Alapanyagon spúrkodásból rákkeltő gyógyszer

Fórumok

A szociális piacgazdaságnak jóindulattal sem nevezhető, ésszerű szabályok nélküli, 21. századi kapitalizmus kishazánkban is megmutatta, hogy a tenyérbemászó üzletpolitikának és a költségoptimalizációnak termékek végletekig silányításának még akkor sincs határa, ha a tét nem a termékek élettartama, hanem egyenesen az emberé, avagy a fizikai, biológiai egészségünk.

Nemrég az OGYÉI 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását függesztette fel, mivel bizonyos szennyezőanyagok túllépték a megengedett határértékeket. Ma pedig a HáziPatika lehozott egy cikket, melyből kiderül, hogy rákkeltő anyagokkal szennyeződött valamennyi, hazánkban is forgalmazott gyógyszer.

Azt hiszem, a lényeg két mondatban összefoglalható.

A szennyeződés pedig valószínűleg már több éve jelen lehet a gyógyszerekben. Dr. Szolyák hangsúlyozta, hogy nem minden gyártó érintett az ügyben, egy kínai cégnél merült fel probléma.

A fő érintett cég egyébként a Sandoz Global (természetesen) külföldi multi leányvállalata, a Sandoz Hungária Kft., ahogy az OGYÉI elsők között publikált hivatalos bejelentésében megjelent, csak a fő felelős nevét a HáziPatika (természetesen) nagyszerűen elhallgatta. Nyilván szerkesztői figyelmetlenségről van szó fizetnek náluk elég reklámhelyet. Érdekességképpen megjegyzem, hogy a recept nélkül kapható, tévében is a szokásos idilli állapotokat bemutató érzelmi manipulációval, boldogan biciklizgető középkorú nőkkel, valamint kalandvágyó alfahímekkel és alfanőstényekkel reklámozott Calcium Sandoz is bukott.

Mint érintettben (jómagam is szedtem az elmúlt években, most forgalomból kivont vérnyomáscsökkentőt) és mint az ilyen témákra érzékeny tudatos fogyasztóban, az alábbi kérdések merültek fel.

  • Miféle üzleti magatartás (egyértelműen spórolás céljából) Kínából fedezni egy minőségi, illetőleg egészségügyi szempontból kritikus termék alapanyagának gyártását és beszállítását, ha nem undorító, felháborító és tenyérbemászó?
  • Miféle minőségi ellenőrzésnek vetik alá a gyógyszeralapanyagokat, hogy ez évekig nem derült ki?
  • Vajon hogyan fogja kárpótolni a betegeket a spúrkodó gyógyszergyártó, illetve hogyan szándékozik ezt kikényszeríteni az OGYÉI? Ingyenes rákszűrés, esetleg kemoterápia azoknak, akik már érzékenyek rá?
  • Miért nem tesz senki semmit az ilyen esetek megelőzésének érdekében és miért engedjük, hogy számunkra totál ismeretlen országok totál ismeretlen gyáraiból szállíttassanak ide olyan alapanyagokat, amiket a gyakorlat is bizonyít, hogy nem ellenőriznek?
  • Miért csak a silány alapanyagokból készülő gyógyszereket támogatja a Társadalombiztosítás, és miért nem támogat nála egy fokkal minőségibbeket (pl. Diovan tabletta, amivel soha semmi gond nem volt)?
  • Vajon hány ember életébe fog kerülni hosszú távon ez a kis malőr?
  • Miért csodálkozik ezek után bárki, hogy kinőtték magukat az oltásellenes mozgalmak?

