DVB-T átvitele kábelen

Fórumok

Helló,

A szituáció a következő: a ház egy völgyben van, ahol sajnos pont árnyékba van a legközelebbi mindigtv-s adótorony, így nincs TV. Viszont a ház feletti dombon (ez kb 200-250m távolság) egy sima szobai lepkeantennás cuccal príma vétel van USB-s tuner cuccal is.

Milyen technikai lehetőségek vannak kábelen levinni a jelet a házba? Valami kábeles dolog, vagy digitalizálni a jelet és TCP-n átvinni, vagy valami átjátszó, stb?

Ötletek a hozzáértőktől?

Hozzászólások

Ha mindkét helyen van internet, akkor például TVHeadend-del át lehet "küldeni" a vevő oldalon meg pl. egy KODI kliensen keresztül lehet nézni. Nyilván helyi hálózaton is működik a dolog, csak a nagy távolság miatt nem olyan triviális a megvalósítása (már magának a hálózatnak). Hozzáértőnek nem mondanám magam, csak hobbistának :-).

Antennaerősítő és 200-250 méter kültéri koax?
PoE módjára az erősítőt is meg lehet távtáplálni, igaz, lehet ez már sok neki.

Mondjuk már UTP-nek is sok a 200m, de nem is érdemes túlkomplikálni, mert csak nő a hibaforrások száma.

PS: Ha az RTL/TV2 nem hiányzik és van internet, akkor: https://mindigtv.hu/mindigtv/mindig-tv-applikacio

Egyébként meg előfizetni a legolcsóbb műholdas szolgáltatásra és lehet két-három évre is olcsóbban jössz ki, mint a saját megoldással.

+1, bár jó lenne tudni, hogy hol van, melyik átjátszó az, amiről kéne fogni a jelet, utána a megfelelő mux frekvenciájára hangolt erősítővel megtolni egy jófajta kültéri koaxot (ami nagyon nem lesz olcsó), aminek az adott frekvencián még elviselhető a csillapítása.
Esetleg (és ez lehet, hogy jobb megoldás) egy "RF over Fiber Optic" keresés a guglin, mert első rápillantásra van olyan eszköz, amibe bemegy a rézen az RF-jel, és kijön az üvegen, a párja meg ezt visszacsinálja.
Persze ez is tápot igényel, ergo a 250m optika mellé rezet is kellene húzni, illetve az antenna után egy jól méretezett szűrőt berakni, ami csak a venni kívánt multiplexek frekvenciáit engedi át, hogy minél kevesebb "szemét" zavarja a működést.

Léteznek a más által leírt, IP alapú megoldások (gyakorlatilag a másik helyen veszed az adást és 1 adott stream-et már IP-n tolsz át és használod), de ez számítógép(ek), OS-ek, szoftverek kérdése - feltételezem, te ennél egyszerűbb megoldást szeretnél, aminek a végén a TV saját tunerje a saját kezelőfelületével működik és kész.

E-bay egy gyors keresésre dobott 1 fajta "DVB-T repeater"-t (~30-60e HUF), amihez még kábelezni sem feltétlen kell, egy másik antennával továbblőheted a jelet a ház felé. Hogy mennyire működőképes a gyakorlatban, az jó kérdés. Hogy elvileg az itthono frekvenciahasználati szabályokat sérti, az szinte biztos.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ha kábel, akkor a villámvédelmet is kalkuláld bele.

Nem feltétlenül nagy anyagi ráfordítás. Az árbóc legyen földelve, meg talán egy plusz villámhárító csúcs kell rá, vevő oldalon meg a biztosíték patron, és túlfesz levezető, sokkal többet úgy se tehet.

Amúgy előbb fogják lelopni a kábelt, minthogy villámkár érje ;)

Tegyél mögé még egy antennát, ami lenéz a völgybe, a vevőd felé. A kettőt meg összekötöd.

Segítség, ami valószínűleg nem fog segíteni, de a legegyszerűbb megoldás:

A domb tetején el kell helyezni egy átirányító síktükröt. Ez egy megfelelő méretű sík fémlemez, ami bírja az időjárási körülményeket, és stabilan rögzítve van. Természetesen megfelelően tájolva kell elhelyezni. Ha jó minőségben készül el, akkor gyakorlatilag évekig nem igényel karbantartást.

