DDR2 notebook RAM árak noooormális?

Folytatva az előző posztot: https://hup.hu/node/159186
és egy még korábbit: https://hup.hu/node/147727#comment-1994878

bővítenék egy 10 éves Core2 Duo laptopot. A processzor Core 2 Duo T6570 @ 2.1 Ghz. Nem 1 sebességbajnok, de azért erre-arra még bőven elég lehet. A régi pörgő vinyó helyett kapott egy Samsung 850 EVO SSD-t, szélsebes lett tőle. Most jönne az, hogy kibővíteném a RAM-ot. Perpill 4 Gb van benne, természetesen NEM 1x4 Gb, hanem 2x2Gb. A max. ami belemegy az 8 Gb, 2x4 Gb modul formájában. Azaz megint dobhatom ki belőle a 2 db 2gigás modult, mert a kutyának nem fog kelleni. És akkor jön a letérdelés: ipon v. hardverapró, és a 2x4Gb memória modulok ilyen 70 ezrekért mennek! Medve jóságos anyám borogass! Megint az az érzésem, h. kapzsig*ciék most bespájzolt notebook DDR2 RAM-on akarják megszedni magukat. Hát akkor ez se lesz bővítve, aki meg ennyiért árulja, az tiszta szívből remélem mind belefullad előbb-utóbb a szarjába.

Ui. felsejlik 2009-2010 környéke, amikor az előző Core2 laptopot kellett szintén RAM upgradelni. Ott a 2x512 helyére ment a 2x1 Gb (2 gigát kezelt max. az az alaplap), és akkor az 512-es modulokba fulladt bele mindenki, mert a szeméttelepre se kellett senkinek a fél gigás, nemhogy pénzt adtak volna érte. De akkor legalább még nem ilyen rablás ment az 1 gigás modulokkal.

Hozzászólások

Ez nem rablás, ez piacgazdaság :D

Fedora 27, Thinkpad x220

De nem kartel gyanús? Ugye érthető lenne, ha lenne fizetőképes kereslet, de csodálkoznék, ha a ddr2-öt keresők között ennyi lenne.

Amúgy meg keresni kell egy szimpibb linux disztrót, ZRAM-ot belőni, aztán had szóljon. Ha meg valamihez kell a Windows, akkor hátha elég neki Wine is, egy próbát megér.

Sajnos annyira nem... consumer cuccoknál kevésbé látszik, a nagyon enterspájz cuccoknál látszik szépen az árképzés: újonnan mocsok drága, az első pár hét után sokat veszít az értékéből, egy darabig tartja, aztán a 3 ill. 5. évben (gyártó, típus, kategória stb. függő) lezuhan [itt selejteznek ipari mennyiségben cégek a megszűnő gari miatt], aztán újabb pár évig tartja magát, majd elkezd felmenni. És tök egyszerű mögötte a logika: akinek kell a ~8-10 éves cucc, annak marha jó oka van arra, hogy kelljen neki (pont olyan döglött be nála, csak arra van supportja vmelyik HW-vel/szoftverrel stb.) és feltehetően _nagyon_ kell neki. Vagyis szépen viheted fel az árat, egészen addig a pontig, amíg olcsóbb maradsz egy migrálásnál. Consumer cuccoknál annyival bonyibb, hogy ott a "migrálás" (értsd: újabb gép, ami az újabb DDR-t megeszi) költsége nagyságrendekkel alacsonyabb, de azért ott is játszik (és persze mindig lehet magyarázni, hogy "deháteztmárcsakegygyártógyártjakualalumpurbanésúgykellbecsempészniahatáronamihezalagutatkellettfúrniésaztvalakinekcsakkikellfizetnie").

Amúgy meg keresni kell egy szimpibb linux disztrót, ZRAM-ot belőni, aztán had szóljon. Ha meg valamihez kell a Windows, akkor hátha elég neki Wine is, egy próbát megér.