Hozzászólások

Miért az OGYI tenne bármit, ez nem bűncselekmény? (szándékos vagy gondatlanságból elkövetett)? Érdekelne további részlet. (sub)

Alapvetően kockázatos egy olyan országban steril termékeket gyártani, ahol élhetetlen körülmények uralkodnak a légszennyezettség miatt és az ivóvíz is NDMA-val szennyezett (ugyanazzal, amivel az említett gyógyszerek). [1]

Arról nem beszélve, hogy 1000+ kilométerrel odébb jóval nehezebb ellenőrizni és betartatni az ilyen "apró", mikrogrammos részletekre kiterjedő szabályokat. Pláne, ha az ottani embereket az olcsó, vadkapitalista tömeggyártás járulékos szennyezései úgyis napi szinten mérgezik, egyáltalán a köztudatban sincs bent az, hogy európai szintű tisztaságra törekedjen bárki. Ne felejtsd el, hogy egy olyan országról beszélünk, ahol egyeseket még a halálbüntetés réme sem tántorít el a gyerekek halálát is okozó, mérgezett termékek forgalmazásától, természetesen a szent és sérthetetlen profit érdekében.

Nem mellesleg, a gyógyszerárakon, illetve a beszállítói árakon ilyen módon való spúrkodás több, mint inkorrekt, etikátlan, tenyérbemászó üzleti magatartás. Pláne támogatott gyógyszerek esetében, ahol azt a párszáz, esetleg egy-két ezer forintot, amibe a 100% magyar/európai gyártás kerülne dobozonként, a TB úgyis kifizetné.

Pláne támogatott gyógyszerek esetében, ahol azt a párszáz, esetleg egy-két ezer forintot, amibe a 100% magyar/európai gyártás kerülne dobozonként, a TB úgyis kifizetné.

Oszt' a TB-nek honnan is van rá pénze? Na meg véletlenül nem itthon történt meg hogy azt a párszáz forintot vizitdíjra sem voltunk hajlandók befizetni?

A kapitalistának éppen nem nevezhető '80-as évekbeli Magyarországon a légszennyezettségi egészségügyi határértékek a Nyugat-Európai értékeket minimum meghaladták, de helyenként a többszörösei voltak.
Nyilván a még kevésbé kapitalista megelőző évtizedekben is, csak akkor még nem volt Ablak a tévében, hogy ezzel foglalkozni merjen.

Ugyanakkor a budapesti szennyvíz 80%-a a Dunában kötött ki, ahogy a többi városé is.

Ugyanakkor az egyáltalán nem kapitalista Szovjetszkaja Armija úgy nyomta a talajba a kerozint és gázolajat, mintha Micsurin és Zsukov keresztezte volna az üzemanyagot a taposóaknával.

Ugyanakkor - a vezetékes víz áldásos bemenetét kiegyensúlyozandó - egységnyi idő alatt több "kutat" fúrtak, hogy a drága szippantású pöcegödör levét belevezessék a talajba, mint amikor tényleg kútról húzták a vizet.

Ugyanakkor az EGYT/EGIS gyógyszergyár sikeresen működött. Meg az állandóan sóhajtozva felbezzegezett magyar élelmiszeripar is.

2004-ben meg az eredetvédett márkát áruló nagy hazaiak felütötték (kissé aflatoxinos) importáruval: szebb szín, nagyobb mennyiség, eredetvédettre kalibrált ár - nem megéri!?

A NÉBIH által gyakorlatilag naponta tetten ért, magyar-gyomorba-magyar-szemetet spúrkodásokat meg csak az nem látja, aki a szemébe szúrva viseli a kokárdát.

Miféle üzleti magatartás (egyértelműen spórolás céljából) Kínából fedezni egy minőségi, illetőleg egészségügyi szempontból kritikus termék alapanyagának gyártását és beszállítását, ha nem undorító, felháborító és tenyérbemászó?

Miért ne lehetne Kínából minőségi alapanyagot beszállítani?

Miféle minőségi ellenőrzésnek vetik alá a gyógyszeralapanyagokat, hogy ez évekig nem derült ki?

Itt van a hiba, ez nem történt meg, vagy valakit megkentek, ki kell deríteni.

Vajon hogyan fogja kárpótolni a betegeket a spúrkodó gyógyszergyártó, illetve hogyan szándékozik ezt kikényszeríteni az OGYÉI? Ingyenes rákszűrés, esetleg kemoterápia azoknak, akik már érzékenyek rá?

Sehogy nem fogják szerintem kárpótolni azokat, akiknek recept nélküli a gyógyszere, mert nem bizonyítható, hogy tényleg szedte. A receptköteles gyógyszereknél sem biztos, hogy lesz valami, majd fizetnek egy összeget, megy a TB kasszába, hisz úgyis abból fizetik a kezeléseket.