A rossz hír: nem tudsz annyit fizetni nekem, amennyiért előguberálom az egyetemi jegyzeteimet, és megkeresem, illetve újra megértem a méretek kiszámításához szükséges képleteket. A kérdésből magából pedig arra következtetek, hogy te sem tudod kiszámolni. Továbbá a méretek miatt esetleg az illetékes önkormányzat is akadékoskodhat.

Úgy tudom hogy a MinDig TV stream-jei elérhetők ip alapon is, lásd mindig tv app / mindigo tv. Esetleg nézz utána, ha van rendes internet, nem kell antennázni. TV-re meg ráhegesztheted különböző módokon (pl. androidos doboz).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nem azt mondta a kollega hogy az isten háta mögött van, ahol az internetről csak hallomásból tudnak a pásztorok, hanem hogy véletlenül egy völgyben van, ahol nincs DVB-T lefedettség. Van pár ilyen hely. :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nekem a leírás alapján az jött át, hogy egy pici faluról (esetleg egy tanyáról) lehet szó. Ott meg relatíve kevés a kábeles szolgáltató. (Nagyanyám falujában sincs, csak ott van optikai rálátás a tokaji toronyra.)
Ha lenne akármilyen kábeles szolgáltató normálisnak mondható sávszélességgel, akkor lehetne MindigTV-zni neten keresztül és nem küzdene a kérdés feltevője.

Számos megoldás van, függően a büdzsétől meg a lehetőségektől (lehet-e kábelezni pl). Ezek jutottak hirtelen eszembe:
1. Méregdrága, de tudsz csinálni optikát az RF jelből, azt pedig a másik oldalon visszaalakítani.
2. Ha lehet kivinni tápot, akkor léteznek olyan STB-k, amik tudnak IP-n adni/venni egymásnak. Nekem pl. Amiko HD8260+ elvileg tudja (NEM PRÓBÁLTAM), csak ez már kifutó modell.
3. Műholdas vétel. Ha fizetős adók is kellenek, akkor UPC direct vagy DIGI, a közszolgálati adók kódolatlanul jönnek az Eutelsat-ról.
4. Barkács: raspberry felpakolva a tetőre, akksi, napelem, tv-tuner, stream-elésre beállítva. Ha lehet oda vinni vezetékezést, akkor a táppal nem kell bajlódni.
5. Aktív antenna + erősítők. Legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás valószínűleg. Műholdasnál tudom hogy létezik kábelbe iktatható erősítő, amit a STB táplál, de szerintem van ez TV sávra is. Persze 250 m-re elég jó kábel kell, de még talán épp elmegy.

Ilyen távolságnál a rezes ethernet sajnos felejtős, mindenképp optika kell! Persze egy pár médiakonverterrel ezt egyszerűen meg lehet oldani.

A kérdés az, hogy hány embert érint, aki nem tudja fogni a MindigTV-t?
A szolgáltatót (AH-t) kerested meg már ezzel vagy az NMHH -t ?

Adott esetben tudnak telepíteni átjátszó állomást, jelenleg 31 gerinc adó mellett 60 kis teljesítményű átjátszó adó üzemel..

Ha más megoldás nincs, akkor egy 1W-os UHF/VHF repeaterrel, 2db antennával meg tudod oldani. Persze kültéri szekrényben, UPS-el.
Nem olcsó 1-2000 USD és a kiépítés..

A DVB-T vevő mögé kell még valamilyen számítógép is, ezeknek kell áram, valamilyen időjárásálló doboz ha nincs épület a dombon. Valamint kell még irányított wifi antenna vagy üvegszálas kapcsolat a völggyel, mert utp-nek ez már túl nagy távolság. De még így is a legolcsóbb megoldás az alternatívákhoz képest.

Normális HUP-ot használok!

számítógépet nem tennék bele..

Koaxon le lehet hozni ha nem akar átjátszót építeni:

- RG11 önhordó 1 dob (305m) 3-40ezer
- 1db antenna 11-17dBi DVB-T Yagi 8ezer
- 1db erősítő 30dB, 100dBV + tápfeladó 20ezer

a SetopBox vevők érzékenysége: 1080P felbontáshoz 64QAM -82dBm.

Nem adta meg, hogy a magaslaton milyen jelszintet tud mérni vagy, hogy melyik Adó jelét fogja és attól milyen távolságra van, mert abból ki lehetne számolni (körülbelül) a bemeneti szintet..