Kernel modulhoz a Wine nem nagyon játszik, de egyébként az újabb (post-8) Winekben is van tömörített RAM (az már kérdés, hogy _ha_ szarul működik, akkor képes _nagyon_ szarul működni, ha jól működik, akkor meg nem veszed észre :) )

Szerk.: egyébként lentebb írták az ebay-t, ott tényleg jó árakat lehet fogni (én spec. az angolt használom, de egyszer már majdnem rászántam magam a németre is :) ), pl. gyors keresés után 22 GBP-ért (~9k huf) van 2*4GB-s használt DDR SO-DIMM.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

2 ?

Mar a 3 is dinokorunak szamit. Azok a gepek ugy ahogy vannak ugy kell hasznalni.
Ertelmesen egy ssd csere meg ad par evet neki, de azutan mar helloka lesz.

Bakker, én most dobtam ki egy csomó notebook ddr2 modult. Micsoda vagyonon ültem. :D Amúgy az ebayen elég olcsók.

Hát a vintage kategória az már csak ilyen. Amiből sok van az tényleg fillérekért van, amiből kevés az pedig aranyárban megy el.

Éppen a minap néztem, hogy a GUS kártyámmal kellene valamit kezdeni. Megnéztem az itthoni oldalakat, hogy belőjem az árát, de sehol nem találtam eladót. Az eBay-en találtam hasonlót az enyémhez (csak abban kevesebb RAM van), és az 300 euróért van meghirdetve. Egyébként a legolcsóbb is 200 euró körül indul. Van eredeti csomagolásba, soha nem használt, ami eddig a raktár mélyén volt, arra 1 euró most a licit. De licit nélkül 500 euróért már viheted is. Illetve van egy orosz, aki 2500 dollárt akar kapni érte.

Lassan egy GUS jobb befektetés lesz, mint a bitcoin. :-)

Hirdetve lehet, a kérdés az, hogy akad-e vevő rá?
1 euróról indul, rálicitálsz, letelik az idő és az utolsó másodperceben valaki megveszi előled. Az a valaki az esetek 99%-ban az eladó másik felhasználónévvel. Eddig 2 dolgot sikerült vásároljak ebayes árverésen: egy kerékpárostrikót és a lentebb említett memóriát. Mindkettőt olyan felhasználótól, akinek kevesebb mint 50 értékelése volt, vagyis nem profi user.

Az esetek 99%-ában az egy másik ebay user, aki nem akarta korábbi licittel felverni az árat.

Ha az eladónak nem tetszik a várható ár, akkor leállíthatja az egész licitálást az utolsó másodpercekben.
Miért venné meg egy másik accounttal? Ha fizet érte, díja van, ha nem fizet, akkor meg dobhatja el a második accountot.

Nekem most sikerült 8GB 1066 Mhz-es asztali gépbe valót vásárolni 30 euróért. Árverés nélkül, azonnali fizetéssel ritkán láttam 50 euró alatt (Német Ebay).
A helyzet nálam is hasonló, a 2x2GB-os, amit kivettem a gépből, ment a fiók aljára.

Szintén egy hasonló bővítést csináltam múltkor HP 6720s notebookhoz. Aliexpressről vettem memóriát, processzort (hőtermelés csökkentése miatt T9300-at vettem bele, ami már 45nm-es), kapott egy jó minőségű pasztát , mini pci-e adaptert, ngff AC-9260 wifi/bluetooth modult, meg hozzá antennát. Samsung 840 Pro ment bele rendszernek, HDD bay-be, a DVD olvasó helyére meg a pörgős lemez a többi adatnak. Még egy utángyártott akkumulátort kap, meg a későbbiekben egy normális fényerejű LED panelt. :) Emelett moddolt, whitelist BIOS-al lett upgradelve, hogy ne érezze rosszul magát a nem OEM cuccok miatt. Kijelenthetem, hogy így 10 év után méltó módon fel lett újítva, a kor kívánalmainak megfelelően - nem lett volna szívem kidobni.

