló-portáli szolgáltatás

--
https://iotguru.live

SmartHome: Mivel 230V-os eszközöket kapcsolsz, ehhez szerintem elég a villanyszerelés.

IoT: Passz, mivel gyengeáram és sokszor kábelezni sem kell Egyéb számítástechnikai tevékenység

Találtam egy jó tevékenységet, azt hiszem felveszem, ez mindenre jó, ez az adu ász... :)

952914 Házaló javító szolgáltatás

--
https://iotguru.live