+1, én csak mosolygok azon, hogy ezt a sima rádiós feladatot hogy bonyolítanák el néhányan... Mondjuk kábelből nem a legolcsóbbat kéne venni, mert a MindigTV multiplexek 6-700MHz környékén vannak, és ott az olcsóbb kábelek már bőven elkezdenek csúnya veszteséget produkálni (14-16dB/100m), és nem biztos, hogy a vevő bemeneténél szükséges minimális jelszintre lőnék. Antennából inkább a naygobb nyereségűt raknám ki, hogy az erősítő bemenetén a jel/zaj viszony minél jobb legyen. (a kábel alsó végére érve úgyis romlani fog...)

Az a kábel a villámot is kiválóan levezeti a völgybeli házba, tetemes kárt okozva ott.
Ott a domb tetején elég jó villám-mágnes az antenna.
Egy okostelefon is feleslegesen elbonyolított telefon, amikor egy butamobil is elég lenne. De azért van előnyös oldala is, és ha már van miért ne használnánk.

Normális HUP-ot használok!

hozzád nem megy be a kábeltv ? az egész városban lévő CATV hálózat egy "Antenna" :-)

persze a dombon kell földelt szívócsúcs , szakszerű kivitelezés...

Cégem 15évig épített CATV hálózatokat , GSM bázisállomásokat, AH-s mikrokat...

De a legjobb villámvédelem a biztosítás :-)

Pont az elmúlt hetek nagy viharaiban min. 3 ismerősöm írta, hogy a CATV-n keresztül bejött és szétvágott mindent a villám. Mert sajnos - főleg családi házas, egyéni bekötéseknél - még arra a minimumra sem képesek, hogy a házba érezésnél a köpenyt földeljék :(

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Azért mert szakszerűtlenül telepítik, a villámvédelem még nem megoldhatatlan probléma.

Galvanikus leválasztó, köpeny földelés, villámvédő patron, ezek a minimumok, de már rengeteget jelentenek. Persze nem árt az sem, ha az épület elektromos hálózata is rendben van (villámvédelmi szempontból).

Raspberry pi 15 ezer
kiegészítők hozzá 5 ezer
DVB-T vevő 7 ezer
Irányított Wifi pár 16 ezer

Ez sem olyan vészes összeg.
Előnye, hogy több eszközön működni fog, akár mobilon és tableten is nézhető lesz a tévé.
Villámbiztos, már ami völgybeli házat illeti. Illetve fent a domb tetején egy kicsi antenna is elég, ami kevésbé vonzza a villámokat.

Normális HUP-ot használok!

én rádiótechnikához, csillapításhoz, ohmokhoz nem értek, amiket mások írtak, ezért ez az ötletem. de csak egy lehetőséget mondtam, eldönti melyik tetszik neki. például azt nem tudnám megmondani, egy ilyenhez mondjuk egy rpi (vagy hasonló) elég vagy izmosabb kellene. ha jól sejtem, a megoldások nagy részéhez kell áramot felvinni, mert van valami aktív eszköz a láncban.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Lehet, hogy az R-Pi jól bírja egy zárt dobozban a melegben, de én egy USB-s tunert nem neveznék megbízható eszköznek, beltéren még csak-csak, de egy zárt dobozban nem biztos, hogy olyan stabil lesz ha süti a nyári nap. Eleve kapható erősítős távtáplálható antenna, nem is egy ökör áráért, az biztosan bírni fogja a napon. Inkább, ahogy írták, a kábel lehet kritikus, egyrészt,a csillapítás végett másrészt a sima ellenállás is gond lehet távtápláláshoz.

A másik, hogy az UTP max hossza 100 méter lehet, közbe kellene iktatni legalább félúton távtáplálható switchet, ami továbbpasszolja az áramot.

azokon kívül is van élet, csak jelzem, és mert neked valami nem tetszik, még lehet jó megoldás. bármennyire is zavaró számodra. ha neked nem tetszik, nem használod, ha a problémát felvetőnek nem tetszik, nem használja. de ordenáré nagy baromságnak nevezni egy ordenáré nagy baromság.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Igen, lehet szamarat kötni a BMW elé, és a lehúzott ablak mellett legyezni magad, miközben a hetes úton baktat a szamárhúzta autód a Balaton felé, de... Erősen szuboptimális, na. Dolgokat egyszerű elbonyolítani (sw architectek tudják igazán), n+1 plusz komponenst (és ezzel egy rakat hibalehetőséget)berakni egy megoldásba akkor is ordenáré nagy baromság, ha erre is igaznak tekintjük az "akinek kalapácsa van, annak minden szög" mondást.