Nekem ebben ugye eleve T6570 --> 45nm-es CPU van, abból is kb. a leglassabb, szóval a melegedésnek elvileg jónak kellene lennie. Ehhez képest bekapcsoláskor jól felpörög a FAN, bebootol a windows, aztán fokozatosan lehalkul. Amíg idle, semmi hangja, amint kb. megmozdítom az egeret, máris süvít a ventillátor percekig. Aztán lassan megint lecsendesedik. Utána kezdődik elölről. Gyanítom h. nekem is újra kellene pasztázni, az lehet h. segítene. Néztem h. 800-as RAM miatt ebbe talán nekem is a T9300 v. T9500 a leggyorsabb amit érdemes volna beletenni. Kérdés mennyit nyerek 2,1 vs. 2,5 Ghz-en... és mennyit vesztek a nagyobb melegedésen.
--

Nekem amikor kb. 3 éves volt a laptop, elkezdett melegedni erősen. Kihívtam a garanciális szervízt, az ember kitakarította a ventilátor előtti réz lamellákat, meg kicserélte azt a csövet, ami a processzortól a ventihez elvezeti a hőt, és onnantól jó lett.
Azóta eltelt 4 év, eddig jó.

Ha még soha nem volt pasztázva, akkor mindenképpen érdemes, mert már úgy megköthetett, mint a beton. Artic-MX4-et kentem rá, és nagyobb terhelésnél sem pörgeti fel a fant.

Ha procit is tervezel cserélni, akkor csekkold le az alaplap által támogatott FSB-t, nehogy meglepetés legyen. :) Arra most nem emlékszem, hogy a magasabb FSB visszafele kompatibilis-e és visszafogja-e a processzor órajelét.

Köszönet, azóta már berendeltem csájnából. Nem szívesen veszek onnan olyasmit, aminél számít h. eredeti és jól működő legyen, de most kivételt tettem. Az h. itthonról gyorsan (nem 2-3 hónap) nem lehetett beszerezni emberi áron személyes átvétellel 1-2 hét garanciával, felülírta ezt a szabályomat :(
--

Múltkorában macbook proba kerestem DDR3-at, de 1033Mhz-est, itthon abból sem teláltam, a legtöbb kereskedésbe (vidéki vagyok) azt mondták vigyem el 1666ost, aztán vagy jó lesz vagy nem - természetesen készleten nem volt, hogy ki lehessen próbálni, viszont ha a nagykerből megrendelik, akkor csak akkor veszik vissza, ha hibás, ha nem kompatibilis akkor buktam. Így Honkongból rendeltem samsungot, apple certest, tökéletesen működik. Remélem neked is ilyen tapasztalatod lesz.

Húzzam bele faszom abba a HP-s baromba aki ezt jóváhagyta publikálásra:

https://support.hp.com/us-en/product/hp-probook-4510s-notebook-pc/39348…

Standard: 800 MHz DDR2 SDRAM; two slots supporting dual channel memory 1024 MB or 2048 MB.
Maximum: Upgradeable to 8192 MB with 4096 MB SODIMMs in slots 1 and 2.
Dual-channel: Maximized dual-channel performance requires SODIMMs of the same size and speed in both memory slots.

Közben meg DDR3 megy bele.

Ez már helyesen írja DDR3-at:
http://cdn.cnetcontent.com/cf/d7/cfd7ecb2-20f2-467e-8668-d9573983f974.p…

Szóval a drágán megvett DDR2 bele se ment fizikailag, lehetett vennem DDR3-as ramot. De az legalább olcsóbb volt már. A DDR2-t meg némi bukóval elpasszoltam egy fura audi a8-as cégtulaj ezer éves laptopjába. Ha tudtam volna ki veszi meg, dupla áron adtam volna neki, nem pedig bukóval.
--