Pocketnow: OnePlus 6 vs. iPhone X

A Pocketnow szerint OnePlus 6 és az iPhone X összehasonlítása meglehetősen érdekes feladat. Nem csak az operációs rendszerek különbségei szempontjából. Jelentős különbségek vannak az árcédulákban is. A tesztelt iPhone X kétszer többe kerül a OnePlus 6-nál. A kérdés az, hogy a vásárló kap-e többet a dupla pénzért? Erre keresi a választ a következő videó:

Hozzászólások

"A kérdés az, hogy a vásárló kap-e többet a dupla pénzért?"

Hogyne kapna?! Az alma logót!

Eleve a felvetés nem életsezrű olyan értelemben, hogy akinek vmiért az iOS-re van szüksége, akkor semmilyen Androidos telefon nem jön szóba. Ezért értelmetlen bármit iPhone-killernek hívni is, ilyen kontextusban, mert egyszerűen nem értelmezhető.

Ez kb. olyan, mintha egy jól felszerelt Ford Focust hasonlítanánk egy 3-4-szer annyiba kerülő S-class Mercedeshez. Igen, mindkettővel el lehet jutni kényelemben, bőrülésben, Hi-fit hallgatva Bécsből Budapestre ugyannyi idő alatt. Mégis vannak nem kevesen, akik megveszik a drágábbikat. Mert státusz szimbólum.

A más alapokat még valamennyire megértem, hiszen más a HW és az OS is, de azért elég hasonló ahhoz, hogy nyugodtan összehasonlítsuk.

De azt tényleg nem értem mire gondolsz, amikor azt mondod, más liga. Kifejtenéd jobban? Mert a csigapöris-almáspités hasonlatod itt nem állja meg a helyét. Mindkettő ugyanarra való, nagyon hasonló célközönséggel. A legtöbb ember valószínűleg emailezik, chatel, böngész, fényképez, videóz, játszik és még talán telefonál is velük. Nem értem, miért ne lehetne feltenni a kérdést, hogy vajon adjak-e kétszer annyi pénzt érte vagy sem. Főleg, hogy az olcsóbbik is rohadt drága.

> Igen, mindkettővel el lehet jutni kényelemben, bőrülésben, Hi-fit hallgatva Bécsből Budapestre ugyannyi idő alatt.

Ha azt gondolod, hogy a Ford Focus es az S Merci kenyelme akar koszonoviszonyban van egymassal, akkor azert el vagy tevedve. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Nézd engem a beépített minibár, a masszázsfotel, klimatizált ajtónyitógomb pont annyira nem érdekel, mint az ébenfa berakás vagy aranyozott sebváltógomba. És az se, hogy az autóm Ferrari, BMW, Audi, Ford, vagy Skoda. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy az autó legyen minél biztonságosabb, lehetőleg minél kevésbé szennyezze a környezetet. Ha annyi pénzem lenne, hogy ilyet megengedjek magamnak, inkább másra költeném mint luxusra.
Közlekedési eszközként nézve pedig szerintem nincsenek akkora különbségek.

Latom Te is a ritka feher hollok kozel tartozol - mint en - akinek az auto hasznalati targy es nem szorakozas. Vigyen el egyik pontbol a masikba es kesz. :D
A vezetes nem okoz oromet. Ugyanugy ahogy a fogmosas vagy a borotvalkozas sem. Megcsinalom, mert muszaj. Ennyi.
Johetnek a jarmufetisisztak a foldbe dongolni. :D

Abba azert gondoljunk bele, hogy a vezetes akar okozhatna oromot is :) Csak mondjuk a 10 eves skoda nem hozza az automata valtot, tavolsag tartot, tempomatot, loerot mint az uj a8-as. Nekem egyik ilyen tapasztalasom az volt, hogy sajat automban elfaradt a labam 1-2 ora vezetes utan, de batyam mas markaju autojaban, meg nem. pedig csak maskepp volt kialakitva a fekpedal.
'Fekpedal' pedig a telefonokban is van.