Miért nem tesz senki semmit az ilyen esetek megelőzésének érdekében és miért engedjük, hogy számunkra totál ismeretlen országok totál ismeretlen gyáraiból szállíttassanak ide olyan alapanyagokat, amiket a gyakorlat is bizonyít, hogy nem ellenőriznek?

Ellenőrizni kéne, ezt kéne kikényszeríteni. A szabály be nem tartásától nem lesz hülyeség a szabály. Amúgy Kína azért több, mint totál ismeretlen ország, ha igaz lenne amit mondasz hetente derülne ki egy-egy gyógyszerről, hídról, vizipisztolyról, hogy rákkeltő.

Miért csak a silány alapanyagokból készülő gyógyszereket támogatja a Társadalombiztosítás, és miért nem támogat nála egy fokkal minőségibbeket (pl. Diovan tabletta, amivel soha semmi gond nem volt)?

Mert a TB egy nagyon rossz vicc. Ennyi pénzből amit befizetünk, úgy, hogy ennyit lopnak amennyit, és ilyen rosszul van szervezve, ez van. Szerintem nem lehet biztosítási rendszert fenntartani biztosítási kockázat beismerése nélkül, lásd még az alsó-felső-oldalsó szomszédaim között levő cukorbetegség miatt rokkantnyugdíjon levőket, akik napi 2 liter kólát isznak és a tálcás téliszalámit a boltból hazasétálás közben benyomják.

Miért ne lehetne Kínából minőségi alapanyagot beszállítani?

Leírtam. Nem lehetetlen, csak kockázatos. Ezt a kockázatot pedig az emberek kárára vállalják be a gyógyszergyártó profitmultik.

Itt van a hiba, ez nem történt meg, vagy valakit megkentek, ki kell deríteni.

Így van, és nagyon félek attól, hogy ez a "hiba" ismét a profithajhászat és a hozzá társuló, szokásos nemtörődömség eredménye. Elég csak arra gondolni, hogy maradhatott ez ilyen sokáig észrevétlen.

Sehogy nem fogják szerintem kárpótolni azokat, akiknek recept nélküli a gyógyszere, mert nem bizonyítható, hogy tényleg szedte. A receptköteles gyógyszereknél sem biztos, hogy lesz valami, majd fizetnek egy összeget, megy a TB kasszába, hisz úgyis abból fizetik a kezeléseket.

Senki nem beszélt a recept nélkül szedőkről. Arról van szó, hogy kétszázezer ember szedte ezeket a gyógyszereket, recepttel.

ha igaz lenne amit mondasz hetente derülne ki egy-egy gyógyszerről, hídról, vizipisztolyról, hogy rákkeltő

Ki is derül. Max. nem hetente, hanem havonta.

"Nem lehetetlen, csak kockázatos."
A kész terméket be lehet vizsgáltatni. Ez nem úgy működik, hogy rendelek alapanyagot, és szorítok, hogy ne legyen vele gond, hanem úgy, hogy rendelek alapanyagot (akár Kínából), és azt, vagy az abból készült terméket bevizsgáltatom.
Kockázat tényleg van, de a gyártó oldaláról, a felhasználóéról nem szabadna lennie. Ha van, az a gyártó hibája.

Be lehet. Kár, hogy senkinek nem jutott eszébe. Ami akkor különösen gáz, ha egy olyan országból jön az alapanyag, ahol egyes nagyvárosokban az ivóvíz is NDMA-val szennyezett. Persze, tudjuk, a bevizsgálás is pénz. Abból meg mindig mindenhol kevés van, ha nem multiék és befektetőék extraprofitjának szolgálatában áll.

"Ki is derül. Max. nem hetente, hanem havonta."

És van büntetés, van elrettentés? Ha van, emelni lehet, ha nincs, az persze baj.

