Mit kell tudni az álláskeresésről?

Úgy hat év webfejlesztői munkaviszony után ismét munkát keresek. Pályakezdőként szerencsére gyorsan el sikerült helyezkednem, emiatt viszont szinte semmi tapasztalattal indulok neki az interjúknak.

Az interneten fellelni mindenféle információt arról, hogy hogy néz ki egy interjú, vagy mire kell figyelni álláskereséskor, de biztos vagyok benne, hogy minden szakmának meg vannak a saját egyéniségei. Ezért gondoltam megkérdezlek titeket, nektek milyen állásinterjús tapasztalatotok van? Mire kell figyelni? Hogy működik egyáltalán egy fejlesztő interjúztatása? Minden érdekel, még olyan részletek is, hogy például mennyire kell kiöltözni egy interjúra, mit érdemes magammal vinni? Miről érdemes és nem beszélni?

Hozzászólások

Random gondolatok:

Ha 6 evre tenyleg megfelelo tapasztalatod es tudasod van es nem csak a 6 evvel ezelotti tudassal gyartottal futoszalagnal weboldalakat, akkor nulla masodperc alatt el tudsz helyezkedni. Ne felj nemet mondani ha nem tetszik az allas, es tekints ugy az interjura, mint egy szakmai beszelgetesre egy kollegaval (nem egy iskolai feleltetes). Jelenj meg normalisan. (Az esetek 99%-aban nem oltony, max zako, de nem szakadt nadrag. Cegfuggo.) Keszulj fel arra, hogy magadrol kell beszelni egy keveset, illetve nezz utana a cegnek. Ezen felul valszeg lesz technikai kerdessor is, illetve potencialisan helyben/otthon is kell valami rovid probamunkat vegezned.

--
Pásztor János

Szia, Köszi a tippeket.

Nem tartom magam butának, elég sok dolgot megtanultam az elmúlt hat évben. Egyáltalán nem futószalag szerűen toltam, sőt, Sokat kísérleteztem különböző programozási nyelvekkel, keretrendszerekkel, kliens és szerveroldalon is, front- és backend alkalmazásokat is írva. Ezt én imádtam, de talán ez lehet hátrány lesz, ugyanis a PHP-t leszámítva kevés dologban mélyültem el igazán igazán.

A cégnek utánanézés jó ötlet. Esetleg arra tudsz, tudtok tippet adni milyen csatornákon lehet érdemi infót találni? Sajnos az egyik nagy hátrányom, hogy a social hálóm gyenge.

Figyelj, ha a PHP melle esetleg a SOLID elvek is mennek / megneztel mar 1-2 frameworkot, akkor egyaltalan nem lesznek problemaid. Ha meg angolul is tudsz... akkor keress meg, es kiajanllak. :)

Rengeteg ceg keres embert, ugyhogy ne ragadj le, keress ajanlatokat es kuldd be mindegyikhez ami erdekesen hangzik. Sot, sztem ha itt a HUP-on is kibovited az eredeti postot egy linkkel az oneletrajzodra, be fognak tamadni, mert kompetens emberbol hiany van, valamint a letscode.hu slacken is van egy allas csatornank.

--
Pásztor János

Köszi az ajánlatot :) Az igazság az, hogy bár régebben fantáziáltam róla, de külföldben már nem gondolkozom, mert ide köt a párkapcsolatom, szimplán túl jól mennek a dolgok, hogy feladjam a karrier miatt.

Podcastre feliratkozva :P

Azon még agyalok, hogy felrakjam ide az önéletrajzomat. Úgy indultam ennek a bejegyzésnek, hogy őszintén leírom a tutit a felmerülő kérdésekre, amit nem tennék, ha a nevemhez lenne köthető. Viszont minden más csatornát spamelek, és a privát megkeresésektől nem félek :)

Ez egy megfontolandó dolog. Jelenleg távmunkában tolom. Nem mondom, hogy nem élvezem az előnyeit, de a hátrányok miatt nem bánnám a környezetváltozást. Azt mondjuk nem tudom, hogy az irodai életforma nekem való-e, de ez is valami, amit ki akarnék deríteni.

Persze ez azt sem jelenti, hogy ha adott egy jó lehetőség, akkor azt elutasítom, sőt :) Tudod mit, beszéljünk :) Írok privátot.

Keress meg egy (jó) fejvadászt. Ő a saját érdekében is fel fog készíteni az interjúzásra.

--
Gábriel Ákos

Teljesen mindegy, mert mindkét esetben a megbízó fizet, nem a te jutalékodból él, ergo nem feléd lesz elkötelezett.

