Az FSFE is alternatívát kínál a GitHub-ot elhagyni szándékozó szabad szoftveres fejlesztőknek

Címkék

Az FSF európai szárnya, az FSFE a saját Gitea-alapú kódhostingját kínálja a közösség tagjai számára: https://git.fsfe.org

Hozzászólások

Jo ez, de azert hianyzik egy csomo feature, ami mondjuk a gitHub-ban van, pl. CI/CD.

Mondjuk en mar lekoltoztem a hub-rol lab-ra regebben, csak takaritanom kell a hub-os acc alol most mar. :D

Pont nemrég beszéltünk róla, hogy veszélyes kicsit a saját CI/CD használata, mert erősen vendor lock-in. Megfontolandó, hogy külső szolgáltatást használjon helyette az ember.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Mondjuk mi foleg Jenkins-t hasznalunk, de ebben az esetben nem erzem nagy veszelnyek a vendor lock-int. Bar fogtam a fejem az 1.x-rol a 2.x-re attereskor es azota is elegge nemelyik frissites utan. :D

Ugyanakkor a gitHub-nal szamos lehetsoeg volt. Mondjuk ha Travis-t hasznalt az ember, annek az volt az elonye, hogy lehet akar a cloud-ban vagy self-hosted-ben is hasznalni, ha az ember nem akarja a gitHub integraciot. Szoval ott sem volt nagy a vendor lock-in.

Mire gondoltal amikro errol irtal? Melyiket erzed veszelyesebbnek? A self-hosted CI/CD, vagy hogy github/gitlab/mas CI rendszeret hasznalja az ember?

Szerintem az a problémás, ha mindenből a self-bundled megoldást erőlteti az ember. Oké, hogy lehet mást is integrálni, de ha kezdettől fogva nem így teszel, akkor problémás az, ha váltanod kell másik szolgáltatóhoz.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Igazából az is vendor lock-in, ha eldöntöd, hogy mivel buildeled le a toolodat, mondjuk Maven, Gradle, GNU Make, CMake, MSBuild, stb.
Az is vendor lock-in, ha eldöntöd, milyen compilert és nyelvet használsz.

Én amúgy úgy vagyok vele, hogy: a CI/CD feladata azt automatikusan végrehajtani a fejlesztő gépétől függetlenül, amit a fejlesztő is amúgy kézzel végre tudna hajtani, csak épp nincs rá joga (mondjuk belépni a szerverekre, vagy épp Docker registrybe/Maven repositoryba írni).
Azaz a CI/CD eszköz meglehetősen buta: Maven goal-okat hajt végre, megadott sorrendben. És tök mindegy, hogy azt Jenkins, GitlabCI, vagy akár cronjob csinálja :)

Olvasd el megeygszer mit irtam. :D

Azt mondtam, hogy az FSFE git-je (!!!) nem sokat tud a gitHub-hoz kepest. A gitHub elegge fullos megoldas. Masik thread-ben irtam is, hogy nem nagyon lehet belekotni abba amit tud. (Igaz ott arrol volt szo, hogy majd az MS szepen fejleszteni fogja, mert van mit. Ott en is ezt kerdeztem, hogy mi a picsat lehetne meg beletolni a github-ba? Fozzon kavet is? :D)

"Jo ez, de azert hianyzik egy csomo feature, ami mondjuk a gitHub-ban van, pl. CI/CD."

Akkor it a "van" szocska mit akar jelenteni szerinted? Pont azt irtam, hogy van ilyen a github-ban, ami az FSFE-ben nincs(!). Ezert irtam, hogy ez FSFE kicsit keves ahhoz, hogy a github-rol atmenyjenek az emberek.
Erre a fiatalember azt kerdezte mi hianyzik nekem a github-bol a ci/cd mellett. Mikorzben nem mondtam, hogy ott hianyozna ez a feature.

Kicsit ossze vagyunk keverdve nem???