Vagy jogállam helyett akkor szimplán a "büdös kínaiaktól" nem rendelünk semmit, mert túl profitpatkányok? Vagy mi a terv, mit szeretnél? Értem a felháborodásod, én sem örülnék, de mitől lesz egy magyar profithajhász jobb, mint egy kínai? Attól, hogy odamehetsz és nyakonvághatod?

hozzátenném, hogy milyen az a országos/nemzeti fogyasztóvédelem, ahol ezek a termékek átmennek?

Hatalmi szó vagy a korrupció bármilyen tudományos tényt* vagy kísérleti eredményt átírhat, felülbírálhat, letagadhat vagy odahazudhat, társadalmi berendezkedéstől függetlenül.
... DE legfőképpen ott és akkor, ahol és amikor nincs kontrollja, vagy mindenkinek kussolnia kell.

* Kis színes: https://www.youtube.com/watch?v=bFNjA9LOPsg

Aki még elhiszi, hogy a vérnyomáscsökkentők bármit is segítenek az életkilátásokon, az is szélsőségesen idealista fősodratú.

orvos"tudomány" által "bizonyított" "tényeken" :-).

Az a baj benned, hogy valamit kapisgálsz, de nem mersz elég messzire menni.

Zavar a bloat, és megoldásként XP-t használsz... Miközben van szabad szoftver is, aminek minden szögét nyugodtan optimalizálgathatnád x86 asszembliben is, ha igazán akarnád. A Microsoft meg pont a bloat és a hardver mesterséges avultatásának zászóshajója. Mégis az ő szekerüket tolod.

Aztán zavar, hogy csalnak kicsit valami gyógyszerekkel, miközben az orvoslás üzleti modellje az, hogy az étrendi ajánlásaikkal megbetegítenek, aztán pedig gyógyítás helyett _kezelnek_, hogy élethosszig tejeljél az iparnak. A "bizonyított" "tények" nagyrésze meg szimpla hamisítvány. Logikailag is nonszensz, hogy egy életmód által okozott problémát (magas vérnyomás és általában a keringés problémái) majd néhány bogyóval meg lehet gyógyítani. Nem lehet. Fából vaskarika.

hát mivel lehet meggyógyítani?
kézrátétellel?
mágikus számokkal?
manilai csodadoktorokkal?

embert még nem lehet programozni! még nem!
de majd ha lehet akkor írnak az idegrendszerre egy jobb pacemakert, meg érrendszer tisztító, felújító szoftver. de erre még várni kell, mert nagyon bugos egyenlőre.

Sztem ilyet nem mondott a kolléga, csak annyit, hogy olyan problémákra ígér megoldást a gyógyszeripar, amit legfeljebb is csak tünetileg kezelhet, azt is csak az adott jellemző statisztikák szerint.
Hozzáállásában a kozmetikai ipar felé közeledik, ami a saját definíciója szerint reményt ad el, miközben az öregedés nem szégyen, de a következménye sem vakolatvastagság kérdése.

Az orvostudomány, mint egyébként minden más modern tudomány, azon a [fals] hipotézisen alapszik, hogy Az Élet tökéletlen. És a tudós urak és hölgyek mérhetetlen gőgjükben azt kívánják elhitetni velünk, hogy ők majd jól kiigazítják ezt a tökéletlenséget. Háát ennyit az un. tényekről...
K. Popper arra hivatkozva tartja szükségesnek a tudományos tudás demarkációs kritériumainak megfogalmazását, mert h ezt a tudást tartják az emberek a legmagasabb rendű tudásnak. Hát nem mindenki tartja annak - csak szólok. A tradicionalisták csak harmad/negyed sorban jelölik ki a helyét:

  • Metafizika =>
    • Vallás =>
      • Civilizáció =>
        • tudomány,
        • művészet,
        • kultúra

- valahogy így.
És itt a tudomány, mint Scientia Sacra értendő, mely legitimitását a Metafizikától nyeri, a fenntartott hierarchia által - és nem a modern/profán tudományként. Guénon már 100 év előtt érzékelte különbséget és le is írta a Modern világ válságában. Érdemes elolvasni!

Akad-e, aki ennek tudatában vízzel hűti az égési sebet, nem pedig a tökéletes Életből származó és jól bevált tojásos-tejfölös-disznózsíros pakolást használja (ízlés szerint szerint só, bors, pirospaprika is alkalmazható, és az igazi ínyencek parmezánt is reszelhetnek rá)?