Persze, van élet az RF-dolgokon kívül, de egy rádiós problémából IT-s agyf@szt csinálni, csak azért, mert mást nem ismer valaki... Ez olyan, mint a Mancika, aki mobillal lefényképezi a monitort, elküldi magának e-mailben, majd kinyomtatja a levelet, körbevágja a papírt, beszkenneli, berakja egy Word doksiba, hogy el tudja rakni a képernyőmentést...

Ha van árboc a dombtetőn, akkor én első körben vásárolnék 3 darab nagyobb nyereségű DVB-T antennát.
Ebből kettő a dombtetőn levő árbocra kerülne, rövid koaxkábellel összekötve. Egyik az adó felé, másik a ház felé nézzen. A harmadikat pedig a házra tenném, a dombtetőn levő párját célba véve.

Van akinek ez működött is?
Nem vagyok semmi jónak elrontója amúgy, ha lenne rá fölös zsém, lehet én is ökörködnék ilyennel egy jót :)
Hallottam már hasonlót amatőr rádiós (? lehet csak simán amatőr amatőrök voltak és nem profik)szakikat hallgatva egy kínai rádióval a hegyekben, hogy valaki a pincébe vezette le a GSM-et passzívan és állítólag neki működött. (gsm tetőantenna koaxxal pincébe vezetve egy másik antennára)
Vagy csak nagyot akartak mondani :D

Ilyen távolságra én passzív megoldással nem próbálkoznék.
Igen, elméletileg meg lehetne csinálni, de a távolság miatt a "tükör" egy pontszerű sugárzóként fog csak működni, túl nagy térszögben szórva szét az eleve kis energiát.
A három antennás módszer sem lesz jobb: akármilyen jó is a vételi nyereség, annál egészen biztosan kisebb lesz, mintha koaxal hoznánk le, és arra is az jött ki, hogy csak úgy működik ha belepótoljuk azt a 40 dB-t, ami a kábelen elveszik.

Utánaszámoltam, valóban. Ezt nem gondoltam volna, tekintve hogy így is mekkora a nyílásszög... ezek szerint a koax nagyon veszteséges :D

Viszont 43 dB-t kétlem hogy el lehetne hagyni, max. valami nagyon közeli torony esetén. Erősítőt meg nem igazán illene rá tenni sajnos.

Én kipróbálnám kölcsön antennákkal, ha megy, akkor megvenném.

Attól függ, melyik koax. A vékonykoaxok nagy fajlagos csillapításúak UHF-en, a nagyon vastag fajták pedig drágák és macerás velük bánni.
Egyébként UHF sávra játszik még egy koaxnál kisebb veszteségű régi trükk, de szintén macerás: sima drót, mint hullámvezető, azaz a Goubau vezeték. Sokkal kisebb a vesztesége a koaxhoz képest, de csak kifeszítve vezethető oly módon, hogy kb. hullámhossznyi távolságon belül ne legyen fémtárgy. Aztán még kellenek a becsatoló és kicsatoló tölcsérek, amik házi legyártása szintén nem egyszerű.

Off: az eddigi legvastagabb koax, amivel volt még dolgom: http://wiki.ham.hu/images/4/4d/Legszigetelt_tapvonal_keresztmetszete.jpg
Egy darabját azóta is itthon őrzöm. Annó 2 GHz ment rajta fel egy 50 méteres tornyon levő parabolához. Akkor még nem volt szokás felrakni elektronikát a tányér mögé. Ma már H500-as kábel elég, mert ha van még koax, akkor is csak pár száz MHz-es KF megy fel, és fent történik a sok GHz-re/-ről keverés.

Kölcsön antenna: webshop-ból megrendeled - teszt - ha nem jött be, 14 napon belül visszaküldöd és csak a postaköltséget kell fizetni.
Vásárlástól való elállási jog:
A fogyasztónak minősülő vásárló a szerződéstől 14 naptári napon belül (beleértve a 14. naptári napot is) indokolás nélkül elállhat. Ennek módjáról a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet rendelkezik. A fogyasztó az elállási jogát attól a naptól kezdve gyakorolhatja, amikor az árut átvette. Az elállás joga a szaküzleteinkben történő személyes, illetve a partner pontjainkon történő átvétel esetén is gyakorolható, amennyiben a rendelés leadására weboldalunkon keresztül került sor. Ezen jogosultság tehát nem illet meg abban az esetben, ha a szaküzletben személyesen vásároltad meg a terméket / termékeket. A vásárlónak az Elállási/Felmondási nyilatkozatát a Cégadatok között feltüntetett telefonszámon, postai vagy e-mail címen van lehetősége érvényesíteni.