Azt mondtad, az FSFE git-je tud kevesebbet, azaz a verziókezelése.
A Gitnek mi köze van a CD/CI-hez?
A git forráskódkezelésre való. A CI/CD meg totál másra.
A GitHubban, Gitlabban ezek integrált eszközök, de attól még nem igaz, hogy az FSFE gitje kevesebbet tudna.

Annak már több értelme van, ha azt mondod, hogy a Gitea-ban nincs integrált CI/CD, ezért kevesebbet ér neked. Hint: a Gitea sem git, hanem git + issue tracker + wiki egyben.

Kerlek keresd meg a mondatban hol emlitettem, hogy a git-je tud kevesebbet: "Jo ez, de azert hianyzik egy csomo feature, ami mondjuk a gitHub-ban van, pl. CI/CD."

Az igaz, hogy kesobb hibasan irtam azt, hogy git-je es nem azt, hogy "git alapu szolgalatatasa". De az eredeti mondat az elso volt, amire a kollega reagalt.

Ki lehet ragadni persze egy mar folyo beszelgetes kozepet, de akkor igy jutok el oda, hogy elkezdunk beszelni a mercedes-rol es ledrorngolsz, hogy par oraval kesobb, miert beszelunk a nokrol. :D

Szoval igazad van, mert elrontottam, azt irtam "git" ahelyett, hogy "git szolgalatast" irtam volna. Viszont a kolleganak irt valaszom nem errol szolt, hanem arrol hogy azt hitte azt mondom a github-bol hianyzik a CI/CD.

A lenyeg, hogy neked van igazad, amennyiben kiragadsz valamit/reszletet egy folyo kommunikaciobol. :D

https://hup.hu/cikkek/20180604/az_fsfe_is_alternativat_kinal_a_github-o…
Idezet toled, meg te magad is kiemelted, baszki.
Azt mondtam, hogy az FSFE git-je (!!!) nem sokat tud a gitHub-hoz kepest. Ha hibasan irtad, akkor minek a harom felkialtojeles kiemeles? Kifejezetten azt akartad mondani, hogy a gitje szarabb, nem?

Nem, mivel az elso hozzaszolasomban is arrol volt szo, hogy a szolgaltatasa rosszabb, mint a github-e. Itt a git-jet, mint git szolgalatatsat ertettem. Megtenned, hogy elolvasod az elso hozzaszolast, ami tolem volt? Kerlek. Kerlek. Kerlek!

Amugy igazat adtam neked, hogy elbasztam, de ha kontextsaban nezed, akkor erthened, hogy mire gondoltam. De hagyjuk is. Elfaradtam. Bar ugy nez ki a kolleganak leesett mit akartam mondani. :D

leirtam a masik threadben, de akkor ide is leirom:
- az ingyenes privat repok hianya
- nekem jobban tetszett a gitlab ci rendszere, mint a TravisCI (tudom van meg masik is, amit a github-on lehet hasznalni)
- valahogy nekem a gitlab felulete jobban kezreall. Valoszinuleg azert, mert minden eddigi nagyvallalatnal self-hosted gitlab volt
- nekem jobban kezreall az issue kezelses is
- az API-t is jobban ismerem (lasd minden cegnel ez volt self-hosted-ben)

Tisztaban vagyok vele, hogy a ket Lab featurei majdnem azonosak, sot talan tobb a Hub-e, de a fentiek miatt en a gitlab melle tettem le a voksom kb egy eve. Most nem is volt mas dologm, mint torolni a maradek szemetemet es igy tisztan atadni a rendszert az MS-nek. Persze majd backup-bol ha akarjak visszanezik, de nem nagyon erne meg nekik. :D

Valamiről lemaradtam? Miért kell elköltözni a GitHub-ról?

A Skype példa arra, hogyan lehet egy jól működő szolgáltatást elbaszni a Microsoft által. Nekem nem tetszik, amit a Microsoft a Skype-pal csinált.
A LinkedIn példa arra, hogyan lehet egy jól működő szolgáltatást jobbá tenni. Nekem tetszenek a változtatások, mióta a Microsoft a tulajdonos.