Ezzel csak az a baj (azon kívül, hogy autós hasonlat), hogy a szifon tőlünk, Észak-Balkántól nyugatra, de főleg a tengerentúlon nem státusszimbólum, hanem olyan valami, amit az átlagember azért megengedhet magának 2 évente előfizuban (mennyi is ott egy átlag havi egészségbiztosítás?)

Anno divatholmi volt, jól bevásárolták magukat sokan az ökoszisztémába, azóta meg viszi őket tovább a momentum. Bénázgathatnak még pár évet, meg srófolhatják felfelé az árakat, egyelőre csak apránként vándorolnak át a felhasználók más platformokra, még bőven nem sikerült elérni a letörési pontot.

Mitől lenne státusszimbólum egy százmilliós darabszámban gyártott tömegcikk?

Státusszimbólum egy egyedi tokozású Patek Philippe óra, aminek a sorozatszáma a te születési dátumod. Ára körülbelül kétszámjegyű milliónál kezdődik és ha vigyázol rá, az ükunokádnak pontosan azt az időt fogja mutatni, amit neked.

Nem egy olyan fos, amit 6 év múlva a recycling kukába baszol, mert már semmire sem jó. :D

Ez egy használati tárgy, amit én spec. max addig használok, amíg egy cipőt, azaz két évig. Utána kuka.

--
trey @ gépház

> Mitől lenne státusszimbólum egy százmilliós darabszámban gyártott tömegcikk?

Szerintem az árcédulától már önmagában is az, de az Apple körüli felhajtás + a Jobs halála óta élő "dicsó múltba vágyás" csak még jobban megdobja az egészet. (Utóbbi kicsit talán tompít is rajta, de mégis hozzájárul a "varázslatos és utolérhetetlen Apple" mítoszához.)

> az ükunokádnak pontosan azt az időt fogja mutatni, amit neked.

Azért egy elemcsere vagy egy felhúzás jót tenne annak az órának. :P :D

- - -
TransferWise

"Szerintem az árcédulától már önmagában is az, "

Pontosan milyen státuszt jelöl egy 300 ezer forintos, megfelelő előfizetés mellett 0 forintért + 48 havi részletre kiizzadható mobiltelefon?

"Azért egy elemcsere vagy egy felhúzás jót tenne annak az órának. :P :D"

Meg rendszeres időközönként karbantartás, de hogy jön ez ide? Nincs a világon olyan tárgy, amit ne kéne karbantarta(t)ni, vagy törődni vele.

--
trey @ gépház

Értettem.

Ettől függetlenül meg fogsz lepődni, de a státuszszimbólum kategóriájú órák 2-4 nap után leállnak. Az automata szerkezetek kb. 32-80 óra járástartalékkal rendelkeznek, vagyis ha nem viseled őket, akkor nem járnak.

Óraforgató dobozokkal lehet nekik hordási időn kívül energiát adni.

Mivel egy ilyen óra több ezer apró mechanikus alkatrészből is állhat, 4-6 évente karban kell tartani. Ez azt jelenti, hogy egy órásmester teljesen szétszedi, megtisztítja, megolajozza a tengelyeket, kicseréli az esetleg elkopott köveket stb.

Jelzem, egy ilyen tervezett karbantartás költsége egy iPhone ára kb. Karbantartás, nem javítás. A javítás akár egy vagyon is lehet.

--
trey @ gépház

> Pontosan milyen státuszt jelöl egy 300 ezer forintos, megfelelő előfizetés mellett 0 forintért + 48 havi részletre kiizzadható mobiltelefon?

Nem tudom, miért, de iPhone esetében nem is gondoltam ilyen részletfizetős akciókra, de most, hogy mondod, így nyilván megfizethetőbb. A jelek szerint megragadtam az "ezerdolláros telefon" fogalmánál.

> Azért egy elemcsere vagy egy felhúzás jót tenne annak az órának. :P :D

Ahogy más is, én is szándékosan értettelek félre. Tudom, hogy te arra gondoltál, hogy egy minőségi órát nem kell hetente állítgatni, hogy pontos legyen. Egyszerűen nagyon adta magát a poén. (Legalábbis számomra.)