Én azt látom, hogy általánosságban korrekten szedik össze az információkat a cégről, a pozícióról, ha felmerül egy kérdés, amire nem tudnak válaszolni, utána érdeklődnek, megpróbálják az alkalmas jelölteket továbbítani a cégeknek.

Nyilván ezen a pályán is vannak szerencsétlen kóklerek, akikre ez nem igaz.
Meg lehetnek olyan információk, amit a munkáltató sem szívesen oszt meg velük.
Külföldiekkel sokkal rosszabb a tapasztalatom.

Az első kategóriához volt szerencsém néhányszor, a másodikhoz csqk egyszer, egy spam jellegű mail formájában. De az legalább nagyjából képben volt, hogy mit akar.
Az előbbiek... tudatlanság kimaxolva, lustaság detto, én ne kérdezzek, mert semmire sem tud válaszolni és tán kettő kivételével tizedik éve várom a visszajelzést, hogy nem feleltem meg.

Fejvadászról beszélek, nem recruiterről, a kettő valóban nem ugyanaz a kategória.
Feléd annyiból lesz elkötelezett egy fejvadász, hogy az ő nve alatt "futsz" az új helyen.
Mivel valszeg nincs sok jelöltje - mert hiány van - ezért igyekszik téged a lehető legjobban "elsütni", tehát érdeke hogy felkészült legyél.

--
Gábriel Ákos

Egyszer se helyezkedtem el fejvadasz altal. Leginkabb annyit mondtak altalaban, hogy "hat erre meg nem vagy alkalmas", "az angolod nem eleg jo a kulfoldi munkahoz", stb.

Ellenben amikor ismerosok/ismeretlenek ajanlottak be, vagy magam vettem fel a ceggel a kapcsolatot, akkor azert megiscsak bebizonyosodott, hogy na, azert megis...

Mennyire érdemes őket komolyan venni?
Kb annyira, mint a korpásodás elleni sampon reklámokat:
Semennyire.

Legtöbbjük a profilodat sem olvasta el, csak valami gagyi matching algoritmus alapján tömeges megkereséseket csinálnak. Ezen felül Te mint munkavállaló csak a termék vagy számukra, őket a munkáltatók fizetik.

Junior pozíciók esetében talán még értelmes eséllyel betalálhatnak, de komolyabb szakmai tapasztalattal rendelkezők számára csak értéktelen spam, amit csinálnak.

Persze biztos van kivétel is, csak nagyon kevés.

--
zrubi.hu

"Legtöbbjük a profilodat sem olvasta el, csak valami gagyi matching algoritmus alapján tömeges megkereséseket csinálnak. "

Bizony, par eve kiirtam a profilomra, hogy nem erdekelnek recruiterek, ennek ellenere rendszeresen megtalal par felkegyelmu az uzenettel, hogy megnezte a profilomat, es szerinte milyen jo match lennek az ugyfelenek (aki ugye szupertitkos es semmi infot nem tud adni rola) egy poziciojara.

Ne legyetek sugerek, ha egy droid ratokir, hogy ime, itt egy allas, jelentkezz ra, az nem "ajanlat" ebben a kontextusban, az csak egy spam. Ha dolgozol a szakmaban par eve, akkor van >100 kontaktod, akik tobbtiz kulonfele cegnel dolgoznak, ha allast kerestek, naluk kerdezoskodjetek, kaptok oszinte, belso infokat es ha netan erdekelne a cegnel egy nyitott pozicio, megsporoltok egy-ket felesleges kort.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

> gagyi matching algoritmus

SELECT * FROM Users;
Általában még az országra/nyelvtudásra sem sikerül leszűrni néhány jóképességűnek, így kaptam egyszer CMO pozira ajánlatot anyanyelvi szintű lengyel tudással mint requirement, ebből ugye csak a marketingtapasztalat és az anyanyelvi lengyel nem volt meg.

Ki kell szűrni a droidokat és jó kapcsolatot ápolni azzal az 1-1 fejvadásszal akivel tudsz hosszú távon dolgozni. Amit a negatív véleményen lévők elszalasztanak, hogy ezeknél az embereknél nagyon sok olyan pozíció megfordul ami nem kerül ki semmilyen publikus felületre, akármennyire is vagy tenyeres-talpas informatikus meg írtál saját hírdetés parse-oló botot, nem fogsz értesülni róla.

Persze ha a következő pozíciódban is 6 évet tervezel tölteni akkor kevésbé fontos, de mindenképp beszélj azokkal akik megkeresnek. A Linkedin számomra mindig is elég volt erre, nem hiszem hogy mást is kéne használnod.