Akad, aki a tökéletes Életre koraszülöttként világra jövő gyermekét elrontaná azzal, hogy inkubátorba engedi tenni?

Akad, aki a tökéletes Életre fogantatás sikertelenségét látva nem az ima erejéhez és Piri néne kutyatejes ráolvasásához furdul, hanem a lombikhoz?

Akad, aki még mindig nem wmiki és nem birca?

Az óriási probléma jelenleg, hogy egybesorolják a kutyatejes ráolvasással az egészségesebb étkezést, skepticizmust, közben hetente képesek olyan tényeknek mondottakat megcáfolni orvosok, aminek megkérdőjelezéséért előző héten még leköptek. Persze az is igaz, hogy előző héten nem volt érv arra, hogy miért ne lenne igaz a ténynek mondott, de az elemi kétkedés mégis célravezető. Persze az is igaz, hogy az nem elemi kétkedés, amikor "akkor majd csinálok magamnak paradicsomot, arckrémet, veteményest" mentalitás eluralkodik, az egyszerűen csak csalódottság. Persze az is igaz, amit Hofi mondott orvosi jelmondatként: "Csak egészség legyen! Meg betegek..."

Óriási probléma az is, hogy felnőtt, tanult emberek is képesek arra (hát még a többiek), hogy visszautasítsák a gondolatot, hogy őket szűrni kéne vagy éppen már betegek, hiszen pont a tökéletes étkezés szabályait követik (valamelyik tökéletesét az ezerből), ők nem lehetnek betegek, az másokkal történik, a nem tudatosokkal.
Aztán mindenki hülye lesz, amikor ellenjavallott már a tartós élelmiszerek beszerzése.

Az se gyanúra okot adó jel, hogy a tökéletes Életben olyan sok mindent magukkal elcseszni idő híján nem tudó gyerekek élnek és halnak közöttü(n)k menthetetlenül.

The scientific method makes one assumption, and one assumption only: the Universe obeys a set of rules. That's it.
There is one corollary, and that is that if the Universe follows these rules, then those rules can be deduced by observing the way Universe behaves.

Kb. ennyi. Nem veletlen, hogy a tudomanyos elet a kozepkorban elegge lelassult, illetve az arab vilag az iszlam elterjedese ota nem sokat tett hozza. (leszamitva al-Khwarizmit, meg hogy Indiabol arab kozvetitessel jutottak ide a mai szamok)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ez van akkor, amikor egy 73 eves technikat probalsz lemasolni modern modszerekkel, es az sem sikerul.. pedig meg Kimek is megoldottak.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Beszúrom, hogy a titán-dioxid is rákkeltő. [1] [2] [3] [4]
Ez a szer tapasztalatom szerint a magyar étrendkiegészítők kb. 80%-ban megtalálható, és felteszem a gyógyszerek terén is ez a helyzet.
A franciák már épp betiltják [5].
Itt is bőven van helye a kezdeményezésnek.

A magas vérnyomásodat, ha már itt tartunk, valószínűleg az étrend okozza.
Ajánlom a Perfect Health Diet könyvet és étrendet; én is azt eszem, minimális módosításokkal. (A magyar kiadás címe Tökéletes egészség diéta. Nekem csak az angliai kiadás van meg, arról tudok nyilatkozni.)

Kb. ezek lehetnek a közvetlen okai:
- túl sok fruktóz
- különféle dolgok hiánya, pl. magnézium, kálium
- omega-6 : omega-3 egyensúly balra dőlése [6]
- metabolikus szindróma (túl sok szénhidrát és túl kevés zsír, asszem)

A fősodratú egészséges étkezés általában a magas szénhidrát, alacsony zsír és azon belül a minél telítetlenebb zsírok bevitelét javasolja (de azok közt nem válogat), ami majdnem a pontos ellentéte annak, ami a szívnek jó (lásd a könyvet, vagy bármit).

1:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3873219/
2:
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/titanium_dioxide#section=Toxi…
3:
https://www.smh.com.au/business/consumer-affairs/titanium-dioxide-food-…
4:
https://www.independent.co.uk/news/science/toothpaste-additive-e171-tit…
5:
https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/18/france-ban-e171-additive-fo…
6:
https://en.wikipedia.org/wiki/Eicosanoid

Belepillantottam ebbe a Perfect Health Dietbe. Napi fél kiló rizs? Azt hittem, valami hiba, de nem, szimplán belehazudnak a képünkbe: http://perfecthealthdiet.com/2012/03/red-meat-and-white-rice-oh-my/rice…
A fenti oldallal ellentétben: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28655017

Olyan egészséges étkezési ajánlásról pedig még nem hallottam, ahol a magas szénhidrátbevitelt propagálnák.

Ez a 80% szenhidrat durvabb, mint a Mikhaila Peterson-fele husevo etrend. (o egy ideje csak sozott, megsutott marhahust eszik.. bar o nagyon extrem etelerzekenyseg miatt kezdett bele)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Szerintem amennyi baja volt korabban (amig ra nem jott, hogy mitol van), szerintem meg azzal is masszivan kiegyezne. Egyebkent az egyik videojaban emlit egy not, aki 18 eve mar csak hust eszik.

Par videoja:
https://www.youtube.com/watch?v=jrF4aJvdU-A
https://www.youtube.com/watch?v=zJlCjayk1HQ
https://www.youtube.com/watch?v=QdDutYVRKc4

(egyebkent Jordan Peterson lanya)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

stomach cancer != colon/colorectal cancer.

https://www.webmd.com/colorectal-cancer/news/20180403/red-meat-tied-to-…
"In the new study, researchers tracked data on more than 32,000 women in the United Kingdom who were followed for an average of 17 years.

During that time, 335 cases of colon cancer were diagnosed, including 119 cases of distal colon cancer, which occurs in the descending section of the colon, where feces is stored.

Women who regularly ate red meat were more likely to develop distal colon cancer than those who did not eat red meat, according to the research team led by Diego Rada Fernandez de Jauregui, of the Nutrition Epidemiology Group at the University of Leeds."

Köszi.
Megkerestem a teljes szöveget:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.31362

Sajnos a húsok nitrit, nitrát és nitrózamin tartalmáról nem ír semmit, gondolom azt nem vizsgálták; így számomra a kutatás eredménye nem ér semmit a vörös húsra nézve.
A WHO is ilyen kutatások alapján szokott nagyokat mondani.

http://www.eatingforenergy.com/nitrates-nitrites-and-nitrosamine/

Én a könyvet olvastam, abban az van, hogy az energia durván 30%-ának megfelelő mennyiségű szénhidrátot érdemes enni, és ezt nagyrészt krumpli, fehér rizs, batáta, stb adhatja.
A szám az ember tevékenységétől függ, meg egyebektől. A célja a normál vércukorszint fenntartása.

Először volt a blog, aztán 2013-ban a könyv, szóval lehetnek eltérések.

A blogon lévő képen lévő adathoz nem találok hivatkozásokat. A könyvben 1000+ darab van.

Én a 30% fölötti szénhidrát bevitelt hívom magasnak.
A fősodratú javaslat azon alapul, hogy megmérik az emberek szénhidrát bevitelét, és aztán oda húzzák a vonalat.

Erre szoktam mondani: Bizony, a nagymama is sok batátát evett! ;-D
Pedig 93 évet élt.

Allítólag az olaszok a legegészségesebbek, méghozzá a sok tésztától.

A tésztánál pedig sokkal egészségesebb étel a szalonna.

Könyvből csak akkor egyen az ember, ha beleejtette a rántottát!

Nem mindenben hagyatkozhatunk az érzéseinkre. A szénhidrát bevitel jó példa erre.

A könyv elején az író kiszámolja, hogy az emberi genetika még csak kis mértékben alkalmazkodhatott a neolitikus étrendhez, mert még csak 500 emberöltő óta eszünk (a földművelés kezdete óta). Ebben az étrendben a szénhidrát a domináns energiaforrás.