- - -
TransferWise

Ha valakinek konkretan iOS-re van szuksege, akkor valoban ertelmetlen barmilyen Androiddal osszehasonlitani, mert akkor OS-t valaszt nem keszuleket. Viszont ha valakinek okostelefonra van szuksege, amivel tud telefonalni, smsezni, bongeszni, emailezni, navigalni, stb., es a konkret OS masodlagos, akkor van ertelme kulonbozo keszulekeket osszehasonlitani. Szerintem.

Ez a notch tovabbra is undorito. De ha mar valasztani kellene, inkabb a 1+, annak legalabb ertelmes OS-e van, es jobb a vas alatta.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

A notchot nem az Apple vezette be, volt korábban is egynémely hülye gyártóknál. Az alma átvette, és elhitette mindenkivel, hogy ők találták ki (nem igaz), meg azt is, hogy az jó (nem igaz).

Az már más kérdés (és elég szomorú), hogy ezek után ezt a totál hülye megoldást mások átvették, ilyen szempontból tényleg az Apple diktálja a trendet (sajnos).

(írom ezt úgy, hogy jó néhány Apple cuccot használok, ettől még a notch egy baromság, amit részben a hülye kávahuszárok generáltak, akik szerint ha már fél milliméter káva van egy telefonon, az nem trendi, igaz, hogy már normálisan megfogni sem lehet a telefont, nem hogy használni, de a kávamentesség az szuper)

Sok az ö betű a billentyűzeteden, és itt rakod ki a felesleget?

Azt nem tudom, hogy az alma el próbálta-e hitetni, hogy a notch az ő ötlete volt (nem szoktam marketing anyagokat nézegetni), mindenesetre sikerült, ha egyszer sokan azt hiszik, lásd két hozzászólással fentebb is.

Tipikusan az a dolog, amiben nem szabadna majmolni. Ugyanez volt a vekonysaggal is a helyzet, az AAPL kitalalta, hogy legyen vekony (minek?), innentol nem fer bele normalis meretu akku a szarjaikba, sok mas gyarto meg atvette toluk. Aztan rajottek, hogy ha ennyire lapos, akkor normalis kamera sem fer bele, azt meg kilogattak a sikjabol.. ahelyett, hogy az egesz kutyu vastagsagan noveltek volna, es lenne belul hely. Jack detto. Tenyleg tobb kart okoz ez a ceg, mint amit tenylegesen fejleszt.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

jaja, az Apple kitalálta

érdekes folyamatosan azt olvasni, hogy az Apple már a piaci trendeket követi és mások után kullog folyamatosan, aztán azt olvasni, hogy ezt is az Apple találta ki, meg azt is... mondta/kötelezővé lett téve a többi gyártónak hogy másolja az Applet?

a jack témát hagyjuk, mert én 3 éve nem használok jacket, és jó páran vannak ezzel így. kocsiban ott a BT fejegység, otthon AirPlay/spotify connect, utcán akármilyen random bt füles.

ha meg nem tetszik lehet venni Samsungot/OnePlust... nem kötelező Applet választani és így rinyálni sem, amiért nincs benne jack

A jack témát nem hagyjuk. Van élet jack nélkül, főleg azoknak, akik rendszeresen használják a fülest, és/vagy autós kihangosítót használnak. Ha viszont csak alkalmilag kell, akkor a legkényelmesebb megoldás, ha van nálad egy olcsó vezetékes füles, ha kell, használod. Nem kell foglalkozni azzal, hogy fel van-e töltve, stb.

A másik baj pedig az a jack elhagyásával, hogy a gyártó (itt már nem csak az alma) megtakarít magának 50 centet, a vevőre pedig ráterhel 20-30 dollár rejtett költséget.

"Ha viszont csak alkalmilag kell, akkor a legkényelmesebb megoldás, ha van nálad egy olcsó vezetékes füles, ha kell, használod. Nem kell foglalkozni azzal, hogy fel van-e töltve, stb."