Google megmondja honnan másoltam a fenti szöveget.

Azért küldheted vissza, mert nem vált be, és ez csak kipróbálás után derült ki. Erre biztosít lehetőséget a törvény.

Nyilván vissza is lehet vele élni, ezt embere válogatja!
(pl. Foci vb-re veszel egy nagy tévét a végén visszaküldöd)

http://magyarefk.hu/hu/hasznos-tudnivalok/internetes-vasarlas/elallasi-…

Kipróbálhatjuk-e, használhatjuk-e a terméket az elállási határidő alatt?
Természetesen igen, hiszen pontosan ez az elállási jog lényege, hogy a 14 napos határidő alatt megbizonyosodhassunk arról, hogy a termék alkalmas a rendeltetésszerű használatra és megfelel az egyéni használati céljaink teljesítésére, tehát a csomagolás felbontása és a termék kipróbálása nem vezet az elállási jogunk elvesztéséhez (kivéve zárt csomagolású egészségvédelmi, higiéniai termékek, hang-, képfelvétel, valamint számítógépes szoftver esetében). Amint azonban eldöntöttük, hogy nincsen szükségünk a termékre, ezt követően már ne használjuk, óvjuk meg állagát, hogy minél jobb állapotban tudjuk azt a kereskedőnek visszajuttatni, ugyanis a termék tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges mértékű kipróbálást meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felelősséggel tartozunk az eladó felé, és azt meg kell térítenünk részére, kivéve, ha az eladó az erre vonatkozó kötelezettségünkről elmulasztotta tájékoztatni a fogyasztót.

Milyen költségeket kell a fogyasztónak viselnie a szerződéstől való elállásakor?
A hivatkozott rendelet egyértelműen úgy rendelkezik ......
Továbbá a fentiekben kifejtettel összhangban a termék tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges mértékű kipróbálást meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felelősséggel tartozunk az eladó felé, és azt meg kell térítenünk részére ....

De elfogadom a véleményedet!

Nem ez a probléma. Valaki olyat akar csinálni, amihez nem ért. A feladat megoldásához úgy lát neki, hogy vesz valamit, aztán ha azzal nem tudja megcsinálni, akkor gyorsan visszaküldi. Gondolom a következő iteráció az, hogy vesz egy másik valamit, és ha azzal sem tudja megcsinálni, akkor azt is visszaküldi. Mindezt addig csinálja, amíg véletlenül nem talál egy olyat, amivel meg tudja oldani. Vagy addig, amíg talál olyan webshopot, ami még hajlandó kiszolgálni őt.

A visszaküldés nem a hozzá nem értés korrigálására lett kitalálva. Attól, hogy valami törvényes, még koránt sem biztos, hogy tisztességes is. Az már csak egy apróság, hogy ezzel kárt is okoz a webshopnak. Hiszen nem biztos, hogy a felbontott, kipróbált eszközt teljes áron újra el tudja adni.

DVB-T amúgy elég érzékeny. Laktam olyan lakásban ahol egy nagyon jó minőségű, drága antennát vásárolt a tulajdonos, és kitette az ablakpárkányra. Működött is, de behangyázott amikor elment a ház előtt a busz. Tehát a rázkódás, mozgás nagy ellensége, ezért nagyon stabilan kell feltenni.

szerk.: bocs, ez az antennás ötletekhez :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Akkor már csak a kérdező leírása hiányzik a terepről és lehetőségekről, igényekről, mert a topik már mindenféle alternatív módon megváltotta a világot.

- mivel, hány eszközzel nézné
- van e épület, áram a hegyen. Rálátás van e.
- internet van e. Mobil lefedettség van é. Telenor-e.
- ragaszkodik e mindigtvhez, előfizetés vagy szabadon fogható
- pénz van e rá

Hali,

Ősszel (ha lesz időm foglalkozni vele) szerzek yagi antennákat és megnézzük az itt említett megoldásokat. Aztán ha nem jó, akkor ott bassza meg az egész, annyit nem ér, torrenten amúgy is minden fent van (tv műsorok is), max késéssel nézi az ember.

Amúgy a faluba van az Antenna hungáriának egy 30m-es adótornya, pont a dimbes-dombosság miatt, de azon az analóg adások lekapcsolása óta csak egy helyi ráadióadót átjátszása van és semmi más.