Szia!

Most a cégek udvarolnak a jelentkezőknek, de azért van néhány dolog, amit érdemes az interjú előtt átgondolnod. Nálunk sajnos nincs HR, én szoktam interjúzni a jelentkezőkkel, fejvadász segítségét már volt, hogy igénybe vettük.

Én általában ezeket próbálom kideríteni:
- Milyen ember, mennyire illik a csapatba, cégbe
- Szakmai tapasztalat / gyakorlati tudás
- Milyen okos

Ebből a 3-ból az első kettőn lehet kicsit javítani.

Érdemes átnézned olyan szakmai összefoglalókat, amiben kompetensnek gondolod magad.

Érkezz pontosan, 5 perccel hamarabb lehet, 5 perccel később már nem néz ki jól.

Érdemes utánanézni a cégnek, és hogy a napi munkában mi a várható legelegánsabb dress code, és mi a legkevésbé elegáns. Én valahol a kettő között öltöznék.

Szerintem is inkább úgy tekints az interjúra, mintha egy kollégával beszélgetnél.

Nálunk nem fontos, hogy egyetemi végzettsége legyen a jelentkezőnek, de az fontos, hogy miért nincs, miért hagyta félbe, ha így történt.

6 év után nem fura, hogy váltasz, de azért meg fogják kérdezni, hogy miért. 6 év után sem néz ki jól, ha azért, mert a jelentkező nem jött ki jól a kollégákkal.

Nagyon keveset lehet megtudni a jelentkezőről 1-2 interjúból. A cégnek az azonnali kezdés a legjobb, de mégsem az néz ki a legjobban, ezért szerintem 1-2 hónap felmondással érdemes eljönni, és ha a jelentkezőnek szüksége van még 5 nap pihenőre, akkor az új céggel egyeztetni azt. Persze ez nem dealbreaker.

Nincs tökéletes életrajz, fusd át a sajátodat, és gondold át, hogy mit kérdeznél meg magadtól a múltra és a jövőre vonatkozóan. Semmi sem ciki (csak ha később kiderül, hogy a jelentkező hazudott), a miért a fontos, persze nem jó, ha sokat kell magyarázkodni.

Szakmai kérdésekre, otthoni próbamunkára, vagy bejárós próbamunkára is számítani lehet.

Bértárgyalásra az interjú végén érdemes számítani.

Remélem, hogy segítettem. :) Ez csak az én véleményem, személyes tapasztalatom, a lista nem teljes, általános képlet nincs.

Attol hogy meg van hirdetve egy allas, nem biztos hogy kell ember. Csak "gyujtenek par CV-t, hatha kiderul hogy megis".

100 helyre beadni ebbol kifolyilag kevesbe hatekony, mint mikor van ismerosod valahova, vagy legalabb egy normalisabb recruiterrel dolgozol. Utobbi mar szurt helyetted hogy tenyleg keresnek valakit, akar tobb embert, es nem te fizetsz erte, hanem a munkaltato, vagy kuldd el a kurva anyjaba es keress masik recruitert. Jobb orszagokban (pl UK) torveny tiltja, hogy munkavallalo fizessen a recruiternek, az a tenyleg nagy szuksegben/szuresi ido hianyaban levo munkaltato koltsege. Arrol nem is beszelve, hogy mielott interjura mennel, a recruiter mar szol nekik a berigenyedrol es egyeb igenyeidrol igy egymas idejet sem raboljatok.

Azt keresd ahova te tenyleg kellesz, ne azt, ahova "van eselyed a sok jelentkezo kozul".

A legjobb munkakat meg sosem hirdetik meg. Felsovezetoket ugy vesznek fel, hogy megveszik a nyereseges ceguket csapatostol, nem allashirdetesen keresztul. Ha lemondasz a munka torvenykonyvenek vedelmerol es szamlazgatsz de cserebe felelosseget vallalsz, tanulsz par dolgot ami elore visz ezen az uton. Sima allaskeresessel nem tanulod meg ezeket.

Ha lemondasz a munka torvenykonyvenek vedelmerol es szamlazgatsz de cserebe felelosseget vallalsz,

-1. Egyreszt a felelossegnek semmi koze ahhoz, hogy alkalmazott vagy, vagy pedig szamlas vallalkozo. Masreszt nagyon rendben kell legyen a dolog, hogy emberunket a nav ne **ssza meg nagyon hatulrol erte szabalytalan foglalkoztatas miatt.