Tehát ha jól értem, néha szükséged van egy olcsó vezetékes fülesre. Jó hírem van számodra. Azoknál a telefonoknál ahol elhagyták a jacket, ott adnak egy átalakítót a telefonhoz, vagy eleve Lightning/USB-C végű fülest adnak. A fentiek fényében szeretném ha választ adnál arra, hogy pontosan mi a gond a jack elhagyásával? :D

A jelenlegi fülesedre csak rá kell dugni az átalakítót és done, nem kell vele többet foglalkozni soha. Csak hiszti ez, semmi más. Így pedig még rejtett költséget sem látok, hiszen olyan fülest mellékelnek + átalakítót is. Mit akarsz még ezen felül $20-30 értékben venni hozzá?

A töltésre figyelésre meg annyit, hogy én heti 1x töltöm 30 percet a BT fülesem (AirPods) és ennyi. Nem nagy kaland, akinek ez problémát okozna annak valószínűleg nagyobb gondjai vannak az életben mint a jack elhagyása.

Ja, azt hagyod ki a leírásból, hogy lassan elhagyják az átalakítót is, vedd meg külön pénzért, valamint azt, hogy egy lightning csatlakozó sokkal rosszabb ilyen szempontból, mint a jack. Aztán a következő telefonhoz vegyél microusb/jack átalakítót, majd a még későbbinél usb-c/jacket, stb.
De ezt te is tudod, csak véded a mundér becsületét, hisztinek kiáltva ki mindenkit, aki nem rohan drága fülest venni.

Nem nagy kaland, én félévenként egy/két alkalommal használok fülest, szóval nagyon hasznos lenne hetente tölteni emiatt. Értem én, hogy neked és sok másnak nincs szüksége rá, de miért kell hülyének nézni azokat, akiknek viszont lenne rá igényük?

AAPL-t nem veszek, de miattuk a kedvencemrol is lekerult a Jack csati, es ennek nem orulok.
Amikor nem otthon vagyok (utkozben pl), akkor mindig rajtam van a fulhallgato, eleg sokat hasznalom, es nem szeretnem kulon tolteni. Az, hogy leggyakrabban evente megjavitom a szetmeno csatit, kisebb gond, mint kulon toltogetni.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Pontosan azt teszem. AAPL termeket nem veszek elvbol. Az Ulefone Power sorozatbol az 1-et es 2-t vettem meg, a 3-ast (amirol hianyzik) mar nem. Bar a kamerajat nagyon tisztessegesen megcsinaltak (korabban arra panaszkodott mindenki), es az ujjlenyomat-olvaso is visszakerult a helyere, a hatso kamera ala.
Ha a mostani bedoglik, korbenezek az akkor elerheto, normalis akkuval szerelt kutyuk kozott. Egyelore marad a jelenlegi.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

:) hagyjuk a jack témát mert te nem használsz azt ... grat.

Egyébiránt az Apple dobta a Jacket, mivel olyan qrva innovatív volt, hogy faszán eccerű legyen minden az iPhone-on.
A Jack port meg olyan nagy és nem tud slim lenni tőle az ékszerdoboz.

Ezek után előadta, hogy sokkal innovatívabb, meg hasonlók. Ugyanilyet tett a MacBook-okkal is.
Egyedi csatlék, ami méregdrága ha cserélni kellene, meg nem utolsó sorban az űberslim eszközön aztán egy karácsonyfa kell lógjon, ha használni is akarod és minimálisan kompatibilis akarsz lenni a világgal (tudjuk, használjon az ember AC-s WiFi-t és nem kell RJ45 dugó és gondolom ilyesmit sem használsz ezért ezt is hagyjuk).

Ehhez képest a OnePlus csinált egy közvéleénykutatást a vásárlói között, hogy legyen-e jack port vagy sem. Vásárlóknak kellett, maradt is a jack port.
Egy cseppet jobban customer sensitive-nek érzem ezt a viselkedésmódot.

vivát iPhone&Apple
-----------------------------------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - but Yoichi is coming up :)

Abban biztos vagyok, hogy nem az IT-ben dolgozókat célozta meg ezzel a videóval. Ettől még lehet olyan réteg, akit érdekel. Például engem az unboxing videók egyáltalán nem érdekelnek, de ebből nem vonom le azt a következtetést, hogy nem érdemes ilyet csinálni. Nem tartom kizártnak, hogy van akit ezek érdekelnek. Mondjuk a telefon összehasonlító videók sem érdekelnek. :-)

Azért nem, mert akkor esetleg kiderül, hogy _annyira_ azért mégsem királyság az iCucc. (És amikor kiderül, hogy ár--érték-aránya kifejezetten rossz, akkor nagyon jól jön az az "érv", hogy "de hát nem lehet és nem is érdemes összehasonlítani".)

