T420 vagy T430?

Ha laptopot szeretnék akkor melyik a jobban ajánlott és miért? Esetleg másik típus?

- Debian+GNOME3
- régebbi játékok fussanak rajta (ergo nem dedikált VGA)
- min. 720p filmeket bírja.
- Max. 70K ár
- Stabil, Linux kompatibilis hardver.

Hozzászólások

Nekem egy Dell Latitude E6410 van napi szinten használatban debian+xfce4 kombóval.
Mondjuk nem néztem rajta még sosem 720-1080p-s filmeket, mert a kijelző 14" matt (1280x800)

Ebben az árkategóriában egy ilyenem van. Teljesen Linux kompatibilis out of the box, megy rajta a kamera, wifi, hangot tud streame-elni bluetooth-on, Fedora 28 megy rajta, Xfce + Compiz. Az 500 GB-os HDD-t kicseréltem egy 250 GB-os SSD-re, így nincs benne mozgó alkatrész. 1.2 kg az egész gép. Egyedül az EFI boot-tal van némi trükközés, de tudom a varázsszavakat, nem lesz tégla belőle. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Milyen szempontból szívás? Nekem beton stabil, működik jól. Nem önmagában a gyártó az érdekes, gondolom, a 12 rétegű nyákot minden gyártó Kínában készítteti, az egyes chip-eket mindenki vásárolja azok gyártóitól. Egy-egy gép sikerülhet jobban, rosszabbul szerintem.

Persze nem akarlak rábeszélni, nyilván óvatos vagy, ha rossz a tpasztalatod. Nekem _ezzel_ a géppel határozottan jók a tapasztalataim, nagy kedvencem. Természetesen második gépként használom elsősorban online rádió hangjának stream-elésére a mikro hifi felé, vagy megnézni menetrendet, elolvasni híreket, illetve elviszem valahova, ahova gép kell, például valakinek beállítani a router-ét. Csendes, hiszen nem mozog benne semmi. Nagy gépről nem szeretek zenét hallgatni lefekvés után a ventilátorok és a HDD zaja miatt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

mindegy majdnem.

-a 420 billentyűzete a tradishoz van közel, a 430 meg a Lidl-ben kapható papíszarhoz.
-a 420 világítása a tradishoz van közel felülről, a 430-é viszont már a billentyűzet alól is jöhet (a legtöbb modell többfokozatú alulról + a tradis felső szúnyogcsalogató)

-a 420 az 2gen, a 430 az 3gen.
-a 430 esetén újabb gépet fogsz venni.

-a 420 esetén a Thinkvantage W10 alatt elég sok 0 találatot ad. 430 esetén nem (köszi pl. Intel)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Arra utaltam, hogy a „Windows 10 alatt” kifejezés kétértelmű:

1) Windows 10-en futtatva, valójában Windows 10 fölött, csak valamiért nem így használjuk. Erre gondoltál.

2) Windows korábbi verzióival, mint például Win 3.1, Win 95, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Win 98, Windows Vista, Windows 7, Windows 8{,.1}.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

eddig nagysagrendben 200 modell ment el tolunk ezzel a megoldassal. az eddigiek alapjan remisztoen divatos es korulmenyes lowcost billentyuzet. ettol fuggetlenul nekem is van T450 es 460 ezzel a ~stepback klaviaturaval.

amugy business classban nincs semmi keresnivaloja a divatozasnak. sot, az ultrabook formatumnak sincs keresnivaloja itt. peldaul a Dell ezt reszben megertette. bar a Lenovonal is tudjak ezt jol, csak terelgetik a nepet: aki a regi T minoseget keresi, az kicsit tultolva mara a P-t keresi. azzal mukodes kozben kinyitva agyonverhetsz barkit majd dolgozhatsz tovabb :)

mint regen: nagyanyam paraszt tolgyfabutora volt a default, mara az elit class. ugyanaz az analogia: lefele lepunk egyet es ami eddig volt az alap az lesz az unikum. van akinel bejon a lentebb tolt minoseg is, jol ki van ez talalva.

amugy a T430-ba bemegy a T420 bill is, homemade fizikai barkacsolassal par perc melo. uj biossal nem kell lakkozni az erintkezoket sem, annyi a zavaro csak hogy a funkciok nem ott vannak ahova szitazva van.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Két éve kezdtem új notebook keresésbe az e6520 után.
Az első saját egy t61 volt, gondoltam, visszatérek a thinkpadekre. Az ötlet kb. addig élt, amíg csak képen láttam új thinkpadet. Aztán egyet kézbe vehettem, utána sírva menekültem a boltból, akkora zuhanás volt az új billentyűzet.
Jobb, mint a mostani gépemé, de nem jó.
Szubjektív véleményt olvashattak.

