Lenovo X201 hővezető paszta VS. hővezető "pad"

Fórumok

Lenovo X201-ben ventilátor cserénél a hővezető pasztát is cserélném, de egyszercsak látom, hogy a chipset-en egy gumi lap van, szürke, csak a chip-re van ragasztva, a hőcsőre nem.

Kérdés: jobb-e ha azt is pasztára cserélem, vagy a gumi lap (elvileg ez a hővezető / thermal pad) jobb erre a célra? Pasztám bőven van, a gumilap lehet még gyári kiszerelés, a gép 7-8 év körüli lehet.

Hozzászólások

Ha rendesen réfekszik (szorul) a hőcső akkor mehet a paszta is. Ha nem akkor a pad célja egyben az is volt hogy a távolságot áthidalja. A paszta az utóbbi esetben nem biztos hogy meg fog ott maradni.
Még védheti is a chip-et: paddel nincs esélye a lesarkazásnak.

A gumilap neve "gap pad" és azért rakják az alaplapi chipek-re, dedikált gpu-kra, memóriákra, stb-re, mert ezek általában nincsenek egy szintben a cpu-val.
Nagyobb pc üzletekben kapható ilyen gap pad, illetve kínából is rendelhető, utóbbi töredékáron. Találkoztam már olyan laptop alaplappal, ahol trükkökkel igyekeztek kiváltani pasztára az ilyen gap pad-eket, jellemzően lesarkazás és gazdasági totálkár lett az eredmény.

Saját véleményem az, hogy tegyél új gap pad-et a régi helyére, és ne próbáld pasztával helyettesíteni.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Egyetértek, én a saját x201-esemet felújítottam már. Apróhirdetőn rendelt hővezető pad-del oldottam meg (még azt is megkentem vékonyan pasztával).
Létezik több féle vastagságban, én 0,5mm és 1mm-t használtam.
Ha kell, Bp. környékén tudok adni (maradt még).