Egyébként én sem tudom. Nekem a videóból éppen az jött le, hogy a hardver igenis összemérhető, az meg elég tárgyilagos dolog. A szoftvernél még lehet "véleményezgetni", de azért a szoftver is vizsgálható tárgyilagosan (is).

- - -
TransferWise

Igen, valóban méltatja az iPhone-t is, nem is úgy értettem, hogy nem. Részemről itt most az "annyirá"-n volt a hangsóly, tudniillik, hogy a (majdnem?) kétszeres árhoz (majdnem) kétszeres "jóság" is társul-e.

Az azért nekem egyértelműnek tűnik a videóból, hogy a két telefon igenis összemérhető -- képességekben igen, árban nem.

- - -
TransferWise

> van 2 top készülék, te azt várod hogy az egyik 2szer olyan jó legyen?

Top vagy nem top, ha kétszer annyiba kerül, akkor igen, legyen kétszer olyan jó. Vagy ha "nagyjából olyan jó", akkor kerüljön "nagyjából annyiba".

És oké, hogy sokan hajlandóak kétszer annyiért is megvenni, de számomra még mindig úgy tűnik, hogy kb. a semmire (~ a logóra) fizetik a felárat.

- - -
TransferWise

iPhone-t használok. Hogy miért? Mert megéri a felárat nekem az, hogy smooth és számomra sokkal logikusabb, átláthatóbb mint bármelyik android.

Emberek, nem csak a CPU, RAM és a játékokban lévő FPS számít (nem mintha ebben az iPhone nagyon elmaradna a legcsúcsabbaktól...)

Vannak akiknek megéri megvenni az Apple eszközeit, mert az izlésük jobban passzol az almás cégéhez. Mi ezzel a probléma? Nem csak egyfajta ember létezik, tessék elfogadni, hogy mindenki másképp szeret használni egy eszközt.

---
http://www.vultr.com/?ref=6814182

Minden egyes alkalommal amikor felmerül, hogy miért Apple, akkor felsorolok jópár érvet mellette, amik csak és kizárólag saját tapasztalatokon nyugszanak. Az ár itt nem számít, csak a használat közbeni előnyök. Ez azért van mert ha számomra az egyik vagy a másik termék hatékonyabb munkavégzést eredményez, ami által a különbözet hónapok alatt visszajön, akkor a másik termék számomra max akkor éri meg ha valaki a kezembe nyomja a veszteséget... Évekig használtam stock droidot előtte, szóval onnan is van saját tapasztalatom. Na ezek azok az érvek, amikre általában nem szokott válasz érkezni...

Ami miatt ezek a tesztek népszerűek, az az hogy az Apple-re mindenki kiváncsi. Ezért foglalkozik még a legutolsó hírportál is vele, mert reklámbevétel van belőle. Más kérdés hogy mivel csak erre hajtanak, eléggé ritkán talákozik az ember minőségi tartalommal Apple témában. De legalább ez az oldal is hozzájárul a Pocketnow reklámbevételeihez... semmi másról nem szólnak ezek a tesztek. Kb mint a facebookon az "nem fogod elhinni hogy mi történt a lánnyal miután..." tartalmú oldalak.

Szerintem a korrekt hozzáállás pl a mobilarénás srácoké, akik nem igazán hasonlítgatják a platformokat össze, és nem is mondják meg senkinek, hogy kinek mit kéne használnia. Ha kérdezik őket nem javasolnak semmi konkrét készüléket, max felsorolnak pár lehetőséget. Jómagam is ezt szoktam tenni.