Arrol nem is beszelve, hogy az EV let nem valo mindenkinek...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

A NAV sem fog megbaszni ha tenyleg nem munkavallalo vagy. Csak kicsit kenyelmetlen parhavonta uj csapatnak bizonyitani, hogy alkalmas vagy a feladatra, de cserebe erosodik a kapcsolatrendszered, es mivel nem "orok eletre" vettek fel, csak adott projektre, szivesen ajanlanak is masnak azok, akiknek dolgoztal. Nem ugy, mint mikor 5 ev utan osszeveszel veluk mert ok azt hittek hogy nyugdijig maradsz es biztos azert mesz mert nem kapsz 100 euroval tobbet.

A fejvadasz sem egynapos kalandnak tekint, hanem joban akar veled maradni, onnan is "omlik be a kapcsolatrendszer".

"EV let nem valo mindenkinek"

Ebben viszont egyetertek. Leginkabb azoknak nem valo, akik keptelenek lepcsozetesen kolcsonos bizalomepitesben gondolkodni, elorefizetos szamlatancot eljatszani, reakciokbol tanulsagot levonni, stb.

Bedobnék még néhány kérdést, ha nem bánjátok:

- Esetleges recruiterekkel mennyire lehet őszinte az ember? Fényezzem magam, vagy beszéljek az esetleges gyengeségeimről, fenntartásaimról?
- Az álláshirdetésben a követelményeket mennyire kell szigorúan értelmezni?
- Mitől lesz valaki senior? Néha beérkezik egy-egy senior frontend dev ajánlat, és őszintén nem tűnik komplexnek egyik sem, de a hat év tapasztalatomnak úgy max fele számít frontend fejlesztésnek.

Esetleges recruiterekkel mennyire lehet őszinte az ember? Fényezzem magam, vagy beszéljek az esetleges gyengeségeimről, fenntartásaimról?

Realis legyel. Ne hallgass el gyengesegeket, de ne is legyel onlesajnalo. (Igy mondjak?)

Az álláshirdetésben a követelményeket mennyire kell szigorúan értelmezni?

Gyenge ajanlas. Sokszor az elkepzeles nem talalkozik a valosaggal, es a felkinalt fizetessel sem. Sot, sokszor a felvevo ember sem tudja pontosan mit akar.

Mitől lesz valaki senior? Néha beérkezik egy-egy senior frontend dev ajánlat, és őszintén nem tűnik komplexnek egyik sem, de a hat év tapasztalatomnak úgy max fele számít frontend fejlesztésnek.

Erosen cege valogatja, helyenkent totalis kavar van. Velemenyem szerint attol lesz valaki senior, hogy onalloan tud dolgozni, megtervezni es kivitelezni. De ez ugyanugy gyenge ajanlas mint maga a kiiras, nem erdemes tul komolyan venni. Max elhajtanak.

--
Pásztor János

Az őszinteség fura kérdés, mert attól függ...

Ha őszinte vagy az alapvetően sosem baj.
Ha még az interjún kiderül hogy nem ilyen lovat akartak, vagy akartál, az mindenkinek jó.

Ha nagyon kell melo, bajban vagy, akkor jobb ha utánézel mit akarnak hallani, és azt mondod, függetlenül annak igazság tartalmától.
Persze ha "rugalmasan értelmezed az őszinteséget", akkor légy nagyon ügyes, mert az interjú egyik célja, hogy kiszűrjék a kamut.
Ez így is csak rövidtávú eredményt hoz, mert a kamu mindenképp ki fog bukni. Tehát ha behazudtad magad, akkor ne hagyd abba az álláskeresést. ;)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

- Ne hazudj (túl nagyot) magadról, de fölösleges megnyílni, ő azért van ott hogy mint potenciális jelölt bemutasson az ügyfélnek.
- Kevésbé
- Nincs egzakt definíció, meg területenként változik. De amúgy is az számít mennyit keresel, vagy zavarna hogy juniornak hívnak 7 számjegynél?

En is kerdezhetek?

Mi a helyzet rendszergazda fronton? (Windows/Linux). Szinten 6 eves tapasztalat, jelenleg Rendszertervezo Informatikus beosztassal. Mekkora a kereslet, konnyu munkat talalni?

Szerverek inkabb.

VMware, Hyper-V, Debian, Mysql, MSSql, IP CCTV, HP Procurve networking, Juniper Wi-Fi Controller, VPN, Halozatepites (fizikai resze is), Telekommunikacio - MDM rendszerek (Blackberry), telefon alkozpont manageles (Alcatel/Omnivista) meg meg hasonlok... nem sorolom fol mindet.

nyilvan irodaiban is van tapasztalat.