Előtte lehet, hogy mondjuk megfeszülve is csak az energia 15-20%-ának megfelelő szénhidrátot tudott bevinni az ősember, és mondjuk 30% volt az optimális, tehát evolúciós előnyben volt az aki aránytalanul szereti a szénhidrátokat.

A hagyományosan 30 év helyett az aranyi teljes életkorral (60 év) számolva is az 500 emberöltővel ezelőtti i.e. 1000 bőven az ókor. (Korrigálás nélkül már középkor!) Ehhez képest az öntözéses rizstermesztés kezdetét a tudomány jó 2-3 ezer évvel korábbra teszi. Éppen ezért pl. az ókori Kínában a fő táplálékforrás a rizs és a köles volt, tehát magas szénhidráttartalmú étrend volt terítéken. :D A magas fehérje- és zsírtartalmú húsok a köznép asztalára csak rituális alkalmakkor kerültek.
Ebből kiindulva, a megszoksz vagy megszöksz (pontosabban megmurdelsz) elv alapján bizony elég gyors volt az evolúciós változás. (Tegyük hozzá, hogy a neolitikum emberének élettartama jóval a paleolit alatt volt, de ennek sokkal inkább epidemiológiai mint étrendi okai vannak.)

500 generáció kb. 10000 év alatt fut le, én így értettem.

Az író szerint nem 10 ezer, hanem 200 ezer év kellett volna, hogy az ember kialakítsa a neolitikus étrendhez az optimális genetikát, (de még ez sem jelentené, hogy nem a 30% szénhidrát az optimális beviteli szint).

"de ennek sokkal inkább epidemiológiai mint étrendi okai vannak"
Erre tudnál bővebb érvelést vagy forrást adni?

Egy kis további lapszemle.

A HVG, a fősodratú médiák szokásához híven, multiékat mosdatja, továbbra is éltetve a morálisan és a gyakorlatban is megbukott, emberek életét veszélyeztető költségoptimalizációt unfair kereskedelmet és az extrém vadkapitalista spúrkodást.

„Ez az eredménye az árakat irreálisan alacsonyra lenyomó társadalombiztosítási vaklicitnek. Legközelebb már sufniban előállított alapanyagokat fognak felhasználni”

– füstölgött a HVG-nek egy gyógyszertáros. Az effajta félelem persze alaptalan, még akkor is, ha éppen most egy kínai gyártótól, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals cégtől származó gyógyszerhatóanyag bizonyult „minőségi hibásnak”. A távol-keleti gyógyszeripari cégeknek ugyanis számtalan akadályt kell megugorniuk, mielőtt termékeiket az Európai Unióba exportálják. A gyártás megfelelőségéről, minőségéről és számtalan más dologról is tanúsítványt kell szerezniük, és azok nem örök időkre szólnak. Időről időre ellenőröket küldenek a helyi hatóságok, a vevők és az importőr országának hatóságai egyaránt.

Nos, ha valóban ilyen kemény feltételeknek kell megfelelni "szegény", "feltörekvő" "akadályugróknak", újra felteszem a kérdést, hogy vajon hogyan maradhatott három évig titokban a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals alapanyagainak szennyezése? Vagy ez is úgy működik, hogy megkapják az engedélyt, oszt jónapot, onnantól már csak elméletben vonatkoznak rájuk szabályok?

A cikkből kiderül még a 21. századi Európa eddig nem különösebben nagy dobra vert szégyene, miszerint a gyógyszeralapanyagok kétharmadát Kínában és Indiában gyártják, nyilvánvalóan a költségoptimalizáció beszállítói árakon való spúrkodás, extraprofit-hajhászat érdekében.

Az aktív gyógyszerhatóanyagok mindössze egyharmada készül az EU-ban, a többinek a 70-80 százaléka – vagyis a teljes mennyiség fele – Kínából és Indiából érkezik.

Szintén ide kapcsolódik, hogy az FDA már 2015-ben a laboratóriumi mérések adatainak meghamisítására utaló jeleket talált. [1] Ennek ellenére az EU, az unfair kereskedelmen és a spúrkodáson hízó multijainak azóta is folyamatosan megengedte az importot.