UPS mögé aggregátor

Sziasztok!

Az utóbbi időben egyre több áramkimaradás jelentkezik a környékünkön. Valószínűleg a rengeteg építkezésnek tudható be.
Belső policy, hogy 3/4 óráig életben kell tartanom a főbb rendszereket, amit UPS-el simán megoldok, de felmerült az igény, hogy mi lenne ha ezt az időt kitolnánk. Akár 24 órára.

Tudtommal a UPS-ek eléggé érzékenyek az áram minőségére (frekvencia), így nem mindegy milyen aggregátorba ruházunk be.
Van esetleg tapasztalatok a kb 3kW-os aggregátorok szünetmentesre kötésével kapcsolatban?

Köszönöm!

Hozzászólások

mennyit akarsz rakolteni? anno kb 500bol mar utanad vagtak a kisebb teljesitmenyu autmata indulos frekiszinkronos gaz aggregatorokat

hat nekem vegyes tapasztalataim vannak. egyik volt ugyfelunknel, asszem honda 5kw-os 1 fazisu, oninditos aggregator (az is volt vagy fel misi) jelet nagyon nem szerette az apc smart 3000-es (SUA sorozat, nem az uj SMT) ups. mertem az ups bemeneten es elegge ingadozott 160-250 volt kozott. gondolom vagy a frekit tudja az aggregator fixen tartani vagy a feszt, a 2 egyutt nem megy.

a megoldas vegul az lett hogy az apc ups-t lecsereltuk egy olcso kinai de inverteres ups-t, ami folyamatosan oda-vissza alakitja (ac-dc-ac) a tapfeszt, nem csak akkus uzemnel mint az apc-k.

szoval en elso korben atz neznem meg az ups-ed hogy mukodik, alapbol bypassol es csak akkor megy az inverter ha nincs betap, vagy mindig megy az inverter es igy stabilizalja is a tapfeszt. utobbi esetbe kb mindegy milyen aggregatort veszel, elobbi esetbe valami olyan kell ami nagyon stabilan tudja tartani a kimenetet.

Ezzel foglalkozó céget érdemes megkérdezni, mert azért villanyszerelős része is van elég bőségesen, azt meg házibarkácsban nem célszerű összerakni.

+1

Aggregátort csak úgy köthetsz az épület elektromos hálózatára, ha azt teljesen, biztonságosan leválasztod a közüzemi hálózatról! (...és hivatalosan még erről is tudnia kellene a szolgáltatónak). Ha az egész szerverszoba a szünetmentesről megy, és az egy szál betápját átdugod az aggregátorba, az OK. De ha pl. dupla betáposak a szervereid, akkor a másik körüket is le kell választanod!

Az alapkérdéshez: Csináltam már ilyet tervezett áramszünetnél, régi APC Smart-al meg "gagyi" ~3-5KW körüli Honda aggregátorral - zokszó nélkül vitte a szervereket.
Máskor, kint a pusztában direkt az elektronika (hangcucc) védelme miatt tettem be egy Smart 1000-t az aggregátor után, az is simán működött.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Hűha. Szóval ha van két tápos szerver és az egyik ágon egy aggregátor-ups kombó van, már akkor is jelenteni kéne?
Még egy APC ATS is bejelentésköteles? Nézegettem, hogy hasznos lenne, olyan szerverekhez és eszközökhöz, aminek csak egy tápja van, de jó lenne ha két forrásból kapna áramot, ha bedöglene az egyik UPS automatikusan átkapcsol a másikra, de lehetne pl egy UPS / generátor(+kisebb UPS) átkapcsolásra is használni.

Az, hogy a hálózat ilyen átalakítása szolgáltató felé bejelentésköteles vagy sem, az a dolgok egyik része. A másik, hogy a szakszerű, biztonságos és szabványos megvalósítást a kötelező erősáramú felülvizsgálatnál számon fogják kérni (mert ugye a szerverszoba időszakos erősáramú felülvizsgálata (szigetelési ellenállás, földelések, estébé) rendszeresen megtörténik?), és ha nincs megfelelő dokumentáció, akkor valakinek nagyon erősen rá fognak lépni a legérzékenyebb szervére.
Ja, és ha netán bármilyen elektromos zavarból adódó tűzeset adódik, és az átalakításban bármilyen hibát, hiányosságot találnak, akkor az lesz a hunyó, aki azt csinálta.

Én nem is azokról az eszközökről beszélek, amit normális helyen a villanyszerelő szerel, hanem amiket szabványos tápkábeleken kötünk össze. Persze, hogy kell valamiféle tudás (egy sima UPS-nél is röhögve el lehet cseszni dolgokat alaptudás nélkül), de akkor is Magyarországon mindenféle engedéllyel rendelkező szabványos kis teljesítményű C19-es és C14-es csatlakozóval felszerelt ATS-t felhasználva szabványos és megfelelő terhelhető gyári kábelekkel létrehozok egy ilyen áramhálózatot, már ahhoz is mindenféle engedélyezési procedúra kell?

Az, hogy szabványos kábellel dugod össze, az nem jelenti azt, hogy mindent szabad. Egy fix bekötésű UPS-t is illendően bontható csatlakozással kötnek be - méghozzá olyan kábelezéssel, amit az UPS gyártója előír. Az is jó kérdés, hogy a gépterem áramtalanítására szolgáló kapcsoló (nagy piros gomb) megnyomása után feszültség alatt maradó aljzatokat szerintem illendő megjelölni.

Egyébként nem azt írtam, hogy engedélyeztetni kell, hanem azt, hogy a szakszerű, biztonságos és a szabványoknakmegfelelő kivitelezés nem minden esetben triviális - ha meg saját energiatermelő berendezést raksz be a kupacba, akkor meg pláne. Volt nekem is szerencsém olyanhoz, hogy az épület betápja x napra el loett véve, és mobil áramfejlezstőre lett átkötve a gépterem - ha úgy nézem, ott is "csak" szabványos ipari csatlakozókkal szerelt kábeleket kellett átdugdosni, de ettől függetlenül erre feljogosított villanyász csinálhatta csak meg - elsődlegesen az érintettek hátsóját védendő.