a gepeles kenyelme lehet mondjuk szubjektiv, okes. de az alkalmankent sercegoen ropogos emelo mechanika vagy a random sarokban egyszeruen tobb centi hosszon berogyo panel szerintem mar inkabb objektiv. a vizlevezetes hatekonysaga is alatta van a tradisnak. nem fog megolni okes, de lathatoan divat szulte koltseghatekony klaviatura.

epp ugy pl. ahogy a kijelzo korul mar nincs is klasszikus ertelemben vett elso keret, hanem egy fogasra 0.2-0.3 mm vastag rugalmas takaro lapka ketoldalas ragasztokkal beragasztva meg ilyesmi. a T-ben nekem sok a divatszulte vagy arra fogott gagyi megoldas. nem fikazni akarok, de kritikam eppen akadna az asztal mindket oldalarol inditva. amig nem remenytelen a helyzet addig lehet majd hallani :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Így van, ez a lényege. 2nd gen helyett a 430-as 3rd gen, újabb és erősebb GPU-val (HD4000), jobb Win10-es támogatottsággal, az újabb GPU-t talán a Linux is jobban fogja szeretni. Persze abban is igaza volt valakinek egy fentebbi szálban, nem muszáj a 430-as TP-hez ragaszkodni, ha olcsóbban kap, akkor mehet helyette 6430-as Latitude is. Az igényeit bármelyik kielégíti.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nálam refurbished T420 megy, i7 cpu, 16gb ram, 250SSD + 500HDD. Linux Mint (MATE) legfrissebb, minden megy alapból, semmivel nem kellett varázsolni.
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Nekem T400 van időtlen idők óta, NAGYON meg vagyok vele elégedve (Linux, irodai programok, levelezés, mmedia, némi grafika, képszerkesztés, nyomtatás többféle nyomtatón). Természetesen nem erre szeretnélek rábeszélni, DE:
Feleségemnek T420-at vettem pár éve (W7). Igazából nincs vele semmi gond, pontosabban eddig csak egy volt: meghalt a kijelzője, 20eFt-ból megvolt a csere. És pont ez lenne, amiért hozzászóltam, a kijelző...
Amikor időnként segítek valamit nejem gépén, utána kész felüdülés visszaülni a T400 elé: a monitor kép-, pontosabban színminősége nagyságrenddel jobb, mint a T420-é. Nehéz jellemeznem, de ha hasonlattal kellene élnem, mintha egy használt mosogatóvízbe merített színes képet nézegetnék :)
Jó,kicsit túlzás azért, de egymás mellett nézve a két g(k)épet, hatalmas a különbség. A T400 (viszonylag) szép színeket jelenít meg, a két generációval korszerűbb gép pedig annak erősen kimosott változatát. Azért ez szomorú. Egy elajándékozott őskori Acer Travelmate 3xxx valamilyen gép visszakerült hozzám némi fazonigazításra, hát mit mondjak, annak a képminősége (igaz fényes felületű képernyő) fényévekkel jobb mindkettőnél. :(
Szóval ezt is érdemes átgondolni, hogy a kijelző minősége mennyit számít nálad. Legjobb, ha saját szemeddel meggyőzöődsz erről, mielőtt vásárolnál...
Ha nem használtam volna másik gépet, csak mondjuk mindjárt T420-at, lehet, hogy ennyire nem tűnne fel. Teszteket olvasgatva a T430 kijelzőjét sem dícséték agyon. Talán a 440-től már jobbakat olvasni róla, úgy rémlik. És ezek ára is már kezd esni...

olyannyira igy volt esetenkent, hogy egy idoben a random uj modelleknel kezi szinprofilt krealtam monitor kalibralo hardverrel. volt jonehany, ahol tenyleg szukseg volt ra barnatlanitas cimen.

450-tol viszont mar szinte csak jo kijelzopaneleket lattam, bar en kizarolag a nemzetkozi “Atlas” szerodeses jol parameterezett gepeket latom.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

T420 tapasztalat:

- ágyban fekve, hason használva a billentyűzet megvilágító led iszonyat vakító, sajnos csak T430-tól felfelé választható valódi háttérvilágításos billentyűzet
- csak USB2.0 van, az USB3.0 szintén T430-tól kezdődik
- OpenGL 3.3 a max, 0penGL 4 és Vulkan támogatás T430-tól indul
- a GPU a T430-ban 50%-al gyorsabb
- mSATA foglalat csak SATA II-es, így 300MB/s-re korlátozott (ez talán mindkettőre igaz)

+ rendkívül masszív, kopásálló ház (nem úgy mint az üzleti Dell E6[345]40)

x máshol van a fülhallgató csati a 2 lenovo modellen
x displayport (T420) vs mini displayport (T430), egyiken sincs HDMI sajnos

A kritériumaidat a T420 teljesíti, 1080p-t simán viszi. Stabilitás: kb 30-50 nap összegzett futásidő szokott összejönni, sleep működik.
40-50eFt körül meg lehet venni ezeket a modelleket.